標題: 牌照委員會的決定 [打印本頁]

作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:27 PM     標題: 牌照委員會的決定

2009年5月26日

以下為牌照委員會在今天會議上所作的決定。

委員會召見冼毅力,要求他就其現行2008/2009年度馬季馬會騎師牌照為何應繼續有效而「提出理由」。委員會考慮了冼毅力的口頭陳辭,以及其策騎表現和操行紀錄。委員會經慎重商議此事,且於考慮過所有證供及陳辭後,確定冼毅力未能就其現行馬會騎師牌照為何應繼續有效而「提出理由」,因此即時撤銷其馬會騎師牌照。冼毅力獲告知,他有權就委員會此項決定向馬會董事局提出上訴。
委員會:
2.1 批准向下列騎師發給2009/2010年度全季馬會騎師牌照,惟他們必須通過健康檢查及保證最遲於2009/2010年度馬季首次賽事前兩星期到港。

杜利萊

馬偉昌

柏寶

潘頓

韋達

2.2 批准向下列騎師發給2009/2010年度馬季馬會騎師牌照,有效期由2009年7月2日至2010年2月1日,首尾兩天包括在內,惟他們必須通過健康檢查及保證最遲於2009/2010年度馬季首次賽事前兩星期到港。

勞愛德

韋健仕

卓利

裴基

(隨附騎師卓利及裴基的簡歷。)

2.3 批准向巫斯義發給2009/2010年度馬季馬會騎師牌照,有效期由2009年十月七日至2010年3月31日,首尾兩天包括在內,惟他必須通過健康檢查方可。

3. 委員會:

3.1 批准向下列申請人發給2009/2010年度馬季自由身騎師牌照,惟他們必須通過健康檢查方可:

鄭雨滇

徐君禮

黎海榮

賴維銘

梁明偉

薛順強

湯智傑

王志偉

楊啟棠

3.2 指示管理層通知自由身騎師梁明偉,他在本馬季的出賽策騎表現未能令人滿意,而其在2009/2010年度馬季的出賽策騎表現將會受到密切監察,若然在監察期間其表現沒有大幅改進,委員會將考慮要求他就日後為何應獲發給自由身騎師牌照而「提出理由」。

3.3 指示管理層通知自由身騎師薛順強,他在本馬季的出賽策騎表現令人感到關注,而其在2009/2010年度馬季的出賽策騎表現將會受到密切監察。

3.4 指示管理層通知自由身騎師楊啟棠,委員會注意到其因在賽事中處理馬匹的手法而被問話的次數,而其日後的操行紀錄將受到密切監察。

4. 委員會:

4.1 批准向下列申請人發給2009/2010年度馬季見習騎師牌照,惟他們必須通過健康檢查方可:

蔡明紹

梁家俊

蘇狄雄

楊明綸

4.2 批准向梁家偉發給2009/2010年度馬季見習騎師牌照(隸屬練馬師徐雨石),惟他必須通過健康檢查方可,而且他在獲得管理層許可之前,暫不可在跑馬地馬場舉行的任何賽事中策騎出賽。

5. 委員會批准練馬師梁定華及約翰摩亞於2009/2010年度馬季各聘用一位馬房騎師的申請。

6. 委員會同意:

6.1 向白德民(隸屬約翰摩亞馬房)發給2009/2010年度全季馬房聘約騎師牌照,惟他必須簽訂有效的馬房聘約騎師協議及通過健康檢查方可;委員會同時指示管理層通知白德民,委員會注意到其因在賽事中處理馬匹的手法而被問話的次數,而其日後的操行紀錄將受到密切監察。

6.2向都爾(隸屬梁定華馬房)發給有效期由2009年9月1日至2009年12月31日(首尾兩天包括在內)的馬房聘約騎師牌照,惟他必須簽訂有效的馬房聘約騎師協議及通過健康檢查方可。

7. 委員會:

7.1批准向下列申請人發給2009/2010年度馬季的練馬師牌照,惟他們必須通過健康檢查及與馬會簽署協議方可:

鄭俊偉
梁定華
薛達志

告東尼
呂健威
沈集成

告達理
文家良
蔡約翰

霍利時
苗禮德
徐雨石

方嘉柏
約翰摩亞
黃汝安

賀賢
伍碧權
胡森

何良
吳定強
葉楚航

李易達
蘇保羅
姚本輝

7.2決定在2008/2009年度馬季結束時,假如練馬師黃汝安的表現未能達到練馬師發牌準則,則牌照委員會便會向他發出書面通知謂,假如其在未來任何馬季的表現未能達到準則,他即有可能不再獲發下一馬季的練馬師牌照。

7.3決定在2008/2009年度馬季結束時,假如練馬師鄭俊偉的表現未能達到練馬師發牌準則,則牌照委員會便會要求他就其馬房表現低落的原因,向牌照委員會提交書面解釋。

8. 委員會:

8.1 批准向下列現任助理練馬師發給2009/2010年度馬季助理練馬師牌照:

助理練馬師
隸屬馬房(2009/2010年度馬季)

洪偉平
告東尼

關錦鴻
告達理

戴立強
霍利時

蘇偉賢
方嘉柏

巫偉傑
賀賢

麥子文
何良

陳志忠
李易達

丁冠豪
呂健威

徐貴良
文家良

羅富全
約翰摩亞

張廣發
伍碧權

葉榮光
吳定強

張鳳城
蘇保羅

鍾占祺
薛達志

甄國強
沈集成

容天鵬
蔡約翰

何汝華
徐雨石

何敬森
黃汝安

曾超祺
胡森

李新榮
葉楚航

黃守峰
姚本輝

8.2 批准向現任持牌二級助理練馬師王燦聲發給2009/2010年度馬季助理練馬師牌照,並派往鄭俊偉馬房工作。

8.3 拒絕現任持牌助理練馬師洪國興及練馬師黃汝安所提出的申請,不向洪國興發給2009/2010年度馬季二級助理練馬師牌照及派往黃汝安馬房工作。委員會同意延遲就洪國興的2009/2010年度馬季牌照作出決定,以便容許他有機會物色馬房任用他作為助理練馬師或二級助理練馬師。

8.4 同意延遲委任梁定華馬房2009/2010年度馬季的助理練馬師,直至馬房員工申請助理練馬師職位的面試完成為止。

8.5 同意延遲委任苗禮德馬房2009/2010年度馬季的助理練馬師,直至馬房員工申請助理練馬師職位的面試完成為止。

8.6 同意延遲就現任持牌助理練馬師李兆錚的2009/2010年度馬季牌照作出決定,以便容許他有機會物色馬房任用他作為助理練馬師或二級助理練馬師。

9. 委員會同意延長先前發給余詠詩(隸屬苗禮德馬房)的署理助理練馬師牌照的有效期,期限由2009年5月27日至本年度馬季結束為止。
作者: Galileo    時間: 26/5/2009 06:30 PM

委員會召見冼毅力,要求他就其現行2008/2009年度馬季馬會騎師牌照為何應繼續有效而「提出理由」。委員會考慮了冼毅力的口頭陳辭,以及其策騎表現和操行紀錄。委員會經慎重商議此事,且於考慮過所有證供及陳辭後,確定冼毅力未能就其現行馬會騎師牌照為何應繼續有效而「提出理由」,因此即時撤銷其馬會騎師牌照。冼毅力獲告知,他有權就委員會此項決定向馬會董事局提出上訴。

:rrr: :rrr: :rrr:
作者: Running    時間: 26/5/2009 06:32 PM

又梁家俊又梁家偉,到時肯定亂晒籠。:aaaaaa:

委會員已經對大神表現唔耐煩囉:fff:
作者: Running    時間: 26/5/2009 06:33 PM

QUOTE:
原帖由 Galileo 於 26/5/2009 06:30 PM 發表
委員會召見冼毅力,要求他就其現行2008/2009年度馬季馬會騎師牌照為何應繼續有效而「提出理由」。委員會考慮了冼毅力的口頭陳辭,以及其策騎表現和操行紀錄。委員會經慎重商議此事,且於考慮過所有證供及陳辭後 ...

