標題: 薯片佬今日「好文」 [打印本頁]

作者: Running    時間: 9/1/2009 10:02 AM     標題: 薯片佬今日「好文」

駭人賽果老主顧也要斬手指

日前在傳媒早餐會中,馬會高層表示今季投注額恐怕難免出現負增長,預計跌幅在百分之五至十之間,但若然賽事經常出現像前晚夜馬般的駭人賽果,這跌幅恐怕會超額兩三倍完成,連筆者這個老主顧也非斬手指不可。

本來勝敗乃兵家常事,賭了幾十年馬洗袋離場的慘痛經驗也不在少,但賽果像前晚這般失控的,過往實在並不多見,這邊廂馬會高層還在對傳媒說要收緊賽例加強監察,那邊廂各路英雄卻像是要來一個下馬威般,上一場放頭今場留到最後肆無忌憚。

快活谷A跑道不利放頭人人都知,前晚沒有任何一匹頭馬是從頭直領到底的,就算全晚步速最慢那一場「標青」也只是跟第二位,但我們的七屆冠軍騎師韋達先來一匹「吉祥寶駒」再來一匹「萬里駒」都是搶放。

孖寶神駒騎法惹公憤

那就當是判斷錯誤吧,但我們接尠見到「得寶飛駒」、「金剛小子」以及「孖寶神駒」都在未抵終點線時已停止了推騎,當然是受其他馬匹干擾或難以望空吧,不然早已經被罰了。

不過那些干擾是否影響到完全無法催策,大家可以自己翻看影帶再自己判斷,從網上言論看來,以「孖寶神駒」一場演出最惹公憤。:rrr:

至於說加強監察注項,恐怕道高一尺魔高一丈,想在練馬師或騎師太座戶口,找到投注其他人馬的巨額注碼,恐怕難矣哉!

今次賽事初步提供「不言而喻」,上次賽後騎師一聲右腳無力未能力策,捧場客的錢就全部掉到鹹水海,跟住養傷去也,剩下練馬師總也要給個交代吧。
作者: 光仔    時間: 9/1/2009 10:11 AM

今次賽事初步提供「不言而喻」,上次賽後騎師一聲右腳無力未能力策,捧場客的錢就全部掉到鹹水海,跟住養傷去也,剩下練馬師總也要給個交代吧。

on9-_- 你輸牙化 講到練馬師錯:iiiii:

從網上言論看來,以「孖寶神駒」一場演出最惹公憤:kkkk: :kkkk:
作者: Running    時間: 9/1/2009 10:14 AM     標題: 回復 #2 光仔 的帖子

呢o的說話唔係鬼上身點會講得出:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 10:15 AM

薯片同大摩都係8字不夾.:jjjj:
作者: Running    時間: 9/1/2009 10:20 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 10:15 AM 發表
薯片同大摩都係8字不夾.:jjjj:

唔係八字唔夾

係薯片太天真及好傻,成日都被大摩食住!:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 10:42 AM

駭人賽果

威利來,驍將王,靚無敵夠駭人掛.

結果原來:fff:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 10:43 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 10:20 AM 發表

唔係八字唔夾

係薯片太天真及好傻,成日都被大摩食住!:yyy:

其實18台都係,不過人地18台間唔中都會中,250倍都中過,薯片佬中過d咩?
作者: Running    時間: 9/1/2009 10:49 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 10:42 AM 發表
駭人賽果

威利來,驍將王,靚無敵夠駭人掛.

結果原來:fff:

對佢地o黎講,「駭人賽果」就係佢地場場買唔中,覺得係有人做馬,先搞到結果「唔正常」!
作者: Running    時間: 9/1/2009 10:49 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 10:43 AM 發表

其實18台都係,不過人地18台間唔中都會中,250倍都中過,薯片佬中過d咩?

1.X至2.X倍大熱:fff:
作者: PrettyIvy    時間: 9/1/2009 11:08 AM

真係唔覺得星期三果 D 叫駭人賽果,
你睇返除咗尾場,每場嘅頭兩名都最少有一駒係近期有好表現嘅,
好似三刀王、奇蹟、巴圖魯、威財寶、高高的、耀目、雪山神駒、
金鑽龍華、標青,都係有近績有狀態嘅馬,
你薯片佬賭了幾十年馬,咁都要洗袋離場,
咁就真係快 D 斬手指啦,費事輸死你呀!
作者: 臨場    時間: 9/1/2009 11:22 AM

我覺得剛戰週中夜馬的場地,令當晚賽事較易爆冷.
實前場地讀數2.64是好快地拍標, 但卻掛好地牌, 是否冬草的長成令場地偏慢,令跑開快地的馬跑不出水準呢?
當然, 大部份賽事前段慢到傻, 直路經常塞車, 令冷門屢爆.
作者: 田少    時間: 9/1/2009 11:23 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 10:02 AM 發表

日前在傳媒早餐會中,馬會高層表示今季投注額恐怕難免出現負增長,預計跌幅在百分之五至十之間,但若然賽事經常出現像前晚夜馬般的駭人賽果,這跌幅恐怕會超額兩三倍完成,連筆者這 ...

就算繼續騎又點 ...  卡樂B冇野下化 ? ...
佢會跑到第四咩  ?  .....    咁叻你去做騎師啦 ... :rrr:
根本上就係韋達d馬全部都偏熱 ...
你見d馬基本上都盡盡地 , 擺佢上去又係大熱 ,
但係擺其他人上去就冷好多 ...  卡樂B真係經常主觀多於客觀 :ddd:

作者: biofather    時間: 9/1/2009 11:51 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 10:43 AM 發表

佢以前在 ATV 同 Cable 果陣講過話中過 99 倍 魔術家 Win, 不過就好多年前!
作者: 自由雨滇行    時間: 9/1/2009 12:04 PM

QUOTE:
原帖由 田少 於 9/1/2009 11:23 AM 發表

就算繼續騎又點 ...  卡樂B冇野下化 ? ...
佢會跑到第四咩  ?  .....    咁叻你去做騎師啦 ... :rrr:
根本上就係韋達d馬全部都偏熱 ...
你見d馬基本上都盡盡地 , 擺佢上去又係大熱 ,
但係擺其他人上去就 ...

方X暉好憎人講呢句
佢話如果一定要做過騎師先可以批評騎師既話咁呢個世界批評既聲音會幾乎=0
正=大家無做過局長唔可以批評林瑞麟:rrr:
作者: 木奇異    時間: 9/1/2009 12:19 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 9/1/2009 11:08 AM 發表
真係唔覺得星期三果 D 叫駭人賽果,
你睇返除咗尾場,每場嘅頭兩名都最少有一駒係近期有好表現嘅,
好似三刀王、奇蹟、巴圖魯、威財寶、高高的、耀目、雪山神駒、
金鑽龍華、標青,都係有 ...

金剛小子, 孖寶神駒 根本就冇, 多騎2步少騎2步有咩野分別? 而且金剛小子上場先包尾黎, 如果今次贏左你妨薯片佬會唔曹 :kkkk:
薯片佬真係 係唔係都陰謀論
大熱門必然會跑得好既咩 :kkkk:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 12:37 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 10:49 AM 發表

對佢地o黎講,「駭人賽果」就係佢地場場買唔中,覺得係有人做馬,先搞到結果「唔正常」!

佢地唔中=做馬.

咁佢地講哂:jjjj:
作者: Running    時間: 9/1/2009 12:38 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 12:37 PM 發表

佢地唔中=做馬.

佢地講咁自己咁_醒,不如叫佢地入晒特區政府做高官啊!:kkkk:

肯定唔駛三年會玩殘香港!:kkkk:

作者: 木奇異    時間: 9/1/2009 12:38 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 12:37 PM 發表

佢地唔中=做馬.

佢地以為自己係高手ma :jjjj:
作者: Running    時間: 9/1/2009 12:39 PM

有個問題:

既然薯片佬話星期三咁難買?點解當日RW咁多人贏錢?:fff:
作者: 君子    時間: 9/1/2009 01:56 PM

我就算輸錢 都覺得星期3既賽事都吾知幾好玩
爆下冷咁 比我地刀仔鋸大樹既人可以開心下  

孖寶神駒上場比蘇大哥咁樣鞭到上黎 本身回吾回到氣都成一個問題
而韋達騎一定係跟前D架啦 (贏個場都係咁)  
吉祥寶駒8檔要埋就一定要放啦 (鬼吾知個個都想要黃金包廂位咩)
無韋達佢地咪食晒野LAW
作者: PrettyIvy    時間: 9/1/2009 04:20 PM

但我們的七屆冠軍騎師韋達先來一匹「吉祥寶駒」再來一匹「萬里駒」都是搶放。

吉祥寶駒咁樣都叫做搶放?唔該睇吓果場馬嘅步速係幾慢先講啦!
再講隻萬里駒,同場隻大熱門海之宏都係咁搶喎,駛唔駛鬧埋梁家俊呀?
哦,海之宏次次贏馬都係放頭謚捸A咁萬里駒贏果次都係放頭跑喎!
作者: yuricylau    時間: 9/1/2009 04:23 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 9/1/2009 04:20 PM 發表
但我們的七屆冠軍騎師韋達先來一匹「吉祥寶駒」再來一匹「萬里駒」都是搶放。

再講隻萬里駒,同場隻大熱門海之宏都係咁搶喎,駛唔 ...

再者...頂住隻大熱門有咩問題先:kkkk: :kkkk:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 04:23 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/1/2009 12:04 PM 發表

方X暉好憎人講呢句
佢話如果一定要做過騎師先可以批評騎師既話咁呢個世界批評既聲音會幾乎=0
正=大家無做過局長唔可以批評林瑞麟:rrr:

咁又係.不過方x暉佢地班拍擋咪又係收料:fff: ,收錯風就話騎師點點點,連老苗唔用棠仔佢地都會鬧一餐.
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 04:29 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 9/1/2009 01:56 PM 發表
我就算輸錢 都覺得星期3既賽事都吾知幾好玩
爆下冷咁 比我地刀仔鋸大樹既人可以開心下  

孖寶神駒上場比蘇大哥咁樣鞭到上黎 本身回吾回到氣都成一個問題
而韋達騎一定係跟前D架啦 (贏個場都係咁)  
吉祥 ...

咪就係,下下幾十蚊win有咩好玩.
作者: Running    時間: 9/1/2009 04:30 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 04:29 PM 發表

對佢地o黎講,要貼幾幾十蚊Win o黎掩飾佢地無能!:zzz:
作者: PrettyIvy    時間: 9/1/2009 04:32 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 9/1/2009 04:20 PM 發表

再講隻萬里駒,同場隻大熱門海之宏都係咁搶喎,駛唔 ...

作為一個評馬人,要睇網上言論而估計鬧邊個騎師有市場,
真係可悲兼可恥!
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 04:35 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 04:30 PM 發表

對佢地o黎講,要貼幾幾十蚊Win o黎掩飾佢地無能!:zzz:

我覺得貼中十幾蚊都無咩問題,至緊要中,但貼錯左係唔係都鬧騎練真係唔要得.

要知道練馬師米飯班主係馬主,唔係馬迷.睇下奇妙系馬主行動就知咩事,一樣熱門贏,但照轉走.
作者: Running    時間: 9/1/2009 04:38 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 04:35 PM 發表

我覺得貼中十幾蚊都無咩問題,至緊要中,但貼錯左係唔係都鬧騎練真係唔要得.

要知道練馬師米飯班主係馬主,唔係馬迷.睇下奇妙系馬主行動就知咩事,一樣熱門贏,但照轉走.

問題係佢地永遠都唔會明白呢點:fff:

巴利多爾個老細係做邊行架:fff:岳伯仁都要聽佢地指示去做o野架:zzz:

記唔記得狄倫贏Arc o個陣,連幸運奇兵都熱過佢,但最後結果係點?

作者: 木奇異    時間: 9/1/2009 05:00 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 04:29 PM 發表

我ed直頭齋賭冷馬 :eee:
一係就好快輸哂一二百, 好運起上黎羸幾千都得 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 06:11 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 9/1/2009 05:00 PM 發表

我ed直頭齋賭冷馬 :eee:
一係就好快輸哂一二百, 好運起上黎羸幾千都得 :yyy:

我都好鍾意賭冷馬.q,pq最多.
但有時搭大熱門都會過千q,所以唔會盲目飛哂d熱門.
作者: 自由雨滇行    時間: 9/1/2009 06:17 PM

不如搵人寫上去反駁佢?
作者: 木奇異    時間: 9/1/2009 06:22 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2009 06:11 PM 發表

我都好鍾意賭冷馬.q,pq最多.
但有時搭大熱門都會過千q,所以唔會盲目飛哂d熱門.

我唔洗飛
我拖餐既 :fff:
作者: yuricylau    時間: 9/1/2009 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 04:38 PM 發表

問題係佢地永遠都唔會明白呢點:fff:

巴利多爾個老細係做邊行架:fff:岳伯仁都要聽佢地指示去做o野架:zzz:

記唔記得狄倫贏Arc o個陣,連幸運奇兵都熱過佢,但最後結果係點?

做邊行:aaaa:  外圍??:yyy: :yyy:
作者: 贏馬人    時間: 9/1/2009 08:11 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 10:49 AM 發表

正常反常是正常:zzz:
正常正常是反常:fff:
反常反常不正常:lll:
作者: 冼馬田    時間: 9/1/2009 08:32 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 10:02 AM 發表

日前在傳媒早餐會中,馬會高層表示今季投注額恐怕難免出現負增長,預計跌幅在百分之五至十之間,但若然賽事經常出現像前晚夜馬般的駭人賽果,這跌幅恐怕會超額兩三倍完成,連筆者這 ...

我都覺得篇文有問題,喂唔係話哂命,我全季贏得最多就係星期三晚,唔通我就唔係馬迷呀?﹗賽果冷就話離譜,到如果真係成日開哂熱門0的W成日得十零蚊Q得三十蚊咁咪又係搵鬼賭?﹗痴線架真係
作者: Kris    時間: 9/1/2009 08:42 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 9/1/2009 07:48 PM 發表

做邊行:aaaa:  外圍??:yyy: :yyy:

係英國開外圍係合法ga:jjjj:
作者: yuricylau    時間: 9/1/2009 08:46 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 9/1/2009 08:42 PM 發表

係英國開外圍係合法ga:jjjj:

我知~:jjjj:
我想知係唔係:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 9/1/2009 09:02 PM

QUOTE:
賭了幾十年馬洗袋離場的慘痛經驗也不在少

賭幾十年馬都咁7,係咪要檢討一下自己呢?:fff: :fff:
作者: Running    時間: 9/1/2009 10:43 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 9/1/2009 09:02 PM 發表

賭幾十年馬都咁7,係咪要檢討一下自己呢?:fff: :fff:  

佢識檢討就唔會呢幾廿年都寫o的咁o既o野:fff:
作者: 田少    時間: 9/1/2009 10:44 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 9/1/2009 08:32 PM 發表

我都覺得篇文有問題,喂唔係話哂命,我全季贏得最多就係星期三晚,唔通我就唔係馬迷呀?﹗賽果冷就話離譜,到如果真係成日開哂熱門0的W成日得十零蚊Q得三十蚊咁咪又係搵鬼賭?﹗痴線架真係

開熱門o個時佢又插話韋達d騎功點點點 , 話係應該贏的架喇 ...  :rrr:
作者: 贏馬人    時間: 9/1/2009 10:47 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 10:43 PM 發表

便宜:fff:
飯吃:fff:
作者: kitchai1228    時間: 9/1/2009 11:09 PM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 9/1/2009 10:11 AM 發表

on9-_- 你輸牙化 講到練馬師錯:iiiii:

從網上言論看來,以 ...

佢講緊白神父輸完就即去養傷
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2009 11:13 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 10:43 PM 發表

無進步=退步.
作者: Running    時間: 9/1/2009 11:22 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 9/1/2009 11:09 PM 發表

佢講緊白神父輸完就即去養傷

就算真係又如何?

上次的確有傷在身,發揮唔到,咁都可以怪人?

係咪佢地主觀上痛恨澳洲騎練,就可以點屈都得?
作者: kitchai1228    時間: 9/1/2009 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 11:22 PM 發表

就算真係又如何?

咁事實佢都唔係第一次:ppp:
作者: 自由雨滇行    時間: 9/1/2009 11:34 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/1/2009 11:22 PM 發表

就算真係又如何?

我覺得佢係想指白德民明知自己未完全康復就應該唔好出
作者: lovexjapan08    時間: 11/1/2009 11:27 AM

周三晚夜馬連場爆冷,由於當晚是跑全闊A跑道關係,特別多近績佳的馬參戰,單是剛在同程贏過的馬也有十多匹,結果自然是大多數都慘敗。
一般人看紙上賽績,這是表象,很少人看得通心態,這才是實質,在打理馬匹的人眼中,贏完的馬收了錢,對馬主有了交代,已經不必騢礡A若非有十足把握賭落去,亦不妨遊遊馬河,等待下一個合適的機會。
大家不妨看看昨午賽果,共有十匹上賽贏過的馬有份上陣,這些近績佳的馬在投注方面大多頗有號召力,但實際只得「樂意洋洋」一匹勝出,而這場是全日唯一的錦標本地三級賽,其他勝出的熱門如「雄爆」及「新薪」都是昨日才首次打開勝利之門。
當然我們都明白在讓磅賽制下贏過的馬,加了分當然不一定可以再贏,輪住來贏亦十分合理,但問題是有時明顯可見贏完的馬,在跑法上在走位上完全失去了之前的決心,失去了那種積極性,未贏之前是贏得就贏,贏完之後變成輸得就輸,這是季中階段賽事的特色!
作者: 自由雨滇行    時間: 11/1/2009 11:30 AM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 11/1/2009 11:27 AM 發表
周三晚夜馬連場爆冷,由於當晚是跑全闊A跑道關係,特別多近績佳的馬參戰,單是剛在同程贏過的馬也有十多匹,結果自然是大多數都慘敗。
一般人看紙上賽績,這是表象,很少人看得通心態,這才是實質,在打理馬匹 ...

又抽水?:fff:
作者: 木奇異    時間: 11/1/2009 11:38 AM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 11/1/2009 11:27 AM 發表
一般人看紙上賽績,這是表象,很少人看得通心態,這才是實質,在打理馬匹 ...

條友真係short得好雲巡 :zzz:
作者: 李澤楷    時間: 11/1/2009 11:52 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/1/2009 11:34 PM 發表

我覺得佢係想指白德民明知自己未完全康復就應該唔好出

其實出唔出都影響唔到摩法幻影:fff:
作者: abcde    時間: 11/1/2009 01:24 PM

睇番 真係呆晒....
當年佢跟住驃叔 學d乜野架.....:ccc: :ccc:
作者: 飛神    時間: 11/1/2009 01:32 PM

我肯定大夫指住佢黎笑:loveliness: :loveliness:
作者: 李澤楷    時間: 11/1/2009 01:35 PM

QUOTE:
原帖由 abcde 於 11/1/2009 01:24 PM 發表
睇番 真係呆晒....
當年佢跟住驃叔 學d乜野架.....:ccc: :ccc:

佢只係思想停留係某個年代:iiiii: .
又唔見熊良鍚有咁多負面野:jjjjj: .
作者: abcde    時間: 11/1/2009 01:37 PM

最正係呢段

快活谷A跑道不利放頭人人都知,前晚沒有任何一匹頭馬是從頭直領到底的,就算全晚步速最慢那一場「標青」也只是跟第二位,但我們的七屆冠軍騎師韋達先來一匹「吉祥寶駒」再來一匹「萬里駒」都是搶放。

咁即係三刀王 標青 拍住 就唔係放頭
原來放頭既定義係咁:yyy: :yyy: :yyy:
作者: 飛神    時間: 11/1/2009 01:37 PM

QUOTE:
原帖由 abcde 於 11/1/2009 01:37 PM 發表
最正係呢段

快活谷A跑道不利放頭人人都知,前晚沒有任何一匹頭馬是從頭直領到底的,就算全晚步速最慢那一場「標青」也只是跟第二位,但我們的七屆冠軍騎師韋達先來一匹「吉祥寶駒」再來一匹「萬里駒」都是搶 ...

叫佢打下ih啦:fff: :fff:
作者: 飛神    時間: 11/1/2009 01:38 PM

QUOTE:
原帖由 abcde 於 11/1/2009 01:37 PM 發表
最正係呢段

快活谷A跑道不利放頭人人都知,前晚沒有任何一匹頭馬是從頭直領到底的,就算全晚步速最慢那一場「標青」也只是跟第二位,但我們的七屆冠軍騎師韋達先來一匹「吉祥寶駒」再來一匹「萬里駒」都是搶 ...

吉祥寶駒唔搶 第4都無呀 我夠薑講:jjjj:
作者: yuricylau    時間: 11/1/2009 01:40 PM

打機玩逃都唔一定o係第一位啦:jjjj: :kkkk: :kkkk:

作者: taxi2003    時間: 11/1/2009 01:41 PM

骨場寶駒拉到咁慢都輸都有得賴,好野:yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 11/1/2009 01:43 PM     標題: potato

:fff:
作者: taxi2003    時間: 11/1/2009 01:46 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 11/1/2009 01:43 PM 發表

佢再掉多次錢落鹹水海:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 11/1/2009 01:47 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 11/1/2009 01:46 PM 發表

同場輸俾18馬膽:iiiii:
作者: 金威    時間: 11/1/2009 02:41 PM

我覺得難賭始終都會有人中
唔會中間比人食左
場場都係咁派彩
作者: taxi2003    時間: 11/1/2009 02:42 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 11/1/2009 02:41 PM 發表
我覺得難賭始終都會有人中
唔會中間比人食左
場場都係咁派彩

佢唔中=難賭:fff: :fff:
作者: abcde    時間: 11/1/2009 02:46 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 11/1/2009 02:42 PM 發表

佢唔中=難賭:fff: :fff:

佢中=無人做馬:fff: :fff:
作者: PrettyIvy    時間: 11/1/2009 04:47 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 11/1/2009 01:38 PM 發表

吉祥寶駒唔搶 第4都無呀 我夠薑講:jjjj:

如果吉祥寶駒唔搶而輸咗,佢又會講:
頭場步速明顯超慢,但我們的七屆冠軍騎師竟然將出閘快捷的座騎死留!:eee:
作者: 木奇異    時間: 11/1/2009 04:58 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 11/1/2009 01:35 PM 發表

佢只係思想停留係某個年代:iiiii: .
又唔見熊良鍚有咁多負面野:jjjjj: .

同期既周榮澤真係進步過佢好多 :jjjjj:
周榮澤 貼錯馬 只會話自己手風麻麻 絕少走去賴個騎師 :jjjjj:
作者: 自由雨滇行    時間: 11/1/2009 05:15 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 11/1/2009 01:43 PM 發表

今鑊佢真係不言而喻:fff:
作者: 李澤楷    時間: 11/1/2009 05:47 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 11/1/2009 04:58 PM 發表

周榮澤 貼錯馬 只會話自己手風麻麻 絕少走去賴個騎師 :jjjjj:

都係呢個比喻.

劉備手下可以有關羽,張飛,趙雲,亦都可以有糜芳,曹豹,傅士仁之類.
作者: Running    時間: 11/1/2009 07:53 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 11/1/2009 01:46 PM 發表

仲記唔記得12月o個次:fff:

佢貼o既大摩馬,全部換晒人,最後輸埋。(一號種籽仲要用Ant):fff:
作者: 木奇異    時間: 11/1/2009 08:39 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 11/1/2009 05:47 PM 發表

都係呢個比喻.

劉備手下可以有關羽,張飛,趙雲,亦都可以有糜芳,曹豹,傅士仁之類.

傅士仁我捉一次斬一次 :yyy:
作者: jintinc    時間: 11/1/2009 08:56 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 11/1/2009 08:39 PM 發表

同路:fff: :fff:
一來做25仔 , Я來個名都衰過人:rrr: :rrr:
作者: yuricylau    時間: 11/1/2009 09:27 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 11/1/2009 08:39 PM 發表

放左先好~:zzz:
作者: Kris    時間: 11/1/2009 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 11/1/2009 08:56 PM 發表

同路:fff: :fff:
一來做25仔 , Я來個名都衰過人:rrr: :rrr:

呢D廢人唔斬都冇咩威脅

漢末三國天字第一號反骨仔呂小強就真係見一次斬一次啦:yyy:
作者: Running    時間: 11/1/2009 10:10 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 11/1/2009 09:33 PM 發表

呢D廢人唔斬都冇咩威脅

漢末三國天字第一號反骨仔呂小強就真係見一次斬一次啦:yyy:

今日打魔王再臨就斬到手軟:yyy:
作者: kitchai1228    時間: 12/1/2009 02:25 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 11/1/2009 04:58 PM 發表

周榮澤不論講馬寫馬都好好:jjjjj:
作者: 贏馬人    時間: 12/1/2009 02:32 AM

QUOTE:

:kkk: :kkk: 扶住人都要斬?:fff: :fff:
作者: lovexjapan08    時間: 12/1/2009 09:13 AM

用人之道以德為先

12/01/2009

國家副主席習近平,一言一行深受各方重視,而最近習副主席談到用人之道,是要「德才兼備,以德為先」,甚有一言而為天下法的意味。
國家副主席的說話,作為地方官的曾蔭權自然應該仔細咀嚼,尤其是在作出政治任命時,更應該遵從副主席的指引,那些有才無德甚至乎德才俱無之輩,讓他們快快捲鋪蓋鞠躬下台吧!
馬場作為這個社會的縮影,香港賽馬會在決定發牌時,其實也應該遵從這八字方針,而根據《資治通鑑》的說法:「德才兼備是聖人,德才俱無是愚人,德勝才是君子,才勝德是小人」,又說「凡取人之術,苟不能得聖人,君子而與之;與其得小人,不若得愚人,蓋小人挾才以為惡,則惡無不至矣。愚者雖欲為不善,智不能周,力不能勝,人得以制之。小人智足以遂其奸,勇足以決其暴,是虎而翼者也,其為害豈不多哉!」
聖人不但在馬場內難找,放眼世界也是鳳毛麟角,能找到君子已經相當不錯的了。
但若然馬會的發牌政策是以才為先的話,那就很容易招來了一班才勝德的小人,為害豈不得哉!
冼毅力與萬成便是有才無德例子,前者騎功出神入化,但卻屢犯賽例死性不改;後者出獄後雖仍獲澳洲著名練馬師力撐,但弄到香港與新南威爾斯馬會決裂,也不知如何收科,認真累事。

大力整頓才有新氣象

馬場內總有一些人是有心奸狡但不夠聰明,最多弄點小把戲,其為害尚不至於太大。那些有能力而走歪路者才是賽馬運動的毒瘤,他們吸走了馬場的養分,殺光了馬會的客仔,令整個行業陷於萎縮,這才是為害大矣。
故馬會在作出發牌決定時,應該遵從習副主席的誨,調整思維模式,用人應以德為先,而非以能力及成績作首要條件,大刀闊斧予以整頓,賽馬才能有新氣象。
作者: 李澤楷    時間: 12/1/2009 10:54 AM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 12/1/2009 09:13 AM 發表
用人之道以德為先

12/01/2009

國家副主席習近平,一言一行深受各方重視,而最近習副主席談到用人之道,是要「德才兼備,以德為先」,甚有一言而為天下法的意味。
國家副主席的說話,作為地方官的曾 ...

呢句係邊個講的,用人以德為先?
咁馬偉昌,胡活士,卡爾就真係符合哂:gggg:
作者: Running    時間: 12/1/2009 10:58 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 12/1/2009 10:54 AM 發表

呢句係邊個講的,用人以德為先?
咁馬偉昌,胡活士,卡爾就真係符合哂:gggg:

到時佢又可以話:

馬會請埋o的冇騎功o既人,搞到馬場一人獨大,馬會要負責!:gggg:

神又係佢,鬼又係佢?:zzz:
作者: 自由雨滇行    時間: 12/1/2009 12:01 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 12/1/2009 10:58 AM 發表

到時佢又可以話:

馬會請埋o的冇騎功o既人,搞到馬場一人獨大,馬會要負責!:gggg:

神又係佢,鬼又係佢?:zzz:

我都覺得佢
而家睇韋達睇到好悶:sss: :ooo:
作者: 木奇異    時間: 12/1/2009 12:13 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 12/1/2009 12:01 PM 發表

我都覺得佢
而家睇韋達睇到好悶:sss: :ooo:

都唔知仲有幾多年睇 :ppp:
馬會一日唔改善個騎師政策都好難改變到現狀 :tttt:
作者: 西人堅    時間: 12/1/2009 12:15 PM

用人之道以德為先

講得好
唔怪得馬會當年一腳就伸走你 la 卡洛斯 :gggg: :gggg: :gggg:
作者: 自由雨滇行    時間: 12/1/2009 12:21 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/1/2009 12:13 PM 發表

學澳門果招限定坐騎upper limit:ppp:
作者: 西人堅    時間: 12/1/2009 12:26 PM

那些有能力而走歪路者才是賽馬運動的毒瘤,他們吸走了馬場的養分,殺光了馬會的客仔,令整個行業陷於萎縮,這才是為害大矣。

又講得好.....果 d 借傳媒 無病伸淫 煽風點火 係又鬧唔係又鬧果 d 評馬人
煽動馬迷唔好賭啊, 離場啊......日日馬會唱馬會 攪到馬會形象差

才是賽馬運動的毒瘤,他們吸走了馬場的養分,趕走了馬會的客仔,令整個行業陷於萎縮,這才是為害大矣。:eee: :eee: :gggg: :gggg: :abcde: :abcde:
作者: 李澤楷    時間: 12/1/2009 12:34 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/1/2009 12:13 PM 發表

回復番主帥制我諗都幾合適,不過大部份馬主實反對:fff:
作者: 李澤楷    時間: 12/1/2009 12:36 PM

好老實,有騎功,實識d古惑野既.

靳能,冼毅力,巫斯義,蘇銘倫話俾你聽無做馬你都唔信啦:jjjj:
作者: 自由雨滇行    時間: 12/1/2009 12:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 12/1/2009 12:34 PM 發表

最好我覺得係用澳門果招限定騎師每日座騎既upper limit:ppp:
作者: 西人堅    時間: 12/1/2009 12:40 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 12/1/2009 12:36 PM 發表

靳能,冼毅力,巫斯義,蘇銘倫話俾你聽無做馬你都唔信啦:jjjj:

靳能自傳入面 認左自己 收百萬計 ge 錢拉 雲中龍 lor :eee:

果班英愛死硬 fans 當睇唔到...
果時我問佢地 le 件係咩事 就比人話係 某種動物 :eee: :eee:
作者: 西人堅    時間: 12/1/2009 12:44 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 12/1/2009 12:34 PM 發表

一係馬主反對,
一係騎師埋錯碼頭 之後唔肯埋

如 輝昌 :jjjj:
作者: Running    時間: 12/1/2009 12:51 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 12/1/2009 12:36 PM 發表

更重要係老細落order,你會唔會唔做?:fff:

Exp:07年凱旋門大賽,你話巴利多爾冇落order叫莫狄早o的發力?搵鬼信!:zzz:
作者: Running    時間: 12/1/2009 12:52 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/1/2009 12:44 PM 發表

一係馬主反對,
一係騎師埋錯碼頭 之後唔肯埋

如 輝昌 :jjjj:

每個倉都有本身難處

何況要搵個騎師做主帥,咁易咩?
作者: 西人堅    時間: 12/1/2009 01:10 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 12/1/2009 12:52 PM 發表

每個倉都有本身難處

何況要搵個騎師做主帥,咁易咩?

強如大摩果年一回落小小....蘇仔已經反面 :jjjj:
勁 ge 真係邊有咁易搵....

但請埋 d 廢 ge 你班講馬佬又鬧過 :eee:
作者: 木奇異    時間: 12/1/2009 02:37 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/1/2009 12:40 PM 發表

靳能自傳入面 認左自己 收百萬計 ge 錢拉 雲中龍 lor :eee:

果班英愛死硬 fans 當睇唔到...
果時我問佢地 le 件係咩事 就比人話係 某種動物 :eee: :eee:

果班傻佬 一直都以為做馬會分國藉ga ma :yyy:
只有澳系先識拉馬 :kkkk:
作者: 木奇異    時間: 12/1/2009 02:39 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 12/1/2009 12:36 PM 發表

最好我覺得係用澳門果招限定騎師每日座騎既upper limit:ppp:

e個都唔錯 :eee:
作者: 木奇異    時間: 12/1/2009 03:10 PM

[iframe]http://www.singtao.com/yesterday/rac/0112no02.html[/iframe]

巫斯義停賽復出後已贏了三W,由谷中夜賽贏「寶利多」,至剛戰策「同一世界」及「高耀之威」起孖,巫斯義的表現真不失禮。以上三駒均不在筆者的貼士提供,是自己眼絀就要承認,我不認為醜事。事後作檢討的話,不是我對馬兒的認識不夠,其實是對騎者的信心有不足,但必須澄清,此絕非我對巫斯義有偏見。個人一直堅持,賭馬之人須對騎練撇除成見,否則長玩下去,弊多於利。

成段野串緊邊個真係好明顯啦 :yyy::yyy:

作者: Running    時間: 12/1/2009 03:16 PM     標題: 回復 #95 木奇異 的帖子

做乜澤哥咁唔俾面啊:fff:
作者: PrettyIvy    時間: 12/1/2009 05:53 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 12/1/2009 03:16 PM 發表
做乜澤哥咁唔俾面啊:fff:

當佢老友先提醒下佢啫!:eee:
作者: Running    時間: 12/1/2009 05:58 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 12/1/2009 05:53 PM 發表

當佢係粉腸先調教下佢啫!:eee:

:fff::fff:
作者: kitchai1228    時間: 13/1/2009 12:51 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/1/2009 03:10 PM 發表
http://www.singtao.com/yesterday/rac/0112no02.html

巫斯義停賽復出後已贏了三W,由谷中夜賽贏「寶利多」,至剛戰策「同一世界」及「高耀之威」起孖,巫斯義的表現真不失禮。以上三駒均不在筆者的貼士 ...

言者無心聽者有意:loveliness:
作者: timothyhin    時間: 13/1/2009 01:00 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 12/1/2009 12:36 PM 發表

達少咪揀最得果幾隻先跑:ppp: :ppp:

到時d賠率肯定仲正:yyy: :yyy:
作者: 贏馬人    時間: 13/1/2009 01:00 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/1/2009 03:10 PM 發表
http://www.singtao.com/yesterday/rac/0112no02.html
  巫斯義停賽復出後已贏了三W,由谷中夜賽贏「寶利多」,至剛戰策「同一世界」及「高耀之威」起孖,巫斯義的表現真不失禮。以上三駒均不在筆者的貼士 ...

方塊龜&卡樂B薯片:fff: :fff:
作者: lovexjapan08    時間: 13/1/2009 10:32 AM

今季跑道變數多

13/01/2009

香港賽馬會一直對本身作為一個非牟利團體的運作模式感到自豪,這當然有很多好處,首先是由於不涉及董事局成員的個人利益,一切決定可以秉公辦理,亦不用與馬迷處於對立面。而另一方面輸了錢的投注者間接做了善長仁翁,自我感覺亦較良好。
但是另一方面,由於沒有單一大股東諸如此類,在一些決定上卻也會受到較大的掣肘。假設有一個馬會是由一位老闆私人持有,作為獨資經營者他擁有生殺大權去處理員工任免及騎練發牌,為了這盤生意他不會容許任何損害馬會利益的人存在,那些深受馬迷厭惡的騎師練馬師一概不獲續牌,提升顧客滿意度被視為企業的重要目標。
如此經營下的馬會生意會比現在好還是比現在差?可不要問我,我也不知道。

金大人力爭出頭

上周三的A跑道賽事爆到七彩,有心水清者指出,但凡跑道有一輪不曾使用一跑例爆,我過往倒沒有留意此點,也許日後會更加警惕。問題是究竟有沒有方法改善?也許只有負責跑道的部門最清楚。
上周A跑道外檔馬連場得手,明晚B欄C彎一般較利七檔以內的馬,不過今季跑道的變數太多,令人在賽前往往無所適從。
初步提供「金大人」,當然這是跑了廿二場尚未出頭的馬,但今季落到五班後最近兩場都上名。馬季內總有一段時間是未贏過的馬,反而比季內已曾交出頭馬的馬更可靠,鬥志決定一切也。此馬有態加上戰意鮮明,即使要負一三三磅 在個人心目中仍可秤先一點。
作者: PrettyIvy    時間: 13/1/2009 06:02 PM     標題: 回復 #102 lovexjapan08 的帖子

所講嘅心水清者,係指張福元?
作者: lovexjapan08    時間: 16/1/2009 09:42 AM

資訊貴精不貴多

16/01/2009

馬會向政府申請增加幾個賽馬日,高層則私下承諾會稍縮減賽事場數,例如盡量不編十一場,周末跑九場,周日則可能編十場。當然若是日後投注額再跌說不定又會成為增加場數的藉口,不過此乃後話。
事實上場數太多做賽前準備工夫的確十分吃力,現時單是賽後報告的篇幅也比以前長一倍有多,此亦代表賽事中的意外事故也相應增加,這是由於賽事緊湊加上經常採用移欄跑道之故,單以周三晚尾場為例,便見有很多騎師要四圍搵位,而馬匹則在緊迫的情況下競跑,而韋達的坐騎「緣是燦爛」又見抽實過終點,不過今次競賽小組倒沒有視而不見,而是予以嚴厲譴責。
由於事故多多,賽事錄影帶往往也要多看三兩回,若是場數太多實在應付不來。而外間一直有是否應在周日跑馬的爭拗,有一派認為周日應是家庭日,亦有一派認為周日較空閒,在我而言是較喜歡周末賽馬,因為社會上不少活動都是編排在周日舉行,與賽馬爭逐參加者,在我而言是沒有選擇,很多喜歡的活動諸如行山遠足等都被迫放棄,但不排除有部分邊緣馬迷反過來放棄了跑馬,而馬會亦流失了一些擁躉。

賽後報告太冗長

今時今日的賽後報告未免太過冗長,在工作上我們當然要仔細讀一遍,但也覺有點不耐煩。個人認為一些不重要的枝節可以省掉,例如剛周三晚「怡勝」在起步點重新繫上結舌帶,「金錢豹」校正右前蹄蹄鐵這類無甚參考價值的,大可不必載入賽後報告,其他諸如「覓得寶」、「電子精英」及「鄉村傳奇」自外檔出閘後留後跑這類,亦大可不必錄入賽後報告,就等於那些馬放頭那些馬貼欄也不必加上一筆,這是一個資訊爆棚的年代,我們應該學習貴精不貴多,否則必如莊周所言:以有涯隨無涯,怠矣!
作者: 列高力    時間: 16/1/2009 10:25 AM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 16/1/2009 09:42 AM 發表
事實上場數太多做賽前準備工夫的確十分吃力,現時單是賽後報告的篇幅也比以前長一倍有多,此亦代表賽事中的意外事故也相應增加,這是由於賽事緊湊加上經常採用移欄跑道之故,單以周三晚尾場為例,便見有很多騎師要四圍搵位,而馬匹則在緊迫的情況下競跑,而韋達的坐騎「緣是燦爛」又見抽實過終點,不過今次競賽小組倒沒有視而不見,而是予以嚴厲譴責。

賽後報告太冗長

今時今日的賽後報告未免太過冗長,在工作上我們當然要仔細讀一遍,但也覺有點不耐煩。個人認為一些不重要的枝節可以省掉,例如剛周三晚「怡勝」在起步點重新繫上結舌帶,「金錢豹」校正右前蹄蹄鐵這類無甚參考價值的,大可不必載入賽後報告,其他諸如「覓得寶」、「電子精英」及「鄉村傳奇」自外檔出閘後留後跑這類,亦大可不必錄入賽後報告,就等於那些馬放頭那些馬貼欄也不必加上一筆,這是一個資訊爆棚的年代,我們應該學習貴精不貴多,否則必如莊周所言:以有涯隨無涯,怠矣!

