標題: 喜蓮福星果然出事?賽後發現喉部二級癱瘓。 [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 28/4/2008 08:46 AM     標題: 喜蓮福星果然出事?賽後發現喉部二級癱瘓。

Helene Mascot to undergo further vet inspection

Helene Mascot (inside) goes on to finish eighth. Photo: Reuters
Tony Cruz revealed Helene Mascot, the heavily-bet $30 second favourite in the Queen Elizabeth II Cup,

has a grade two paralysis of the larynx and will now undergo further tests.

The poor performance of the Hong Kong Derby hero stunned Cruz,

who said later he knew there had to be something wrong.

"I know how good this horse is, and for him to run like that there must have been something seriously wrong.

I just want the public who supported him to know there was a reason for his failure."

Helene Mascot was under pressure from Felix Coetzee shortly after passing the 800 metres

and was a beaten horse turning for home.

Cruz said he will consult with Jockey Club veterinarian Ben Mason,

but his prognosis for the dual Group One winner is guarded.

"It's a grade two finding, and from there the problem can go either way," Cruz said.

"There is a small chance it will get better, and it may get worse and require an operation.

We'll do some tests on him later this week and hopefully we'll know more soon."

來源:scmp
---------------------------------------
希望冇譯錯,英文麻麻,照字面譯,有錯請指正 ... :llll:
作者: 週日寧靜    時間: 28/4/2008 08:49 AM

最唔想發生既野..始終都係要發生

希望冇乜事啦:ccc:
作者: 健風    時間: 28/4/2008 09:06 AM

會唔會跑唔返:kkk:
作者: Running    時間: 28/4/2008 09:38 AM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 28/4/2008 08:49 AM 發表
最唔想發生既野..始終都係要發生

希望冇乜事啦:ccc:

今次跑到咁,果然出事!:sss:

又係一隻打比盟主搏完後出事!
作者: 金威    時間: 28/4/2008 09:53 AM

賽馬討論區有得學英文

作者: 自由雨滇行    時間: 28/4/2008 10:14 AM

QUOTE:
原帖由 金威 於 28/4/2008 09:53 AM 發表
賽馬討論區有得學英文

呢篇D英文唔算太深:mmm:
作者: 金威    時間: 28/4/2008 10:16 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 28/4/2008 10:14 AM 發表

呢篇D英文唔算太深:mmm:

但對於我呢d 讀書唔多既人
已很深了
作者: ユюユ    時間: 28/4/2008 11:20 AM

咁如無意外下年就繼續係爆冷鴷@界lu:eee:
作者: asiadragon    時間: 28/4/2008 12:24 PM

There is a small chance it will get better, and it may get worse and require an operation:ooo:
作者: Running    時間: 28/4/2008 12:44 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 28/4/2008 12:24 PM 發表
There is a small chance it will get better, and it may get worse and require an operation:ooo:

呢句先咿R:ppp:

等於判o左佢死刑:sss:
作者: 魚仔餅    時間: 28/4/2008 01:22 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 28/4/2008 12:44 PM 發表

打比贏馬後遺症:sss:
作者: 木奇異    時間: 28/4/2008 02:10 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 28/4/2008 12:44 PM 發表

告仔好多北半球馬都係咁谷到出事
喜蓮福星 初出立即贏馬之後我就講 2-3場之內一定出事 :ppp:
作者: Running    時間: 28/4/2008 02:14 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 28/4/2008 02:10 PM 發表

告仔好多北半球馬都係咁谷到出事
喜蓮福星 初出立即贏馬之後我就講 2-3場之內一定出事 :ppp:

好多北半球PP(不論出自邊個馬房),太早谷後o既下場大家有眼見。

唔好話喜蓮福星,睇睇步步到咪又係贏完即傷?

不過喜蓮福星贏到兩場G1(特別係打比),已經係完成「任務」。

作者: Running    時間: 28/4/2008 02:24 PM

Kris記唔記得o係經典一哩賽後,你講過呢句:

QUOTE:
俾我係馬主就唔跑女皇盃費事現形:yyy:

而家真係「現形」啦:ppp:
作者: 帶來吉利    時間: 28/4/2008 04:39 PM

咩都值哂
今年打比水準勁低

e家佢贏左2場+1個第2
有哂配種價值:ppp:

加上又係 名畫家個仔
作者: asiadragon    時間: 28/4/2008 04:41 PM

打比之後跑女皇多數都:ppp:
作者: 長毛    時間: 28/4/2008 06:06 PM

Operation is sure get better in most cases ...
but the problem maybe will he stay for another season ..
作者: pakkilo    時間: 28/4/2008 06:09 PM

做完手術..隻馬一定跑唔夠水準..好彩既跑番7,8成..唔好彩..打柴!
我記得馬房有隻2歲馬初出即贏銀拖鞋..同樣問題..但trainner決定由得佢..唔做手術.
一但做左..唔知跑唔跑得番
作者: Running    時間: 28/4/2008 06:10 PM

QUOTE:
原帖由 pakkilo 於 28/4/2008 06:09 PM 發表
做完手術..隻馬一定跑唔夠水準..好彩既跑番7,8成..唔好彩..打柴!
我記得馬房有隻2歲馬初出即贏銀拖鞋..同樣問題..但trainner決定由得佢..唔做手術.

