標題: 蓮華生輝下季首戰,即遠征日本短途馬錦標。(文:太陽報) [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 10/7/2008 08:16 AM     標題: 蓮華生輝下季首戰,即遠征日本短途馬錦標。(文:太陽報)

蓮華生輝新季首戰直撲扶桑 10/07/2008

踏入廿一世紀,香港短途良駒輩出,當中「精英大師」、「好望角」及「騏綵」服役時均屬名氣響噹噹之輩。

至於應屆短途馬王「蓮華生輝」,更有青出於藍之勢,

此匹現時世界草地短途國際評分最高之馬,來季歷史性衝出香港,

十月將會遠征日本,角逐世界短途挑戰賽第六站短途馬錦標。

以「蓮華生輝」的實力,到時大有機會為港爭光。

早前有報道指出「蓮華生輝」會提前去日本,出爭九月十四日上演的世界短途挑戰賽第五站人馬錦標,

作為正本戲短途馬錦標的熱身賽,冼鏡煜表示該報道實屬謠言,更透露愛駒不會作任何熱身賽,

箭頭直指短途馬錦標,他說:

「雖然不論時間及路程,人馬錦標作為熱身賽相當合適,

但一方面我不想『蓮華生輝』在日本逗留太耐,故只選擇跑短途馬錦標。

另外,季初無合適賽程讓『蓮華生輝』競逐,我又不想牠負頂磅跑開鑼日舉行特首盃,

所以此駒將不作熱身,直接參加日本短途馬錦標。」

帥印交予馬偉昌

至於「蓮華生輝」遠征日本的配搭誰屬,亦是馬迷極為關注的問題。

究竟此匹短途馬王會繼續由首席華將鄭雨滇操刀,抑或轉由姚廄新主帥馬偉昌主理,冼鏡煜作出明確回應:

「其實我十分欣賞鄭雨滇的騎功,亦滿意他上仗騎『蓮華生輝』的發揮。

之不過姚本輝已決定來季以馬偉昌掛帥,為了維持馬房的關係融洽,避免尷尬的情況,

故此我屬意『蓮華生輝』下季的帥印轉交馬偉昌手上,

務求整個馬房上下一心,爭取更好成績,我認為愛駒仍有進步空間,希望可再次為港爭光。」

作者: Akechi_Yau    時間: 10/7/2008 08:18 AM

點解唔搵滇仔呀??
話哂都騎過隻馬...
作者: 小野伸二    時間: 10/7/2008 08:21 AM

飛神到時仲會唔會飛過日本睇馬偉昌呢:yyy:
作者: 飛神    時間: 10/7/2008 08:26 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/7/2008 08:21 AM 發表
飛神到時仲會唔會飛過日本睇馬偉昌呢:yyy:

why not?
作者: Running    時間: 10/7/2008 08:29 AM

唔熱身就直接馬短途馬錦標?:ppp:

我即刻諗起精英大師當年咁樣硬拼後o既結果如何
作者: 飛神    時間: 10/7/2008 08:32 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 10/7/2008 08:29 AM 發表
唔熱身就直接馬短途馬錦標?:ppp:

我即刻諗起精英大師當年咁樣硬拼後o既結果如何

這就是做競賽馬可悲的地方...但我相信喵是能人所不能的:jjjj:
作者: Running    時間: 10/7/2008 08:35 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 10/7/2008 08:32 AM 發表

這就是做競賽馬可悲的地方...但我相信喵是能人所不能的:jjjj:

我當然希望喵可以平安無事啦

但咁樣部署都咪話唔擔心
作者: 飛神    時間: 10/7/2008 08:36 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 10/7/2008 08:35 AM 發表

我當然希望喵可以平安無事啦

但咁樣部署都咪話唔擔心

除非馬會好似當年對翠河咁...

或者索性將成個賽程改...改特首盃做GII...

否則真係無計...
作者: asiadragon    時間: 10/7/2008 08:56 AM

更透露愛駒不會作任何熱身賽..

咁有信心??:ooo:
作者: sw    時間: 10/7/2008 10:39 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 10/7/2008 08:32 AM 發表

你搵定小人打啦:jjjj:
作者: 阿仙奴    時間: 10/7/2008 11:48 AM

滇仔騎1場就無:iiii:
作者: 帶來吉利    時間: 10/7/2008 01:14 PM

係換人都返到香港先換啦
一陣 輸左又賴:ppp:
作者: yuricylau    時間: 10/7/2008 01:15 PM

點解唔過日本跑場熱身喎

作者: 問    時間: 10/7/2008 01:18 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 10/7/2008 08:56 AM 發表
更透露愛駒不會作任何熱身賽..

咁有信心??:ooo:

同DEEP IMPACT一下場:zzz: (非禁藥)
作者: winKoN    時間: 10/7/2008 04:35 PM

點解唔跑埋人馬....
都係短途系列...唔爭在啦....
作者: klc3e302    時間: 10/7/2008 06:21 PM

隻馬點都要熱身好d
否則會好傷
其實搵 滇仔跑特首杯, 減2磅
即使131磅都夠跑la
作者: sw    時間: 10/7/2008 06:25 PM

始終香港人馬唔慣舟車勞頓 跑完人馬又要走多轉返中山 其他人馬就覺得冇咩問題:ggg:
作者: 自由雨滇行    時間: 10/7/2008 06:50 PM

QUOTE:
原帖由 阿仙奴 於 10/7/2008 11:48 AM 發表
滇仔騎1場就無:iiii:

起碼保持到騎馬王100%勝出率:eee:
作者: keeper    時間: 10/7/2008 07:12 PM

我都覺得唔洗熱身....馬王..跑短途..操夠就得...贏就贏...輸就輸...又不是一哩以上跑步速...:loveliness:
作者: S.WEEK    時間: 11/7/2008 11:43 AM

俾滇仔多一場呢,馬偉昌肯定唔同你攝

排外檔,9成望空走
作者: 智弱網民    時間: 11/7/2008 02:30 PM

我好欣賞練馬師對賽程既安排, 查實隻馬落腳已經慢咗, 熱咗身跑1200可能會嫌短:ppp:

不過我就好反對換人, 點解阿滇騎得咁好都要換人? 陣間馬偉昌輸咗又換返:aaaa:

阿滇好珍惜好鍚隻馬, 阿滇依次真係唔抵:sss:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0