個底花成咁,我係委員都唔知用乜o野理由留佢。:rrr:

唔知呢度某o的人一見到之後,又會唔會大字標題話「馬會無恥」呢?:zzz:
作者: PrettyIvy    時間: 26/5/2009 06:33 PM     標題: 回復 #1 莫問我是誰 的帖子

批准向梁家偉發給2009/2010年度馬季見習騎師牌照
係唔係梁家俊嘅兄弟?
作者: 西人堅    時間: 26/5/2009 06:34 PM

3.4 指示管理層通知自由身騎師楊啟棠,委員會注意到其因在賽事中處理馬匹的手法而被問話的次數,而其日後的操行紀錄將受到密切監察。.....

食曬老苗 d 死貓 :yyy:
作者: Running    時間: 26/5/2009 06:36 PM

QUOTE:
3.3 指示管理層通知自由身騎師薛順強,他在本馬季的出賽策騎表現令人感到關注,而其在2009/2010年度馬季的出賽策騎表現將會受到密切監察。

QUOTE:
3.4 指示管理層通知自由身騎師楊啟棠,委員會注意到其因在賽事中處理馬匹的手法而被問話的次數,而其日後的操行紀錄將受到密切監察。

呢兩點擺到明競賽小組隨時做o野:fff:

特別係廢強:zzz:
作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:36 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 26/5/2009 06:33 PM 發表

個底花成咁,我係委員都唔知用乜o野理由留佢。:rrr:

唔知呢度某o的人一見到之後,又會唔會大字標題話「馬會無恥」呢?:zzz:

佢走左仲大獲..
作者: kewell    時間: 26/5/2009 06:37 PM

魯柏軒呢?:ggg:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 06:37 PM

廢軒唔見左:yyy: :yyy:

梁明偉
梁家俊
梁家偉
玩死人咩:llll: :llll:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:37 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 26/5/2009 06:33 PM 發表
批准向梁家偉發給2009/2010年度馬季見習騎師牌照
係唔係梁家俊嘅兄弟?

咁梁明偉同梁家偉,梁朝偉係唔係都有關係呢??:yyy:

巧合姐~

而且都有人問徐堃偉同徐君禮係唔係又有關呢?:yyy:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 06:38 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 26/5/2009 06:37 PM 發表

我估馬會睇埋落季尾先批個牌:ppp:

佢自己話仲想騎:llll:
作者: 西人堅    時間: 26/5/2009 06:38 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 26/5/2009 06:37 PM 發表

梁明偉
梁家俊
梁家偉

徐生又1個牌仔用 ...... :yyy: :yyy:
作者: kewell    時間: 26/5/2009 06:39 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 26/5/2009 06:38 PM 發表

我估馬會睇埋落季尾先批個牌:ppp:

佢自己話仲想騎:llll:

希望有啦, 講真其實魯柏唔差既, 係唔知點解成績咁差:ggg:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:40 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 26/5/2009 06:37 PM 發表

即係無牌??

提都唔提...同我一樣,已經當佢隱形~~:yyy:

會唔會影響聽日騎八運寶心情架?:zzz:
作者: PrettyIvy    時間: 26/5/2009 06:40 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/5/2009 06:37 PM 發表

巧合姐~

問吓啫,而且家俊同家偉係比較似兩兄弟嘅名!
作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:40 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/5/2009 06:38 PM 發表

又屈機...
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 06:40 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/5/2009 06:38 PM 發表

都係玩抽獎睇下邊個咁好彩贏到:yyy: :yyy:
作者: PrettyIvy    時間: 26/5/2009 06:41 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/5/2009 06:40 PM 發表

即係無牌??

可能變送行馬呢!:eee:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:41 PM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 26/5/2009 06:40 PM 發表

問吓啫,而且家俊同家偉係比較似兩兄弟嘅名!

睇相似梁明偉多d~:yyy:

作者: Running    時間: 26/5/2009 06:42 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/5/2009 06:40 PM 發表

又屈機...

呢個仲要10磅添

如果騎功好過蘇狄雄o既話,直頭連佢都唔駛用。
作者: 李澤楷    時間: 26/5/2009 06:42 PM

巫斯義又回歸:fff:
作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:42 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/5/2009 06:37 PM 發表

巧合姐~

疑似女會員都窒:yyy:

你肯唔肯定先
如果係就變左你7架喇wor:fff:
作者: kewell    時間: 26/5/2009 06:43 PM

卓利

裴基

有冇人可以介紹下???@@"
作者: taxi2003    時間: 26/5/2009 06:43 PM

薛順強今季有咩問題??
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 06:44 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/5/2009 06:42 PM 發表
巫斯義又回歸:fff:

咁佢走果陣都話過想番黎騎半季:ppp:

咪襯歐洲休戰黎渡下假:loveliness:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:45 PM

QUOTE:
原帖由 Wai 於 26/5/2009 06:42 PM 發表

疑似女會員都窒:yyy:

你肯唔肯定先
如果係就變左你7架喇wor:fff:

係你唔清楚會員性別姐~~:yyy: 人地用女朋友個名做網名架~:yyy:

我唔肯定架,我又唔識家俊,家偉,明偉~:yyy: 我估計無咁多余氐兄弟掛~:zzz:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 06:45 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 26/5/2009 06:43 PM 發表
卓利

裴基

裴基
今日蘋果介紹左

西澳冠軍騎師:ppp: :ppp:
不過得23歲:lll:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:46 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 26/5/2009 06:43 PM 發表
卓利

裴基

http://www.hkjc.com/chinese/news/images/Jockey's%20profiles%20(2).doc

馬會有簡歷~

作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:46 PM

QUOTE:
卓利

裴基

又多件南非幫:fff:
肥龍至愛:yyy:
作者: jintinc    時間: 26/5/2009 06:47 PM

QUOTE:
卓利

裴基

26/5/2009

卓利
南非籍騎師卓利現年三十二歲,目前以111場頭馬暫居南非騎師榜第三位。他現以66場頭馬在東開普省騎師榜上高踞首位,比最接近的對手多出28場頭馬。卓利曾兩度奪得東開普省冠軍騎師殊榮。自一九九一年開始擔任見習騎師以來,卓利共贏得超逾一千場頭馬,包括六項一級賽、十項二級賽、十二項三級賽及二十九項表列賽。卓利今季曾勝出佳能金盃(Desert Links純種馬育馬者協會沙圈錦標(Emblem of Liberty)兩項一級賽,並曾攻下二級賽初登錦標(Captains Call)及三級賽好望角馬錦標(Nocturnal Affair)。卓利報稱其最低出賽造磅為114磅,加上可容許的超磅,他可以接受最低負磅113磅的策騎聘約。

裴基
澳洲籍騎師裴基現年二十三歲,目前以73場頭馬(勝出率高達百分之16.04)在西澳洲騎師榜上暫居首位,比最接近的對手多出34場頭馬。他曾於二○○六/二○○七年度馬季以大比數拋離對手,榮登西澳洲冠軍騎師寶座。他自二○○二年開始策騎出賽以來,迄今已勝出超逾750場頭馬,其中36場為黑體賽事。裴基於二○○七及二○○八年分別策騎Cats FunGrand Journey兩勝一級賽西澳打。此外,他亦贏過五項二級賽,包括二○○四年冬盡錦標(Ellicorsam)、二○○四年西澳堅尼(Dr John)、二○○五年柏斯盃(Crown Prosecutor)、二○○七年卡拉卡達碟(Roman Time)及二○○八年李斯蒂雅錦標(「萬里神駒」),以及五項三級賽及二十四項表列賽。裴基報稱其最低出賽造磅為114磅,加上可容許的超磅,他可以接受最低負磅113磅的策騎聘約。
作者: taxi2003    時間: 26/5/2009 06:47 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 26/5/2009 06:47 PM 發表

26/5/2009

卓利
南非籍騎師卓利現年三十二歲,目前以111場頭馬暫居南非騎師榜第三位。他現以66場頭馬在東開普省騎師榜上高踞首位,比最接近的對手多出28場頭馬。卓利曾兩度奪得東開普省冠軍騎師殊榮。自 ...

