標題: 賽馬 iq 題 -- 試準 [打印本頁]

作者: 西人堅    時間: 13/10/2008 11:06 PM     標題: 賽馬 iq 題 -- 試準

馬經馬報, 有好多專用字詞, 非常好野的,

講完之後等於冇講, 完全係廢話
完全冇講出 隻馬 le 場 ge 機會, 下次的機會, 跑咩路程好 之類
但總之就 x up 左 d 野  
又可以話中左 :gggg: :gggg:

例如,

大熟大勇 (咁有冇講 le 場 機會如何??)
x win 在手/必值 x班 (幾時 x win?? 咩路程?? 下次點先?? 賭唔賭?? 幾時上x班, 下半季? 下年? 下世??)

有一個 terms 成日用的, 最經典, 的 叫 試準 :eee: :eee:

我研究左一排, 咩叫試準呢 ?

le 2 日 apple 馬經有 3 張圖係有 " 試準 " 2 字的

1)

神機妙算, 放一斷入直路冇 輸 7個 length
叫 試準

2)

轉完倉,
上場 放番來唔係好斷, 又叫 試準

3)

蒙左 d, 但都睇到 玩具神話 的評語 係 上仗試準
玩具神話 上場居中 追一段, 第 2
又叫試準

追一段叫試準,
放一段又叫試準 :eee:

番來冇叫試準
番來唔係好斷叫試準
追到個第 2 又叫試準 :aaa:

放頭輸叫試準
居中上又叫試準 :aaaa:

上左名叫試準
第 6 叫試準
尾 2 又叫試準 :kkkk:  

咁其實, 咩為之試準呢?
勁就勁, 差就差,
下次追就下次追, 值得賭就值得賭

抑或, 係 9 up 當秘笈呢? :abcde:
作者: hkcmlawrence    時間: 13/10/2008 11:12 PM

人地都係搵2餐JE......比著係你日日寫LEE D野,你都會係甘啦:eee:
作者: 贏馬人    時間: 13/10/2008 11:24 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/10/2008 11:06 PM 發表
咁其實, 咩為之試準呢?
勁就勁, 差就差,
下次追就下次追, 值得賭就值得賭
抑或, 係 9 up 當秘笈呢? :abcde:

呢本秘笈好很值錢:zzz: :zzz:
作者: 飛神    時間: 13/10/2008 11:46 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 13/10/2008 11:12 PM 發表
人地都係搵2餐JE......比著係你日日寫LEE D野,你都會係甘啦:eee:

我同意~~~
作者: Running    時間: 13/10/2008 11:47 PM

學黃子華話齋:

搵食o者,犯法啊:jjjj: :yyy: :eee:
作者: sw    時間: 13/10/2008 11:47 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/10/2008 11:06 PM 發表
馬經馬報, 有好多專用字詞, 非常好野的,

講完之後等於冇講, 完全係廢話
完全冇講出 隻馬 le 場 ge 機會, 下次的機會, 跑咩路程好 之類
但總之就 x up 左 d 野  
又可以話中左 :gggg: :gggg:

例如,
...

寫多一次試準就袋兩蚊 何樂而不為?:iiii:
作者: 西人堅    時間: 13/10/2008 11:48 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 13/10/2008 11:12 PM 發表

不過 main pt 唔係為搵兩餐 都係咁寫的 高手 :eee: :eee:
作者: hkcmlawrence    時間: 13/10/2008 11:52 PM

唔知大家有冇做過快餐店
我以前做過,剛剛入去時,沖杯奶茶非常認真,幾多奶都真係用羹數著
之後做左一排,就變左求_奇啦.當一樣很簡單的野變成重複的工作時,交行貨就係必然啦:eee:
作者: 飛神    時間: 13/10/2008 11:57 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 13/10/2008 11:52 PM 發表
唔知大家有冇做過快餐店
我以前做過,剛剛入去時,沖杯奶茶非常認真,幾多奶都真係用羹數著
之後做左一排,就變左求_奇啦.當一樣很簡單的野變成重複的工作時,交行貨就係必然啦:eee:

呢個真...我同小野完全感覺到...

以前真係乖乖地坐係COR等架...:jjjj:
作者: 小野伸二    時間: 14/10/2008 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 13/10/2008 11:57 PM 發表

呢個真...我同小野完全感覺到...