作者: 西人堅    時間: 16/1/2009 11:05 AM

唔問又話馬會不聞不問 視而不見
問多 d 又話人地馬會長氣 阻住你放工

乜都係你講曬 :gggg:

移欄?? 平時谷A 夠闊 la 咪又係塞到傻, 星期 3 谷B 唔窄 la 掛
c+3 又賴最窄, 移番去 d 闊跑道又賴移欄,
跑到入面光頭地 d 馬 fing 出去又話 fing 出去

唔中就唔中啦.....鎗神啊可 :fff: :fff: :zzz:
作者: 西人堅    時間: 16/1/2009 11:08 AM

卡洛斯 d 文好有趣 ga.....貼多一排 大家就會發覺

之前佢鬧完 ge 野......過一排 佢就會用相反 ge stand pt 拿來講...
但都係 用來鬧馬會 :yyy: :yyy: :eee: :yyy: :yyy:
作者: 列高力    時間: 16/1/2009 11:45 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 16/1/2009 11:08 AM 發表
卡洛斯 d 文好有趣 ga.....貼多一排 大家就會發覺

之前佢鬧完 ge 野......過一排 佢就會用相反 ge stand pt 拿來講...
但都係 用來鬧馬會 :yyy: :yyy: :eee: :yyy: :yyy:

佢唔覺得佢篇野好矛盾既咩 :yyy:
作者: 木奇異    時間: 16/1/2009 06:55 PM

賽後報告篇幅比以前長一倍有多, 之後都寫左D合理原因解釋點解會比以前長咁多, ok冇問題

但之後又話賽後報告太過冗長, 太過麻煩, 要省掉d無甚參考價值既, 我就想問點定義 "無甚參考價值"? 如果怡勝全程唔順最後輸左, e句 "「怡勝」在起步點重新繫上結舌帶" 可以係其中一個原因黎wor , 到時如果賽後報告提都唔提下 我怕第1個出黎鬧既又係你薯片wor :yyy:
作者: lovexjapan08    時間: 20/1/2009 11:23 AM

榮進寶寶夢幻組合

18/01/2009

很多資深馬迷都認為近年在港策騎的騎師水準平均而乏驚喜,像韋達、柏寶這一類算是能夠交出馬匹的成績,但就絕少有意外的欣悅,換句話說,通常贏的是馬而不是人。
冼毅力是間中能帶來驚喜的騎師之一,但眾所周知此君藝術家脾氣,演出的波動比較大,全季表現最佳的一日竟然是在被罰停賽十六日之後。
幾位新秀也令人眼前一亮,尤其是蔡明紹,梁家俊及楊明綸幾位也不弱,不過由於他們有十磅讓磅,不排除有些驚喜是由馬匹負磅驟降所帶來。
蘇銘倫便是真正經常可帶來驚喜的騎師,「好爸爸」不計,上月贏「權勇駿」及「夢幻組合」都是拍爛手掌之作。公道點說戴勝也偶有驚喜,不過不及驚怒的時間多。
「夢幻組合」今日故劍重逢,論態肯定比前仗贏馬時好,將是此場熱門「歡樂出擊」心腹之患,騎師級數有大差距也。
「榮進寶寶」原是已經放棄了的馬,經常三三四四似乎是失了鬥心,但這類馬如戴勝用心演繹是有能力逼出其潛能,而我亦相信方嘉柏安排這個配搭是經過深思熟慮,今仗背城借一。
上季在最喜愛騎師獎上投了黎海榮一票,這位騎師雖然不算贏得多馬,但在個人心目中其坐騎的名次經常高於我賽前預計,而今日第三場「成功皇」是我必博的馬,雖然現已八歲,但一來近期操足必定會把握機會,二來我較喜歡此馬排內檔。

唔睇唔記得左,我真係多謝你,搞到我輸哂兩隻
----------------------------------------------------------------------------------------
跑道特性常改變難明
20/01/2009

跑香港國際賽那一日的A跑道,極之不利前領(這原是A跑道的「正常」特性,沒有任何一匹前領馬能夠取勝,當日「夢幻組合」出閘第一匹彈出,我心G已經暗叫糟糕,但蘇銘倫迅即將馬留到二三位,這是多得「中華英雄」搶放才有這樣的好運氣,而以此馬當時只得七八成狀態計,在不算有利的跑法下,末段仍能力壓對手,人馬的表現都令人激賞。
前日的A跑道卻是一反常態,中內檔擺在較前列跑的馬佔盡上風,故「夢幻組合」再捷不奇,當然是騎得好,但談不上有甚麼驚喜。大家可以看看馬匹的走位圖,基本上全日只得兩匹馬可以憑後上取勝,其一是「得眾」,另一匹則是「自由好」,後者對住一批全港最佳四歲中距離馬,入直路時仍在馬群之後,千軍萬馬中殺出一條血路終點前僅勝,神奇小子又再展示克服高難度的本領,我敢說這匹馬今場換轉其他任何一位騎師跑,都一定贏不到。
投資寶如虎添翼

另一位筆者十分欣賞的騎師蔡明紹亦創下了一項紀錄。「帝聖名駒」是季內唯一能在A跑道從頭直領到底的馬。跑道的特性緣何會經常改變,我們外人是不得而知,但對於賽前貼馬顯然是一個極大的障礙,貼了後上馬而實際利放頭馬,賽果隨時繆以千里,如果馬會能夠列出指引在甚麼樣的情況下,跑道會有甚麼樣的特性,那就功德無量。
今次初步提供「投資寶」,在普萊西胯下也連場入前列的馬,換上蘇銘倫更兼抽到好檔自然有信心,雖然筆者一向認為賭馬不是賭騎師,但超級騎師則例外。

作者: 木奇異    時間: 20/1/2009 01:47 PM     標題: 回復 #110 lovexjapan08 的帖子

QUOTE:

今次初步提供「投資寶」,在普萊西胯下也連場入前列的馬,換上蘇銘倫更兼抽到好檔自然有信心,雖然筆者一向認為賭馬不是賭騎師,但超級騎師則例外。

:fff: :fff: :fff:
作者: 列高力    時間: 20/1/2009 02:17 PM

如果可以派膠既話
我會派俾佢 :o)
作者: 君子    時間: 20/1/2009 02:27 PM

雖然筆者一向認為賭馬不是賭騎師,但超級騎師則例外。

駿馬大師 馬偉昌  究竟係佢吾記得左自己寫乜 定係佢批寫手忘記左呀
作者: 西人堅    時間: 20/1/2009 02:41 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 20/1/2009 02:27 PM 發表
雖然筆者一向認為賭馬不是賭騎師,但超級騎師則例外。

駿馬大師 馬偉昌  究竟係佢吾記得左自己寫乜 定係佢批寫手忘記左呀

鳥語花香大把在手

「鳥語花香」勝後加十五分升班增程面對雙重難度,一般馬匹都難以立即再捷,還要配上馬偉昌,練馬師似乎要集不利條件於其一身,但是那邊廂看此馬上次取勝姿態人人都認定是第一班馬,則現時在三班仍有大把虛分在手,別說數得出這幾個不利條件,就是抽十五檔起步也不礙事。

當然先決條件還是要馬匹跑出本身水準,若是像「鎗臣」般起步慢一慢,中段窒一窒,就根本不是那麼一回事。

「君皇鷹」以最高分馬身份出爭平磅的香港經典一哩賽,晨課走勢亦甚出色,理論上應是贏面最高一匹,用馬偉昌示人以弱,未免有點兵行險尠。反而另一隻鷹「鷹闖」起用巫斯義較有誠意,這便是尚未交代的分別。

至於「駿馬大師」,我不相信馬偉昌可交出冼毅力的水準,如果這一匹也可以變到魔法,那就惟有寫個服字。

:fff: :fff:
作者: 魔術師    時間: 20/1/2009 03:09 PM

跑道特性常改變難明

......... :ooo: :ooo: 跑道特性又要同步速取得平衡ma...... 而且一般評馬人都沒"有效地"研究過跑道特色......:ddd:
作者: 自由雨滇行    時間: 20/1/2009 03:44 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 20/1/2009 02:41 PM 發表

鳥語花香大把在手

「鳥語花香」勝後奶?爸ヾC

當然先決條件還是要馬匹跑出本身水準,若是像「鎗臣」般起步慢一慢,中段窒一窒,就根本不是那麼一回事。

「君皇鷹」以最高分馬身份出爭平磅的香港經 ...

:rrr: :rrr: :rrr:
作者: Running    時間: 20/1/2009 03:54 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 20/1/2009 03:44 PM 發表

:rrr: :rrr: :rrr:

呢o的咪叫「反覆無常」囉:zzz:
作者: 列高力    時間: 20/1/2009 06:04 PM

卡樂B真名叫咩呀?
作者: 田少    時間: 20/1/2009 07:04 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 20/1/2009 03:54 PM 發表

呢o的咪叫「反覆無常」囉:zzz:

呢條友真係淨係識鬧 ,  叫他拿取一點有建設性的文章也沒有 ,
說香港只有什麼什麼騎師   ,   說政策有什麼什麼的問題  ...
而他所謂的建議 , 只是一大堆廢話  ,
叫他寫封信去馬會看看 , 他究竟能夠表達出什麼 ?
作者: 小野伸二    時間: 20/1/2009 07:09 PM

原來跑道都有特性:yyy: :yyy:

佢真係派膠上腦啦:ppp:

投資寶一齊當做薯片燈膽算啦
作者: 金威    時間: 20/1/2009 07:20 PM

如果佢識講以前a 跑道利後上

咁以前百勝威, 活力先生, 甚至告魯夫都係0係前面跑
呢d 馬跑a 跑道贏左, 咁佢咪又會覺得好難估囉
作者: PrettyIvy    時間: 21/1/2009 07:08 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 20/1/2009 06:04 PM 發表
卡樂B真名叫咩呀?

你講中文名?
吳伽樂!
作者: PrettyIvy    時間: 21/1/2009 07:10 AM

俾佢咁樣講,今晚想買蘇銘倫 D 馬真係要三思!
作者: 列高力    時間: 21/1/2009 07:11 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 21/1/2009 07:08 AM 發表

你講中文名?
吳伽樂!

o~ thx :jjjj:
作者: 列高力    時間: 21/1/2009 07:14 AM

吳伽樂快d找數 :bbb:
服字都唔寫 :bbb:
咁冇賭品 :bbb:
作者: PrettyIvy    時間: 21/1/2009 07:16 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 21/1/2009 07:14 AM 發表
吳伽樂快d找數 :bbb:
服字都唔寫 :bbb:
咁冇賭品 :bbb:

吓?原來你要佢個名嚟追數?
追數要用大大隻紅字先得喎!:yyy:
作者: Kris    時間: 21/1/2009 07:18 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 21/1/2009 07:16 AM 發表

欠債還字:yyy:
作者: 列高力    時間: 21/1/2009 11:27 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 21/1/2009 07:16 AM 發表

對於呢d賭品既事
要小小認真 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 21/1/2009 11:29 AM

跑香港國際賽那一日的A跑道,極之不利前領(這原是A跑道的「正常」特性,沒有任何一匹前領馬能夠取勝,當日「夢幻組合」出閘第一匹彈出,我心G已經暗叫糟糕,但蘇銘倫迅即將馬留到二三位,這是多得「中華英雄」搶放才有這樣的好運氣,而以此馬當時只得七八成狀態計,在不算有利的跑法下,末段仍能力壓對手,人馬的表現都令人激賞。

大家覺得呢句野有咩含意?
作者: 列高力    時間: 21/1/2009 11:32 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/1/2009 11:29 AM 發表
跑香港國際賽那一日的A跑道,極之不利前領(這原是A跑道的「正常」特性,沒有任何一匹前領馬能夠取勝,當日「夢幻組合」出閘第一匹彈出,我心G已經暗叫糟糕,但蘇銘倫迅即將馬留到二三位,這是多得「中華英雄 ...

1)哂命?
2)讚蘇銘倫膽子大?
3)夢幻組合大把前景?!
:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 21/1/2009 11:33 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 21/1/2009 11:32 AM 發表

1)哂命?
2)讚蘇銘倫膽子大?
3)夢幻組合大把前景?!
:yyy:

2同3應該唔係,請留意馬匹名字:ddddd:
作者: Running    時間: 21/1/2009 11:34 AM     標題: 回復 #129 李澤楷 的帖子

佢將蘇仔當做神咁拜:fff:

如果今晚佢o的馬輸晒,或者走位有問題,唔知佢又點講呢?:fff:
作者: Running    時間: 21/1/2009 11:35 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/1/2009 11:33 AM 發表

2同3應該唔係,請留意馬匹名字:ddddd:

夢幻組合:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 21/1/2009 11:51 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 21/1/2009 11:35 AM 發表

夢幻組合:yyy:

no:fff:
作者: 李澤楷    時間: 21/1/2009 11:53 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 21/1/2009 11:34 AM 發表
佢將蘇仔當做神咁拜:fff:

如果今晚佢o的馬輸晒,或者走位有問題,唔知佢又點講呢?:fff:

蘇仔應該都係去馬既,我就唔信會輸哂:rrrr: .:fff:
作者: Running    時間: 21/1/2009 11:54 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/1/2009 11:51 AM 發表

no:fff:

中華英雄?:fff:

作者: 李澤楷    時間: 21/1/2009 12:08 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 21/1/2009 11:54 AM 發表

中華英雄?:fff:

bingo:fff:
作者: Running    時間: 21/1/2009 12:09 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/1/2009 12:08 PM 發表

bingo:fff:

咁有乜關係?:fff:
作者: 李澤楷    時間: 21/1/2009 12:32 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 21/1/2009 12:09 PM 發表

咁有乜關係?:fff:

再諗真d,其實就咁可以話蘇銘倫熟悉馬性+跑道形勢勝出漂亮一仗就可.
點解要擺埋"中華英雄"上去:fff:
作者: Running    時間: 21/1/2009 12:35 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/1/2009 12:32 PM 發表

再諗真d,其實就咁可以話蘇銘倫熟悉馬性+跑道形勢勝出漂亮一仗就可.
點解要擺埋"中華英雄"上去:fff:

明白了:fff:

我即刻諗到自相茅盾呢個成語:fff:
作者: abcde    時間: 21/1/2009 06:50 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 21/1/2009 11:29 AM 發表
跑香港國際賽那一日的A跑道,極之不利前領(這原是A跑道的「正常」特性,沒有任何一匹前領馬能夠取勝,當日「夢幻組合」出閘第一匹彈出,我心G已經暗叫糟糕,但蘇銘倫迅即將馬留到二三位,這是多得「中華英雄 ...

佢傻x左 末跑前上一場果隻 帝聖名駒
唔係前領呀!?:ccc: :ccc:
作者: Running    時間: 21/1/2009 08:31 PM

結果燈死了投資寶:fff:
作者: PrettyIvy    時間: 22/1/2009 02:22 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 21/1/2009 07:10 AM 發表
俾佢咁樣講,今晚想買蘇銘倫 D 馬真係要三思!

He is so strong !!!:aaaaaa: :aaaaaa: :aaaaaa:
作者: 李澤楷    時間: 22/1/2009 12:57 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 21/1/2009 12:35 PM 發表

明白了:fff:

我即刻諗到自相茅盾呢個成語:fff:

係順便插下某評馬人:iiiii:
作者: 木奇異    時間: 22/1/2009 04:40 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 22/1/2009 12:57 PM 發表

係順便插下某評馬人:iiiii:

吳嵩就真小人
薯片就好偽君子feel

真小人同偽君子我寧願要真小人 :yyy:
作者: PrettyIvy    時間: 22/1/2009 06:57 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 22/1/2009 04:40 PM 發表

吳嵩就真小人
薯片就好偽君子feel

真小人同偽君子我寧願要真小人 :yyy:

薯片佬根本就係偽君子,
所以佢中意上賽馬癲堂,
果度有好多佢嘅同類!:yyy:
作者: 木奇異    時間: 23/1/2009 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 22/1/2009 06:57 PM 發表

薯片佬根本就係偽君子,
所以佢中意上賽馬癲堂,
果度有好多佢嘅同類!:yyy:

http://www.hk-racing.com/redirect.php?tid=40878&goto=lastpost#lastpost

我地最 "尊敬" 既人返黎la :yyy::yyy:
作者: PrettyIvy    時間: 23/1/2009 07:12 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 23/1/2009 06:51 PM 發表

http://www.hk-racing.com/redirec ... o=lastpost#lastpost

老雞回歸,笑話又嚟!:yyy: :yyy:
作者: taxi2003    時間: 23/1/2009 07:13 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 23/1/2009 07:12 PM 發表

相信拆到最後又係好爸爸:yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 23/1/2009 07:22 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 23/1/2009 06:51 PM 發表

http://www.hk-racing.com/redirec ... o=lastpost#lastpost

所以最快手回佢果個 fans 又配合佢契爺攻勢 黎踩場 :eee:
作者: sw    時間: 23/1/2009 07:34 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 23/1/2009 07:13 PM 發表

相信拆到最後又係好爸爸:yyy: :yyy:

咁都會比翻d冷腳嘅......:zzz:
作者: PrettyIvy    時間: 23/1/2009 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/1/2009 07:22 PM 發表

所以最快手回佢果個 fans 又配合佢契爺攻勢 黎踩場 :eee:

果個係契仔定係契弟?:yyy:
作者: EternitY    時間: 24/1/2009 09:47 AM

真龍船賀行會新貴                                    24/01/2009

去年在貼士比賽(亦即是個人全日重心)中獨贏較多,連贏較少,

今季則反過來以連贏命中率較高,貼獨贏的馬通常不是跑第二就是跑第四,

例如周三夜馬的「投資寶」又是輸埋門一步,同晚勝出的「得寶飛駒」我上次選作馬膽時則跑第四。

這其實十分不妙,賭慣馬的人都知道全日馬膽的成敗往往是勝負的關鍵,

跑不出來則甚麼過關纜都不會有運行,我的馬膽往往遲一場才贏,

自然十分糟糕,但另一方面我又不想為了提高命中率而貼像「好爸爸」這樣的「行貨」。

一個解決方案是對上一次輸過的馬膽加碼再追,寫馬經的人對連續推介同一匹馬通常有點避忌,

因為所提論點一般大同小異變成重複,但若是依循此原則豈不是變了輸的時候提供中的時候卻不貼?這明顯不是辦法。

「十則圍之」是我上次馬膽,只能跑入亞席,但我不會胡亂怪責韋達,

事實上該場騎來全無差錯,只是對手太強兼獲讓十磅,

該場頭馬「帝聖名駒」再出再贏且成為全日唯一可以在A跑道上從頭直領到底的馬,

此馬能跑第二賽績水準已是不差,今場換上梁家俊減輕十磅幫助大,看來是馬房志切求交代。

「真龍船」也是一匹我在季內接連追捧的馬,但在徐君禮胯下不知是不懂抑或其他原故總是不肯順放,

那就變成以己之短攻人之長,不敗幾稀矣。上次換上蔡明紹肯放出來跑終於回復本來面目,

今場至少不用擔心會再留住跑,馬主進身行會自然想雙喜臨門,即使加程二百我看亦不成問題。
作者: 翼    時間: 24/1/2009 09:48 AM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 24/1/2009 09:47 AM 發表
真龍船賀行會新貴                                    24/01/2009

今季則反過來以連贏命中率較高,貼獨贏的馬通常不是跑第二就是跑第四, ...

:yyy: :yyy: :yyy:
作者: EternitY    時間: 24/1/2009 09:49 AM

筆者係咪見到你地罵佢架?:yyy:
作者: 木奇異    時間: 24/1/2009 10:15 AM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 24/1/2009 09:49 AM 發表

佢以前好似曾經上過黎RW :yyy::yyy:
作者: 李澤楷    時間: 24/1/2009 11:00 AM

自然十分糟糕,但另一方面我又不想為了提高命中率而貼像「好爸爸」這樣的「行貨」。

不苟認同,就算係好爸爸,爆冷,貼佢地做膽都總有個理由.
只要係中,就算係1.X倍咪又係中.
呢位所謂既資深評馬人係唔係連咁簡單既道理都唔識.
言下之意即係好爸爸贏緊?如果最後爆冷贏係唔係又順便讚下靳能又踩下白德民呢.條路真係鋪得好好:fff:
作者: 李澤楷    時間: 24/1/2009 11:01 AM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 24/1/2009 09:49 AM 發表

講真,總有班人妥佢,包括discuXX
作者: 木奇異    時間: 24/1/2009 12:23 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/1/2009 11:00 AM 發表

不苟認同,就算係好爸爸,爆冷,貼佢地做膽都總有個理由.
只要係中,就算係1.X倍咪又係中.
呢位所謂既資深評馬人係唔係連咁 ...

佢想貼D好分D既馬都無可厚非
可惜我覺得佢貼既所謂 "唔係行貨" 都只係D 3 4倍馬
根本同好爸爸分別唔大 :zzz:
作者: taxi2003    時間: 24/1/2009 12:28 PM

QUOTE:
原帖由 於 24/1/2009 09:48 AM 發表

:yyy: :yyy: :yyy:

好彩冇買:ppp: :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 24/1/2009 12:31 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/1/2009 12:23 PM 發表

佢想貼D好分D既馬都無可厚非
可惜我覺得佢貼既所謂 "唔係行貨" 都只係D 3 4倍馬
根本同好爸爸分別唔大 :zzz:

我覺得好分但又成日唔中不如買D穩陣熱膽好過:iiiii:
作者: 木奇異    時間: 24/1/2009 12:40 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/1/2009 12:31 PM 發表

我覺得好分但又成日唔中不如買D穩陣熱膽好過:iiiii:

可惜佢熱有熱輸呢 :yyy:
作者: 木奇異    時間: 24/1/2009 12:41 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/1/2009 11:01 AM 發表

講真,總有班人妥佢,包括discuXX

DISCUXX個馬版最近都算有進步LA :yyy:
以前真係ONX人集中地 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 24/1/2009 12:42 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/1/2009 12:40 PM 發表

可惜佢熱有熱輸呢 :yyy:

另一件事,至少如果貼馬輸左唔係賴屎賴屁都唔會攪成咁.
作者: 木奇異    時間: 24/1/2009 04:33 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 23/1/2009 07:12 PM 發表

話時話 而家有冇人聽緊老雞up咩野 :fff:
作者: 李澤楷    時間: 24/1/2009 05:25 PM

「真龍船」也是一匹我在季內接連追捧的馬,但在徐君禮胯下不知是不懂抑或其他原故總是不肯順放,

那就變成以己之短攻人之長,不敗幾稀矣。上次換上蔡明紹肯放出來跑終於回復本來面目,

今場至少不用擔心會再留住跑,馬主進身行會自然想雙喜臨門,即使加程二百我看亦不成問題。

被薛達志團體戰K.O.:fff:
作者: taxi2003    時間: 24/1/2009 05:26 PM

神呀:iiiii: :iiiii:
作者: 列高力    時間: 25/1/2009 03:11 AM

堂堂馬會何其小家

25/01/2009

出外吃飯最討厭是有不識相的部長,猛問要不要點鮑魚、魚翅,一心打算吃頓好的人早就心中有數,不用你來硬銷,只打算吃頓便飯的要逐樣推搪,令消費者自感寒酸,是不愉快的消費體驗。我通常會答「帶唔夠錢」,以後自然亦不再光顧。
在經濟暢旺的好日子,大把大戶花得起錢,根本不稀罕花不起錢的寒酸客,但如果在金融海嘯後的今時今日,仍舊是這樣的態度,恐怕是自招滅亡了。
外間一直有降低特別彩池最低注碼的訴求,尤其三重彩、孖T這一些希望可以減至兩元一注。馬會由黃至剛年代提出靈活玩概念,延至今季始能實施,但最低注碼維持五元,很多馬迷都不肯收貨,理由十分簡單,本身注碼夠大的根本不用甚麼靈活玩,整個構思是讓小本馬迷,有機會在特別彩池中,包圍多幾匹馬過過癮。

硬要推銷魚翅鮑魚

過年之後馬會又再變陣,容許靈活玩最低兩元一注,但最低消費就增至三百元,盡顯小家子氣。即使維持一百元的最低消費,損失的投注額又有幾何?堂堂馬會為甚麼不大方一點,不歡迎大眾食便飯,硬要推銷魚翅鮑魚!

佢逃避 :lll:
作者: 贏馬人    時間: 25/1/2009 03:40 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 25/1/2009 03:11 AM 發表
出外吃飯最討厭是有不識相的部長,猛問要不要點鮑魚、魚翅,一心打算吃頓好的人早就心中有數,不用你來硬銷,只打算吃頓便飯的要逐樣推搪,令消費者自感寒酸,是不愉快的消費體驗。我通常會答「輸晒D錢」,以後自然亦沒有錢再光顧。

:zzz: :zzz: :zzz:
作者: 木奇異    時間: 25/1/2009 08:24 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 25/1/2009 03:11 AM 發表
堂堂馬會何其小家

25/01/2009

出外吃飯最討厭是有不識相的部長,猛問要不要點鮑魚、魚翅,一心打算吃頓好的人早就心中有數,不用你來硬銷,只打算吃頓便飯的要逐樣推搪,令消費者自感寒酸,是不愉快 ...

佢今日e篇文幾正常wor :jjjj:
不過都仲係未寫個服字 :tttt:
作者: 畢菲特    時間: 25/1/2009 08:31 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/1/2009 05:25 PM 發表

今場至少不用擔心會 ...

呢個馬主既馬 我係唔會買(不涉政治) 就算係佢身上可以贏錢 我亦唔快樂........
作者: thankheavens    時間: 25/1/2009 08:36 AM

0125 節錄 ""出外吃飯最討厭是有不識相的部長,猛問要不要點鮑魚、魚翅,一心打算吃頓好的人早就心中有數,不用你來硬銷,只打算吃頓便飯的要逐樣推搪,令消費者自感寒酸,是不愉快的消費體驗。我通常會答「帶唔夠錢」,以後自然亦不再光顧。""

0124 節錄 "賭馬的人輸錢十常八九,浸淫日久當必已練就了高EQ,能放開得失。"

今天的我打倒昨天的我...果然好eq..

作者: 畢菲特    時間: 25/1/2009 09:43 AM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 25/1/2009 08:36 AM 發表
0125 節錄 ""出外吃飯最討厭是有不識相的部長,猛問要不要點鮑魚、魚翅,一心打算吃頓好的人早就心中有數,不用你來硬銷,只打算吃頓便飯的要逐樣推搪,令消費者自感寒酸,是不愉快的消費體驗。我通常 ...

可能真係「帶唔夠錢」呢:yyy:  你知啦 佢D貼士水準 可能真係連埋份糧都唔夠佢輸:fff:
作者: thankheavens    時間: 25/1/2009 10:07 AM

QUOTE:
原帖由 畢菲特 於 25/1/2009 09:43 AM 發表

可能真係「帶唔夠錢」呢:yyy:  你知啦 佢D貼士水準 可能真係連埋份糧都唔夠佢輸:fff:

自己唔掂 就賴落 部長 唔o岩

都幾似他 寫馬評 的風格:eee:
作者: 列高力    時間: 25/1/2009 12:02 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 25/1/2009 08:36 AM 發表
0125 節錄 ""出外吃飯最討厭是有不識相的部長,猛問要不要點鮑魚、魚翅,一心打算吃頓好的人早就心中有數,不用你來硬銷,只打算吃頓便飯的要逐樣推搪,令消費者自感寒酸,是不愉快的消費體驗。我通常 ...

本以為正常
實質原來如此 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 25/1/2009 12:12 PM

尋日蔡明紹1W都無:iiiii:
作者: 列高力    時間: 25/1/2009 12:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 25/1/2009 12:12 PM 發表
尋日蔡明紹1W都無:iiiii:

原來係佢 :bbb:

不過我始終覺得蔡明紹唔適合騎呢隻甜在心頭
作者: 李澤楷    時間: 25/1/2009 12:16 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 25/1/2009 12:13 PM 發表

原來係佢 :bbb:

不過我始終覺得蔡明紹唔適合騎呢隻甜在心頭

其實10磅仔1日無馬贏好正常,不過今次入埋佢數:fff:
作者: 列高力    時間: 25/1/2009 12:18 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 25/1/2009 12:16 PM 發表

其實10磅仔1日無馬贏好正常,不過今次入埋佢數:fff:

諗住呢隻甜在心頭有機ga ma咁出法 :fff:
作者: hwwong0319    時間: 26/1/2009 12:24 PM

薛達志足智多謀

26/01/2009

今日大年初一,在中國人傳統習俗上是最重要的日子,雖有說冬大過年,但香港人做冬最多擦一餐,不及過年般又拜年又派利市那麼多姿多采也。
既是新春好日子,破例收收口不罵人,化戾氣為祥和,諸如上周末為何馬偉昌的配搭轉換未完全公布,就重開騎師王投注這類瑕疵,就等有關方面慢慢執漏。
「好爸爸」贏董事盃是意料中事,也不用盛讚蘇銘倫,這匹馬就像是入了自動波,無驚無險又到終點。有人說是不用下騎功,其實上乘騎功就如庖丁解牛般舉重若輕,當年魏德禮的雪花蓋頂鞭法其實也只是花招,他在七十年代後期來港時,還只是二十出頭,不脫年輕人心性愛露兩手,其後趨爐火純青,也就甚少再用如此誇張的騎法。
「好爸爸」能有今日成就,全賴馬主在適當時候作出了英明決定,當年轉投薛達志自然是最重要的一鞳A令千里馬不用困於糟糠之中。換上蘇銘倫則是令名駒名將相得益彰,當然以此馬實力,杜利萊亦一樣贏得到,但論過程之瀟灑自然如流水行雲,杜利萊仍不及蘇銘倫。

兩駒夾擊真龍船

薛達志當日另一精彩之作是「危險英駿」大熱取勝,自「好爸爸」易配後騎練總算冰釋前嫌。此場薛L兵分三路,精彩的一颽O讓一檔「歡天喜地」頂死「真龍船」不讓埋欄,筆者已知後駒凶多吉少,走了半程輪到「倫敦快車」上來夾擊,然後全程大墮後的「危險英駿」才施施然趕上安車平五路,這就叫做部署,有些馬房出幾匹馬自己人阻自己人,甚至乎「爆炸」與「爆冷」同場跑香港盃,前者也未能發揮拉快步速拉散馬群,讓主力較易取位的功用。
有些馬房出幾匹馬總是故弄玄虛,博熱倒冷爆,薛達志倒是明刀明槍,單以此一作風已值得一讚。

:yyy: :yyy: :iiii: :jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 26/1/2009 12:31 PM

兩駒夾擊真龍船

薛達志當日另一精彩之作是「危險英駿」大熱取勝,自「好爸爸」易配後騎練總算冰釋前嫌。此場薛L兵分三路,精彩的一颽O讓一檔「歡天喜地」頂死「真龍船」不讓埋欄,筆者已知後駒凶多吉少,走了半程輪到「倫敦快車」上來夾擊,然後全程大墮後的「危險英駿」才施施然趕上安車平五路,這就叫做部署,有些馬房出幾匹馬自己人阻自己人,甚至乎「爆炸」與「爆冷」同場跑香港盃,前者也未能發揮拉快步速拉散馬群,讓主力較易取位的功用。
有些馬房出幾匹馬總是故弄玄虛,博熱倒冷爆,薛達志倒是明刀明槍,單以此一作風已值得一讚。

不知所謂的卡洛斯,原來贏熱門打團體戰係應該的:fff: .咁巴利多爾咪:eee:
還記得季初星際雄師贏果場薛達志出2隻,熱門果隻跑去邊呢?
跟本薛達志係一個搵食馬房,又一份吹捧歐洲既垃圾文章.

冰乜鬼釋,有冇睇到影完頭馬相杜利萊一支箭衝入覆磅室望都唔望薛達志?卡洛斯唔好無中生有:rrr:
作者: 西人堅    時間: 26/1/2009 12:45 PM     標題: 回復 #181 李澤楷 的帖子

歐洲人打團體戰就係 明刀明槍
澳洲人打就係 集體做馬 天地不容 :eee: :gggg: :gggg:

le d 人正一馬壇垃圾 :abcde:
作者: 李澤楷    時間: 26/1/2009 12:47 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/1/2009 12:45 PM 發表
澳洲人打就係 集體做馬 天地不容 :eee: :gggg: :gggg:

出幾匹馬自己打自己人,

戴勝--勝利飛駒 V.S. 冼毅力--詩情畫意?:fff:
作者: 李澤楷    時間: 26/1/2009 12:49 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/1/2009 12:45 PM 發表

所以係太陽報佢既領土愈黎愈少:fff: .
老過佢既匡公都多過佢:zzz:
作者: yinho    時間: 26/1/2009 01:07 PM

佢咁既,咁樣叫打團戰- -,大把之前打團戰既佢又走黎話人做馬:gggg: :gggg:
作者: 李澤楷    時間: 26/1/2009 01:12 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 26/1/2009 01:07 PM 發表
佢咁既,咁樣叫打團戰- -,大把之前打團戰既佢又走黎話人做馬:gggg: :gggg:

如果打團戰係澳紐或者李易達佢就會大喊做馬:zzz:
作者: yinho    時間: 26/1/2009 01:18 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/1/2009 01:12 PM 發表

如果打團戰係澳紐或者李易達佢就會大喊做馬:zzz:

全因佢貼唔中/佢係一個祟歐洲既人囉:jjjj: :jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 26/1/2009 01:27 PM

章名認為就算同概應該各為其主.
係唔係即係同卡洛斯打對台?
作者: 木奇異    時間: 26/1/2009 02:18 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/1/2009 12:31 PM 發表
兩駒夾擊真龍船

薛達志當日另一精彩之作是「危險英駿」大熱取勝,自「好爸爸」易配後騎練總算冰釋前嫌。此場薛喼兵分三路,精彩的一尠是讓一檔「歡天喜地」頂死「真龍船」不讓埋欄,筆者已知後駒凶多吉少 ...

又short x左 :zzz::zzz:
試下換轉危險英駿係大冷門 + 練馬師係澳紐 + 前2駒係澳洲騎師
早左鬧做馬鬧到pk la ..... 明刀明槍? :yyy::yyy:

原來熱門就可以打團體戰唔係做馬  :abcde:
咁買左歡天喜地, 倫敦快車D人咪好7? :abcde:
作者: 李澤楷    時間: 26/1/2009 03:13 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 26/1/2009 02:18 PM 發表

又short x左 :zzz::zzz:
試下換轉危險英駿係大冷門 + 練馬師係澳紐 + 前2駒係澳洲騎師
早左鬧做馬鬧到pk la ..... 明刀明槍? :yyy::yyy:

原來熱門就可以打團體戰唔係做馬  :abcde:
咁買左歡天喜地, 倫 ...

我就係買左倫敦快車:lll: ,雖然呢場我都中PQ:zzz: 有錢賺
作者: 小野伸二    時間: 26/1/2009 04:00 PM     標題: 回復 #189 木奇異 的帖子

危險英駿只要係澳州人,唔駛理熱唔熱門佢都會鬧:yyy:
作者: taxi2003    時間: 26/1/2009 05:17 PM

其實佢係讚定單打緊光頭志:fff: :fff:

不過肯定既係輸左錢唔順:yyy: :yyy:
作者: 列高力    時間: 26/1/2009 06:24 PM

薯片佬真心膠ga wo
作者: Kris    時間: 26/1/2009 06:28 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 26/1/2009 06:24 PM 發表
薯片佬真心膠ga wo

所以咪話費事理佢等市場自然淘汰佢...

我地知佢係咁而繼續講即係幫佢做宣傳:jjjj:
作者: PrettyIvy    時間: 26/1/2009 10:19 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/1/2009 01:27 PM 發表
章名認為就算同概應該各為其主.
係唔係即係同卡洛斯打對台?

根本香港嘅賽例係唔容許玩隊際,
呢場馬根本光頭薛係犯規,
竟然有 D 咁嘅評馬人會讚揚呢種行為!:rrr:
作者: 李澤楷    時間: 26/1/2009 10:22 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 26/1/2009 10:19 PM 發表

根本香港嬼禸珓Y唔容許玩隊際,
呢場馬根本光頭薛係犯規,
竟然有 D 咁齔馬人會讚揚呢種行為!:rrr:

當年愛倫經常玩隊制:fff:
作者: iceson    時間: 26/1/2009 10:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/1/2009 10:22 PM 發表

愛倫 同希斯果漲角橆秣旭角j逃造步速都係咁
作者: 贏馬人    時間: 26/1/2009 11:00 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/1/2009 10:22 PM 發表

駛鬼講咁耐之前:uuu:
而家都有啦......你留意一下:fff:
作者: 君子    時間: 27/1/2009 09:09 AM

騎師王可博梁家俊
27/01/2009

以前一見到B+2跑道就捨棄外檔馬及後追馬,專揀內檔前置型跑法的馬,沿用此法不時捉到一些冷腳。但近兩季跑道特性變得飄忽,一向大利後追的A跑道也可以變成利守好位跑的馬,B+2跑道亦可以變到不忌外檔後追,臨場選馬當然可以先觀察一兩場再作定奪,但賽前提供則十分頭痛,例如今次不少實力馬抽到外檔或是要留到最後來追,賽前不敢完全捨棄,臨場則要執生。
騎師王彩池初推出時,經常由韋達與柏寶兩人輪流U莊,很多人認為賠率太低,根本沒有吸引力,筆者則相信壟斷情況只可能維持一時,不會持續,果然今季騎師王不時出現百倍以上的派彩,各位可以衡量一下中百倍以上的騎師王容易,抑或中大冷單Q容易,也許就會發覺這其實不失為刀仔鋸大樹的渠道之一。
齊歌頌儲足火出擊

以今次賀歲馬為例,在個人心目中梁家俊的坐騎實力,也不見得就不如韋達及蘇銘倫,論號召力則自然大有差距,見習生的演出欠穩定人人都知,但以小博大卻也不妨。
一直贏不到的「貝利高」成了位置王,但我們也不應忽視讓十磅的威力,絕對可以成為勝敗的關鍵。
「齊歌頌」這匹沙田千二專材,季內只跑兩場獲一勝一位,顯然馬房摸通了儲足火來跑最好,今仗配上讓十磅的梁家俊,發揮好過普萊西一點不奇。
「無敵福星」可快放,加上二檔之利,倘B+2跑道回復本來面目,即利內檔前領,則形勢對此馬相當有利,梁家俊未必有能力個人包辦三寶,但各取多少騎師王積分則大有機會。

作者: taxi2003    時間: 27/1/2009 09:11 AM

又撞心水,冇了:llll: :llll:
作者: PrettyIvy    時間: 27/1/2009 10:30 AM

QUOTE:

有人做甚至多人做,唔等於可以將犯規嘅事變成合法,
更重要嘅係,我地馬迷見怪不怪可以接受,
但係一個自稱仗義執言嘅評馬人,
點可以稱讚呢種犯規行為?
作者: 列高力    時間: 27/1/2009 10:37 AM

家俊真係慘
作者: 李澤楷    時間: 27/1/2009 12:25 PM

貝利高,齊歌頌,無敵福星:kkkkk:
作者: yuricylau    時間: 27/1/2009 02:07 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 26/1/2009 11:00 PM 發表

駛鬼講咁耐之前:uuu:
而家都有啦......你留意一下:fff:  

最近o個次衰左:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 27/1/2009 03:05 PM

我個騎師王無了:ggg:
作者: kewell    時間: 27/1/2009 07:39 PM

薯片佬 , 我同你有仇呀?:sss:
作者: 列高力    時間: 28/1/2009 11:47 AM

海王子部署顯大智慧
28/01/2009

香港的賽事形勢緊湊,一場中動輒有六七匹馬實力在伯仲之間,如果大家有看馬會的速勢指數的話,有時一場中頭尾的差距才只四分,反觀最先發明這類速度指數的那位仁兄,卻可以揀到高出幾十分的馬來投注,此所以香港式的速勢系統要加上一個走位圖,因單靠速勢指數高出一分半分不足恃,需要形勢配合。
所謂形勢主要包括步速形勢、跑道形勢以及人事形勢,人事的一瓣暫且不論,步速理論上是根據馬匹過往的跑法來估計,此所以馬迷特別討厭馬會縱容無故改變戰略,因為會令人錯估形勢。跑道形勢即偏差的情況,最忌是跑道特性經常轉變,如果能有人告訴我,今午的B+2跑道會否大利內檔前領,對選馬有很大的幫助。
「海王子」這匹三歲馬第二次出賽加了綁﹞妨寣A影相僅輸給「確叻星」,肯定有相當質素。上賽加程跑千六兼抽十四檔,太早望空及跟得較前,以至無法應付增程,最後二百米力弱只跑第四。今場縮回千四且排檔較好,雖然韋健仕暫乏戰功,但大摩可以用馬偉昌來起孖,亦一樣可以用韋健仕來博馬。另一匹三歲馬「大智慧」原本我有點擔心勝後要負重磅,對年輕馬匹而言是較為吃力,故不敢列作正選,但看過昨晨由苗太主操的一課,簡直留不住以至在直路上衝了一段,顯見狀態相當勇銳,計及排一檔可以有遮擋及省腳程,及B+2跑道通常較利內檔,我看仍有機會克服這多負六磅的難度。
果然係玩輪員 :fff:
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2009 11:49 AM

sea prince 88:kkkkk:
作者: Running    時間: 28/1/2009 02:09 PM

先擊落大智慧:fff:
作者: jintinc    時間: 28/1/2009 02:10 PM

雖然韋健仕暫乏戰功,但大摩可以用馬偉昌來起孖,亦一樣可以用韋健仕來博馬。:yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 28/1/2009 02:18 PM

顯見狀態相當勇銳,計及排一檔可以有遮擋及省腳程,及B+2跑道通常較利內檔

乜都有齊....咁都跑第 5 wor....哈哈哈 :yyy: :yyy: :yyy:
又話自己 貼馬實力行先 ge....做咩 內檔啊 :eee: :fff:
作者: Running    時間: 28/1/2009 02:19 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 28/1/2009 02:18 PM 發表
顯見狀態相當勇銳,計及排一檔可以有遮擋及省腳程,及B+2跑道通常較利內檔

乜都有齊....咁都跑第 5 wor....哈哈哈 :yyy: :yyy: :yyy:
又話自己 貼馬實力行先 ge....做咩 內檔啊 :eee: :fff:

上次8倍開齋o個次又唔貼:fff:

今次熱到hihi就走去貼,抵你被擊落!:zzz:
作者: 木奇異    時間: 28/1/2009 02:20 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 28/1/2009 02:10 PM 發表
雖然韋健仕暫乏戰功,但大摩可以用馬偉昌來起孖,亦一樣可以用韋健仕來博馬。:yyy: :yyy:

一講暫乏戰功就贏馬你睇 :yyy::yyy::yyy:
作者: thankheavens    時間: 28/1/2009 03:44 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 28/1/2009 02:18 PM 發表

根據我的觀察

應該打狀態 實力牌

但睇飛的

睇下邊匹 近仗有近績名次 + 後生質新馬 + 快活谷則要番跟好位
最緊要是 熱門有飛..

海王子 + 大智慧都付合他的選馬模式...
作者: 西人堅    時間: 28/1/2009 03:46 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 28/1/2009 03:44 PM 發表

根據我的觀察

應該打狀態 實力牌

但睇飛的

睇下邊匹 近仗有近績名次 + 後生質新馬 + 快活谷則要番跟好位
最緊要是 熱門有飛..

海王子 + 大智慧都付合他的選馬模式...

海王子又死一獲 :zzz:  :yyy:

比阿摩 玩左咁多年都學唔精:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2009 03:48 PM

大智慧上次邊位騎?
作者: Running    時間: 28/1/2009 03:48 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/1/2009 03:48 PM 發表
大智慧上次邊位騎?

大少:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2009 03:49 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 28/1/2009 03:48 PM 發表

大少:zzz:

所以換左人+苗梗係唔去:fff:
作者: 木奇異    時間: 28/1/2009 03:51 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 28/1/2009 03:46 PM 發表

海王子又死一獲 :zzz:  :yyy:

比阿摩 玩左咁多年都學唔精:zzz:

睇下有班高人up咩
http://www.hk-racing.com/viewthread.php?tid=40950&extra=&page=1 :yyy:

"某人" 硬拚 "至膠名言" :gggg:

作者: 西人堅    時間: 28/1/2009 03:58 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 28/1/2009 03:51 PM 發表

睇下有班高人up咩
http://www.hk-racing.com/viewthr ... p;extra=&page=1 :yyy:

唔駛理佢 WOR,

我都話左 當我地 篤爆 果班友
d 收皮左好耐 ge 偽君子就一定有 d fd 過黎 扮野

知唔知
開 9 廿幾個分身 ge  seddavy 邊個黎 ga :eee:
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2009 04:05 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 27/1/2009 10:30 AM 發表

有人做甚至多人做,唔等於可以將犯規翵ち雃谷X法,
更重要麉Y,我地馬迷見怪不怪可以接受,
但係一個自稱仗義執言齔馬人,
點可以稱讚呢種犯規行為?

其實此人唔係自稱仗義執言都唔會有事既.
評馬人不嬲都有自己果套陰謀論貼馬.

唔係又點會有上海幫果D呢.
作者: 木奇異    時間: 28/1/2009 04:05 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 28/1/2009 03:58 PM 發表

唔駛理佢 WOR,

我都話左 當我地 篤爆 果班友
d 收皮左好耐 ge 偽君子就一定有 d fd 過黎 扮野

知唔知
開 9 廿幾個分身 ge  seddavy 邊個黎 ga :eee:

當然知啦 :eee:
turn到你暈暈果個ma :fff:

謾罵? 我地個個post鬧果D野根本就係事實 :yyy:
作者: 木奇異    時間: 28/1/2009 04:08 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/1/2009 04:05 PM 發表

佢唔係話自己仗義執言
我地咪當佢係個青山傻佬一個 :yyy:
仗義執言 我地就有需要踢爆條友個假面具
作者: 西人堅    時間: 28/1/2009 04:08 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/1/2009 04:05 PM 發表

陰謀論咪陰謀論 lor

但 唔好打住 仗義執言來陰謀
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2009 04:11 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 28/1/2009 04:08 PM 發表

佢唔係話自己仗義執言
我地咪當佢係個青山傻佬一個 :yyy:
仗義執言 我地就有需要踢爆條友個假面具

咁咪無人理囉,係都要掛住正教:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2009 04:12 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 28/1/2009 04:08 PM 發表

陰謀論咪陰謀論 lor

但 唔好打住 仗義執言來陰謀

等同明光社打住正義黎呃飯食一樣.
作者: 木奇異    時間: 28/1/2009 04:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/1/2009 04:12 PM 發表

等同明光社打住正義黎呃飯食一樣.

同 蘇穎智 "牧師" 差唔多LOR :gggg:
作者: 西人堅    時間: 28/1/2009 04:51 PM

又話睇 狀態 ge....3 個月冇跑 1個閘都冇
你唔係話比我聽好狀態下化 :fff:
作者: 李澤楷    時間: 28/1/2009 04:57 PM

今季則反過來以連贏命中率較高,貼獨贏的馬通常不是跑第二就是跑第四,

例如周三夜馬的「投資寶」又是輸埋門一步,同晚勝出的「得寶飛駒」我上次選作馬膽時則跑第四。

這其實十分不妙,賭慣馬的人都知道全日馬膽的成敗往往是勝負的關鍵,

跑不出來則甚麼過關纜都不會有運行,我的馬膽往往遲一場才贏,

一個解決方案是對上一次輸過的馬膽加碼再追,寫馬經的人對連續推介同一匹馬通常有點避忌,

因為所提論點一般大同小異變成重複,但若是依循此原則豈不是變了輸的時候提供中的時候卻不貼?這明顯不是辦法。

「十則圍之」是我上次馬膽,只能跑入亞席,但我不會胡亂怪責韋達,

事實上該場騎來全無差錯,只是對手太強兼獲讓十磅,

該場頭馬「帝聖名駒」再出再贏且成為全日唯一可以在A跑道上從頭直領到底的馬,

此馬能跑第二賽績水準已是不差,今場換上梁家俊減輕十磅幫助大,看來是馬房志切求交代。

一放生就連中二元:zzz:
作者: 列高力    時間: 28/1/2009 05:00 PM

我笑了:yyy:
作者: 木奇異    時間: 28/1/2009 05:00 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/1/2009 04:57 PM 發表

...

