標題: 廖浩賢~~~~ [打印本頁]

作者: 冼馬田    時間: 16/3/2009 02:05 AM     標題: 廖浩賢~~~~

睇番咁多個media0既馬評人,現階段黎講我認為係廖浩賢最值得聽同讀,一來識馬,二來有heart,肯評。係你會聽完佢之後你會覺得有裨益,就算唔岩聽你都會思考0下佢點解會咁講,作為參考。相信大家都有同感了,好多馬評人一係就亂嗡,一係頹講,一係好似曾蔭權咁鬥嗡:ppp: ,好似有廖浩賢評論果個質素同心機0既,真係冇乜了﹗
作者: 活力先生    時間: 16/3/2009 02:17 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 16/3/2009 02:05 AM 發表
睇番咁多個media0既馬評人,現階段黎講我認為係廖浩賢最值得聽同讀,一來識馬,二來有heart,肯評。係你會聽完佢之後你會覺得有裨益,就算唔岩聽你都會思考0下佢點解會咁講,作為參考。相信大家都有同感了,好多 ...

雖然好多人唔鐘意聽賢仔CALL馬(我係同一般人唔同,而且我係十分接受佢CALL馬的風格,我係好支持賢仔呢個評馬人,以前睇賠率板都係睇佢出果份馬經)

佢最大機會,係因為佢係跟香港電台馬恩賜果班人出身,果班人係真係一班有質素的評馬人,所以學到唔少野
而且佢又同驃叔拍左一年做節目,雖然賢仔好似成日俾驃叔罵。但係唔多唔少都學到的野•

我知道大家的意見都會不同,希望大家可以以和而不合的方式討論。
作者: curlin    時間: 16/3/2009 07:25 AM

佢CALL馬好聽過吳 X.
作者: 智弱網民    時間: 16/3/2009 07:57 AM

我無聽商台, 第一次見佢係上年開始睇佢做節目, o個時第一印象係佢好嘈, 同埋個樣好似道友:yyy:

不過今年穩操勝券佢擔正, 發覺佢d貼士唔錯, 佢有心機, 仲好肯俾冷馬, 證明我當時以貌取人係錯的:eee:

其實官台佢同周榮澤都幾好, 自己都幾鐘意肥豪的, 雖然好多人唔鐘意, 聽佢地比18台順耳多喇, 不明白點解咁多人睇方駿輝鬧人都唔聽官台, 起碼佢地真係識評"馬":gggg:
作者: 金威    時間: 16/3/2009 10:01 AM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 16/3/2009 07:57 AM 發表
我無聽商台, 第一次見佢係上年開始睇佢做節目, o個時第一印象係佢好嘈, 同埋個樣好似道友:yyy:

不過今年穩操勝券佢擔正, 發覺佢d貼士唔錯, 佢有心機, 仲好肯俾冷馬, 證明我當時以貌取人係錯的:eee:

其實 ...

官台既講馬法同18台會好大出入
黃嘉豪以前0係18台罵得仲勁過方駿暉
淨係新年代事件已經係個18台罵到拆天
及後一年, 可能比馬會高薪撬左過去
從此連好怒氣咁罵都唔夠膽了
所以官台同非官台都會差幾遠
作者: 君子    時間: 16/3/2009 10:46 AM

鬧方駿暉係因為愛之深 恨之切.....
睇ATV 真係會睇到訓覺......
同埋硬係覺得睇亞視個畫面質素差D (以前積落黎既感覺)

賢仔 好野呀 佢不嬲鍾意搏冷門 佢係港台個時都係咁叫 刀仔鋸大樹 廖浩賢
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 12:05 PM

咁多人支持廖浩賢~:loveliness:

不過我反而唔多喜歡佢o既風格~~太過刻意求冷,有玩貼士比賽都知,此子曾經一連三場羅0分~

佢d心水究竟係羅來做參考呢,還是用來做燈呢?

