標題: 1月1日賽後報告 (暗飛聲,大漢烈馬,招積仔心律不正) [打印本頁]

作者: asiadragon    時間: 1/1/2009 02:44 PM     標題: 1月1日賽後報告 (暗飛聲,大漢烈馬,招積仔心律不正)

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/racing/raceReportFull.asp?date=1/1/2009[/iframe]

作者: 自由雨滇行    時間: 1/1/2009 02:51 PM

。「算得妙」是日首次增程角逐1600米,被查詢有關該駒的差劣表現時,騎師鄭雨滇未能提供任何解釋。他說,「算得妙」以合適的步速領放,走勢暢順,轉直路彎時傾向外閃,其後不久在催策下毫無反應,最後三百米墮退。「算得妙」的練馬師薛達志未能就該駒的差劣表現提供任何解釋。他說,他滿意「算得妙」是賽前的操練表現,馬房認為該駒會有好表現。他說,他對該駒在早段及中段走勢暢順但直路上墮退的情況感到失望。「算得妙」須接受獸醫檢查,賽後獸醫檢查該駒,並無發現任何明顯異常之處。考慮了有關情況,小組認為「算得妙」的表現難以接受。「算得妙」必須試閘及格,並且通過獸醫檢驗後,才可再次出賽。

:kkk:
作者: jintinc    時間: 1/1/2009 05:13 PM

賽後獸醫檢查「招積仔」,發現該駒心律不正常。:sss: :sss:
作者: PrettyIvy    時間: 1/1/2009 05:46 PM

唔怪得大漢烈馬跑包尾!:aaaaaa:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/1/2009 05:48 PM

流鼻血,我地就估計同天氣有多少關係....

咁心律不正呢??:ooo: 今日咁多馬心律不正o既...天氣涷??
作者: asiadragon    時間: 1/1/2009 07:47 PM

杜利萊停賽2日
都爾因超磅仍接納此項策騎聘約,被罰款五千元:yyy:
作者: yuricylau    時間: 1/1/2009 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/1/2009 05:48 PM 發表
流鼻血,我地就估計同天氣有多少關係....

咁心律不正呢??:ooo: 今日咁多馬心律不正o既...天氣涷??

可能係~~~:ooo: :ooo:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/1/2009 07:52 PM

超理想原來有痰..唔怪得韋達羅~:zzz:
作者: asiadragon    時間: 1/1/2009 07:54 PM

賽後,白德民(「不言而喻」)報告,由於他感覺右腳乏力,因而在催策坐騎時陷於不利處境。白德民自二○○八年十二月二十日沙田賽事因傷休賽後是賽首次復出。被查詢時,白德民說,當日退下火線後,針對其腰背部位及右腳疼痛,他曾接受詳細的物理治療及醫藥治療。他說,由於腰背部位疼痛,他難於將重心置於右腳,以致其右腳變得無力。他說,是日前,他曾策騎馬匹晨操及試閘,當時並無感到不適。他又說,他亦繼續針對有關部位接受物理治療。他說,在晨課及試閘策騎時,騎者不會像出賽般催策坐騎,因此亦不會像出賽時般受壓力影響。他說,是日「不言而喻」沿途跑來暢順。他說,入直路後不久,他將「不言而喻」移至「心喜悅」外側以改善位置,當時他立即試圖催策坐騎,但覺得右腳無力。他說,起初他堅持試圖力策「不言而喻」,趨近二百米處對坐騎開鞭。他說,在大約最後二百米,由於他右腳的問題,他未能全力催策坐騎,因此他在餘下途程上盡其所能手足並用力策坐騎。賽後,馬會醫生檢查白德民,醫生說白德民不適宜繼續覆行餘下的策騎聘約。因此,小組依照醫生意見,著令白德民退下火線。小組告知白德民,他於再次宣佈出賽前,必須向小組提交醫生證明,包括已接受的治療的詳細紀錄,此外,他必須在試閘中展示有能力催策坐騎至令小組滿意的程度。

條腰根本係痛..令到隻右腳無力..有事就唔好出賽啦
不言而喻輸得唔抵:ppp:
作者: 小野伸二    時間: 1/1/2009 08:02 PM

係馬場都話左潘頓今日會騎死哂d馬:yyy:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 1/1/2009 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 1/1/2009 08:02 PM 發表
係馬場都話左潘頓今日會騎死哂d馬:yyy:

佢嬴我當抽水:lll:
作者: 小野伸二    時間: 1/1/2009 08:04 PM     標題: 回復 #11 春田花花幼稚園 的帖子

我見到自己買死左大漢烈馬之後都費事再買佢..~~

有排都未訓醒:yyy:
作者: 神鷹    時間: 1/1/2009 08:07 PM

蘇銘倫,巫斯義,冼毅力,杜利萊呢班法國幫全部一係就停足咁多日
一係就時不時停賽
對柏寶,韋達個d就嚴厲責備了事 :ppp:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 1/1/2009 08:09 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 1/1/2009 08:07 PM 發表
蘇銘倫,巫斯義,冼毅力,杜利萊呢班法國幫全部一係就停足咁多日
一係就時不時停賽

再罰埋冇人跑:fff:
作者: 神鷹    時間: 1/1/2009 08:12 PM

QUOTE:
原帖由 春田花花幼稚園 於 1/1/2009 08:09 PM 發表

再罰埋冇人跑:fff:

覺得杜生幾慘,又再停賽....隨時破埋冼大少一季持續的停賽紀錄...
馬會應唔應該檢討下個罰則......太過嚴了..
作者: 莫問我是誰    時間: 1/1/2009 08:16 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 1/1/2009 08:12 PM 發表

覺得杜生幾慘,又再停賽....隨時破埋冼大少一季持續的停賽紀錄...
馬會應唔應該檢討下個罰則......太過嚴了..