以前唔講唔知
原來佢咁燈 :yyy:
作者: Running    時間: 28/1/2009 05:23 PM

再炒埋無敵福星:kkkkk:
作者: taxi2003    時間: 28/1/2009 05:25 PM

勁:iiiii: :iiiii: :iiiii:
作者: Running    時間: 28/1/2009 05:32 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 28/1/2009 05:25 PM 發表
勁:iiiii: :iiiii: :iiiii:

仲有貝利高:fff:
作者: PrettyIvy    時間: 28/1/2009 06:25 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 28/1/2009 03:51 PM 發表

睇下有班高人up咩
http://www.hk-racing.com/viewthr ... p;extra=&page=1 :yyy:

"某人" 硬拚 "至膠名言" :gggg:

"至膠名言"真係形容得好貼切,
果條友一向講 D 野都冇 point,
不過"至理名言"同"仗義執言"又真係互相輝映!:yyy:
作者: sw    時間: 28/1/2009 08:02 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 28/1/2009 06:25 PM 發表

"至膠名言"真係形容得好貼切,
果條友一向講 D 野都冇 point,
不過"至理名言"同"仗義執言"又真係互相輝映!:yyy:

膠都費事比:gggg:
作者: taxi2003    時間: 28/1/2009 08:05 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 28/1/2009 05:32 PM 發表

仲有貝利高:fff:

last幾步隻馬自己慢車,好彩ja:fff: :fff:
作者: 列高力    時間: 28/1/2009 08:21 PM

QUOTE:
原帖由 膠膠 於 28/1/2009 20:09 發表
我們叫做「狗改不了吃屎的習慣」。柒碌兄你真好,指那些是人,我就話我]係狗,分毫不差!狗就係狗。

有種就copy :abcde:

作者: sw    時間: 28/1/2009 08:35 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 28/1/2009 08:21 PM 發表

有種就copy :abcde:

狗口吐不出象牙
原本我唔知點解 而家明晒:gggg:
作者: 翼    時間: 28/1/2009 08:46 PM

:loveliness: :loveliness: ...食鹽食上腦
作者: 列高力    時間: 28/1/2009 08:48 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 28/1/2009 08:35 PM 發表
狗口吐不出象牙
原本我唔知點解 而家明晒:gggg:  

睇完佢up呢句真係已經知呢條友
冇得救.....
作者: 列高力    時間: 30/1/2009 12:43 PM

最壞時刻即將來臨
30/01/2009

年初三見馬場到處人頭湧湧,連「搵食」也有困難,倒是想不到原來馬會丁財雙失,連入場人數都少過以前。據馬會的解釋是少了一班專為領取紀念品的排隊黨,粗略看馬場內的人頭數目,倒是的而且確不覺減少。
賽馬投注不受經濟盛衰循環影響的神話,在九七年後已被戳破了,事實上正如不少預測都指出農曆新年後才是倒閉高潮一樣,馬會對過年之後的投注額亦一直未感樂觀,這是因為經濟衰退的影響有滯後效應,尤其對於即使收入縮減,但銀包尚未至於立即乾塘的中上階層而言,正正是應了「由儉入奢易,由奢入儉難」這說法,他們不會在一時三刻大幅減低日常消費,但隨騠包日漸乾澀,即使並不心甘情願,也無法不降低生活水平。
一般估計這滯後期約為半年左右,而世紀金融風暴發生之後半年,正好是農曆新年過後的一段時間,故相信過完這年初三之後,馬會的生意將更為嚴峻,但這金融海嘯的衝擊乃是大形勢,馬會主理人縱有三頭六臂也不可能逆流而上,能將跌幅收窄已屬萬幸。
馬場內聰明錢確聰明

我留意到年初三連場跑出來的連贏,都有臨開跑前「騜O」的現象,即代表馬場內的聰明錢,的而且確十分之聰明,其中尤以那場同L連贏更是亮了棕色燈,即賠率跌了百分之五十,由一千二百多元變成只得六十多倍,這種難中但不好分的現象,對普羅馬迷不利自不待言。
當然若是別人比我們聰明,他們贏走我們的錢是天公地道,只能怨自己蠢,但是再蠢的人若是三番四次發覺,自己在這遊戲上完全不如對手,又或者大家根本不是在一個平等的平台上,總也會萌生去意,而這對馬會的生意自然亦有負面的影響。
此所以馬會聲言會聘專人監察彩池變動情況,但就不知何時開始,以及會研究出甚麼結論來。

作者: 小野伸二    時間: 30/1/2009 12:46 PM

又要俾粒膠佢:yyy:

中唔到/俾人打劫又係度嘈:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 30/1/2009 12:56 PM

馬場內聰明錢確聰明

我留意到年初三連場跑出來的連贏,都有臨開跑前「騜O」的現象,即代表馬場內的聰明錢,的而且確十分之聰明,其中尤以那場同L連贏更是亮了棕色燈,即賠率跌了百分之五十,由一千二百多元變成只得六十多倍,這種難中但不好分的現象,對普羅馬迷不利自不待言。
當然若是別人比我們聰明,他們贏走我們的錢是天公地道,只能怨自己蠢,但是再蠢的人若是三番四次發覺,自己在這遊戲上完全不如對手,又或者大家根本不是在一個平等的平台上,總也會萌生去意,而這對馬會的生意自然亦有負面的影響。
此所以馬會聲言會聘專人監察彩池變動情況,但就不知何時開始,以及會研究出甚麼結論來。
李易達同馬房q唔著燈你先驚丫:fff: .
作者: 金威    時間: 30/1/2009 01:41 PM

其實著左燈如果輸左
咁又點計數?
作者: PrettyIvy    時間: 31/1/2009 10:50 AM

QUOTE:
原帖由 金威 於 30/1/2009 01:41 PM 發表
其實著左燈如果輸左
咁又點計數?

唔好意思,輸果 D 佢係唔會計嘅!:yyy:
作者: thankheavens    時間: 1/2/2009 09:57 AM

今次 他 貼 榮進寶寶 + 寶樹多盈

算是穩熱門

唔好同錢鬥氣

照樣投注.........
作者: 列高力    時間: 1/2/2009 01:38 PM

榮進寶寶盡地一煲

01/02/2009

筆者並非戴勝的擁躉,但上次倒是因為「榮進寶寶」配上戴勝才作提供的,主要是認為戴勝是擅長留前鬥後在直路衝一段的騎師,無論其韁繩及騎法都應該很配合這匹馬,但賽前估計不到的是這位擅長後追的騎師在轉入直路取位時竟以為內檔有空位而走入馬群密集之處,當真是地獄無門闖進來,結果遇上了前面一堵馬牆,說是欠運氣也好,判斷力不夠亦好,總之這匹馬是沒有機會發揮預期的衝刺,只能以第五名過終點,令我聯想起「得寶飛駒」。
這類經常跑四四五五的馬本來是兵家大忌,就像熊市中的反彈般經常惹人憧憬,但結果只是將血汗錢塞入黑洞,故本來我也不應再提供這匹欠運的馬,偏偏今場卻換上蘇銘倫。
就算是一匹普通的馬換上蘇銘倫我也會將其秤高大半班,何況這是一匹本來就有班底的馬?就算本來已輸到怕,衝鬎牴坉菄疑鰜Y,無論如何也還是要追多一次的。
也許是自己年紀漸大,知道健康與體力都可以下滑得很快,故較少提供老馬,而事實上但凡有老馬勝出通常都有較佳分頭,可見人同此心,心同此理。但當然也有一些老來嬌,甚至偶有一些年長馬的成績比年輕時更勝一籌,何良與吳定強都是公認擅養年長馬的練馬師。
今日亦破例提供「奧利皇子」,這匹九歲老馬以往通常要抽到內檔起步才堪留意,但今季初跑同程居然在十一檔起步亦贏,今場抽到一檔加以晨課神色及火氣依然相當理想,鬥志必無懷疑。

你咁都要玩我 =.=
作者: sw    時間: 1/2/2009 01:45 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 1/2/2009 01:38 PM 發表
榮進寶寶盡地一煲

01/02/2009

筆者並非戴勝的擁躉,但上次倒是因為「榮進寶寶」配上戴勝才作提供的,主要是認為戴勝是擅長留前鬥後在直路衝一段的騎師,無論其韁繩及騎法都應該很配合這匹馬,但賽前 ...

西堅係咪要_一_先呢:fff:
作者: 西人堅    時間: 1/2/2009 01:46 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 1/2/2009 01:45 PM 發表

西堅係咪要_一_先呢:fff:

季初贏左之後唔追了 :jjjj: :jjjj:
作者: PrettyIvy    時間: 1/2/2009 01:52 PM

死啦,奧利皇子係我愛駒嚟謘I
作者: 列高力    時間: 1/2/2009 02:08 PM

第一隻 :fff:
作者: 魚仔餅    時間: 1/2/2009 02:10 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 1/2/2009 01:38 PM 發表
榮進寶寶盡地一煲

01/02/2009

筆者並非戴勝的擁躉,但上次倒是因為「榮進寶寶」配上戴勝才作提供的,主要是認為戴勝是擅長留前鬥後在直路衝一段的騎師,無論其韁繩及騎法都應該很配合這匹馬,但賽前 ...

一檔走三疊:yyy:
作者: 自由雨滇行    時間: 1/2/2009 02:15 PM

根本就榮進寶寶係得咁多料
奈何個個都畀上手練馬師呃左:lll:
作者: 李澤楷    時間: 1/2/2009 02:23 PM

故本來我也不應再提供這匹欠運的馬,偏偏今場卻換上蘇銘倫。

買騎師又出事:fff:
作者: yuricylau    時間: 1/2/2009 02:24 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 1/2/2009 02:15 PM 發表

磋跎左成年呀~:zzzzzzzzz:
作者: 木奇異    時間: 1/2/2009 02:25 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 1/2/2009 02:15 PM 發表

我懷疑隻馬係安爺果度已經擺到過哂食用限期 :abcde::abcde:
作者: 自由雨滇行    時間: 1/2/2009 02:27 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/2/2009 02:25 PM 發表

我懷疑隻馬係安爺果度已經擺到過哂食用限期 :abcde::abcde:

人地安爺過晒食用期限都可以入下place咁喎但係:fff:
作者: sw    時間: 1/2/2009 02:40 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 1/2/2009 02:10 PM 發表

一檔走三疊:yyy:

發圍兼起啤:gggg:
作者: 西人堅    時間: 2/2/2009 01:43 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 31/1/2009 10:50 AM 發表

唔好意思,輸果 D 佢係唔會計鵅I:yyy:

10邪蘁諨^10 2.5
邪蘁諨^LE 幾場有邊次唔係打劫....:fff:

結果 :zzz:
作者: Running    時間: 2/2/2009 09:53 PM     標題: 回復 #260 西人堅 的帖子

根本薯片永遠只會睇表面o野,而冇認真了解事實。

落飛係咪咁易打全中?睇睇昨日就知道!

而且就算重注落飛得手,假如唔少馬迷跟風而贏錢,你估佢地會唔會話呢樣o個樣?

記住:誰有錢誰就是娘!:zzz:

作者: 列高力    時間: 2/2/2009 09:59 PM

制度不鼓勵爭第二
02/02/2009

賽馬獎金分配制度的設計是鼓勵爭勝,故頭馬獎金佔獎金總額百分之五十七,第二三名則分別只得百分之廿二及百分之十一點五,任何比賽目的都要贏,就等於奧運要爭金牌,成王敗寇,二三名只是陪襯而已。
對騎師而言,贏馬可獲頭馬獎金的一成,即總獎金百分之五點七,但跑二至五名則只獲該名次獎金半成,伸算分別為總獎金百分之一點一及百分之零點五八,以一場三班馬賽事計,騎師勝出可獲四萬八千五,跑第二名只得九千三百五,第三名獲四千九百。
正正由於第一名與二三四五名獎金差距大,對騎師而言當然最理想是贏馬,但如果贏不到的話,跑哪一個位置對收入影響並不太大,如果我們相信資本主義人人各為本身最大利益而謀的精義,騎師倘有一匹基本坐騎而又贏不到的話,不如跑三三四四好過跑第二,因加分較少甚至不用加分,不會阻礙日後爭勝。
當然理論上在馬會監管下,每一上陣人馬都必須盡力而為,但騎師想跑差一點實在有太多方法了,因而便有一些三爺四爺,當深明贏不到時索性跑三三四四算了,故在賽馬的世界,特別多無心插柳的冷腳。
:kkkk:
作者: Running    時間: 2/2/2009 10:03 PM     標題: 回復 #262 列高力 的帖子

明知頭馬實力太強,騎練點會夾硬將隻馬o係今次去盡?

如果今場搏盡,換來加多幾分,甚至跑傷隻馬,咪影響晒之後o的部署?

薯片佬之前唔係講過呢位評磅員唔識評分o既?而家轉個頭又話騎練唔搏命,咁你到底想講乜o野啊?:zzz:

返去訓啦你!:kkkk:
作者: 李澤楷    時間: 2/2/2009 10:04 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 2/2/2009 10:03 PM 發表
明知頭馬實力太強,騎練點會夾硬將隻馬o係今次去盡?

如果今場搏盡,換來扒阭旭芋A咪影響晒之後o的部署?

薯片佬之前唔係講過呢位評磅員唔識評分o既?而家轉個頭又話騎練唔搏命,咁你到底想講乜o野啊?:zzz:

紀禮澤:zzz:
作者: Running    時間: 2/2/2009 10:10 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 2/2/2009 10:04 PM 發表

紀禮澤:zzz:

問你一樣o野:fff:

假如你係一隊護級球隊o既教練,知道今場對Big 4是但一隊,但下一場係護級大戰,咁今場你會唔會叫o的球員去到盡?:fff:
作者: 李澤楷    時間: 2/2/2009 10:14 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 2/2/2009 10:10 PM 發表

問你一樣o野:fff:

假如你係一隊護級球隊o既教練,知道今場對Big 4是但一隊,但下一場係護級大戰,咁今場你會唔會叫o的球員去到盡?:fff:

會!去到盡死守:fff:

打901:zzz: ,然後果場先攻:yyy:
作者: Running    時間: 2/2/2009 10:17 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 2/2/2009 10:14 PM 發表

會!去到盡死守:fff:

打901:zzz: ,然後果場先攻:yyy:

所以話呢:薯片佬有如豬西補氣o個位賀哲男一樣,永遠唔知自己錯o係邊!:zzz:
作者: 列高力    時間: 3/2/2009 02:56 AM

攻彎技術叻得其所哉
03/02/2009

筆者頗喜以車喻馬,當然前者是機器而後者是動物,有韞遢銴W的不同,但不少力學上的原理也還是可以通用的,而讀者之中當亦以懂駕駛者較眾。
在直路上鬥車,通常是性能較優者勝,沒有甚麼僥倖,技術幫不了幾多。而無論大家是看格蘭披治賽車抑或頭文字D,當知道賽車手的訓練主要是如何攻彎,入彎前要盡量遲煞掣,在彎中要盡量早加油,維持住車子的轉速,往往便是勝敗的關鍵。當然這分寸若是掌握不好,例如遲了煞車或是早了加油,車子便可能會失控而炒車。
一個熟習場地而又了解坐騎性能的騎師,只要資質不是太過魯鈍,是不難掌握到攻彎的技術,對於一般平衡不特別好的馬,最理想是慢速轉正彎擺好舅~發力。當然若是超級馬又或者彎路王之流,即使轉彎走外疊也還是可以蝕得起,但並非每一匹馬都有此能耐。
經典再現有力捧盃

水能載舟,亦可覆舟,一些大騎師掌握了攻彎的攻略之後,便可以翻手為雲,覆手為雨,當無心戀戰時,就在彎位上最不適當的位置展開催策,馬匹倒不像機器般,一畀油就加速,渾不理會否炒車,馬兒為了保持本身平衡,會懂得放慢腳步,而鞍上的有心人便得其所哉,表面上是力騎,實際上卻是要令馬兒跑得慢。
今次谷草夜馬初步提供「經典再現」,今場跑高一班兼轉程,但五歲馬跑多一五○米問題應該不大,上次楊侅臟]傷未必發揮到最佳水準,近況仍勇而今場負輕磅,大摩今季有捧盃運,預期在這場義勇軍盃賽中有分頭,必拚。
又中大摩招wo :fff:
作者: 列高力    時間: 4/2/2009 03:35 AM

飛將軍待命出擊
04/02/2009

對上一次谷草A欄賽事,八場大熱門無一生還十分慘情,有人提出但凡跑道丟空不用兩三周一復賽例必爆到七彩,筆者以往倒是沒有留心到這方面的數據,只記得當晚賽前以為在內檔居好位的馬演出多數不見佳處,反而在外檔靠後追的馬卻每有佳作,違反了谷草揀馬的傳統智慧。
我還記得當晚我提供了好幾匹韋達的坐騎作正選,其中「吉祥寶駒」與「得寶飛駒」都是跑梗頸四,實際上已是當晚熱門馬中演出最佳者。「得寶飛駒」再出換上柏寶即補中且勝來裕如,「吉祥寶駒」今晚則仍由韋達主騎,此馬前賽贏同程是守好位有遮擋,上次則自行放領而當晚完全不利前領跑法。
今次由於已有兩周不曾編排谷草夜賽,客觀環境與連場爆冷那一晚確有點相似,再加上大多數場合都欠缺明顯的重心,賽前甚至連哪一匹會成為熱門都沒有把握估得中,恐怕又將會是禾雀亂飛之局。
「吉祥寶駒」狀態沒有走樣,若肯留守好位相信可回復本來面目。「孖寶神駒」落在蘇銘倫胯下可以在沙田威脅「紅衣司令」,我當然不會預期韋達可以交出相若水準,但今次是在快活谷草地主場而對手中亦沒有「紅衣司令」這一級馬,今季已近半而安L暫仍只靠「神駒」系食胡,馬有勇態希望騎師肯賣力。
「飛將軍」上名後由韋達換上梁家俊是合理的部署,以韋達阿駝行路的騎術根本讓不起如同出柙猛虎的新秀十磅之多。
真心膠起來
作者: Running    時間: 6/2/2009 10:36 AM

出馬愈少風險愈高

或許是當局者迷吧,我們看尠韋達騎「孖寶神駒」,明明內檔有陽關大道不取,偏偏要在群駒馬群較密集之處找一條獨木橋,實在難免大惑不解,難道韋達是戴了單邊眼罩,遮擋了右邊的視線?當然韋達的擁躉們會說,若非「紅旗威揚」持續外斜是可以找到一個空位殺上的,韋達只不過是運氣不好,遇上前面的見習生犯規而已。

韋達反應欠敏捷

問題是即使當初的選擇沒有錯,當發覺前面馬匹開始斜跑時,還有十分充裕的時間去修正錯誤,就如我們駕車發覺入了包廂位,有時也會煞慢讓隔鄰的車子越過,然後在其車後殺出大外檔。看當時的情況下,倘韋達有一定的判斷力,是可以適時作出修訂扭轉敗局的,可惜他雖然貴為多屆香港冠軍騎師,卻並未能展示出冠軍級騎師所應該具備的敏捷反應。

而當晚的賽後報告中,亦有兩宗蘇州貨尾涉及韋達,關於「駿綵」及「兄弟齊心」在剛周日差劣表現的查詢,一般人都不會預期可得出甚麼結果,但是令人感到奇怪的是,在相隔三日之後的星期三晚上,才突然爆出了獸醫檢驗發現,其中「駿綵」輕微不良於行。

我不是要去懷疑任何人,只是覺得整件事在外間看起來實在突兀,馬會一直未有相關公布,事隔幾日才指出此馬輕微不良於行,誰知道這幾日之間發生了甚麼事?有沒有其他的事故令此馬變成輕微不良於行?

賽馬的世界有很多傳統智慧,例如全日看來最穩健的一匹大熱門馬往往最危險,又或者出馬愈少的場合愈容易有「驚喜」。筆者倒不是事後才做孔明,這一場的連贏我是貼中的,但中與不中是另一回事,在現場看的時候我一樣是感到震驚,這實在是一場十分不光彩的賽事,雖然競賽小組所能做的有限,但觀眾的眼光可是雪亮的。

西人又講西o野了:zzz:

完全係低B、低水平、冇知識o既回應!:yyy:

作者: 木奇異    時間: 6/2/2009 10:47 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/2/2009 10:36 AM 發表
出馬愈少風險愈高

或許是當局者迷吧,我們看尠韋達騎「孖寶神駒」,明明內檔有陽關大道不取,偏偏要在群駒馬群較密集之處找一條獨木橋,實在難免大惑不解,難道韋達是戴了單邊眼罩,遮擋了右邊的視線? ...

頭果part冇咩野問題wor我又覺得, 韋達果場真係好on_

QUOTE:
而當晚的賽後報告中,亦有兩宗蘇州貨尾涉及韋達,關於「駿綵」及「兄弟齊心」在剛周日差劣表現的查詢,一般人都不會預期可得出甚麼結果,但是令人感到奇怪的是,在相隔三日之後的星期三晚上,才突然爆出了獸醫檢驗發現,其中「駿綵」輕微不良於行。

我不是要去懷疑任何人,只是覺得整件事在外間看起來實在突兀,馬會一直未有相關公布,事隔幾日才指出此馬輕微不良於行,誰知道這幾日之間發生了甚麼事?有沒有其他的事故令此馬變成輕微不良於行?

E段有問題D......相隔三日之後先發現輕微不良於行有咩野出奇? 既然係 "輕微" 咁跑完2 3日都唔覺好正常姐, 你點都要去陰謀論果度懷疑冇計ga wor ... 馬會仲可以做咩野? 請練馬師去照肺?
作者: Running    時間: 6/2/2009 10:51 AM     標題: 回復 #271 木奇異 的帖子

薯片係咪冇睇到馬會獸醫部檢驗馬匹o既準則?

Quote一段俾大家睇:

QUOTE:
不良於行

有時,獸醫在報告中僅會指出馬匹不良於行而沒有說明原因。這往往是因為於賽後隨即檢驗馬匹時,發現其不良於行,但卻未有足夠的時間或儀器作出準確診斷。

不良於行的馬匹會轉介給馬房獸醫,接受全面檢驗。檢驗後如能作出診斷,便會更新獸醫檢驗報告,提供進一步的資料。

作者: 李澤楷    時間: 6/2/2009 12:21 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/2/2009 10:47 AM 發表

頭果part冇咩野問題wor我又覺得, 韋達果場真係好on_

E段有問題D......相隔三日之後先發現輕微不良於行有咩野出奇? 既然係 "輕微" 咁跑完2 3日都唔覺好正常姐, 你點都要去陰謀論果度懷疑冇 ...

人類都係咁,過2-3日或者成個星期先至發膿....尤其係骨折.
作者: 列高力    時間: 7/2/2009 02:37 PM

跑道善變如女人心
07/02/2009

周三晚在記者室遇余伯樂老弟,哭喪髂y訴說「京城之威」影相落敗失了連贏,筆者同遭此苦,「感同身受」,但跑馬輸條鬚是常有的事,亦惟有認命。昨閱余老弟專欄得悉他在最後兩場靈機執生買前領馬贏錢離場,可喜可賀,但這亦帶出了一個近日筆者相當關注的問題。
很多自認醒目的馬迷都說不介意跑道有偏差,因臨場可以靈活執生,反而幫助了選馬。在投注角度而言確是如此,但對我們這行業則是災難,因為賽前提供需要向讀者交代,也許賭慣馬的人已不會跟評馬人貼士下注,但做每一門工作始終得對自己有要求。
跑道出現偏差往往難以避免,但以往的情況是這些偏差可以預為之計,例如田草A利後追,B+2利內檔前領,C+3直路利外欄,泥地一哩一檔是黃金檔位,谷草跑道移欄愈多愈利內檔之類,都有相當多的統計及實戰數據支持,有些練馬師甚至基於此而決定為馬匹選擇在哪一條跑道出賽。
賭馬要臨場執生

當然倘跑道受天雨或其他自然環境因素影響,其特性也會出現轉變,這些都是合理預期,但問題是今季經常出現同一條跑道,接連兩次出現截然相反特性的情形,例如周三晚谷草A大利前領,對上一次前領馬卻是通輸,又例如田草A從來都不利放頭,但最近一次使用卻變成大利前置。
筆者在賽前以為跑道不利放頭,只將「重量級」列第五選,但臨場也變卦買了此馬獨贏,賭馬臨場非執生不可,若有人拿了我的投注資料說我「收埋來食」,就真是冤哉枉也,賽前提供貼士,實際卻是近日工作上最大的煩惱!
:kkkk:
作者: 木奇異    時間: 7/2/2009 04:24 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 7/2/2009 02:37 PM 發表
跑道善變如女人心
07/02/2009

周三晚在記者室遇余伯樂老弟,哭喪尠臉訴說「京城之威」影相落敗失了連贏,筆者同遭此苦,「感同身受」,但跑馬輸條鬚是常有的事,亦惟有認命。昨閱余老弟專欄得悉他在最後兩場 ...

今日e篇比較正常 :lll:
作者: 金威    時間: 7/2/2009 04:57 PM

公道講句
其實佢既文筆係評馬人黎講算好好了
作者: 魔術師    時間: 7/2/2009 05:13 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 7/2/2009 04:57 PM 發表
公道講句
其實佢既文筆係評馬人黎講算好好了

:loveliness: 我都認為 是~
作者: 列高力    時間: 9/2/2009 05:11 PM

轉換配備所為何事?
09/02/2009

筆者當然深明賽馬監管的難處,灰色地帶太過廣泛令有心人大把空位可走,要作出判罰需要掌握實質的證據,實非易事。但若是面對困難即一籌莫展,豈不是如同特區政府的高官一般庸愚?雖說道高一尺,魔高一丈,但你有張良計,我有過牆梯,要能想到辦法克服難度,方算是有真本領!
勁多勝加面箍死火

早兩期曾經說過馬會對馬匹轉換配備欠缺監管,昨日又有好些上賽跑出好水準的馬轉配備上陣。「好奇妙」勝後轉了馬房初次綁▲]得第三算是可以接受,上次上名的「勁多勝」加了羊毛面箍大熱倒灶,上次跑第二的「威陽」重戴眼罩亦落敗。
受薪董事當然無權禁止馬房轉配備,馬房替上次跑得好的馬轉換配備也不一定居心不良,可能只不過是失敗的嘗試,但競賽小組的責任就是要防止任何可能發生的舞弊行為,早前本欄曾指出可抽樣調查甚或要求所有對上一場上名而轉換配備的馬事先提交理據,今日再提供多一個方法,就是為每個馬房開一個檔案,若有練馬師經常作錯誤判斷令馬匹愈跑愈差,可將紀錄呈交發牌小組,看看練馬師是否勝任這份工!
:fff: 你買左幾多呀?老友
作者: Running    時間: 9/2/2009 05:16 PM     標題: 回復 #278 列高力 的帖子

QUOTE:
今日再提供多一個方法,就是為每個馬房開一個檔案,若有練馬師經常作錯誤判斷令馬匹愈跑愈差,可將紀錄呈交發牌小組,看看練馬師是否勝任這份工!

佢梗係想炒o左o的成日買唔中o既馬房:fff:
作者: 木奇異    時間: 9/2/2009 05:25 PM     標題: 回復 #278 列高力 的帖子

真係傻傻地 :zzz:
何謂 "經常作錯誤判斷", 點定義 "經常", "錯誤判斷"? 應該加配備既唔加而敗又點計?
你又點定義 "馬匹跑得差"? 點先叫 "差"? 你又點知佢係一定係因為個配備而跑得差? :jjjj:
作者: 自由雨滇行    時間: 9/2/2009 05:28 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/2/2009 05:16 PM 發表

佢梗係想炒o左o的成日買唔中o既馬房:fff:

今日再提供多一個方法,就是為每個評馬人開一個檔案,若有評馬人經常作錯誤判斷令貼士愈貼愈差,可將紀錄呈交報館,看看評馬人是否勝任這份工!:fff:
作者: Running    時間: 9/2/2009 05:30 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/2/2009 05:28 PM 發表

今日再提供多一個方法,就是為每個評馬人開一個檔案,若有評馬人經常作錯誤判斷令貼士愈貼愈差,可將紀錄呈交報館,看看評馬人是否勝任這份工!:fff:

世界巡迴賽已經做緊呢項工作:fff:
作者: 木奇異    時間: 9/2/2009 05:32 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/2/2009 05:28 PM 發表

RW世界挑戰賽就係佢地既表現評分
不過講真薯片D分數真係算唔錯 :jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 9/2/2009 06:22 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 9/2/2009 05:32 PM 發表

RW世界挑戰賽就係佢地既表現評分
不過講真薯片D分數真係算唔錯 :jjjj:

唔怪得佢提出啦:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 9/2/2009 06:40 PM     標題: 回復 #278 列高力 的帖子

最近的確好多馬之配備換來換去,攪到人諗爆頭~~

但同時一樣有大家平安,齊心得寶除眼罩入位~~係忠係奸真係難判斷~
作者: 小野伸二    時間: 9/2/2009 08:12 PM     標題: 回復 #285 莫問我是誰 的帖子

所以如果轉配備贏=讚

輸=鬧+記錄在案...真係好唔公平..

投注者自己買乜野自己決定架嘛..又無人拎住支槍叫你買佢:jjjj:

卡洛b不如講下自己輸幾多算啦..
作者: 列高力    時間: 9/2/2009 08:16 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/2/2009 06:40 PM 發表
最近的確好多馬之配備換來換去,攪到人諗爆頭~~

但同時一樣有大家平安,齊心得寶除眼罩入位~~係忠係奸真係難判斷~

唔對路轉裝備係正常的~
作者: 列高力    時間: 10/2/2009 03:11 AM

押後研訊難有實質作用
10/02/2009

剛周日賽後報告一般事項第二節,記錄了四宗有關上周三晚賽事的押後研訊個案,「火耀雷霆」、「經典再現」、「星光活力」及「富有心得」四匹馬的練馬師,分別被要求為此四駒當晚的跑法提供解釋。受薪董事如此落力做事當然是好事,可惜這就如雙曾妄圖靠把口去唱出一個美好將來一樣,是不會有任何實質作用的,試想想在馬圈混的有幾多個是蠢人?有三日時間去慢條斯理度一個解釋出來,當真是輕而易舉。
從賽後報告中,我們可看到練馬師以至騎師,往往是以因應賽事形勢或因應跑道情況,而作出改變慣常跑法的決定,這是合理的做法,亦是他們分內之事,但這亦正正凸顯了董事取消了賽前申報之不智。
億銘之寶要交代

以上周三晚為例,假設有練馬師申報了因應當晚利前領的跑道情況,打算讓馬匹擺前一點來跑,若是同L以至於同一騎師,當晚另外有馬刻意留後那就無法自圓其說了。看完這些賽後報告,我們才知道原來很多騎練都十分熟悉跑道與賽事形勢,那我們不禁要問,為甚麼總有那麼多馬,並沒有盡量採用當日形勢下最有利的跑法?
上周三夜賽用全闊A跑道,本周三卻轉到最窄的C+3欄C+6彎,初步提供「億銘之寶」,這是由上季至今轉過兩次馬房的馬,上季末最後一仗且流鼻血,但沈集成搞流鼻血馬有一手,今季出兩場都有接近表現,這類馬急於求交代,難得健康狀態可保持,必拚。
:zzz:
作者: Running    時間: 17/2/2009 01:50 PM

成就未必反映能力

初入行時已經聽到一個傳聞,大騎師與騎馬人打賭兩匹馬拍跳誰佔先,至於騎那一匹馬則由後者先揀。騎馬人忙不迭答應,每一次都揀較高班或狀態較勇的馬,誰料每次都輸,無一例外。

當看到在一連兩次的四歲馬平磅賽中,韋達分別騎「首飾奇寶」與「再豐裕」都是三甲不入,另一匹馬由杜利萊跑卻獲一冠一亞,我便聯想起當年這傳聞。堂堂八屆冠軍如此失威,已成為馬迷間的熱門話題,而「首飾奇寶」的馬主接受訪問時說「上次跑得很爛」,更是畫龍點睛地令討論變得白熱化。

韋達是冠軍騎師當然是不爭的事實,但在個人心目中,他從來都不是冠軍級的騎師,正如我從來都不認為曾蔭權有做特首的才幹一樣,這個世界還是有運氣有因緣際會這回事的。

功力勁形勢有利

在一般專業運動的領域,其實是不容易有僥倖的,惟獨賽馬比併的不但只鞍上人的騎功,還有馬匹本身的實力,而一般意見都認同馬的實力才是決勝負的主要因素,換句話說,對騎師而言找到好馬來騎的能力,比發揮馬匹實力的能力更加重要,而這兩種能力並不必然對稱。

今次谷草夜馬又是亂局,八場賽事中有三場的參賽馬只得一匹能在上一場跑入三甲。初步提供「功力勁」,很多馬迷對這類連場接近但再無突破的馬有戒心,認為技止此矣,但摩喼馬卻不乏鍥而不捨最終取得成功的例子,最新例證自然是剛周日尾場的「鷹闖」,此馬上次敗於當晚場地太利前領,今場抽到一檔而此組快馬不多,我看形勢頗利發揮。

會唔會又俾大摩玩殘?:fff:
作者: 木奇異    時間: 17/2/2009 01:57 PM     標題: 回復 #289 Running 的帖子

E篇佢講D野我又好同意WOR :jjjj:
作者: Running    時間: 17/2/2009 01:57 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 17/2/2009 01:57 PM 發表

其實我係針對佢揀功力勁o個part:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 17/2/2009 02:14 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/2/2009 01:57 PM 發表

其實我係針對佢揀功力勁o個part:fff:

我覺得有place~:loveliness: 不過我睇好生輝win~:aaa:
作者: 李澤楷    時間: 17/2/2009 02:18 PM

其實薯片佬整體貼士係唔錯,但重點就......:ooo: .
好過方塊佬:fff: ,不過方塊軍呢排實拍馬膽都唔錯.
作者: 莫問我是誰    時間: 17/2/2009 02:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/2/2009 02:18 PM 發表
其實薯片佬整體貼士係唔錯,但重點就......:ooo: .
好過方塊佬:fff: ,不過方塊軍呢排實拍馬膽都唔錯.

佢只係翻板陳華棟~~:yyy: 買馬專挑大馬房來買~~

陳華棟因為同大摩馬房d馬伕相熟,所以成日有d所謂馬房內幕料~~成日見佢比大摩馬,有時驃叔都會問返佢係唔係有料到~:yyy:

卡洛,熊良錫o個d以前咪都係收風一族,唔係真係自己貼馬,d貼士都係收返來,賭真錢o個d貼士就唔會出現響佢地份貼士欄架啦~:loveliness:
作者: 李澤楷    時間: 17/2/2009 03:18 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 17/2/2009 02:25 PM 發表

佢只係翻板陳華棟~~:yyy: 買馬專挑大馬房來買~~

陳華棟因為同大摩馬房d馬伕相熟,所以成日有d所謂馬房內幕料~~成日見佢比大摩馬,有時驃叔都會問返佢係唔係有料到~:yyy:

卡洛,熊良錫o個d以前咪都係收 ...

我好記得佢話過滿高(在告東尼時代)係一隻五班都不如一定贏唔到馬既垃圾馬:zzz: .
作者: PrettyIvy    時間: 18/2/2009 05:43 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 17/2/2009 01:57 PM 發表

個標題"成就未必反映能力"是否為佢自己而講?:eee:
作者: 列高力    時間: 18/2/2009 06:05 PM

得寶飛駒打鐵趁熱
18/02/2009

快活谷的賽事是由同一組馬跑七次可能有七個不同的賽果,換句話說單論狀態實力不能定勝負,步速形勢才是主角。
正正由於谷草賽事這種不確定性,了解跑道的特性十分重要,但近期的跑道特性隨時逆轉,賽果的可預測性更加偏低,快活谷夜馬始終不是可以憑實力選馬及可以放心下注的場合。
火鳳凰百笑單棍

以前的谷草B欄C彎頗利內檔前領,倘如是我在第二場會買「火鳳凰」。但對上一次用這條跑道卻是較利中檔後追,則較適合「百笑」的跑法。假如跑道無大偏差的話,一放一追可能一Q返來。以跑道比較穩的時候可以選定一匹,如今則只能在跑完頭場之後看看有沒有甚麼啟示。
最後兩場的三班馬賽事算是全日水準較高的場合,尾場「得寶飛駒」季內已兩捷及今次要在三班跑。很多人在爭論「再豐裕」及「首飾奇寶」一連兩場的不同表現是否應該由韋達負責,其實看此馬一連兩場的演出就可知同一匹馬在不同騎師胯下可以判若兩駒。前次在韋達胯下跑個梗頸四,上次換柏寶即輕鬆取勝,今場仍由柏寶騎,就算三班依然要繼續捧,而對手得數韋達的「雪山神駒」,「神駒」系的馬差不多養起整個黃汝安馬房,這匹「雪山神駒」前賽千二跳上一哩即能取勝已顯質素,上賽影相僅敗是輸了跑法給「耀目」佔了先機而已,但始終今場回配韋達少了楊明綸的十磅讓磅,預期與「得寶飛駒」會有激鬥。
我笑左 :yyy:
作者: 田少    時間: 18/2/2009 11:37 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 18/2/2009 06:05 PM 發表
得寶飛駒打鐵趁熱
18/02/2009

快活谷的賽事是由同一組馬跑七次可能有七個不同的賽果,換句話說單論狀態實力不能定勝負,步速形勢才是主角。
正正由於谷草賽事這種不確定性,了解跑道的特性十分重要,但近期 ...

我真係唔可以唔佩服佢 ...  
燈神囉 ...  :sss:
作者: Running    時間: 20/2/2009 12:31 PM

季初不宜編排大賽

一位自稱是愛國主義者的內地讀者來函,指出今年是建國六十周年,囑在下建議馬會將十月一日的國慶盃轉為國際一級賽,不讓女皇盃專美。
身為中國人,我當然認同這位讀者覺得國慶盃應重於女皇盃的觀點,可惜將國慶盃轉為國際一級賽的建議恐怕並不可行。

首先國際一級賽,不是馬會可以私下決定將某一場賽事升格的,而是要經過國際分級賽委員會的考核。首先當然要符合一定的準則,例如要是一場公開的賽事,即世界各地符合條件的馬匹都可以報名參加,其次是要過去幾年參賽馬匹的平均評分,要符合一級賽的標準,意大利的打産賽由於未能符合此一條件,最近便被降格成為二級賽。

由於國慶盃一直只是一場本地賽事,就算馬會願意增加獎金及開放給外地馬匹參加,由於沒有幾年的往績,也不可能趕得及在建國六十周年,搖身一變而成為國際一級賽,但若說轉為本地一級賽的話,馬會則有充分的自主權。

然後是賽事編排的問題,一般而言任何地方都不會在季初階段編排主要大賽,因為馬匹未有機會熱身就要打一場硬仗,會對其健康及日後成就造成危害,故香港的賽事程序在十一月之前只得三級賽,到十一月開始有二級賽,然後當然是十二月的重頭戲香港國際賽了,這樣一步一步將馬匹的狀態及馬迷的情緒推上高潮。

筆者以前曾參與過賽事編排的工作,知道這是一門大學問,但一般馬迷平時未必會想到這方面的事情,對此可能不太了解。

國慶盃升格有困難

女皇盃可以定在馬季任何一日,但國慶則必然是十月一日,香港的馬季通常在九月開鑼,時間上太緊迫,女皇盃在規格上高於國慶盃,這歷史遺留下來的問題恐怕不容易解決,將國慶盃升格雖然是良好意願,但現實上是有尠一定困難。

公道o的講句,今次薯片係將實況好清楚解釋下,等大家都知道級制賽唔係可以話跑就跑。
作者: 西人堅    時間: 20/2/2009 12:42 PM     標題: 回復 #299 Running 的帖子

耐唔時佢都講番 d 人話 ge :eee:

不過.....阿卡洛斯.....蘇仔上星期日果筆點姐 :fff:
係咪 拗底怕左佢 唔敢講 哈哈 :eee: :eee:
作者: Running    時間: 20/2/2009 01:00 PM     標題: 回復 #300 西人堅 的帖子

都話囉:

歐洲佬出事,佢就同老董一樣:

「已經唔存在啦!」:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 23/2/2009 06:18 PM

真係好憎佢成日擺驃叔上檯...:bbb: :ppp:
作者: 君子    時間: 23/2/2009 06:48 PM

擺死人上檯真係on9仔所為
作者: 小野伸二    時間: 23/2/2009 07:08 PM     標題: 回復 #303 君子 的帖子

擺明係佢又俾大摩玩左獲...唔忿氣就咁做..
作者: 列高力    時間: 23/2/2009 07:11 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 23/2/2009 07:08 PM 發表
擺明係佢又俾大摩玩左獲...唔忿氣就咁做..

金鑾殿跑法莫名其妙
23/02/2009

原本是想講兩個華籍馬房李易達及葉楚航,經常被競賽董事小組提醒要注意旗下馬匹演出的連貫性一事,這些所謂警告永遠得個講字,沒有實質作用,但看完白德民跑「金鑾殿」的演出,無法不改變主題了。
昨日摩L先贏「爆冷」,再憑臨場位置、連贏及位置Q都亮起啡燈的「點心」再贏一場本地一級賽,在平磅賽蝕廿三分也有信心可勝,是「創惑」蝕盡分贏香港短途錦標之後,另一令人瞠目結舌之作。
突然留到包尾

贏完這兩場之後「金鑾殿」自然有過關票,前段在外檔五、六位之間沒有遮擋,白德民突然一留留到落包尾位置,這「逢馬過馬」的相反行為可說是遇馬任過,在今時今日我們已很少見到大師傅會採用這樣跑法。
看過巡鑼影片,這匹馬其實有機會走前兩個馬位在有遮擋的位置,但實際上此馬是居於一向大包尾的「好著數」之後,然後轉彎發力走八九疊,大外檔追上未過終點已收韁,距第三名的「飛快勁」大半馬位。
昨日是驃叔忌辰,若然他老人家看見白德民騎這一場馬,恐怕得拍炊T嘆了!

人地睇你咁打更悲哀

作者: Running    時間: 23/2/2009 09:45 PM     標題: 回復 #305 列高力 的帖子

我地睇完只會恥笑!:yyy:

蘇仔騎自由好你又唔講?

係喎,個「服」字呢

作者: hkcmlawrence    時間: 23/2/2009 09:48 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/2/2009 09:45 PM 發表
我地睇完只會恥笑!:yyy:

蘇仔騎自由好你又唔講?

係喎,個「服」字呢

排10幾檔又唔係快馬,根本留最後就係唯一辦法,唔通暑片以為全程4疊都夠贏?:yyy:
作者: Running    時間: 23/2/2009 09:48 PM

昨日是驃叔忌辰,若然他老人家看見蘇銘倫騎這一場馬,恐怕得拍罎三嘆了!:yyy:
作者: Running    時間: 23/2/2009 09:49 PM

QUOTE:
原帖由 hkcmlawrence 於 23/2/2009 09:48 PM 發表

排10幾檔又唔係快馬,根本留最後就係唯一辦法,唔通暑片以為全程4疊都夠贏?:yyy:

佢o既概念係:

歐洲騎師咁跑=冇問題

澳洲騎師咁跑=做馬

點解成日俾大摩食住,咪就係咁解囉,傻西!:zzz:

作者: S.WEEK    時間: 23/2/2009 09:53 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/2/2009 09:49 PM 發表

佢o既概念係:

歐洲騎師咁跑=冇問題

澳洲騎師咁快=做馬

條友明中唔到創惑,點心唔順眼咪少 :jjjj:  

淨睇尾場柏寶騎隻特彩

佢就又收得皮

根本全日模式對呢類馬絕對不利,望空又驚拉唔住
作者: Running    時間: 23/2/2009 09:57 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 23/2/2009 09:53 PM 發表

條友明中唔到創惑,點心唔順眼咪少 :jjjj:  

淨睇尾場柏寶騎隻特彩

佢就又收得皮

根本全日模式對呢類馬絕對不利,望空又驚拉唔住

睇下「爆冷」都要跟到咁前就知乜事!

