標題: 再豐裕衝擊七捷,下仗冠軍一哩賽 [打印本頁]

作者: 馬俠    時間: 6/4/2009 06:22 AM     標題: 再豐裕衝擊七捷,下仗冠軍一哩賽

蔡約翰在今屆主席錦標興兵四路,除「再豐裕」勝出外,「好利威」亦拚入殿軍,成績相當美滿。

他說:「今場我出馬四匹,賽後我會返倉檢視牠們的情況,如無意外全部應會角逐稍後舉行的冠軍一哩賽。

贏馬的『再豐裕』,剛戰出爭二千米的打{,路程方面證明對牠確實吃力些少,

因此今場安排重返首本的千六米,雖然是全場最低分馬,一樣能交出極佳衝刺掄元,證明實力足以棲身頂班之列。

至於跑第四的『好利威』今季作賽不多,今次增程即有良好走勢,狀態大有改善,相信季尾於大賽會有一番作為。」

「再豐裕」季內已六W,假如於冠軍一哩賽再下一城,將成為香港職業賽馬史上首匹一季七捷馬。

作者: ユюユ    時間: 6/4/2009 08:58 AM

佢下場入到三甲嚝鷛|係零:hhhh:
唔好話贏:hhhh:
作者: souphen    時間: 6/4/2009 09:20 AM

香港"職業賽馬史上"第一隻七捷馬終於"要"誕生啦 :iiiii: :iiiii: :iiiii:

作者: 內閃    時間: 6/4/2009 11:00 AM

就算真係七捷都應該唔係冠軍一哩賽掛......:hhh:
作者: 新水星    時間: 6/4/2009 11:03 AM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 6/4/2009 11:00 AM 發表

可以選擇安田或者一三三磅跑千四的。:jjjj:
作者: 帶來吉利    時間: 6/4/2009 11:56 AM

直路重係包尾
可以中間一發力過哂:ccc: :ccc:

真係堅過本盛時期 好利威

同批新馬 我最睇好3隻
再豐裕,好日子,大勝福星

果然我眼光冇錯:jjjj:
作者: timothyhin    時間: 6/4/2009 12:03 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 6/4/2009 11:03 AM 發表

可以選擇安田或者一三三磅跑千四的。:jjjj:

5月24場1600明開比佢啦:ooo:
只要評磅有心唔好加到過120分:yyy:
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 12:04 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 6/4/2009 12:03 PM 發表

5月24場1600明開比佢啦:ooo:
只要評磅有心唔好加到過120分:yyy:

下午就會知道評分?
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 12:06 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 6/4/2009 11:56 AM 發表
直路重係包尾
可以中間一發力過哂:ccc: :ccc:

真係堅過本盛時期 好利威

同批新馬 我最睇好3隻
再豐裕,好日子,大勝福星

果然我眼光冇錯:jjjj:

爆冷蝕位冇佢咁多,仲要打矛波都輸比佢,服晒啦。
作者: Wai    時間: 6/4/2009 12:36 PM

發夢等下季:fff:

好利威其實睇毛色
呢兩季都未見過咁深潤
衝落無乜都值得期望下
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 01:30 PM

同好利威一樣一季六捷,但係評分已經高過當時o既好利威~~

成功接棒??:aaaa:

不過呢系馬出名早熟,年長後大多無咩進步,唔知下年會點樣呢~:ddd:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 01:31 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 6/4/2009 11:00 AM 發表

果場對手係好爸爸, 強過跑1600既爆冷好多 :jjjj:
其實為左隻馬下季一哩錦標著想 好心唔好第一季就用到咁 :ddd:
摶埋 冠軍一哩賽 得唔得都抖抖啦 :zzz:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 01:34 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 01:30 PM 發表
同好利威一樣一季六捷,但係評分已經高過當時o既好利威~~

成功接棒??:aaaa:

不過呢系馬出名早熟,年長後大多無咩進步,唔知下年會點樣呢~:ddd:

我同你睇法一樣
蔡生咁谷法真係似想一季用到盡 :ppp:
再唔抖我怕佢下年出都出唔到一哩錦標, 唔好話接好利威棒 :ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 01:41 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 01:34 PM 發表

我同你睇法一樣
再唔抖我怕佢下年出都出唔到一哩錦標, 唔好話接好利威棒 :ppp:

賞惑o既部署我已經唔like~~

11月到步,2月1日出賽,到琴日4月5日,短短2個月已經出賽5次,隻馬只係3歲,原本好有潛質o既馬,下年可唔可以跑到打比都成問題~~

不過可能練馬師想今年3歲一早打家底,爭多少分,下季四歲唔駛好似好豐裕咁辛苦~~

但係近排神仙好多質新馬都變得急進,如高手,來福,沙貝利,當中好多都未得架~~唔知神仙最近做咩性情大變~~

因為官司纏身??又有傳下年佢會走人~~唔知是真是假啦~
作者: 小野伸二    時間: 6/4/2009 01:42 PM

經過伊神咁樣祝福完,加埋每次六捷馬想搏七捷既後果時..

可以想像到佢冠軍一哩將會係指定第二馬膽:yyy:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 01:54 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 01:41 PM 發表

賞惑o既部署我已經唔like~~

11月到步,2月1日出賽,到琴日4月5日,短短2個月已經出賽5次,隻馬只係3歲,原本好有潛質o既馬,下年可唔可以跑到打比都成問題~~

不過可能練馬師想今年3歲一早打家底,爭多少分 ...

冇變過,早早出果D多數都係3班頂至2班尾止步
好似玉峽生輝,超班....都係類似CASE:ppp: :ppp:

4歲或者3診但已經操足成季先出就常見一係好好,一係差....
唔講呢2隻...首飾奇寶,好日子,勝眼光.....
但差既有俊利好,好樂韻,轉數高,領爵.....

作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 02:03 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 01:54 PM 發表

好似玉峽生輝,超班....都係類似CASE:ppp: :ppp:

4歲或者3診但已經操足成季先出就常見一係好好,一係差....
但差既 ...

仲有一隻勇士......3歲贏得幾搶眼, 當時d人仲睇到佢好高
結果上到2班就捱打 :ooo:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 02:05 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 02:03 PM 發表

仲有一隻勇士......3歲贏得幾搶眼, 當時d人仲睇到佢好高

勇士特別D....3歲尾出黎唔知算邊類:yyy: :yyy:
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 02:07 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 01:31 PM 發表

果場對手係好爸爸, 強過跑1600既爆冷好多 :jjjj:
其實為左隻馬下季一哩錦標著想 好心唔好第一季就用到咁 :ddd:
摶埋 冠軍一哩賽 得唔得都抖抖啦 :zzz:

我覺得好爸爸一樣回緊喎,隻馬都7歲啦。
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 02:09 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 01:54 PM 發表

但差既 ...

當然有變啦,有幾何見到神仙d馬2個月跑5場??

相信來福,沙貝利,高手呢d馬短時間來又會見佢地報名出賽架啦~~

神仙變成急進,告仔變成慢熱,今年真係出奇o既一年~~

仲有肥胡又變左急進~
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 02:11 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 02:07 PM 發表

但係一樣有人覺得好爸爸今年仲勁左~~

爆冷又係,又有人覺得佢回左,練馬師反而話今年又進步左~~

說法成2個極端~:ppp:
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 02:12 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 02:09 PM 發表

相信來福,沙貝利,高手呢d馬短時間來又會見佢地報名出賽架啦~~

仲有肥胡又變左急進~

肥胡急進???

會唔會只係佢D馬耐拼咋。連太平洋呢D老馬都3WIN 喎。
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 02:15 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 02:11 PM 發表

但係一樣有人覺得好爸爸今年仲勁左~~

爆冷又係,又有人覺得佢回左,練馬師反而話今年又進步左~~

說法成2個極端~:ppp:

睇上場1400全面優勢之下輸比再領風騷,隻馬已經冇上一季咁銳。

佢今季已經輸過俾再領風騷2次。
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 02:17 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 02:09 PM 發表

仲有肥胡又變左急進~

密密跑勝哥時代常有啦.....:ppp: :ppp:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 02:20 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 02:07 PM 發表

你當然希望佢回緊啦
隻馬應該最少玩到8歲 :jjjj:

係安爺果幾年時間當佢冇出過賽得啦 :jjjj:

作者: 活力寶蹄    時間: 6/4/2009 02:24 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 02:03 PM 發表

仲要傷埋..:ppp: :ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 02:26 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 02:12 PM 發表

肥胡急進???

會唔會只係佢D馬耐拼咋。連太平洋呢D老馬都3WIN 喎。

肥胡通常嬴左一場就收埋,今年咁多連捷馬~竟然連紫荊都可以打疊嬴~~

紫荊以往係完全無打疊上名~~不過都付出代價,o岩o岩o個場立即跑返包尾~:zzz:
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 02:28 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 02:17 PM 發表

密密跑勝哥時代常有啦.....:ppp: :ppp:

3歲好少,大多都係年長馬~~
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 02:28 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 02:20 PM 發表

你當然希望佢回緊啦
隻馬應該最少玩到8歲 :jjjj:

係安爺果幾年時間當佢冇出過賽得啦 :jjjj:

好爸爸係薜達志度已經踏入第3季。:jjjj:

同埋你不嬲都認為再豐裕企唔穩一班,由佢係3班羸馬果時你已經開始話隻馬分盡。:iiii:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 02:32 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 02:28 PM 發表

好爸爸係薜達志度已經踏入第3季。:jjjj:
同埋你不嬲都認為再豐裕企唔穩一班,由佢係3班羸馬果時你已經開始話隻馬分盡。:iiii:

人地薛生保養功夫好, 唔會亂谷, 加上安爺時代根本冇用過, 跑到8歲真係唔奇 :jjjj:
係呀 再豐裕贏心福果場之後我話佢唔會過100分 我承認自己眼拙, 咁點? :kkkk:
作者: 帶來吉利    時間: 6/4/2009 02:36 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 01:34 PM 發表

我同你睇法一樣

勝眼光 上年唔係博得咁多

今年點會e家先開始有走勢 回氣中:bbbb:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 02:42 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 6/4/2009 02:36 PM 發表

勝眼光 上年唔係博得咁多
今年點會e家先開始有走勢 回氣中:bbbb:

勝眼光用得冇再豐裕咁狼....
而且FALTAAT 個種如果健康冇事其實好耐用
不過佢季初真係唔起眼......搞到要囉去谷草玩 :yyy:

佢都算好野 ..... 搞左大半季 最近2場大賽都跑得好近返黎 :jjj:
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 04:47 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 02:42 PM 發表

勝眼光用得冇再豐裕咁狼....
而且FALTAAT 個種如果健康冇事其實好耐用
不過佢季初真係唔起眼......搞到要囉去谷草玩 :yyy:

佢都算好野 ..... 搞左大半季 最近2場大賽都跑得好近返黎 :jjj:

勝眼光上季出賽11次,今季出賽10次,咁都叫冇咁狼?

同埋勝眼光明顯係實力問題,多於狀態回落。如果勝眼光有再豐裕既實力,一樣會係去季已經開始挑GROUP。
作者: timothyhin    時間: 6/4/2009 04:56 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 02:15 PM 發表

睇上場1400全面優勢之下輸比再領風騷,隻馬已經冇上一季咁銳。

佢今季已經輸過俾再領風騷2次。

上年既好爸爸肯定係最強:ooo: :ooo:
上年女皇銀禧大蝕位隻隻都蝕唔起蓮華龜咁跑:hhh:

今年國際賽贏果班都爭上年成班:ggg: :ggg:
隻馬始終出過事.....銳氣要多d時間先谷起
作者: Wai    時間: 6/4/2009 04:58 PM     標題: 回復 #34 timothyhin 的帖子

德國佬d藥唔係少料架:fff:
作者: timothyhin    時間: 6/4/2009 05:00 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 6/4/2009 04:58 PM 發表
德國佬d藥唔係少料架:fff:

只可以話隻馬唔可以長時間都爆seed咁跑:ooo:
作者: Wai    時間: 6/4/2009 05:09 PM     標題: 回復 #36 timothyhin 的帖子

:yyy: 你get錯我意思既
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 05:11 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 6/4/2009 05:09 PM 發表

谷馬都有用偉哥?:iiii:
作者: yinho    時間: 6/4/2009 05:11 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 6/4/2009 05:09 PM 發表

谷起上黎都唔差:fff: :fff:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 05:12 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 04:47 PM 發表

勝眼光上季出賽11次,今季出賽10次,咁都叫冇咁狼?

同埋勝眼光明顯係實力問題,多於狀態回落。如果勝眼光有再豐裕既實力,一樣會係去季已經開始挑GROUP。

姐係你都承認再豐裕用得狼啦 :kkkk::kkkk:

勝眼光咁你又點解釋佢而家一再係平磅的group有表現? 但季初唔起眼到要係谷草偷雞 :jjjj:
而且呢 唔係隻隻馬第1季上陣都要係咁摶到上group既 人地會為下季長線著想慢慢黎 :kkkk:

再豐裕係D咩野種 4歲唔用等到5歲會點 相信蔡生最清楚 :abcde:
作者: yuricylau    時間: 6/4/2009 05:15 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 05:11 PM 發表

谷馬都有用偉哥?:iiii:

閹左都會有用??:iiii:
作者: eric13975    時間: 6/4/2009 05:18 PM

再豐裕下場輸梗比聞話一句
聞話一句係現役最強的馬
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 05:26 PM

QUOTE:
原帖由 eric13975 於 6/4/2009 05:18 PM 發表
再豐裕下場輸梗比聞話一句
聞話一句係現役最強的馬

跑2000就應該贏硬
1600唔敢講 :ppp:
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 05:26 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 05:12 PM 發表

勝眼光咁你又點解釋佢而家一再係平磅的group有表現? 但季初唔起眼到要係谷草偷雞 :jjjj:
而且呢 唔係隻隻馬第1季上陣都要係咁摶到上group既 人地會為下季長 ...