我就覺得2個都唔掂:ooo: :ooo:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 06:48 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 26/5/2009 06:47 PM 發表

西澳果個應該死硬:ppp: :ppp:

級數:ppp: :ppp:
作者: kewell    時間: 26/5/2009 06:49 PM

兩件都做到114咁勁既:fff:
作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:49 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/5/2009 06:45 PM 發表

係你唔清楚會員性別姐~~:yyy: 人地用女朋友個名做網名架~:yyy:

我唔肯定架,我又唔識家俊,家偉,明偉~:yyy: 我估計無咁多余氐兄弟掛~:zzz:

唔清楚 咪話疑似囉~
你講到咁肯定 :fff:
同期出道都唔出奇:ddd:
淨係知石哥有排玩:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:50 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 26/5/2009 06:45 PM 發表

裴基
今日蘋果介紹左

西澳冠軍騎師:ppp: :ppp:
不過得23歲:lll:

馬會又幫人訓練騎師~先有羅達,後有韋健仕~~

而家又來架"飛機"~:yyy:
作者: taxi2003    時間: 26/5/2009 06:50 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 26/5/2009 06:48 PM 發表

西澳果個應該死硬:ppp: :ppp:

級數:ppp: :ppp:

澳洲大把全部冇興趣黎??:ppp: :ppp:
作者: Galileo    時間: 26/5/2009 06:50 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 26/5/2009 06:47 PM 發表

我都覺:ddd:
早幾日報紙話巴西有個冠軍想黎
又冇份:ddd:
作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 26/5/2009 06:49 PM 發表

依家d練馬師好絕
114都放個10磅仔上去:yyy:

香港地好食好住
3個月唔洗就變最低116架喇:yyy:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 26/5/2009 06:50 PM 發表

問下d澳洲通先知:ppp:

boss同鄧迪都冇可能再返黎咁滯:ppp:
作者: asiadragon    時間: 26/5/2009 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 26/5/2009 06:50 PM 發表

鄧迪都唔想來啦:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 26/5/2009 06:49 PM 發表

馬會就係貪佢地輕磅先要佢地~~

同西哥,老外德一樣情況~:zzz:
作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:52 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 26/5/2009 06:51 PM 發表

問下d澳洲通先知:ppp:

boss同鄧迪都冇可能再返黎咁滯:ppp:

boss/.\~
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:53 PM

QUOTE:
原帖由 Galileo 於 26/5/2009 06:50 PM 發表

我都覺:ddd:
早幾日報紙話巴西有個冠軍想黎
又冇份:ddd:

報紙之前夠吹係簡明基來香港,點知變左勞愛德~:yyy:
作者: jintinc    時間: 26/5/2009 06:53 PM

下季冇西哥:ggg: :ggg:
作者: Galileo    時間: 26/5/2009 06:54 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 26/5/2009 06:53 PM 發表

之前講左話走
作者: 莫問我是誰    時間: 26/5/2009 06:54 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 26/5/2009 06:53 PM 發表

一早知...西哥思鄉,放棄牌照~~

賺夠啦~:yyy:
作者: asiadragon    時間: 26/5/2009 06:55 PM

QUOTE:

這個一早就傳左啦:tttt:
作者: jintinc    時間: 26/5/2009 06:56 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/5/2009 06:40 PM 發表

即係無牌??

會:ppp: :ppp:
作者: Wai    時間: 26/5/2009 06:57 PM

QUOTE:
原帖由 Galileo 於 26/5/2009 06:54 PM 發表

之前講左話走

留係度做副副副手把鬼:sss:
作者: taxi2003    時間: 26/5/2009 06:57 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 26/5/2009 06:56 PM 發表

會:ppp: :ppp:

我覺得反而係.....呢場贏佢仲有機,輸埋就冇人救到佢:ppp: :ppp:
作者: jintinc    時間: 26/5/2009 06:59 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 26/5/2009 06:57 PM 發表

我覺得反而係.....呢場贏佢仲有機,輸埋就冇人救到佢:ppp: :ppp:

廢強3場ok la~:zzz: :zzz:
作者: Running    時間: 26/5/2009 06:59 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 26/5/2009 06:57 PM 發表

咁就要睇下薯片o的神力係咪勁到咁:fff:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 07:01 PM

QUOTE:

我都係咁諗:ppp:

贏唔到自己都識做
呢排多馬騎左仲唔進步下真係:ppp:
作者: 木奇異    時間: 26/5/2009 07:01 PM

QUOTE:

真係唔同以前 :ppp:
叫有少少級數既騎師黎唔容易
我睇而家果2個都係貪新鮮或志在參與下所以先黎試下姐 :ppp:

好彩既, 或者可以勉強玩一陣. 唔好彩既又係等解約收場 :ppp:
作者: 小野伸二    時間: 26/5/2009 07:22 PM

聽日真係要訓身歡送老伯先得:jjjj:
作者: jintinc    時間: 26/5/2009 07:24 PM

出路1:廢軒可以去新加坡搵許怡騎馬
出路2:廢軒去Macau
出路3:廢軒等牌
作者: 戶田惠梨香    時間: 26/5/2009 07:29 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 26/5/2009 06:37 PM 發表

梁明偉
梁家俊
梁家偉

3個出齊場場買t,qt:fff:
作者: 阿仙奴    時間: 26/5/2009 07:30 PM

老巫~~~~
作者: S.WEEK    時間: 26/5/2009 07:32 PM

來見西澳騎師 :ooo:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 07:33 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 26/5/2009 07:01 PM 發表

真係唔同以前 :ppp:
叫有少少級數既騎師黎唔容易
我睇而家果2個都係貪新鮮或志在參與下所以先黎試下姐 :ppp:

好彩既, 或者可以勉強玩一陣. 唔好彩既又係等解約收場 :ppp:

澳洲最top果堆都比大倉mark實左啦:ppp: :ppp:

搵到多件潘頓都好難:ggg: :ggg:
作者: Kris    時間: 26/5/2009 07:34 PM

QUOTE:

梁明偉
梁家俊
梁家偉

馬經晨操表咪通常都用單一個字做騎師簡稱嘅, 呢舖好玩囉:yyy:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 07:36 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 26/5/2009 07:34 PM 發表

馬經晨操表咪通常都用單一個字做騎師簡稱嘅, 呢舖好玩囉:yyy:

分唔哂:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 26/5/2009 07:38 PM     標題: 回復 #63 timothyhin 的帖子

都係俊,明同梁姐:yyy:
作者: jintinc    時間: 26/5/2009 07:40 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 26/5/2009 07:32 PM 發表
來見西澳騎師 :ooo:

裴基騎功如何??:fff: :fff:
作者: timothyhin    時間: 26/5/2009 07:40 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 26/5/2009 07:38 PM 發表

我都唔知你up緊咩:yyy: :yyy:
作者: 小野伸二    時間: 26/5/2009 07:40 PM     標題: 回復 #66 timothyhin 的帖子

咪個三條友既簡稱分法囉:yyy:
作者: Kris    時間: 26/5/2009 07:47 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 26/5/2009 07:38 PM 發表

最弊查域克又係用明呢...:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 26/5/2009 07:49 PM     標題: 回復 #68 Kris 的帖子

改做蔡/紹啦:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 26/5/2009 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 26/5/2009 07:47 PM 發表

最弊查域克又係用明呢...:yyy:

用紹咪得,太陽用紹:fff:
作者: Kris    時間: 26/5/2009 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 26/5/2009 07:49 PM 發表
改做蔡/紹啦:yyy:

蔡咪撞神仙囉:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 26/5/2009 07:50 PM     標題: 回復 #71 Kris 的帖子

咁紹囉~~

而家馬經都係用紹~
作者: 贏馬人    時間: 26/5/2009 07:51 PM

:ccccc: :ccccc: :ccccc: :ccccc: :ccccc:
少毅力可以返法國做佢個大少爺:kkkkk: :kkkkk: :kkkkk: :kkkkk: :kkkkk:
上路啦......毅力哥:fff: :fff: :fff: :fff: :fff:
作者: 神鷹    時間: 26/5/2009 08:55 PM

希望唔好估錯下個輪到法國杜被開刀:ggg:  法國幫從此:kkkkk:
今季被罰左好多次停賽:ppp:
作者: 飛神    時間: 26/5/2009 09:03 PM

聽日天鷹過八運寶啦~
作者: p238hornet    時間: 26/5/2009 10:22 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/5/2009 06:41 PM 發表

睇相似梁明偉多d~:yyy:

我都係咁話:loveliness: 所以我曾經問人佢是否梁明偉細佬:yyy:
作者: 自由雨滇行    時間: 26/5/2009 10:47 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 26/5/2009 07:34 PM 發表

告東尼=告東尼+告達理+蘭尼都係咁啦:fff:
作者: 魚仔餅    時間: 26/5/2009 10:47 PM

QUOTE:
原帖由 jintinc 於 26/5/2009 07:24 PM 發表
出路1:廢軒可以去新加坡搵許怡騎馬
出路2:廢軒去Macau
出路3:廢軒等牌

4.轉做騎馬人:zzz:
作者: 帶來吉利    時間: 27/5/2009 01:58 AM

QUOTE:

即係無牌??