全日完全不利後上馬,而且睇過金鑾殿之前點跑o既人,都知佢冇前速,再加埋14檔,以及同場冇快馬,點可能要佢14檔剷埋去?

而且如果白生Cut埋去o既話,結果只會變成四疊望空,到時你薯片咪又話:

「後上馬無端端走四疊,擺到明係搏輸跑法!」:zzz:

作者: 自由雨滇行    時間: 23/2/2009 10:09 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/2/2009 09:48 PM 發表
昨日是驃叔忌辰,若然他老人家看見蘇銘倫騎這一場馬,恐怕得拍罎三嘆了!:yyy:

蘇哥比佢提完名之後成個虧左:fff:
作者: Running    時間: 23/2/2009 10:13 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 23/2/2009 10:09 PM 發表

蘇哥比佢提完名之後成個虧左:fff:

佢同伊露依已經同level了:fff:
作者: 任天糖    時間: 23/2/2009 10:33 PM

算啦 暫時都返去啦 可能遲d返黎騎多次自由好就有排無得見 :hhh:
作者: kitchai1228    時間: 24/2/2009 12:59 AM

但金鑾殿佢又講得幾arm喎:ppp:
作者: 列高力    時間: 25/2/2009 02:28 AM

海之宏可奪百萬挑戰盃

其實不少有識之士一早已知道必出事及提出警告,只不過事情未發生前這些言論不受重視,到發生後卻已無從補救!這說明了監管是宜緊不宜寬,而由於賽馬在本質上也是金錢遊戲,而且是分來鐘已可帶來百千倍利潤的玩意,不必先知也會知道以現時監管水平,爆出另一宗大醜聞將是早晚的事。
初步提供「海之宏」,這是有資格爭逐跑馬地百萬挑戰盃冠軍的三匹馬之一,無疑上賽在同程包尾,但正如「晨速」一樣,在外疊望空影響發揮已是最佳解釋。昨晨走勢洶湧急勁,我可看不出有任何問題。
我中招了,,,,=.="
作者: 列高力    時間: 25/2/2009 03:28 AM

加州巔四平八穩
25/02/2009

一場小風波令跑道的問題受到各方注意,本欄的讀者當知道筆者一直質疑跑道特性突然推翻多年數據的情形,適好在上周終於忍不住要向應總反映這問題,而據了解是因天氣轉變致令冬草遲了個多月才替換的關係。
筆者頗擅長處理數據,但問題是有關跑道的各式數據並沒有公開,外人無從去作分析,故只能夠信任應總的解讀。如果那位前行家真是想透過實地驗證去了解近期跑道異變的話,我絕對尊重這種求知精神,但就不明白為何不光明正大地去量度,而見到保安員又要逃走。
家家有本難唸的經,評馬人的貼士通常是成敗論英雄,無人理會所貼的馬是否受到場地變化以至臨場意外所影響,然而以現時賽事形勢之緊湊,往往要在六七匹機會馬中作取捨,若以為周日A+3如對上十次般利後追而揀選了後上的幾匹,到臨場發現場地利放已是無從補救。
筆者早就聽到有一撮職業賭徒能預知跑道變化,一直懷疑是否會有舞弊情形,卻想不到別人可以全程錄影跑道灑水情況以至派人勘察這麼專業,深覺別人能在馬場贏錢也是應份的。
今晚比較穩健之馬當數第七場「加州巔」,谷草專家配蔡明紹且抽到二檔應不受場地以至步速形勢影響,幕後鬥志亦鮮明,應是穩位望贏之材。
「緣是燦爛」仍有機會爭跑馬地百萬挑戰盃,吳L馬今次有「京城孖寶」、「魅力影子」及「領航動力」等駒配合而來,買位置過關也可以大有收穫。
我真係請你好好放低lor薯片佬
咁多馬唔揀
揀左我想買果d
百_不成才 :bbb:
作者: 木奇異    時間: 27/2/2009 08:22 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/2/2009 09:49 PM 發表

佢o既概念係:

歐洲騎師咁跑=冇問題

澳洲騎師咁跑=做馬

我地就係鬧佢e樣之嘛 :yyy:
講貼士佢真係唔算太差ga wor :yyy:

暫時唯一一個評馬人 可以係rw挑戰賽 殺入一席位置 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 27/2/2009 09:43 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 25/2/2009 03:28 AM 發表
加州巔四平八穩
25/02/2009

一場小風波令跑道的問題受到各方注意,本欄的讀者當知道筆者一直質疑跑道特性突然推翻多年數據的情形,適好在上周終於忍不住要向應總反映這問題,而據了解是因天氣轉變致令冬草 ...

加埋18馬膽,有p算係咁.
作者: 列高力    時間: 28/2/2009 12:01 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/2/2009 09:43 AM 發表

加埋18馬膽,有p算係咁.

港澳盃捧同一世界
28/02/2009

明日跑港澳盃,象徵兩個馬會之間的有限度合作,筆者近年較少涉足澳門馬場,但對澳門始終有情意結。九七年香港回歸,同年亞洲電視亦失去了賽馬轉播權,與馬會結束了幾十年的合作關係,澳門賽馬會向驃叔招手,開倉練馬展開事業上新的一頁,首季即成為冠軍,我在港澳兩邊奔走,有時早上看完晨操趕七點船過澳門再趕到馬場看試閘,然後又返港繼續工作,每周七日無休,如是兩三年。
到了二千年的世紀之交,驃叔放棄練馬師執照重投幕前,講馬三人組捲土重來,我同時在澳門賽馬會擔任賽事顧問,主責處理上訴、評磅及賽事編排事宜,那是我工作生涯中最忙碌的幾年,在香港看完晨操即趕船往澳門馬場上班,遇上交通延誤當真是趕到出煙。午飯的時候要驅車到碼頭買一份香港的排位然後邊吃邊趕稿,雖有鐵腳馬眼神仙肚也應付不來,今日的胃患應該就是那段日子熬出來的,每星期跑四次馬,兩日兩夜,澳門甚至試過在大年初一也編排賽事,幾乎斷了六親,如是又三年。
晨課跑來有氣勢

最近三幾年到澳門的腳步甚疏,但見市容轉變之劇實在令人吃驚,連我這澳門通也變成像是大鄉里入城了。再看看香港的十大建設都是只聞樓梯響,門前黃金寶地之一的西九仍在養荒草,港珠澳大橋尚在籌劃,在個人心目中公務員治港肯定是一步錯鞳C
港澳盃我看「同一世界」機會最突出,晨課走來饒有氣勢,摩L馬今季當真是可以做到連拚不疲,長跑長有,此馬目標瞄準今仗,港澳一家親,亦正好切合了「同一世界」的理想。
:yyy: 薯片加大摩 :jjjj:
唔會變左又快又勁做主力呀? :fff:
作者: 木奇異    時間: 28/2/2009 12:18 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 28/2/2009 12:01 PM 發表

港澳盃捧同一世界
28/02/2009

明日跑港澳盃,象徵兩個馬會之間的有限度合作,筆者近年較少涉足澳門馬場,但對澳門始終有情意結。九七年香港回歸,同年亞洲電視亦失去了賽馬轉播權,與馬會結束了幾十年的合 ...

雖然佢D陰謀論有時真係好on(
不過佢有個優點
就係起碼佢政治正確 :jjjj:
作者: Running    時間: 1/3/2009 03:09 PM

無記頭先播緊富貴再三逼人

有薯片客串:fff:
作者: 木奇異    時間: 1/3/2009 06:18 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 1/3/2009 03:09 PM 發表

我有vcd :fff:
作者: 贏馬人    時間: 1/3/2009 06:25 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 1/3/2009 03:09 PM 發表

要剪咗佢有出鏡果段:zzz: :zzz:  
作者: asiadragon    時間: 1/3/2009 06:37 PM

QUOTE:

睇番都好好笑..:fff::fff:
作者: 金威    時間: 1/3/2009 07:23 PM

QUOTE:

以前仲有一套運財童子都有卡洛B 出鏡
作者: 列高力    時間: 29/3/2009 02:23 PM

故步自封浪費資源
29/03/2009

昨日馬會行政總裁應家柏在其網誌中指出政府某些條例抱殘守缺,未能追上這世界發展的步伐。作為資訊科技人我當然明白政府不少與資訊傳播相關的條例,都未能與時並進,一方面這是因為近二三十年科技的發展實在太過急速,尤其是互聯網興起之後更加是一日千里,即使在美國這些科技先進大國也有一些條例過時,更何況香港政府根本不重視科技發展,亦缺乏這方面的人才,落後於形勢在所難免。
馬會轉播海外賽事投注額不及本地賽兩三成,行內人都知道若沒有騎師及練馬師咬耳仔,投注不會熾熱。隔山買牛一般都是買些少過過癮,馬迷們都有這樣的心態,不落些少注看賽事總差了兩錢肉緊,就算只是買十元位置也算是有份參與。
政府在這方面的政策落後短視,令香港馬迷失去了很多欣賞外地大賽的機會。當然即使是不准受注,也一樣可以將賽事轉播來港,不過在商業社會,若是沒有收益的話馬會也沒有理由經常貼錢去做這樣的事,始終轉播涉及不少成本。
不准馬會開彩池,要賭的人一樣可以在網上找到外圍莊家受注,政府的故步自封,徒然浪費了社會的資源。

作者: 李澤楷    時間: 29/3/2009 02:24 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 29/3/2009 02:23 PM 發表
故步自封浪費資源
29/03/2009

昨日馬會行政總裁應家柏在其網誌中指出政府某些條例抱殘守缺,未能追上這世界發展的步伐。作為資訊科技人我當然明白政府不少與資訊傳播相關的條例,都未能與時並進,一方面這是 ...

咪就係,我地都想放眼世界:gggg:
作者: 列高力    時間: 29/3/2009 02:25 PM

戰士增程收復前失
28/03/2009

相信今午的賽事又可一再證明了周末賽事的投注額較周日為弱,因為是日的戲碼亦明顯較弱,兩場第五班再加上幾場第四班弱組,勢必壓抑了馬迷們的觀賞及投注意欲。
白德民捨棄了兩匹有機會捧盃的馬前赴杜拜跑免稅店盃,當然世界一級賽的江湖地位與本地兩場沒有額外獎金的普通盃賽不可以同日而語,而大摩亦慷慨地成人之美,不怕影響本身馬房部署,是胸有成竹乎?
「金鑾殿」及「紀利威龍」都是季內戰績優秀的馬,前者獲三勝兩位而後駒則獲一勝四位,然而加了眼罩之後的「紀利威龍」明顯是將戰鬥力又再提升了一級,前賽輕取「正本仁心」,上次跑並非最擅長的田草直路一千米亦不過輸給上到頂班再贏的「陽明好好」,此馬尚可更上一層樓。
至於「金鑾殿」前賽排大外檔車前倒後也可以跑到第四,實力之強亦可見一斑,故上次跑評馬協盃即輕鬆補中,今午這場西洋會盃對手平凡,看來又是囊中之物。
尾場「戰士」來港後集中跑千二米,但實際上在澳洲上陣曾跑過千四及在千三米上名,結合最近一連幾場後追不及只能跑入二至四名之間,今場加程跑千四米應該會較合發揮。上次此馬在柏寶胯下若非一度受困相信坐亞望冠,今場預期「永旺財」及「真奇寶」會放,「又贏晒」亦不慢,相信會有足夠步速,而韋達肯放棄「又贏晒」亦必有其本身計算。
唉....5行少左樣野lor阿薯片
作者: Running    時間: 3/4/2009 10:04 AM

小組執法偏離期望

馬場中的事往往並非不是黑就是白這麼簡單,因而衍生出所謂尺度的問題,每個人心目中都有一把尺,但可能你那一把是英制,我那一把則是公制。

彼此的尺度不同也就對不上口形,不代表你對,也不代表我錯,各有各的看法而已。

早前「太平洋」告甩「飛躍之旅」,我已說過我的理念與競賽小組有分歧,不贅。

警告騎師作用不大

前晚夜賽競賽小組對兩宗事情的處理方法亦偏離我的期望,第一宗是「好知己」碰撞「紅跑車」的事故,很明顯地處於「紅跑車」內側的「好知己」,是外移碰撞「紅跑車」,及將之帶往外疊以取得一個原本不屬於自己的空位,如果這是合法行為的話,日後被困在包廂的馬大可撞開對手取位,最多像韋達般換來嚴厲譴責,不痛不癢。

而剛在兩場之前同一個騎師騎「茂年精英」向內斜跑阻及「寶威威」,小組已作出警告。在警告完之後不久,同一個騎師再犯更嚴重的碰撞也只是嚴厲譴責,我不知小組提出的警告究竟有甚麼作用,還是像黑板上的粉筆字一樣寫完就抹去,不留半點痕畺。

至於「常山鳳寶」的跑法,小組提出詢問及紀錄在案,這匹馬的跑法,令我聯想起「金鑾殿」排十四檔跑第四那一場,騎師白德民都是騎到馬匹上口再留慢,而此馬這回則加多一瓣走三疊轉彎入直路。

個人屬意的做法是分開詢問騎師及練馬師,看看策騎指示是否夾口供,若無問題才要求騎師解釋其策騎邏輯,很簡單的道理是若一心想留,就不應騎到馬匹上口,我們說的是一個身經百戰的騎師,而非初出茅廬的新秀。

即使假設騎師只是想放出後找好位而料不到坐騎會上口,選擇在轉彎前從「玉峽生輝」之後有遮擋的位置走出三疊發力,也是一個奇怪的決定。騎師說「玉峽生輝」六百米開始墮退,但這匹馬在是賽卻跑入亞席,這恐怕是白德民一個錯誤的判斷,而董事卻照單全收!
作者: 內閃    時間: 3/4/2009 10:14 AM

講真, 韋達咁都唔駛停賽又的確難以信服....:bbb:
作者: 列高力    時間: 3/4/2009 10:17 AM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 3/4/2009 10:14 AM 發表
講真, 韋達咁都唔駛停賽又的確難以信服....:bbb:

講真
我睇完佢篇文有2隻字真係笑左 :yyy:
最後果段我又笑左 :yyy:
作者: Running    時間: 3/4/2009 10:18 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 3/4/2009 10:17 AM 發表

講真
我睇完佢篇文有2隻字真係笑左 :yyy:
最後果段我又笑左 :yyy:

佢成為全日重心後,真係乜事都可以發生!:yyy:
作者: Running    時間: 8/4/2009 04:27 PM

萬里駒肩負重任

如果是以往我們所熟悉的C+3欄C+6彎,今晚的馬不難,因為有好幾匹實力馬抽到黃金一檔,而排八檔外的馬在計算機會時可以打上頗大折扣,則形勢便清晰得多,可惜的是今時今日的跑道欠穩定,賽前無法肯定其特性。

「萬里駒」跑首本的谷草千二抽到二檔起步大利發揮,馬房季內已累積了九場頭馬有機會脫離險境,如今正是寸土必爭不容有失,合作經年的老拍檔韋達自然心領神會不敢托大。此馬狀態長期有穩定的水準,今組對手平凡,得靚檔之助應有頗高贏面。

「威財寶」與「霹靂子彈」一對同場上陣的柏喼馬季內各自跑了十二場,前者獲兩勝五位,後駒則取得一勝七位,都算是長期維持穩定演出。看今場形勢,只得「大紅袍」一匹前領馬,步速應該不會很快,對抽一檔可以守好位的「威財寶」應該相當有利,尤其這匹馬比較尺寸,要留放得好才可取勝,抽內檔省位兼有遮擋,應該是最理想的跑法。

「跑得叻」三歲馬要負到頂磅出賽無疑是稍吃虧,但此場中最有分量的三匹馬都是三歲,「魅力寶」少負兩磅,「伏擊者」亦不過少負五磅,這磅位的影響因而不太嚴重,且本身上次也已負到一三○磅亦只是僅負於較年長的「投資寶」,且該場是初跑谷草兼排十二檔起步早段要花較多力氣切入內欄,以一匹負重磅的三歲馬而言,實可說是相當出色的表現,以此推算今場當可順利出頭了。

薯片大戰伊露依啊:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 8/4/2009 05:52 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 3/4/2009 10:04 AM 發表
小組執法偏離期望

馬場中的事往往並非不是黑就是白這麼簡單,因而衍生出所謂尺度的問題,每個人心目中都有一把尺,但可能你那一把是英制,我那一把則是公制。

彼此的尺度不同也就對不上口形,不代表你對, ...

雖然唔係完全同意薯片d point
不過小組執法時鬆時緊已經係事實 :jjjj:
作者: 列高力    時間: 13/4/2009 02:25 AM

刻意炮製差劣賽績
11/04/2009

賭慣馬的人都理解到,馬是畜牲有其本身脾性,並不是每一匹馬都可以經常維持住穩定的演出,亦正正因為這個緣故,賽馬經常都會爆冷,全世界都是如此。
然而最令馬迷們感到不服氣的是,馬匹突然改變跑法而影響演出,又或者一直無表現乏走勢的馬突然飛到馬到。馬會為了回應馬迷們的訴求,受薪董事打算修訂賽例,可以對練馬師有較大的制衡。
賽馬是金錢遊戲,能夠提升馬匹的賠率等於增加了收益,個個練馬師都想旗下搏殺的馬有好分頭,而除非是像「鳥語花香」這樣的明星馬,否則一場差劣的演出,往往已能趕走不少捧場客。
筆者經常強調賽馬之所以能夠令人肯付出高稅佣去投注,是因為有績可稽,故此只有維持馬匹賽績的穩定性,才能延續賽馬的吸引力,如果上次輸一條街的馬,可以一起飛就贏,恐怕嗜賭馬的人將會買少見少。
問題是你有張良計,我有過牆梯,近期已見一些練馬師用班次、路程、配搭、配備等轉變來掩人耳目,在董事面前亦可以有大條道理解釋,恐怕新例一實行之後,將有愈來愈多馬在配備與路程方面轉來轉去,令人眼花繚亂。我亦一向認為評磅員在某些方面可以補董事之不足,這與主流的意見未必相符,但每一個評磅員都有其本身的一套理念。
不合路程應收窄減分幅度

舉一個例子,吳L「天鷹」在沙田千四成績是十七比○,仍繼續報跑此程,以個人做評磅員之時的作風,對這類馬必不放鬆,可能不減分或減分幅度只及正常的一半,迫使馬匹回到適合的場地路程去展示真正實力,若仍是不夠跑才會作較大幅度的減分。若評磅員把關不嚴,恐怕日後將有更多馬刻意跑不適合的賽事,例如我們常說的去泥地「隔一隔紗」,如此一來馬匹的賽績會更難依循。
薯片佬...唉...
作者: 贏馬人    時間: 13/4/2009 02:37 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 13/4/2009 02:25 AM 發表
薯片佬...唉...

7咗幾十年都無甚改進,只有更加7:fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 13/4/2009 03:44 AM

又唔見你果時※ 簡 sir :kkkk:
作者: 列高力    時間: 13/4/2009 08:13 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/4/2009 03:44 AM 發表

睇完之後
我第一個感覺係....
on_
又關佢咩事
作者: Running    時間: 13/4/2009 09:25 AM

六六精英轉場博好分

現時在賽前已無法預計得到跑道形勢,以往多年的統計數據亦已不管用,我只能說田草C+3跑道利前領的機會稍高,尤以在季末階段而言。

相比之下在泥地選馬可能尚簡單一點,以跑道性能為主要考慮,然而在今午我卻是相當喜歡一匹初跑泥地的「六六精英」,這匹馬上次如何輸法相信大家記憶猶新,基本上是在內檔被困死完全未能發揮,該場賽績可以抹去。]

對馬的泥地性能個人一向認為同父馬是很好的參考,而「六六精英」的其中一匹同父馬,正是轉戰泥地即大放異采的喼侶「新力高」,練馬師約翰摩亞對此系馬的泥地性能應該心中有數。此馬再跑草地也很難有分頭,倒不如轉戰泥地博馬迷半信半疑可以分多幾蚊。

摩喼另一匹「精英」是尾場的「駿馬精英」,巧遇馬名只差一個字的「競駿精英」,兩匹都是此場機會馬,說不定一Q回來。

事實上此場兩匹「精英」演出都見準繩,亦各自在增程一哩的一場上名,相比之下由於「駿馬精英」只得三歲,其賽績水準更高,但一方面這匹暫未在港勝出的三歲馬,卻要讓已兩捷的四歲馬「競駿精英」五磅,亦削弱了本身所佔優勢。

另一個變數是今場加眼罩上陣,大摩乃是使用馬匹配備的大行家,此馬同主的「駿馬大師」亦正正是今季綁軚之後的演出更上一層樓,而由於此馬尚未建功,與「長有」的情況有所不同,我傾向相信加眼罩之舉對馬匹表現有幫助。
作者: 木奇異    時間: 13/4/2009 10:24 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 13/4/2009 02:25 AM 發表
刻意炮製差劣賽績
11/04/2009

賭慣馬的人都理解到,馬是畜牲有其本身脾性,並不是每一匹馬都可以經常維持住穩定的演出,亦正正因為這個緣故,賽馬經常都會爆冷,全世界都是如此。
然而最令馬迷們感到不服氣 ...

真係唔明有咩野問題wor
天鷹沙田賽績17比0, 唔係更加易分析咩? 有咩野問題?
作者: 李澤楷    時間: 13/4/2009 11:11 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/4/2009 03:44 AM 發表

似有,不過唔夠膽,放左係心入面:fff:
作者: 列高力    時間: 22/4/2009 09:16 AM

亞洲橙王對手弱去馬
22/04/2009

個人心目中快活谷最麻煩的是B欄C彎跑道,因為這中間落墨等於兩不像,跑道的特性沒有全闊A跑道或最窄C+3跑道那麼鮮明,即是面目模糊難辨。
而最大的問題是報跑這條跑道賽事的馬水準往往亦較次,可能由於行內人也覺得這條跑道上的賽事形勢並不清晰,故較有實力的馬都會留以有待。
從牌面上看來今次梁定華馬房似乎是屯了重兵,但此L作風一向飄忽,相信不少馬迷包括筆者在內都不太敢倚重此L馬作為重心。
另一個派遣了較多實力馬上陣的馬房是霍利時,無疑部分馬匹看來只是邊線機會,但在各無把握的賽事中,只要有基本的狀態加上鬥志鮮明,便已足看高一線。
昨文提供的「去馬」依然維持作馬膽的建議,雖然「孫子奇兵」是強橫對手,但這匹李L馬已連勝兩場,今次又不會有甚麼分頭,論穩健程度可能在「去馬」之下。
「亞洲橙王」當然是輸到人怕的馬,此馬初來港時我以為必是高班好手,幸好止蝕尚快,若是追到今時今日當真是江山輸盡。不過我得說今場由於對手實在平凡,應是此馬爭取出頭的最佳機會。「超勝」上次跑入冷位演出比預期中好,看來加配鼻箍確有幫助,雖說我並不認為其質素很高,但對手平凡加上較有分量的幾匹都抽到不利的外檔,估計此馬可以佔到形勢之利。
全日重心係霍利時 :fff:
作者: 列高力    時間: 22/4/2009 09:17 AM

[table=98%]
配售馬乏吸引力
21/04/2009

馬會公布今季少了一四二份抽馬申請,而另一方面進口馬匹的名額則多了四十匹,形成只得八九四人去爭三四五個名額,需求比供應超出仍逾一倍,雖然趨勢不妙但仍未現危機。
相信大家都可以輕易解讀為金融海嘯後遺症,出現了所謂M型社會,那班億萬富豪縱然帳面身家少了一截,但仍可任憑風浪起,穩坐釣魚船,這一班人往往是養馬的最主要支持者。
然而中產迅速流失,中上階層人數亦銳降,他們不但再也不能負擔養馬的使費,甚至投注亦會受影響,此所以馬會也要申請增加賽馬日以救亡。
若再仔細解讀數據,申請自購新馬人數減幅最少,自購馬則共有一二二張申請,較去年少了十九張,但由於共有一百個名額,故中籤機會甚高,由於買自購馬的往往是最付得起錢的一群,可見最富有的一群人依然花得起錢。
申請配售新馬或自購新馬的人數跌幅最大,由一七○張急挫至六十二張,也許正對應了早前筆者所言,上季配售新馬成績慘不忍睹。
買配售馬的,每每是初階馬主,由於未諳買馬門路,才會交由馬會代勞,這一群人,由於受經濟環境打擊比較大,再加上配售馬成績相當差勁,遂成為重災區。
去馬把握良機

今次谷中夜馬賽事,初步提供「去馬」,這是谷草一千米專家,差不多所有在港上名賽績都是在此程取得,這類馬在部署方面沒有太大靈活性。
個人心目中,此馬若在外檔較難跑出水準,故上賽之敗不足為慮,今場抽到二檔起步,季內未交代的馬必把握機會。
[/td][td=1,1,9][/td][/tr][tr][td=1,1,9][/td][/tr][/table]
作者: 君子    時間: 25/4/2009 01:59 AM

連中兩次3T  等我讚一讚你先 卡洛斯 :gggg: :gggg:
作者: thankheavens    時間: 26/4/2009 07:39 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 25/4/2009 01:59 AM 發表
連中兩次3T  等我讚一讚你先 卡洛斯 :gggg: :gggg:

讚讚讚!
值得一讚.......
作者: 列高力    時間: 7/5/2009 06:57 AM

白德民竟不如都爾
04/05/2009

昨日在本欄說馬會想谷起投注額,先決條件是要有演出可靠的騎練,我這是有感而發,事關有老友來電問馬,作完提供(其實亦無非是報紙上寫的那一些)後老友總會加句按語:「這騎師(或馬房)的熱門不可靠。」
本欄昨日提供摩L「天祿」及「六六精英」,這次是我自己加按語,近期白德民的一面倒大熱死亡率相當高,故我對「天祿」也有多少戒心,反而「六六精英」由於有「加州滿意」麛慼A所謂樹大好遮蔭,應該不會再受阻。
有朋友認為做評馬人不應多心,或者說不應用陰謀論去推敲,應該以馬論馬。我絕對贊成此說,不然我們每朝披星戴月看晨操為的是甚麼,難道當真是睡不鬎捷隉H問題當然是因中招太多,迫不得已而要採用逆向思維。
天祿輸騎功

我反覆幾次看了「天祿」的跑法,早段比想像中落後,早段扣住雪擁藍關,但問題尚不太大。轉彎入直路時找到一個好位穿出殺上,直路上短兵相接,白德民採用澳式騎法,與內側全身俯前推到上馬頸的都爾相比較,我突然發現原來白德民騎功比都爾低幾班。

作者: 列高力    時間: 8/5/2009 10:36 AM

一錯再錯責任誰負?
08/05/2009

早於蔡明紹勝出在港首場頭馬之後,筆者已認定這是香港馬圈的明日之星,而一直以來其表現亦沒有令人失望,直至五月一日賽事中策騎「銀太陽」放得太快,我終於忍不住要在賽後撰文,指出蔡明紹應有更佳判斷。
誠然蔡明紹只不過是一個在港策騎未滿一季的見習生,其他同樣資歷的見習生,可能仍未勝出第一場頭馬,跑長途在留放方面也許沒有太多經驗,似乎不應苛責。但由於筆者對其有更高的期望,認為只要有適合的機遇,其成就有權高過師傅告東尼,因而我深信以其策騎天分,對步速應該可以有更佳的判斷。然而在前晚,同一個騎師騎同一匹馬再犯相同錯誤,而要被競賽小組再問話,究竟問題出在哪G?練馬師徐雨石兩次都攬上身,確認這是他所給予的策騎指示。
其實上次競賽小組已曾告誡蔡明紹,認為他應作出更大努力減慢中段步速,今次是告誡完再犯。但問題是作為一個見習生,不依策騎指示也是死罪,可以說是兩難之局
徐雨石本身也曾是騎師,應該給予較合理的策騎指示,不理賽事段速有多快都一定要放頭顯然並不明智,亦不合理。而告東尼作為師傅,有保護徒弟的義務,也許應考慮不將他借予不懂給予恰當策騎指示的練馬師(當然這兩次的外借也有可能是基於「太陽」系馬主的情面)。
武士神駒戰意濃

今次賽事初步提供「武士神駒」,初轉馬房鬥志昂揚,埋門試一課大閘,亦合乎柏L出擊部署。

作者: kitchai1228    時間: 8/5/2009 10:57 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 7/5/2009 06:57 AM 發表
白德民竟不如都爾
04/05/2009

昨日在本欄說馬會想谷起投注額,先決條件是要有演出可靠的騎練,我這是有感而發,事關有老友來電問馬,作完提供(其實亦無非是報紙上寫的那一些)後老友總會巧帡貝苤^的熱門不 ...

寫得好:ccccc:
作者: 李澤楷    時間: 9/5/2009 04:55 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 25/4/2009 01:59 AM 發表

佢有買一早發左:zzz:
作者: PrettyIvy    時間: 10/5/2009 08:36 PM     標題: 回復 #348 列高力 的帖子

同一個騎師騎同一匹馬再犯相同錯誤???
:aaaa: :aaaa: :aaaa: :aaaa: :aaaa: :aaaa: :aaaa: :aaaa:
作者: 小野伸二    時間: 10/5/2009 08:39 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/5/2009 04:55 PM 發表

每場10注,每次1000注,2蚊注都要2000蚊

一年淨係買個一格仔俾既三T心水都要156000

佢中呢次都係收番三百幾萬,但兩蚊注,即係70萬

抵唔抵你自己諗:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 10/5/2009 09:24 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/5/2009 08:39 PM 發表

講下姐,點都好過方塊既我諗:fff:
作者: 木奇異    時間: 11/5/2009 06:26 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 10/5/2009 08:39 PM 發表

咁不如果156000一次過車哂去隻5倍熱門win仲好過 :yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 11/5/2009 06:32 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/5/2009 04:55 PM 發表

其實莫講卡生有無買,中獎o既人當中,有幾多個人真係會跟足評馬人d三t心水來買三t而中到呢??:ooo:

打開報紙,成10幾個名家提供三t貼士,點知邊個先係中~:ccc: 所以一向覺得呢d心水係無咩用~
作者: PrettyIvy    時間: 12/5/2009 06:46 AM     標題: 回復 #348 列高力 的帖子

蔡明紹五月一日係騎真龍船,騎銀太陽嘅係徐君禮!
薯片佬你唔係退化得咁快呀?
作者: 魔術師    時間: 12/5/2009 09:38 AM

同一個騎師騎同一匹馬再犯相同錯誤,而要被競賽小組再問話,究竟問題出在哪G?練馬師徐雨石兩次都攬上身,確認這是他所給予的策騎指示。

:yyy:  根據與馬房相熟朋友以往的經驗,
根本是馬房要求騎師放快d, 好等部署減分, 而騎師多數會攬上身(尤其是見習生), 為練馬師開脫, 現在故事竟然調番轉.......:llll: 看來這位前輩在馬圈浸淫時間長, 但所知的卻........:llll:
作者: Running    時間: 12/5/2009 11:04 AM     標題: 回復 #357 魔術師 的帖子

何謂「前後茅盾」?昨日薯片文章可以俾大家睇清楚:

降班馬減夠分出擊
        11/05/2009

近次賽事中見到很多馬一降班即贏,如剛周六的「寶樹友盈」及「戴宗」,上周日的「夢寐以求」,還有剛周三的「心頭好」等等。

這就是讓磅賽制的本質,一匹實力不如對手的馬就惟有靠減分、降班才能有爭勝機會。

當練馬師認為馬匹實力已盡就會開展減分程序,或稱部署。大家都知道若是一匹馬持續上名或所負不遠就不容易獲評磅員減分,故部署減分亦即要讓馬匹在陣上看來無甚競爭力及落敗較遠。

細倉謹慎部署方可為功

練馬師要達致這一目標可以有很多方法,操練上、配備上以及賽事的選擇上都可以做工夫,基本上是採取與馬匹爭勝機會相反的方法就可以了,這就是讓磅賽制的罪惡,若是場場跑到盡被譏為傻子尚不打緊,最怕是贏不到馬連牌照都給丟了。

當然大馬房由於兵源充足及經常可以補充新血,評分飽和的馬可以篩走(視乎與馬主交情而定),不用分太多精神部署,反觀養馬量少新血不多,因而喼中部分馬匹呈現老化的中小型馬房,可能每一場頭馬都需要靠謹慎部署方可為功。

雖然替馬匹減分是練馬師工作的一部分,但還是有一些不成文的規例,比方說如果一個馬房的馬經常在減分期間輸一條街,到減夠分卻突然由蟲變龍,如果我是評磅員便會認為這是濫用程序,為了賽馬事業整體利益,日後必會收緊減分幅度。這並不是黑白分明的一件事,就等於人與人之間的相處,有一些位是不能逾越,往往是難以言詮,但大家都心中有數。

像文首幾匹降班馬在降班前都並非輸到離行離列,跟開賽績的朋友都不難買中,這便是皆大歡喜之局,練馬師可以有交代,賽果又不會趕客,而要達致此點其實是十分考究評磅員的功力。
作者: 小野伸二    時間: 12/5/2009 01:04 PM     標題: 回復 #358 Running 的帖子

佢成日發夢自己係評磅員同受薪董事架啦:yyy: :yyy:

星期日個篇先係咁假如我是XXX:yyy:
作者: 列高力    時間: 12/5/2009 01:20 PM     標題: 回復 #358 Running 的帖子

刻意炮製差劣賽績

11/04/2009

然而最令馬迷們感到不服氣的是,馬匹突然改變跑法而影響演出,又或者一直無表現乏走勢的馬突然飛到馬到。馬會為了回應馬迷們的訴求,受薪董事打算修訂賽例,可以對練馬師有較大的制衡。
賽馬是金錢遊戲,能夠提升馬匹的賠率等於增加了收益,個個練馬師都想旗下搏殺的馬有好分頭,而除非是像「鳥語花香」這樣的明星馬,否則一場差劣的演出,往往已能趕走不少捧場客。
筆者經常強調賽馬之所以能夠令人肯付出高稅佣去投注,是因為有績可稽,故此只有維持馬匹賽績的穩定性,才能延續賽馬的吸引力,如果上次輸一條街的馬,可以一起飛就贏,恐怕嗜賭馬的人將會買少見少。
問題是你有張良計,我有過牆梯,近期已見一些練馬師用班次、路程、配搭、配備等轉變來掩人耳目,在董事面前亦可以有大條道理解釋,恐怕新例一實行之後,將有愈來愈多馬在配備與路程方面轉來轉去,令人眼花繚亂。我亦一向認為評磅員在某些方面可以補董事之不足,這與主流的意見未必相符,但每一個評磅員都有其本身的一套理念。

不合路程應收窄減分幅度

舉一個例子,吳L「天鷹」在沙田千四成績是十七比○,仍繼續報跑此程,以個人做評磅員之時的作風,對這類馬必不放鬆,可能不減分或減分幅度只及正常的一半,迫使馬匹回到適合的場地路程去展示真正實力,若仍是不夠跑才會作較大幅度的減分。若評磅員把關不嚴,恐怕日後將有更多馬刻意跑不適合的賽事,例如我們常說的去泥地「隔一隔紗」,如此一來馬匹的賽績會更難依循。

11/4 :zzz:
作者: 西人堅    時間: 12/5/2009 01:29 PM

唔知佢咁多年黎有冇 贊過 簡 sir 部署部署精明 le :yyy: :yyy:
有冇贊過簡 sir 拿冠軍 係叻, 係 華人之光 呢 :yyy: :yyy:
作者: 金威    時間: 12/5/2009 02:22 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 12/5/2009 01:29 PM 發表
唔知佢咁多年黎有冇 贊過 簡 sir 部署部署精明 le :yyy: :yyy:
有冇贊過簡 sir 拿冠軍 係叻, 係 華人之光 呢 :yyy: :yyy:

說實的, 從前他也讚過簡sir
不過卡先生的作風很飄忽
自己突然看不順眼就會由讚到彈

從前他說過蔡約翰是一個很好很好的練馬師
但輸多幾隻熱門, 佢就又會話開始彈, 情況同蔡明紹, 白德民一樣的

無可否認, 有時佢講既野都錯唔晒
只是某人跑錯一隻馬, 就好似比佢鬧到果個人無得救咁
作者: 小野伸二    時間: 12/5/2009 02:26 PM     標題: 回復 #362 金威 的帖子

因為佢輸左錢嘛:yyy:
作者: 金威    時間: 12/5/2009 02:31 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 12/5/2009 02:26 PM 發表
因為佢輸左錢嘛:yyy:

呵呵
都係架
威騰贏果陣佢就讚白德民
輸果陣就鬧到傻左.....

佢成日講以前澳門馬會入面唔知做咩工作
但是地域不同, 尺度也不同
大不可常說來相題並論
作者: 小野伸二    時間: 12/5/2009 02:32 PM     標題: 回復 #364 金威 的帖子

佢而家已經變左個馬迷專欄咁:ppp:
作者: 西人堅    時間: 12/5/2009 03:11 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 12/5/2009 02:22 PM 發表

說實的, 從前他也讚過簡sir
不過卡先生的作風很飄忽
自己突然看不順眼就會由讚到彈

從前他說過蔡約翰是一個很好很好的練馬師
但輸多幾隻熱門, 佢就又會話開始彈, 情況同蔡明紹, 白德民一樣的

無 ...

講到刻意炮製差劣賽績, 簡 sir 認第2冇人敢認第 1 :yyy:
果時咪係咁 贏完 即狂大敗減分....減夠再贏...咁拿 d 冠軍番來
作者: 西人堅    時間: 12/5/2009 03:13 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 12/5/2009 02:31 PM 發表

呵呵
都係架
威騰贏果陣佢就讚白德民
輸果陣就鬧到傻左.....

佢成日講以前澳門馬會入面唔知做咩工作
但是地域不同, 尺度也不同
大不可常說來相題並論

所以自從 d 靠山一個個咁仙遊之後
佢已經被 馬圈邊緣化 :gggg:

le d 叫 自作孽 :gggg: :gggg: :gggg:
作者: Running    時間: 13/5/2009 12:42 PM

今日薯片太陽報重心標題:跑得叻!:zzz:
作者: 西人堅    時間: 13/5/2009 12:59 PM     標題: 回復 #368 Running 的帖子

犀利......:iiiii: :iiiii: :iiiii:
力量越來越勁
作者: souphen    時間: 13/5/2009 01:05 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/5/2009 12:59 PM 發表
犀利......:iiiii: :iiiii: :iiiii:
力量越來越勁

第 7 場9 號馬跑得叻退出競賽。 (13/05 08:29)
:rrr: :rrr: :iiiii: :iiiii:

唔該唔好再出黎害馬啦 :zzzzzzzzz: :zzzzzzzzz: 死薯片 :hhhh:
作者: 金威    時間: 13/5/2009 01:07 PM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 13/5/2009 01:05 PM 發表
第 7 場9 號馬跑得叻退出競賽。 (13/05 08:29):rrr: :rrr: :iiiii: :iiiii:

唔該唔好再出黎害馬啦 :zzzzzzzzz: :zzzzzzzzz: 死薯片 :hhhh:

厲害
好少神力可以搞到隻馬退出
作者: Running    時間: 13/5/2009 04:02 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/5/2009 12:59 PM 發表
力量越來越勁

佢而家已經與伊神同lv了:yyy:
作者: souphen    時間: 13/5/2009 04:07 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/5/2009 04:02 PM 發表

佢而家已經與伊神同lv了:yyy:

有待更多"神蹟"證明 :fff: :fff:
作者: Running    時間: 13/5/2009 04:10 PM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 13/5/2009 04:07 PM 發表

有待更多"神蹟"證明 :fff: :fff:

某次大版貼士話化工之昇贏硬,結果搞到俾馬撞而僅敗!:zzz:
作者: 贏馬人    時間: 13/5/2009 04:12 PM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 13/5/2009 01:05 PM 發表
第 7 場9 號馬跑得叻退出競賽。 (13/05 08:29):rrr: :rrr: :iiiii: :iiiii:

我響街見到佢幾次,真係想走埋去中7佢:zzz: :zzz:
重要係擦身而過:fff: :fff:
作者: 贏馬人    時間: 13/5/2009 04:13 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/5/2009 04:10 PM 發表

某次大版貼士話化工之昇贏硬,結果搞到俾馬撞而僅敗!:zzz:

化骨之星:zzz: :zzz:
渣都冇:fff: :fff:
作者: Running    時間: 16/5/2009 11:27 AM

薯片明日重心之一:快而勝:fff:
作者: Running    時間: 26/5/2009 12:12 PM

常言道:不聽老人言,吃虧在眼前。

我在周日見報的文章中這樣說白德民:「近期我對其在陣上一些表現極為不滿,由『金鑾殿』到『鳥語花香』及上周四晚的『駿馬大師』,而受薪董事亦曾就各駒跑法問話。特意寫在發牌小組開會之前,希望白君好自為之。」而就在當日,白德民便因未有盡力策騎「六六精英」,至終被罰停賽兩日(白德民昨日已提上訴)。

大家當聽過掩耳盜鈴這故事,可能覺得很可笑,然而在賽馬的世界,很多騎師正是以為沒有人知道他們在做甚麼,實際上明眼人早就將他們的一舉一動,看得一清二楚沒有遺漏。

我是原則上同意犯過事的人,也可以給予自新的機會,但就贊成採用突然死亡制度,即一旦觸犯一些比較嚴重的賽例便不再發牌,就等於假釋犯就算只是犯輕微的事,也要即時再入獄一樣,當他們知道機會冇take-two,自會步步為營,這對各方面都有好處。

筆者也並非有先見之明,只是世間事物的發展總有其定律,盛極必衰,過剛必折,多些留神自然可以窺其脈絡。

勝利雄威擅變化地

現階段看來,今次夜賽似有頗大機會在黏軟地上進行,有變化場地賽績支持的馬宜優先留意。初步提供「勝利雄威」,這是在港跑了十七場只一捷不容易出頭的馬,故近賽亦見連場拚搏求交代,上賽同程抽十檔力拚僅輸一馬頸,實在欠點運氣,此馬來港前後都曾在軟地上名,變化場地適應性當已獲確認,今場抽一檔當有取得突破機會。
作者: Running    時間: 26/5/2009 12:14 PM

我在周日見報的文章中這樣說白德民:「近期我對其在陣上一些表現極為不滿,由『金鑾殿』到『鳥語花香』及上周四晚的『駿馬大師』,而受薪董事亦曾就各駒跑法問話。特意寫在發牌小組開會之前,希望白君好自為之。」

薯片啊薯片,呢三隻馬你都係大版重心貼士,你自己都唔記得做利益申報呢!:yyy:
作者: 西人堅    時間: 26/5/2009 12:24 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 26/5/2009 12:14 PM 發表
我在周日見報的文章中這樣說白德民:「近期我對其在陣上一些表現極為不滿,由『金鑾殿』到『鳥語花香』及上周四晚的『駿馬大師』,而受薪董事亦曾就各駒跑法問話。特意寫在發牌小組開會之前,希望白君好自為之。 ...

