標題: 贏輸必有因,無謂x騎師 [打印本頁]

作者: 冼馬田    時間: 22/12/2008 02:14 PM     標題: 贏輸必有因,無謂x騎師

爆冷之敗,其實應該作為賭馬0既一課教材。

好爸爸同精英大師係馬王,爆冷同蓮華生輝都係馬王,但撇開欣賞角度純計賭錢,我賭前兩隻馬會多,至於後面果兩隻,好聽0的0既叫冷吼熱避,唔好聽0既就話見親都怕怕﹗

原因好簡單,前兩駒,逢鬥必贏,後兩駒逢鬥必輸﹗

我地睇番好爸爸同精英大師0既里程,前駒以往贏馬,經常都係唔係贏好多,成日都要拍住鬥咁贏﹗精英大師試過同紅旗飛揚鬥足二百米,結果讓人二十磅贏馬,國際賽同隻貨櫃名駒又係咁鬥足全程,贏完之後搞到對手跛埋﹗到後來跑兩場千六米就算輸,佢都曾經0係最後一百米fightback過,不過最後唔夠氣輸左冇計﹗一跑番短途,基本上所有埋佢身0既馬都畀佢鬥散,呢0的馬係鬥心驚人﹗

爆冷同蓮華生輝,就相反,贏親就大超級,但一有馬同佢埋身鬥,就輸,前駒有本事搞到靳能都要咩鑊﹗後駒都唔弱,向來冷靜0既巫斯義一樣畀佢玩死﹗

呢兩隻馬輸,都會令騎師受指責,好似個責任0係騎師度咁,但看0係我0既角度黎講,呢0的唔係騎師0既錯,係馬本身有問題﹗爆冷第一次0係香港盃輸可以話係唔好彩,第二次又輸,唔通又只係關騎師事?﹗做乜次次都受阻0既0者,又唔見好爸爸會成日畀人阻?

以上所講0既就係我想講0既第一樣野,賭馬,幾時都係賭一0的成日贏少少,明星味唔會太濃而鬥心搭夠0既馬著數。

第二點想講0既係,好多時,一匹馬輸左,我地好容易就可以話騎師,因為呢0的野係最表面最容易睇得見0既野。但練馬師點練,同馬本身0既性格同能力,呢0的野我地表面睇唔見,於是就會被蒙蔽。

我唔係想替騎師辯護,但我想講對跑馬0既觀察應該係更多方面,唔係係唔係都鬧騎師跑得唔好拉馬造馬呢樣果樣,咁樣對任何人都會公道0的,亦都係幫緊自己提高跑馬0既層次。
作者: 武豊    時間: 22/12/2008 02:39 PM

並不完全同意, 雖然馬本身的鬥心的確是一個因素, 但際遇便是際遇, 爆冷香港杯未段成塊牆係前面, 隻馬成隻抽起兩三次抽到企係度咁滯, 那的確不是什麼鬥心問題, 難道如果好爸爸在那個位便可以憑鬥心夾硬撞條路出來? 說爆冷連華累騎師, 好爸爸前次早段唔肯走不是也累死杜利來嗎?
作者: hkcmlawrence    時間: 22/12/2008 02:44 PM

係LEE度冇人賴過個騎師
況且蓮華同爆冷輸同鬥心無關.
作者: thankheavens    時間: 22/12/2008 03:53 PM

冼兄..理念差不多

騎師高低...取位際遇運氣亦是賽馬之因素之一

賽馬是相對的東西......當某馬跑得不好時..某馬自然成為受益者
好多人只會著眼自己的蝕底
而自己賺了則認為是應份的

此是永遠改變不到的..............人性
作者: 金威    時間: 22/12/2008 04:06 PM

如果聽洗兄的意見
咁以前成功拍檔可能係你愛駒
鬥親都有, 每次贏少少
作者: 飛神    時間: 22/12/2008 07:53 PM

但我想講對跑馬0既觀察應該係更多方面,唔係係唔係都鬧騎師跑得唔好拉馬造馬呢樣果樣,咁樣對任何人都會公道0的,亦都係幫緊自己提高跑馬0既層次。

呢個真
作者: 西人堅    時間: 22/12/2008 08:17 PM

有一點真係唔係好明
好爸爸有 d 似天生冷門命 ... (冷 d 咁 la)

上年贏 int $38
董事杯竟然 $33 冷過爆冷
片生輝又係冷 d
今年 int 又係神奇地 $44......
作者: 李澤楷    時間: 22/12/2008 09:04 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 22/12/2008 08:17 PM 發表
有一點真係唔係好明

上年贏 int $38
片生輝又係冷 d

無名氣:jjjj:
作者: 冼馬田    時間: 22/12/2008 11:23 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 22/12/2008 08:17 PM 發表
有一點真係唔係好明