馬就超哂
不過用佢真係唔好買:sss:
作者: kitchai1228    時間: 27/5/2009 03:48 AM

馬會根本就係針對人多過以往行為
唔發牌比冼少我亦唔覺有咩意外
都預左佢一定係咁
"搵唔到咩理由比牌佢"咁既說話都講得出:rrr:
馬會同政府係冇分別
只許官員放火
不許百姓點燈
只許白神父公然拉馬
不許冼大少挑戰權威
馬會不是無恥,只是可恥而已
作者: 贏馬人    時間: 27/5/2009 04:31 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 27/5/2009 03:48 AM 發表
都預左佢一定係咁
馬會同政府係冇分別
只許官員放火
不許百姓點燈
只許白神父公然 ...

你搵到咩理由畀牌佢?:fff: :fff: :fff: :fff: :fff:
作者: asiadragon    時間: 27/5/2009 06:26 AM

見習騎師則有梁家偉新獲發牌,他是梁家俊胞弟,將拜師徐雨石。

原來係胞弟:tttt:
作者: Kris    時間: 27/5/2009 06:59 AM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 27/5/2009 06:26 AM 發表

唔會好似梁明偉咁阿爺個代已經係做馬房掛...
作者: 李澤楷    時間: 27/5/2009 09:57 AM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 27/5/2009 06:26 AM 發表

點解個樣似梁明偉:zzz:
作者: 魔術師    時間: 27/5/2009 10:07 AM

QUOTE:
原帖由 p238hornet 於 26/5/2009 10:22 PM 發表
我都係咁話:loveliness: 所以我曾經問人佢是否梁明偉細佬:yyy:

:ddd:  似 廖偉雄...... 多d.
作者: 武豊    時間: 27/5/2009 10:18 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 27/5/2009 03:48 AM 發表
都預左佢一定係咁
馬會同政府係冇分別
只許官員放火
不許百姓點燈
冼大少挑戰權威

冼大少挑戰權威... 未免說得他太偉大吧,   只想你回答一句, 好似一個員工, 佢點做得野都好, 如果係公司隨便推撞別人, 在老板向他訓話時又公然走人當佢無到, 而且還屢勸不改, 咁你係老板會點做呢?
作者: Running    時間: 27/5/2009 10:25 AM     標題: 回復 #86 武豊 的帖子

算啦,有o的人做薯片做上腦,做到個人都膠晒!:zzz:

我想話呢:有言論自由,唔代表可以亂講膠o野,有o的人仲要薯片 x 呂智偉,顛倒是非都可以扮正義,完全係「五毛黨」一貫敵我分明o既手法!。

係咪六四臨近,o的「五毛黨」都要上埋o黎RW膠吹啊?如果係o既,請你好好放低,返去大陸啦,粉腸!:rrr:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/5/2009 01:39 PM

QUOTE:

原來唔係巧合....真係兩兄弟~:funk:

我始終覺得佢似明偉多過家俊~:yyy: 會唔會有家族遺傳,又有哮喘呢?:aaaa:

世界馬壇真係多兄弟班騎師,到時又會有比較~:yyy:
作者: 神鷹    時間: 27/5/2009 02:27 PM

[轉貼] 大少打算掛靴

Saint-Martin goes out with guns blazing
'Sacked' Frenchman attacks Club  

Alan Aitken  

An unrepentant Eric Saint-Martin plans to quit riding after failing yesterday at his second "show cause" hearing before the Hong Kong Jockey Club's licensing committee.

Saint-Martin's 15 brilliant seasons in Hong Kong have been punctuated with running battles with authority and he survived a show cause in February after an improper riding charge late last year, but the latest infraction arising from a charge of failing to obey a stewards' directive was a bridge too far for the committee.

The 43-year-old Frenchman had been requested to act as a witness at a careless riding inquiry at Sha Tin early last month but returned to his apartment next to the course. Upon his return to the inquiry, dressed in beachwear, stewards were unimpressed with his jovial response when asked why he had left and he was fined HK$20,000 for misconduct and stood down from riding.

Saint-Martin later pleaded guilty to a rule breach and was suspended for one month. At the same time, he submitted his application to return for next season.

The winner of 431 races in Hong Kong, Saint-Martin said yesterday he had planned to retire at the end of this season in any case but was disappointed at its conclusion.

"A groin injury has been bothering me again lately, I think physically another season was not possible, and I had already decided to finish and return to my businesses in France," he said. "But I am very disappointed at how this has been handled - what they have shown me is the Jockey Club is totalitarian rule and they don't give a f**k about anyone. That's why people don't want to come and ride here any more.

"They could have allowed me to finish the season - as it is, I have to wait for my children to finish school before we leave - but it was a matter of face to them, to sack me rather than end it nicely. After so many years, it was hard. I never did drugs. I never pulled up any horse. Still they treat me like a criminal.

"They don't communicate with the jockeys, they don't talk to you - you are expected to keep in step the same as everyone else, regimented. But nobody can tell me how to live - if I had to do it all again, I would. I always hold my ground."

Saint-Martin's ejection from the jockey roster and the inclusion of two new riders for next season, South African Greg Cheyne, 32, and Australian William Pike, 23, were the main news items to emerge from yesterday's committee hearing.

Apart from Saint-Martin and Mark du Plessis - who had previously announced he would not apply - the only current jockey not among next season's licensees is local freelancer Paul Lo Pak-hin, while the club gave the green light for Kevin Leung Ka-wai to join Me Tsui Yu-sak's stable as a 10-pound claimer.

Cheyne, a winner of over 1,000 races including six Group Ones, is sitting third on the South African championship and leading the Eastern Cape championship, a title he has won twice. He has advised a riding weight of 114 pounds, as has the "boy wonder" of racing in Western Australia, Pike. Emerging from a successful apprenticeship to become Perth's champion rider, Pike has won over 750 races, two Group Ones, and is heading for another Perth title this season.
作者: timothyhin    時間: 27/5/2009 02:28 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/5/2009 01:39 PM 發表

原來唔係巧合....真係兩兄弟~:funk:

我始終覺得佢似明偉多過家俊~:yyy: 會唔會有家族遺傳,又有哮喘呢?:aaaa:

世界馬壇真係多兄弟班騎師,到時又會有比較~:yyy:

哮喘多數只會係阿哥先有:ppp: :ppp:

阿哥有既話...細佬正常唔會再有:ggg:
作者: jintinc    時間: 27/5/2009 02:30 PM

[轉貼]apple

對 於 不 獲 發 牌 , 冼 毅 力 昨 午 接 受 訪 問 時 語 氣 輕 鬆 地 說 : 「 我 早 有 離 港 之 意 , 可 是 又 多 次 改 變 初 衷 , 起 初 我 沒 有 入 紙 申 請 下 季 牌 照 , 只 是 限 期 過 後 , 他 們 表 示 仍 歡 迎 我 申 請 才 照 辦 , 如 今 他 們 決 定 終 止 我 在 港 的 策 騎 生 涯 , 我 不 會 有 異 議 , 只 覺 得 自 己 因 在 一 次 研 訊 中 擔 任 證 人 , 最 終 卻 因 此 令 我 失 去 騎 師 牌 照 , 馬 會 的 判 決 委 實 有 趣 。 」 被 問 到 稍 後 的 去 向 時 , 冼 毅 力 說 : 「 我 年 前  手 參 與 多 項 投 資 , 包 括 在 巴 黎 經 營 酒 店 等 , 生 意 規 模 將 擴 大 , 所 以 根 本 不 愁 寂 寞 , 稍 後 會 否 重 上 馬 背 出 賽 , 亦 沒 有 必 要 現 在 決 定 。 」
作者: 魚仔餅    時間: 27/5/2009 03:30 PM

睇黎大少都唔意在騎馬了:zzz:
作者: kitchai1228    時間: 27/5/2009 03:42 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 27/5/2009 10:18 AM 發表

冼大少挑戰權威... 未免說得他太偉大吧,   只想你回答一句, 好似一個員工, 佢點做得野都好, 如果係公司隨便推撞別人, 在老板向他訓話時又公然走人當佢無到, 而且還屢勸不改, 咁你係老板會點做呢?