跑11場果隻叫冇咁狼,10場果隻叫狼,咩道理? 一再講再豐裕係低班用力不多,每次直路打鞭甚少,嬴既距離又少,用得最盡就係杜利萊果次。就算今次贏爆冷,直路都係打好少鞭。

季初谷草偷雞同係平磅GROUP 有表現於狀態上根本冇必然的關係,難道勝出跑谷草讓磅賽就不需使用體力??? 而家隻馬118分,我敢講佢返去跑讓磅一樣唔會有得贏,根本隻馬係實力見盡多於狀態回落。無論佢跑平磅,讓磅,佢都只係位置之材。同埋同一個練馬師,我唔明點解你可以得出數個標準。

仲有,你估話谷上GROUP 就上? 好多馬實不能而非不為也。
作者: 君子    時間: 6/4/2009 05:42 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 17:26 發表

跑11場果隻叫冇咁狼,10場果隻叫狼,咩道理? 一再講再豐裕係低班用力不多,每次直路打鞭甚少,嬴既距離又少,用得最盡就係杜利萊果次。就算今次贏爆冷,直路都係打好少鞭。

季初谷草偷雞同係平磅GROUP  ...

勝眼光好明顯技窮了
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 05:43 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 05:26 PM 發表

季初谷草偷雞同係平磅GROUP  ...

打鞭少贏得少唔代表冇出過力呀, 而家一定要下下車輪鞭先叫出力? :kkkk::kkkk:
人地無敵神駒只跑7場, 6場都EASY WIN, 下季都立即出事, 當然你可以賴個練馬師既 :kkkk::kkkk:

我都懶得同你筆戰落去 我都明白再豐裕係你咩野馬 :abcde:
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 05:46 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 6/4/2009 05:42 PM 發表

勝眼光好明顯技窮了

NO,有人認為係狀態低沉所以要去谷草偷雞,以戰養戰,現在係平磅賽有表現實為之前休養生息的結果。:loveliness:
作者: 君子    時間: 6/4/2009 05:48 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 17:43 發表

打鞭少贏得少唔代表冇出過力呀, 而家一定要下下車輪鞭先叫出力? :kkkk::kkkk:
人地無敵神駒只跑7場, 6場都EASY WIN, 下季都立即出事, 當然你可以賴個練馬師既 :kkkk::kkkk:

我都懶得同你筆戰落去 ...

其實睇左咁多年馬
好多好既PPG都係靠一股銳氣由低班殺上去
經過暑假後 維吾維持到/仲有無進步 就係個匹馬有無能力贏級際賽既最佳証明
延伸浪最多1-2場
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 05:52 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 6/4/2009 05:48 PM 發表

其實睇左咁多年馬
好多好既PPG都係靠一股銳氣由低班殺上去
經過暑假後 維吾維持到/仲有無進步 就係個匹馬有無能力贏級際賽既最佳証明
延伸浪最多1-2場

問題係一季由低班殺上去嬴埋GROUP,仲要同年長馬跑,呢類馬明顯有別不同於靠早熟銳氣既PPG。至少係賽績上,已經嬴左平磅既GROUP,冇埋由再以過去一班讓磅賽STRUGGLE 緊既PPG 考慮。
作者: 神風無缺    時間: 6/4/2009 05:54 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 05:12 PM 發表

而且呢 唔係隻隻馬第1季上陣都要係咁摶到上group既 人地會為下季長線著想慢慢黎 :kkkk:

再豐裕係D咩野種 4歲唔用等到5歲會點 相信蔡生最清楚 :abcde:

唔係話想challenge你
只不過你既然好似不滿「用」再豐裕既方法
認為佢唔應該今季搏7捷,應該留力下季
但係你又好似一而再、再而三咁講再豐裕係早熟種,好似5歲未必交到貨咁
咁其實你係想表達啲咩:ooo:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 05:56 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 6/4/2009 05:42 PM 發表

勝眼光好明顯技窮了

未必
而家平磅先輸姐
有返D讓磅賽G3, 水準只要低一D, 佢E個分仲可以贏
作者: timothyhin    時間: 6/4/2009 05:57 PM

QUOTE:
原帖由 神風無缺 於 6/4/2009 05:54 PM 發表

但係你又好似一而再、再而三咁講再豐裕係早熟種,好似5歲未必交到貨咁

比你快我一步講左

人地可能覺得踩低隻馬就覺得自己好勁呢:ggg: :ggg:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:00 PM

QUOTE:
原帖由 神風無缺 於 6/4/2009 05:54 PM 發表

我想講既係, 就係佢咁用法, 加埋個種問題, 我怕佢下季冇貨交
我覺得佢要抖下, 咁下季要KEEP住就容易

如果我表達有問題 請見諒
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:00 PM

香港又多一匹良駒唔係好事咩?
都唔知韋達果2場大敗係唔係試準:jjjj: .
我記得今年有人講過佢多左嘗試留後跑.

仲係爆冷,好爸爸當道就真係青黃不接啦.

就算最後一招了,至少香港g2名單有你隻馬個名,至少係group賽事拉頭馬.
好似活力金剛,勝利名駒咁一招了已經好過香港成千上萬馬匹了.:zzz:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:01 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 6/4/2009 05:57 PM 發表

比你快我一步講左

人地可能覺得踩低隻馬就覺得自己好勁呢:ggg: :ggg:

咩野叫 "踩底" :jjjj:
我叫佢應該抖下叫 "踩底" :kkkk:
作者: 活力寶蹄    時間: 6/4/2009 06:02 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:00 PM 發表

就算最後一招了,至少香港g2名單有你隻馬個名,至少 ...

勝利飛駒好似唔似一招了...:ppp: :ppp:
佢起碼叫贏二場一級賽...:lll: :loveliness:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:03 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 6/4/2009 06:02 PM 發表

勝利飛駒好似唔似一招了...:ppp: :ppp:
佢起碼叫贏二場一級賽...:lll: :loveliness:

你係唔係睇錯:iiiii:
作者: 活力寶蹄    時間: 6/4/2009 06:03 PM

再豐裕會唔會去日本跑安田..:hhh: :hhh:
如果佢贏左好老豆既話..:lll: :lll:
作者: 西人堅    時間: 6/4/2009 06:04 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:00 PM 發表

不老英雄,
假假地都片贏 麒麟 :zzz:

back to basic la.....好多人都係咁
谷又話谷, 唔谷又話唔谷
大倉谷贏大賽又話會爆 xxyyyzz,
細倉拿住 d 好馬唔谷/唔識谷/ 又話 浪費笑x人
le d 討論 各大 forum 馬版無日無之 :fff: :fff:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:05 PM

QUOTE:

我就係唔想佢一招了了, 所以先叫佢唔好咁摶 :iiiii::iiiii:
作者: 活力寶蹄    時間: 6/4/2009 06:06 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:03 PM 發表

你係唔係睇錯:iiiii:

我錯..:ppp: :ppp:
兩隻太似名啦..:aaaaaa: :aaaaaa:
不過個隻就真係一招了..:iiii: :iiii:
不過佢一招了可以贏打比已經得啦..:vvvv: :vvvv: :vvvv:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:07 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 6/4/2009 06:04 PM 發表

不老英雄,
假假地都片贏 麒麟 :zzz:

back to basic la.....好多人都係咁
谷又話谷, 唔谷又話唔谷
大倉谷贏大賽又話會爆 xxyyyzz,
細倉拿住 d 好馬唔谷/唔識谷/ 又話 浪費笑x人
le d 討論 各大 fo ...

你係唔係講錯:iiiii: :fff: .

我覺得,係group一招了好過吳定強練燈炟王/魄力王咁:ooo:
作者: 活力寶蹄    時間: 6/4/2009 06:07 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:05 PM 發表

我就係唔想佢一招了了, 所以先叫佢唔好咁摶 :iiiii::iiiii:

不過再豐裕係唔係雲佬第一批仔仔..??:ppp: :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:08 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:05 PM 發表

我係馬主好似尋日咁同人講我隻馬贏爆冷捧盃已經好威了
作者: 活力寶蹄    時間: 6/4/2009 06:08 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:07 PM 發表

我覺得,係group一招了好過吳定強練燈炟王/魄力王咁:ooo:

個d馬主好多都會想贏大賽一招了,好過幾年贏幾場..:ppp: :ppp:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:09 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 6/4/2009 06:07 PM 發表

不過再豐裕係唔係雲佬第一批仔仔..??:ppp: :ppp:

係....e個種2006年先第1次係nz週歲拍賣會出黎賣
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:10 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 6/4/2009 06:06 PM 發表

我錯..:ppp: :ppp:
兩隻太似名啦..:aaaaaa: :aaaaaa:
不過個隻就真係一招了..:iiii: :iiii:
不過佢一招了可以贏打比已經得啦..:vvvv: :vvvv: :vvvv:

一球成名,一夜成名,一鳴驚人就係咁.
有d人儲埋儲埋就係想有一日做一件轟轟烈烈既事令到全世界既人都知,無人唔識你.
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:12 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 6/4/2009 06:08 PM 發表

個d馬主好多都會想贏大賽一招了,好過幾年贏幾場..:ppp: :ppp:

除左成日贏大賽又另計,但香港有幾多馬主贏過大賽?如果馬主肯俾錢的話.例如蘇舜.
唔係點解咁多馬主高價入pp......就係想一招了.
作者: 神風無缺    時間: 6/4/2009 06:13 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:00 PM 發表

我想講既係, 就係佢咁用法, 加埋個種問題, 我怕佢下季冇貨交
我覺得佢要抖下, 咁下季要KEEP住就容易

如果我表達有問題 請見諒

你咁諗係無問題嘅
只不過換著係練馬師、甚至係馬主嘅角度
以5歲未必交貨嘅不明朗因素
加上史上首匹季內七捷馬嘅「虛銜」吸引之下
佢地嘗試比再豐裕今季搏多1 win都算情有可原的
畢竟無人可以擔保比佢抖抖之後下季真係keep得住
作者: 活力寶蹄    時間: 6/4/2009 06:14 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:09 PM 發表

係....e個種2006年先第1次係nz週歲拍賣會出黎賣

其實係到噪咩呀,始終第一年,可能有破格馬到唔定,
下年我地咪知道佢係唔係早熟馬。:ppp: :ppp:
作者: 西人堅    時間: 6/4/2009 06:14 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:07 PM 發表

係 :yyy:  d 名太似手快打錯.....

姐係老老實實.....唔只 強哥...

我成日都話, 陽光 已經係 浪費得好緊要
襟跑又點? 跑極都係咁....一世阿2

Ballack :fff: :fff: :zzz:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:14 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:08 PM 發表

我係馬主好似尋日咁同人講我隻馬贏爆冷捧盃已經好威了

如果一招了了 下季又一樣係好爸爸爆冷係度跑 :ooo:

點解咁多人覺得 為左一場馬 寧願一招搞掂哂 而放棄長線 都值得 :sss:
作者: 新水星    時間: 6/4/2009 06:18 PM

QUOTE:
原帖由 神風無缺 於 6/4/2009 06:13 PM 發表

你咁諗係無問題嘅
...

唔搏大賽的話個七捷賽程會冇咁辛苦。:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:19 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:14 PM 發表

點解咁多人覺得 為左一場馬 寧願一招搞掂哂 而放棄長線 都值得 :sss:

因為可以換馬,比著我如果有錢既都會.
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:21 PM

QUOTE:
原帖由 神風無缺 於 6/4/2009 06:13 PM 發表

你咁諗係無問題嘅
...

其實長遠D考慮......如果你抖留下季, 你跑1600 D對手 好爸爸又老一歲, 好利威而家都已經退緊, 爆冷又唔係1600馬, 自由好, 閒話一句又跑2000機會大, 只要再豐裕KEEP到個勢, 本地根本冇咩野對手可以係1600 G1贏到佢 :ooo:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 06:21 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 6/4/2009 06:14 PM 發表

其實係到噪咩呀,始終第一年,可能有破格馬到唔定,
下年我地咪知道佢係唔係早熟馬。:ppp: :ppp:

我覺得早熟馬同用得多係無關.
唔好俾方駿暉乜野5歲跑8場仲有進步呢個大話荼毒到.
作者: 西人堅    時間: 6/4/2009 06:21 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:19 PM 發表

因為可以換馬,比著我如果有錢既都會.

講白 d....

我係馬主, 有錢換馬, 吹咩 :zzz:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 06:29 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:21 PM 發表

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步:lll: :lll:
跑得多一樣唔會令d馬早d退步

好例子...
好利威少跑啦....2年前輸比好爸爸
唔見佢而家反先到??:yyy: :yyy:
作者: 新水星    時間: 6/4/2009 06:32 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:29 PM 發表

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步:lll: :lll:

好例子...

有d人會覺得安田果場反先左。:zzz:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 06:21 PM 發表

方駿暉未必錯WOR
記唔記得有隻浪濤峰....早年因傷搞到一季冇跑幾場
結果8歲3捷, 5班底上返4班中間位置
我覺得 2者之間唔多唔少有D關係

5歲馬 當然進步空間冇3, 4歲馬咁大
不過如果早年用得少, 都係唔排除仲會進步
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:41 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:29 PM 發表

好例子...