其實喉部癱瘓最嚴重o既情況會係點?
作者: 長毛    時間: 28/4/2008 06:11 PM

QUOTE:
原帖由 pakkilo 於 28/4/2008 06:09 PM 發表

true .. operation for horse is mostly cant let the horse back to 100% for most cases ...

also, if it is AUS, 1/2 year resting a horse is not the best way to train that ..
作者: kaka619    時間: 28/4/2008 06:52 PM

我覺得喜蓮福星都係買返黎搏打比....玩完就算:ppp:
作者: pakkilo    時間: 28/4/2008 06:52 PM

候部癱換我真係唔知原來有分幾多級..
一般會係踱步同快跳其間發出好大既抖氣聲...
以我馬房果隻為例啦(短途馬)..隻馬有好高速度..但因為呢個病..去到比賽無法完全整個比賽..
所以你話喜連福星呢d長途馬..一定要施手術..唔係分分鐘跑跑下訓低都似
作者: asiadragon    時間: 28/4/2008 06:55 PM

QUOTE:
原帖由 pakkilo 於 28/4/2008 06:52 PM 發表
候部癱換我真係唔知原來有分幾多級..
一般會係踱步同快跳其間發出好大既抖氣聲...
以我馬房果隻為例啦(短途馬)..隻馬有好高速度..但因為呢個病..去到比賽無法完全整個比賽..
所以你話喜連福星呢d長途馬..一 ...

咁似喘鳴??:bbbb:

喘鳴的馬匹患有喉偏癱,在快跑時因為呼吸急促而發出「喘鳴」聲音,因而得名。
通往氣管的一瓣軟骨,由一條肌肉負責控制開合;馬匹吞咽時,軟骨會把氣管關起來,呼吸時則會打開。出現喉偏癱的情況,是由於神經退化而導致該條肌肉逐漸癱瘓。
馬匹呼吸時,癱瘓的肌肉不能把該瓣軟骨提起以打開氣管的入口,因此在吸氣時軟骨便會隨著空氣擺來擺去,造成震顫與波動的氣流,因而發出喘鳴聲音。
由於該瓣軟骨停留在氣管入口,使吸入的空氣大大減少,因而削弱運動的表現。
連接該條肌肉的神經的退化過程很難預測。退化情況可能較輕微而緩慢。在此情況下,馬匹的表現可能依然可以接受,尤其是跑較短途程時,若能在後段才加速,馬匹的表現一般來說仍可接受,因為空氣吸入量只是略為減少。
肌肉神經的退化亦可能會很快,令一匹看來很正常的馬在一場賽事中表現失準,經檢查後才發現有嚴重喉癱瘓的徵狀。
為馬匹進行喉嚨手術,通常可成功修復馬匹的氣管。接受手術後的馬匹通常會在賽事中表現大有改進。不過,有些馬匹的表現卻不會改善,因為曾經在競賽中經歷喉癱瘓引致的局部窒息感覺,令牠們把競賽與窒息感覺聯想在一起,所以再也不願在競賽時全力以赴。

from hkjc
作者: pakkilo    時間: 28/4/2008 07:07 PM

係woo...可能hkjc番釋得太好..
聽日問下個獸醫正確答案先:ddd: :ddd:
作者: 臨場    時間: 28/4/2008 09:21 PM

就算退役配種, 都係去紐西蘭居多. 因紐西蘭多容得下一些有長力的種馬, 而且此駒沒有Zabeel方面的血緣, 有市場的, 不過會是中下價馬.

btw, 上年俊歡騰季尾都有事, 有否人記起是什麼?
作者: iceson    時間: 28/4/2008 09:25 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 28/4/2008 04:41 PM 發表
打比之後跑女皇多數都:ppp:

同 贏完日本打比之後跑寶塚一樣 :fff:
作者: timothyhin    時間: 28/4/2008 09:29 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 28/4/2008 09:21 PM 發表
就算退役配種, 都係去紐西蘭居多. 因紐西蘭多容得下一些有長力的種馬, 而且此駒沒有Zabeel方面的血緣, 有市場的, 不過會是中下價馬.

同意:ppp:
佢配中下價:ppp: 無幸運馬主果d丹山仔咁值:ggg:
作者: 光仔    時間: 28/4/2008 09:51 PM

QUOTE:
原帖由 臨場 於 28/4/2008 09:21 PM 發表

好似頸有事
作者: 馬俠    時間: 28/4/2008 09:54 PM

QUOTE:

會厭:hhh: :aaaa:
作者: pakkilo    時間: 30/4/2008 08:57 PM

今日問左了...學名叫lanyngel hemiplegia..大部份都係左邊...
我馬房果隻屬3級..最嚴重係5級..
所以喜連算係早期
作者: EternitY    時間: 30/4/2008 08:58 PM

QUOTE:
原帖由 pakkilo 於 30/4/2008 08:57 PM 發表
今日問左了...學名叫lanyngel hemiplegia..大部份都係左邊...
我馬房果隻屬3級..最嚴重係5級..
所以喜連算係早期

跑唔返多?:llll:
作者: S.WEEK    時間: 30/4/2008 11:14 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 30/4/2008 08:58 PM 發表

跑唔返多?:llll:

長途馬喉部有事,好惡搞 .....

跑唔返機會好大
作者: Kris    時間: 30/4/2008 11:19 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 30/4/2008 11:14 PM 發表

長途馬喉部有事,好惡搞 .....

跑唔返機會好大

一戰功成付呢個代價唔平wor
作者: EternitY    時間: 1/5/2008 08:07 AM

比活力金剛更快玩完 :ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0