依家邊個係老細先
係馬會高層自己定係普羅馬迷?
馬會與騎師既關係不完全等同一間公司僱主與員工
作者: kitchai1228    時間: 27/5/2009 03:55 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 27/5/2009 04:31 AM 發表

你搵到咩理由畀牌佢?:fff: :fff: :fff: :fff: :fff: http://racingworld.no-ip.org/im ...

我都好想知其他騎師理由係咩?
養妻活兒照顧家庭呢D理由都唔夠?
作者: jintinc    時間: 27/5/2009 04:01 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 27/5/2009 03:55 PM 發表

廢軒:uuu: :uuu:
作者: yuricylau    時間: 27/5/2009 04:03 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 27/5/2009 03:55 PM 發表

明知自己要養妻活兒就唔好咁任性:uuu:
四十幾歲人...安份D啦:ooo: :ooo:
作者: 活力寶蹄    時間: 27/5/2009 04:04 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 27/5/2009 03:42 PM 發表

依家邊個係老細先

我想講馬會真係僱主...:ppp: :ppp:
佢話俾你就俾你..唔俾你就唔俾你...馬迷根本就唔在意邊個騎.....:fff: :fff:
只係在意有冇錢贏,有是馬會讓步俾你只係想你買多d..輸多d..:yyy: :yyy:
作者: kitchai1228    時間: 27/5/2009 04:08 PM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 27/5/2009 04:04 PM 發表

我想講馬會真係僱主...:ppp: :ppp:
佢話俾你就俾你..唔俾你就唔俾你...馬迷根本就唔在意邊個騎.....:fff: :fff:
只係在意有冇錢贏,有是馬會讓步俾你只係想你買多d..輸多d..:yyy: :yyy:

所以我就講馬會同政府一樣
官僚作風只會令人反感
但終究會否投注既權利始終係馬迷手上
作者: 櫻花    時間: 27/5/2009 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 27/5/2009 03:42 PM 發表

依家邊個係老細先

如果你個邏輯成立  你公司老闆都唔係你老細  顧客先係 你老闆同你都唔係等同一間公司僱主與員工關係:yyy: :yyy:
現在好多人開始自大狂 賭得個百零二百蚊馬  真係以為自己係老細:yyy:

作者: kewell    時間: 27/5/2009 07:45 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 27/5/2009 02:27 PM 發表
大少打算掛靴

Saint-Martin goes out with guns blazing
'Sacked' Frenchman attacks Club  

Alan Aitken  

An unrepentant Eric Saint-Martin plans to quit riding after failing yesterday at hi ...

唔好掛靴pls , 佢返法國一定大把騎 , 講真技術就好好架啦佢 , 但係脾氣係香港真係差d , 係法國都可能接受到既:yyy:
作者: 小野伸二    時間: 27/5/2009 07:45 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 27/5/2009 04:08 PM 發表

所以我就講馬會同政府一樣
官僚作風只會令人反感
但終究會否投注既權利始終係馬迷手上

睇黎你個腦又跌左落去坐實左

咁而家係咪一個洗少就可以令投注額大跌先?

隻隻馬配個騎師上去就有人會投注架啦

你咁講咪即係偏幫落洗少度囉,咁如果我鍾意廢軒,佢無牌既話我又好似你咁樣亂咁係度吠?

同埋洗少停賽個陣投注額有無跌過先?:yyy: :yyy: :yyy:

韋達停賽都跌唔到幾多啦,你一個唔買仲有千千萬萬個投注者架高人
作者: Running    時間: 27/5/2009 07:46 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 27/5/2009 07:42 PM 發表

如果你個邏輯成立  你公司老闆都唔係你老細  顧客先係 你老闆同你都唔係等同一間公司僱主與員工關係:yyy: :yyy:
現在好多人開始自大狂 賭得個百零二百蚊馬  真係以為自己係老細:yyy:

算啦

呢o的自大狂好_多歪理

簡直係羚羊典範

P.S.叫主席Ban佢啦:yyy:
作者: Running    時間: 27/5/2009 07:49 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 27/5/2009 07:45 PM 發表

睇黎你個腦又跌左落去坐實左

咁而家係咪一個洗少就可以令投注額大跌先?

隻隻馬配個騎師上去就有人會投注架啦

你咁講咪即係偏幫落洗少度囉,咁如果我鍾意廢軒,佢無牌既話我又好似你咁樣亂咁係度吠?

同埋洗少停賽個陣投注額有無跌過先?:yyy: :yyy: :yyy:

韋達停賽都跌唔到幾多啦,你一個唔買仲有千千萬萬個投注者架高人

等我解釋下呢類人思維:

1. 佢同薯片一樣,覺得自己俾o左錢,就可以點_樣都得!(所以佢好鐘意睇薯片o的膠文,成日覺得薯片可以反映「馬迷心聲」!)

2. 佢有被迫害妄想症,與o個o的糞青一模一樣!當佢鐘意o既o野冇o左,就會覺得係「高層迫害」先至冇!

最後,唔該呢位K先生,唔好逃避一o的好基本o既問題,請你回應:

1. 冼少成日用咁惡劣態度做o野,係咪冇問題?

2. 到底馬會真正o既老闆,係咪只係馬迷?

3. 係咪馬迷俾o左錢,就可以大晒?

作者: kewell    時間: 27/5/2009 07:53 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 07:46 PM 發表

算啦

呢o的自大狂好_多歪理

簡直係羚羊典範

P.S.叫主席Ban佢啦:yyy:

咁又唔得 ,咁咪即係接受唔到異見人仕:yyy:

講真 , 我一路都好鍾意冼少既 , 但係 犯左太多次規 真係唔得的 , 俾左機會了 , 國有國法 家有家規 , 點都要遵守返遊戲規則的
作者: Running    時間: 27/5/2009 07:55 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 27/5/2009 07:53 PM 發表

咁又唔得 ,咁咪即係接受唔到異見人仕:yyy:

講真 , 我一路都好鍾意冼少既 , 但係 犯左太多次規 真係唔得的 , 俾左機會了 , 國有國法 家有家規 , 點都要遵守返遊戲規則的

我覺得:言論自由唔係俾一o的顛倒是非、狂講歪理o既人濫用。

衰o的講句,呢o的人死o左,世界都乾淨o的!:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/5/2009 07:56 PM

kitchai1228係唔係同木奇異同一個師父?:yyy: :zzz:
作者: Running    時間: 27/5/2009 07:56 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/5/2009 07:56 PM 發表
kitchai1228係唔係同木奇異同一個師父?:yyy: :zzz:

唔係話幫住自己朋友

木生都好過呢個_ _:yyy:
作者: timothyhin    時間: 27/5/2009 07:57 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/5/2009 07:56 PM 發表

:loveliness: :loveliness:
作者: 櫻花    時間: 27/5/2009 07:58 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 07:55 PM 發表

其實就呢個帖子,都有好多人有賭一,百幾十,以佢邏輯我地都係馬會老細,但呢度已經最少有二種意見.
唔知佢認為馬會應該點做先岩呢下?
作者: Running    時間: 27/5/2009 08:00 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 27/5/2009 07:58 PM 發表

其實就呢個帖子,都有好多人有賭一,百幾十,以佢邏輯我地都係馬會老細,但呢度已經最少有二種意見.
唔知佢認為馬會應該點做先岩呢下?

根據此君過往o既言論,其實佢同薯片佬近乎一樣。

唔通佢係薯片佬真身、還是係薯片佬個仔?見我地成日片佢老豆,所以就幫阿爸出氣?:yyy:
作者: 西人堅    時間: 27/5/2009 08:06 PM

假如你係老板你話 d 員工幾 happy 呢.....
鐘意又可以話唔番工......依家 我怕 H1N1 唔番 lor....
鐘意就可以話我依家番番工 你吹我唔漲
唔順又可以串你, 你比 d project 出黎唔順眼又可以攪事
最正係 點攪都唔會炒我地 ah ma :eee: :yyy:
作者: 櫻花    時間: 27/5/2009 08:11 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 08:00 PM 發表

唔通佢係薯片佬真身、還是係薯片佬個仔?見我地成日片佢老豆,所以就幫阿爸出氣?:yyy:

其實我都唔想回應,因為每個人都有自己想法.
但佢言論太過排他性唯我獨尊,所以忍唔住口:ppp:
作者: 神鷹    時間: 27/5/2009 08:13 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 27/5/2009 07:45 PM 發表

唔好掛靴pls , 佢返法國一定大把騎 , 講真技術就好好架啦佢 , 但係脾氣係香港真係差d , 係法國都可能接受到既:yyy:

佢都受到多年傷患困擾 成44歲人都係時候退休了:ppp:
返到法國可能隨時火星撞地球:ggg:
作者: Running    時間: 27/5/2009 08:14 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 27/5/2009 08:11 PM 發表

其實我都唔想回應,因為每個人都有自己想法.
但佢言論太過排他性唯我獨尊,所以忍唔住口:ppp:

跑跑下馬遇著呢類人,本來都唔想講,但呢類羚羊咁串,我覺得有必要「狠狠地侮辱」先得!

