標題: 薯片又來了 [打印本頁]

作者: Running    時間: 24/3/2009 11:36 AM     標題: 薯片又來了

白德民有戴勝影子

近十年來筆者最不喜歡的兩個騎師分別是戴勝及萬成,後者不用說了,坐完監也要違反香港的停牌令,弄到港澳兩個馬會交惡,事件至今仍未能善罷。至於戴勝,今次打産日返港客串,看他騎「喜聚寶」爭精英碟,早段全程三疊望空,轉彎湧上前然後墮退,絕非此馬一貫的最佳跑法,幸好不用經常看到這位老哥。

以往戴勝在港長駐時,倒也並非經常一早走外疊望空遊馬河,而是喜歡跟在馬群之後,然後在千軍萬馬中搵位,而以香港賽事之緊湊,因前無去路,阻到成匹馬抽起自然成為經常見到的鏡頭。

當年的首席受薪董事薛翰賢,曾以希望騎師們快快樂樂進場,平平安安回家為理由,沒有抽秤戴勝不肯走取一個內欄的空位。這位騎師所採用的跑法注定具爭議性,反觀與其同級的韋達,縱使轉彎經常走六七疊,但直路上要成匹馬抽慢的突屹鏡頭,則並不算多。

最近我覺得白德民騎馬很有戴勝影子,就是直路上經常見受阻收慢,最新鮮熱辣例子是「六六精英」,之前則有「常山鳳寶」、「白玉駿駒」、「爆冷」及季初的「駿馬大師」等。

金鑾殿跑第四惹爭議

「金鑾殿」跑第四的一場同樣惹爭議,縱使馬主認為是劣檔所累,但個人認為在十四檔起步騎到馬匹上口,再力留到差不多包尾位置,不是一個像白德民這種級數騎師所應該作出的判斷,跑馬有跑馬章法,也許在這方面香港的受薪董事比我寬容得多。

很多資深馬迷都認為澳洲騎師一向較富爭議性,但同樣是來自澳洲的柏寶,相對上卻是較少受到嚴厲批評的一位騎師,甚至連我這等素來挑剔之輩,也認為柏寶的表現還可以接受,比同級的韋達更能令人有信心。

最好當然是我的愛將蔡明紹,出道至今未有過一場的演出令人產生任何疑問(包括騎得好還要被董事警告的「覓得寶」),望能持續。:zzz:
作者: 君子    時間: 24/3/2009 11:48 AM

當一個人多實力座騎個陣 自自然然就會比人多挑剔.....
大摩將依兩個季咁好既成績都歸功於白德民  
而白德民騎馬成日都知道贏吾到就當然吾去盡 吾係點樣部署下一場....
作者: 西人堅    時間: 24/3/2009 11:53 AM

都係果句 la
佢鐘意果 d 英愛歐洲又唔見佢鬧 哈哈哈哈哈哈 :eee: :eee: :fff: :fff: :yyy: :yyy:
作者: yinho    時間: 24/3/2009 11:53 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 24/3/2009 11:36 AM 發表
白德民有戴勝影子

近十年來筆者最不喜歡的兩個騎師分別是戴勝及萬成,後者不用說了,坐完監也要違反香港的停牌令,弄到港澳兩個馬會交惡,事件至今仍未能善罷。至於戴勝,今次打産日返港客串,看他騎 ...

要是他沒有了那10磅還會是你的愛將嗎?:fff: :fff:
作者: 內閃    時間: 24/3/2009 11:55 AM

係唔鍾意就咪鬼買佢 d 馬 lor.....好似我咁, 一定唔買韋達, 場場諗少隻唔駛煩....
作者: 西人堅    時間: 24/3/2009 11:57 AM