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步, 但我覺得起碼KEEP到長時間唔退步先 :ppp:

好利威KEEP到 好爸爸一樣KEEP到
所以之前輸而家一樣輸 :ppp:
好利威 而家退緊 所以你見輸到輸遠左好多 :ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 06:41 PM

個人睇法,一隻完全成熟o既馬,如果健康正常,一季密密跑10幾甚至20場都無咩所謂,隻馬會唔會

累,都好睇練馬師用咩操練手法配合,以前簡sir隻真威係出名例子~~

但係一隻馬如果完全未成熟就不停密密跑,反而好容易受傷,影響日後前景~~

以前愛倫有隻馬奪標咪就係例證~~跑完新馬賽,再嬴多場1,2班1800米,好多人以為下年打比非佢

莫屬,點知.......:sss:

再豐裕,勝眼光一季跑10幾場其實無咩所謂,健康正常咪比佢跑,而且佢地都係4歲,身體,骨格都已經

成熟哂~~跑到而家,2隻馬都未見過健康出問題而要停操~~真係好野呢~

反而神仙新一批3歲馬,駛唔駛咁快密密跑呢??我真係好擔心賞惑下季可唔可以跑到打比呢?
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 06:43 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 06:41 PM 發表
個人睇法,一隻完全成熟o既馬,如果健康正常,一季密密跑10幾甚至20場都無咩所謂,隻馬會唔會

累,都好睇練馬師用咩操練手法配合,以前簡sir隻真威係出名例子~~

但係一隻馬如果完全未成熟就不停密密跑,反而好容 ...

賞惑?唔駛望了,見盡哂:ppp: :ppp:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 06:44 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:41 PM 發表

馬係唔會因跑得少就會keep到長d時間有進步, 但我覺得起碼KEEP到長時間唔退步先 :ppp:

你都話好利威而家退緊,即係話隻馬進步定退步唔係睇佢跑左幾多場啦:ppp: :ppp:
作者: 新水星    時間: 6/4/2009 06:45 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:41 PM 發表

好利威d分都落得好快:fff:
如果去唔到安田,可以留低跑亞視盃:jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 06:46 PM

QUOTE:

好例子...

跑得多跑得少唔關進步與退步事~~

就如買一個二手車,你要知道架車o既行車里數已經行左幾多,因為每架車行到咁上下行車里數,就因為機件太舊要"退役"~~

馬都一樣,每隻馬都有一個里數,跑都咁上下,d關節都開始老化,受傷或退化,亦都要被退休~~

不過一隻馬里數有幾多,我地當然係唔知啦~:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 06:47 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:43 PM 發表

賞惑?唔駛望了,見盡哂:ppp: :ppp:

唔好咁快睇死,上年有人睇死隻安畋,點知一個暑假之後,隻馬完全變哂身~:zzz:

一個暑假之後,可以發生好多事~:aaa:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 06:48 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 06:44 PM 發表

你都話好利威而家退緊,即係話隻馬進步定退步唔係睇佢跑左幾多場啦:ppp: :ppp:

但係如果佢第1季好似而家再豐裕咁用
我覺得好利威唔會等到而家7歲先退 :ppp:
作者: 智弱網民    時間: 6/4/2009 06:50 PM

我睇法同木奇異差唔多, 我相信每隻馬都有”里程”的
如果早年用得多競賽生涯會相對縮短
作者: yinho    時間: 6/4/2009 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:14 PM 發表

因為大多數都只係會記住贏既馬,點會成日記得跑第2,3既係咩馬:ooo: :ooo:
作者: 神鷹    時間: 6/4/2009 07:02 PM

http://www.hkjc.com/chinese/racing/OtherHorse.asp?HorseNo=B282
令人大跌眼鏡既馬:fff:
作者: PrettyIvy    時間: 6/4/2009 07:08 PM

七捷魔咒真係幾難破,如果唔係蘇仔經典一哩果場咁勁,
尋日已經係第七 Win 啦!
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 07:11 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 6/4/2009 07:02 PM 發表
http://www.hkjc.com/chinese/racing/OtherHorse.asp?HorseNo=B282
令人大跌眼鏡既馬:fff:

E隻真係好野 :jjjjj:
頭2季唔同你亂用   之後每一季都keep住個form   結果前季就襯黃金機會輕取一哩錦標 :gggg:

其實以佢實力 好難贏到G1, 仲要贏當年全盛既好利威
真係 保養得宜 既回報 :loveliness:

作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 07:11 PM 發表

頭2季唔同你亂用   之後每一季都keep住個form   結果前季就襯黃金機會輕取一哩錦標 :gggg:

點為之唔亂用呢??

第1季3月起出5場,之後每季最少10場
唔見得比再豐裕,勝眼光呢d跑得少wor

究竟"用"既家義係點呢??:zzz: :zzz:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 07:25 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 07:16 PM 發表

點為之唔亂用呢??

第1季3月起出5場,之後每季最少10場
唔見得比再豐裕,勝眼光呢d跑得少wor

究竟"用"既家義係點呢??:zzz: :zzz:

佢第2季出賽雖然多 但老方明顯係慢慢黎搞 冇亂谷 進度係一步一步黎
老方同而家方仔練馬都係咁 唔會咁快同你谷哂佢
早幾年我都誤以為 衝鋒槍 3班頂已經盡 原來唔係

你睇再豐裕, 勝眼光果D, 就睇到蔡生同佢2個既練馬模式係完全唔同
蔡生 練馬係唔會慢慢等 ....... 所以你見佢D馬 去到頂冇啦 就係冇 好少下季又再上過
好多時見佢D馬 如果新馬初出3-4場冇表現 就唔好期望太多
安畋果D 之前一直跑D路程唔岩既 今季找到合適路程再上 又另一個CASE

作者: PrettyIvy    時間: 6/4/2009 07:32 PM

尋日我中咗呢場 WQ,不過唔係我叻,
完全係多得我老友 Lincoln 提點!:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 6/4/2009 07:42 PM     標題: 回復 #95 木奇異 的帖子

都係回到老問題...神仙年年都有呢d一季4W以上既馬出現..

如果佢將呢D馬保留體力,下季又係咪可以更上一層樓呢?

再者...通常佢會留有一手既馬都會係季中後期先走出黎贏兩三場等下季..

首飾奇寶個D就係好例子.....而且奇寶都係因為3歲先無盡用...

最後...有D馬可能係要kEEP住跑先可以保持戰鬥力同作戰態度...

隻馬係無疲態既...一季跑15場都無問題架...

大舊石,簡SIR,入錯行都係咁啦...

同埋唔係贏馬先等於用左力....出黎跑都要用力架嘛~~
作者: 櫻花    時間: 6/4/2009 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 07:25 PM 發表

佢第2季出賽雖然多 但老方明顯係慢慢黎搞 冇亂谷 進度係一步一步黎

你睇再豐裕, 勝眼光果D, 就睇到蔡生 ...

其實我覺得"蔡生"練馬手法係,當隻馬熟得8,8,9,9先拎出來跑 ,而佢啲馬多數係PPG質素普遍又唔差,一出係四班中磅跑,贏馬姿態就算隻馬得三班頂馬都好似好勁咁,而且因隻馬已成熟多數會盡用不會保留,隻馬一般情況下又會比其他練馬師較快見頂,如果"蔡生"啲馬三場內無表現多數好打有限:ppp:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:05 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 6/4/2009 07:42 PM 發表
都係回到老問題...神仙年年都有呢d一季4W以上既馬出現..

如果佢將呢D馬保留體力,下季又係咪可以更上一層樓呢?

再者...通常佢會留有一手既馬都會係季中後期先走出黎贏兩三場等下季..

首飾奇寶個D就係好 ...

其實一切下季就有答案
可能我過分杞人憂天, 又可能我所講既會發生
一切睇埋冠軍一哩同下季啦 :loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 6/4/2009 08:09 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 6/4/2009 08:03 PM 發表

其實我覺得"蔡生"練馬手法係,當隻馬熟得8,8,9,9先拎出來跑 ,而佢啲馬多數係PPG質素普遍又唔差,一出係四班中磅跑,贏馬姿態就算隻馬得三班頂馬都好似好勁咁,而且因隻馬已成熟多數會盡用不會保 ...

所以最近咪叫做失常~~高手,沙貝利,來福,賞惑都未到8,8,9,9已經羅出來跑~~

呢幾隻馬當中好多隻試閘都好勉強,而家出來跑純粹都係跑質唔跑態~有違一向神仙d馬,質態兼備才出o既原則~:ppp:
作者: 小野伸二    時間: 6/4/2009 08:11 PM     標題: 回復 #99 木奇異 的帖子

我無諗過下季呀~~

多數馬主見到而家贏埋G2...都想挑埋落去架啦~~

名利雙收之後換過隻都唔錯呀~~

又或者佢真係精英大師級馬王:yyy:
作者: 翼    時間: 6/4/2009 08:11 PM

:yyy: :yyy: :yyy:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 08:14 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 6/4/2009 08:09 PM 發表

所以最近咪叫做失常~~高手,沙貝利,來福,賞惑都未到8,8,9,9已經羅出來跑~~

呢幾隻馬當中好多隻試閘都好勉強,而家出來跑純粹都係跑質唔跑態~有違一向神仙d馬,質態兼備才出o既原則~:ppp:

蔡生d馬試閘好唔等於跑好....試得差又唔一定係跑得差
所以睇閘賭佢d馬好易輸到損手爛腳:ppp: :ppp:
作者: 神鷹    時間: 6/4/2009 08:14 PM

再豐裕暫時黎睇應該正宗一哩馬...
之前兩場千八同二千沿途搶口....
睇黎一哩步速暫時最岩呢隻馬跑
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:15 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 6/4/2009 08:11 PM 發表
我無諗過下季呀~~

多數馬主見到而家贏埋G2...都想挑埋落去架啦~~

名利雙收之後換過隻都唔錯呀~~

又或者佢真係精英大師級馬王:yyy:

其實而家辨論緊既, 就係應唔應該挑埋落去
如果挑 下季仲有冇貨交 :ppp:

要知道個答案 唔等下季仲可以點 :ppp:

作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:16 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 08:14 PM 發表

蔡生d馬試閘好唔等於跑好....試得差又唔一定係跑得差
所以睇閘賭佢d馬好易輸到損手爛腳:ppp: :ppp:

工兵, 領爵 :fff::fff:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 08:17 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 08:15 PM 發表

其實而家辨論緊既, 就係應唔應該挑埋落去
如果挑 下季仲有冇貨交 :ppp:

要知道個答案 唔等下季仲可能點 :ppp:

呢層.....贏場預賽眼前就係g1,有幾多人會唔跑埋:ppp: :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 08:19 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 06:36 PM 發表

方駿暉未必錯WOR
記唔記得有隻浪濤峰....早年因傷搞到一季冇跑幾場
結果8歲3捷, 5班底上返4班中間位置
我覺得 2者之間唔多唔少有D關係

5歲馬 當然進步空間冇3, 4歲馬咁大
不過如果早年用得少, 都係唔 ...

或者佢本身值2班,正如永同之寶8歲先識贏馬,唔代表佢係遲熟馬.
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 08:20 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 08:16 PM 發表

工兵, 領爵 :fff::fff:

領爵試好哂比同唔比一樣的:ppp: :ppp: :yyy: :yyy:

工兵試閘好快但成日人馬角力,d人話隻馬咁生都咁勁
輸完....d人話教好馬口就會勁....
結果.....:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 08:21 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 07:11 PM 發表

no,頭2季都係亂用ga,因為要爭拍賣狀元,結果輸俾贏得易.
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 08:23 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 6/4/2009 06:51 PM 發表

因為大多數都只係會記住贏既馬,點會成日記得跑第2,3既係咩馬:ooo: :ooo:

重點,正如任何比賽都只係留意冠軍,俾你10個第2都無用,因為就係無金牌,聯賽冠軍,冠軍指環.無就係無,唔係點解一代名將伊榮同卡爾馬龍點都差一樣野:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 08:24 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 6/4/2009 07:32 PM 發表
尋日我中魕O場 WQ,不過唔係我叻,
完全係多得我老友 Lincoln 提點!:yyy:

有咩高見你網友?:fff:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 08:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 08:23 PM 發表

重點,正如任何比賽都只係留意冠軍,俾你10個第2都無用,因為就係無金牌,聯賽冠軍,冠軍指環.無就係無,唔係點解一代名將伊榮同卡爾馬龍點都差一樣野:zzz:

nba又好唔同既....

你好波d人點都記得:ppp: :ppp:
相反,巴特爾夠有ring啦,搵鬼記得佢咩:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 08:27 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 08:25 PM 發表

相反,巴特爾夠有ring啦,搵鬼記得佢咩:fff: :fff:

咁其他冠軍例如奧運都有既.:fff:
作者: taxi2003    時間: 6/4/2009 08:28 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 08:27 PM 發表

咁其他冠軍例如奧運都有既.:fff:

只要係個人event就一定有:fff: :fff:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:29 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 08:17 PM 發表

呢層.....贏場預賽眼前就係g1,有幾多人會唔跑埋:ppp: :ppp:

咁又係既, 就算贏既機會唔高都應該跑 :ppp:
咁只有祝佢下季KEEP到 :ppp:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:33 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 08:21 PM 發表

no,頭2季都係亂用ga,因為要爭拍賣狀元,結果輸俾贏得易.