呢類人,就算鬧到佢冇晒尊嚴都冇問題,因為呢類人冇資格要人respect佢!:rrr:
作者: 神鷹    時間: 27/5/2009 08:14 PM

我好祟拜呢個大少,也都鐘意佢既性格
不過比著我係馬會呢次的確無必要再發牌比佢
應家柏出到面都無用:ggg:
作者: Running    時間: 27/5/2009 08:16 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 27/5/2009 08:13 PM 發表

佢返法國可能連曼迪沙寶都掂過佢:ppp:

呢幾年法國太多猛人出o黎,唔講蘇仔,睇o下李慕華、衛韜禮就知!
作者: yuricylau    時間: 27/5/2009 08:23 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 08:16 PM 發表

佢返法國可能連曼迪沙寶都掂過佢:ppp:

呢幾年法國太多猛人出o黎,唔講蘇仔,睇o下李慕華、衛韜禮就知!

都係睇下有無人撐啫:jjjj: :jjjj:
e.g. 柏士祺:lll:
作者: Running    時間: 27/5/2009 08:25 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/5/2009 08:23 PM 發表

都係睇下有無人撐啫:jjjj: :jjjj:
e.g. 柏士祺:lll:

柏士祺呢o的有費Sir實卜,就算騎功麻麻都可以生存到。:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/5/2009 08:26 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 27/5/2009 08:13 PM 發表

馬會用心良苦,洗大少的確係時候退休~~

不如學老巫練下馬仲好啦~:yyy:
作者: 木奇異    時間: 27/5/2009 08:26 PM

QUOTE:

你咩野意思先 :abcde:

係咪見我最近唔出聲好唔舒服 :abcde:

作者: kewell    時間: 27/5/2009 08:28 PM

QUOTE:

其實木生講野有PT既

係對住韋達同埋神仙個陣 唔知點解 唔同晒:yyy:
作者: Running    時間: 27/5/2009 08:29 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/5/2009 08:26 PM 發表

馬會用心良苦,洗大少的確係時候退休~~

不如學老巫練下馬仲好啦~:yyy:

44歲係做Trainer o既最佳時機

佢呢類性格最好就去練馬,騎馬簡直浪費晒!
作者: 莫問我是誰    時間: 27/5/2009 08:32 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 27/5/2009 08:26 PM 發表

你咩野意思先 :abcde:

係咪見我最近唔出聲好唔舒服 :abcde:

無咩意思,問下係唔係同門師兄弟之麻~:yyy:

又唔係得我有同感,看看timothyhin~:yyy:
作者: 木奇異    時間: 27/5/2009 08:50 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/5/2009 08:32 PM 發表

其實你班友點睇我冇咩野所謂既  I DONT GIVE A ____ :abcde:
只要唔好無限上綱 就冇所謂 :jjjj:
作者: timothyhin    時間: 27/5/2009 08:53 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 27/5/2009 08:32 PM 發表

我不嬲都係咁:yyy: :yyy:

典型花生友:yyy:
作者: 贏馬人    時間: 27/5/2009 09:30 PM

QUOTE:

:kkkk: :kkkk: :kkkk: :kkkk: :kkkk: :fff: :fff: :fff: :fff: :fff:
作者: kitchai1228    時間: 29/5/2009 01:30 AM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 27/5/2009 07:42 PM 發表

咁相對黎講
市民都唔會係政府既老闆
試問冇人買
增加20個賽馬日有何得益?
唔好睇少一二百,你知唔知一次賽事有幾多個一二百?
咁政府都可以好似澳門咁每人派5000,都唔係好多架
但將5000x700萬你就知幾多
作者: kitchai1228    時間: 29/5/2009 01:34 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 07:55 PM 發表

你唔係衰
因為係人都會死
除非你唔係人
何謂顛倒是非?
作者: kitchai1228    時間: 29/5/2009 01:36 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 08:00 PM 發表

我諗尊重自己比尊重人黎得重要
作者: 智弱網民    時間: 29/5/2009 03:23 AM

如果言論不是太過火, 或者擺明搞事, 其實大家應該接受不同的意見

傑仔應該是大少粉絲吧:jjjj:  其實大家都不是一樣? 鐘意同唔鐘意一樣野都係盲目嫁啦, 就正如大家唔鐘意ManU一樣:yyy:

大家都係上嚟吹水開心吓, 唔好話因為唔同意見就BAN佢啦, 咁我地同共產黨有咩分別, 係咪? :jjjj:
作者: 列高力    時間: 29/5/2009 10:01 AM

QUOTE:

作者: 列高力    時間: 29/5/2009 10:07 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/5/2009 07:56 PM 發表

唔係話幫住自己朋友

木生都好過呢個_ _:yyy:

你已經按耐不住 :fff:
作者: 自由雨滇行    時間: 29/5/2009 12:25 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 27/5/2009 08:28 PM 發表

其實木生講野有PT既

係對住韋達同埋神仙個陣 唔知點解 唔同晒:yyy:

我發覺講野最無pt最9up果個係我:yyy: :yyy: :yyy:
作者: kitchai1228    時間: 29/5/2009 06:33 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 29/5/2009 03:23 AM 發表
如果言論不是太過火, 或者擺明搞事, 其實大家應該接受不同的意見

傑仔應該是大少粉絲吧:jjjj:  其實大家都不是一樣? 鐘意同唔鐘意一樣野都係盲目嫁啦, 就正如大家唔鐘意ManU一樣:yyy:

大家都係上嚟 ...

一個討論區我相信係可以表達不同意見
而非小圈子討論區
我由始至終冇講過冼毅力既行為係好
只係就牌照委員會呢件事黎討論
但有D人就出言挑釁
講甚麼"死左就乾淨D"呢D呸話
我亦唔介意
象牙從不出自狗口
但我希望大家係可以理性去討論一D關於賽馬/馬圈既事
而不是針對:loveliness:
作者: 木奇異    時間: 29/5/2009 07:24 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 27/5/2009 08:28 PM 發表

其實木生講野有PT既

係對住韋達同埋神仙個陣 唔知點解 唔同晒 :yyy:

你可能唔同意我對韋達壟斷馬圈既睇法
不過我就算點反韋達, 我都會用事實做backup lor :yyy:

話我反蔡生我真係冇wor :yyy: 我只係對RW一D對蔡生馬既現象有不滿姐 :yyy:
作者: 列高力    時間: 29/5/2009 10:01 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 29/5/2009 06:33 PM 發表

一個討論區我相信係可以表達不同意見
而非小圈子討論區
我由始至終冇講過冼毅力既行為係好
只係就牌照委員會呢件事黎討論
但有D人就出言挑釁
講甚麼"死左就乾淨D"呢D呸話
我亦唔介意
象牙從 ...

但係你真係針對wo
作者: Running    時間: 29/5/2009 10:18 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 29/5/2009 10:01 PM 發表

o拿呢o的叫做「識話人唔識話自己」啦:zzz:

老實講我擺到明要針對某o的人,事實上有o的人o既行為偏激、排他、有破壞冇建設,

濫用言論自由大發歪理,仲要講到自己係革命者,講到底只不過係毛澤西而已!:zzz:

對於呢類人,只有「以其人之道還治其人之身」,

自己做錯事仲振振有詞要人尊重你o既自由?呢個世界邊有咁o既道理?

作者: kitchai1228    時間: 29/5/2009 11:40 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 29/5/2009 10:18 PM 發表

o拿呢o的叫做「識話人唔識話自己」啦:zzz:

老實講我擺到明要針對某o的人,事實上有o的人o既行為偏激、排他、有破壞冇建設,

濫用言論自由大發歪理,仲要講到自己係革命者,講到底只不過係毛澤西而已!: ...