反觀與其同級的韋達縱使轉彎經常走六七疊但直路上要成匹馬抽慢的突屹鏡頭,則並不算多

on9, 句句都錯 ge :ccccc: :kkkkk: :kkkkk:
作者: yinho    時間: 24/3/2009 11:57 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/3/2009 11:57 AM 發表
反ヾA縱使轉彎經常走六七疊,但直路上要成匹馬抽慢的突屹鏡頭,則並不算多。

on9, 句句都錯 ge :ccccc: :kkkkk: :kkkkk:

人地有事騎都唔騎啦,使咩抽姐:ddd: :ddd:
作者: 李澤楷    時間: 24/3/2009 12:12 PM

巫斯義1檔走4疊視而不見,冼大少經常谷草求求其其又視而不見:jjjj: .
作者: Running    時間: 24/3/2009 12:14 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/3/2009 12:12 PM 發表
巫斯義1檔走4疊視而不見,冼大少經常谷草求求其其又視而不見:jjjj: .

記唔記得我地成日話伊神口不對心會輸死佢

而家將呢句說話套用o係薯片身上,咁你就明白點解佢成日輸:fff:
作者: 西人堅    時間: 24/3/2009 12:21 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/3/2009 12:12 PM 發表

越睇越好笑 :yyy:
縱使轉彎經常走六七疊....

4 哥果 d 叫 6,7疊咁 大少老巫咪 20疊 :yyy: :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 24/3/2009 12:24 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 24/3/2009 12:14 PM 發表

而家將呢句說話套用o係薯片身上,咁你就明白點解佢成日輸:fff:

我見佢d貼士都唔錯既,不過無錢賺果隻囉:fff: .
作者: 李澤楷    時間: 24/3/2009 12:30 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 24/3/2009 12:14 PM 發表

所以00005係咁升.
薯片睇唔順眼既昌少+達少+民哥就:fff: .
作者: 李澤楷    時間: 24/3/2009 12:33 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/3/2009 12:21 PM 發表

越睇越好笑 :yyy:
縱使轉彎經常走六七疊....

4 哥果 d 叫 6,7疊咁 大少老巫咪 20疊 :yyy: :yyy:

玩外檔貼欄:fff:
作者: 列高力    時間: 24/3/2009 01:01 PM

最好當然是我的愛將蔡明紹,出道至今未有過一場的演出令人產生任何疑問(包括騎得好還要被董事警告的「覓得寶」),望能持續。
鬼唔望輸lun死你 :zzz:
作者: 木奇異    時間: 24/3/2009 01:13 PM

我又真係唔明wor
直路上被阻要成匹馬抽慢有咩野好鬧 1場14隻馬直路上被阻有咩野出奇 :kkkk:
作者: 金威    時間: 24/3/2009 02:38 PM

其實無得比較

蔡明紹只騎了半季, 有沒有疑問言之過早
對比番如果搵韋達, 戴勝, 白德民等騎師
騎了多季, 找錯處機會容易得多

跑馬也是賽馬運動
騎師也會講求情緒
等於曼聯既Rooney, 有時很神勇
有時卻發老火
作者: 君子    時間: 24/3/2009 03:05 PM

愛將 = 幫佢贏錢
批鬥 = 幫佢輸錢

怪吾知佢得一個愛將啦
作者: 小野伸二    時間: 24/3/2009 03:50 PM     標題: 回復 #15 木奇異 的帖子

就算跑直路都無可能14隻馬無擠阻啦:yyy:

佢以為人跑步咩:yyy:

千幾磅咁易撞出黎:ppp:
作者: 列高力    時間: 24/3/2009 04:42 PM

薯片佬
你繼續俾大摩玩弄你算啦 :yyy:
作者: 贏馬人    時間: 24/3/2009 04:57 PM

:kkkk: :kkkk: 按實狗狗到地球:rrr: :rrr: :rrr: :rrr: :rrr:
作者: Kris    時間: 24/3/2009 08:49 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/3/2009 01:13 PM 發表
我又真係唔明wor
直路上被阻要成匹馬抽慢有咩野好鬧 1場14隻馬直路上被阻有咩野出奇 :kkkk:

N咁多年前發生過得四隻馬跑都可以有騎師(好似係蘭尼)坐足全程box, 呢D咪就係雞蛋裡挑骨頭囉:kkkk:
作者: 贏馬人    時間: 24/3/2009 09:00 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 24/3/2009 08:49 PM 發表
N咁多年前發生過得四隻馬跑都可以有騎師(好似係蘭尼)坐足全程box, 呢D咪就係雞蛋裡挑骨頭囉:kkkk:

得3隻馬都試過:zzz: :zzz:
大熱門困足全程:fff: :fff:
作者: kitchai1228    時間: 24/3/2009 10:05 PM

白神父今年有幾多次走位惹爭議大家有眼睇
我唔覺卡洛斯有邊句話錯佢
作者: thankheavens    時間: 24/3/2009 10:56 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 24/3/2009 10:05 PM 發表

將事實的一半發大..事實的一半收埋
對自己喜歡的 就發大 "優"...收埋"缺".....不斷 將 "for"搬出
對自己不喜歡的 就發大 "缺"..收埋"優"....不斷 將 "against" 搬出

公就佢贏...字就你輸....

此為 "主觀"

寫評論主觀就無所謂...嘻嘻哈哈又一天

賭馬主觀...長賭輸左95%....

只能祝好運!

作者: kitchai1228    時間: 24/3/2009 11:05 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 24/3/2009 10:56 PM 發表

對自己喜歡的 就發大 "優"...收埋"缺".....不斷 將 "for"搬出
對自己不喜歡的 就發大 "缺"..收埋"優"....不斷 將  ...

但小弟敢問天樂兄一句
誇大是否包含事實?
作者: Running    時間: 24/3/2009 11:31 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 24/3/2009 11:05 PM 發表

但小弟敢問天樂兄一句
誇大是否包含事實?

咁問返轉頭:

1. 老巫上星期三超勁精神一檔走四疊,唔通冇問題?
2. 蔡明紹上次狂放,又係咪同薯片所講冇跑錯?
3. 上次自由好o係打比預賽擺明亂跑唔出盡全力,點解又唔批評?假如換o左係澳洲騎師,佢又會唔會咁公正

薯片最大敗筆,就係「選擇性失憶、偏聽」,好多歐洲騎師明知跑法有問題,卻偏偏唔講,

澳洲騎師有問題就拿拿聲狂小,咁到底係邊個有問題?

作者: kitchai1228    時間: 24/3/2009 11:36 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 24/3/2009 11:31 PM 發表

咁問返轉頭:

1. 老巫上星期三超勁精神一檔走四疊,唔通冇問題?
2. 蔡明紹上次狂放,又係咪同薯片所講冇跑錯?

我冇話巫斯義同蔡明紹騎法冇問題(sorry,但我唔係好記得蔡明紹邊隻狂放?)
我只係針對佢呢篇而作評論
作者: Running    時間: 24/3/2009 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 24/3/2009 11:36 PM 發表

我冇話巫斯義同蔡明紹騎法冇問題(sorry,但我唔係好記得蔡明紹邊隻狂放?)
我只係針對佢呢篇而作評論

o個次係覓得寶

金鑾殿o個次,我地好多人詳細解釋過,當日係不利追,但金鑾殿係唔夠前速(事實佢又唔係守好位o個類馬),

加上o係佢隔離o個堆馬又唔刻意埋去,變相隻馬就被迫走四疊,

結果白生只能Drop後,唔係就會狂蝕位。

講到底一匹唔夠前速o既馬,仲要排埋外檔,點可能起步後可以迅速搶前又埋到欄?

假如佢走四疊落敗,薯片o既回答一定係:

白德民完全冇意識留後搵Cover!

乜o野都係佢講晒啦!:zzz:

插人之前,又有冇了解過馬匹特性係點?連馬匹特點都冇了解,就走去插人,咁都自命專業評馬人

返去訓啦!:kkkk:

作者: 金威    時間: 24/3/2009 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 thankheavens 於 24/3/2009 10:56 PM 發表

對自己不喜歡的 就發大 "缺"..收埋"優"....不斷 將  ...