上年贏 int $38
片生輝又係冷 d

都唔只係冷0的啦下話,以一匹馬王黎講,成日有三倍以上W真係好少有﹗
作者: 冼馬田    時間: 22/12/2008 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 22/12/2008 04:06 PM 發表
如果聽洗兄的意見
咁以前成功拍檔可能係你愛駒
鬥親都有, 每次贏少少

以愛倫0既馬黎講我其實最喜歡百勝威,好好用0既位置Q膽黎架﹗其次係奔騰,奔騰真係成日冷門的﹗
作者: 西人堅    時間: 22/12/2008 11:33 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 22/12/2008 11:23 PM 發表

都唔只係冷0的啦下話,以一匹馬王黎講,成日有三倍以上W真係好少有﹗

唔叫冷 應該點形容 :jjjj:

我好大貪 ge 威滿蹄果 d $48 先叫好味 :eee:
作者: 飛神    時間: 22/12/2008 11:33 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 22/12/2008 11:33 PM 發表

唔叫冷 應該點形容 :jjjj:

我好大貪 ge 威滿蹄果 d $48 先叫好味 :eee:

超值~~~~
作者: 西人堅    時間: 22/12/2008 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 22/12/2008 11:33 PM 發表

超值~~~~

唔叫冷,叫 on居 lor 我估 :jjjj:
d 人 on居居 爆冷跑 1600 都買到大熱
作者: siufly    時間: 22/12/2008 11:59 PM

聽故唔好駁故
台前幕後一場戲唔駛太上心:eee: :eee:
作者: 金威    時間: 22/12/2008 11:59 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 22/12/2008 11:42 PM 發表

唔叫冷,叫 on居 lor 我估 :jjjj:
d 人 on居居 爆冷跑 1600 都買到大熱

可能何鴻桑買左好多你唔知姐
作者: 西人堅    時間: 23/12/2008 12:06 AM

QUOTE:
原帖由 金威 於 22/12/2008 11:59 PM 發表

可能何鴻桑買左好多你唔知姐

係都唔錯  
唔理邊個買 我賭仔黎 總之有人落疊就得 :zzz:
作者: 金威    時間: 23/12/2008 12:10 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/12/2008 12:06 AM 發表

係都唔錯  

都咪話架
話唔定今年董事杯話唔定都係爆冷熱D
作者: hkcmlawrence    時間: 23/12/2008 12:12 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/12/2008 12:06 AM 發表

係都唔錯  

甘今年人地初出跑1600一條直路掃曬又唔見你提下:uuu:
根本跑1600未必輸硬比你GE.
作者: 西人堅    時間: 23/12/2008 12:17 AM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 23/12/2008 12:12 AM 發表

甘今年人地初出跑1600一條直路掃曬又唔見你提下:uuu:
根本跑1600未必輸硬比你GE.

果日我咪話估唔到佢 lor 臨場區 錢都輸左 :yyy:
咁我點會賽前提 :jjjj:

佢係跑出左 錢又輸完
你再拿我彩 我就依家企定任你拿啦 :qqqq:

隨便來 輸左我認衰的 :rrrr:

作者: hkcmlawrence    時間: 23/12/2008 12:25 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/12/2008 12:17 AM 發表

果日我咪話估唔到佢 lor 臨場區 錢都輸左 :yyy:
咁我點會提 :jjjj:

佢係跑出左 錢又輸完
你再拿我彩 我就依家企定任你拿啦 :qqqq:

隨便來 輸左我認衰的 :rrrr:

我冇拿彩的意思:rrrr:
我的感覺係,雖然爆冷今年又大一歲
但我個人感覺比舊年仍有進步.
以前的爆冷根本任何時候跑G1 1600都冇可能衝贏班正宗1600馬
但今年卻做到了
你可以話今年好爸爸狀態來得遲,但人地真係爆段極速LAST過曬GE,冇花冇假
今年董事盃再對,爆冷再休番一排,儲D新鮮感,真係未必會輸比你.
所以今年如果爆冷再成熱門,千萬不要盲目視為對賭對象.小心小心:gggg:
作者: siufly    時間: 23/12/2008 12:29 AM

你地唔好嘈交:eee:
都話台前幕後一場戲唔駛太上心:eee: :eee:
作者: 西人堅    時間: 23/12/2008 12:41 AM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 23/12/2008 12:25 AM 發表

我冇拿彩的意思:rrrr:
我的感覺係,雖然爆冷今年又大一歲
但我個人感覺比舊年仍有進步.
以前的爆冷根本任何時候跑G1 1600都冇可能衝贏班正宗1600馬
但今年卻做到了
你可以話今年好爸爸狀態來得遲,但人地 ...

:rrrr:
咁如果 2 隻都廿幾蚊 好簡單我會唔賭
成日咁多場唔一定賭大賽 ge :zzz:

已經跑左 2 場 2000個零月 養唔養到 fresh le d 後話啦.....
我亦冇諗住拗 因為依家拗來根本冇答案

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0