以前真係乖乖地坐係COR等架...:jjjj:

我返左五個鐘工之後就已經無乖乖地等啦:yyy: :yyy:
作者: 飛神    時間: 14/10/2008 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/10/2008 12:01 AM 發表

拿, 無講錯:fff: :fff:
作者: Wai    時間: 14/10/2008 12:08 AM

碎料碎料:uuu:
我最鍾意睇呢d:yyy:

東方賽日既話有一板仲無聊:yyy:
講「數據」
有睇就知我講咩:yyy:

有個叫匡公
佢寫幾百字
我成日睇黎睇去
都淨係睇得明個馬名原來真係馬名黎:cccc:

換洋將
叫強配搏殺
換華將呢?
叫減磅有計:jjj:
作者: 贏馬人    時間: 14/10/2008 12:14 AM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 13/10/2008 11:52 PM 發表
唔知大家有冇做過快餐店

我刨馬時就唔會:zzz: :zzz:
其他工作就求銀其其算數:fff: :fff:
作者: Wai    時間: 14/10/2008 12:16 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 14/10/2008 12:14 AM 發表

我刨馬時就唔會:zzz: :zzz:
其他工作就求銀其其算數:fff: :fff:  

心水唔好求戀期就得:fff: :fff:
作者: 贏馬人    時間: 14/10/2008 12:16 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/10/2008 12:01 AM 發表

等................................放工:fff: :fff: :fff:
作者: Wai    時間: 14/10/2008 12:17 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 14/10/2008 12:16 AM 發表

等................................放工:fff: :fff: :fff:  

呢個我返親工都等左9粒鐘:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 14/10/2008 12:18 AM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 14/10/2008 12:16 AM 發表
心水唔好求戀期就得:fff: :fff:

如果求戀期就唔會時時中啦......:gggg: :gggg:
作者: Wai    時間: 14/10/2008 12:18 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 14/10/2008 12:18 AM 發表

如果求戀期就唔會時時中啦......:gggg: :gggg:  

:fff: :fff:
我個求戀期靠你喇:fff:
作者: taxi2003    時間: 14/10/2008 12:21 AM

我番左工2個鐘就開始上網啦:yyy: :yyy:
作者: 贏馬人    時間: 14/10/2008 12:24 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/10/2008 12:21 AM 發表
我番左工2個鐘就開始上網啦:yyy: :yyy:

2日就被炒:fff: :fff:
作者: 贏馬人    時間: 14/10/2008 12:24 AM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 14/10/2008 12:18 AM 發表

:fff: :fff:
我個求戀期靠你喇:fff:

:rrrr: :rrrr:
作者: thankheavens    時間: 14/10/2008 07:14 AM

等如
14隻馬

#1 降班有利
#2 負磅兼重
#3 騎練重視
#4 暗渡陳倉
... ...
#13 對手縑強
#14 輕磅好跑

隨時一場馬的馬評...有那麼樣的矛盾
#1/ 2 號馬..磅重話磅重又得...磅重話評分有利又得
輕磅又可以有兩面
騎練重視或主師棄騎...又可以寫兩面
作者: EternitY    時間: 14/10/2008 10:44 AM

睇四字評語 ... 蘋果係咁多份報章最吹水 :eee:
作者: 好爸爸    時間: 14/10/2008 12:21 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 14/10/2008 10:44 AM 發表
睇四字評語 ... 蘋果係咁多份報章最吹水 :eee:

主席你一定未睇過某份馬經

隻隻都話有機會(雖然係8字評語):fff:
作者: thankheavens    時間: 14/10/2008 07:43 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 14/10/2008 12:21 PM 發表

其實隻隻都話有機會

與 日日都話唔好賭 的 情況..不相伯仲...........
作者: 木奇異    時間: 14/10/2008 08:03 PM

晨操友寫果d評語有時都係咁la

有d馬 未跑呢 可以彈到一文不值
好彩 果場上名la 隔幾日再出黎操 會變成咩野 "勇熟一日千里" "大熟大勇"

睇下果隻 高駿 我好記得星島/明報之前有人寫話佢 "操黎操去冇進步" 又話 "質素極之平庸" 之類說話
下次 再有 "晨操專欄" 提到高駿時 9成9又話 "勇熟一日千里" :fff:

總之 我從來唔會睇ed所謂馬經的評論 :lll:
作者: 贏馬人    時間: 14/10/2008 08:23 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 14/10/2008 12:21 PM 發表

18台積奇都係咁:zzz: :zzz:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0