咁好唔好引入學校機制...3次警告先記缺點,有缺點先要停賽呢?

儲滿大過先要釘牌好麻?:fff:

不過黑仔杜都成日被警告~:yyy:
作者: jintinc    時間: 1/1/2009 08:17 PM

小組告知白德民,他於再次宣佈出賽前,必須向小組提交醫生證明,包括已接受的治療的詳細紀錄,此外,他必須在試閘中展示有能力催策坐騎至令小組滿意的程度。:yyy: :yyy:
作者: jintinc    時間: 1/1/2009 08:18 PM

QUOTE:
一係就時不時停賽

法國幫死剩衛韜禮:ppp: :ppp:
作者: 神鷹    時間: 1/1/2009 08:18 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/1/2009 08:16 PM 發表

咁好唔好引入學校機制...3次警告先記缺點,有缺點先要停賽呢?

儲滿大過先要釘牌好麻?:fff:

不過黑仔杜都成日被警告~:yyy:

講真係外國停無咩問題,始終外國幾乎日日有馬跑
但香港一星期先跑兩次 :ppp:  我覺得應該提示有缺點後再給予停賽懲罰較好
始終香港跑馬難免會較多互撞,而且馬兒內閃/外閃毛病發作也難以控制
仲要爭位爭得咁激烈,唔似歐洲個種咁有咁大空間比你:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/1/2009 08:18 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 1/1/2009 08:17 PM 發表
小組告知白德民,他於再次宣佈出賽前,必須向小組提交醫生證明,包括已接受的治療的詳細紀錄,此外,他必須在試閘中展示有能力催策坐騎至令小組滿意的程度。:yyy: :yyy:

當佢係馬~:yyy: 之後會見到好多大摩馬試閘時會被力騎羅~:fff:
作者: 神鷹    時間: 1/1/2009 08:19 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 1/1/2009 08:17 PM 發表

變左一隻馬,必須經過獸醫及試閘檢查方可出賽:eee:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/1/2009 08:19 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 1/1/2009 08:18 PM 發表

講真係外國停無咩問題,始終外國幾乎日日有馬跑
但香港一星期先跑兩次 :ppp:  我覺得應該提示有缺點後再給予停賽懲罰較好
始終香港跑馬難免會較多互撞,而且馬兒內閃/外閃毛病發作也難以控制
仲要爭位爭得咁 ...

香港獎金高,食得咸魚抵得渴~:loveliness: 日本都係咁上下
作者: jintinc    時間: 1/1/2009 08:21 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/1/2009 08:18 PM 發表

當佢係馬~:yyy: 之後會見到好多大摩馬試閘時會被力騎羅~:fff:

馬會係咪騎師王輸左好多呀:fff: :fff:
咁樣罰神父:ooo: :ooo:
作者: 神鷹    時間: 1/1/2009 08:21 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/1/2009 08:19 PM 發表

香港獎金高,食得咸魚抵得渴~:loveliness: 日本都係咁上下

搏條能之前講過澳洲仲好搵 :fff: 先返去個邊繼續搵食 :eee:
而家香港對比都無咁好待遇,加上馬會成日罰停賽同埋某些騎師壟斷
對外國騎師的吸引力真係愈來愈低....
作者: 莫問我是誰    時間: 1/1/2009 08:24 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 1/1/2009 08:21 PM 發表

搏條能之前講過澳洲仲好搵 :fff: 先返去個邊繼續搵食 :eee:
而家香港對比都無咁好待遇,加上馬會成日罰停賽同埋某些騎師壟斷
對外國騎師的吸引力真係愈來愈低....

佢做大馬房主師有份糧麻~~唔係人人都可以做大馬房主帥呢~~

單係計賽事獎金,外地嬴3場都未必有香港嬴1場咁多~:loveliness:

戴圖理,神奇小子,莫狄o個d馬房合約咪係天文數字~:loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/1/2009 08:26 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 1/1/2009 08:21 PM 發表

馬會係咪騎師王輸左好多呀:fff: :fff:
咁樣罰神父:ooo: :ooo:

我覺得合情合理啦~~

你不如為大摩馬房馬主想想,大家儲錢養個主帥,成日中途退出,出錢養你把鬼咩~:yyy:
作者: jintinc    時間: 1/1/2009 08:28 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/1/2009 08:26 PM 發表

我覺得合情合理啦~~

你不如為大摩馬房馬主想想,大家儲錢養個主帥,成日中途退出,出錢養你把鬼咩~:yyy:

咁又係:eee: :eee:
作者: 河馬仔    時間: 1/1/2009 09:10 PM

QUOTE:

民哥自己一個試跑四百米河畔閘:eee::eee:

搵埋雄仔同佢拍跳最好:yyy::yyy:
作者: 週日寧靜    時間: 1/1/2009 09:35 PM

大摩會唔會扯起火上黎拆夥?:fff: :fff:
作者: 自由雨滇行    時間: 1/1/2009 09:46 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 1/1/2009 09:35 PM 發表
大摩會唔會扯起火上黎拆夥?:fff: :fff:

都話由以後開始每匹白德民既坐騎都要設有後備騎師:fff:
作者: kitchai1228    時間: 2/1/2009 01:41 AM

QUOTE:
一係就時不時停賽

專門有人對法國幫特別仔細觀察:ppp::bbb:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0