咁只有更加證明佢冇因為一個拍賣狀元而遺反佢練馬方針 :ppp:
作者: 育馬者傳說    時間: 6/4/2009 08:35 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 08:29 PM 發表

咁又係既, 就算贏既機會唔高都應該跑 :ppp:
咁只有祝佢下季KEEP到 :ppp:

緊係啦,連100分都唔值既馬,點羸G1???:eee: :eee:
作者: 李澤楷    時間: 6/4/2009 08:36 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 08:33 PM 發表

咁只有更布陘@個拍賣狀元而遺反佢練馬方針 :ppp:

老方,小方:ooo:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:42 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 6/4/2009 08:35 PM 發表

緊係啦,連100分都唔值既馬,點羸G1???:eee: :eee:

我真係啋你都傻啦 :kkkkk::kkkkk:
再豐裕同你有D咩野關係 去DATABASE一睇就知 :kkkk:

你當然想佢係世紀馬王 一季跑100場都唔會累 :kkkkk:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:46 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/4/2009 08:25 PM 發表

巴特爾真係唔知前世做過咩野好事 :yyy::yyy:
作者: 小魔怪    時間: 6/4/2009 08:49 PM

再豐裕124差唔多啦
但一年內應該無得再贏:ppp:
作者: 翼    時間: 6/4/2009 08:49 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 07:25 PM 發表

你睇再豐裕, 勝眼光果D, 就睇到蔡生 ...

:fff: 跑5O岩的路程都有P,就係5用力?跑O岩路程就用力就會好勁?
o甘爆冷跑千6就5用力,o甘點解千6佢又贏:lll:
作者: 翼    時間: 6/4/2009 08:51 PM

QUOTE:
原帖由 小魔怪 於 6/4/2009 08:49 PM 發表
再豐裕124差唔多啦
但一年內應該無得再贏:ppp:

msn:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 6/4/2009 08:54 PM

QUOTE:
原帖由 於 6/4/2009 08:49 PM 發表

:fff: 跑5O岩的路程都有P,就係5用力?跑O岩路程就用力就會好勁?
o甘爆冷跑千6就5用力,o甘點解千6佢又贏:lll:

再回你都冇意思
一切睇下季就有答案 :kkkk:
作者: raulwong1    時間: 6/4/2009 09:07 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 6/4/2009 06:32 PM 發表

有d人會覺得安田果場反先左。:zzz:

咁事實上,安田果場好利威係先過好爸爸過終點喎,呢個係鐵一般事實!!
作者: 西人堅    時間: 6/4/2009 09:16 PM

咁阿成哥一定係你 dream trainer la

自由好肯定高質 la.....贏左一場收一場,
收完變身又好過,
之後預賽又收, 收完 打比又好過, 哈哈 :iiii: :qqqq: :iiiii:
夠曬休息 又唔傷馬 wor
肯定錫住 d 馬黎用 la :fff: :yyy:
作者: 新水星    時間: 6/4/2009 09:28 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 6/4/2009 09:07 PM 發表

咁事實上,安田果場好利威係先過好爸爸過終點喎,呢個係鐵一般事實!!

如果唔駛理前面有幾多隻馬同埋距離前面幾遠的話,步步速&快而勁擒低過精英大師呢:jjjj:
作者: raulwong1    時間: 6/4/2009 09:30 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 6/4/2009 09:28 PM 發表

如果唔駛理前面有幾多隻馬同埋距離前面幾遠的話,步步速&快而勁擒低過精英大師呢:jjjj:

係呀,呢個就係事實,所以唔使用覺得呢2個字
作者: 新水星    時間: 6/4/2009 09:35 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 6/4/2009 09:30 PM 發表

係呀,呢個就係事實,所以唔使用覺得呢2個字

咁叻做乜唔過埋伏特加呢。:jjjj:
輸咁多次先「反先」一次仲要係贏唔到馬既,真係好威威。:jjjj:
作者: raulwong1    時間: 6/4/2009 09:36 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 6/4/2009 09:35 PM 發表

咁叻做乜唔過埋伏特加呢。:jjjj:
輸咁多次先「反先」一次仲要係贏唔到馬既,真係好威威。:jjjj:

同你講都曬氣,我只係針對你的用字而已:rrr:
作者: yinho    時間: 6/4/2009 09:40 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 6/4/2009 09:07 PM 發表

好爸爸先過好利威過終點幾次都係鐵一般的事實!!:fff: :fff:
作者: raulwong1    時間: 6/4/2009 09:41 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 6/4/2009 09:40 PM 發表

好爸爸先過好利威過終點幾次都係鐵一般的事實!!:fff: :fff:

咁我都認同~!!既然係事實,做咩事要走去否定一D事實???
真係無聊極透:iiiii:

作者: timothyhin    時間: 6/4/2009 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 6/4/2009 09:16 PM 發表
咁阿成哥一定係你 dream trainer la

自由好肯定高質 la.....贏左一場收一場,
收完變身又好過,
之後預賽又收, 收完 打比又好過, 哈哈 :iiii: :qqqq: :iiiii:
夠曬休息 又唔傷馬 wor
肯定錫住 d 馬黎用 l ...

燦惑仲勁啦:yyy: :yyy:
贏----傷----贏----傷-----贏.......:yyy: :yyy:
作者: ユюユ    時間: 6/4/2009 11:02 PM

總之我相信隻再豐裕以後連三甲都唔駛旨意入到:bbb: :bbb: :bbb:
作者: timothyhin    時間: 6/4/2009 11:07 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 08:36 PM 發表

老方,小方:ooo:

一個練極都唔會改善隻馬內在問題既練馬師:yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 6/4/2009 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 6/4/2009 11:02 PM 發表

燦惑仲勁啦:yyy: :yyy:
贏----傷----贏----傷-----贏.......:yyy: :yyy:

:yyy: :yyy:
休息期 肯定好足夠 :yyy: :yyy:
作者: kitchai1228    時間: 6/4/2009 11:32 PM

如果冇好爸爸...都好有機會
最好仲要唔好比達少騎
作者: keeper    時間: 7/4/2009 12:14 AM

不要用好利威"咩"飛了.....他已經玩完了.....讓牠退役吧......:iiiii: :zzzzzzzzz:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 12:24 AM

QUOTE:

好例子...

所以外國乜野2歲留力3歲跑大賽跟本無D咁既事:fff: .
我剩係見到某D美國打比/貝蒙+日本三歲三冠都唔係果D拼摶得宜既馬贏得多D.
作者: keeper    時間: 7/4/2009 12:39 AM

好像已經看着好利威將會屈辱下場退役.....:sss: :zzzzzzzzz:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 12:40 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:24 AM 發表

所以外國乜野2歲留力3歲跑大賽跟本無D咁既事:fff: .
我剩係見到某D美國打比/貝蒙+日本三歲三冠都唔係果D拼摶得宜既馬贏得多D.

好明顯之前 d 貼都未攪清楚 咩叫留力咩叫搏咩叫谷 但係都要死拗 :yyy: :gggg:

阿蔡操單跳 27,8 叫谷盡
告仔 d 泥閘 21.x 22.x 叫咩 :zzz:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 12:40 AM

QUOTE:
原帖由 keeper 於 7/4/2009 12:39 AM 發表
好像已經看茼n利威將會屈辱下場退役.....:sss: :zzzzzzzzz:

你覺得原居民算唔算?
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/4/2009 12:41 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 6/4/2009 08:58 AM 發表
佢下場入到三甲嚝鷛|係零:hhhh:
唔好話贏:hhhh:

本來諗起七捷魔咒:jjjj:
不過大大咁講 想唔破咒都唔得啦:loveliness:
作者: keeper    時間: 7/4/2009 12:45 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 12:40 AM 發表

你覺得原居民算唔算?

完全係................:sss::zzzzzzzzz:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/4/2009 12:45 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 12:40 AM 發表

你覺得原居民算唔算?

算啦 彭生條HIHI死都唔退:rrr:

不過隻馬本身鍾意出賽 退役儀式時都候住條跑道:loveliness:
作者: kewell    時間: 7/4/2009 12:50 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 6/4/2009 11:32 PM 發表
如果冇好爸爸...都好有機會
最好仲要唔好比達少騎

如果達少跑冠軍一哩都好似尋日咁定, 又真係值得俾佢騎, 佢出奇地騎得唔差
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/4/2009 12:56 AM

QUOTE:

好明顯之前 d 貼都未攪清楚 咩叫留力咩叫搏咩叫谷 但係都要死拗 :yyy: :gggg:

阿蔡操單跳 27,8 叫谷盡
告仔 d 泥閘 21.x 22.x 叫咩 :zzz:

大告操新馬又如何:fff:
作者: timothyhin    時間: 7/4/2009 01:00 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 7/4/2009 12:41 AM 發表

本來諗起七捷魔咒:jjjj:
不過大大咁講 想唔破咒都唔得啦:loveliness:

第2咪兩個咒都:yyy: :yyy:
作者: timothyhin    時間: 7/4/2009 01:03 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 6/4/2009 11:21 PM 發表

休息期 肯定好足夠 :yyy: :yyy:

師傅唔係咁快走人既話:ppp:
大師個傳奇肯定仲精彩:lll: :lll:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 01:11 AM

QUOTE:
原帖由 keeper 於 7/4/2009 12:45 AM 發表

完全係................:sss::zzzzzzzzz:

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 7/4/2009 12:45 AM 發表

不過隻馬本身鍾意出賽 退役儀式時都候住條跑道:loveliness:

如果隻馬本身係鍾意出賽, 佢覺得自己仲可以出賽 ge 話....你唔比佢出 先係屈辱
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 01:14 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 7/4/2009 12:56 AM 發表

大告操新馬又如何:fff:

冇咩研究, 你有發現請指教

最主要係有人 成日 jer 住阿蔡 馮蔡必反必唔好
我先拿 le d 出來比較
作者: Wai    時間: 7/4/2009 01:17 AM     標題: 回復 #152 西人堅 的帖子

唔賭唔知神仙好:yyy:
作者: 好爸爸    時間: 7/4/2009 01:18 AM

再豐裕真係好馬,咁贏法我自己都要重新評估隻馬實力:ccccc:
老蔡練呢隻馬其實已經無得頂

我雖然唔係老張fans,不過澳紐馬無歐美馬咁襟跑呢樣的確係事實
我相信老蔡都答唔到你隻馬下季仲有無貨賣
而家隻馬博極都咁fit,實在無唔出既理由
呢類馬多數跑個氣勢,個勢無左就唔係咁易操得番
用精英大師同佢比其實唔公平
大師12尾先初出,加到過百分後基本上已經過晒所有本地一級短途賽,所以留力係正常

要隻馬下場贏閒話一句,好爸爸的確難度好高
不過如果健康正常+暑假夠時間回氣
我對佢下季都樂觀:jjjj:

主席係初出前問過我賞惑既評價
我到而家答案都一樣,最多3班頂馬:jjjj:

p.s.某些版友既答案真係得啖笑
廢up完:yyy:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/4/2009 01:20 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 7/4/2009 01:00 AM 發表

第2咪兩個咒都:yyy: :yyy:

我期望唔好好似飛躍龍門咁 一仗功成就算:jjjj:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/4/2009 01:23 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 01:14 AM 發表

冇咩研究, 你有發現請指教

最主要係有人 成日 jer 住阿蔡 馮蔡必反必唔好
我先拿 le d 出來比較

我唔知咩事架:fff:
我淨係想講爆操馬姐 大告操新馬都可以開到22.X:jjjj:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 01:26 AM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 7/4/2009 01:17 AM 發表
唔賭唔知神仙好:yyy:

咪係 :yyy:
唔貪心 佢 d 馬睇準賭個 p 真是好 :yyy:

我就衰貪心 魄力寶 p 嫌小 結果冇腳輸左 :jjjj:
作者: 好爸爸    時間: 7/4/2009 01:26 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 7/4/2009 01:23 AM 發表

我淨係想講爆操馬姐 大告操新馬都可以開到22.X:jjjj:

無計啦,大告每年都要靠d新馬"R"下頭馬
作者: Wai    時間: 7/4/2009 01:29 AM     標題: 回復 #156 真誇張!嵩哥 的帖子

睇下功夫細個仔果時點操:fff:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 01:30 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 7/4/2009 01:23 AM 發表

沒意見, 我純粹拿蔡 同其他比較
你等馮蔡必反份子回應你吧

基本上 香港得吳蔡 以踱步/行個慢時間 為主....其他都可以快時間的

作者: timothyhin    時間: 7/4/2009 01:34 AM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 7/4/2009 01:18 AM 發表
再豐裕真係好馬,咁贏法我自己都要重新評估隻馬實力:ccccc:
老蔡練呢隻馬其實已經無得頂

我雖然唔係老張fans,不過澳紐馬無歐美馬咁襟跑呢樣的確係事實
我相信老蔡都答唔到你隻馬下季仲有無貨賣
而家隻馬 ...

賞惑初初第1場出望沙圈真係唔多吸引:ppp:

但係3歲初出1400贏+再出頂磅贏:ppp:
我都唔記得有d咩ppg做到:ggg:
希望我都無睇錯隻馬

p.s.我係睇開績黎估馬:yyy:

作者: Wai    時間: 7/4/2009 01:46 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 01:30 AM 發表

沒意見, 我純粹拿蔡 同其他比較
你等馮蔡必反份子回應你吧

基本上 香港得吳蔡 以踱步/行個慢時間 為主....其他都可以快時間的

順帶一提
老苗踱步當快操
佢操左幾多課30.x 28.x你都唔知:yyy:

神仙循序漸進隻馬慢慢起
4班馬高  8成玩謝你
慢慢上到2班先操足同你玩

考究問題
「係人用盡佢定係馬自己跑盡左?」

隻馬有既 你唔通唔出(?)
馬主都唔炆過你
勇士當年咁  比馬主煩到佢未夠都出黎 行路:yyy:

無馬會無止境咁上
會果d就馬王 馬王都有無既一日:yyy:

神仙叫谷既話...
兩三年前告仔果d叫咩?
谷都要睇你點谷
谷到5win出黎:yyy:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/4/2009 01:53 AM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 7/4/2009 01:46 AM 發表

順帶一提
老苗踱步當快操

神仙循序漸進隻馬慢慢起
4班馬高  8成玩謝你

考究問題

隻馬有既  ...

