標題: 違反馬性跑法馬匹 [打印本頁]

作者: Running    時間: 23/3/2009 12:05 PM     標題: 違反馬性跑法馬匹

「違反馬性跑法馬匹」,意思係指有o的馬一貫用開某種跑法食糊,

例如放頭、守好位、後上,但有一次騎師卻用一種相反o既跑法去策騎,

違反o左該馬匹最佳跑法。

總結昨日入場睇馬o既睇法,「自由好」、「閒話一句」、「特綵」都屬於呢類型馬匹,

不過頭兩匹講o黎冇乜特別意思,反而值得研究下「特綵」。

唔計昨日一戰,「特綵」之前三場都係用後上跑法,無論初出泥地一戰入P,以及上次贏馬一役,

都係以後上戰術制敵。

但今次最唔同o既地方,係一起步已經搶o係前面,而騎師亦冇意思想留返二三位搵Cover,一路二疊放頭入直路,

雖然段速慢,但一匹以後上跑法o既馬放頭走,未必咁易俾佢一放到底,

果然去到最後200,o係佢後面o既馬已經衝晒上o黎過佢,但到最後「特綵」都可以維持走勢而唔斷,

似乎係匹馬用實力及狀態去頂住。

今場總覺得係賀賢想試馬居多,試準千六長力後下次換人可以再追。
作者: 神鷹    時間: 23/3/2009 12:07 PM

陽光配冼大少採用後上跑法算不算違反馬性跑法?
但出奇地效果似乎不錯
作者: Running    時間: 23/3/2009 12:10 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 23/3/2009 12:07 PM 發表
陽光配冼大少採用後上跑法算不算違反馬性跑法?
但出奇地效果似乎不錯

其實都可以咁講

但另一方面可能係大少發掘到佢應有跑法:jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 23/3/2009 12:16 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/3/2009 12:10 PM 發表

其實都可以咁講

但另一方面可能係大少發掘到佢應有跑法:jjjj:

即係蓮華生輝一出即勝都係放係前面走,上到高班原來係後上馬,即係之前都係用錯跑法:fff:
作者: 冼馬田    時間: 23/3/2009 12:38 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/3/2009 12:05 PM 發表
「違反馬性跑法馬匹」,意思係指有o的馬一貫用開某種跑法食糊,

例如放頭、守好位、後上,但有一次騎師卻用一種相反o既跑法去策騎,

總結昨日入場睇馬o既睇法,「自由好」 ...

講得直0的係今場梁家俊冇收order。如果有0既,擺前走唔係問題,但 一定會搏老命搶左條欄先,唔會好似琴日咁0既。可能賽前練馬師已經口氣麻麻,知隻馬今場機會不大,騎師亦無謂冒罰停賽的風險了﹗
作者: Running    時間: 23/3/2009 12:46 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 23/3/2009 12:16 PM 發表

即係蓮華生輝一出即勝都係放係前面走,上到高班原來係後上馬,即係之前都係用錯跑法:fff:

好難介定係咪用錯跑法

蓮華龜o既Case,可能係三四班仲可以用速度對付o的雞o既對手,但上到高班就要用新跑法去制敵。
作者: 自由雨滇行    時間: 23/3/2009 12:49 PM

駿先鋒果次滇仔大漏閘之後後上殺敵又算唔算:ggg:
作者: Running    時間: 23/3/2009 12:50 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 23/3/2009 12:49 PM 發表
駿先鋒果次滇仔大漏閘之後後上殺敵又算唔算:ggg:

呢個我覺得係意外居多:ppp:

因為事後去簡Sir度都係用前領贏馬
作者: 李澤楷    時間: 23/3/2009 12:53 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/3/2009 12:46 PM 發表

好難介定係咪用錯跑法

蓮華龜o既Case,可能係三四班仲可以用速度對付o的雞o既對手,但上到高班就要用新跑法去制敵。

因為高班幾次用前置跑法最後唔夠後勁.
作者: 西人堅    時間: 23/3/2009 01:06 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 23/3/2009 12:05 PM 發表

總結昨日入場睇馬o既睇法,「自由好」 ...

