標題: 這件事, 是否會容易發生? [打印本頁]

作者: 金威    時間: 22/10/2008 01:02 AM     標題: 這件事, 是否會容易發生?

今夜突然記起上個月睇報紙
卡洛斯果欄大約係咁寫
佢讚韋達對馬匹有一定的熟悉
話晨課有一朝試八達嶺
騎上去就發現果隻並唔係八達嶺
而係新強勁
最後更換番八達嶺

註:以上內容可能未必百份百正確,我大概只是印象中記起

我對晨操不太認識,所以發表這話題

假設韋達沒有發現馬伕比錯馬佢操
而試左新強勁
會點架?
咁觀操或拍攝既人係唔係根據個烙印當佢操左新強勁??
假設無烙印,又點樣可以分辨出一些比較似既馬??
這個情況是否很難才會發生??
作者: 阿仙奴    時間: 22/10/2008 01:20 AM

有號碼布的嗎?

應該好難帶錯馬掛...
作者: 君子    時間: 22/10/2008 01:37 AM

係咪話絡印既由來都係防止比人換馬

咁外國個D 又點分呢 ?!
作者: pakkilo    時間: 22/10/2008 05:24 AM

隻隻馬出世數月後都會打上烙印..
列名年份,出產牧場,編號!

自2002年開始所有馬都要植入精片於馬頸上!
出賽前必先掃描核對方可出賽
作者: 木奇異    時間: 22/10/2008 01:25 PM

照計好難要韋達騎到上去先發覺出錯wor
有號布 有烙印 而且2隻馬外型上唔多唔少一定有唔同
作者: 莫問我是誰    時間: 22/10/2008 02:02 PM

相信當時o既情況係助手攪錯左...羅左八達嶺o既號布配左上去新強勁身上~~

騎師每次上馬都唔會睇下烙印先上馬架麻,而且呢2隻馬不論毛色,磅位都係非常接近,要到入閘前

一刻,韋達先察覺騎錯左馬~~因此,新強勁上個月就缺席左一次大閘~

而八達嶺當日一樣要試閘,結果順利響之後o既大閘出試~:loveliness:

呢件事係確實已經發生左,並唔係謠言~:loveliness:

作者: 莫問我是誰    時間: 22/10/2008 02:50 PM

補充多一句,響晨操時配錯其他馬o既號布都有發生過,亦都只係近2,3年o既事~~

不過官方主持人都好醒目,向觀眾講出配錯左號布~~

而係邊隻馬配錯,我已經無印象了~~:loveliness:

所以綜合2件事來看,問題都係出響助手配錯號布身上~:loveliness:
作者: 金威    時間: 22/10/2008 09:59 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 22/10/2008 02:02 PM 發表
相信當時o既情況係助手攪錯左...羅左八達嶺o既號布配左上去新強勁身上~~

騎師每次上馬都唔會睇下烙印先上馬架麻,而且呢2隻馬不論毛色,磅位都係非常接近,要到入閘前

一刻,韋達先察覺騎錯左馬~~因此,新強勁 ...

你好叻丫
咁都知道
一場小烏龍

其實有些馬好難分
有時馬匹除去眼罩或其他配備
很容易會亂

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0