而且call馬風格似街市佬,call錯馬名比率比吳嵩還要多~~

幸好仲好年輕,慢慢浸淫多幾年先~~:aaa:

我始終覺得張基不論心水或call馬,都係最好o既~:gggg:
作者: 木奇異    時間: 16/3/2009 03:14 PM

我唔鐘意佢CALL馬STYLE
山高起碼有新馬出賽既話佢會講下血統, 信唔信佢UP就下各下自己的問題, 我個人覺得可以參考下

賢仔求冷我唔覺有咩野問題WOR...... 有自己既理據, 值得摶, 點解唔去摶? 唔通場場都貼熱門又好好? 場場都貼熱門洗鬼你評馬人存在? 睇住個賠率買就得啦 :kkkk:

貼中一次冷門 好過你貼中100次熱門 :kkkk:
作者: 智弱網民    時間: 16/3/2009 06:33 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 12:05 PM 發表

不過我反而唔多喜歡佢o既風格~~太過刻意求冷,有玩貼士比賽都知,此子曾經一連三場羅0分~

而且call馬風格似街市佬,call錯馬 ...

我有時都係咁所以某幾場成日攞0分:ddd:
唔知隻game可唔可以加入到派彩一環做平衡呢:aaaa:(我知道又會加重工作人員負擔了:ppp:)
作者: 智弱網民    時間: 16/3/2009 06:36 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 16/3/2009 10:01 AM 發表

官台既講馬法同18台會好大出入
黃嘉豪以前0係18台罵得仲勁過方駿暉
淨係新年代事件已經係個18台罵到拆天
及後一年, 可能比馬會高薪撬左過去
從此連好怒氣咁罵都唔夠膽了
所以官台同非官台都會差幾遠

新年代事件:rrr: 咁佢無罵錯喎:bbbb:
罵唔係問題, 罵得有無point先係問題
作者: kaka619    時間: 16/3/2009 06:37 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 12:05 PM 發表

而且call馬風格似街市佬,call錯馬 ...

賭搏既野...緊係求冷啦
作者: 自由雨滇行    時間: 16/3/2009 06:47 PM

其實買馬呢D大家都有自己既一套
有人鍾意場場同一個number有人鍾意買檔有人鍾意買騎師有人不論冷熱用往績做參考......
呢D無話好定唔好,評馬人D貼士鍾意既咪跟下,唔鍾意既咪唔理囉
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 06:48 PM

QUOTE:
原帖由 kaka619 於 16/3/2009 06:37 PM 發表

賭搏既野...緊係求冷啦

賭博係求嬴,唔係求冷~:fff:

即係好似打麻將,有d人喜歡食雞糊,完食當三番,有d人喜歡做大牌~~

不過我覺得專業評馬人,應該冷熱都識貼,先叫專業,好似吳嵩o個d只識貼熱門,或者賢仔只識貼冷門,偏向某一面的話,實不可取~:aaa:
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 07:01 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 16/3/2009 06:33 PM 發表

我有時都係咁所以某幾場成日攞0分:ddd:
唔知隻game可唔可以加入到派彩一環做平衡呢:aaaa:(我知道又會加重工作人員負擔了:ppp:)

加埋派彩o既話...全村人都揀哂冷門,只要中一隻寶成智星,分數又會大幅度拉開~學馬會個心水比賽,有揀馬王同派彩王?:fff:

而家都有馬友係每場揀大熱~第4熱門做心水~~

不如你都試下揀全場4隻最冷做心水~:eee:
作者: 旅遊領隊    時間: 16/3/2009 07:06 PM

Call馬Mama,有時太主觀.
Tips 唔錯,睇得出有擺心機去諗過度過,冷熱都有.
作者: 金威    時間: 16/3/2009 07:09 PM

QUOTE:
原帖由 旅遊領隊 於 16/3/2009 07:06 PM 發表
Call馬Mama,有時太主觀.
Tips 唔錯,睇得出有擺心機去諗過度過,冷熱都有.

有時聽佢call 馬
講某一些馬好似特別興奮
唔知係唔係佢買左:fff:
作者: 旅遊領隊    時間: 16/3/2009 07:11 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 16/3/2009 07:09 PM 發表

有時聽佢call 馬
講某一些馬好似特別興奮
唔知係唔係佢買左:fff:

AGREE:zzz:

成日:"邊隻邊隻"巳經BOK住個令位
作者: timothyhin    時間: 16/3/2009 07:17 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 06:48 PM 發表

賭博係求嬴,唔係求冷~:fff:

即係好似打麻將,有d人喜歡食雞糊,完食當三番,有d人喜歡做大牌~~

不過我覺得專業評馬人,應該冷熱都識貼,先叫專業,好似吳嵩o個d只識貼熱門,或者賢仔只識貼冷門,偏向某 ...