所以 方駿輝 根本就係 on9 打機上腦 :kkkk: :kkkk:
試下自由好 跟前斷冇 3 甲佢仲唔 ※ 咩 :rrr: :kkkk:

好多馬根本唔只一個跑法都得 ge
作者: 君子    時間: 23/3/2009 01:15 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/3/2009 13:06 發表

所以 方駿輝 根本就係 on9 打機上腦 :kkkk: :kkkk:
試下自由好 跟前斷冇 3 甲佢仲唔 ※ 咩 :rrr: :kkkk:

好多馬根本唔只一個跑法都得 ge

如果自由好佢無tip  佢都鬧啦 無啦啦改變跑法
作者: 西人堅    時間: 23/3/2009 01:22 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 23/3/2009 01:15 PM 發表

如果自由好佢無tip  佢都鬧啦 無啦啦改變跑法

公佈左我唔頂 7 你先奇...
閒話一句 不如公佈埋中段走 haha :eee:
睇你有冇走得咁輕鬆 :zzz:

蓬萊仙子夠改 la 又唔見佢鬧 嘩大熱門 tim
大熱門黎 ga 好多人買....點解唔鬧 ah
作者: 魚仔餅    時間: 23/3/2009 01:35 PM

特綵今場根本一放了事:ppp:
作者: 金威    時間: 23/3/2009 01:40 PM

其實好難介定係唔係用錯跑法
在於跑緊途中既應變

十多年前有隻好好既例子

仙麒麟告東尼騎果陣沿途跟第三四位
次次打到甩比都係差少少, 次次都出閘好快

跟住之後轉用靳能跑
好奇怪既係出親閘靳能都漏閘
靳能於是按兵不動留到最後
最後直路一陣風過晒贏二三個馬位
如果漏閘死推上前跟三四位, 可能輸緊

如果留後跑係最佳跑法既話
假設告東尼再跑既話一出閘第三四位
留到落包尾, 贏既話就有人讚
輸既話就有排罵
而他也不是違反馬性
只是出閘最快, 突然留到最後, 很怪異, 那是違反人性:fff:

情況就好似金鑾殿咁
香港金杯賽日
白德民金鑾殿出閘好快
留到落最後
最後緊頸四
最後就會受到多方面的評擊

仲有一種係馬佳善既跑法
即使漏閘, 也死推上前
初初來香港最受人讚賞
就係好多馬即使係後上或跟中間
比佢推推下騎順左, 順利帶到番黎
作者: 君子    時間: 23/3/2009 01:56 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/3/2009 13:22 發表

公佈左我唔頂 7 你先奇...
閒話一句 不如公佈埋中段走 haha :eee:
睇你有冇走得咁輕鬆 :zzz:

蓬萊仙子夠改 la 又唔見佢鬧 嘩大熱門 tim
大熱門黎 ga 好多人買....點解唔鬧 ah

依幾次贏完馬換配備照贏既馬都打左佢地好多巴 :yyy:
作者: 君子    時間: 23/3/2009 01:58 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 23/3/2009 13:40 發表
其實好難介定係唔係用錯跑法
在於跑緊途中既應變

十多年前有隻好好既例子

仙麒麟告東尼騎果陣沿途跟第三四位
次次打到甩比都係差少少, 次次都出閘好快

跟住之後轉用靳能跑
好奇怪既係出親閘靳能都漏 ...

咁樣証明每一匹馬都有自己既特性
吾係機器啦
作者: 金威    時間: 23/3/2009 02:24 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 23/3/2009 01:58 PM 發表

咁樣証明每一匹馬都有自己既特性
吾係機器啦

就算每個騎師騎上去
鞭都會有所影響

也因應著每個騎師自己的風格和跑法
比如韋達騎既馬, 多數都會跟前少少
戴勝則稍留後少少

所以個人覺得梁家俊
又唔算違反馬性
十磅仔同人鬥後勁
唔覺有咩著數
再加上當天利放
試試也無妨
作者: 西人堅    時間: 23/3/2009 02:42 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 23/3/2009 01:56 PM 發表

依幾次贏完馬換配備照贏既馬都打左佢地好多巴 :yyy:

馬來之光 :yyy:
作者: thankheavens    時間: 23/3/2009 02:50 PM

以本人的經驗及研究...加上臨床驗證

特綵 騎師

中了 偏差 病毒 的成數好高..............

^_^

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0