我都唔明 告仔段段21.X輸左都無人講:rrr:
早幾年做緊冠軍真係好辣 4班馬都辣操
就係咁搞到頹足幾年:fff:
作者: timothyhin    時間: 7/4/2009 01:58 AM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 7/4/2009 01:46 AM 發表

順帶一提
老苗踱步當快操

神仙循序漸進隻馬慢慢起
4班馬高  8成玩謝你

考究問題

隻馬有既  ...

仲有個達少幫手.......場場都唔同你玩盡:lll: :lll:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 02:02 AM

以為一季谷盡點知轉頭殺 x 你最佳例子
http://www.hkjc.com/chinese/racing/OtherHorse.asp?HorseNo=P262

服未 :yyy: :iiiii: :iiiii:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/4/2009 02:05 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:02 AM 發表
以為一季谷盡點知轉頭殺 x 你最佳例子
http://www.hkjc.com/chinese/racing/OtherHorse.asp?HorseNo=P262

服未 :yyy: :iiiii: :iiiii:

我諗係有史以黎最_離譜既打比賽果:lll:
49萬3重彩:loveliness:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 02:07 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 7/4/2009 01:58 AM 發表

仲有個達少幫手.......場場都唔同你玩盡:lll: :lll:

拿埋 4哥出來講 :yyy: .....le 度 更加唔會有討論 :lll:
4 哥 + 阿蔡 真是 .... :yyy: :yyy:

點講我們都是錯的 :yyy: :yyy:
作者: timothyhin    時間: 7/4/2009 02:11 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:07 AM 發表

拿埋 4哥出來講 :yyy: .....le 度 更加唔會有討論 :lll:
4 哥 + 阿蔡 真是 .... :yyy: :yyy:

點講我們都是錯的 :yyy: :yyy:

佢有佢反.......唔通達少就贏少左咩:yyy:
咪一季又執過百場:vvv:

睇佢揀馬有時真係幫我諗到隻馬有幾多料:jjjj: :jjjj:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 02:13 AM

QUOTE:

順帶一提
老苗踱步當快操

神仙循序漸進隻馬慢慢起
4班馬高  8成玩謝你

考究問題

隻馬有既  ...

馬主壓力 ge 話....
如果 佢叫到要你交代, 抑或 話唔知約左幾多人入場想拉頭馬
真係 唔理你咩班馬 都要頂硬上谷落去 la :jjjj: :yyy:

除非咸華咁成手^底 :yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 02:16 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 7/4/2009 02:11 AM 發表

佢有佢反.......唔通達少就贏少左咩:yyy:
咪一季又執過百場:vvv:

睇佢揀馬有時真係幫我諗到隻馬有幾多料:jjjj: :jjjj:

佢 le 排真係準到...唔到你唔服.....
係都唔揀 玉峽生輝 次次都殺到佢 果度好野 :jjjj: :jjjj:
作者: timothyhin    時間: 7/4/2009 02:26 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:16 AM 發表

係都唔揀 玉峽生輝 次次都殺到佢 果度好野 :jjjj: :jjjj:

仲有主題果場馬........有6,7隻佢搶得到既馬........竟然揀隻最蝕磅黎騎:ccc: :ccc:

我臨場見佢沙圈賴左屎結果飛左佢:sss:
返到黎我都服哂:llll: :llll:
作者: Wai    時間: 7/4/2009 03:06 AM

辦大事
最緊要唔好講感情:yyy:

辦完大事先慢慢再講啦d感情
作者: Wai    時間: 7/4/2009 03:10 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 7/4/2009 01:53 AM 發表

我都唔明 告仔段段21.X輸左都無人講:rrr:
早幾年做緊冠軍真係好辣 4班馬都辣操
就係咁搞到頹足幾年:fff:

佢無左大師
衰埋場打比之後
先發現自己其他馬已經傷哂:yyy:

依家改操法又點
都係傷:sss:

始終去到咁上下起唔到隻馬
都要用返舊招...

不過依家有七磅蔡...
真係好好多..
以前謝中瀚......-_-" 隻隻壞哂口
作者: Wai    時間: 7/4/2009 03:12 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:13 AM 發表

馬主壓力 ge 話....
如果 佢叫到要你交代, 抑或 話唔知約左幾多人入場想拉頭馬
真係 唔理你咩班馬 都要頂硬上谷落去 la :jjjj: :yyy:

除非咸華咁成手^底 :yyy: :yyy:

最唔會去谷馬既岳敦
都比佢地迫到唔情願咁去谷隻明德,....:ppp:

對住袁士傑呢類馬主
一輸 一唔出
佢又嗌轉
咁邊得黎d練馬師唔谷...
作者: Wai    時間: 7/4/2009 03:14 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 7/4/2009 02:26 AM 發表

仲有主題果場馬........有6,7隻佢搶得到既馬........竟然揀隻最蝕磅黎騎:ccc: :ccc:

我臨場見佢沙圈賴左屎結果飛左佢:sss:
返到黎我都服哂:llll: :llll:

我發現
其實隻隻都會痾咁濟
係睇你睇唔睇到咁解:yyy:
爛屎就例外啦:yyy:

其實呢場都係西哥開左條路比佢pot尾袋:yyy:
作者: PrettyIvy    時間: 7/4/2009 07:05 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 6/4/2009 08:24 PM 發表

有咩高見你網友?:fff:

我網友 Lincoln 經常提住佢同佢師父老雞喺打比預賽前已見到再豐裕有疲態(當然在賽後再豐裕輸咗先講啦),
跟住到主席錦標報名馬匹名單公佈後又話再豐裕前日才全力跑打吡,十四天內可跳級爭二級賽?
到賽前一晚佢又在自己地盤發表主席錦標2009小見,話蔡廄四駒主力仍是最高分的好利威
韋達騎早已疲態畢露再豐裕友誼至上董事杯搶走爆冷Q腳是當時後駒於香港杯後略回落......
結論係幾匹高分馬各有優缺點,一吼略有分頭的馬王爆冷(隔夜大熱為友誼至上),跑九成也有機會憑班捧杯......
一向當佢係明燈嘅我,仲唔 WQ 齊中?:eee:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 08:19 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 7/4/2009 07:05 AM 發表

我網友 Lincoln 經常提住佢同佢師父老雞鬘握髀w賽前已見到再豐裕有疲態(當然在賽後再豐裕輸鬙講啦),
跟住到主席錦標報名馬匹名單公佈後又話再豐裕前日才全力跑打m,十四天內可跳級爭二 ...

:fff: :eee: :yyy: :yyy:

當日大腦 練慢肌上打比衰左.....開完氣之後
大腦下一場初跑1600 得手...
原來 係陣上勤練慢肌 :yyy: :yyy: :yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 08:55 AM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 7/4/2009 03:12 AM 發表

最唔會去谷馬既岳敦
都比佢地迫到唔情願咁去谷隻明德,....:ppp:

對住袁士傑呢類馬主
一輸 一唔出
佢又嗌轉
咁邊得黎d練馬師唔谷...

仲要加埋 方駿輝 le d x街 嘈生曬攪煽動
零距離交代曬有突, 愛拚者贏 玩下野都唔得 全部拉走

哈哈 打 GR GE 話佢應該真係好乖仔 一季出4場, 包唔傷 :fff: :iiii:
作者: 小野伸二    時間: 7/4/2009 09:03 AM     標題: 回復 #171 timothyhin 的帖子

我又諗起賞惑同喜盛龍:sss:
作者: PrettyIvy    時間: 7/4/2009 09:22 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 08:19 AM 發表

:fff: :eee: :yyy: :yyy:

當日大腦 練慢肌上打比衰左.....開完氣之後
大腦下一場初跑1600 得手...
原來 係陣上勤練慢肌 :yyy: :yyy: :yyy: :yyy:

佢地成日都估唔到蔡神仙 D 馬點部署,
所以只好經常踩吓神仙兩年未贏過一級賽囉!
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 10:33 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 6/4/2009 08:33 PM 發表

咁只有更布陘@個拍賣狀元而遺反佢練馬方針 :ppp:

咁係你立場如果買左隻馬都唔想1季用哂,唔係錯既至少有馬主真係有耐性慢慢玩,對賭馬黎講多d資料係手易賭d tim.雖知做得馬主應該有錢但未必個個都出得起過六百萬買隻馬既.
不過咁玩就預左無野心囉.同埋好易拉走哂d質新馬...
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 10:43 AM

一個問題,馬唔練唔操,點進步?

呢度真係有D逢蔡逢韋必反既死士。
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 10:45 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 7/4/2009 09:22 AM 發表

佢地成日都估唔到蔡神仙 D 馬點部署,
所以只好經常踩吓神仙兩年未贏過一級賽囉!

再豐裕沙圈同神操係2隻馬,神操的確係見瘦,但係沙圈出黎冇問題。
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 10:48 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 7/4/2009 07:05 AM 發表

我網友 Lincoln 經常提住佢同佢師父老雞喺打比預賽前已見到再豐裕有疲態(當然在賽後再豐裕輸咗先講啦),
跟住到主席錦標報名馬匹名單公佈後又話再豐裕前日才全力跑打吡,十四天內可跳級爭二 ...

西哥傷完無耐wo,俾我都寧願要楊啟棠果隻,雖則都係輸左.
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 10:55 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:16 AM 發表

都話過勇士系馬主好有性格,早響韋達快活谷熱倒勇士之後.我已經估計呢系人馬會永不錄用韋達,結果比我一語言中~

所以玉峽生輝唔係韋達唔揀,係馬主唔要佢~~

呢個係光輝進門事件翻板,當年主角係胡活士~:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 11:01 AM

QUOTE:

跟住到主席錦標報名馬匹名單公佈後又話再豐裕前日才全力跑打吡,十四天內可跳級爭二 ...

馬後跑都要講句,蔡神仙當日出四隻,狀態最差其實係好利威~~跑到第四都完全係跑質~~唔明點解咁多人會覺得佢top fit呢?:aaaa:

傷後復出跑一個run之麻??兩場都係好早已經要推騎,明顯隻馬都未上力~

返而估計下一場冠軍一哩先係好利威真正復甦時候~~

不過此場馬我只係買友誼第一,就真係估唔到再豐裕進步咁大~~
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 11:10 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 11:01 AM 發表

馬後跑都要講句,蔡神仙當日出四隻,狀態最差其實係好利威~~跑到第四都完全係跑質~~唔明點解咁多人會覺得佢top fit呢?:aaaa:

傷後復出跑一個run之麻??兩場都係好早已經要推騎,明顯隻馬都未上力~

返而 ...

如果唔係邊有咁筍有10倍.
雖則其實蔡神仙4隻都想出擊:iiiii:
作者: sw    時間: 7/4/2009 11:18 AM

QUOTE:

咁留意佢 小心佢會錯意以為你係佢fans呀......:ppp:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 11:28 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 11:01 AM 發表

返而 ...

韋達肯同你縮後黎跑- -其實唔差
只不過佢俾d係3-4班既高質馬,玩壞左自己,成日諗住跟前有著數:ooo: :ooo:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 11:31 AM

QUOTE:
原帖由 sw 於 7/4/2009 11:18 AM 發表

咁留意佢 小心佢會錯意以為你係佢fans呀......:ppp:

咁我地都係irui fans 姐:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 11:37 AM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 11:28 AM 發表

韋達肯同你縮後黎跑- -其實唔差
只不過佢俾d係3-4班既高質馬,玩壞左自己,成日諗住跟前有著數:ooo: :ooo:

係比佢縮到落後面呢下先厲害~~:ccccc: 呢隻馬一向好搶口,好難留~

韋達學習能力唔差o既,比黑仔杜落左3次面,今次要一鋪還哂~~黑仔杜再比佢留得更後都無用~~因為黑仔杜又飛出大外疊蝕哂~:yyy:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 11:40 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 11:37 AM 發表

係比佢縮到落後面呢下先厲害~~:ccccc: 呢隻馬一向好搶口,好難留~

韋達學習能力唔差o既,比黑仔杜落左3次面,今次要一鋪還哂~~黑仔杜再比佢留得更後都無用~~因為黑仔杜又飛出大外疊蝕哂~:yyy:

上次睇佢打比,就算隻馬搶佢都力留,唔會搶就比佢順走
韋達今季都算騎好左:ppp: :ppp:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 11:42 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 10:55 AM 發表

都話過勇士系馬主好有性格,早響韋達快活谷熱倒勇士之後.我已經估計呢系人馬會永不錄用韋達,結果比我一語言中~

所以玉峽生輝唔係韋達唔揀,係馬主唔要佢~~

呢個係光輝進門事件翻板,當年主角係胡活士~:yyy:

唔怪得韋達咁肉緊 殺完又殺 :yyy: :yyy:
飛起我 ah 拿 :lll:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 11:54 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 11:42 AM 發表

唔怪得韋達咁肉緊 殺完又殺 :yyy: :yyy:
飛起我 ah 拿 :lll:

呢系人馬已經輸到面燶,勇士,玉峽生輝換走韋達之後完全未嬴過馬,仲要換埋d大師父好似老巫都嬴唔到,點知走位可以仲差過韋達~:yyy:

澳洲又傳來消息,佢地隻前名下馬潮汕菁英響當地成為馬王級份子,響香港就一場都未跑過,真係唔知係唔係宿命呢??呢隻馬原來係出自

belong to me,如果隻馬可以留響香港出賽,一定可以打破在港belong to me子嗣低上名率,勝出率 o既數據~~

真係時也.命也,運也~~

我就睇好戲,睇下呢系人馬點樣破悶局~~:yyy:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 12:04 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 11:31 AM 發表

咁我地都係irui fans 姐:ppp:

搵燈姐……咁都係 fans 沒野好講 la…….:ppp:
我好Q憎peter wong講波都好 但都要睇佢 d 心水避避 ga ma
作者: sw    時間: 7/4/2009 12:09 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 12:04 PM 發表

我好Q憎peter wong講波都好 但都要睇佢 d 心水避避 ga ma

佢地有冇o個位美國總統"扮"君子+自大先.......:lll:
作者: Running    時間: 7/4/2009 12:12 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 7/4/2009 12:09 PM 發表

佢地有冇o個位美國總統"扮"君子+自大先.......:lll:

等等,佢都叫總統?抬舉佢喎。

我仲以為佢係Micheal個大佬喎:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 12:20 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 12:04 PM 發表

燈到q都有真係幾燈既,可能又係英愛馬概念啦.
結果當然又係事與願違.
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 12:21 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 7/4/2009 11:18 AM 發表

QUOTE:

其實第1個貼 唔多明你up乜 lor
直接 d 吧

我用 peter wong 黎回你 好正常 wor 睇完第1個貼
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 12:21 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/4/2009 12:12 PM 發表

等等,佢都叫總統?抬舉佢喎。

我仲以為佢係Micheal個大佬喎:yyy:

網名黎姐,真名係..........:rrrr: (周星馳生力啤廣告)
作者: Running    時間: 7/4/2009 12:22 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:20 PM 發表

燈到q都有真係幾燈既,可能又係英愛馬概念啦.
結果當然又係事與願違.