又唔見佢 叫阿摩 好自為知, 唔敢講就賴落騎師度 :yyy:
作者: Running    時間: 26/5/2009 12:28 PM

通知埋大家:

今日月亮報薯片大版重心貼士:八運寶!:yyy:
作者: 金威    時間: 26/5/2009 01:28 PM

有睇開佢寫既文章
跑得叻貼了, 退出比賽
心頭好貼了, 退出比賽
今次勝利雄威, 應該無事既
作者: 西人堅    時間: 26/5/2009 01:30 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 26/5/2009 12:28 PM 發表
通知埋大家:

今日月亮報薯片大版重心貼士:八運寶!:yyy:

難得廢軒有隻超班馬跑
咁都唔放過佢 :fff: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 26/5/2009 02:06 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 26/5/2009 01:28 PM 發表
有睇開佢寫既文章
跑得叻貼了, 退出比賽
心頭好貼了, 退出比賽
今次勝利雄威, 應該無事既

心頭好唔關佢事既.
作者: jintinc    時間: 27/5/2009 11:59 AM

福喜近績水準高
27/05/2009

熟悉筆者立場的讀者,當知道我在過往經常強調發牌小組的把關,對維持賽馬的公平正直極之重要,因為對於一些灰色地帶競賽小組所做的有限,舉個例說在我心目中如果當年發牌小組克盡厥職,萬成也許已不獲續牌,則其後一連串相關的麻煩事件就可不會發生。
以往發牌小組往往予人以橡皮圖章的感覺,最多關注一下成績欠佳的騎練。提醒他們要作出改善。去年的發牌小組會議中開始關注到冼毅力的操守,亦導致其最終失去了今季餘下賽事的執照。而昨日所見的發牌小組通告中,白德民及楊侅鑒ㄢQ知會有關處理馬匹手法及被問話次數已受小組關注,換句話說提醒他們好自為之,個人認為這是十分可喜的進步,發牌小組終於能進入角色了。
今晚較喜歡「福喜」,雖是初上二班跑但上兩場與其一同上名的「勇猛神駒」及「天祿」都已在上周勝出,盡顯其強組賽績。跑黏軟地不是問題,今場雖是初跑千八,但慣於在一哩後追的馬多跑這百五米一般而言問題不大。
「八運寶」上賽可以拋離「浚鋒天河」而勝,賽績水準亦頗強,當然今場鞍上不再是蔡明紹而是換上魯柏軒,但照計這是不太難發揮的馬,順住放就可以了。「天鷹」也不知跑了幾多場盲門的田草千四來減分,然後靜待時機。近賽終於肯跑最擅長的谷草一哩,但始終七歲馬戰鬥力稍退化,還需要其他條件配合,今場抽到三檔,若臨場場地帶點黏性那就最合發揮,相信亦可以水到渠成了。

作者: Running    時間: 27/5/2009 12:12 PM     標題: 回復 #385 jintinc 的帖子

Oh Sheep:zzz:

兩隻心水都撞晒
作者: Running    時間: 27/5/2009 12:13 PM

加多樣:

今日薯片太陽報另一重心貼士:勝利雄威!
作者: 李澤楷    時間: 27/5/2009 12:16 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 27/5/2009 11:59 AM 發表
福喜近績水準高
27/05/2009

熟悉筆者立場的讀者,當知道我在過往經常強調發牌小組的把關,對維持賽馬的公平正直極之重要,因為對於一些灰色地帶競賽小組所做的有限,舉個例說在我心目中如果當年發牌小組克盡 ...

咁岩白生同楊生.....同大摩:fff:
問大摩會唔會直接d:lll:
作者: Running    時間: 27/5/2009 12:17 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/5/2009 12:16 PM 發表

咁岩白生同楊生.....同大摩:fff:
問大摩會唔會直接d:lll:

呢條契弟點會_練馬師:zzz:

正一欺善怕惡、選擇性批評,同佢o的老友及呢度某o的人兄一模一樣!
作者: 自由雨滇行    時間: 27/5/2009 12:25 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 12:12 PM 發表
Oh Sheep:zzz:

兩隻心水都撞晒

羚羊?:fff:
作者: Running    時間: 27/5/2009 12:33 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 27/5/2009 12:25 PM 發表

羚羊?:fff:

:fff::fff:

又或者係綿羊
作者: 西人堅    時間: 27/5/2009 01:10 PM

佢一文貼 3 隻力量會唔會分散左?? :zzz: :yyy:
作者: Running    時間: 29/5/2009 09:19 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/5/2009 01:10 PM 發表
佢一文貼 3 隻力量會唔會分散左?? :zzz: :yyy:

結果係除o左八運寶走得甩外,其他o個三隻全部奶o野。:yyy:

福喜仲要雙重中咒!:zzz:
作者: 贏馬人    時間: 29/5/2009 10:07 PM

某會員去咗實拍枱黐住隻龜,都變得7咗:zzz: :zzz:
作者: Kris    時間: 29/5/2009 10:09 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:07 PM 發表

下? 某會員?
作者: 贏馬人    時間: 29/5/2009 10:11 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 29/5/2009 10:09 PM 發表
下? 某會員?

指邊件:zzz: :zzz:
作者: yinho    時間: 29/5/2009 10:12 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:11 PM 發表

指邊件:zzz: :zzz:  

你指邊件?.?巫記頭像那位?.?
作者: 贏馬人    時間: 29/5/2009 10:13 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 29/5/2009 10:12 PM 發表

你指邊件?.?巫記頭像那位?.?

:uuu: :uuu: 子健:zzz: :zzz:
作者: 列高力    時間: 29/5/2009 10:14 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:13 PM 發表

:uuu: :uuu: 子健:zzz: :zzz:  

作者: Running    時間: 29/5/2009 10:24 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:07 PM 發表

其實佢係跟埋薯片呢:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 29/5/2009 10:33 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 29/5/2009 10:24 PM 發表
其實佢係跟埋薯片呢:yyy:

近龜者赤:uuu:
近薯者黑:rrr:
作者: Kris    時間: 29/5/2009 10:34 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:33 PM 發表

天下講馬佬一樣黑:jjjj:
作者: Running    時間: 29/5/2009 10:38 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:33 PM 發表

兩樣加埋就變西:fff::fff:

作者: 贏馬人    時間: 29/5/2009 10:45 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 29/5/2009 10:38 PM 發表
兩加mix埋就變西:fff::fff:

潛水差不多兩年,早知唔駛隱藏:zzz: :zzz:
[iframe]http://racingworld.no-ip.org/viewpro.php?uid=3063[/iframe]
作者: Running    時間: 29/5/2009 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:45 PM 發表

http://racingworld.no-ip.org/viewpro.php?uid=3063

我地應該真心相信佢會改過:yyy:

不過佢會先算啦
作者: kitchai1228    時間: 29/5/2009 11:35 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/5/2009 10:45 PM 發表

http://racingworld.no-ip.org/viewpro.php?uid=3063

唔該你同我講有人同我名係一樣
但我100%唔係個位子建
亦唔識佢:ppp:
作者: Running    時間: 29/5/2009 11:55 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 29/5/2009 11:35 PM 發表

佢真係講緊18台o個位,唔係講你,放心。:jjjj:
作者: jintinc    時間: 30/5/2009 01:20 PM

可以變好亦可變壞
30/05/2009

奧巴馬競選美國總統時強調改變,應家柏談改變比奧巴馬更早,我不知道是否這些西方人讀中國易經學來的智慧,但是甚麼需要變,甚麼不該變,甚麼時候變,這些都是需要回答的問題,此所以易經亦涉及時間與空間,不只是簡簡單單一個變字。
遮打盃跑馬王一向是馬季內的大日子,但自從引進了本地三冠賽制,將是賽路程推上哩半之後,便大大失去了往昔的光彩,以致當年馬會的推廣標語「一戰定馬王」也有名不正,言不順的感覺,在個人心目中便不是好的轉變。
今年遮打盃只八匹馬參戰,摩L獨佔其三,「爆冷」與「閒話一句」皆一時瑜亮,練馬師在夾縫中,正所謂順得哥情失嫂意,左右做人難。
這就令我回想起當年「有性格」與「開心人」平頭一幕,兩匹頭馬一齊入凱旋門成為一時佳話,大團圓結局皆大歡喜。可惜平頭冠軍這回事乃是天意,非刻意經營可得。:fff: :fff:
當然到時的場地如何,對賽果也會有決定性的影響,而這當然也是天意,但若是根據天文台的預測,周五周六及下周一二三都有雨,唯獨周日會放晴,信不信由你。

千杯不醉外檔照贏

初步提供「千杯不醉」,當然以近期的跑道情況,外檔似較吃虧,但去到較後場次卻又往往較利外檔後追,而最主要是此場馬實力比較懸殊,而「千杯不醉」是近期在晨課見相當進步的馬。伍L鬥志好,加上柏寶是近期陣上經常有突出表現騎師,相信不難克服這十四檔的難度。
千杯不醉:kkkkk: :kkkkk:
作者: Running    時間: 30/5/2009 01:21 PM     標題: 回復 #408 jintinc 的帖子

QUOTE:
伍喼鬥志好,加上柏寶是近期陣上經常有突出表現騎師,相信不難克服這十四檔的難度。

會唔會一講完就即刻:fff:
作者: jintinc    時間: 30/5/2009 01:26 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 30/5/2009 01:21 PM 發表

會唔會一講完就即刻:fff:

柏寶遊魂 , 伍L冇鬥志:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 30/5/2009 01:32 PM

講真,真係好少見到薯片話柏寶.
作者: 木奇異    時間: 30/5/2009 02:01 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 30/5/2009 01:32 PM 發表
講真,真係好少見到薯片話柏寶.

佢來來去去就係話萬成, 白德民, 戴勝既姐 :yyy: 潘頓, 柏寶真係好少講
歐洲系點 "叻" 法佢直情一個都唔講 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 30/5/2009 02:11 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 30/5/2009 02:01 PM 發表

佢來來去去就係話萬成, 白德民, 戴勝既姐 :yyy: 潘頓, 柏寶真係好少講
歐洲系點 "叻" 法佢直情一個都唔講 :yyy:

我剩係知道佢買死蘇仔幾次:lll:
作者: 贏馬人    時間: 30/5/2009 02:14 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 29/5/2009 11:35 PM 發表

我都唔係講你:uuu: :uuu:
你硬係要認7,我都冇辦法:fff: :fff:
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 02:19 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 30/5/2009 02:14 PM 發表

停車熄匙 :fff:
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 04:56 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 30/5/2009 02:14 PM 發表

我係見個版面有"kitchai1228"所以搭兩咀講下
但既然你又開始挑釁,(認乜7?)
我諗又係時候等你自己慢慢講:kkkkk:
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 05:19 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 30/5/2009 04:56 PM 發表

nice... :fff:
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 05:25 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 30/5/2009 05:19 PM 發表

nice... :fff:

善意的挑釁:ccccc:
作者: 贏馬人    時間: 30/5/2009 08:49 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 30/5/2009 04:56 PM 發表

我冇咁多時間挑............釁你:kkkkk: :kkkkk:
唔好預我:uuu: :uuu:
作者: Running    時間: 31/5/2009 09:52 AM

薯片今日心水:勁好友、步步快:fff:

同時睇淡比翼雙飛:fff:
作者: Running    時間: 2/6/2009 10:04 AM

薯片今日太陽報專欄:

QUOTE:
周日賽事排外檔的馬果然冇運行,而筆者重點提供如「包裝好友」拼至流鼻血,「步步快」則心律不正常,可說是相當倒楣的一日。

不如話你o的功力已經與伊神同lv仲好啦:zzz: :yyy:
作者: jintinc    時間: 2/6/2009 12:50 PM

推高效率作好榜樣
02/06/2009

馬會要求增加五個賽馬日及放寬轉播外地賽事限制的建議,已獲博獎會通過,在早前的公開聆訊中,除了那班道德塔利班例牌製造噪音外,社會上根本沒有太多反對聲音,在這樣的氛圍下就只待政府正式通過。
現時這個波已經在民政事務局局長手上,曾德成局長由愛國青年變為特區管治精英,儘管政治理念與在下未必相同,但多年來一直能夠在壓迫之下堅持本身理想,原也是我所佩服的人。我們那一個年代的大學生講認中關社的人多,然而畢業之後還有甚麼比搵食更加重要?
我雖然是不折不扣的資本主義信徒,但是對於傳統左派在回歸之後仍是有辱無榮,也替他們感到不值,既然重新由中國人當家作主,也應該是政治酬庸的時候,沒道理還要由前朝遺臣撈盡了油水,這缺口最終總算讓德成局長給打破了。
曾鈺成、德成兄弟這雙曾,雖仍未足與煲呔及鬍鬚這曾氏兄弟相抗衡,但也總算是傳統愛國陣營在特區管治中的最高位,好應該作出一個示範的作用。
今日的中國再不是三十年前德成局長認識的那一個中國,領導人事事講求效率,在很多方面逐漸與西方先進國家接軌,不能忍受議而不決決而不行。
德成局長要取信於中央就要顯點魄力,豈可還事事拖拖拉拉歎慢板?加賽既已事在必行,那就速速拍板,讓世人知道傳統左派也有幹練的人才吧。
新薪評分未盡

今次賽事初步提供「新薪」,這是一匹筆者相當喜愛的馬,雖然未必具頂尖級數,但早熟性馴而忠心,相信在評分飽和之前,都會一直維持好演出。
新薪:kkkkk: :kkkkk:
作者: 西人堅    時間: 2/6/2009 01:33 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 2/6/2009 10:04 AM 發表
薯片今日太陽報專欄:

不如話你o的功力已經與伊神同lv仲好啦:zzz: :yyy:

又搵野賴 :zzz:
阿都哥 果 d 外檔馬跑 7 疊都唔見出事 :yyy:
作者: Running    時間: 3/6/2009 11:11 AM

龍子檔利可捧

參考上次使用同一跑道的數據,今晚頗有可能出現大利中內檔的局面。當然,由於今季場地偏差之不確定性,即場投注經常要作兩手準備,但賽前可不能提供定兩套貼士。

雖然筆者一向強調選馬是以馬為主,但在偏差嚴重的跑道上始終是形勢比人強,即如周日便只有二千米的一場由大外檔馬取勝,其餘賽事中排八檔以外的實力馬大都跑不出應有水準。

「龍子」上賽終打開勝利之門,可能是眼罩之功。霍利時是有本領的練馬師,所贏的馬每有分頭,而旗下一些輸到人怕的馬如「亞洲橙王」及「嘉飛」這類一度是晨操毒藥的馬最終都能贏馬交代且不只贏一場,故我看「龍子」一旦反彈將仍有後尠,今場抽到四檔起步,應是可佔到形勢之利的一匹。

「紅褲子」在三班賽有頗強實力,今場乃六十至八十五分範圍賽事,令此馬不必面對二班的強手,排在三檔起步加上賽事有步速應有利其發揮,這是直路上可以交出一段很強衝刺的馬,今季胡森馬房有好表現的馬多能持續。

「沿途有你」是今季才運港的三歲馬,卻已可在五班上陣,以季末的五班水平計,只要不是太過庸劣的質新馬當已有多少尠數。此馬上次初落五班跑要負到一三三磅,對三歲馬未免吃力,何況還要跑黏軟地更不利重磅馬,能走入第四已算不過不失,今場少負幾磅而谷草賽事級數更低,當有機會爭取出頭,別要辜負了評磅員一番心意。
作者: jintinc    時間: 3/6/2009 08:19 PM

龍子 , 沿途有你:ccc: :ccc:
作者: Running    時間: 3/6/2009 08:23 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 3/6/2009 08:19 PM 發表
龍子 , 沿途有你:ccc: :ccc:

今日太陽大版貼士:特寶樂!:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 4/6/2009 03:29 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 3/6/2009 08:23 PM 發表

今日太陽大版貼士:特寶樂!:zzz:

唔係幫佢講好說話,有時佢d貼士都真係ok,同方駿暉一樣間唔中都有佳作:jjjj: .
當然對比話錢仔騎功好過達少同寶哥既儍佬更加超哂班:gggg:
作者: taxi2003    時間: 4/6/2009 03:34 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 4/6/2009 03:29 PM 發表

唔係幫佢講好說話,有時佢d貼士都真係ok,同方駿暉一樣間唔中都有佳作:jjjj: .
當然對比話錢仔騎功好過達少同寶哥既儍佬更加超哂班:gggg:

who??:ppp: :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 4/6/2009 03:35 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 4/6/2009 03:34 PM 發表

who??:ppp: :ppp:

Mr. Old:zzz:
作者: 神鷹    時間: 4/6/2009 03:37 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 4/6/2009 03:29 PM 發表

真係聽左得啖笑:ccc:
作者: 李澤楷    時間: 4/6/2009 03:39 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 4/6/2009 03:37 PM 發表

真係聽左得啖笑:ccc:

你講上面定下面果句?:zzz:
作者: 神鷹    時間: 4/6/2009 03:41 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 4/6/2009 03:39 PM 發表

你講上面定下面果句?:zzz:

當然下面個句:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 4/6/2009 03:43 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 4/6/2009 03:41 PM 發表

當然下面個句:yyy:

作者: 冼馬田    時間: 4/6/2009 07:57 PM

邊個mr.old呀?
作者: yuricylau    時間: 5/6/2009 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 4/6/2009 07:57 PM 發表
邊個mr.old呀?

is it a animal??:jjjj:
作者: Running    時間: 5/6/2009 12:15 AM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 5/6/2009 12:01 AM 發表

is it a animal??:jjjj:

萬基大叔:jjjj:
作者: 西人堅    時間: 5/6/2009 01:18 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 4/6/2009 07:57 PM 發表
邊個mr.old呀?

以前花名叫 包裝大師
依家叫 包裝至尊

名叫 x 輝 :eee:
作者: Running    時間: 5/6/2009 11:20 AM

今日又來一篇膠文

白德民的左手

大家還記得萬成的左手嗎?這位在個人心目中最受爭議的騎師,在陣上有時像是左手被點了穴道或是患了小兒麻痹症,幾乎一動不動,只靠右手打鞭,有人則謂他像是借了孫悟空的手臂,有時只得七吋吹一口氣卻可以變成十七吋。

讀者們得明白寫馬經的人有局限,有些時候需要用些暗喻。我做監場董事的時候說甚麼都可以,因為我就是權威。以前驃叔常說我們講馬像是踩鋼線,稍一踰越就有大麻煩,但太過安全又不好看,換句話說是要游走於灰色地帶,有些時候半邊身過了線,讓看的人過癮,也替我們捏一把汗。

在上世紀七十年代來港的一班澳洲騎師,當真是只靠右手打鞭及利用身體的搖擺去催策坐騎,效果當然欠佳,以至一遇到那班英國大師傅幾乎是無還手之力。此中最具代表性的是小鬍子潘納,但至少他搏馬的時候左手也是不動,令押注在其身上的馬迷空尠急,只見他兩腳搖來搖去,我看有時還真是干擾了馬匹的步韻,以至愈跑愈慢。

但萬成不同,有些時候左手可以推到上馬頭,可見非不能也。評論界及普羅馬迷都看得出來,但馬會一直縱容,最後萬成是被廉署繩之於法,不是被馬會趕走的,返回澳洲之後為馬會所帶來的煩惱,可以說是馬會自己招來的,不值得同情。

下季能否騎足全季成疑

最近很多人都關注白德民的左手,白德民當然不是潘納,現今這一輩澳洲騎師的改良式騎姿,早已借用了歐洲式騎術那一套,在需要時白德民一樣有左手推到上馬頭的能耐,只不過騎「功力勁」時忘記了運用而已。

剛周日很多人說白德民選騎「閒話一句」,但在最受歡迎馬匹投票中他卻是投「爆冷」,此中有些甚麼微言大義,各位聰明讀者可以自行詮譯,在個人心目中,白德民下季能否騎足全季實屬疑問。

薯片你都硬膠o既,西方人投票俾自己o既對手係禮貌,係代表一種風度,

而你就o係度上鋼上線玩陰謀論,快o的搵人送佢去青山啦!

作者: 木奇異    時間: 5/6/2009 11:35 AM     標題: 回復 #438 Running 的帖子

我發覺佢最鐘意講白德民 :yyy: :yyy:
功力勁唔係忘記了運用, 係根本用黎都冇用好唔好? :abcde: :abcde:
作者: Running    時間: 5/6/2009 11:56 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 5/6/2009 11:35 AM 發表
我發覺佢最鐘意講白德民 :yyy: :yyy:
功力勁唔係忘記了運用, 係根本用黎都冇用好唔好? :abcde: :abcde:

我開始懷疑:呢度係咪有薯片o既分身?:lll:
作者: 金威    時間: 5/6/2009 01:32 PM

其實最受歡迎馬匹
又唔代表遮打盃一定要揀黎騎
也許是練馬師的安排也不足為奇
作者: 莫問我是誰    時間: 5/6/2009 08:44 PM

香港評馬人一向同澳洲幫勢成水火~~:zzz: 根本係對人唔對事,針對澳洲幫~:rrr:

其實有無評馬人又會鬧下刀哥呢??連續兩場表演全程5疊,7疊轉彎.........
作者: Running    時間: 5/6/2009 08:46 PM     標題: 回復 #442 莫問我是誰 的帖子

英國佬係唔會講:zzz:

佢地當歐洲騎師係神咁拜:iiiii: 點會鬧呢
作者: Running    時間: 7/6/2009 02:06 PM

副練不應喧賓奪主
        06/06/2009

馬房員工的收入與馬房成績掛鵾,馬匹所獲獎金中有一成亦即等同練馬師所得那一份是分給馬房,按既定的比率分派。以前馬伕是由自己打理馬匹所獲的獎金中分潤,但這就容易做成分配不公平的情形,拉到一匹馬王級名駒的馬伕頓成小富戶,反之有一些運氣欠佳者三年不發市,入息只及儕輩的一小截。經改革後如今是一個大餅攤分給所有馬伕,那麼至少同一個馬房中的馬伕,收入不至於太懸殊。

對於馬伕而言,大馬房分餅的人多,細馬房分餅的人少,差距尚不至於太大。當然贏馬多又或者贏高獎金賽事多的馬房,那塊餅仍是會比較大的。但對副練馬師來說,他的一份(好像是百分之零點八)不用與人攤分,投身入贏馬多的大馬房自然比較尠數。

然而在今季末,我們卻見何敬森與洪國興爭入連年成績居於榜末的黃汝安喼,那就奇怪了,難道他們錢太多或者嫌錢腥想賺少一點?想來只得兩個可能,其一是籮底橙無人收留,其二是另有盤算。

最終何敬森爭贏了,而在前日即見有五匹馬由蘇保羅馬房轉投安喼,我就不大相信是巧合。在賽馬行頭中,副練喧賓奪主是兵家大忌,當年驃叔練馬時就嚴禁副練私下接觸馬主,馬匹隨副練過檔,並不符合賽馬事業的最佳利益。

成功年代早熟值博

今次賽事初步提供初出的三歲馬「成功年代」,試大閘走勢已相當純熟,三匹在港同父馬,初出成績是一冠一亞,血統早熟,配梁家俊較其他三歲馬少負七磅,可以一博。

:iiiii: :iiiii:

我好日唔買馬,一買就俾你燈到退出!:bbb::bbb:

作者: Running    時間: 8/6/2009 12:13 AM

較量成熟進步

馬會網頁上提供了不同跑道及路程的熱門勝出率統計,究竟這數據有沒有參考價值?在探討時我們首先假設大熱門馬等同實力馬,當然大家都知道此說並非經常成立,但以香港賽馬市場的成熟,可以說大多數時候成為大熱門的都是有實力的馬。

其次是研究跑道及路程與實力馬匹演出之關連,明顯地有些跑道及路程偏差較大,令即使實力原
本較次的馬只要形勢相就也可「偷雞」,亦有一些跑道因容易出現擠塞,同樣也會影響實力馬勝出的機會。

其實很多時候騎師的跑法影響更大,像韋達或梁家俊、蔡明紹般通常一早將馬匹擺在較前列位置,受阻的機會自然較少,如戴勝般專在內欄居後等位,阻到成匹馬抽停的機會自亦相對較高。白德民亦經常受阻,像「駿馬大師」般明明有光明前路不走卻要去混入馬群,受阻的機遇率怎會不大大提高?

「白玉駿駒」便是另一匹上賽在白德民胯下因受阻而差不多拉停的馬,到找到空位時撲上,明顯反映了馬匹本身的鬥心,今場轉程兼轉配備是正宗的魔法幻影手段,至少個人看法上次之敗根本與馬匹或配備無關,而我亦相信以此馬實力也不可能收藏得太久矣。

今日亦頗看好升班的「較量」,上次增程千四米即贏,反映仍有分在手,此馬晨課觀感日趨穩重,是質新馬成熟之象。

薯片又俾大摩玩殘:yyy:
作者: 西人堅    時間: 8/6/2009 12:18 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 8/6/2009 12:13 AM 發表
較量成熟進步

馬會網頁上提供了不同跑道及路程的熱門勝出率統計,究竟這數據有沒有參考價值?在探討時我們首先假設大熱門馬等同實力馬,當然大家都知道此說並非經常成立,但以香港賽馬市場的成熟,可以說大多 ...

硬係捉唔到 就唔好拗氣 la
又比人玩 :yyy: 姥公....

蔡仔比佢提多兩提...依家 慢閘多左好多 :zzz:
作者: Running    時間: 8/6/2009 12:21 AM     標題: 回復 #446 西人堅 的帖子

我好期待呢幾日佢會點樣講:fff:
作者: Kris    時間: 8/6/2009 12:22 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/6/2009 12:18 AM 發表

硬係捉唔到 就唔好拗氣 la
又比人玩 :yyy: 姥公....

蔡仔比佢提多兩提...依家 慢閘多左好多 :zzz:

慢親就俾佢話, 搞到有壓力:jjjj:
作者: 西人堅    時間: 8/6/2009 12:24 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 8/6/2009 12:21 AM 發表
我好期待呢幾日佢會點樣講:fff:

有慢咩?? 冇, 佢邊有慢 :eee:
佢都唔知幾好騎功 tim.....
慢到咁都有2隻跑到 2,3 :lll:
作者: Kris    時間: 8/6/2009 12:25 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/6/2009 12:24 AM 發表

有慢咩?? 冇, 佢邊有慢 :eee:
佢都唔知幾好騎功 tim.....
慢到咁都有2隻跑到 2,3 :lll:

隻雙辣一出閘開晒汽水啦:jjjj:
作者: 贏馬人    時間: 8/6/2009 12:26 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/6/2009 02:06 PM 發表
成功年代早熟值博
今次賽事初步提供初出的三歲馬「成功年代」,試大閘走勢已相當純熟,三匹在港同父馬,初出成績是一冠一亞,血統早熟,配梁家俊較其他三歲馬少負七磅,可以一博。
:iiiii:
:iiiii:
我好日唔買馬,一買就俾你燈到退出!:bbb::bbb:

你做乜唔響賽前睇?:fff: :fff:
作者: Kris    時間: 8/6/2009 12:28 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 8/6/2009 12:26 AM 發表

你做乜唔響賽前睇?:fff: :fff:  

佢冇買方向或者星球報咪唔記得睇囉
作者: 贏馬人    時間: 8/6/2009 12:35 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 8/6/2009 12:28 AM 發表
佢冇買方向或者星球報咪唔記得睇囉

記住要同D報紙佬熟呀......:zzz: :zzz:
我好多時都同熟果D報紙佬借報紙望兩眼:zzz: :zzz:
作者: jintinc    時間: 9/6/2009 10:29 AM

蔡明紹仍欠穩定
09/06/2009

原本我一直以為在今季的最受歡迎騎師選舉,我的一票是必然會投給蔡明紹的,可惜臨終點失蹄。他在五月份策騎「真龍船」及「銀太陽」,這兩場的表現我都不是太過喜歡,因而在個人的評分系統中,以點數敗給柏寶。
我絕對明白蔡明紹只不過是一個剛出道的見習生,就等於一匹未全熟的三歲馬,表現未盡穩定,有時反覆一點在所難免。但是坦白講,由他贏出第一場頭馬開始我已了解他的能力,深信只要不走歪路,必定是明日之星,而在個人心目中,在上述兩場賽事他是未有用心去跑好這場馬,因而令我有多少失望。
當然我這區區一票不會受到重視,亦並無實質作用,但董事的警告卻不能當耳邊風,就算過往習慣了警告只是例行公事,但現時的發牌小組會參考這些報告,而下季新大董走馬上任,按常理亦必然會來一個下馬威,可不能當他冇到。
這是關於「威利來」的賽後報告:「小組告誡見習騎師蔡明紹,他在中段的騎法已引起關注,小組認為他今次的騎法並非其較佳水準。小組又告誡他,在賽事任何階段他均須確保以具競爭力的方式策騎。」雖然在個人心目中並不看好「威利來」的機會,但在當日較後場次明顯利內檔前領的環境下,蔡明紹改用較文靜的方法策騎此馬,的而且確並非其最佳水準。
海之逸要交代

今次賽事初步提供第三場的「海之逸」,上賽轉L之後久休復出且是後備身份補上,途中兩度受阻仍跑入接近的第三,今次抽到C+3欄C+6彎跑道的黃金一檔,相信必然會把握機會求交代。

作者: 列高力    時間: 9/6/2009 11:13 AM

真的想派膠
作者: 西人堅    時間: 9/6/2009 12:52 PM

他在五月份策騎「真龍船」及「銀太陽」,這兩場的表現我都不是太過喜歡

嘩跑到咁先話 不是太過喜歡.....澳洲佬郁 d 就喊打喊殺
你都認真 仗義執言 wor :eee: :eee: :gggg:

威利來關阿蔡咩事, 賽後報告話左 策騎指示叫佢唔放, 做咩唔敢鬧告仔??
作者: Running    時間: 9/6/2009 12:55 PM     標題: 回復 #456 西人堅 的帖子

上次「銀太陽」單o野佢鬧徐雨石鬧得好high架

而家呢?:fff:

欺善怕惡又一例子:rrr:
作者: Running    時間: 9/6/2009 12:57 PM

又俾大家睇下何謂欺善怕惡:zzz:

一錯再錯責任誰負? - 08/05/2009

早於蔡明紹勝出在港首場頭馬之後,筆者已認定這是香港馬圈的明日之星,而一直以來其表現亦沒有令人失望,直至五月一日賽事中策騎「銀太陽」放得太快,我終於忍不住要在賽後撰文,指出蔡明紹應有更佳判斷。

誠然蔡明紹只不過是一個在港策騎未滿一季的見習生,其他同樣資歷的見習生,可能仍未勝出第一場頭馬,跑長途在留放方面也許沒有太多經驗,似乎不應苛責。但由於筆者對其有更高的期望,認為只要有適合的機遇,其成就有權高過師傅告東尼,因而我深信以其策騎天分,對步速應該可以有更佳的判斷。然而在前晚,同一個騎師騎同一匹馬再犯相同錯誤,而要被競賽小組再問話,究竟問題出在哪G?練馬師徐雨石兩次都攬上身,確認這是他所給予的策騎指示。

其實上次競賽小組已曾告誡蔡明紹,認為他應作出更大努力減慢中段步速,今次是告誡完再犯。但問題是作為一個見習生,不依策騎指示也是死罪,可以說是兩難之局。

徐雨石本身也曾是騎師,應該給予較合理的策騎指示,不理賽事段速有多快都一定要放頭顯然並不明智,亦不合理。而告東尼作為師傅,有保護徒弟的義務,也許應考慮不將他借予不懂給予恰當策騎指示的練馬師(當然這兩次的外借也有可能是基於「太陽」系馬主的情面)。

薯片,你係失憶、定係「選擇性執法」呢?一個月內整兩篇咁前後茅盾o既文,唔係欺善怕惡又係乜呢?

作者: 西人堅    時間: 9/6/2009 01:05 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/6/2009 12:57 PM 發表

早於蔡明紹勝出在港首場頭馬之後,筆者已認定這是香港馬圈的明日之星,而一直以來其表現亦沒有令人失望,直至五月一日賽事中策騎「銀 ...

告東尼作為師傅,本身也曾是騎師,應該給予較合理的策騎指示.......

點敢講 ah 佢, 佢夠薑鬧告仔 連 le 一小格都冇埋 仲要俾人打獲甘 tim ah :zzz:
收得東方系 錢點敢鬧告仔 :gggg:
作者: Running    時間: 9/6/2009 01:08 PM     標題: 回復 #459 西人堅 的帖子

我都唔記o左有隻香檳王o係告仔度添:fff:

唔怪得啦:zzz:
作者: 西人堅    時間: 9/6/2009 01:18 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/6/2009 01:08 PM 發表
我都唔記o左有隻香檳王o係告仔度添:fff:

唔怪得啦:zzz:

但問題是作為一個見習生,不依策騎指示也是死罪,可以說是兩難之局。

但問題是作為一個主帥,不依策騎指示也是死罪,可以說是兩難之局。
又唔見佢咁幫民哥兜 ge :eee:

收澳門馬會錢 唱衰香港馬會, 收東方錢鬧馬會 唔鬧東摩
仗義執言, 哈哈, 我呸 :eee:
作者: 木奇異    時間: 9/6/2009 01:31 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/6/2009 12:57 PM 發表

早於蔡明紹勝出在港首場頭馬之後,筆者已認定這是香港馬圈的明日之星,而一直以來其表現亦沒有令人失望,直至五月一日賽事中策騎「銀 ...

雙重標準如果可以講成仗義執言既 :yyy:
咁e個世界真係死得 :yyy:
作者: Running    時間: 9/6/2009 01:59 PM     標題: 回復 #461 西人堅 的帖子

試下佢老細有匹馬放落阿摩度,睇下結果會點?:fff:
作者: 贏馬人    時間: 9/6/2009 02:49 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 9/6/2009 01:31 PM 發表
雙重標準如果可以講成仗義執言既 :yyy:
咁e個世界真係死得 :yyy:

狗易失言:zzz: :zzz:
作者: 金威    時間: 9/6/2009 03:17 PM

卡樂B 雞蛋裡挑骨頭吧
見習生第一季出道
跑錯一二場, 不足為奇
人有時候也會很失魂, 遊魂
也許從錯誤中成長才是最重要
作者: 列高力    時間: 10/6/2009 06:20 PM

歡騰檔利坐二望一
10/06/2009

現時草地賽事到了半場通常會用壓草機繞場一周壓草,根據跑道經理的說法是藉以減少跑道偏差令馬匹可以公平競逐。
但實際的情況如何?我們試看上周三晚的數據,前四場雖仍偏利中內檔,但仍有一匹九檔馬取勝及一匹十二檔馬跑入連贏,壓地之後的四場則悉數由七檔以內的馬包辦連贏,排一檔的馬更獲兩冠一亞。
當然大家會說一次的數據可能只是巧合,在統計學上沒有多大價值,那讓我們看看上次用這條快活谷C+3跑道時的情形,當晚下半場有三場由五檔以內的馬包辦連贏,而「功夫」雖是排八檔取勝,實則一早搶出貼欄,換句話說八檔等於一檔。
故此這壓地實際上是減少了跑道偏差抑或是增加了尚有待更多的數據驗證,就個人的觀察我會在後半場更加集中買內檔馬。
「福喜」已經一連四場不勝有位,其中兩場是排於不利的外檔起步,今場抽到二檔前段不會太慢,多數可以快過內側的「朝東飛駒」而進佔內欄,換句話說二檔即是一檔,得形勢之利可期再下一城。
另一匹同樣是抽二檔起步的「歡騰」,更加是均速前置型跑法的馬匹,而同場排一檔的「勁擊」差不多是必然慢開,故將會是貼欄領放的一匹,如跑道一如所料到了後半場大利內檔前領的話,這匹在蔡明紹胯下的「歡騰」,可以說是不勝有位之馬。
我呸
作者: taxi2003    時間: 10/6/2009 06:31 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 10/6/2009 06:20 PM 發表
歡騰檔利坐二望一
10/06/2009

現時草地賽事到了半場通常會用壓草機繞場一周壓草,根據跑道經理的說法是藉以減少跑道偏差令馬匹可以公平競逐。
但實際的情況如何?我們試看上周三晚的數據,前四場雖仍偏利中 ...

香得:fff: :fff:
作者: 贏馬人    時間: 10/6/2009 06:38 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 10/6/2009 06:20 PM 發表
歡騰檔利坐二望一
10/06/2009

但實際的情況如何?我們試看上周三晚的數據,前四場雖仍偏利中 ...

同天樂同坐一條船:iiii: :iiii: :iiii:
作者: kitchai1228    時間: 11/6/2009 12:36 AM

卡洛斯中番次先:eee:
作者: jintinc    時間: 13/6/2009 08:50 AM

招積仔喜得地利
13/06/2009

今午的賽事水準偏低,尤其一至六場中上賽能上名的馬不多。
執筆時有雨,雨勢雖不大但有雷暴,天文台亦預測今午天氣是大雨雷暴,場地可能起變化,加上偏差較大的沙田草地C+3跑道及一批實力較次的馬,恐怕並非好玩的一日。
因應場地的變化調整了對部分馬匹機會的評估,例如昨文提供的「利好」在太過黏軟的場地上機會必打折扣,需要調低評級,反而同場的「家家寶」卻明顯得益於場地的轉變,提高了爭勝機會。
當然今日是否真的有大雨,執筆時實不得而知,但以當前形勢估量,擅跑變化場地、輕磅而又可以跟前跑的馬當較佔上風,當然也還要騎師不是太過錫身方可以發揮得出。
根據上述條件而提高了評級的馬尚有「又贏晒」,原本在這組三班佔不到上風,亦未贏過千四米路程,但卻曾五度上名,今場正正是符合磅輕擅黏軟地可跟前跑兼配牌仔這四大條件,可作冷位看待。
「華忠寶」是另一匹跑正常場地應該輪不到的馬,純是因應場地變化營造較有利環境才選取,位置當W賭的一類。
「招積仔」的評級亦可獲提升,雖然季內未嘗上名,但今場乃是全季狀態最好的一次,本身較季初減了八分,今場又是限今季未贏過的馬上陣的遺材賽,本身配柏寶及得到多少場地之助,難贏的馬爭勝機會提升。

作者: 奧運精神    時間: 13/6/2009 11:23 AM

冇雨落:hhh: :hhh:
作者: kitchai1228    時間: 14/6/2009 01:58 AM

比隻有班底既"好耐力"鋸左真係冇咩好講
作者: jintinc    時間: 14/6/2009 07:31 PM

輕越直前太滋油
14/06/2009

天文台預測大雨雷暴,入到馬場卻是藍天白雲掛好地牌,賽前估天氣估場地都不可得,更遑論預測賽果了。
見習騎師蘇狄雄終於在季末打開勝利之門,可喜可賀。雖說只是平頭冠軍,總算是贏過頭馬,上陣兩次沒有甚麼走勢的何良練馬師團體馬「大有運」突然發威,本身原是四十多倍的大冷。
苦戰多時取得突破原應心雄,但蘇狄雄在接韝@場騎「輕越直前」的表現卻令人失望,這匹以往場場大敗的馬在轉彎入直路時居然輕鬆按韁居第三位,距一對放頭馬約三個馬位,由於此場步速不快,在最初六百米頭尾相距不過四馬位左右,至爆炸彎中心「名店之星」及「衝勁寶」才開始加速放離,作為一個經驗尚淺的見習生,沒有理由在此刻仍以為坐騎在手按兵不動。
蘇狄雄遲遲才推騎

事實上,直到二百五十米處蘇狄雄仍是按韁未見推騎,直至過終點也只是輕推幾步未有落鞭,以第五名過終點,與策騎「大有運」時判若兩人,見習騎師當起時應該要乘長風破萬里浪,騎馬要多點活力,好好珍惜前途吧!

作者: 小野伸二    時間: 14/6/2009 07:35 PM

係唔係都要鬧...:ppp:

咪又係自己買左先鬧:yyy:
作者: Kris    時間: 14/6/2009 07:36 PM

蘇狄雄咁都要俾你話下真陰功...
作者: 櫻花    時間: 14/6/2009 07:38 PM

"大有運" 第一場1000是有少少走勢,名次低不等於沒走勢,卡叔 根本就沒有做功課. :ppp: :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 14/6/2009 07:40 PM

卡叔自稱係數據派WO.睇太陽報講:ppp:
作者: yuricylau    時間: 14/6/2009 07:45 PM

你都識講「經驗尚淺」啦:yyy:
雄仔有咁醒就唔駛咁遲開齋啦:jjjj:
作者: Running    時間: 14/6/2009 07:46 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/6/2009 07:40 PM 發表
卡叔自稱係數據派WO.睇太陽報講:ppp:

數佢老味:zzz:

佢係數據派?次次貼馬貼埋晒o的大路馬!:zzz:

真正o既數據派應該係睇得好宏觀,唔會只係識話「買馬買騎師」o既數據派!:rrr:
作者: 櫻花    時間: 14/6/2009 07:47 PM

卡叔 之前不做功課,
之後罵人又不核查資料,完全單憑想像就發炮,"卡叔"如果睇返"大有運"1000個場走勢圖,就會發覺隻馬追左好多,不能算是沒走勢.:uuu:
作者: 李澤楷    時間: 14/6/2009 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 14/6/2009 07:46 PM 發表

真正o既數據派應該係睇得好宏觀,唔會只係識話「買馬買騎師」o既數據派!:rrr:

貼大路馬都要中先得,佢都間唔中都中既:zzz: .
有邊個人買馬唔買騎師:ppp: .
擺個魯柏軒,薛順強,蘇狄雄落去都唔夠膽搵佢做膽啦:ppp:
作者: Kris    時間: 14/6/2009 07:54 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/6/2009 07:49 PM 發表

貼大路馬都要中先得,佢都間唔中都中既:zzz: .
有邊個人買馬唔買騎師:ppp: .
擺個魯柏軒,薛順強,蘇狄雄落去都唔夠膽搵佢做膽啦:ppp:

場場貼大熱門一季計落點都有接近30%中W, 但咁樣唔代表贏到錢囉.

至於買馬買騎師, 你睇下7月頭個D10蚊WP騎師數據, 贏最多錢十成係冷門華人唔係韋達柏寶囉

作者: 李澤楷    時間: 14/6/2009 08:00 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 14/6/2009 07:54 PM 發表

場場貼大熱門一季計落點都有接近30%中W, 但咁樣唔代表贏到錢囉.

至於買馬買騎師, 你睇下7月頭個D10蚊WP騎師數據, 贏最多錢十成係冷門華人唔係韋達柏寶囉

卡生都唔係買韋達,買蔡明紹ja ma:zzz: .
不過唔知點解佢推介小蔡果陣小蔡就會有D驚嚇野睇:fff:
作者: 西人堅    時間: 14/6/2009 08:10 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/6/2009 08:00 PM 發表

卡生都唔係買韋達,買蔡明紹ja ma:zzz: .
不過唔知點解佢推介小蔡果陣小蔡就會有D驚嚇野睇:fff:

佢領 摩法幻影 野 ge 命中率 好高 ga :yyy:
作者: 西人堅    時間: 14/6/2009 08:11 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 14/6/2009 07:46 PM 發表

數佢老味 :gggg:

條撚樣 根本就係陰謀派 或 鬥氣派 :fff:
作者: 李澤楷    時間: 14/6/2009 08:15 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 14/6/2009 08:10 PM 發表

佢領 摩法幻影 野 ge 命中率 好高 ga :yyy:

我記得好似無次中到大摩既馬.
但唔夠膽鬧大摩,所以白生成為被發洩對象:zzz:
作者: 木奇異    時間: 14/6/2009 08:22 PM

QUOTE:

講真而家有邊個評馬人唔係次次貼大路馬ga :yyy:
馬達之流 臨場10場估計最少有7場貼4大熱門 :yyy:
有膽 有信心去貼冷馬win / 膽既真係好少 :zzz:
作者: 小野伸二    時間: 14/6/2009 08:25 PM     標題: 回復 #487 木奇異 的帖子

咁唔通10場貼哂冷馬咩~
作者: 西人堅    時間: 14/6/2009 08:27 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/6/2009 08:22 PM 發表

講真而家有邊個評馬人唔係次次貼大路馬ga :yyy:
馬達之流 臨場10場估計最少有7場貼4大熱門 :yyy:
有膽 有信心去貼冷馬win / 膽既真係好少 :zzz:

張基 ok ga,
唔好睇佢比果隻, 佢有好野收埋食 ge
d 好野 佢沙圈會漏口風......:lll:
作者: hwwong0319    時間: 14/6/2009 08:27 PM

輸打贏要...