好同意:yyy:

有得贏已經唔駛輸:jjjj:
作者: 小野伸二    時間: 16/3/2009 07:21 PM

但我覺得佢已經係後生一輩上位最快個個..

未來十零年都係準備聽佢架啦:yyy:

無話好唔好,總之唔好好似馬達咁就得,呢條友實在太唔掂:yyy:
作者: 智弱網民    時間: 16/3/2009 07:22 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 07:01 PM 發表

加埋派彩o既話...全村人都揀哂冷門,只要中一隻寶成智星,分數又會大幅度拉開~學馬會個心水比賽,有揀馬王同派彩王?:fff:

而家都有馬友係每場揀大熱~第4熱門做心水~~

不如你都試下揀全場4隻最冷做心水 ...

我就係唔上唔落, 自問唔係刻意求冷既人, 不過就會睇值唔值博
有時度咗d馬, 明知值博但機會唔算太高, 都好頭痕放唔放落心水好
尤其我鐘意飛大熱門, 搞到成日隻馬跑咗入嚟自己就好蝕章:yyy:
作者: 金威    時間: 16/3/2009 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 16/3/2009 07:21 PM 發表

無話好唔好,總之唔好好似馬達咁就得,呢條友實在太唔掂:yyy:

咁快諗定十零年
可能過幾年又有新一代加入呢

馬達講馬悶到爆
我寧願聽張美德都唔聽佢呀
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 07:30 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 16/3/2009 07:21 PM 發表

馬圈一向有青黃不接問題~~識得評馬o既又未必識call馬~~

你試下叫方駿暉call一場馬~~:yyy: 黃嘉豪浸左咁多年都係一樣講唔掂~~

所以,雖然而家都係唔多喜歡佢講馬,不過希望佢會繼續進步,始終佢比其他人好o既地方,就係年輕~:loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 07:32 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 16/3/2009 07:22 PM 發表

我就係唔上唔落, 自問唔係刻意求冷既人, 不過就會睇值唔值博
有時度咗d馬, 明知值博但機會唔算太高, 都好頭痕放唔放落心水好
尤其我鐘意飛大熱門, 搞到成日隻馬跑咗入嚟自己就好 ...

所以我刨馬多數係睇下o個場亂唔亂先~~亂就扒冷,唔亂就當然唔可以隨便飛大熱~:aaa:
作者: 金威    時間: 16/3/2009 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 07:30 PM 發表

馬圈一向有青黃不接問題~~識得評馬o既又未必識call馬~~

你試下叫方駿暉call一場馬~~:yyy: 黃嘉豪浸左咁多年都係一樣講唔掂~~

所以,雖然而家都係唔多喜歡佢講馬,不過希望佢會繼續進步,始終佢比其他人 ...

其實call 馬個節奏感好重要
我諗張基講左咁多年先會講得咁好

個人認為現在黎講
駱穎豪係講得最好果個
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 07:37 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 16/3/2009 07:28 PM 發表

咁快諗定十零年
可能過幾年又有新一代加入呢

馬達講馬悶到爆
我寧願聽張美德都唔聽佢呀

馬圈有幾何有新一代?:eee: 前幾年先無厘頭加入隻癲狗同王導演就最難頂~

舊浪又未肯退,新浪又未夠料,馬會又要攪埋d攪笑新星比賽,但係d新星又完全唔識馬~:rrr:
作者: 金威    時間: 16/3/2009 07:40 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 16/3/2009 07:37 PM 發表

馬圈有幾何有新一代?:eee: 前幾年先無厘頭加入隻癲狗同王導演就最難頂~

舊浪又未肯退,新浪又未夠料,馬會又要攪埋d攪笑新星比賽,但係d新星又完全唔識馬~:rrr:

咁又係
最重要係舊果輩唔肯退下
咁又邊有機會新人上倒位

好多年前馬會及商台聯合舉辦左個講馬之王招務
唔知有否否培訓倒有質素既人材呢
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 07:45 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 16/3/2009 07:40 PM 發表

咁又係
最重要係舊果輩唔肯退下
咁又邊有機會新人上倒位

好多年前馬會及商台聯合舉辦左個講馬之王招務
唔知有否否培訓倒有質素既人材呢

無人接到棒,點退??:loveliness:

馬達我唔提,佢不嬲都係做開專業馬經,但係如果無左張基,有邊個可以接到佢棒呢??叫方駿暉返來官台??

