標題: 公司騎師季初得7個玩殘練馬師 [打印本頁]

作者: 馬俠    時間: 15/8/2008 11:04 AM     標題: 公司騎師季初得7個玩殘練馬師

距離開季尚有一個月,不少練馬師已經開始為旗下戰馬的騎師配搭而惆悵,

皆因開季時只得七位公司騎師可用。除了巫斯義因停賽九日缺席季初首月賽事外,

薄奇能早前放棄牌照,亦令公司騎師數目買少見少。儘管如此,據悉馬會並無意思另覓海外好手,令騎師不足的情況雪上加霜。

季初不夠騎師用,最受影響的肯定是練馬師。

有練馬師表示,馬會不積極聘請海外好手來港,間接減少現存寥寥幾位公司騎師所需面對的競爭,坐大情況由此而起。
[size=+0]晨課全部未蒲頭
[size=+0]
「猶記得八十年代,鬼佬騎師有十幾個,見習騎師又有十幾個,練馬師根本唔會有唔夠人用萼暋D。

當時騎師為}爭馬騎,除}會嘜實一個馬房,

朝朝幫手操馬外,遇到一隻n實力馬,更要加倍努力索騎。

不過時移勢易,今季開鑼公司騎師得番七個,

佢幼琤誘蘤極I出甚麼努力,都肯定會有練馬師搵佢扔污M,咁樣唔單止一兩個已經壟斷葦e列騎師,

就連其他二三線之流都被搞到變大牌,如果有十幾個公司騎師,

我肯定佢扑|一早報到幫手操馬,唔會等到依家八月中一個都見唔到!

馬主亦唔會體諒我光蜆瓥B,總之要用公司騎師,做練馬師就要諗掂佢,

一場十四隻馬得七個公司騎師,邊有咁多人畀我揀呀?」一位練馬師憤慨地說。

要解決騎師荒,聘用主帥是可行方法,不過有大倉練馬師卻認為是知易行難,

他解釋說:「請}主帥,馬主每個月要使多幾千蚊,要求自然更高,

如果主帥交不出水準,壓力自然落在練馬師身上,最終難免不歡而散,

最好就是馬會增聘公司騎師,加強騎師之間競爭之餘,亦方便我們工作。」

作者: asiadragon    時間: 15/8/2008 11:06 AM

一場十四隻馬得七個公司騎師,邊有咁多人畀我揀呀?」一位練馬師憤慨地說。:lll: :lll:
作者: 自由雨滇行    時間: 15/8/2008 11:18 AM

點解唔揀華將呢?
作者: Running    時間: 15/8/2008 11:23 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 15/8/2008 11:18 AM 發表
點解唔揀華將呢?

陰謀論:

因為呢份報紙個老細有份養馬,佢旗下o的馬又用唔到心儀o既騎師,咪乘機發炮囉!
作者: taxi2003    時間: 15/8/2008 12:59 PM

咩報??
作者: 小野伸二    時間: 15/8/2008 01:00 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 15/8/2008 12:59 PM 發表
咩報??

東方
作者: 木奇異    時間: 15/8/2008 01:41 PM

馬會而家要考慮
1, 如果減少騎師流失, 吸引多d外地好手來港嘗試? 雖然好多騎師來港都失敗, 但都有成功例子 (普萊西)
2, 馬會可以做咩野, 吸引馬房請主帥? 廢除外線馬限制已經行出第1步, 但仲有冇呢?
作者: 櫻花    時間: 15/8/2008 01:48 PM

馬會要請人有幾難,但一級高手馬會可能根本請不到,如果請d二打六來,你班練馬師咪又係用返"韋達,柏寶",到時d騎師企唔住腳早早走人,破壞馬會形象,鑊咪又係馬會孭.
作者: 莫問我是誰    時間: 15/8/2008 03:05 PM

咁咪好羅....華將又多d機會出賽,上年阿滇,海榮d成績都比好多鬼佬好好多呢~~而且出賽次數

都比好多鬼佬多呢~~唔好忘記下年仲有2個新10磅仔呢~~

暫時晨操所見,楊明綸明顯吃香過梁家俊多多聲~

仲有湯仔超級勤力,日日操9,10隻馬,好有上幾年阿滇o既影子呢~
作者: 火光    時間: 15/8/2008 04:40 PM

一位練馬師憤慨地說。
係報紙到影左
葉楚航操馬既樣,擺明此地無銀三百兩,葉楚航比佢出賣左:yyy::yyy:

作者: lovexjapan08    時間: 15/8/2008 11:24 PM

搵多D香港見習生做見習騎師
一年搵十個入黎,咁到時香港清一色本地化咪得啦
作者: 西人堅    時間: 15/8/2008 11:40 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 15/8/2008 01:48 PM 發表
馬會要請人有幾難,但一級高手馬會可能根本請不到,如果請d二打六來,你班練馬師咪又係用返"韋達,柏寶",到時d騎師企唔住腳早早走人,破壞馬會形象,鑊咪又係馬會.

根本 連馬圈內 唔少人 都同 街邊 d 糞佬馬迷一樣,

心中所謂的高手 就只係上世紀果班, 講黎講去都係果班
永遠唔會接受現實

歐洲馬圈都話 青黃不接
老 ge 老, 退休 ge 退休, 身有屎 ge 身有屎
連 岳伯仁 搵唔到個正一級 仲想一級黎香港 完全係發夢
作者: 西人堅    時間: 15/8/2008 11:40 PM

QUOTE:
原帖由 火光 於 15/8/2008 04:40 PM 發表
一位練馬師憤慨地說。
係報紙到影左葉楚航操馬既樣,擺明此地無銀三百兩,葉楚航比佢出賣左:yyy::yyy:

又未必 :jjjj:
葉楚航 10隻有 8 隻亂放
大把華將 :fff:
作者: kitchai1228    時間: 16/8/2008 01:56 AM

的確係唔夠騎師
想當年我初初睇馬個時
洋藉騎師都唔只十幾個:vvv:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0