標題: 幸運駿駒周六配搭開估:滇仔 [打印本頁]

作者: Running    時間: 5/11/2008 10:18 AM     標題: 幸運駿駒周六配搭開估:滇仔

幸運駿駒換阿滇再泥

周末沙田馬場將有三泥七草混合賽,

徐雨石派出剛戰大勝對手八個半馬位的「幸運駿駒」再攻泥地千二,

當然是眾矢之的,再配合降入五班的「威霸龍」及新勝猶勇的「宇宙良駒」,

練者可望度過一個愉快的周末。

鄭雨滇上季曾策幸運駿駒於田草一千跑第三,人馬早有默契。

今季三戰取得兩冠一亞的「幸運駿駒」,

上周三初跑泥地千二米,竟以玩敵姿態贏馬,

更打破班際紀錄時間,賽後被狂加十七分。

「幸運駿駒」周末匆匆再臨,再次面對一群實力不算突出的三班對手。

徐雨石對此駒匆匆再戰有以下解釋:

「既然剛戰已證明『幸運駿駒』泥地性能非常出色,

難得周末又有一場評分上限八十五分的同程賽事,故此讓牠繼續拚搏。

此駒今季的確進步不小,只要出閘順利,定必交出凌厲的走勢,

雖然杜利萊停賽,但換上曾夥拍牠上陣的鄭雨滇,應該無礙發揮。

如果一切順利,我或會讓牠參與本月廿三日舉行的香港短途錦標預賽,

且看牠能否繼續為馬迷帶來驚喜。」

威霸龍重配韋達

至於剛戰在泥地千二米落第的「威霸龍」,賽後獲減兩分,

今仗即報爭五班田草千四米,更獲得韋達的垂青,

而徐雨石亦坦言此駒返回五班的確重拾優勢,

他說:「『威霸龍』已屆八歲,

跑四班賽即使羂輕磅亦無尠數,落到五班對牠有頗大幫助。

今次增程跑曾贏的田草千四米,應更合馬兒發揮,

加上由贏馬拍檔韋達壓陣,有權跑入前列。」

另外,「宇宙良駒」新近於千四爆冷贏馬,

但石哥認為此駒上仗純粹因慢步速之助才能克敵,

今次再爭同程,相信要遇相同形勢才能爭勝,

不過馬兒復課後狀態依然,或可跑入三甲一席。
作者: 莫問我是誰    時間: 5/11/2008 12:30 PM

係唔係覺得我好叻呢...又估中係換阿滇~:gggg: :loveliness:
作者: 金威    時間: 5/11/2008 03:04 PM

如果跑草地唔知贏唔贏倒呢??
作者: 奧運精神    時間: 5/11/2008 04:30 PM

睇下今次大唔大逃到:lll: :lll:
作者: gogowin    時間: 5/11/2008 11:30 PM

又係熱到得十幾蚊...真係買埋我個份喇...
其實有時真係唔明馬主同練馬師點諗...
為左跑國際賽一個月內去到盡...務必要奪取國際賽入場券...
係咪真係睇到咁高可以贏到短途錦標呢....:hhh:
作者: 李澤楷    時間: 5/11/2008 11:38 PM

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 5/11/2008 11:30 PM 發表
為左跑國際賽一個月內去到盡...務必要奪取國際賽入場券...

好大原因見到蓮華生輝好大機會跑唔到.
作者: 金威    時間: 5/11/2008 11:50 PM

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 5/11/2008 11:30 PM 發表

但係咁計既
如果贏倒國際一級賽或打比
就乜都抵番晒

以前好多練馬師谷到好盡都係為左跑一場
而今年短途又咁弱(又或者佢覺得自己隻馬都唔係咁高)
所以咁樣博下可能有意外收獲

想當年勝利名駒, 狀態超好
但係如果計級數, 唔係最高果隻
最後都贏倒打比啦
博倒
當然也會有失敗例子
作者: EternitY    時間: 5/11/2008 11:55 PM

別說短途錦標,我覺得連普通一班馬都跑唔嬴,:funk:
上次+17分,九成係泥地評分黎,始終班次差得太遠了。:kkk:
作者: Running    時間: 6/11/2008 12:29 AM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 5/11/2008 11:55 PM 發表
別說短途錦標,我覺得連普通一班馬都跑唔嬴,:funk:
上次+17分,九成係泥地評分黎,始終班次差得太遠了。:kkk:

我只係諗到一樣o野:

佢會唔會變成翻版「勇士」?:zzz:
作者: gogowin    時間: 6/11/2008 01:02 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/11/2008 12:29 AM 發表

我只係諗到一樣o野:

佢會唔會變成翻版「勇士」?:zzz:

我只係覺得徐生同個馬主自視太高...
就算俾隻馬贏埋呢場泥地...唔理贏幾多馬位加幾多分...
我真係好想睇下隻馬如果o係短途預賽出戰o既話究竟會跑成點...:zzz:
老實講...幕後自視過高...我始終有保留...到真係跑左先再作評論...
作者: EternitY    時間: 6/11/2008 01:35 AM

綠色勇士 :eee:
作者: 大黃蜂    時間: 6/11/2008 02:20 AM

預賽可以跑倒3,4名,
因為真係當打,
同埋短途呢期真係青黃不接:ggg:
作者: 畢菲特    時間: 6/11/2008 08:10 AM

一仗功成萬骨枯......

如果佢既目標 祗係想搏下大賽 而唔係2-3年既3-5win

咁既部署方法 亦係無可口非 畢竟 普普通通咁拉一場頭馬影相 已經滿足唔到呢個馬主

我支持佢既做法:ccccc:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 6/11/2008 06:44 PM

QUOTE:
原帖由 畢菲特 於 6/11/2008 08:10 AM 發表
一仗功成萬骨枯......

如果佢既目標 祗係想搏下大賽 而唔係2-3年既3-5win

咁既部署方法 亦係無可口非 畢竟 普普通通咁拉一場頭馬影相 已經滿足唔到呢個馬主

我支持佢既做法:ccccc:

特登拉闊評分俾佢跑:llll:
作者: hkcmlawrence    時間: 6/11/2008 11:06 PM

今次超多快馬,好似夢寐以求,喜萬家個D,盡管看下可否稍留黎跑,如果仍然靠放,要贏應該會比上次吃力一些.

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0