我成日覺得做得燈o既原因,係因為o的人「業」太多,所以要還!:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 12:23 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/4/2009 12:22 PM 發表

我成日覺得做得燈o既原因,係因為o的人「業」太多,所以要還!:zzz:

咁peter有咩{業}???:ppp:
作者: Running    時間: 7/4/2009 12:24 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:21 PM 發表

網名黎姐,真名係..........:rrrr: (周星馳生力啤廣告)

我驚佢下場好似o個位Lincoln咁慘就唔好啦:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 12:26 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:23 PM 發表

咁小野,伊神,馬神,光神,木奇異有咩孽?:zzzzzzzzz:
作者: Running    時間: 7/4/2009 12:26 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:23 PM 發表

好難講:fff:

有o的o野我地身為局外人點會知:ppp:
作者: Running    時間: 7/4/2009 12:28 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 12:26 PM 發表

咁小野,伊神,馬神,光神,木奇異有咩孽?:zzzzzzzzz:

我點知:yyy:

小野、馬神明顯睇得好o野太多

伊神成日咒人,所以就變成燈

光神反而已經正常返

但係關木生乜事:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 12:29 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/4/2009 12:28 PM 發表

光神反而已經正常返

下,咁贏馬人,taxi,翼,e主席咪.......:ccc:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 12:32 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 7/4/2009 12:45 AM 發表

所以之後原xx無隻得:fff: .
但係原居民9歲係日本仲贏哥蘭名駒,有時咩野光榮退役真係唔係咁適合d閹馬度.

作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 12:33 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/4/2009 12:28 PM 發表

光神反而已經正常返

木生最近o既傑作...陽明好好,此馬跑左2個place之後,佢話呢隻唔係叻馬,點知之後連嬴四場,佢都要改口風話隻馬同紅衣司令同級~~:loveliness:

做燈無咩所謂,幫到人嬴錢其實係好事,好似我本身都係一個名燈~~:yyy:

我成日鬧o既低上名o既belong to me,近排成日爆大冷,買中佢地真係生活非常好~:ccccc: 我就無緣中到晨速啦~:wwww:
作者: 新水星    時間: 7/4/2009 12:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:32 PM 發表

所以之後原xx無隻得:fff: .
但係原居民9歲係日本仲贏哥蘭名駒,有時咩野光榮退役真係唔係咁適合d閹馬度.

唔係有隻唐人街,原居民都唔駛跑咁耐。:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 12:37 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 7/4/2009 12:36 PM 發表

唔係有隻唐人街,原居民都唔駛跑咁耐。:zzz:

呢條街真係令佢仆直:iiiii:
作者: Running    時間: 7/4/2009 12:40 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:37 PM 發表

所以原居民之後冇隻掂,可能真係報應。:zzz:
作者: 君子    時間: 7/4/2009 12:46 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 12:37 發表

之後愛倫送左隻原村民比佢 :yyy:
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 12:50 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 12:33 PM 發表

木生最近o既傑作...陽明好好,此馬跑左2個place之後,佢話呢隻唔係叻馬,點知之後連嬴四場,佢都要改口風話隻馬同紅衣司令同級~~:loveliness:

做燈無咩所謂,幫到人嬴錢其實係好事,好似我本身都係一個名燈~ ...

有錯就要認 我認我成日睇錯馬GA 好閒之嘛 :loveliness::loveliness:
我都睇錯好多馬.....衝鋒槍, 大富之星我都評係3班頂馬, 點知上到1班
自己眼拙冇計 :iiiii::iiiii:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 12:55 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 12:33 PM 發表

做燈無咩所謂,幫到人嬴錢其實係好事,好似我本身都係一個名燈~ ...

萬般帶不走...唯有....:zzz:
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 01:05 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 10:33 AM 發表

咁係你立場如果買左隻馬都唔想1季用哂,唔係錯既至少有馬主真係有耐性慢慢玩,對賭馬黎講多d資料係手易賭d tim.雖知做得馬主應該有錢但未必個個都出得起過六百萬買隻馬既.
不過咁玩就預左無野心囉.同埋好易拉 ...

我想D馬長跑長有, 有D人覺得一季用哂唔係問題, 大家個取向唔同冇所謂GA, 冇對或錯既答案
不過有D友, 根本係度抹黑, 上綱上線 :jjjj::jjjj:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 01:07 PM

原來你地係唔妥,定係只係討論:aaaa: :aaaa:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 01:11 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 01:07 PM 發表

樣樣都實有d啦,有d人係唔妥,有d人真係討論,有d人走出來抽下水~~:yyy: 心照不宣啦~:loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 01:13 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 12:50 PM 發表

有錯就要認 我認我成日睇錯馬GA 好閒之嘛 :loveliness::loveliness:
我都睇錯好多馬.....衝鋒槍, 大富之星我都評係3班頂馬, 點知上到1班
自己眼拙冇計 :iiiii::iiiii:

係人都會睇錯馬,都好平常~

不過有時做下燈的確係唔錯,開講有話,知恥近乎勇~:loveliness:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 01:14 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 01:07 PM 發表

我成日都話 一講到阿蔡 le 度唔會存在討論 ge,

只會好似 方駿輝式立論
如 週6跑馬有利馬會
跑錯 錯失黃金機會
體力論 等情況出現

作者: yinho    時間: 7/4/2009 01:17 PM

其實再豐裕今次123磅跑贏友誼至上,真係好清脆
如果俾我係馬主,我都會博冠軍一哩,反正好爸爸可能冇左蘇仔,功力都冇咁強啦:lll: :lll:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 01:26 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 01:14 PM 發表

只會好似 方駿輝式話週6跑馬係好事 咁 ge 情況出現

討論事情唔抱住開明o既態度,只係做死硬派堅持只得一個可能性,一定係嘈交收場~~

好似早前討論好利威事件~~人人企硬哂只係話得一個可能性,係韋達揀錯馬,話韋達睇少左好利威o既質素,益左白布朗~~

完全否決哂我提出o既另一個可能性,蔡神仙換人求賠率o既可能性~~點知唔夠一個星期,就出左一隻賞惑配韋健仕~係唔係天有眼呢??

方生呢d死硬派,成日有佢講無人講,又話增加新彩池可以救投注額,上年佢提出o既新彩池結果又如何呢??

請勿做死硬派,世界好多可能性~~:loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 01:28 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 01:17 PM 發表
其實再豐裕今次123磅跑贏友誼至上,真係好清脆
如果俾我係馬主,我都會博冠軍一哩,反正好爸爸可能冇左蘇仔,功力都冇咁強啦:lll: :lll:

結果友誼至上繼續保持1600米不勝~~成為今年o既最佳配角~:zzz:
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 01:30 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 01:14 PM 發表

只會好似 方駿輝式話週6跑馬係好事 咁 ge 情況出現

係呀 真係冇討論 :kkkk:
我只不過擔心再豐裕下季會冇貨, 叫佢應該去休息下, 唔同意見冇所謂既
不過點知有班人 係咁係度無限上綱 仲有咩野好討論 :abcde::abcde::abcde:

作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 01:45 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 01:30 PM 發表

我只不過擔心再豐裕下季會冇貨, 叫佢應該去休息下, 唔同意見冇所謂既
不過點知有班人 係咁係度無限上綱 仲有咩野好討論 :abcde::abcde::abcde:

唔係架,我都同意你提出o既可能性,其實第二板我都係咁話,我都一樣擔心再豐裕下季會唔會再進步,不過只係我同你o既方向唔同~~

我就擔心血統方面,雲佬o既仔大多早熟少進步,而你偏向一季用得多唔多~~

不過一季用得多唔多咁抽象o既野,又唔可以用把尺去度,實在好難作準~~

馬又唔同車,車o既行程里數可以用好多部車去測試,但係馬每一隻係獨立個體,無得計~~一陣再豐裕又可以跑到十歲咪又折你招牌??:fff:

所以先會有馬友提出星運爵士反駁你o既可能性~~都係好正常~:zzz:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 01:53 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 01:28 PM 發表

結果友誼至上繼續保持1600米不勝~~成為今年o既最佳配角~:zzz:

都 ok ah....$14.5 place 穩過賭波 :zzz:
我賭仔黎你入 p 我都好滿意 :yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 02:00 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 01:53 PM 發表

都 ok ah....$14.5 place 穩過賭波 :zzz:
我賭仔黎你入 p 我都好滿意 :yyy:

比曼聯仲好分,所以我條6x1都有過佢~:loveliness:

的士佬買佢place好過買曼聯win啦~:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 02:00 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 01:11 PM 發表

樣樣都實有d啦,有d人係唔妥,有d人真係討論,有d人走出來抽下水~~:yyy: 心照不宣啦~:loveliness:

咩野都有d先係真正討論,無火既討論真係吃之無味,但又唔好過火爆哂粗咁:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 02:00 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 02:00 PM 發表

比曼聯仲好分,所以我條6x1都有過佢~:loveliness:

的士佬目的唔係贏錢:fff:
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 02:01 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 01:45 PM 發表

唔係架,我都同意你提出o既可能性,其實第二板我都係咁話,我都一樣擔心再豐裕下季會唔會再進步,不過只係我同你o既方向唔同~~

我就擔心血統方面,雲佬o既仔大多早熟少進步,而你偏向一季用得多唔多~~

不 ...

我都同意 "用" 同 "谷" 既標準大家可能好唔同
冇所謂GA, 大家意見同標準唔同冇問題WOR
你覺得雲佬E個種早熟早殘, 我基本上都同意, 但都有人覺得再豐裕係馬王級唔會有E個問題, 大家有大家睇法

嘩 講講下, D人係咁出黎抽水, 玩抹黑, 無限上綱 :abcde::abcde:
仲有咩野 好討論姐 算啦 :abcde::abcde:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 02:02 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 01:30 PM 發表

如果你真係咁 ge 意思, 點解會有為數不少的人會 誤會 你呢
(如果你覺得係 "針對" 就隨便你 la)

請自我思考一下,
係咪 閣下
1. 表達能力好有問題, 令人誤會你
2. 閣下向來在馬版的取態、言行及立場 令人誤會你
3. 閣下對某些騎練早已自我立論

4. 以上其中兩者
5. 以上3者

到依家仲係咁文雅我真係好小可咁好口....有一點我廢事講出黎 la 留 d 口德

我係要串人點串法 (如膠xx發) 你唔係咪見過
如果你覺得我係針對你請便

作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 02:06 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 02:00 PM 發表

我就衰貪心.....拍力寶 place 初初嫌小 變左 買 pq
點知回x到 $15...仲要 pq 拖唔到腳 :yyy: :zzzzzzzzz:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 02:07 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 02:00 PM 發表

的士佬目的唔係贏錢:fff:

想搭沈船?:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 02:11 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:02 PM 發表

如果你真係咁 ge 意思, 點解會有為數不少的人會 誤會 你呢

請自我思考一下,
係咪 閣下
2. 閣下向來在馬版的取態、言 ...