叫薯片佬上去騎~睇下佢點騎
作者: 木奇異    時間: 14/6/2009 08:34 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/6/2009 08:25 PM 發表
咁唔通10場貼哂冷馬咩~

最少唔好貼4大熱門lor :abcde:
4隻唔該貼1-2隻冷都好 :jjjj:

同埋班友臨場沙圈有時講冷馬點有機會幾好幾好, 但又唔見佢貼 :abcde:
係有信心既 大大冷都可以囉黎做膽GA :qqqq:
作者: 木奇異    時間: 14/6/2009 09:05 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 5/6/2009 01:18 AM 發表

以前花名叫 包裝大師
依家叫 包裝至尊

名叫 x 輝 :eee:

http://www.hk-racing.com/viewthread.php?tid=43765
唔怪之得 佢咁鐘意澳門馬啦 :yyy:

換言之佢真係分分鐘係香港輸到x街 所以咪有幾衰唱到咁衰lor :yyy:
作者: taxi2003    時間: 14/6/2009 09:07 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/6/2009 09:05 PM 發表

http://www.hk-racing.com/viewthread.php?tid=43765
唔怪之得 佢咁鐘意澳門馬啦 :yyy:

換言之佢真係分分鐘係香港輸到x街 所以咪有幾衰唱到咁衰lor :yyy:

冇左條link:ppp: :ppp:
作者: 木奇異    時間: 14/6/2009 09:11 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/6/2009 09:07 PM 發表

冇左條link:ppp: :ppp:

佢del左post呀? :yyy:
佢係個post度話自己6月14日中6條Q 3條T(澳門馬) :abcde::abcde:
作者: taxi2003    時間: 14/6/2009 09:12 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/6/2009 09:11 PM 發表

佢係個post度話自己6月14日中6條Q 3條T(澳門馬) :abcde::abcde:

我今日上去睇見到冇click入去,仲以為hk馬:yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 14/6/2009 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/6/2009 09:12 PM 發表

我今日上去睇見到冇click入去,仲以為hk馬:yyy: :yyy:

真係一朝得志,XXXX:iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 14/6/2009 09:15 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/6/2009 09:11 PM 發表

如果玩世界巡迴賽咪贏到爆燈:fff:
作者: 小野伸二    時間: 14/6/2009 09:16 PM     標題: 回復 #497 李澤楷 的帖子

至慘唔係中6條Q+3條T=9場q呢

係6條Q個幾場入面有3場中埋t姐:yyy:
作者: taxi2003    時間: 14/6/2009 09:17 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/6/2009 09:16 PM 發表

咁都6場有120分:fff: :fff:
唔會其他冇隻中掛:yyy: :yyy:
作者: 木奇異    時間: 14/6/2009 09:19 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/6/2009 09:15 PM 發表

如果玩世界巡迴賽咪贏到爆燈:fff:

8場賽事佢 22 + 22 + 22 + 18 + 18 + 18 已經 120分 :fff::fff:
作者: 木奇異    時間: 14/6/2009 09:21 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/6/2009 09:17 PM 發表

咁都6場有120分:fff: :fff:
唔會其他冇隻中掛:yyy: :yyy:

都有可能係GA :fff:
不過120分應該已經夠贏谷草挑戰賽:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 14/6/2009 09:26 PM     標題: 回復 #501 木奇異 的帖子

佢係咪一場挑5隻先:fff:
作者: 木奇異    時間: 14/6/2009 09:29 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/6/2009 09:26 PM 發表
佢係咪一場挑5隻先:fff:

我好記得4隻姐 :yyy:
挑5隻佢都仲敢係度吹既話我一早已經恥笑左啦 :yyy:
作者: Running    時間: 14/6/2009 09:31 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/6/2009 09:16 PM 發表

其實咪同馬經版每次狂讚o的評馬人勁中o既手法一樣:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 14/6/2009 09:31 PM     標題: 回復 #503 木奇異 的帖子

咁咪俾佢威下囉~~~

反正香港又無得賭澳門馬
作者: Running    時間: 14/6/2009 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 14/6/2009 08:27 PM 發表

張基 ok ga,
唔好睇佢比果隻, 佢有好野收埋食 ge
d 好野 佢沙圈會漏口風......:lll:

張基唔一定沙圈漏口風,有時佢o係東方大版貼士,都好夠膽貼冷門做頭二選。
作者: 李澤楷    時間: 14/6/2009 09:54 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/6/2009 09:21 PM 發表

都有可能係GA :fff:
不過120分應該已經夠贏谷草挑戰賽:yyy:

不如搵日試下澳門挑戰賽,當然係香港剎科日之後搵日試下玩下:fff:
作者: jintinc    時間: 16/6/2009 02:58 AM

延長馬季的考量
15/06/2009

時近季末,人疲馬乏。上周六賽事有五匹馬在排位後退下火線,以後備身份替上的馬中有「正旋」及「衝勁寶」入冷腳。但凡後備替出的馬通常會有較佳分頭,一來在人手一份的排位報上,不會有人提供因而受人忽略,二來很多報紙及馬簿都會將這些後備馬的賽績放在不當眼的一頁,有些馬迷亦懶於翻查。近期除了退出馬之外,在剛周末亦有三位騎師因身體不適退下火線,其中楊侅驍P賴維銘都是在賽事進行之後才退出的,未知是否受到炎熱天氣的影響。
自己知自己事,每年到了臨近季末的個多月,體力線下降甚速,這是因為從事賽馬行業的人,在馬季內基本上是沒有休息之故。社會上大多數工作崗位,通常每周會有一至兩日休息,這樣的設計自有其本身道理,這完全不關乎是否願意勤力工作或是否肯拚搏的問題,而是人的生活需要有適當平衡,像機器般長期開動早晚會帶來很多問題。
近年馬會為了提升投注額作出了兩個主要的改動,其一是延長了馬季,相對於筆者入行時馬季只得八個月是長了兩個月,亦即是四分之一,亦因而無法完全避開炎熱潮濕的夏季。其二是大多數日馬由周末轉到周日,這一變動是大大削減了賽馬從業員休息及與家庭相聚的時間,影響其實相當深遠。
季末產生厭戰情緒

最近有兩大騎師不約而同地寧願停賽而不是以罰款取代,雖然我無法知悉他們的真正想法,但不排除是因天氣炎熱及季末勞累而產生厭戰情緒,香港的大騎師一季收入相當豐厚,有些時候金錢可能已經不是他們最主要的考慮。:kkk: :kkk:
正如很多人評論近期各國央行的「量化寬鬆」政策,為短期有效但長期可能帶來惡果一樣,馬會在制訂政策時亦應衡量短線與長期的影響。

作者: 贏馬人    時間: 16/6/2009 03:17 AM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 16/6/2009 02:58 AM 發表
最近有兩大騎師不約而同地寧願停賽而不是以罰款取代,雖然我無法知悉他們的真正想法,但不排除是因天氣炎熱及季末勞累而產生厭戰情緒,香港的大騎師一季收入相當豐厚,有些時候金錢可能已經不是他們最主要的考慮。

話你杭州,你就嬲:rrr: :rrr:
話你蕃薯,你又冇咁大兜:zzz: :zzz:
:kkkk: :kkkk: 卡樂B
作者: 小野伸二    時間: 16/6/2009 03:18 AM     標題: 回復 #508 jintinc 的帖子

佢之前兩日先叫董事局停多d個d大牌騎師賽,等佢地反省下:yyy:

今次真係想唔話你on9都幾難:ppp:
作者: 贏馬人    時間: 16/6/2009 03:29 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 16/6/2009 03:18 AM 發表
佢之前兩日先叫董事局停多d個d大牌騎師賽,等佢地反省下:yyy:

唔只on9:uuu: :uuu:
係on99:fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 16/6/2009 09:03 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 16/6/2009 03:18 AM 發表

佢根本就係 on9 :yyy:
作者: taxi2003    時間: 16/6/2009 09:08 AM

佢示範左咩叫”今日既我打倒昨日既我”:yyy: :yyy:
作者: jintinc    時間: 16/6/2009 11:50 PM

本主題由 EternitY 於 16/6/2009 10:47 AM 設置高亮:fff: :fff:

E主席:jjjj: :jjjj:
作者: Running    時間: 16/6/2009 11:52 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 16/6/2009 11:50 PM 發表
本主題由 EternitY 於 16/6/2009 10:47 AM 設置高亮:fff: :fff:

E主席:jjjj: :jjjj:

呢個Post被提升地位:jjjj:
作者: jintinc    時間: 16/6/2009 11:53 PM

伊露依LV=薯片佬LV:eee: :eee:
作者: 贏馬人    時間: 16/6/2009 11:56 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 16/6/2009 11:52 PM 發表
呢個Post被提升地位:jjjj:

薯片佬就被貶低地位:gggg: :gggg: :fff: :fff: :fff:

作者: Running    時間: 16/6/2009 11:57 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 16/6/2009 11:53 PM 發表
伊露依LV=薯片佬LV:eee: :eee:

佢而家勁到有o的馬貼完可以出事:zzz:

跑得叻:貼完就傷腳!

包裝好友:貼完就爆缸!
作者: 翼    時間: 16/6/2009 11:58 PM

香港的大騎師一季收入相當豐厚,有些時候金錢可能已經不是他們最主要的考慮。:kkk: :kkk:

:yyy: 當正個個係大少咩
作者: 李澤楷    時間: 16/6/2009 11:58 PM

幾時有張福元好文:fff:
作者: Running    時間: 16/6/2009 11:59 PM     標題: 回復 #519 翼 的帖子

咁我想知道佢地仲要考慮乜o野?:yyy: :yyy:
作者: kitchai1228    時間: 17/6/2009 12:01 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 16/6/2009 11:59 PM 發表

有錢但冇時間用:eee:
作者: 翼    時間: 17/6/2009 12:02 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 16/6/2009 11:59 PM 發表

試左手硬直 小兒痳痺:yyy: :yyy: 點樣令自己停賽有假放
作者: Running    時間: 17/6/2009 12:04 AM

QUOTE:
原帖由 於 17/6/2009 12:02 AM 發表

試左手硬直 小兒痳痺:yyy: :yyy: 點樣令自己停賽有假放

又或者某人愛將近期不斷試慢閘打後上:fff:

Bold o左個句o野某位藝術大師係專家來:yyy:

作者: 翼    時間: 17/6/2009 12:05 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/6/2009 12:04 AM 發表

呢樣o野某位藝術大師係專家來:yyy:

:fff: la搵夠停賽 又5駛去操馬,又可以休息
復出夠力做番o的好戲
作者: Running    時間: 17/6/2009 12:07 AM

QUOTE:
原帖由 於 17/6/2009 12:05 AM 發表

:fff: la搵夠停賽 又5駛去操馬,又可以休息
復出夠力做番o的好戲

休息足夠先至有Mood去做o野:fff:

你都知有o的騎師一冇Mood o的馬可以一檔走N疊:fff:

作者: Running    時間: 17/6/2009 12:10 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 16/6/2009 09:08 AM 發表
佢示範左咩叫”今日既我打倒昨日既我”:yyy: :yyy:

罰錢欠缺阻嚇力

周三晚共有五位騎師因不小心策騎而被罰,有停賽、有罰款、亦有停賽加罰款,這制度是澳門先採用的,坦白講個人對這制度並不特別欣賞。所謂刑罰一定要具阻嚇作用,促使有關人等不要再犯,在法庭上犯嚴重案件的會判監禁,這是針對人最怕失去自由的天性,若可用罰錢來取代,以香港富有人士之多,恐怕犯罪率必大升。

打蛇打七寸,這是切中要害,騎師(尤其是大騎師)怕罰停賽肯定多過怕罰錢,因為停賽不單純是經濟損失,還包括坐騎可能流失到競爭者手上,還有就是下了一番心機部署的馬落在別人手上可能前功盡廢,事實證明甚少騎師寧願揀停多一兩日不罰款的,他們的取捨可說是彰彰明甚。

若馬會是商業機構,利用罰款來增加收益那尚無可厚非,即如違例駕駛及停泊的罰款實際上是庫房收入的一部分,但馬會信誓旦旦這些罰款是撥落一個基金,並不視為馬會收入,據馬會的說法,這是為了讓馬迷不用經常面對太多配搭轉換。

總覺得馬會不少政策都是過分向騎練傾斜,這都是世界上其他地方所無的。
作者: jintinc    時間: 17/6/2009 12:23 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/6/2009 12:10 AM 發表

騎師(尤其是大騎師)怕罰停賽肯定多過怕罰錢,因為停賽不單純是經濟損失,還包括坐騎可能流失到競爭者手上,還有就是下了一番心機部署的馬落在別人手上可能前功盡廢,事實證明甚少騎師寧願揀停多一兩日不罰款的,他們的取捨可說是彰彰明甚。

韋達 , 柏寶:jjjjj: :jjjjj:

薯片:yyy: :yyy:
作者: Running    時間: 17/6/2009 12:25 AM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 17/6/2009 12:23 AM 發表

韋達 , 柏寶:jjjjj: :jjjjj:

薯片:yyy: :yyy:

最近有兩大騎師不約而同地寧願停賽而不是以罰款取代,雖然我無法知悉他們的真正想法,但不排除是因天氣炎熱及季末勞累而產生厭戰情緒,香港的大騎師一季收入相當豐厚,有些時候金錢可能已經不是他們最主要的考慮。

你到底講乜X野啊,薯片!:yyy:

作者: 自由雨滇行    時間: 17/6/2009 12:26 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/6/2009 12:10 AM 發表

罰錢欠缺阻嚇力

周三晚共有五位騎師因不小心策騎而被罰,有停賽、有罰款、亦有停賽加罰款,這制度是澳門先採用的,坦白講個人對這制度並不特別欣賞。所謂刑罰一定要具阻嚇作用,促使有關人等不要再犯,在法 ...

條友有無用腦
之前先話唔明D人做乜寧願罰錢唔停賽
而家又解釋到點解佢地咁做
作者: Running    時間: 17/6/2009 12:27 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 17/6/2009 12:26 AM 發表

條友有無用腦
之前先話唔明D人做乜寧願罰錢唔停賽
而家又解釋到點解佢地咁做

佢咪同o個班梅窩暴民一樣囉:rrr:

講o的o野口是心非,仲扮到自己好正義!
作者: ayaya9992003    時間: 17/6/2009 12:30 AM

前後矛盾:zzz: :zzz:

作文一定肥
作者: 自由雨滇行    時間: 17/6/2009 12:42 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 17/6/2009 12:27 AM 發表

佢咪同o個班梅窩暴民一樣囉:rrr:

講o的o野口是心非,仲扮到自己好正義!

佢會唔會係住梅窩:yyy:
作者: Running    時間: 17/6/2009 12:44 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 17/6/2009 12:42 AM 發表

佢會唔會係住梅窩:yyy:

或者佢o的親戚係:zzz:
作者: 君子    時間: 17/6/2009 02:21 AM

聽18台話 有D騎師鍾意停賽多過罰錢

係因為罰既錢太多
作者: 金威    時間: 17/6/2009 01:10 PM

其實人人唔同
比如罰魯柏軒, 咁梗係停賽好過罰款啦
但韋達, 柏寶等就唔同了, 可能跑一日馬獎金都番晒黎
根本同咩天氣熱厭戰無關
作者: 列高力    時間: 17/6/2009 02:04 PM

新思維取代舊觀念
17/06/2009

香港賽馬由上世紀七十年代轉為職業化開始起飛,經過幾十年的發展,如今已成為世界上有數的賽馬重鎮之一,應該引進一些新思維取代舊觀念。
上世紀的香港賽馬就像香港球隊要請外援一樣,要靠自外地聘來一些有經驗的騎練以提升香港賽馬行業的專業水平,對於那一輩的開荒牛給予較優厚的條件是無可厚非。
但如今已是時移勢易,香港賽馬所能提供的回報已是相當吸引,尤其是練馬師,在不用承擔虧本風險之下有機會獲取相當豐厚的收入,而本地的練馬師執照乃是稀有資源,只限二十多個名額,不像某些先進賽馬國家般可以不限量簽發,在這樣的特殊環境下練馬師既擁有賺取豐厚收入的權利,亦應該肩負相應的義務。
我的看法是練馬師(及騎師)作為領有馬會所發執照的人士,應該像地產代理或保險經紀,與代理公司及保險公司之間的關係,即共存共榮,大家共同坐一條船,做任何事都要符合雙方面的利益。
地產代理及保險公司都不會聘用趕走客戶的伙記,在同一框架下馬會亦不應該發牌給令顧客厭惡的人士,就是這麼簡單,換句話說有關人等的成績只不過是一項附帶條件,並非主要條件。
發牌小組不再橡皮圖章

這種思維模式其實亦配合馬會近年以生意為本的政策,而最終的生殺大權則落在由馬會董事局成員組成的發牌小組手上。以往發牌小組經常予人以橡皮圖章的感覺,但今屆由葉澍敺嵽竷D席的發牌小組,主動警告一些經常被查詢跑法的騎師,作風令人耳目一新,若能在此基礎上再多走一步,警告一下那些旗下馬匹經常演出波動或被研訊跑法次數較多的練馬師,提醒他們若情況持續馬會可能拒絕發牌,相信必可起到比競賽小組修改賽例更強的警惕作用。

作者: 西人堅    時間: 17/6/2009 02:50 PM

我的看法是評馬人作為馬圈搵食一份子,應該像地產代理或保險經紀,與代理公司及保險公司之間的關係,即共存共榮,大家共同坐一條船,做任何事都要符合雙方面的利益。
地產代理及保險公司都不會聘用趕走客戶的伙記,

在同一框架下馬會亦不應該發牌給天天9up、亂9咁鬧及為私利而抹黑他人的人士,就是這麼簡單 :gggg:  
作者: 櫻花    時間: 17/6/2009 03:29 PM

卡生 呢種"顧客至上"管理哲學,已經落後.
現在管理人在滿足顧害外,還要照顧員工感受和士氣,因為員工士氣低落,會直接影響服務質素,服務質素下降對業績帶來嘅負面影響,隨時比得失一,二個無理取鬧嘅客戶更嚴重.

馬會當然要管束他的顧員(包括騎,練),但作為管理人更重要是明斷是非,認真判斷那些顧客(包括評馬人)是非無理取鬧和過份呵索,作出恰當處理.

題外話,卡生  好像之前是澳門馬會的管理人?
如果他那麼掂,點解不去協助他們搞好管理,而在西方日報一隅寫文章,埋沒英才?

作者: jintinc    時間: 18/6/2009 10:57 AM

練馬也得與時並進
18/06/2009

這個世界在不斷進步,由當年愛迪生發明電燈及瓦特發明蒸氣機,到今時今日已經走過了很長的路,未來的日子不得而知,但在個人心目中,我們所處的年代由於電晶體的發明,令科技發展的速度扳上了新的台階。
小時候到無線電工程學校上課,用真空管砌收音機,那時俗稱「原子粒」的晶體管仍是新事物,電腦只是科幻小說中的題材,這幾十年來我看颽鴔犍H驚人的速度發展,傳真機、傳呼機、手提電話、電腦、互聯網,也不知道下一個突破點是甚麼。
當然這G是馬經版,我也不是打算講科技發展史,想提出的話題其實是在世界發展如此急速,對賽馬究竟有些甚麼影響?
投注科技乃是變化最大的項目自是不在話下,而有了互聯網之後,資訊的提供及傳遞亦有了更具效率的渠道,但騎與練方面又如何?就個人理解,騎術受科技發展的影響不大,五十年前的好騎師來到今日相信一樣可以贏馬。美國的職業運動員較多電腦分析,例如甚麼樣的騎姿可以減少風阻及更利坐騎發揮之類,不過有天分的騎師憑感覺已足矣,不用靠這一些。
新知識比經驗重要

練馬方面又如何?經過這些年的觀察,年輕新進練馬師的整體成績明顯比老一輩練馬師好,似乎印證了新知識比經驗更加重要。現時練馬師榜上資歷最深的應該是黃汝安、伍碧權及吳定強,然後到姚本輝、梁定華及文家良,他們的成績多在練馬師榜的下游,反觀近年才升正的方嘉柏、徐雨石、李易達及葉楚航則在前列。
傳統智慧以為練馬必然是講經驗似乎經不起實證分析,老牌練馬師想提升本身的競爭力也許得放下身段,重新學習練馬及餵飼方面有些甚麼新技術,可以令馬匹的健康及體力維持長時間。

作者: 飛神    時間: 18/6/2009 11:03 AM

x你呀西卡
話9我偶像強哥
佢識馬時你仲飲緊奶
講馬匹健康你個門外漢出咩聲:bbb:

之前又話唔鍾意波動 李易達仲唔夠波動?:yyy:
作者: Running    時間: 18/6/2009 11:12 AM     標題: 回復 #541 飛神 的帖子

o係佢身上贏錢咪正常,輸o左咪插佢「波動」囉!:zzz:

話大夫唔識搞傷病馬?勝利雄威、魅力漢子、京城之威、哈哈妙、海之逸呢堆馬都俾佢搞得掂,咁係咪代表佢Outdate?:zzz:
作者: industrialist    時間: 18/6/2009 11:23 AM

如果將大夫個D馬俾哂個D年輕新進練馬師,仲有幾多隻會留低呢
作者: 李澤楷    時間: 18/6/2009 12:43 PM

我記得以前初出道既梁定華,何良,姚本輝夠係前列:fff:
作者: 李澤楷    時間: 18/6/2009 12:45 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 18/6/2009 11:03 AM 發表
x你呀西卡
話9我偶像強哥
佢識馬時你仲飲緊奶
講馬匹健康你個門外漢出咩聲:bbb:

之前又話唔鍾意波動 李易達仲唔夠波動?:yyy:

我覺得方嘉柏都夠哂波動.14名變第1名:lll:
作者: 李澤楷    時間: 18/6/2009 12:54 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/6/2009 11:12 AM 發表
o係佢身上贏錢咪正常,輸o左咪插佢「波動」囉!:zzz:

話大夫唔識搞傷病馬?勝利雄威、魅力漢子、京城之威、哈哈妙、海之逸呢堆馬都俾佢搞得掂,咁係咪代表佢Outdate?:zzz:

薯片夠係大摩身上輸到甩褲,但無插佢:lll:
作者: Running    時間: 18/6/2009 12:55 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/6/2009 12:45 PM 發表

我覺得方嘉柏都夠哂波動.14名變第1名:lll:

葉生都非常波動,有成三個月冇馬贏,而家就贏到爆廠。:lll:
作者: 西人堅    時間: 18/6/2009 01:03 PM

on9, d 馬轉入黎果時 唔係五勞七傷就 得番 2隻腳跑得
強哥勁到 澳洲有 d 人聽到 gary ng 就話 哦.....horse hopsital...:zzz:

香港 有你 le d 評馬人 個馬圈想唔死都幾難 :gggg:
作者: 君子    時間: 18/6/2009 01:05 PM

卡洛斯 而家專欄成日4/5 都係9up  之後1/5 就係提供

我都想做呀 ahaha
作者: 西人堅    時間: 18/6/2009 01:05 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 17/6/2009 03:29 PM 發表
卡生 呢種"顧客至上"管理哲學,已經落後.
現在管理人在滿足顧害外,還要照顧員工感受和士氣,因為員工士氣低落,會直接影響服務質素,服務質素下降對業績帶來嘅負面影響,隨時比得失一,二個無理取鬧 ...

題外話,卡生  好像之前是澳門馬會的管理人?
如果他那麼掂,點解不去協助他們搞好管理,而在西方日報一隅寫文章,埋沒英才?

其實請佢番來的目的已經達到,
佢主要 ge 工作係 日日在報紙寫衰香港馬會攪煽動 同贊 澳門係天堂 :eee: :eee:

結果令澳門馬會 得罪香港馬會 :zzz:
作者: 李澤楷    時間: 18/6/2009 01:05 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/6/2009 12:55 PM 發表

葉生都非常波動,有成三個月冇馬贏,而家就贏到爆廠。:lll:

馬偉昌都夠波動,過年前得1w,而家騎師榜排係前列:fff:
作者: 贏馬人    時間: 18/6/2009 11:14 PM

薯片佬:fff: :fff:

作者: yinho    時間: 18/6/2009 11:35 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 18/6/2009 11:14 PM 發表
薯片佬:fff: :fff:

唔係on撚99"口也"賓周咩:jjjj: :jjjj:
作者: 自由雨滇行    時間: 18/6/2009 11:35 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/6/2009 01:05 PM 發表

馬偉昌都夠波動,過年前得1w,而家騎師榜排係前列:fff:

我諗起滇仔:jjjj:
作者: jintinc    時間: 19/6/2009 11:18 AM

速勢系統存在缺陷
19/06/2009

我不知道有幾多讀者會留意馬會所提供的速勢指數,這類所謂由馬會提供,實際上是由馬會向私人供應商購入了這項服務,然後免費提供給馬迷參考。就筆者所認識的朋友、行家文章以至網上留言版評論,提及速勢評分者可謂少之又少,一些朋輩甚至渾然不知有這麼一回事。
由於上網是使用速勢系統的主要渠道,理論上經常使用留言版或經常上網的那班馬迷最有機會接觸這些資訊,而如果有人經常使用通常會提出一些討論,故此我的結論是使用率應該不高。
在個人而言,我會視之為其中一項參考,亦不會否定其價值,畢竟觀操只是一種憑經驗得出來的感覺,欠缺了科學上的客觀性,而速勢評分是建基於馬匹陣上的表現,具備一定的客觀性,可以互補。但以我使用一段時間的經驗,發現了一些問題,舉一個例子,最近「綠翔王」曾兩度成為一場賽事中速勢評分最高的馬,有點兒令人摸不騔Y腦,這匹馬不但從未走入接近的名次,陣上基本上可說是從無走勢,無論從任何角度也難以計算出,這是全組中往績實力最強的一匹。
計算準則冀公布

由於這速勢指數是如何計算出來並無公布,只能憑個人經驗去作揣測,個人估計問題的癥結,在於這程式對於陣上曾受擠阻的馬,會酌量提升其速勢評分,本來這無可厚非,有一些馬明顯是因受阻而敗,換句話說,若單憑其陣上所締時間及所獲名次,並不能反映其真正實力。但問題是一些根本沒有機會的馬,像「綠翔王」,在馬群後跟跑,無論是否受阻都無爭勝機會,若是因這擠阻而將其評分調升到全組最高便不免有點誤導,成為一個系統上的缺陷。當然這些全都是個人的推算,若與事實不符,還望馬會能公布一下計算的準則。

作者: poiuy    時間: 19/6/2009 11:49 AM

唔好話你唔識用速勢:fff:
作者: 木奇異    時間: 19/6/2009 12:29 PM

綠翔王冇走勢? :kkk:
全程3疊望空輸3個幾馬位算唔算有d走勢 :abcde:  :abcde:
作者: jintinc    時間: 19/6/2009 12:50 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 19/6/2009 12:29 PM 發表
綠翔王冇走勢? :kkk:
全程3疊望空輸3個幾馬位算唔算有d走勢 :abcde:  :abcde:

薯片佬輸錢就插速勢系統:rrr: :rrr:
作者: hwwong0319    時間: 19/6/2009 04:58 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 19/6/2009 12:50 PM 發表

薯片佬輸錢就插速勢系統:rrr: :rrr:

痴x sin...:ccc: :ccc:

速勢系統....
現正進行系統維修工程, 稍後會回復正常。如有不便之處,敬請原諒。
作者: Running    時間: 19/6/2009 04:59 PM

QUOTE:
原帖由 hwwong0319 於 19/6/2009 04:58 PM 發表

速勢系統....
現正進行系統維修工程, 稍後會回復正常。如有不便之處,敬請原諒。

一講完就即刻爆機:kkk:
作者: 李澤楷    時間: 19/6/2009 05:24 PM

QUOTE:
原帖由 poiuy 於 19/6/2009 11:49 AM 發表
唔好話你唔識用速勢:fff:

昨天先話與時並進,今日就插新科技:fff:
作者: jintinc    時間: 19/6/2009 06:29 PM

QUOTE:
原帖由 hwwong0319 於 19/6/2009 04:58 PM 發表

速勢系統....

神啊:iiiii: :iiiii: :iiiii: :iiiii: :iiiii:
作者: 贏馬人    時間: 19/6/2009 07:55 PM

QUOTE:
速勢系統....

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 19/6/2009 06:29 PM 發表
神啊:iiiii: :iiiii: :iiiii: :iiiii: :iiiii:

薯神顯靈:zzz: :zzz: :zzz: :zzz: :zzz:
作者: jintinc    時間: 20/6/2009 09:28 AM

積善之家必有天助?
20/06/2009

以前常有人說由於馬會是慈善機構,故會得天之助,賽馬日通常會有好天氣。無可否認多年來因天氣關係而要取消的賽事為數不多,上季那次取消了的谷草日馬,也只是因誤信天文台預測所造成的人為失誤,與老天爺無關。
筆者尊天道而不信有鬼神,但無可否認賽馬日的確是往往有預期不到的好天氣,就像剛過去的周末,天文台預測大雨雷暴,偏偏跑馬的時候沙田卻有陽光。
我常說若是在賽前預計跑軟慢地,事後總會發覺有八九成機會猜錯,可惜上周五寫稿時聞窗外雷聲隆隆,結果又中一招。雖然只不過是非正式的統計,但單單看過往的場地掛牌甚少出現軟爛地,已大致可以得出賽馬日天氣情況普遍較佳的初步結論。然而若說馬會是得天之助,卻又好像有點兒講不通,經常阻撓馬會發展的偏偏是開口埋口不離個「神」字的那一班人,若不是有多於一個神的話,就是有些人接收到錯誤訊息。
執筆時又見有雨,始終香港的夏天乃是雨季,但如果有得投注的話,我還是願意押注周日跑正常場地,始終統計數字顯示這有較高贏面。
大勝福星A跑道利追

今次賽事初步提供「大勝福星」,上賽一擁而上輕取「精彩」十分厲害,亦因前次賽後驗出患喘鳴症而換來較可觀賠率,但綁﹞W陣當已解決了此方面的問題,全闊A跑道理論上更利後追,從晨課看來近期蔡L及柏L都在積極練兵,這冠軍練馬師寶座未到最後一日,恐仍未知鹿死誰手。

作者: 木奇異    時間: 20/6/2009 10:03 AM     標題: 回復 #564 jintinc 的帖子

執筆果位薯片先生都已經夠神啦 :yyy:

e鑊真係 :yyy:
信唔信今次又再喘過 :fff: :fff:

作者: Kris    時間: 20/6/2009 10:20 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 20/6/2009 10:03 AM 發表
執筆果位薯片先生都已經夠神啦 :yyy:

e鑊真係 :yyy:
信唔信今次又再喘過 :fff: :fff:

如果隻馬係阿摩就一定有問題:fff:

佢同阿摩八字都唔夾嘅:yyy:

如果阿蔡都係咁就好明顯唔關八字事, 而因為佢係新世界嘅神:yyy:
作者: 君子    時間: 20/6/2009 10:57 AM

但無可否認賽馬日的確是往往有預期不到的好天氣 --<依幾年少左啦 ~~
作者: 李澤楷    時間: 20/6/2009 05:53 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 20/6/2009 10:57 AM 發表
但無可否認賽馬日的確是往往有預期不到的好天氣 --<依幾年少左啦 ~~

T1:iiiii:
作者: Running    時間: 21/6/2009 12:23 PM

一代宗師喜得檔利

香港一向是一個開放及包容的社會,沒有甚麼排外情緒,而本地馬圈亦如本地球壇一樣,一向相當倚重外援,然而近年的情況是來港客串或擔任公司騎師的新面孔多數未能獲得足夠的支持,甚至要提前解約黯然而去。
若說是香港現時的騎師太強令新來者無法立足那是物競天擇,無話可說,但實際上即使是多年來成績最好的韋達世界上也還未算得上是一線騎師,故此看來只是小圈子的保護主義作祟。

以前尚有一些練馬師專門起用新面孔搏殺,主要是喜其沒有太多人事上的關連,但現今的情況是大多數練馬師都不願將實力馬交給「外人」,這種心態將會令到香港賽馬愈來愈小圈子,來來去去都是同一班人在搵食,亦令馬迷們感到沉悶。

郭爾達及柏威廉今日初來客串坐騎有量欠質,恐怕不容易交出好成績,反而韋健仕寧願多付罰款以取代停賽,反映心中有馬及本身仍有進取之心。

「特別靚」在賽績上以跑四班賽能經常接近,在三班則多數陪跑,而這是尚未交代的馬,今場所遇對手亦不算太強,應該是有志於此。

另一匹有決心求交代的馬是「一代宗師」,均速馬今場算是抽到歷來最佳檔位,本身質素也許不高,但總算季內曾經連場接近,而季末的五班賽事只要身體健康年輕力壯就已經足夠。不過,此馬上次跑黏軟地演出平平無奇,可能要有正常場地才值得捧場。
作者: 李澤楷    時間: 21/6/2009 12:28 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 21/6/2009 12:23 PM 發表
一代宗師喜得檔利

香港一向是一個開放及包容的社會,沒有甚麼排外情緒,而本地馬圈亦如本地球壇一樣,一向相當倚重外援,然而近年的情況是來港客串或擔任公司騎師的新面孔多數未能獲得足夠的支持,甚至要提 ...

三唔識七俾D實力馬你騎咩?
蘇仔當年咪又係D籮底橙起步,咪一樣無問題.
不知所謂.
作者: 西人堅    時間: 21/6/2009 12:34 PM

係 lor d 咩史賓沙 桑迪斯 英國冠軍一定世界一級 la :eee:
莫狄 宇宙一級 tim :gggg:
作者: 李澤楷    時間: 21/6/2009 12:37 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 21/6/2009 12:34 PM 發表
係 lor d 咩史賓沙 桑迪斯 英國冠軍一定世界一級 la :eee:

萬寧係傳說中欄王TIM:fff:
作者: 西人堅    時間: 21/6/2009 01:04 PM

郭爾達 r1 已經入 Q :eee: :eee: :gggg: :gggg: :gggg:
不過 ...........恥笑 :yyy: :yyy: :yyy:

作者: Running    時間: 22/6/2009 12:41 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 20/6/2009 10:20 AM 發表

如果隻馬係阿摩就一定有問題:fff:

佢同阿摩八字都唔夾嘅:yyy:

如果阿蔡都係咁就好明顯唔關八字事, 而因為佢係新世界嘅神:yyy:

咁樣俾夢寐以求放到甩晒,輸o左係咪要入佢數?:fff:
作者: 列高力    時間: 22/6/2009 12:50 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 21/6/2009 12:34 PM 發表

輸懵你,麥當能都愛爾蘭冠軍騎師 :lll:
作者: 小野伸二    時間: 22/6/2009 08:49 PM

佢今日又話d馬轉跑法唔使公佈:yyy:

但個幾月前先鬧d馬成日場場唔同跑法害佢輸錢:yyy:
作者: Running    時間: 22/6/2009 09:03 PM

別太執著策騎指示

外間認為馬會應維持公布策騎指示的改變,亦有很多人推波助瀾,在筆者看來,某些看法頗為外行。當年驃叔常說給騎師永遠只得一個指示,就是去贏!亦永遠不會有策騎指示轉變這回事,難道會告訴董事今次的指示是去輸嗎?

對一個合作慣的騎師,其實根本不需要策騎指示,好騎師自然會因應形勢為坐騎找最好的位置,舉例上次後追贏馬的「締造美麗」,今次排十四檔起步,若賽前說會守第二位,能擔保做得到嗎?既然出閘順利,騎師就因應形勢跟住放頭馬,沒理由再去力留。

馬迷們所關心的是一匹馬的跑法究竟是不是存心去贏,而不是擺前一點抑或擺後一點,這是整件事的本質,所謂策騎指示只不過是表象,跑馬大多數時候都並不需要策騎指示,只有特定的馬及特定的形勢下,才會用奇招來出奇制勝,而這些情況亦不可能在賽前公告天下。
作者: taxi2003    時間: 22/6/2009 09:04 PM

佢講哂:yyy: :yyy:
作者: 小野伸二    時間: 22/6/2009 09:05 PM     標題: 回復 #577 Running 的帖子

你搵番一兩個月之前...好似係銀太陽亂放個排d 文章..佢講既野又係岩岩相反:yyy:
作者: Running    時間: 22/6/2009 09:07 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 22/6/2009 09:05 PM 發表
你搵番一兩個月之前...好似係銀太陽亂放個排d 文章..佢講既野又係岩岩相反:yyy:

QUOTE:

其實上次競賽小組已曾告誡蔡明紹,認為他應作出更大努力減慢中段步速,今次是告誡完再犯。但問題是作為一個見習生,不依策騎指示也是死罪,可以說是兩難之局。

係咪呢篇:fff: :fff:
作者: 小野伸二    時間: 22/6/2009 09:09 PM     標題: 回復 #580 Running 的帖子

無錯:yyy:

個幾月之後騎締造美麗走去放贏左就唔係死罪,難道佢而家唔係見習生~~~~?
作者: Running    時間: 22/6/2009 09:15 PM     標題: 回復 #581 小野伸二 的帖子

講到底佢贏錢o既話,乜o野跑法都冇問題。

輸o既話就另外一種講法!:yyy:
作者: 君子    時間: 22/6/2009 10:16 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/6/2009 21:15 發表

我諗個個都係咁  :yyy: :yyy: :yyy:
作者: 贏馬人    時間: 22/6/2009 10:31 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/6/2009 09:15 PM 發表

改變跑法而贏都大很把例子啦......:zzz: :zzz:
果D7人D諗法真係:rrr: :rrr:
作者: 自由雨滇行    時間: 22/6/2009 10:40 PM

不如搵條友張佢前後矛盾既文章輯錄之後sd email問下佢點解:yyy:
作者: 列高力    時間: 22/6/2009 10:50 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 22/6/2009 10:40 PM 發表
不如搵條友張佢前後矛盾既文章輯錄之後sd email問下佢點解:yyy:

呢個任務交俾你
作者: 贏馬人    時間: 22/6/2009 10:53 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 22/6/2009 10:40 PM 發表

我推薦你做呢項工作:zzz: :zzz:
作者: 列高力    時間: 24/6/2009 02:48 PM

紅孖寶出頭有望
24/06/2009

今季最後一次的快活谷賽事,馬會當然希望有好天氣,不然的話縱使賽事仍能照常舉行,那個甚麼夏日狂熱的宣傳恐怕就泡了湯。對於入場是為了賭馬的馬迷而言,最關心的恐怕還是跑道情況及賠率變動,那還有閒情去參加甚麼啤酒派對?
天文台的預測是部分時間有陽光,間中有驟雨,對預估跑道情況的幫助不大,何況這些預測亦經常失準。天然草地當然有難於保養及無法支持這麼長的馬季的缺點,但我還是較懷念以往用天然草地跑道的日子,跑道的情況比較清晰。
以賽績水準計,尚未出頭的「紅孖寶」應該甚有分量,上次僅輸給「威武雄星」而勝「天鷹」,後者在同程再出排九檔沿途蝕位亦贏,看來這匹進步中的三歲馬在現時評分頗佔上風,加上本身可跟步速跑,在季末通常不太利追的場地上當可佔到形勢之利。
同場跑第四名的「聚豪精英」也不過是輸兩個馬位,若以狀態而論此馬與「八運寶」同是今次賽事中最矚目的馬,故在個人心目中即使排九檔起步仍不無勝望。至於馬偉昌另一匹坐騎「叻家」也是一匹可以擺在有利位置來跑的均速馬,來港後尚未能取勝但最近幾場已有愈來愈近之勢,目前在練馬師榜上落後三場的蔡約翰仍大有資格追摩趕柏,此馬與尾場的「陽明寶寶」都會是馬房爭分的籌碼,倘若可以順利起孖的話戰情將會更為緊湊。
突然好有希望
作者: lovexjapan08    時間: 24/6/2009 07:07 PM

薯片老咁恨睇啦啦隊架,咁又係,又鬼妹又美女
作者: asiadragon    時間: 25/6/2009 08:37 AM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 24/6/2009 02:48 PM 發表
紅孖寶出頭有望
24/06/2009

今季最後一次的快活谷賽事,馬會當然希望有好天氣,不然的話縱使賽事仍能照常舉行,那個甚麼夏日狂熱的宣傳恐怕就泡了湯。對於入場是為了賭馬的馬迷而言,最關心的恐怕還是跑道情 ...

紅孖寶:kkkkk::kkkkk:

聚豪精英第四
陽明寶寶第五
叻家第三

:tttt:
作者: 馬俠    時間: 26/6/2009 08:07 AM

貪財不義必遭天譴

寫文章的人與從政的人言行都需要謹慎,尤其是在這互聯網年代,只要在電腦上按幾個鍵,

就可以將你的文章或錄像放上網,任何懂得上網的人都可以收看。

而基於人性的本質,通常是好事不出門,醜事傳千里,故若有些甚麼不當言行,

很快天下皆知,像那些甚麼民主去到極致就等於文革呀,我代表香港市民呀,在網上大抵真可以流傳千古。

但互聯網當然亦有它的很多好處,比方說我以前寫過的文章自己一向都沒有存稿,

現在可以放到網上,多年前在電視講馬的節目片段自己也沒有留存

(縱有亦只會是錄影帶形式,而如今想買一座用錄影帶的錄影機也有多少困難),

如今在網上翻看,追憶故人,也有多少親切感。

一個錢幣有兩面,在網上有了記錄,也就不至於死無對證,

不然的話身後有人不知將甚麼說話栽在自己口G,泉下若有知也會十分難堪。當然有心人若刻意算計也是沒有辦法,

不過在下兩袖清風,這些事情暫時尚不必多慮。

錢多只會帶來煩惱

在馬圈我們見過很多不知足的人,例如本身已是巨富也還要安排造馬,

其實就算再多的錢又如何?當你已擁有大宅私人飛機及一切一切的奢侈享受,

再多的錢也不能提升生活水平,只會帶來煩惱,若連這顯淺的道理都不懂得,還能說知天道嗎?

所謂冤枉來,瘟疫去,我也見過不少曾經大紅大紫的馬圈中人,去到呼風喚雨的冠軍級數,

過手的錢對普通人來說是天文數字,但一樣臨老唔得過世,晚景頗為淒涼。

在馬場中作弊就是與千千萬萬馬迷為敵,要搶掠原本用來救災扶危的錢則更是與天下人為敵,

眼見那些貪官逐一被抓可以說是大快人心,有誰可以敵得過天下人?
作者: Running    時間: 26/6/2009 09:43 AM     標題: 回復 #591 馬俠 的帖子

佢話緊自己啊:zzz:

如果佢睇到自己寫o的o野前後茅盾、錯漏百出,唔知會唔會自我檢討呢?:yyy:
作者: 冼馬田    時間: 26/6/2009 10:14 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 26/6/2009 09:43 AM 發表

如果佢睇到自己寫o的o野前後茅盾、錯漏百出,唔知會唔會自我檢討呢?:yyy:

喂,我覺得佢好有可能講緊星期三晚第七場﹗拿先旨聲明,果場各路人馬我都唔識架,我估0下架咋﹗

作者: 西人堅    時間: 26/6/2009 10:52 AM     標題: 回復 #593 冼馬田 的帖子

佢應該講緊 喜定來個馬主 收錢推薦人 入馬會單野 :lll:

作者: Running    時間: 26/6/2009 11:10 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 26/6/2009 10:14 AM 發表

喂,我覺得佢好有可能講緊星期三晚第七場﹗拿先旨聲明,果場各路人馬我都唔識架,我估0下架咋﹗

即係話佢係「吃不到的葡萄是酸的」:yyy:
作者: 冼馬田    時間: 26/6/2009 11:10 AM

回復 #593 冼馬田 的帖子

佢應該講緊 喜定來個馬主 收錢推薦人 入馬會單野 :lll:

又係0番﹗

作者: 木奇異    時間: 26/6/2009 12:32 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 26/6/2009 09:43 AM 發表

佢e篇似係串緊洪承禧 :jjjj:
作者: Running    時間: 26/6/2009 12:39 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 26/6/2009 12:32 PM 發表

佢e篇似係串緊洪承禧 :jjjj:

其實我想講就係呢部份:yyy:

QUOTE:
寫文章的人與從政的人言行都需要謹慎,尤其是在這互聯網年代,只要在電腦上按幾個鍵,

就可以將你的文章或錄像放上網,任何懂得上網的人都可以收看。

而基於人性的本質,通常是好事不出門,醜事傳千里,故若有些甚麼不當言行,

很快天下皆知,像那些甚麼民主去到極致就等於文革呀,我代表香港市民呀,在網上大抵真可以流傳千古。

但互聯網當然亦有它的很多好處,比方說我以前寫過的文章自己一向都沒有存稿,

現在可以放到網上,多年前在電視講馬的節目片段自己也沒有留存

(縱有亦只會是錄影帶形式,而如今想買一座用錄影帶的錄影機也有多少困難),

如今在網上翻看,追憶故人,也有多少親切感。

一個錢幣有兩面,在網上有了記錄,也就不至於死無對證,

不然的話身後有人不知將甚麼說話栽在自己口G,泉下若有知也會十分難堪。當然有心人若刻意算計也是沒有辦法,

不過在下兩袖清風,這些事情暫時尚不必多慮。

作者: 馬俠    時間: 26/6/2009 03:23 PM

QUOTE:

都唔知佢係咪上過黎睇,之後有感而發:yyy:
作者: 西人堅    時間: 26/6/2009 03:33 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 26/6/2009 03:23 PM 發表

都唔知佢係咪上過黎睇,之後有感而發:yyy:

就咁一篇文
真係以為好清高 ga

唔睇佢平時 d 言行 ge 話,
例如 極快速地打倒 昨日的我 :yyy: :eee::yyy:
作者: 贏馬人    時間: 26/6/2009 03:38 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 26/6/2009 08:07 AM 發表
錢多只會帶來煩惱

在馬圈我們見過很多不知足的人,例如本身已是巨富也還要安排造馬,

其實就算再多的錢又如何?當你已擁有大宅私人飛機及一切一切的奢侈享受,

再多的錢也不能提升生活水平,只會帶來煩惱,若連這顯淺的道理都不懂得,還能說知天道嗎?