佢有讚過白德民既
因為果次十二檔佢貼過威騰
中左就讚了

其實偶爾跑錯一場半場係無問題
跑馬速度太快
殺那間要判斷都好困難
就正如球證, 即使吹錯左
也唔會取消
只能下一球少少偏幫番之前受害的一方
作者: kitchai1228    時間: 25/3/2009 01:17 AM

六六精英,文武精英,常山鎮寶....呢D又係點解釋:ooo: :ooo:
作者: 贏馬人    時間: 25/3/2009 01:22 AM

QUOTE:

以前我同卡樂B對賭:zzz: :zzz:
而家目標改為方塊龜:fff: :fff:
作者: 金威    時間: 25/3/2009 01:23 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 25/3/2009 01:22 AM 發表

以前我同卡樂B對賭:zzz: :zzz:
而家目標改為方塊龜:fff: :fff:  

同卡樂B 贏到你無癮
所以要挑戰第二個屎忽鬼
:fff:
作者: 列高力    時間: 25/3/2009 01:29 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 24/3/2009 10:05 PM 發表

你針對白德民之麻
你憎白德民令你輸錢咋?

見到薯片佬係咁寫衰白神父就係咁BUY佢啦?下話?
咁你同伊神都幾同路WO :fff:

可能我誤會你 :zzz:
作者: 贏馬人    時間: 25/3/2009 01:32 AM

QUOTE:
原帖由 金威 於 25/3/2009 01:23 AM 發表
同卡樂B 贏到你無癮
所以要挑戰第二個屎忽鬼
:fff:

我響70-90年代係睇亞視,就同卡樂B對賭:zzz: :zzz:
呢幾年裝咗有線,就同方塊龜對賭:fff: :fff:
作者: 木奇異    時間: 25/3/2009 06:36 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 24/3/2009 11:05 PM 發表

但小弟敢問天樂兄一句
誇大是否包含事實?

以偏概全, 雙重標準 又係咪事實?
原來除左韋達, 澳洲系果D白德民, 戴勝, 萬成會走4 5疊, 直路又塞車, 其他騎師就唔會既 :kkkk::kkkk:
如果會既 早咩野又唔講 :abcde::abcde:
作者: thankheavens    時間: 25/3/2009 08:29 AM

QUOTE:

但小弟敢問天樂兄一句
誇大是否包含事實?

那就要看 誇大程度

如對白德民的批評...
又或像 韋達 的 經常走 4.5疊...
有幾經常.....例定例外?

以一個客觀角度分析...

1) 睇唔出塞車點可以夾硬撬個位出來

2) 睇唔出...一匹馬被內檔頂著....點可以 令內檔的馬及前面的馬消失....不須走大外疊

3) 那些批評...例外多於例.....只是發大了例子...便覺得是經常性...

4) 更睇唔出.....他喜愛的北半球 騎師....沒有出現過那些所謂的批評

只是將一半收埋..一半發大...來印證自己的...""公就佢贏..字就你輸""
作者: 神鷹    時間: 25/3/2009 01:13 PM

白德民呢種通常係知道隻馬贏唔到就唔同你去盡(特別騎大摩馬)
以免無謂加兩三分(負重磅另計) 又唔想跑傷隻馬,咁下場想搏殺個陣爭勝機會都大D
即係佢在練馬師同馬主利益角度出發 , 即係同達少一樣 :fff:
作者: Running    時間: 25/3/2009 01:16 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 25/3/2009 01:13 PM 發表
白德民呢種通常係知道隻馬贏唔到就唔同你去盡(特別騎大摩馬)
以免無謂扒阭旭�,咁下場想搏殺個陣爭勝機會都大D
即係佢在練馬師同馬主利益角度出發 , 即係同達少一樣 :fff:

做人主帥就係要咁:fff:

可惜有o的人實在好天真及好傻:fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0