咁我咪好無辜~~:yyy: 我上次講野明明有point,之後仲有事實證明,一樣好多人針對我~~:zzzzzzzzz: 我不依呀~
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 02:13 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:06 PM 發表

我就衰貪心.....拍力寶 place 初初嫌小 變左 買 pq
點知回x到 $15...仲要 pq 拖唔到腳 :yyy: :zzzzzzzzz:

我仲慘,我6x1頭關已經過左相見歡有成5倍win....點知死響華叔手上,穿針引線竟然可以車前倒後,連place都無~~:zzzzzzzzz:
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 02:23 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 02:02 PM 發表

請自我思考一下,
係咪 閣下
2. 閣下向來在馬版的取態、言行及立場 令人誤會你
3. 閣下對某些騎練早已自我立論
4. 以上其中兩者
5. 以上3者

1.
由頭到尾我都係話再豐裕今季摶得多, 驚下季冇貨, 應該去抖下, 就係咁既意思, 我唔覺得有咩野表達問題

2, 3.
我立場鮮明 係人都知我反韋達, 但我係E個討論我一個字都冇提到佢.
我對蔡生根本冇意見, 我只不過係RW大亨講明唔會買入佢D馬, 因為被炒高.
我E 3, 4年都不曾叫蔡約翰做 "神仙", 同樣我冇叫葉生做 -6, 冇叫大摩做咩野 "摩法幻影" 因為我唔鐘意E類稱呼. 所有TRAINER 我一係叫全名, 一係叫 X生 或 X哥 或 X仔, 一係就英文名 (杏仁).  (唯一一個例外就係安爺).
我係話過有D蔡生馬評分盡, 但我對其他TRAINER D馬一樣有講過ED說話

我真係唔知, 我只係叫再豐裕應該去抖下, 因為今季摶得多驚下季冇貨, 會點樣搞到一班友出黎抽水抹黑無限上綱 :abcde::abcde:
(為數不少人誤會? 我又唔覺WOR, 有好多只係意見唔同, 我接受唔同意見 但我唔接受有人抽水抹黑無限上綱 :kkkk: 邊D人抽水抹黑無限上綱, 心照啦 :kkkk:)
我睇係D人 以人廢言 神經過敏. 我唔買蔡生馬 + 唔叫佢做神仙 = 反佢 :abcde:
方駿暉, 卡洛斯, 都唔係講樣樣都錯既, 但好明顯E度係以人廢言既地方 :abcde:

作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 02:36 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 02:13 PM 發表

我仲慘,我6x1頭關已經過左相見歡有成5倍win....點知死響華叔手上,穿針引線竟然可以車前倒後,連place都無~~:zzzzzzzzz:

阿家俊 le 排 都唔知做乜野  
萬事喜已經跑得衰....le 隻仲衰 :jjjj:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 02:38 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 02:01 PM 發表

我都同意 "用" 同 "谷" 既標準大家可能好唔同
冇所謂GA, 大家意見同標準唔同冇問題WOR
你覺得雲佬E個種早熟早殘, 我基本上都同意, 但都有人覺得再豐裕係馬王級唔會有E個問題, 大家有 ...

正如之前有人問你,早熟早殘點解唔早用盡? 其實你既建議係偽善定有建設性,真係閣下先知。

仲有,香港賽馬討論區係禁止討論大亨事項,請重之。
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 02:44 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 02:38 PM 發表

正如之前有人問你,早熟早殘點解唔早用盡? 其實你既建議係偽善定有建設性,真係閣下先知。

我都回左啦 就係因為佢個種早熟早殘 所以而家應該要抖 盡量保持戰鬥力 下季未必就咁快殘.
你睇一半唔睇一半 我可以點? :kkkk:

我都唔想講大亨野 不過我唔提唔得 相信高層會體諒 :jjjj:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 02:48 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 02:38 PM 發表

呢樣野2種睇法啦
1.早熟早殘早早用盡
2.早熟早殘,希望今季唔好跑得太多,博下季仲可以玩多季
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 02:48 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 02:44 PM 發表

我都回左啦 就係因為佢個種早熟早殘 所以而家應該要抖 盡量保持戰鬥力 下季未必就咁快殘.
你睇一半唔睇一半 我可以點? :kkkk:

我都唔想講大亨野 不過我唔提唔得 相信高層會體諒 :jjjj:

唔知邊個話隻馬同我個團有咩關係,而同時又叫人去查DATABASE?

呢D野我相信以閣下既智商,絕對可以控制宣之於口與否。
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 02:50 PM

早熟唔代表早殘既.

睇睇歷山金駒就知.
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 02:51 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 02:48 PM 發表

呢樣野2種睇法啦
1.早熟早殘早早用盡
2.早熟早殘,希望今季唔好跑得太多,博下季仲可以玩多季

如果真係早熟早殘,我就認為唔用咁多都不可以比你下季玩多季。為何要用一D非確定性既野去博?
作者: yinho    時間: 7/4/2009 02:53 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 02:51 PM 發表

如果真係早熟早殘,我就認為唔用咁多都不可以比你下季玩多季。為何要用一D非確定性既野去博?

所以我建議係博,但都有人持另一種睇法嫁嗎- -
可能今季認一認,下季真係得
但冇咩可能有答案既野,討論黎都幾廢:ooo: :ooo:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 02:59 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 02:50 PM 發表
早熟唔代表早殘既.

睇睇歷山金駒就知.

成長力問題。

早熟可以有很長成長期,亦可以早熟然後無進步。最後亦是與馬匹競賽質素及壽命有關。

再豐裕,我認為並非是早熟早殘之輩,反而是質素甚佳的良駒。至於可以跑幾耐,就要看它的競賽壽命了。
作者: +超級無敵+    時間: 7/4/2009 03:02 PM

做咩好地地討論緊再豐裕, 點解又會變左討論木奇異既?
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 03:02 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 02:59 PM 發表

成長力問題。

早熟可以有很長成長期,亦可以早熟然後無進步。最後亦是與馬匹競賽質素及壽命有關。

再豐裕,我認為並非是早熟早殘之輩,反而是質素甚佳的良駒。至於可以跑幾耐,就要看它的競賽壽命了。

最後真係只係贏場g2/g1第2+最佳進步獎.都已經好好了.
正如自由好同自由行,俾你後者int g1第2/3各1次都無用,好快就無人記得你.
作者: yinho    時間: 7/4/2009 03:02 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 02:59 PM 發表

成長力問題。

競賽壽命-----
咁你認為早期(3-4歲)跑得小,係唔係可以延長其競賽壽命呢:aaaa: :aaaa:
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 03:05 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 02:48 PM 發表

唔知邊個話隻馬同我個團有咩關係,而同時又叫人去查DATABASE?

呢D野我相信以閣下既智商,絕對可以控制宣之於口與否。

QUOTE:

唔知邊個咁串嘴再搞串個party先呢 :jjjj:
你串我我串返你之嘛 :jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 03:08 PM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 7/4/2009 03:02 PM 發表

同零用錢事件一樣,不過相同既都係老蔡馬.
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 03:09 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 03:02 PM 發表

競賽壽命-----
咁你認為早期(3-4歲)跑得小,係唔係可以延長其競賽壽命呢:aaaa: :aaaa:

一定冇可能。馬匹既CONFORMATION 同體能只係同年歲有關。

睇返過去50年馬壇良駒,美國很多良駒係2歲已經跑了很多場,但之後3歲一樣跑得好。反之早熟早殘之輩,勝了數場之後冇表現亦有。競賽壽命同質素呢個話題,真係可以出一篇論文都講唔晒。

香港既反證既例子亦不少,如榮進寶寶等。
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 03:09 PM

QUOTE:
原帖由 +超級無敵+ 於 7/4/2009 03:02 PM 發表

有D人唔妥我叫再豐裕去抖MA
有班友係度搞抹黑無限上綱 :kkkk:
作者: PrettyIvy    時間: 7/4/2009 03:14 PM

QUOTE:

其實 Lincoln 對賽馬係有一股熱誠,
可惜係跟錯師父加誤交損友,
再中埋張福元嘅毒太深!
加上為人自大又固執,
所以先會變成繼老雞之後嘅一盞明燈!
(佢曾經話過,老雞係佢嘅指路明燈!:yyy: )
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 03:15 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 03:05 PM 發表

唔知邊個咁串嘴再搞串個party先呢 :jjjj:
你串我我串返你之嘛 :jjjj:

WOW,重覆閣下觀點都叫串咀?

同埋你睇下先後次序先啦,同你正經討論,唔知邊個第一個係第46個POST 引導大家去聯想大亨既野? 之後你仲樂此不疲再三強調,甚至乎連回應西人堅既反蔡論都引用埋大亨既野。我睇你一二再,再二三咁將討論與大亨扯上關係,並非只單純因你串我,我串你咁簡單。
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 03:15 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 02:53 PM 發表

所以我建議係博,但都有人持另一種睇法嫁嗎- -
可能今季認一認,下季真係得
但冇咩可能有答案既野,討論黎都幾廢:ooo: :ooo:

係呀 根本而家冇答案 你有你睇法我有我睇法 我都話要答案只有等下季
我都唔想再討論落去GA, 不過係都要有人玩野我點姐 :kkkk:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 03:17 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 03:09 PM 發表

一定冇可能。馬匹既CONFORMATION 同體能只係同年歲有關。

睇返過去50年馬壇良駒,美國很多良駒係2歲已經跑了很多場,但之後3歲一樣跑得好。反之早熟早殘之輩,勝了數場之後冇表現亦有。競賽壽命同質素呢 ...

日本大把啦,天空深處同名將森遜2-3歲一樣跑勁多場,結果:zzz:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 03:19 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 03:02 PM 發表

最後真係只係贏場g2/g1第2+最佳進步獎.都已經好好了.
正如自由好同自由行,俾你後者int g1第2/3各1次都無用,好快就無人記得你.

其實由PPG插班,一季贏GROUP 果種賽馬激情,真係令人刻骨銘心。個種見證馬匹成長既感情真係令人震奮,而且筆默難以形容。
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 03:19 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 7/4/2009 03:14 PM 發表

其實 Lincoln 對賽馬係有一股熱誠,
可惜係跟錯師父加誤交損友,
再中埋張福元嘅毒太深!
加上為人自大又固執,
所以先會變成繼老雞之後嘅一盞明燈!
(佢曾經話過,老雞係佢嘅指路明燈 ...

如果間唔中聽佢講歐美馬都幾好既.但可惜係歐美派.結果梗係貼咩都唔中啦.所以索性唔貼.
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 03:21 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 03:19 PM 發表

其實由PPG插班,一季贏GROUP 果種賽馬激情,真係令人刻骨銘心。個種見證馬匹成長既感情真係令人震奮,而且筆默難以形容。

我就比較鍾意睇d一鳴驚人,無人睇得你起,被人遺忘之際突然係一場大賽上擊敗無數名駒揚名立萬.
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 03:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 03:21 PM 發表

我就比較鍾意睇d一鳴驚人,無人睇得你起,被人遺忘之際突然係一場大賽上擊敗無數名駒揚名立萬.

再豐裕贏主席獎都有呢種感覺。不過如套用在韋達身上則更貼切。當然,今場贏爆冷或多或少會使人加深呢種吐氣揚媚既感覺。真係有一種"沒有東西是沒可能" (Nothing is impossible) 的激情。
作者: yinho    時間: 7/4/2009 03:26 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 03:19 PM 發表

勝利名駒:ccccc: :ccccc:
贏打比場馬贏左掌門及實業家= =
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 03:26 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 03:15 PM 發表

WOW,重覆閣下觀點都叫串咀?

同埋你睇下先後次序先啦,同你正經討論,唔知邊個第一個係第46個POST 引導大家去聯想大亨既野? 之後你仲樂此不疲再三強調,甚至乎連回應西人堅既反蔡論都引用埋大亨既野。 ...

係你愛駒唔得既 :abcde:
我真正提到大亨係DATABASE之嘛 :abcde:

再者聯想大亨又有咩野問題 :kkkk:

我反駁西人堅又引用大亨又有咩野問題? 可能真係d人覺得我大亨唔買阿蔡馬 = 反阿蔡, 我點可以唔囉大亨出黎講 :kkkk:

仲討論? 成班人係度無限上綱, 仲同你地討論? :abcde:

叫主席 因為我提到大亨個database 裁決我lor 我認我有提呀 :kkkk:
作者: 魚仔餅    時間: 7/4/2009 03:33 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 03:26 PM 發表

勝利名駒:ccccc: :ccccc:
贏打比場馬贏左掌門及實業家= =

之後就跑唔番:sss:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 03:35 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 7/4/2009 03:33 PM 發表

1場勝仗,人人記得,算係咁啦:gggg: :gggg:
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 03:35 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 7/4/2009 03:33 PM 發表

目的已達,跑唔番都無怨了.
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 03:41 PM

任何事都要例證~~神仙以前有無馬係一招了呢??

我記得上年木奇異都有點名話勝眼光下季多數無貨~~

但係今年勝眼光交出一win之餘,仲響多場大賽跑得近~~

咁樣木奇異所講o既無貨即係點呢??:loveliness:

而我個人覺得,今季勝眼光o既表現,我已經收貨,以及非常滿意,唔知其他馬友又滿唔滿意勝眼光o既

表現呢?
作者: yinho    時間: 7/4/2009 03:47 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 03:41 PM 發表

...

應該係唔可以贏掛- -
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 03:49 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 03:41 PM 發表

...

勝眼光只係礙於質素所限,蔡生根本無練錯隻馬。
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 03:52 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 03:47 PM 發表

應該係唔可以贏掛- -

好望角算唔算係無貨交呢??:fff: o岩o岩遇上一隻怪物~:yyy:
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 03:53 PM     標題: 回復 #266 莫問我是誰 的帖子

好知己 好早殘咩.....今季評分新高 贏馬 lor
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 03:54 PM

QUOTE:

...