所謂冤枉來,瘟疫去,我也見過不少曾經大紅大紫的馬圈中人,去到呼風喚雨的冠軍級數,

過手的錢對普通人來說是天文數字,但一樣臨老唔得過世,晚景頗為淒涼。

在馬場中作弊就是與千千萬萬馬迷為敵,要搶掠原本用來救災扶危的錢則更是與天下人為敵,

眼見那些貪官逐一被抓可以說是大快人心,有誰可以敵得過天下人?

我想要多D呢D煩惱:zzz: :zzz:
作者: Running    時間: 27/6/2009 10:10 PM

紅衣司令蔡喼纜躉

次已說過停下來的兔子必被追越,如今剩下來的問題是在餘下兩次賽事中,方嘉柏能否保持住領先優勢?

我看威脅必非來自曾經遙遙放領但氣勢已告轉弱的大摩,這是麻雀罎上得回來的經驗,就算開頭曾經意氣風發,但當手風轉弱兵敗如山倒的時候,要食一鋪雞胡亦不可得,運氣像是有本身特定的軌畺,這是個人在賭桌上幾十年的經驗之談。

問題是蔡約翰能否迎頭趕上,當然終點已在望而現仍留後四場似乎大勢已去,但別忘記蔡神仙是有一日斬瓜切菜贏三四場的能耐,即使表面上較為下風,但以其在最後兩次賽事的報名馬而言,我不敢說沒有扳平的機會。

在三大馬房展開激鬥的時候,買了他們的馬至少在戰意方面較有保證,有一些馬房已像是考完試的學生在等放假,只不過是在閒閒蕩蕩混日子。

季初四捷後季中曾放緩及回氣的「紅衣司令」,看來會是蔡喼今戰的纜躉,上賽在三級賽初跑軟地僅敗,今場檔位形勢好得多,相信不用留得太後,足以反勝「威武雄獅」。而這亦是關鍵的一仗,若由方嘉柏取勝帶離多一場,此消彼長下便大勢已去。

贏得快千二演出準

蔡喼今次另一匹勇馬是「贏得快」,以往不出頭的馬轉喼後已兩捷但仍在五班跑,本身在沙田千二米的演出相當準繩,上次是跑近乎盲門的谷草兼抽外檔起步,自然是敗不足據,且由於場地性能廣泛,今次不用擔心天氣情況。
作者: 李澤楷    時間: 27/6/2009 10:28 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/6/2009 10:10 PM 發表
紅衣司令蔡硤l躉

次已說過停下來的兔子必被追越,如今剩下來的問題是在餘下兩次賽事中,方嘉柏能否保持住領先優勢?

我看威脅必非來自曾經遙遙放領但氣勢已告轉弱的大摩,這是麻雀上得回來 ...

解碼:

大摩有馬贏,神仙連場熱倒.
作者: Running    時間: 27/6/2009 10:29 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/6/2009 10:28 PM 發表

解碼:

仲有irui神旨配合:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/6/2009 10:32 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/6/2009 10:29 PM 發表

仲有irui神旨配合:fff:

但irui好似話方仔囉冠軍,咁:fff:
作者: sw    時間: 27/6/2009 10:34 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/6/2009 10:32 PM 發表

但irui好似話方仔囉冠軍,咁:fff:

大摩fightback:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/6/2009 10:36 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 27/6/2009 10:34 PM 發表
大摩fightback:fff:

我覺得神仙係有馬贏,不過唔係薯片講果幾隻:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 27/6/2009 10:37 PM

在三大馬房展開激鬥的時候,買了他們的馬至少在戰意方面較有保證,有一些馬房已像是考完試的學生在等放假,只不過是在閒閒蕩蕩混日子。

小心:fff:
作者: 木奇異    時間: 27/6/2009 10:49 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/6/2009 10:36 PM 發表

我覺得神仙係有馬贏,不過唔係薯片講果幾隻:zzz:

我首先就唔會信紅衣司令 :zzz:
e隻馬 要抽中外檔先最岩發揮 個1檔反而會影響佢衝刺 :zzz:
作者: 自由雨滇行    時間: 27/6/2009 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/6/2009 10:37 PM 發表

小心:fff:

黃X安?:fff:
作者: Running    時間: 27/6/2009 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 27/6/2009 11:26 PM 發表

曲線幫大神畢業:fff:
作者: 西人堅    時間: 28/6/2009 02:28 AM     標題: 回復 #602 Running 的帖子

乜咁似佢 ge

標叔在生果時佢幾咁意氣風發....(狐假虎威:lll: )
依家 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 28/6/2009 05:57 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 27/6/2009 11:26 PM 發表

苗文2W:fff:
作者: 李澤楷    時間: 28/6/2009 05:57 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/6/2009 10:28 PM 發表

解碼:

中哂:yyy: ,薯片真係大神黎:fff:
作者: 贏馬人    時間: 28/6/2009 06:09 PM

又成班7頭打電話上去實拍枱 B lee 巴啦......:yyyy: :yyyy:
怨就咪賭、唔服氣就咪賭、輸唔起就咪賭:rrr: :rrr:
挑選那一粒星星:bbbbb: :bbbbb:
作者: 李澤楷    時間: 28/6/2009 06:11 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 28/6/2009 06:09 PM 發表
又成班7頭打電話上去實拍^ B lee 巴啦......:yyyy: :yyyy:
怨就咪賭、唔服氣就咪賭、輸唔起就咪賭:rrr: :rrr:
挑選那一粒星星:bbbbb: :bbbbb:  

發完洩後又賭過:fff:
作者: Kris    時間: 28/6/2009 06:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/6/2009 06:11 PM 發表

總之輸錢唔係我錯, 係騎師錯, 練馬師錯, 馬主錯, 馬會錯丫嘛:rrr:
作者: 贏馬人    時間: 28/6/2009 06:16 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/6/2009 06:11 PM 發表

7完可以7過:zzz: :zzz:
將7的文化發揚光大:lll: :lll:
作者: 李澤楷    時間: 28/6/2009 06:16 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 28/6/2009 06:16 PM 發表

7完可以7過:zzz: :zzz:
將7的文化發揚光大:lll: :lll:  

所以先至咁多爆冷門事件出現:fff:
作者: 贏馬人    時間: 28/6/2009 06:23 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/6/2009 06:16 PM 發表

呢輪我都輸:ddd: :ddd:
我幾時有怨過?:jjj: :jjj:
我覺得馬係有靈性,你鬧鞍上人、練馬師等如鬧佢主人,佢畀你贏就好很難:zzz: :zzz:
作者: 李澤楷    時間: 28/6/2009 06:23 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 28/6/2009 06:23 PM 發表

呢輪我都輸:ddd: :ddd:
我幾時有怨過?:jjj: :jjj:
我覺得馬係有靈性,你鬧鞍上人、練馬師等如鬧佢主人,佢畀你贏就好很難:zzz: :zzz:  

鬧佢垃圾無用,佢就贏俾你睇:fff:
作者: 贏馬人    時間: 28/6/2009 06:24 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/6/2009 06:16 PM 發表

我鍾意買冷門:zzz: :zzz:
作者: 贏馬人    時間: 28/6/2009 06:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 28/6/2009 06:23 PM 發表
鬧佢垃圾無用,佢就贏俾你睇:fff:

雄心馬主就係畀方塊龜鬧過:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 28/6/2009 06:25 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 28/6/2009 06:24 PM 發表

我鍾意買冷門:zzz: :zzz:  

叫佢守好位,佢就後上贏俾你睇:fff:
叫佢一定要放頭,佢就3疊前列贏埋.
例子:雄心馬主:fff:
作者: 李澤楷    時間: 28/6/2009 06:26 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 28/6/2009 06:25 PM 發表

雄心馬主就係畀方塊龜鬧過:fff: :fff:  

鬧佢點解唔放,結果:yyy:
作者: jintinc    時間: 29/6/2009 12:04 PM

韋達遲早被後浪掩蓋
29/06/2009

昨午賽事在較惡劣天氣及黏軟場地上舉行,有些人有些馬可以說是亂跑一通,亦有像「兄弟齊心」般由蟲轉龍,但一般而言受薪董事在這樣的客觀環境下都會較為寬容(在第三場甚至巡邏影片也只見到馬影而看不清鞍上人動作),而即使有心抽秤有關人等亦很容易以場地變化來解釋馬匹的表現。
搏輸牌面馬失威

韋達的成績是明顯失色,賽前兩匹看來具極大贏面的馬「贏得快」及「紅衣司令」都只能跑第二,而無巧不成話兩場都是輸給告東尼與蔡明紹的師徒配搭,或者說得再白一點,韋達是騎輸給蔡明紹,看來蔡約翰的爭冠軍大計已被蔡明紹所搗破了。
當然蔡明紹乃是有七磅讓磅的見習生,若是沒有這讓磅未必贏得到,但單單比較兩人的策騎,蔡明紹明顯是較有朝氣及「食」得落去,在個人心目中蔡明紹是如日方中,韋達則已是強弩之末,此起彼落之勢已是十分明顯,看來韋達在港的多年霸業將會大受威脅,遲早為長江後浪所掩蓋。

作者: taxi2003    時間: 29/6/2009 12:06 PM

比你一講韋達仲可以威多幾年:yyy: :yyy:
作者: 小野伸二    時間: 29/6/2009 12:08 PM     標題: 回復 #627 taxi2003 的帖子

佢全日馬膽紅衣司令嘛:ppp:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 12:14 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 29/6/2009 12:08 PM 發表
佢全日馬膽紅衣司令嘛:ppp:

令佢覺得冇面就數9韋達囉......:zzz: :zzz:
7得佢吖......:fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 29/6/2009 12:20 PM

on9, 無敵神駒 跑得番 梗係贏紅衣C令 ga la :yyy: :yyy:
煤礦山 曼寧夠鬥贏 d 絕世大師傅 la :yyy: :yyy:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 12:26 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 29/6/2009 12:20 PM 發表
on9, 無敵神駒 跑得番 梗係贏紅衣C令 ga la :yyy: :yyy:
煤礦山 曼寧夠鬥贏 d 絕世大師傅 la :yyy: :yyy:

唔係on9:uuu: :uuu:
係on99:zzz: :zzz:
或on很799:fff: :fff:
作者: Running    時間: 29/6/2009 12:26 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 29/6/2009 12:20 PM 發表

佢輸o左錢,不過輸o係愛將手上,講o的o野都寧舍膠!:yyy:
作者: 君子    時間: 29/6/2009 12:29 PM

歡樂繽紛鬥贏大旋風又無既 ?!
作者: taxi2003    時間: 29/6/2009 12:30 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 29/6/2009 12:29 PM 發表

冇呀...害我收少近成千蚊,_佢個咀:bbb: :bbb:
作者: Running    時間: 29/6/2009 12:35 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 29/6/2009 12:29 PM 發表

下季不如整返個「薯片燈膽」專欄,等大家可以避開之餘,又可以睇下佢一季會輸幾多。:fff:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 12:41 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 29/6/2009 12:30 PM 發表
冇呀...害我收少近成千蚊,_佢個咀:bbb: :bbb:

原來你喜歡__麻甩佬個咀:zzz: :zzz:
難怪你還是......:fff: :fff:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 12:44 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 29/6/2009 12:35 PM 發表
下季不如整返個「薯片燈膽」專欄,等大家可以避開之餘,又可以睇下佢一季會輸幾多。:fff:

好:ccccc: :ccccc:
又多個娛樂:zzz: :zzz:
加埋方塊龜就更正:fff: :fff:
作者: taxi2003    時間: 29/6/2009 07:58 PM

http://www.discuss.com.hk/viewth ... page%3D1&page=1

睇下香討d人講咩:yyy: :yyy:
作者: Kris    時間: 29/6/2009 08:17 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 29/6/2009 12:35 PM 發表

佢D賽日同賽日前都要貼啦:yyy:
作者: taxi2003    時間: 29/6/2009 08:19 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 29/6/2009 08:17 PM 發表

佢D賽日同賽日前都要貼啦:yyy:

佢一日一隻,一個賽日應該有2-3隻:yyy: :yyy:
作者: Running    時間: 29/6/2009 09:15 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 29/6/2009 07:58 PM 發表
http://www.discuss.com.hk/viewth ... page%3D1&page=1

有句好鬼正:yyy:

QUOTE:
"只要有適合的機遇,其成就有權高過師傅告東尼"

ON撚99, 我有適合的機遇,我已經有錢過李+x喇

:yyy::yyy:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 09:58 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 29/6/2009 07:58 PM 發表

QUOTE:
韋達遲早被後浪掩蓋 = 卡洛斯遲早入棺材

作者: 列高力    時間: 29/6/2009 10:02 PM

QUOTE:

你錯啦
果件係麥求恩
唔係萬寧
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 10:03 PM

QUOTE:

佢響亞視時係我盞燈:zzz: :zzz:
我專買中果D令佢R爛9頭都唔知點解會贏嘅馬:lll: :lll:
我老友更巴閉,專同驃叔對賭:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 29/6/2009 10:09 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/6/2009 10:03 PM 發表

佢響亞視時係我盞燈:zzz: :zzz:
我專買中果D令佢R爛9頭都唔知點解會贏黻:lll: :lll:
我老友更巴閉,專同驃叔對賭:fff: :fff:  

咁勁:ppp: ,係唔係贏多D GA?
咁而家我地應該對賭薯片同方塊D貼士?:fff:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 10:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 29/6/2009 10:09 PM 發表
咁勁:ppp: ,係唔係贏多D GA?
咁而家我地應該對賭薯片同方塊D貼士?:fff:

幾十倍WIN、過千蚊Q,中一次就有排同佢鍊:zzz: :zzz:
作者: Kris    時間: 29/6/2009 10:14 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/6/2009 10:13 PM 發表

幾十倍WIN、過千蚊Q,中一次就有排同佢鍊:zzz: :zzz:  

剛毅呢舖中唔中呀:fff:

[youtube]AyXglC_g9rE[/youtube]
作者: 李澤楷    時間: 29/6/2009 10:18 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/6/2009 10:13 PM 發表

我而家夠膽同高清孖寶對賭都唔夠膽同塊龜對賭:zzz:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 10:21 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 29/6/2009 10:14 PM 發表
剛毅呢舖中唔中呀:fff:
AyXglC_g9rE

好似唔中:jjj: :jjj:
我都唔會紀錄咁耐資料:uuu: :uuu:

作者: Kris    時間: 29/6/2009 10:21 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/6/2009 10:21 PM 發表

好似唔中:jjj: :jjj:
我都唔會紀錄咁耐資料:uuu: :uuu:

都未夠廿年:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 10:23 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 29/6/2009 10:18 PM 發表

我呢兩季D成績好很差:rrr: :rrr:
要諗吓辦法:bbbb: :bbbb:
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 10:30 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 29/6/2009 10:21 PM 發表
都未夠廿年:yyy:

上年果D都唔記得:zzz: :zzz:
除非好有印象,好似阿蔡99倍WIN新佑王呢場:fff: :fff:
3710108/02/2003田草地"C" 1000好地46 042蔡約翰 戴勝 1-3/4 99.0117-- 0.57.001114--

作者: Kris    時間: 29/6/2009 10:31 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 29/6/2009 10:30 PM 發表

上年果D都唔記得:zzz: :zzz:
除非好有印象,好似阿蔡99倍WIN新佑王呢場:fff: :fff:
3710108/02/2003田草地"C" 1000好地46 042蔡約翰 戴勝 1-3/4 99.0117-- 0.57.001114--

冷得好緊要, WQT齊中就好有印象啦
作者: 木奇異    時間: 29/6/2009 10:33 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 29/6/2009 12:06 PM 發表
比你一講韋達仲可以威多幾年:yyy: :yyy:

佢唔講韋達都分分鐘仲有3-4年慢慢玩 :yyy:
我都想有人可以拉佢落黎, 不過真係冇咩野可能lor :yyy:
柏寶1個鬥唔掂 多個蔡明紹都一樣唔掂 :lll:
作者: 小野伸二    時間: 29/6/2009 10:35 PM     標題: 回復 #654 木奇異 的帖子

咁佢又唔係真係騎功屎得咁緊要..

人脈又唔會無端端無哂,好難拉落黎既~~

再講,好騎功既係香港都唔會留得耐啦~~~~

柏寶好樂意繼續做阿二,小蔡下年減少D磅又要再觀察下~
作者: Kris    時間: 29/6/2009 10:37 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 29/6/2009 10:33 PM 發表

佢唔講韋達都分分鐘仲有3-4年慢慢玩 :yyy:
我都想有人可以拉佢落黎, 不過真係冇咩野可能lor :yyy:
柏寶1個鬥唔掂 多個蔡明紹都一樣唔掂 :lll:

當蔡明紹減磅越黎越少個時, 埋身要鬥贏柏寶睇怕冇咁易(鬥贏四哥實在太易:yyy: )
作者: 贏馬人    時間: 29/6/2009 10:40 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 29/6/2009 10:18 PM 發表

我都唔同得隻龜對賭:ddd: :ddd:
大家一樣投注果D馬時,只能對住個電視講調教你:fff: :fff:
作者: asiadragon    時間: 30/6/2009 06:50 AM

為雄心馬主喝采

30/06/2009

實在不得不向「雄心馬主」的馬主喝一聲采,當然不僅是因為此馬季內取得四捷,而是因為馬主林先生曾去函馬會,反映其對普萊西在去年十一月四日策騎此馬的騎法有意見。
記得當時筆者亦曾撰文讚賞林先生足可作為馬主的典範,為本身、為馬匹及為當晚投注在此馬身上的廣大馬迷出了一口氣。
實在太多馬主為怕麻煩而忍辱負重,任由騎練將他們用巨資買回來的馬匹亂舞一通,甚至成為別人的搖錢樹,卻忽略了馬主其實也有一個道義上的責任,去讓投注在他們愛駒身上的人士獲得公平的對待,以及維護賽馬運動的公平正直。
當然在該次事件中,競賽小組認為普萊西並無違反賽事條例,而馬主的代表最終亦認同,騎師可能是過於謹守策騎指示,事情就此了結。
始終在賽馬世界中存在尠很多灰色地帶,競賽小組所能提供的監督始終有尠一定的限制。
正正因為如此,我們才希望有更多像林先生這樣的馬主,不怕將自己的不滿宣諸於口,不能容忍騎師用不合理的方式處理名下馬匹,由於馬主有這樣高的要求,有關人等也就不敢怠慢,「雄心馬主」在其後的八次上陣中獲四勝三位佳績,可說是上天給予馬主的獎勵。

比翼雙飛晨課惹好感

明日煞科賽初步提供「比翼雙飛」,這件綵衣差不多粒粒皆星,唯獨此馬暫未出頭,看昨晨拍跳一課,雖只是與「常山鎮寶」同試,但三歲馬身粗壯步從容,相當惹人好感,撇開是否還有機會爭冠軍,單以此場錦標場合必當力拚。

作者: Kris    時間: 30/6/2009 06:57 AM

阿摩你有難啦:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 30/6/2009 08:08 AM

雄心馬主次次落飛賭聰明錢呢樣你又唔話:yyy:

你唔係不嬲最唔鍾意人地賭聰明錢食9你d Q既咩:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 30/6/2009 08:29 PM

記住,雄心馬主之後可以守好位或者三疊或者更後位置贏馬.
咁同普來西果場咪一樣:fff: .
只係當時有個好鍾意爆屎口既徐貴良係度苗生先至玩野唔俾你搵食咁姐:lll:
作者: Running    時間: 30/6/2009 08:43 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 30/6/2009 08:29 PM 發表
記住,雄心馬主之後可以守好位或者三疊或者更後位置贏馬.
咁同普來西果場咪一樣:fff: .
只係當時有個好鍾意爆屎口既徐貴良係度苗生先至玩野唔俾你搵食咁姐:lll:

贏來福o個次咪又係後上爆一段殺晒:zzz:

擺到明薯片神力太強,一貼佢 / 買佢就即刻亂跑!:yyy:
作者: Running    時間: 1/7/2009 09:50 AM

質超四班不言而喻

七一對不同的人有不同的意義,對普羅市民是回歸紀念日,對馬迷來說自然是煞科賽,對從政的人卻好像是派成績表,遊行人數的多寡成了政途上的溫度計,對在下而言則頗惱怒,因工作關係失去了參與遊行表達不滿的機會,馬會揀這一日來煞科可說是幫了政府一個大忙,令遊行人數少了一大截。

昨文讚過「雄心馬主」,則上賽僅負於此駒蹄下的「不言而喻」今午當然要捧,蓋「雄心馬主」上三班再出已經再贏,反映「不言而喻」在四班是明顯佔優勢,今場檔位形勢有利,又是蔡明紹揚威的時候。

同場的「消費王」初出雖然梅花間竹及上賽在黏軟地上輸一條街,但晨課卻是頗惹好感,可作為冷腳看待。

「大勝福星」原是蔡約翰部署用來爭冠軍的籌碼,但周日「贏得快」及「紅衣司令」都敗在蔡明紹坐騎蹄下,這鴻圖霸業恐怕已經泡了湯,不過已經準備好了的馬大抵仍是會按照原定計劃而行。此馬上賽之敗是因為當日場地極不利外檔後追,而本身落腳已慢,故今場增程應是合理的部署,而抽到二檔在這條偏差頗大的B+2跑道上亦是有利檔位。

「喜聚寶」好像易位難贏,但一來本身有內閃傾向不是那麼容易發揮,二來多數報跑分級賽永遠遇上最強的那一批對手,今次在一班場合則要負頂磅,但埋門的一課試閘走勢實在好,我以為仍不失為可博的馬。
作者: Running    時間: 1/7/2009 09:52 AM

解碼:

「喜聚寶」有伊神、薯片兩大神加持=瓜多過菜!

「不言而喻」之前已經跣到薯片飛起,今次隨時跣多鑊!

上星期佢狂貼神仙o的馬,搞到神仙係咁第二,「大勝福星」睇怕都死硬!
作者: souphen    時間: 1/7/2009 10:15 AM

個人解碼 :

比翼雙飛 , 3甲不入

不言而喻 , 再做二奶

喜聚寶 , 大熱失q

大勝福星 , 塞車無位

消費王 , 係咪都死
作者: 李澤楷    時間: 1/7/2009 10:16 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 1/7/2009 09:52 AM 發表
解碼:

上星期佢狂貼神仙o的馬,搞到神仙係咁第二,「大勝福星」睇怕都死硬!

這鴻圖霸業恐怕已經泡了湯=?

這=蔡神仙:fff:
作者: souphen    時間: 1/7/2009 10:52 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/7/2009 10:16 AM 發表

這鴻圖霸業恐怕已經泡了湯=?

這=蔡神仙:fff:

除左大勝福星 , 其他都追得 :fff:

當然果d咩 陽明德得 , 就咪搞啦 :ccc:
作者: 木奇異    時間: 1/7/2009 11:06 AM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 1/7/2009 10:15 AM 發表
個人解碼 :

比翼雙飛 , 3甲不入

不言而喻 , 再做二奶

喜聚寶 , 大熱失q

大勝福星 , 塞車無位

消費王 , 係咪都死

蔡生用韋達果堆我有4隻必飛
陽明德得
沙貝利
陽明寶寶
而家仲可以飛多隻喘嗚馬大勝福星 :lll:
作者: taxi2003    時間: 1/7/2009 11:22 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/7/2009 11:06 AM 發表

蔡生用韋達果堆我有4隻必飛
陽明德得
沙貝利
陽明寶寶
而家仲可以飛多隻喘嗚馬大勝福星 :lll:

陽明德得必有70分:uuu: :uuu:
作者: 木奇異    時間: 1/7/2009 11:24 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 1/7/2009 11:22 AM 發表

陽明德得必有70分:uuu: :uuu:

我都覺得有
不過如果而家咁既操練咁既狀態都可以殺哂既就一定唔止70 :uuu:
作者: souphen    時間: 1/7/2009 12:06 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/7/2009 11:24 AM 發表

我都覺得有
不過如果而家咁既操練咁既狀態都可以殺哂既就一定唔止70 :uuu:

跟本就未操好 :uuu:  只係依家爭冠軍 , 跑得既都拎晒出黎咁解姐 :lll:

佢嬴我真係無野好講 :uuu: 但係我覺得隻馬未係時候 :fff:

沙貝利由1000跳返上1400 , 之前跑1200 跟前但係返黎無乜幾多

但係上場隻馬真係叻 , 乘勇再拼只怕磅重 , 腳就可以 , 膽就免 , :rrr:

反而旅遊小子一路跑開重磅都有表現 , 4歲馬小休後進步不少 , 對手唔多下有機交代 :eee:
作者: Running    時間: 1/7/2009 01:33 PM

先擊落不言而喻:fff:

仲要柏寶KO蔡明紹:yyy:
作者: souphen    時間: 1/7/2009 01:37 PM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 1/7/2009 10:15 AM 發表
個人解碼 :

比翼雙飛 , 3甲不入

不言而喻 , 再做二奶

喜聚寶 , 大熱失q

大勝福星 , 塞車無位

消費王 , 係咪都死

首先算中不言而喻 跑第二 :lll:
消費王 , 點都輸架啦 :uuu:
作者: 君子    時間: 1/7/2009 01:41 PM

虎虎生輝 定 虎虎生威呀 :ppp:
作者: Running    時間: 1/7/2009 02:46 PM

原來今日薯片客串官台網上版:yyy:
作者: 馬俠    時間: 1/7/2009 02:50 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 1/7/2009 02:46 PM 發表
原來今日薯片客串官台網上版:yyy:

會唔會意味 住下年節目有佢份:zzz:
作者: Running    時間: 1/7/2009 02:52 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 1/7/2009 02:50 PM 發表

會唔會意味 住下年節目有佢份:zzz:

可能日後網上畫面直播佢會係其中一個主持:zzz:
作者: Running    時間: 1/7/2009 04:13 PM

比翼雙飛又被射低:kkkkk:
作者: Running    時間: 1/7/2009 04:45 PM

大勝福星:kkkkk: :iiiii:

薯片今日已經「連中三元」:iiiii: :iiiii:
作者: 魚仔餅    時間: 1/7/2009 05:23 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 1/7/2009 09:52 AM 發表
解碼:

大勝福星瓜左

不言而喻又第二:yyy:
作者: 光仔    時間: 4/7/2009 03:12 PM     標題: 乘勢者不可擋也

04/07/2009

打麻雀可以說是中國人的國粹,我由十歲開始入迷,在麻雀炊W交過不少朋友,反而近年因感這玩意變化已窮,只應酬的時候才肯落場了。

在麻雀炊W玩得久了便成精,從中悟出很多人生道理,例如手風有旺弱,運氣有順逆,不一定可以憑主觀意願扭轉,所以做人要知所進退,手風不順時就是忍,戒急用忍的忍,細胡也要搶,就算贏的不多至少不用輸,胡開了手風就會逐漸轉順。

有些時候原本一落場就放出,然而贏得多開始飄飄然及鬆懈,以為大把本錢一兩章打鬆一點也不是問題,誰知就這麼一子錯可以滿盤皆落索,手風一逆轉可以兵敗如山倒,就像近日的股市般經常先升後回單日轉向。

今季大摩的L運正正就是這樣,曾一度放離十八場眼見可以無驚無險帶返終點,而期間主帥白德民也有好些賽事的跑法頗受爭議,然而到了方嘉柏從後如飛殺上時已經失了勢,已知必敗無疑。

那蔡約翰又如何?原本尚未投降且在最後兩個賽日部署了重兵,然而在周日韋達兩度搏失,「贏得快」與「紅衣司令」都輸給蔡明紹,這就等於打錯了兩章牌,肯定是大勢已去,而結果在煞科日幾乎是全軍覆沒。

一個人的章法不會時高時低,勝敗全繫手風。正如同一個馬偉昌,季初可以幾個月沒有馬贏,手風一順卻做幾次騎師王,乘勢者不可擋也!

作者: taxi2003    時間: 4/7/2009 03:22 PM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 4/7/2009 03:12 PM 發表
04/07/2009

打麻雀可以說是中國人的國粹,我由十歲開始入迷,在麻雀炊W交過不少朋友,反而近年因感這玩意變化已窮,只應酬的時候才肯落場了。

在麻雀炊W玩得五n搶,就算贏的不多至少不用輸,胡開了手風 ...

但成日落場賭啤
作者: 李澤楷    時間: 4/7/2009 03:43 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 1/7/2009 02:52 PM 發表

可能日後網上畫面直播佢會係其中一個主持:zzz:

如果係事實又證實多一件事:zzz:
作者: 007    時間: 4/7/2009 04:36 PM

誰知就這麼一子錯可以滿盤皆落索,手風一逆轉可以兵敗如山倒
呢句好串:eee:

作者: 光仔    時間: 5/7/2009 11:46 AM     標題: 保障馬迷利益為重

05/07/2009

郭爾達在新馬短途錦標騎「喜盛龍」在終點前的跑法引起了不少爭議,馬迷們之間的共識是並未盡全力策騎至終點,但賽後報告卻沒有片言隻字提及。

今時今日馬迷們也可以看到不同角度的巡邏影片,又可以慢鏡重播,加上累積了看跑馬的經驗,日子有功,判斷能力往往不下於一些所謂專業人士。

問題是為甚麼眾多馬迷看到之事,專業的受薪董事卻看不到,又或者看到卻視而不見?如果只得一個董事,疏忽了絕不出奇,畢竟一日十一場賽事而要期間兼顧眾多工作,稍一疏忽其實是可以體諒的,
如果大家有機會親身體驗一下受薪董事在賽日工作之繁重就會明白我的說法,及會較為寬容。儘管如此,若說受薪董事五位成員一同疏忽那是有點匪夷所思,因此我傾向相信董事是刻意而不見。

也許當時的想法是一個來港客串幾日的騎師,又不是蓄意未盡全力,對賽果也不一定有實質影響,那就不為已甚放他一馬。問題是投注者不是這樣看法,他們買了位置、位置Q、單T、孖T或三重彩,而「喜盛龍」並非不可能跑第三,對他們來說是由贏變輸血本無歸,自然覺得不服氣。

做人寬容一點不是壞事,但受薪董事有本身的使命,需要維護投注者的利益,此中如何取得平衡,希望新任首席受薪董事祈禮謙可反思一下。

作者: 李澤楷    時間: 5/7/2009 11:49 AM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 5/7/2009 11:46 AM 發表
05/07/2009

郭爾達在新馬短途錦標騎「喜盛龍」在終點前的跑法引起了不少爭議,馬迷們之間的共識是並未盡全力策騎至終點,但賽後報告卻沒有片言隻字提及。

今時今日馬迷們也可以看到不同角度的巡邏影片,又 ...

美國佬出事,就推落受薪董事:jjjj:
作者: Running    時間: 6/7/2009 09:49 AM

支持賽馬持續發展

06/07/2009

馬會計劃增加賽期,對個人來說並不能算是特別好的消息,因為在當前環境下必然是只有加辛不會加薪,但若是將視野擴闊一點,從整個行業的福祉來看,增加賽期令馬會可以有資源支持香港賽馬持續發展,周邊行業才有生存空間。

「皮之不存,毛將焉附?」這就是評馬行業與馬會之間的關係。近十多年香港賽馬的投注額大幅下降,馬會尚可以藉增加賽事幫補收入,評馬行業卻難以藉多產來維持生計,因無論日報及馬經的市場都大幅萎縮。

故此若撇開個人得失,從整個賽馬行業的前途尠眼,應該支持馬會向政府提出增加賽日及轉播外地賽事,以及要求降低博彩稅率的建議。但這個世界弔詭之處,在於通常只有反對者會組織起來擾攘,支持者卻成了沉默的大多數,令人錯覺以為有很多反對的聲音,我以為應該是撥亂反正的時候了。

別人有反對的權利,我們一樣有支持的權利,作為賽馬運動的忠實支持者,為甚麼我們不好好運用屬於我們的權利?所謂河水不犯井水,我們看我們喜歡的賽馬,你有本事可以去臈化你的信眾不要參與博彩,若是你們沒有這樣的說服力,可能是你們的神根本不賜予你們力量,又或者是你們完全誤解了神的意旨。

為了令喜愛賽馬人士的聲音得以反映,我特意在網頁上設立了一個支持賽馬持續發展的投票站,網址是www.facebook.com/faircom,亦可電郵至faircomment@live.hk索取直接的連結,希望得到本欄讀者大力支持,在周三之前投票以便呈交立法會,及用電郵、短訊、留言版、即時通訊、Facebook、Twitter及各種渠道通知所有支持賽馬運動的朋友,這G先謝了。

作者: Running    時間: 6/7/2009 09:51 AM

口中就話支話香港賽馬,但心入面就......:zzz: :rrr:
作者: thankheavens    時間: 6/7/2009 10:00 AM

No

我估他會改變馬評方向

因為 馬會給了他利益
讓他做主持
是改變的開始

其實細心留意....他寫的文章都有改變了......不再像以往般盲反

起碼唔會on居到像 十年前被馬會 foul 走之時
走去鬥氣....撐澳門馬會 唱衰香港馬會

唔好講什麼不會為了利益而折腰
尤其是 那些 口講仁義道德的人

大部份人...或正常的人.....都是為了自己生活而活..
冇機會者才吵吵罵罵...有機會的人會實幹來爭取

馬會小器?
一點都不覺......................
冼毅力紀錄差又背信棄義...都俾最後機會他....都留到他現在
薯片馬評 曾經做了那麼 離譜的東西...為了鬥氣走去唱衰自己
都肯繼續用

作者: Running    時間: 6/7/2009 10:25 AM     標題: 回復 #689 thankheavens 的帖子

某程度上,我係非常睇唔起薯片。:rrr:

批評只係對人不對事,口中講到幾仁義道德,其實只係輸o左錢條氣唔順o既糞青而已!

呢種人一反口,只不過顯示佢從頭到尾都係一個偽君子,當冇利益o個陣,佢必定會再次做二五!
作者: thankheavens    時間: 6/7/2009 11:23 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/7/2009 10:25 AM 發表

批評只係對人不對事,口中講到幾仁義道德,其實只係輸o左錢條氣唔順o既糞青而已!

呢種人一反口,只不過顯示佢從頭到尾都係一個偽君子,當冇利益o個陣,佢必定會再 ...

yes

看法差不多...因為此是他的性格來的...性格不易改變
有朝一天 馬會又得罪佢 + 沒有利益...相信又會變番以前一樣...

他寫的文...基本上 三反五反 那些
經常出現 今天的我 打倒昨天的我
一年前反偏差
今天可以反為何沒有偏差
一年前反馬會執法鬆
明天又可以反馬會為何那麼嚴

作者: thankheavens    時間: 6/7/2009 11:27 AM

其實我最不認同的

是他被吳嵩上了位
在工作上輸給了他

在網頁搞煽動
上網唱衰吳嵩...
那時候...他除了心靈上的安慰
還有什麼?

我相信..君子坦蕩蕩..小人長戚戚

我更相信 勝者為王..敗者為寇!
作者: 李澤楷    時間: 6/7/2009 11:49 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/7/2009 10:25 AM 發表

呢種人一反口,只不過顯示佢從頭到尾都係一個偽君子,當冇利益o個陣,佢必定會再 ...

二五或者偽君子又係另一件事,但佢有咁既轉變亦都證實左一件事.
作者: Running    時間: 6/7/2009 11:55 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/7/2009 11:49 AM 發表

二五或者偽君子又係另一件事,但佢有咁既轉變亦都證實左一件事.

就係馬會俾o左著數佢:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 6/7/2009 12:05 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/7/2009 11:55 AM 發表

就係馬會俾o左著數佢:zzz:

係引伸另一件事:jjjj:
作者: Running    時間: 6/7/2009 12:08 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/7/2009 12:05 PM 發表

係引伸另一件事:jjjj:

唔通同某地狂吹澳門馬有關?
作者: 李澤楷    時間: 6/7/2009 12:27 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/7/2009 12:08 PM 發表

唔通同某地狂吹澳門馬有關?

只係如果有得揀,當然會留係香港啦:jjjj:
作者: 君子    時間: 6/7/2009 12:29 PM

講真 澳門馬愈搞愈DUP ....

吾番黎搵食 吾得啦...
作者: Running    時間: 6/7/2009 12:30 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/7/2009 12:27 PM 發表

只係如果有得揀,當然會留係香港啦:jjjj:

講名、講利、講權勢,留o係香港點都威過o係澳門。

何況佢成日話自己「懷材不遇」,點可能留o係澳門呢o的彈丸之地?:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 6/7/2009 12:32 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 6/7/2009 12:30 PM 發表

講名、講利、講權勢,留o係香港點都威過o係澳門。

何況佢成日話自己「懷材不遇」,點可能留o係澳門呢o的彈丸之地?:zzz:

香港馬會肯用番佢,佢開心都黎唔切.:fff:
作者: thankheavens    時間: 6/7/2009 02:18 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 6/7/2009 12:29 PM 發表
講真 澳門馬愈搞愈DUP ....

吾番黎搵食 吾得啦...

我同阿堅

分析過
澳門 越搞越dup 的原因

跟 那批 鬥氣者..撐澳門唱衰香港的馬評人有一定的關係

唔好當正個個都像韋敬誠....陳祖澤一樣 的 接受攻擊及異見

一個當權者 唔聽人支笛....是正常的表現

黃至剛當年 對打擊澳門馬會及跨境投注 佔很大比重
而此正是 令澳門馬會直接衰落的最主要原因

我作為局外人猜測...未必與 坊間的 輿論 無關.........

有人會話...男人不是為了錢就是女人
我可以話比你聽.....有時候 為啖氣 破壞力可以更大!

還要知道一件事......澳門馬會當年在香港設立投注及入錢服務..是踩法律界線的.....
香港只要打正旗號便可以輕易解決它........
作者: 西人堅    時間: 6/7/2009 11:40 PM     標題: 回復 #701 thankheavens 的帖子

本來肯聽其他人意見係好事....但馬圈 實在太多 pk
夏佳利 肯聽肯用 結果攪到一獲粥
d pk 仲要鬧番馬會轉頭....:gggg: :ccccc: :ccccc:
作者: thankheavens    時間: 7/7/2009 07:50 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 6/7/2009 11:40 PM 發表
本來肯聽其他人意見係好事....但馬圈 實在太多 pk
夏佳利 肯聽肯用 結果攪到一獲粥
d pk 仲要鬧番馬會轉頭....:gggg: :ccccc: :ccccc:

提供意見者亦必須要成熟及有氣度

否則...當提供意見..而別人只 尊重 而不肯接受

便會出現分裂情況....唱到人地唔接受異見...

此類的分裂是自我弄成的.......

因為他們不明白...意見不是一定要接受的......
作者: Running    時間: 7/7/2009 11:37 AM

革新傳遞資訊平台

大家還記得不太久之前,馬場內是不准使用手提電話的嗎?在手提電話滲透率超越百分之百的香港,這幾乎是不可能的任務,因為手機已經不再是大哥大而是小到可以藏在衣袋G甚至戴在手腕上,再加上一個耳筒,誰能分辨出你在聽電話還是聽收音機?馬會保安總不能隨便搜馬迷的身吧。故此解禁乃是必然的事,因為基本上已經是禁無可禁了。而隨尠科技的進化,今日的手提電話已是集多種功能於一身,既可上網搜尋資訊,亦可作網上投注。

我亦見到不少馬主攜手提電腦入場,用來做賠率分析及其他用途,因為由剛季開始馬場內已鋪設了免費的無線寬頻網絡,而即使是採用高速的3G網絡,不限用量的計劃收費,亦在可以負擔的水平。另一個瓶頸是電池的容量,以往手提電腦電池的容量難以應付一整日的賽事,但隨尠耗電量較低的輕巧型手提電腦的興起,這方面的問題亦已獲得解決。

換句話說,現時身在馬場也已不用像以往般與世隔絕,相反可透過電話及電郵全面連繫。在這樣的背景下,也許馬會當考慮使用不同的平台去傳遞資訊,單靠電子傳媒報道不但易有遺漏,亦未必準確,個人心目中近日開始流行的Twitter便是一個有效的發放訊息渠道。
作者: jintinc    時間: 11/7/2009 11:29 PM

上訴機制的瑕疵
11/07/2009

昨文談過馬會的上訴機制,與司法系統中的上訴機制有所不同,在後者而言是專業水準更高的法官,才有否定下級的判決,在馬會而言,上訴委員會的成員身為馬會董事局成員,在架構上雖具較高權力,但在對賽馬的專業認知方面,卻不一定較最初作出裁決的受薪董事為高。
受薪董事的噩夢之一是裁決被上訴委員會推翻,因為這會直接影響他們的權威。筆者曾與一些受薪董事共事,當然他們總會說沒有問題,這類事情總會發生,彼此觀點與角度不同是常有的事,但大家心知肚明這些只不過是門面說話。
正正是因為有這方面的顧慮,受薪董事在作出判罰時,每每傾向於保護自己,即心目中認為確保不會被上訴委員會推翻,才會提出指控,因而在較廣闊的灰色地帶中,便會採用較為寬鬆的尺度。
而上訴委員會人選並非固定,而是由不同董事輪流擔當,不同成員之間的尺度亦未必一致,尤其是倘有受過法律訓練的成員在,總會不自覺地採用法庭上那一套準則,即除非有確實證據,否則將疑點利益歸於被疑人,換句話說,是用法律角度而非專業角度,作為裁決最終準則,受薪董事要作出調節,監管的力度便難免與公眾預期出現落差。這是馬會上訴機制設計上的一點小瑕疵,對賽馬的監管架構卻造成深遠的影響。

作者: thankheavens    時間: 13/7/2009 09:35 AM

卡洛斯 0713 的文露了風

指出及極力強調自己不是反對派,

他真的決心想洗底.

好事來的!
作者: Running    時間: 13/7/2009 09:52 AM     標題: 請多用邏輯思維 - 13/07/2009

早前網上社群有一個「向馬會說不」的活動,我也接到不少邀請,但這實在是奇怪的想法,我是馬會的資深會員,也靠跑馬混口飯吃,我沒有反馬會的理由。

也許是因為在下作為批評者的角色太過深入民心,同時現今的香港教育也不怎麼著重培養邏輯思維,才會出現這樣的誤解。批評者當然不同反對者,前者可以是善意的,是建設性的,是基於對一個更高目標的追求,如果我是馬會的反對者,為甚麼還要每個賽馬日去光顧,為甚麼每個月還要繳交千多元會費而基本上沒有使用馬會的設施?