本來我都唔諗住再回呢一個TOPIC既內容
但見你花9分鐘黎寫呢幾行廢話
諗完又改,改完又加
真係辛苦哂
我破壞D咩先?
破壞你地既小圈子討論?
歪理既定義係咩?
聲大夾惡人多就係道理?
作者: kitchai1228    時間: 29/5/2009 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 29/5/2009 10:01 PM 發表

唔該你post番邊句我係針對
我針對邊個?
作者: taxi2003    時間: 29/5/2009 11:41 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 29/5/2009 12:25 PM 發表

我發覺講野最無pt最9up果個係我:yyy: :yyy: :yyy:

一定係我啦成日獌獌聲:fff: :fff:
作者: Running    時間: 30/5/2009 12:02 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 29/5/2009 11:40 PM 發表

本來我都唔諗住再回呢一個TOPIC既內容
但見你花9分鐘黎寫呢幾行廢話
諗完又改,改完又加
真係辛苦哂
我破壞D咩先?
破壞你地既小圈子討論?
歪理既定義係咩?
聲大夾惡人多就係道理?

你破壞乜o野?

哈,好笑啦,自己日日啄住某o的騎師,但從來只識人芸亦芸,冇認真分析過所有情況,就一口咬定某o的人做馬

單係呢樣咪破壞「平衡討論」囉!:yyy:

金鑾殿單o野我仲好記得(我係指金杯賽日o個次),你o既論點同薯片講o既o野一模一樣,完全站不住腳!

有冇分析過點解咁跑?原因何在?當時形勢如何?對唔住,我一樣都睇唔到!

你話我地小圈子,呢三個字唔好亂用,對於有論據支持o既相反意見,我係會接受,唔信你可以問下呢度o的資深會員架,

但對於o個o的俾錢就大晒o既老細式言論,我只會覺得係歪理!

如果你仲想玩文字遊戲,我樂意奉陪,不過玩之前,唔該請理解一o的事實,

就係「顧客唔係大晒」!

作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 12:14 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 30/5/2009 12:02 AM 發表

你破壞乜o野?

哈,好笑啦,自己日日啄住某o的騎師,但從來只識人芸亦芸,冇認真分析過所有情況,就一口咬定某o的人做馬

單係呢樣咪破壞「平衡討論」囉!:yyy:

金鑾殿單o野我仲好記得(我係指金杯賽 ...

我諗白德民今年有幾多次係咁既情況唔需要大家多講
六六精英已經唔係第一次
不過當然又有好多人講"老細叫到"而一笑置之
你講我冇分析情況
咁白德民又因為咩情況而拉馬先?
顧客當然唔係大哂
但佢亦應該有發表意見既權利
不論個位顧客有買野冇買野買多少都好
我一開始都冇玩咩"文字遊戲"
係你會錯意姐我諗
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 12:18 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 30/5/2009 12:02 AM 發表

你話我地小圈子,呢三個字唔好亂用,對於有論據支持o既相反意見,我係會接受,唔信你可以問下呢度o的資深會員架,

但對於o個o的俾錢就大晒o既老細式言論,只會覺得係歪理!

你覺得!?
你覺得係就係唔係就唔係?
反而你似大哂多D喎
作者: Running    時間: 30/5/2009 12:26 AM     標題: 回復 #142 kitchai1228 的帖子

有樣o野你可能冇留意:

騎師策騎指示,多數都係練馬師俾,

o係我地狂數騎師不是o既時候,點解練馬師可以置身事外?

做得人馬房主帥,真正o既老細就係馬主及練馬師,

假如部署失誤而導致馬匹評分無端被加、甚至騎到隻馬傷晒,點擔當得起?

有o的時候形勢不利,例如排檔差、場地不合(好似上星期日),你作為練馬師,又會點樣叫騎師跑?

你會叫佢唔理三七廿一就去盡?定係今場忍一忍?

假如真係搏o既話,可能就變成第二隻「馬來之光」!

雖然我極不贊成任何做馬行為,但騎師都有本身難處,做埋馬房主帥就難處更大,

唔好講澳洲騎師,歐洲騎師都會係咁,你睇返自由好o係打比預賽o既跑法就知道,

甚至莫狄都要聽老細指示,一隻有機會贏凱旋門o既馬,都可以變成電兔,

就知道騎師只不過係執行指示,真正o既問題根源就係練馬師及馬主而已。
作者: Running    時間: 30/5/2009 12:29 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 30/5/2009 12:18 AM 發表

你覺得!?
你覺得係就係唔係就唔係?
反而你似大哂多D喎

相反其實你咪一樣咁諗:yyy:

呢個帖入面,甚至閣下每次o既言論,幾乎一面倒個個都插你,我仲未有咁o既魅力,要呢度o既人圍攻你掛?:yyy:

咁唔通,你都覺得佢地係大晒,你係受害者?

假如按閣下o既思維,呢個帖入面插你o既人,包括小野、櫻花、西人堅、武豊、列高力等人,佢地全部都係大晒?

咁多人都插你,你係咪需要檢討下?:jjjj:

作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 12:34 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 30/5/2009 12:29 AM 發表

呢個帖入面,甚至閣下每次o既言論,幾乎一面倒個個都插你,我仲未有咁o既魅力,要呢度o既人圍攻你掛?:yyy:

假如按閣下o既思維 ...

只係我對個D用"自己覺得"話人地說話係歪理既人好反感
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 12:37 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 30/5/2009 12:26 AM 發表
有樣o野你可能冇留意:

騎師策騎指示,多數都係練馬師俾,

o係我地狂數騎師不是o既時候,點解練馬師可以置身事外?

做得人馬房主帥,真正o既老細就係馬主及練馬師,

假如部署失誤而導致馬匹評分無端 ...

咁係咪練馬師講話個場'唔去'就可以亂黎?
馬迷亦唔知係咪真係咁樣!?
但我發覺咁多騎師中佢係最明顯既一個
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 12:52 AM

我諗close呢個topic會較好
無謂為左白德民/冼毅力而繼續各執一詞/不理性討論.
作者: Running    時間: 30/5/2009 12:56 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 30/5/2009 12:37 AM 發表

咁係咪練馬師講話個場'唔去'就可以亂黎?

馬迷亦唔知係咪真係咁樣!?

數呢方面o既專家,簡Sir、老方絕對係代表,

簡sir o的馬一唔去o個陣,可以輸到你唔信,然後幾場後可以一個屈尾十爆鋪勁o既俾你睇!

老方都一樣,o的人話佢「正氣」?佢要輸o既時候,o的馬同樣可以輸得極之無厘頭!

甚至到而家o既方仔都一樣,睇o下「喜盛龍」開齋後,一加程上千四就輸到冇晒影,

然後縮返落一千又落重飛食應、之後場千二又可以輸到無厘頭下,再加程上次千四就幾乎突襲成功!

只要涉及到個「錢」字,好多事都可以變得唔正常,包括一o的「表面正氣」o既練馬師!

而且香港係玩評分制,練馬師要睇住個分做人,有o的馬進度唔夠、評分摸頂、或者搏到盡晒要回氣,

自然要用盡方法搏輸,否則之後o的頭馬點樣o黎?

我只可以話:除非做得太礙眼,一般情況下競賽小組都隻眼開隻眼閉,

做馬迷o既唔係識得鬧,更加要識得去「避」 - 避開o的明知唔搏o既馬,

咁樣你年中會慳返好多冤枉錢!

QUOTE:
但我發覺咁多騎師中佢係最明顯既一個

你睇下潘頓上次孫子奇兵險勝o的騎法,你就知道乜o野叫做「拉馬」!

邊個話贏馬都唔可以拉?
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 01:07 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 30/5/2009 12:56 AM 發表

數呢方面o既專家,簡Sir、老方絕對係代表,

簡sir o的馬一唔去o個陣,可以輸到你唔信,然後幾場後可以一個屈尾十爆鋪勁o既俾你睇!

老方都一樣,o的人話佢「正氣」?佢要輸o既時候,o的馬同樣可以輸得 ...

但普羅馬迷根本唔知邊場佢去邊場佢唔去,點避?
要真正可以避到
就應該公開'突變'既策騎指示
或者對好開突然影到冇既練馬師嚴加查問(好似下季開始)
我係拍白生係一D短兵相接情況下有所不同
作者: 贏馬人    時間: 30/5/2009 02:05 AM

:kkk: :kkk: 9說9有理,7說7有理:ppp: :ppp:
各執一詞:zzz: :zzz:
真係拗到死果日都未拗完:kkkk: :kkkk:
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 02:56 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 29/5/2009 11:41 PM 發表

唔該你post番邊句我係針對
我針對邊個?