勝眼光我唔記得有冇話佢下季冇貨
不過我承認佢摶谷草既時候我話佢實力見哂底先去谷草摶, 谷草1WIN都係蝦對手差
結果而家 係本地平磅大賽 都近返黎 我咪承認我低估佢能力LOR :jjjj:

蔡生以前好多馬一季就用到8899啦 ... 龍冠, 新強之寶, 京城之威
正隆lor ..... 1季時間去摸去減分, 之後一季5win玩完
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 03:54 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 03:49 PM 發表

勝眼光只係礙於質素所限,蔡生根本無練錯隻馬。

隻馬由季初101分升到而家118分,仲羅左190萬獎金~~已經好過好多同年齡o既馬~~

算唔算無貨交呢?:aaaa:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 03:55 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 03:52 PM 發表

好望角算唔算係無貨交呢??:fff: o岩o岩遇上一隻怪物~:yyy:

我自己就當個"貨"=有馬贏
好望角贏到個世界短途王,無憾了:fff: :fff:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 03:57 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 03:54 PM 發表

隻馬由季初101分升到而家118分,仲羅左190萬獎金~~已經好過好多同年齡o既馬~~

算唔算無貨交呢?:aaaa:

佢贏唔到唔係狀態差或者用盡左,而係質素見底。

不過如果季尾有1400讓磅,呢隻仲有機會贏多一場。

有無貨交? 如果隻馬無貨交,蔡生晨早已經掃出倉。

作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 03:59 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 7/4/2009 03:53 PM 發表
好知己 好早殘咩.....今季評分新高 贏馬 lor

唔好話wor
e隻好多評馬人 包括周榮澤 都話佢係停止進步先會集中係谷草摶殺 因為對手弱 :jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 03:59 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 03:54 PM 發表

勝眼光我唔記得有冇話佢下季冇貨
不過我承認佢摶谷草既時候我話佢實力見哂底先去谷草摶, 谷草1WIN都係蝦對手差
結果而家 係本地平磅大賽 都近返黎 我咪承認我低估佢能力LOR :jjjj:

蔡生以前好多馬一季 ...

所以"無貨交"太抽象....咁你覺得再豐裕下季表現會如何呢??

好似我當年評活力金剛,佢嬴要打比之後,我都敢跨下海口,話此馬下年一定一win都無,最後就比我烏鴉口不幸言中~~

而同樣地,我當年評勇士,此馬初出前我話佢可以按韁輕勝而回,嬴完之後我又估計此馬必上一班,最後我都係錯左~~:zzz:

所以你可否講得明確一d呢?:fff:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 04:01 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 03:59 PM 發表

所以"無貨交"太抽象....咁你覺得再豐裕下季表現會如何呢??

好似我當年評活力金剛,佢嬴要打比之後,我都敢跨下海口,話此馬下年一定一win都無,最後就比我烏鴉口不幸言中~~

而同樣地,我當年評 ...

作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 04:03 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 03:59 PM 發表

佢肯抖下 我對佢下季一哩錦標機會樂觀 (先唔計係邊個騎)
佢唔抖 我擔心佢下季跑唔返水準, 或者唔好彩, 係下隻無敵神駒 :jjjj:

其實跑馬 大部分野都係好抽象 每個人睇法都可以好唔同 根本冇一條fixed 既 formula

作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:07 PM

再豐裕老豆個種咁新,就已經可以斷定此系早熟早殘,其實有此結論既人都幾犀利。唔知係唔係因為STORM CAT 之故。
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:08 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 04:03 PM 發表

佢肯抖下 我對佢下季一哩錦標機會樂觀 (先唔計係邊個騎)
佢唔抖 我擔心佢下季跑唔返水準, 或者唔好彩, 係下隻無敵神駒 :jjjj:

下季佢去跑香港杯咪好笑~:yyy: 勝眼光一哩預賽第二,最後都係跑香港杯~:yyy:

唔好估路程啦,你估路程一向麻麻~~:fff:

不如估下隻馬下年有無頭馬呢??評分會變動大約多少,向上或向下~~

好讓我地參考參考~:zzz:
作者: 神鷹    時間: 7/4/2009 04:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 7/4/2009 03:21 PM 發表

聖利 :fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:13 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:07 PM 發表
再豐裕老豆個種咁新,就已經可以斷定此系早熟早殘,其實有此結論既人都幾犀利。唔知係唔係因為STORM CAT 之故。

無錯~:aaa:

不過我永遠唔敢講早熟早殘,因為早熟早殘永遠佔好少數~~

仲有另外一種比較多,叫2,3歲早熟,4,5歲停止進步,6,7歲已經退步~~

而早熟早殘,多數係2,3歲已經跑哂,4歲已經見這馬開始退化~當年Rory's Jester就係一個出名早熟早殘血統~~不過唔代表所有子嗣都係早

熟早殘~~:aaa:

而storm cat子嗣普遍早熟,而成年時就停止進步~
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 04:14 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 7/4/2009 04:13 PM 發表

聖利 :fff:

bingo:zzz:
作者: 神鷹    時間: 7/4/2009 04:14 PM

QUOTE:

我只可講 勇士係有一班質素
只係健康問題局限左呢隻馬既成就...
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:15 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:08 PM 發表

下季佢去跑香港杯咪好笑~:yyy: 勝眼光一哩預賽第二,最後都係跑香港杯~:yyy:

不如估下隻馬下年有無頭馬呢??評分會變動大約多少,向上或向下~~

好讓我地參 ...

而家124,就算向上升3分,都已經係可能贏多場平磅賽的結果。

反之佢同場如有低分馬比佢先過終點,跑4/5已經可以減1-2分。

不如估下佢下一場CLASSIC MILES 跑成點仲實際。或者估完成時間都得。
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 04:16 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 03:52 PM 發表

我覺得佢唔叻囉,唔好以為同怪物串q就話佢叻.
爆冷一定叻,跑打比果場2,3名又好叻咩?
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:18 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:13 PM 發表

無錯~:aaa:

不過我永遠唔敢講早熟早殘,因為早熟早殘永遠佔好少數~~

仲有另外一種比較多,叫2,3歲早熟,4,5歲停止進步,6,7歲已經退步~~

而早熟早殘,多數係2,3歲已經跑哂,4歲已經見這馬開始退化~當 ...

紅旗勇士算唔算早熟早殘既代表???
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 04:20 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:08 PM 發表

好讓我地參 ...

好簡單.....抖就有, 可能會好多場
唔抖, 我估1場max
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:21 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 7/4/2009 04:14 PM 發表

我只可講 勇士係有一班質素
只係健康問題局限左呢隻馬既成就...

所以我咪無運~:ppp:

曾經官台訪問神仙,神仙竟然高度評價勇士,話如果此馬無傷,必可上115分之馬~~就算打個8折都唔簡單啦~~

好似南華精英又係,一隻腳可以做成2次手術~~

好多好馬就此被傷患影響前途~:zzzzzzzzz:
作者: yinho    時間: 7/4/2009 04:23 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:18 PM 發表

大話王我覺得係:ooo: :ooo:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:23 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:21 PM 發表

所以我咪無運~:ppp:

曾經官台訪問神仙,神仙竟然高度評價勇士,話如果此馬無傷,必可上115分之馬~~就算打個8折都唔簡單啦~~

好似南華精英又係,一隻腳可以做成2次手術~~

好多好馬就此被傷患影響前 ...

所以呢,有好馬收埋打算灘長用,一個唔覺意晨操踩到個窿傷埋就真係唔方唔手尾長了。
作者: 李澤楷    時間: 7/4/2009 04:23 PM

紅旗威揚.
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:24 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 04:23 PM 發表

大話王?.?

係唔係有隻叫飛魚王? 呢D只係能夠贏同齡既公開賽就真係早熟早殘....
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:24 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:18 PM 發表

呢隻我唔肯定,因為資料有限,唔知係唔係腳患問題~~

不過希斯旗下好多呢d早熟早殘馬,有一隻我印象好深,叫黃金歲月~:loveliness:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:26 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:24 PM 發表

呢隻我唔肯定,因為資料有限,唔知係唔係腳患問題~~

不過希斯旗下好多呢d早熟早殘馬,有一隻我印象好深,叫黃金歲月~:loveliness:

有隻好似叫太子福...
作者: yinho    時間: 7/4/2009 04:27 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:26 PM 發表

有隻好似叫太子福...

明太祖又算唔算?飛捷?
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:27 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 04:23 PM 發表

大話王我覺得係:ooo: :ooo:

呢隻我同意,當年我愛駒之一,:ccccc:

華叔每季一"星",其中一匹~
作者: yinho    時間: 7/4/2009 04:28 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:27 PM 發表

呢隻我同意,當年我愛駒之一,:ccccc:

華叔每季一"星",其中一匹~

玩具勇士:ooo: :ooo:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:29 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 7/4/2009 04:27 PM 發表

明太祖又算唔算?飛捷?

明太祖唔算喎,印象中隻馬係中年仲有馬贏。
作者: yinho    時間: 7/4/2009 04:30 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:29 PM 發表

係- -但係其中有2場新馬勁到:ooo: :ooo:
點知都係1班停
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:30 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:24 PM 發表

係唔係有隻叫飛魚王? 呢D只係能夠贏同齡既公開賽就真係早熟早殘....

飛魚王係似金百利o個d例子~~

本身其實質素好差,只係跑新馬賽時,對手未得,要佢地狀態又一早到左~~

但係佢地又唔係早殘,因為跑到往後又可以交到頭馬~~

早殘係完全無曲競賽意識,或者身體已經開始退化~~

好似精英大師都係因為關節退化先退下來~
作者: 西人堅    時間: 7/4/2009 04:30 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:23 PM 發表

所以呢,有好馬收埋打算灘長用,一個唔覺意晨操踩到個窿傷埋就真係唔方唔手尾長了。

錦願.....唉....
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:33 PM

QUOTE:
原帖由 育馬者傳說 於 7/4/2009 04:29 PM 發表

明太祖無記錯係有傷患~~

以前張基仲笑佢做明太監~~因為閹左之後仲差過未閹之前,可能係隻馬唔適應被閹~:loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 04:34 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 7/4/2009 04:20 PM 發表

好簡單.....抖就有, 可能會好多場
唔抖, 我估1場max

木生表明立場~~大家下年留意啦~:aaa:

不過要抖幾耐先叫抖呢?:fff: 跑完冠軍一哩之後??去唔去安田好呢?:fff:
作者: 育馬者傳說    時間: 7/4/2009 04:41 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:34 PM 發表

不過要抖幾耐先叫抖呢?:fff: 跑完冠軍一哩之後??去唔去安田好呢?:fff:

應該係話,假如羸左冠軍一哩,仲去唔去安田?
作者: 木奇異    時間: 7/4/2009 04:47 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 7/4/2009 04:34 PM 發表

最遲真係冠軍一哩之後就好應該抖暑等下季啦, 唔好理7唔7捷 :ooo:
如果仲要大費週章去日本, 個後果可能比我想像仲嚴重....:ppp:
作者: Wai    時間: 7/4/2009 05:23 PM     標題: 回復 #306 木奇異 的帖子

我覺得啦...神仙要派馬去玩既最多帶一隻...

依家黎睇..好利威去似d  不過呢個都係我覺得:ppp:

話就話就馬今年好似表現唔太好

但其實季初短途預佢出黎真係甩頭甩計
但係個段速真係嚇死人
24.80   21.93   21.71   :ppp:
你話佢跑fresh又好點又好
始終7,8成馬做到個咁既時間...:ppp:
雖然去到hkmile果場9,10成馬真係跑落一般

但係要留意既係1月停課 (唔記得係咪放左草(?))
2月復課 3月15跑女皇銀禧
果場話佢跑得差 ...佢又唔係..
都係8成馬左右 ,但係同季初比真係唔同左
題外話「我成日同朋友傾
跑千4 有再領係度 邊隻跑 個難度都極高 佢係一個好高既standard」
始終唔係千4首本馬 好難撼

又睇返主席呢場 老實講 毛色一流 呢兩年都未見過
隻馬回復個程度真係無問題 都去到8,9成
但跑落幾急 前面包q兩隻都係當銳馬
第3都係馬王 唔係跑得好 但係又好難判斷佢係差

都係睇返重點
隻馬同上季比 反而我都係覺得 依家係最好
同埋 依家 以佢個復甦程度
岩岩跑果兩場抹左去
未需要打真章

不過兩個禮拜 要將隻馬推到10成 真係要有d硬谷...

所以我覺得甚至乎志不在冠軍一哩:ddd:
當然可能一切都係我一廂情願既想法
事實擺在眼前既乜都係假:ggg:

上年安田咁樣跑個第2 比著邊個馬主都會想再試(?)
作者: 莫問我是誰    時間: 7/4/2009 05:36 PM     標題: 回復 #307 Wai 的帖子

好利威今年跑國際一哩之前,只係跑左一場1200,官台訪問神仙,神仙都講最好跑多一個run再跑

國際賽,狀態就係最理想~~睇返其他港隊馬,都起碼係跑左2個run先去跑國際賽,所以好利威明顯係

輸蝕響狀態~~之後隻馬又傷患復發~~

久休初出跑女皇銀禧,你好人你比佢8成,我極其量比佢7成,全場馬最早推騎要數就係佢,明顯狀態未

夠~~

來到主席獎,又係只得1個run,又要面對成班已經在作戰狀態o既馬,有無可能真係及時趕得起呢?

相信下一場,先係真真正正睇到隻馬係唔係已經退步~~
作者: 神鷹    時間: 7/4/2009 06:00 PM

如果蘇銘倫返黎騎好爸爸
相信好利威會由冼大少騎..如果呢隻馬有返九成都好
主席錦標個場隻馬對面直路搶口,快步速下跟前少少返到黎都有第四 差d過返爆冷
有樣野值得注意到既係 當再豐裕係隻馬旁邊過左佢個陣,隻馬跑返鬥心衝返上前:eee:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0