評論無百分百客觀

作為一個評論員,我們的宗旨「是其是,非其非」,當然每個人受本身知識經驗所限可能會存在一些偏見,在邏輯上世界上也許根本沒有絕對客觀的評論,所謂客觀也許只不過是大多數人的主觀而已。

評論員的責任是盡量搜集足夠資料及循多角度去看,再綜合起來作分析,局限當然會有,只求盡一己所能及獲得受眾的認同。

馬會作為一個機構自然有著不少缺點,這就正如我們每一個人都有不少缺點一樣,即使世界上最成功的國家,最賺錢的機構都不能免。正因不足故有改善空間,我們提出的批評建議有些是馬會管理層也認同的,有時則因為屁股決定思維而存在分歧的看法,傳媒作為公眾利益的代表與馬會管理層要專注會方的利益,當然會有意見不合的時候,這是十分正常的。

批評者的角色若有機會的話,我仍然會繼續擔當,但不用找我反馬會,這絕對不是我的立場。
作者: 列高力    時間: 13/7/2009 09:57 AM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 13/7/2009 09:35 AM 發表
卡洛斯 0713 的文露了風

指出及極力強調自己不是反對派,

他真的決心想洗底.

好事來的!

也許是因為在下作為批評者的角色太過深入民心,同時現今的香港教育也不怎麼著重培養邏輯思維,才會出現這樣的誤解。批評者當然不同反對者,前者可以是善意的,是建設性的,是基於對一個更高目標的追求,如果我是馬會的反對者,為甚麼還要每個賽馬日去光顧,為甚麼每個月還要繳交千多元會費而基本上沒有使用馬會的設施?

:abcde:
作者: thankheavens    時間: 13/7/2009 10:06 AM

及留意

他0713文章的最後一句

但..若果有一路留意開他的文章.....................便知道他只是轉了型..想洗底

以前 肯定是百份百 不折不扣的 反對派..........
逢香港馬會必反
逢韋達必反
逢香港馬會的敵人必撐..

尤其是 在 被馬會 送走的 一段時間...

我一向都只尊重事實而說..

作者: 李澤楷    時間: 13/7/2009 10:47 AM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 11/7/2009 11:29 PM 發表
上訴機制的瑕疵
11/07/2009

昨文談過馬會的上訴機制,與司法系統中的上訴機制有所不同,在後者而言是專業水準更高的法官,才有否定下級的判決,在馬會而言,上訴委員會的成員身為馬會董事局成員,在架構上雖 ...

呢點有小小同意,無理由要馬會遷就馬房部署.
作者: 西人堅    時間: 13/7/2009 10:59 AM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 13/7/2009 10:06 AM 發表
及留意

他0713文章的最後一句

但..若果有一路留意開他的文章.....................便知道他只是轉了型..想洗底

以前 肯定是百份百 不折不扣的 反對派..........
逢香港馬會必反
逢韋達必反
逢香港 ...

佢由頭到尾都冇變

有奶便是娘 :lll:
作者: 木奇異    時間: 14/7/2009 06:56 PM

哈.....今日卡生篇文
講果位 "驃叔生前的超級擁躉" 估下係邊個? :yyy: :yyy:
作者: sw    時間: 14/7/2009 06:56 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/7/2009 06:56 PM 發表
講果位 "驃叔生前的超級擁躉" 估下係邊個? :yyy: :yyy:

唔係"好朋友"咩:lll:
作者: taxi2003    時間: 14/7/2009 07:00 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/7/2009 06:56 PM 發表

老雞??:fff: :fff:
作者: 木奇異    時間: 14/7/2009 07:22 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/7/2009 07:00 PM 發表

老雞??:fff: :fff:

http://www.hk-racing.com/redirect.php?tid=44225&goto=lastpost#lastpost

答案係度 :eee:

條友 最叻就係借驃叔個名黎亂up野 咩野驃叔保佑佢 :yyy:

吊.....如果驃叔真係有靈 第一個就劈佢 :yyy: 係度扮 "仗義執言" :abcde:
作者: 贏馬人    時間: 14/7/2009 08:10 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/7/2009 07:22 PM 發表
條友 最叻就係借驃叔個名黎亂up野 咩野驃叔保佑佢 :yyy:
吊.....如果驃叔真係有靈 第一個就劈佢 :y ...

挑......我都唔覺得驃叔有幾勁:uuu: :uuu:
係勁嘅...就唔駛被亞視D工作人員調教:zzz: :zzz:
成9日放山埃畀亞視員工:rrr: :rrr:
作者: 冼馬田    時間: 14/7/2009 08:32 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 14/7/2009 07:22 PM 發表

乜地獄變左澳門馬討論區?﹗:zzzz:
作者: taxi2003    時間: 14/7/2009 08:33 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 14/7/2009 08:32 PM 發表

乜地獄變左澳門馬討論區?﹗:zzzz:

近呢個零月既事:yyy: :yyy:
作者: 冼馬田    時間: 14/7/2009 08:37 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/7/2009 08:33 PM 發表

近呢個零月既事:yyy: :yyy:

嘩,400蚊有250蚊泥碼,好SO咁0番﹗真係不如認衰仔番過去乞番兩張船飛玩0下都好﹗:yyy: :yyy:
作者: taxi2003    時間: 14/7/2009 08:40 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 14/7/2009 08:37 PM 發表

嘩,400蚊有250蚊泥碼,好SO咁0番﹗真係不如認衰仔番過去乞番兩張船飛玩0下都好﹗:yyy: :yyy:

如果係葡京既泥碼我就去:zzz: :zzz:
作者: 君子    時間: 14/7/2009 08:41 PM

首季出戰即能交出七戰佳績,破盡港澳紀錄,驃叔的眼光,更是可見一斑!

香港紀錄點樣破 ?!
作者: thankheavens    時間: 14/7/2009 08:46 PM

有段時間..
我經常同朋友 都去澳門玩

成日都係我找大部份數...

洗親都 一萬幾千.........

Club / sanua + 賭 + 飲飲食食 ... :gggg:

有錢就身痕 :aaaaaa:
諗番起果時真係好離譜

作者: taxi2003    時間: 14/7/2009 08:50 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 14/7/2009 08:41 PM 發表
首季出戰即能交出七戰佳績,破盡港澳紀錄,驃叔的眼光,更是可見一斑!

香港紀錄點樣破 ?!

指一季7WIN??:ppp: :ppp:
作者: 君子    時間: 14/7/2009 08:56 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/7/2009 20:50 發表

指一季7WIN??:ppp: :ppp:

吾同對方都拎黎比 勁 :gggg: :gggg:
作者: taxi2003    時間: 14/7/2009 09:03 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 14/7/2009 08:56 PM 發表

吾同對方都拎黎比 勁 :gggg: :gggg:

勁過臨泰萊:fff: :fff:

人地都未贏到7WIN:yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 14/7/2009 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/7/2009 09:03 PM 發表

勁過臨泰萊:fff: :fff:

人地都未贏到7WIN:yyy: :yyy:

臨泰萊一季3W JA:zzz:
作者: 西人堅    時間: 14/7/2009 11:03 PM

gd, 睇下你幾時打倒 昨日的我先 :gggg:

今次會耐 d 因為冇馬跑 哈哈 keep 到 2個月 ge :iiii: :iiii:
作者: 西人堅    時間: 14/7/2009 11:19 PM

QUOTE:

依家 7月14日
我響 le 度講 ge, 又睇下中唔中

老輝 le d 屎忽鬼, 話又話 咩唔為 5 斗米折腰咩咩咩
成日去痴 卡洛斯 O 仔果 d, 為咩??

明顯為 想撈入馬會求番一官半職 la :gggg:
卡洛斯借 d 2 為佢宣傳 搏馬會賞識 :kkkkk:

大字先
唔大字我驚 天堂你班天王睇唔到
你地都知自己幾鍾意大字
哈哈哈:yyy:
作者: 冼馬田    時間: 14/7/2009 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 14/7/2009 11:19 PM 發表

依家 7月14日
我響 le 度講 ge, 又睇下中唔中

老輝 le d 屎忽鬼, 話又話 咩唔為 5 斗米折腰咩咩咩
成日去痴 卡洛斯 O 仔果 d, 為咩??

明顯為 想撈入馬會求番一官半職 la :gggg:
卡洛斯借 d 2 為 ...

唉,唔該講果句我都講埋勒。年中呀,想R入馬圈,0係0的馬圈中人呀、馬評人周圍團團轉左痴右痴落重鞋油0既人不知幾多,最重要都係睇你搭唔搭得0岩條靚線,老輝呢0的真係好似梁振英咁昭然若揭架勒,我就睇佢點表演﹗
作者: 列高力    時間: 15/7/2009 05:03 AM

老雞

想入去做咪做lor

搞咁多柒事出黎做乜柒
作者: 李澤楷    時間: 15/7/2009 09:50 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 14/7/2009 11:41 PM 發表

唉,唔該講果句我都講埋勒。年中呀,想R入馬圈,0係0的馬圈中人呀、馬評人周圍團團轉左痴右痴落重鞋油0既人不知幾多,最重要都係睇你搭唔搭得0岩條靚線,老輝呢0的真係好似梁振英咁昭然若揭架勒,我就睇佢點 ...

咁岩卡仔應該做得成網上直播主持.就算亞視高清台點都會有2個人做主持.
阿果位老輝先生應該就係謀呢個位:zzz: .仲要攪埋網上yt:fff:

不過得唔得真係要睇天啦,又話自己澳門貼士清,成日中,係唔係話俾香港聽我d貼士好準丫:yyy:
作者: 西人堅    時間: 15/7/2009 10:44 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 15/7/2009 09:50 AM 發表

咁岩卡仔應該做得成網上直播主持.就算亞視高清台點都會有2個人做主持.
阿果位老輝先生應該就係謀呢個位:zzz: .仲要攪埋網上yt:fff:

不過得唔得真係要睇天啦,又話自己澳門貼士清,成日中,係唔係話俾香港 ...

仲有 佢可以話自己有做 網上電台live講馬 有經驗
咁馬會新攪網上播 佢自己都係初哥
加埋 卡洛斯 d 咀頭....成事機會 唔細
作者: 李澤楷    時間: 15/7/2009 10:55 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 15/7/2009 10:44 AM 發表

又睇下到時佢係唔係真係可以得嘗所願,加上果邊之前馬會都有派人黎宣傳,應該唔多唔少都有馬會既人去睇板(意思係聽網上直播).
作者: 木奇異    時間: 15/7/2009 11:15 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 15/7/2009 09:50 AM 發表

不過得唔得真係要睇天啦,又話自己澳門貼士清,成日中,係唔係話俾香港 ...

佢香港馬D貼士準既就唔會走去澳門啦 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 15/7/2009 11:20 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 15/7/2009 11:15 AM 發表

佢香港馬D貼士準既就唔會走去澳門啦 :yyy:

其實香港馬評人貼士都唔係咁準:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 15/7/2009 11:25 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 15/7/2009 11:20 AM 發表

其實香港馬評人貼士都唔係咁準:jjjj:

當然又唔可以要求100%準
只要 唔好亂9up就得 :jjjj:

何謂 "亂9up" ...... 例子: 慢肌 :abcde::abcde:
作者: 冼馬田    時間: 15/7/2009 11:26 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 15/7/2009 10:44 AM 發表

咁又唔好講到咁容易。馬會請一個睇好多野架,話住官方頻道0的人水準唔好,但個個都0係呢行撈好耐,資歷坐住十年八年,因為冇咁0既資歷根本就唔qualify,馬會根本唔會考慮。老輝呢0的匿0係地獄幾年就當自己有評馬經驗?米玩啦。我諗佢暫時都係想搵份馬經R番個地盤之類先0既0者,入馬會就一步登天左0的
作者: sw    時間: 15/7/2009 12:15 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/7/2009 08:40 PM 發表

如果係葡京既泥碼我就去:zzz: :zzz:

賭兩鋪都冇晒啦 如果賭馬都可以玩成日嘅:fff:
作者: 光仔    時間: 19/7/2009 03:38 AM     標題: 評磅理念的演變

19/07/2009

馬會剛公布了最新的暑期總評分,一向有留意評磅方面的朋友也許都知道自從上任評磅員簡勵廉開始,整個評分體制已完全改變了思路,這改變所帶來的好處與壞處以往都曾論述過多次了,這是政策層面的考慮。

用簡單一點的說法,現時的評分制是盡量與國際評分接軌,而國際評分的基本理念是今日一匹一百三十評分的馬其實力當與十年前、廿年前的一匹一百三十分馬大致相若,籠統一點來說評分是用來反映馬匹的實力。

香港賽馬初轉職業化時最初只是使用分班評磅制,資深馬迷都記得在那個年代每一匹馬在那一個班次幾乎都可以如數家珍。其後加入評分,但只是換湯不換藥,比方說當時的一些馬王諸如「祿怡」假如可以讓一匹評一百一十分的馬四十磅(那時「祿怡」試過負一五九磅),其評分就是一五○,根本不用理會以前或以往會否出現一五○分的馬。

這是完全相同的理念,例如以前的評磅員簡勵廉就曾問我為何澳門會有一百四十分以上的馬,豈不是比世界馬王更勁?每個人總認為自己對而別人錯,其實這只是不同的系統、不同的理念,各有本身的長處與短處。

而簡勵廉與現任評磅員紀勵澤雖一脈相承,但同宗不同門,前者是間尺幫,一切以勝負距離為主要考慮,後者會多留意馬匹的跑法及是否有其他因素影響演出,加入本身判斷,這是我認為紀禮澤高於簡勵廉的原因。

作者: 小野伸二    時間: 19/7/2009 03:44 AM

好多鞋油...:ppp:
作者: 西人堅    時間: 19/7/2009 02:58 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 19/7/2009 03:44 AM 發表
好多鞋油...:ppp:

見唔見到 有隻癲狗突然乖曬 :eee:
作者: sw    時間: 19/7/2009 03:01 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 19/7/2009 02:58 PM 發表

見唔見到 有隻癲狗突然乖曬 :eee:

狗定雞?:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 19/7/2009 03:17 PM

紀禮澤:zzz: .
利達賢:yyy: .
作者: 西人堅    時間: 19/7/2009 03:24 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 19/7/2009 03:01 PM 發表

狗定雞?:zzz:

both la :yyy:
全線人馬 突然把口 浪過油 :eee:
作者: Running    時間: 20/7/2009 10:39 AM     標題: 回復 #740 小野伸二 的帖子

今日呢篇仲勁啊:zzz:

小組執法有難處 - 20/07/2009

作為馬迷我當然有很多時候不滿意騎師的跑法,甚至有些時候,可以說是深信騎師蓄意令坐騎跑不出最佳水準,類似情形在賽馬的世界可以說是見怪不怪,凡有錢搵的地方就有人出蠱惑,股票市場上大戶造市很多時也是路人皆見,且監管機構一般都是束手無策。

常見很多馬迷將責任全推給受薪董事,認為他們執法太寬鬆。筆者絕對同意受薪董事的監管上可以有改善空間,但對於有部分馬迷事事怪責受薪董事,我又未盡認同。

也許大家看電影看得多,執法者即使明知有些人無惡不作,但苦於沒有證據始終要讓其逍遙法外,有些時候甚至要冒險出動到臥底去搜證,希望能將罪犯繩之於法。

受薪董事指控騎師所需的證據也沒有法庭那麼嚴謹,但也不能太過馬虎,因為未必過得到上訴委員會那一關,而即使並非基於這方面的考慮,受薪董事也有道義上的責任不應做成冤案。

撇開個人在賽事監管方面的經驗,相信不少讀者也許亦曾當過陪審團,當你的決定涉及被告的下半生前途與命運的時候,任何有責任感的公民都會十二分慎重地去作決定,及要求控方提出幾近無可懷疑的證據,而心態上亦傾向寧縱莫枉,當辯方亦提出強烈的理據抗辯的時候,你就會發覺紙上談兵容易,實際要作出判決卻是很大的心理負擔,當真是午夜夢迴也會擔心有否判錯害了別人一生。

在很多個案中我們縱有強烈懷疑,但說到真憑實據仍嫌不足,這正正就是競賽小組的難處,真正坐過這個位的人,就知道不是在外間指點江山的人想像中那般容易。
作者: 冼馬田    時間: 20/7/2009 10:48 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 20/7/2009 10:39 AM 發表
今日呢篇仲勁啊:zzz:

小組執法有難處 - 20/07/2009

作為馬迷我當然有很多時候不滿意騎師的跑法,甚至有些時候,可以說是深信騎師蓄意令坐騎跑不出最佳水準,類似情形在賽馬的世界可以說是見怪不怪,凡有 ...

真係好肉酸﹗今日的我打倒昨日的我,可以話係愧對支持自己0既讀者﹗
作者: Running    時間: 20/7/2009 10:54 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 20/7/2009 10:48 AM 發表

真係好肉酸﹗今日的我打倒昨日的我,可以話係愧對支持自己0既讀者﹗

證明一個契弟轉軑o個陣,要幾無恥有幾無恥!:yyy:
作者: Running    時間: 22/7/2009 10:19 AM     標題: 事非經過不知難 - 22/07/2009

所謂「事非經過不知難」,很多評馬人甚至馬迷,都認為自己比受薪董事更稱職,然想像與現實可能是兩碼子事。先別說在賽日時間緊迫及要兼顧的事情太多,未受過專業訓練的人,可能已雞手鴨腳不知從何做起,也不說日馬跑十一場,對精神及體力都有很高的要求,就當這些都全不是問題吧。

假設面前有一個案,騎師入直路時外側有空位,但選擇走內疊而結果被阻落敗,輸了錢的投注者不滿是必然,但問話時騎師必有很多解釋,擺在董事面前的問題是如何看待其證供。

外界必然認為要罰騎師及保障馬迷利益諸如此類,但擺在董事面前的考慮是騎師是否故意走死位,抑或真的是在那電光火石之間做了一個錯誤的決定?有時真的不是非黑即白這麼簡單,即使我們自己駕車,有時也會想快而偏偏走了死位,結果因快得慢,騎師也只不過是人,真的作出了一個錯誤的決定並不出奇。

外間的聲音必然會說是罰了再算,但一個稱職的受薪董事,本身必然有好的操守,有明確的是非觀念,對本身及別的都有要求,我深信這樣的人除非能夠百分百肯定騎師是在說謊,才會作出判罰,而不會基於政治上的考慮,即逃避外界的責難而罰了再算,即使有可能是冤案也不理,這種關乎另一個人名譽與生計的事情,任何一個有責任感的受薪董事都不會等閒視之。
作者: 李澤楷    時間: 22/7/2009 11:23 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/7/2009 10:19 AM 發表
所謂「事非經過不知難」,很多評馬人甚至馬迷,都認為自己比受薪董事更稱職,然想像與現實可能是兩碼子事。先別說在賽日時間緊迫及要兼顧的事情太多,未受過專業訓練的人,可能已雞手鴨腳不知從何做起,也不說日 ...

由反對變支持,果然:zzz:
作者: Running    時間: 22/7/2009 11:26 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 22/7/2009 11:23 AM 發表

由反對變支持,果然:zzz:

向馬會投誠就要識轉軑:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 22/7/2009 11:37 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/7/2009 11:26 AM 發表

向馬會投誠就要識轉軑:zzz:

還是香港好:zzz:
作者: Running    時間: 22/7/2009 12:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 22/7/2009 11:37 AM 發表

還是香港好:zzz:

澳門點可能搵到食:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 22/7/2009 12:28 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 22/7/2009 12:13 PM 發表

澳門點可能搵到食:zzz:

其實澳門賽馬都倒退緊,唔係又點會整d優惠黎吸引馬迷呢.
作者: 西人堅    時間: 22/7/2009 06:16 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 22/7/2009 12:28 PM 發表

澳門賽馬梗係倒退緊, 唔係都唔駛搵埋 d 屎忽鬼做馬主 仲拍埋片 :zzz:
作者: 贏馬人    時間: 22/7/2009 06:19 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 22/7/2009 12:28 PM 發表

:kkkk: :kkkk: 澳門馬都唔很入流:rrr: :rrr:
我都唔很理9佢:uuu: :uuu:
作者: 冼馬田    時間: 22/7/2009 06:32 PM

呢件事可見,政界同馬評界一樣,要揀個好0既作者來睇,同揀一個好0既從政人投票,性質係一撚樣,都係揀緊次惡魔(lesser eveil)的玩意。

你食薯片就食薯片啦,當年山高拉頭馬,你就話天理何在,超﹗你自己好高尚好有人格咩
作者: thankheavens    時間: 22/7/2009 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 6/7/2009 10:00 AM 發表
No

我估他會改變馬評方向

因為 馬會給了他利益
讓他做主持
是改變的開始

其實細心留意....他寫的文章都有改變了......不再像以往般盲反

起碼唔會on居到像 十年前被馬會 foul 走之時
走去鬥氣....撐澳門馬會 唱衰香港馬會

唔好講什麼不會為了利益而折腰
尤其是 那些 口講仁義道德的人

大部份人...或正常的人.....都是為了自己生活而活..
冇機會者才吵吵罵罵...有機會的人會實幹來爭取

馬會小器?
一點都不覺......................
冼毅力紀錄差又背信棄義...都俾最後機會他....都留到他現在
薯片馬評 曾經做了那麼 離譜的東西...為了鬥氣走去唱衰自己
都肯繼續用

威下先

易估過很多場賽事的結果!
作者: Running    時間: 27/7/2009 11:47 AM     標題: 新人上場撥亂反正 - 27/07/2009

今季新大董上場,希望能有新氣象,由於沒有包袱,可以作出一些改變,其中我認為值得優先作出檢討的是有關外來客串騎師的罰則問題。

每逢香港國際騎師錦標賽、香港國際賽日及女皇盃都會有一些外地騎師隨同外地參戰馬匹來港客串,而他們所獲發的執照全日有效,可以替外線坐騎效力,而由於香港的賽事形勢特別緊湊,競爭亦十分激烈,馬匹往往在十分緊迫的情況下競跑,這些初來絈到的客串騎師由於不熟習環境及此地競賽模式,相對上比較容易出現擠阻碰撞,在上個國際賽日就有好幾位客串騎師因犯規而被罰。

為顯示一視同仁,受薪董事在決定罰則方面是與長期在港策騎的騎師看齊,即以罰停賽若干個本地賽馬日計算,但問題是在其他國家往往一周舉行六七天賽事,以停賽三個本地賽馬日計是相當於十天、十一天以至乎兩個星期,對於這些外來客串騎師而言是相當大的損失,亦並不公平。

如果馬會不作出修訂,恐怕會打擊一些好手來港客串參加大賽的意欲,尤其倘他們所獲得的坐騎在牌面上並非勝算最高,更加犯不尠長途跋涉及承受隨時損失兩個星期收入的風險,去跑一場勝算也許不是太大的賽事。

故新大董上場應盡快檢視這方面的政策及作出修訂,以令有意來港客串的騎師安心,不然的話,日後本地國際大賽以及國際騎師錦標賽,不能吸引好手前來獻技,損失的將是香港賽馬及香港的馬迷。
作者: Running    時間: 28/7/2009 11:27 AM     標題: 馬會應履行承諾 - 28/07/2009

香港人善忘,事情過去不消一頭半月,已經像是上世紀的事,像世紀金融大海嘯,有人說有生之年都不會再見到高峰期的樓價與股價,如今才不過事隔一年,誰人還敢作些壯語?

然而有些舊事儘管有人不願再重提,但通常亦總會有一些不識相的人去挖瘡疤,筆者在本欄曾多次談論過有關馬會承諾的稅改後提高派彩率方向,在未得到滿意的結果之前肯定仍會鍥而不捨地不斷喚醒大家的記憶。

當年馬會就稅改方案尋求輿論支持,清楚明白地說明若政府通過了馬會的提案,馬會將會提高派彩比率,而當時並沒有講明只有賭得起一萬元一注的人才可受惠,討論的議題反而在於採用投注回扣抑或增加派彩的方案較為合適。

結果政府通過稅政改革,獲益的卻是只有大戶,我等升斗市民連一千元都賭不起,哪來萬元投注?輸了不用吃飯麼?對此馬會的解釋是政府並沒有通過原裝的建議,只變動了抽稅辦法而不允增加五個賽馬日,馬會原本的算盤因而打不響。

好了,如今事隔三年,政府終於通過了馬會餘下的建議,還批准舉辦十五次在非賽馬日的海外轉播,那馬會還有甚麼理據不去履行當日的承諾?當然我知道其時的馬會主席夏佳理尊貴議員及行政總裁黃至剛都已不在其位,但這是不是代表馬會可以完全不理他們當年所許下的諾言?

我曾大力支持馬會增加賽日的建議,雖然這並不符合個人利益,如今就要看馬會如何交代,若馬會不怕自毀形象背信棄義,本欄亦不怕不斷喚醒大家的記憶。
作者: Running    時間: 7/8/2009 11:04 AM     標題: 變換配備要當心 - 07/08/2009

馬匹贏完再出卻改變配備,例如當年的「包裝大師」,大勝之後再出綁軚卻三甲不入,當然不排除練馬師深信配備改變有助馬匹演出,但看在馬迷眼內,卻難以避免有陰謀論的想法,輕易贏幾個馬位的馬還想演出再進步幾多?

以往馬會對此一向沒有規管,最後是作事後孔明去查詢,但作用不大,直至上季受薪董事才變得先知先覺及能夠急馬迷所急,在賽前即向有關練馬師查問馬匹贏完之後改變配備的原委,有此一問至少可以阻截部分無故轉換配備。

以一個正常人的思維,一匹馬加上配備演出可進可退,既然如此,贏開的馬自當一動不如一靜,即使未能再贏也無話可說,但若是改變配備而輸了,必受千夫所指,可以說是智者所不為,當然別有用心者另計。

但自從馬會增加了規範練馬師的賽例之後,這改變配備也得加倍小心,因為根據新增的第九十九條第二節,「練馬師須負責確保其所訓練馬匹的策騎方式及表現盡可能連貫穩定」,若因改變配備而令演出大失水準,是有機會要面對違反這一條賽例的指控。

由第一變第尾自然是演出欠連貫穩定,理論上由第尾變第一亦一樣是欠連貫穩定,那麼一匹馬改變了配備之後演出大幅進步又如何,練馬師會否面對違犯賽例第九十九條第二節的指控?理論上可以,但我相信大多數不會,因賽馬的基本精神是設法求勝。
作者: thankheavens    時間: 7/8/2009 11:47 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/8/2009 11:04 AM 發表
馬匹贏完再出卻改變配備,例如當年的「包裝大師」,大勝之後再出綁軚卻三甲不入,當然不排除練馬師深信配備改變有助馬匹演出,但看在馬迷眼內,卻難以避免有陰謀論的想法,輕易贏幾個馬位的馬還想演出再進 ...

一天賽馬平均變配備馬三十匹, 真正變到身的可能只有一兩匹

就算沒有配備轉動, 暗牌進步變身馬亦不定期發生

嚴格來說, 參考價值不算太大... ....
作者: Running    時間: 11/8/2009 11:14 AM     標題: 多些包容多些信任 - 11/08/2009

聽到「好爸爸」轉馬房的消息雖未至於震驚,但也真有點大惑不解,誠然在香港馬匹轉喼可以說是閒過立秋,但「好爸爸」可不是一匹普通的馬,而是世界知名的馬王級良駒,在薛達志訓練下成就了不朽的功業,故此今番轉喼議論紛紛者不獨本地馬圈,甚至在外國也引起了相當程度的關注。

我們始終是局外人,很難解讀這次轉喼,根據馬主的說法是想支持一些中小型馬房,這也許是為存忠厚吧,但練馬師方面亦表示與馬主並無意見不合,倘兩方面的說法都是實情的話,那就更加令人一頭霧水。

馬主與練馬師之間一個永掹的矛盾,是馬主永遠認為自己的馬太好而練馬師未能盡其材,而事實上練馬是一門藝術,一匹馬最好可以是怎麼樣根本不會有人知道,正正因為如此才有想像及懷疑的空間,就算是一匹無敵良駒,馬主還會認為應該可以多跑一點,又或者可以東征西討贏盡世界上的大賽,人心不足蛇吞象,每個馬主對自己的馬都有憧憬,每個馬主買入一匹馬的時候都夢想可以贏打産、做馬王,亦正正是因為有這個夢,馬主們才會不吝腰間錢傾囊搜購好馬。

早前我曾在一篇文章中寫過在馬圈中「互信原來最艱難」,馬主能與騎師或練馬師交心者少之又少,而很多時彼此都將猜忌藏在心G,不開心見誠講出來,結果誤會只會愈來愈深,最終是兩蒙其害。我當然深明這馬圈是一個利害圈子,但是如果人與人之間能夠多些包容、多些信任,這賽馬的世界也許可以變得更加美好。
作者: sw    時間: 21/8/2009 06:56 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 11/8/2009 11:14 AM 發表
聽到「好爸爸」轉馬房的消息雖未至於震驚,但也真有點大惑不解,誠然在香港馬匹轉喼可以說是閒過立秋,但「好爸爸」可不是一匹普通的馬,而是世界知名的馬王級良駒,在薛達志訓練下成就了不朽的功業,故此 ...

梗係要包容啦 你老人家入翻馬會講馬仲唔收旗咩:rrr:
作者: kitchai1228    時間: 21/8/2009 08:59 PM

財閥壟斷削競爭力

17/08/2009

以前去到美國的大城市,總是感到大同小異,入到商場來來去去都是那一些連鎖商店,甚至連食物都一樣,而此風已延到香港,入了一個商場你根本不知道自己是在觀塘、將軍澳、荃灣抑或銅鑼灣,有特色的小店因無法像大集團般降低採購成本,亦無法負擔得起貴租,變成買少見少,這城市愈來愈少特色,也就變得愈來愈沉悶。這是強者愈強之下所形成的財閥壟斷,士多變了超市,小食店變了快餐連鎖店,甚至街邊報攤亦就快被派報服務及便利店趕盡殺絕。
於是形成了升斗市民創業之路愈來愈窄,最終只能夠替大財閥打工,社會欠缺了向上的動力,貧富懸殊加劇,普羅大眾怨氣日增,社會出現嚴重內耗,競爭力亦逐漸流失,這是香港社會當前所要面對的一個困局。

講得冇錯
呢個係政府做成
作者: 李澤楷    時間: 22/8/2009 09:06 AM

QUOTE:
原帖由 sw 於 21/8/2009 06:56 PM 發表

梗係要包容啦 你老人家入翻馬會講馬仲唔收旗咩:rrr:

識時務者為俊傑呀:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 23/8/2009 12:44 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 22/7/2009 06:16 PM 發表

澳門賽馬梗係倒退緊, 唔係都唔駛搵埋 d 屎忽鬼做馬主 仲拍埋片 :zzz:

最可怕是果2場紀念賽都係99倍馬勝出,但孖寶是大幅蝕水的:ppp:
作者: 木奇異    時間: 23/8/2009 01:04 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 21/8/2009 08:59 PM 發表
財閥壟斷削競爭力

17/08/2009

以前去到美國的大城市,總是感到大同小異,入到商場來來去去都是那一些連鎖商店,甚至連食物都一樣,而此風已延到香港,入了一個商場你根本不知道自己是在ⅰL法像大集團 ...

e篇寫得幾好
我極之反對市場壟斷同極端資本主義 :abcde::abcde:
作者: 木奇異    時間: 23/8/2009 01:07 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 23/8/2009 12:44 PM 發表

最可怕是果2場紀念賽都係99倍馬勝出,但孖寶是大幅蝕水的:ppp:

如果係香港 班垃圾唔鬧做馬就奇 :abcde:
澳門又唔見佢地鬧 :abcde:
咪講笑 班※※可能自己都有份埋食一份 :zzz:

仲話 咩野驃叔 "fans" wor ... 我呸 :kkkk::kkkk:
作者: Running    時間: 12/9/2009 12:18 PM     標題: 摩家軍傳統拔頭籌 - 12/09/2009

日前談過開鑼日的全闊A跑道通常較利後追馬,能夠直領到底者則差不多必然有不少分在手,然近日的天氣情況卻令形勢出現了一些變數,天文台預測是今明兩日仍會有雨,雖說不一定準確,但始終是為賽前分析增添了變數,因為倘若場地偏軟的話,後上馬所佔的優勢將會減少。

韋達全手馬皆出自蔡喼,但在個人心目中,蔡喼馬在現階段狀態多有瑕疵,尚非可以全面看好的時候。

以操練而言,其實摩喼馬的進度普遍來得較好,專在開鑼日癦頭威,其實是摩氏家族的傳統,當年老摩在開鑼日及過年過節,差不多例有馬贏,且經常是贏頭場,當然在那個年代,一般甚少以最低班馬打頭陣,反而通常會編排有點吸引力的賽事引馬迷早點入場。

威陽五班佔上風

明日「威陽」正好排在頭場上陣,此馬在四班贏過同程,落到五班跑,在級數方面明顯佔了上風,若場地黏軟可能更加如虎添翼,頗有機會替摩家軍延續開鑼日先拔頭籌的傳統。「又快又勁」正正是馬房在上季開鑼日出擊的籌碼,已經證明了狀態可操起及不用等熱身,早前在嘉年華試大閘催騎力追「八運寶」,亦結結實實地磨過一課,當然今季的評分較上季初是高出了八分,因而要負頂磅上陣,這方面的條件是不如上季,但看馬房部署,當是有意重施故智的。

冷腳留意「君皇鷹」,跑千二米橫看豎看都嫌短,但我隨即想起「爆冷」上季初出贏千六清脆利落,不可輕視摩喼馬跑新鮮感縮程的本領。

今次會唔會又俾大摩玩死?:fff:
作者: 木奇異    時間: 12/9/2009 12:20 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 12/9/2009 12:18 PM 發表
日前談過開鑼日的全闊A跑道通常較利後追馬,能夠直領到底者則差不多必然有不少分在手,然近日的天氣情況卻令形勢出現了一些變數,天文台預測是今明兩日仍會有雨,雖說不一定準確,但始終是為賽前分析增添了變數 ...

可能佢收歛左之後就冇咁神 :fff:
作者: taxi2003    時間: 12/9/2009 12:21 PM

我又買左君皇鷹/.\
作者: Running    時間: 12/9/2009 12:23 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 12/9/2009 12:20 PM 發表

可能佢收歛左之後就冇咁神 :fff:

不如我地今季就整「薯片心水專欄」,睇睇今季情況有冇改善。:fff:
作者: taxi2003    時間: 13/9/2009 07:34 PM

又比佢起到頭胡WOR:kkk: :kkk:
作者: Running    時間: 13/9/2009 07:38 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/9/2009 07:34 PM 發表
又比佢起到頭胡WOR:kkk: :kkk:

「棄暗投明」後開始轉運?:yyy:
作者: 木奇異    時間: 13/9/2009 07:44 PM     標題: 回復 #774 Running 的帖子

好可能係 :eee: :fff:

睇下對面台果條友今日幾神 邪惡既就係咁ga la :yyy:
作者: taxi2003    時間: 13/9/2009 07:45 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 13/9/2009 07:44 PM 發表
好可能係 :eee: :fff:

睇下對面台果條友今日幾神 邪惡既就係咁ga la :yyy:

卓利:loveliness: :loveliness:
作者: Running    時間: 13/9/2009 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/9/2009 07:45 PM 發表

卓利:loveliness: :loveliness:

有神力推佢一把:loveliness:
作者: 贏馬人    時間: 13/9/2009 08:08 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/9/2009 07:38 PM 發表

:uuu: :uuu:
食頭糊,輸甩褲:zzz: :zzz:
作者: 李澤楷    時間: 14/9/2009 12:13 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/9/2009 07:38 PM 發表

大摩真係中三元,雖然唔係全由白德民經手.
但已經有進步,好過條邪惡人仕咁,睇左一場就話某騎師唔得見底.點知當日開埋齋殺埋自己重心.
作者: 李澤楷    時間: 14/9/2009 12:16 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/9/2009 07:49 PM 發表

有神力推佢一把:loveliness:

以後卓利要睇高一線:fff:
作者: 贏馬人    時間: 14/9/2009 01:46 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/9/2009 12:13 AM 發表
但已經有進步,好過條邪惡人仕咁,睇左一場就話某騎師唔得見底.點知當日開埋齋殺埋自己重心.

:zzz: :zzz: :zzz:

作者: 小野伸二    時間: 14/9/2009 01:51 AM     標題: 回復 #779 李澤楷 的帖子

然後話自己中Q:yyy:

其實明明係全餐咁解..仲話賽前已經睇好隻馬:yyy:
作者: 木奇異    時間: 14/9/2009 05:49 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 14/9/2009 12:13 AM 發表

e句而家都好岩果位邪惡人仕用 :eee::eee:

作者: Running    時間: 15/9/2009 01:10 PM     標題: 超理想老馬利季初 - 15/09/2009

有因必有果,有果亦必有因,摩喼馬因季初操練進度較足,而可以在開鑼日三捷,蔡喼馬則因操練較緩,狀態多有瑕疵而連場熱倒,觀操客披星戴月,就是為了了解這狀態的進退,免墮進賽績陷阱。

「酒勝」跨季三連捷相當令人意外,上季末在三班也只不過是跑得平頭冠軍,想不到跑高一班兼且失去了見習生讓磅,也可以贏得清脆利落。然而跨季四捷的「尚兄」是更大的驚喜,每一次贏馬都好像已經技止此矣,實際上卻是深不可測遇強愈強,蔡明紹能在基本上不利前領的跑道靠放頭贏出兩場,在韁繩掌握方面,顯然已相當到家。

開鑼日馬會夠運

開鑼日賽事在陽光普照下進行,然而散場後隨即下傾盆大雨,十分鐘閃電三千七百次,當時筆者正在離場路上,幾疑到處都在影快相,馬會可說認真好運。天有不測之風雲,天氣與場地的可預性殊不高,即使能估到有傾盆大雨,亦未必計得準會在散場才殺到。

上季的快活谷跑道偏差情況明顯不如以往嚴重,今季情況如何尚有待觀察,原本A跑道的偏差應該最小,但由於是季初首仗,不排除內檔場地會較好的情形。

今次初步提供「超理想」,上季在勞愛德胯下兩勝同程,可見這位南非老將真的能省得起這匹馬。

「超理想」本身以往曾在第三班贏馬,而現今仍在五班跑,老馬利季初,狀態起得早便可作為爭勝本錢。
作者: 李澤楷    時間: 15/9/2009 02:04 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 15/9/2009 01:10 PM 發表
有因必有果,有果亦必有因,摩喼馬因季初操練進度較足,而可以在開鑼日三捷,蔡喼馬則因操練較緩,狀態多有瑕疵而連場熱倒,觀操客披星戴月,就是為了了解這狀態的進退,免墮進賽績陷阱。

「酒勝 ...

今後薯片佬貼士要看高一線,至少開季大摩無玩佢先:jjjj:
作者: Running    時間: 18/9/2009 10:14 AM     標題: 社會反智賭仔姓賴 - 18/09/2009

蔡約翰馬房在開鑼賽首兩日,除「贏得快」跑第二及「陽明好好」在特首盃影相僅敗外,其餘參賽馬近乎全軍覆沒,其實此亦意料中事,早前也曾在本欄中說過,蔡喼馬今季普遍身肥步重。

然而這批蔡喼戰馬在投注上卻普遍獲支持,就算不是頂頭大熱也會是五六倍之間的半熱,相信捧場客或迷信往績,或因名牌效應,甚至有可能是追捧冠軍騎師的程式買盤,香港賽馬的彩池百川匯河,每一個人投注在每一匹馬身上總有他的理由。問題是但凡某騎練連場倒灶,賽後總有一些陰謀論,韋達亦成為被發洩的對象,但我認為開鑼日蔡喼馬之敗根本上與韋達無關,只不過是馬匹的狀態未到位,就是這麼簡單。

一樣米養百樣人,每個人都有思想及言論的自由,賽馬從來都不可能完全乾淨,但我亦相信如果經常要用負面及陰謀論的眼光來論事,對於本身享受賽馬樂趣並無好處,亦未必有助於閣下選出頭馬。

從觀操客的角度,蔡喼馬的操練及狀態,已近乎是昭告了天下本身並不急於進取,如果連這樣明確的訊息都接收不到的話,恐怕也就只能怪自己沒做夠功課了。

筆者對於這個社會愈來愈反智也實在有點擔心,如果認為騎師有問題那不要緊,列舉出他在哪G騎錯了又或者跑法上有甚麼疑問,是非自有公論,但若是任何一匹熱門馬輸了就賴騎師,而不去嘗試了解其真正的敗因,恐怕永遠都不會明白賽馬究竟是甚麼樣的一回事。
作者: taxi2003    時間: 18/9/2009 10:20 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2009 10:14 AM 發表
蔡約翰馬房在開鑼賽首兩日,除「贏得快」跑第二及「陽明好好」在特首盃影相僅敗外,其餘參賽馬近乎全軍覆沒,其實此亦意料中事,早前也曾在本欄中說過,蔡喼馬今季普遍身肥步重。

然而這批蔡喼戰 ...

同上季初+季中完全2樣:fff: :fff:
作者: Running    時間: 18/9/2009 10:21 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 18/9/2009 10:20 AM 發表

同上季初+季中完全2樣:fff: :fff:

一投誠馬會即係變臉:fff:

仲快過變臉大師:fff:

唔知佢o的「老友」見佢變成咁會唔會大呼「痛心疾首」呢?:zzz:

作者: thankheavens    時間: 18/9/2009 04:05 PM

卡洛斯今天在東方的馬評......話比大家聽

什麼叫做打著紅旗反紅旗....................

不過.....他肯改變方向.......不只著重於發炮與馬會賭氣

是一件好事...................

再一次證明.......什麼不為五斗米而折腰的道理

是多餘的.................

大多數都是出自於 上了岸的人
又或是出自於 吃不到葡萄的人
作者: poiuy    時間: 18/9/2009 06:14 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 18/9/2009 04:05 PM 發表
再一次證明.......什麼不為五斗米而折腰的道理

是多餘的.................

:yyy: :yyy: :yyy: :yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 19/9/2009 12:00 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/9/2009 10:21 AM 發表

一投誠馬會即係變臉:fff:

仲快過變臉大師:fff:

唔知佢o的「老友」見佢變成咁會唔會大呼「痛心疾首」呢?:zzz:

變好左咪好,一開鑼無俾大摩玩:fff: .
反而果個[老友]就.....開鑼日已經出醜:fff:
作者: Running    時間: 25/9/2009 12:15 PM     標題: 好友福實力超級 - 25/09/2009

今季跑了四次馬,本地騎練大領風騷,外籍人馬中就惟有大摩與白德民的配搭算是可抗衡,反正漫漫長季各有各的部署,放領抑或留前鬥後悉隨尊便。
不知道馬季增加五個賽日是否真有這麼大的影響,抑或是過去幾季賽期頻密的後遺症,今季初特別多不在水準的人與馬,近年其實已較少見到肥重的馬開上前線,但今季是明顯較多這類不在水準的馬。至於騎師方面,個人心目中柏寶似乎未在狀態,陣上每見漏閘及受阻,暫未見回復上季雄風。

見習騎師的生活由於受到馬會監督,需要嚴守規律,因而即使放完暑假,狀態也不會受影響,而蔡明紹與梁家俊,更接連成為騎師王,在讓磅制度之下,他們本身已甚具競爭力,而大師傅們的不濟,更讓他們得以乘虛而入。

騎師王票數有玄機

騎師王的票數經常有啟示性,周三晚一度成為熱門的潘頓雖然落敗,但全晚仍能交出好成績,明日我頗看好他在尾場的坐騎「好友福」。

這匹「好友福」上季到煞科日才初次上陣,賽前已知必有相當質素但仍未摸得透真正斤@,而結果此馬臨場大幅起票下一出即勝,而跑入二三名的「鋼寶」及「桃李滿門」今季都已各有表現,可見賽績水準不俗。

無疑該場「桃李滿門」因留不住而一早放了出來,未必是本身的最佳跑法,但「好友福」能在B+2跑道外檔後追贏馬,亦明顯表露了超級實力,今季成熟程度再進一步,抽到十檔起步預期可以不用留到太後來跑了。

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0