還是叫返吳嵩上返來評馬呢?

到而家仲未有夠份量o既人可以頂佢個位~
作者: 莫問我是誰    時間: 16/3/2009 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 16/3/2009 07:17 PM 發表

好同意:yyy:

有得贏已經唔駛輸:jjjj:

所以跑馬應該係選擇性,選擇一d自己有信心嬴而不論冷熱o既場次下注,

而唔係去刻意求冷,或者追住熱門份子來買~:aaa:
作者: yuricylau    時間: 16/3/2009 07:52 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 16/3/2009 07:36 PM 發表

其實call 馬個節奏感好重要
我諗張基講左咁多年先會講得咁好

同意:mmm:
但張基衰在咬字唔清...有時真係聽唔到佢講乜:ppp:
作者: 金威    時間: 16/3/2009 07:57 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 16/3/2009 07:52 PM 發表

同意:mmm:
但張基衰在咬字唔清...有時真係聽唔到佢講乜:ppp:

其實好難架
張基講馬個節奏好快
快過吳嵩幾倍
如果要講得快又要咬字清楚
都幾難做得到
作者: 小野伸二    時間: 16/3/2009 07:59 PM     標題: 回復 #30 金威 的帖子

call馬唔熟d馬名好難call得節奏快架:ppp:

當然要快而又清楚又係另一個地步啦

驃叔係富貴再三逼人就俾大家睇過唔識call馬既人真係會亂到一pat屎咁..
作者: kitchai1228    時間: 16/3/2009 11:10 PM

依家講馬比較好佢係其中一個
亞視真係幾個都冇個好(除左周榮澤,O仔都OK既)
18台都算唔錯
作者: 冼馬田    時間: 17/3/2009 01:37 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 16/3/2009 07:59 PM 發表
call馬唔熟d馬名好難call得節奏快架:ppp:

當然要快而又清楚又係另一個地步啦

驃叔係富貴再三逼人就俾大家睇過唔識call馬既人真係會亂到一pat屎咁..

講到call馬,一定要聽0下章名call馬,唔係你真係唔知咩叫call馬,簡直係教材:yyy:
作者: jl312    時間: 17/3/2009 09:08 AM

其實大家都係馬評家,個個都諗過度過,刨爛份馬經先買,都唔會點跟d評馬人貼士。其實我個人認為最值得參考會係睇晨操嗰幾個,有時唔係日日望實d馬,真係唔知佢狀態有無改變。
至於賢仔,ok喇。都有point,有自己見解。大家可以留意佢d半冷王牌馬膽。佢有馬房背景,自然就......:eee:
作者: kbf5472    時間: 20/3/2009 11:52 PM     標題: 回復 #24 金威 的帖子

唔係嗎?呢位大佬唔夠氣喎!成班電台佬不論評馬、CALL馬都完全唔掂呀!
作者: kbf5472    時間: 21/3/2009 12:02 AM

講CALL馬第一,真係陳華棟、熊良錫啦,現今馬壇無人能及。
作者: 君子    時間: 21/3/2009 12:09 AM

QUOTE:
原帖由 kbf5472 於 21/3/2009 00:02 發表

幾時既陳華棟先 ?????
如果係後期既港台 同18台既佢真係 :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 21/3/2009 12:11 AM

QUOTE:
原帖由 君子 於 21/3/2009 12:09 AM 發表

幾時既陳華棟先 ?????
如果係後期既港台 同18台既佢真係 :ppp:

陳華棟:iiiii:
作者: kitchai1228    時間: 21/3/2009 01:22 AM

QUOTE:
原帖由 kbf5472 於 21/3/2009 12:02 AM 發表

熊良錫仲有講緊?

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0