唔洗睇啦
你一入黎既image就係俾人覺得你針對梗白德民lor

呢點你應該冇得否認lor我覺得
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 02:59 AM

QUOTE:
原帖由 Running 於 30/5/2009 12:29 AM 發表

假如按閣下o既思維 ...

當咁多人都針對你既時侯
你係咪應該反省一下呢
kitchai 兄

同埋....冷靜d ... relax ....
don't serious ok?
當你認真既時候
你就輸了 :fff:
作者: 西人堅    時間: 30/5/2009 08:55 AM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 30/5/2009 02:05 AM 發表
:kkk: :kkk: 9說9有理,7說7有理:ppp: :ppp:
各執一詞:zzz: :zzz:
真係拗到死果日都未拗完:kkkk: :kkkk:  

ok wor le 句贏馬叔 :yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 30/5/2009 11:39 AM

kitchai1228 最重要係,如果你真係覺得你講o既野係o岩,就一定要堅持己見~:gggg:

因為時間可以證明一切,我係過來人,我太清楚呢點啦~:gggg:

不過當然,如果發現有錯時,亦要勇於認錯,咁樣先會有進步~:aaa:
作者: Kris    時間: 30/5/2009 11:49 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 30/5/2009 08:55 AM 發表

ok wor le 句贏馬叔 :yyy:

呢兩樣野擬人化之後原來幾趣怪:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 30/5/2009 12:27 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 30/5/2009 02:59 AM 發表

當咁多人都針對你既時侯
你係咪應該反省一下呢
kitchai 兄

同埋....冷靜d ... relax ....
don't serious ok?
當你認真既時候
你就輸了 :fff:

我唔同意~:uuu:

上次討論好利威事件咪一樣成村人"插我",話我提出"專登換騎師求賠率"係無可能,成村人一口咬定一定係韋達揀錯馬~~

結果又如何呢??不出一星期,神仙馬房就出現一隻叫"賞惑",用韋健仕騎,同場韋達又騎左第2個馬房o既馬~今次又係韋達揀錯馬?

賞惑呢隻馬仲要賽前2次大閘都係用西哥試,最後又唔用西哥~還是真係無"專登換騎師"呢個可能性呢??

有時唔一定係多人針對,多人一方就係對o既~~:rrr:
作者: 西人堅    時間: 30/5/2009 01:10 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 30/5/2009 11:49 AM 發表

呢兩樣野擬人化之後原來幾趣怪:yyy:

咪係....初初都冇乜野...諗諗下越諗越 攪野 :yyy:

我剩係識 人有人那媽, 妖有妖那媽 :yyy: :yyy:
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 01:18 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/5/2009 12:27 PM 發表

我唔同意~:uuu:

上次討論好利威事件咪一樣成村人"插我",話我提出"專登換騎師求賠率"係無可能,成村人一口咬定一定係韋達揀錯馬~~

結果又如何呢??不出一星期,神仙馬房就出現一隻 ...

其實錯左就要認既
不過我對呢件事冇咩印象
所以唔加把口
但只要識反省一下點解會錯就好了......
知錯能改 :jjjj:
作者: jintinc    時間: 30/5/2009 01:18 PM

DEL~:ppp: :ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 30/5/2009 01:33 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 30/5/2009 01:18 PM 發表

其實錯左就要認既
不過我對呢件事冇咩印象
所以唔加把口
但只要識反省一下點解會錯就好了......
知錯能改 :jjjj:

要唔要我搵返個post幫你加深記憶~:yyy:

列生都幾喜歡見到有人圍毆人時,幫手加入踩多幾腳~:fff:

呢個係我個人觀察所得,以後要小心列生啦~:yyy:
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 01:44 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/5/2009 01:33 PM 發表

你覺得我好鍾意踩人咩 :yyy:

我覺得我已經算係咁....
作者: 莫問我是誰    時間: 30/5/2009 01:54 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 30/5/2009 01:44 PM 發表

你覺得我好鍾意踩人咩 :yyy:

我覺得我已經算係咁....

嚴格來講,應該係叫"抽水"~:yyy:

當然,我唔係鬧緊你,因為好多人都喜歡"抽水",我自己都唔例外~~

有時我心情好,都會出來抽下人水,好似呢個post入面,我都抽左木生水~:yyy:

木生心情好o既時候,一樣會走出來抽返我水,所以抽水行為我都看慣了,無傷大雅~:yyy:
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 01:58 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/5/2009 01:54 PM 發表

嚴格來講,應該係叫"抽水"~:yyy:

當然,我唔係鬧緊你,因為好多人都喜歡"抽水",我自己都唔例外~~

有時我心情好,都會出來抽下人水,好似呢個post入面,我都抽左木生水~:yyy:

木 ...

正常行為ja....

不過有時真係按耐不住會出埋聲.... :abcde:

因為 真係有前科lor

http://racingworld.no-ip.org/viewthread.php?tid=68739&page=1#pid1253122
作者: 木奇異    時間: 30/5/2009 02:05 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/5/2009 01:33 PM 發表

e方面你勁過列生好多lor :jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 30/5/2009 02:08 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 30/5/2009 01:58 PM 發表

正常行為ja....

因為 真係有前科lor

http://racingworld.no-ip.org/vie ... p;page=1#pid1253122

讓時間證明一切吧~:loveliness:

好似kitchai1228說到洗大少咁好,我地即管放長雙眼看看洗大少下一處落腳地在何方~~

如果洗大少可以在下一處落腳地騎出優異成績,又無犯嚴重錯誤停賽,咪算係馬會走漏眼,放走左一個出色騎師~:yyy:

不過如果洗大少連落腳處都搵唔到,而要退役收場,是否說明一直係香港馬會有容人之量呢??:fff:

我們走著瞧吧~~

說也奇怪,德文叔來香港兩季,我都甚少鬧佢~~:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 30/5/2009 02:09 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 30/5/2009 02:05 PM 發表

e方面你勁過列生好多lor :jjjj:

同你比,我就小巫見大巫,望塵莫及啦~:yyy:
作者: 君子    時間: 30/5/2009 02:09 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/5/2009 14:08 發表

讓時間證明一切吧~:loveliness:

好似kitchai1228說到洗大少咁好,我地即管放長雙眼看看洗大少下一處落腳地在何方~~

如果洗大少可以在下一處落腳地騎出優異成績,又無犯嚴重錯誤停賽,咪算係馬會走漏眼 ...

一個law 正牌可以轉灣4-5疊
一個就危險D 係直路先做下野
作者: 木奇異    時間: 30/5/2009 02:20 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 30/5/2009 02:09 PM 發表

同你比,我就小巫見大巫,望塵莫及啦~:yyy:

我俾人圍多過我圍人WOR :abcde::abcde:
作者: 西人堅    時間: 30/5/2009 02:28 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 30/5/2009 02:09 PM 發表

一個law 正牌可以轉灣4-5疊
一個就危險D 係直路先做下野

好好笑 ga 你去 d 大大型馬版睇下
4哥 偶然一次跑3疊就 喊打喊殺
d 高手偶像 3,4 疊就就走一班人出黎 護航......:yyy:
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 03:39 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 30/5/2009 02:56 AM 發表

唔洗睇啦
你一入黎既image就係俾人覺得你針對梗白德民lor

呢點你應該冇得否認lor我覺得

係呢個問題上我講左都好幾次
我係針對白生係短兵相接下可以次次有不同騎法/今季多次有擬似'拉馬'動作而針對
上季我係冇針對佢
作者: kitchai1228    時間: 30/5/2009 03:40 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 30/5/2009 01:58 PM 發表

正常行為ja....

因為 真係有前科lor

http://racingworld.no-ip.org/vie ... p;page=1#pid1253122

但個次既討論係比今次理性得多
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 05:18 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 30/5/2009 03:40 PM 發表

但個次既討論係比今次理性得多

ARE U SURE?:iiii:
作者: 列高力    時間: 30/5/2009 05:51 PM

QUOTE:

事實好明顯唔係:yyy:
作者: sw    時間: 30/5/2009 06:06 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 30/5/2009 02:28 PM 發表

好好笑 ga 你去 d 大大型馬版睇下
4哥 偶然一次跑3疊就 喊打喊殺
d 高手偶像 3,4 疊就就走一班人出黎 護航......:yyy:

邊d大大型馬版先:lll:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0