標題: 苗禮德:為馬主購得一匹南非良駒Cerise Cherry,作為來季爭奪各項大賽的重要棋子。 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 5/7/2009 11:32 AM     標題: 苗禮德:為馬主購得一匹南非良駒Cerise Cherry,作為來季爭奪各項大賽的重要棋子。

苗禮德十年前來港擔任練馬師首季,

即憑「勝利名駒」獲得打比殊榮,前無古人。

可惜這十年間,這位南非練馬師不但未再染指打比,

連有份角逐這項經典大賽的戰馬亦不多,不過,他的打比夢原來一直存在!

來季苗禮德將有望再嘗打比滋味,事關他已為前打比殿軍「好跑得」之馬主劉寶文先生,

購得一匹南非良駒Cerise Cherry,作為來季爭奪各項大賽的重要棋子。

Cerise Cherry在今年南非三冠大賽系列表現出色,

先在首關Gauteng Guineas二級賽取得平頭第二,繼而在次關南非經典大賽一級賽跑得亞席,

雖然在最後一關南非打比中,因路程太長而僅能以第八名衝線,

但牠累積的十三分,足夠為當時的馬主贏得三冠大賽系列額外獎金,被視為本年度南非最出色的三歲馬之一。

一手引進好跑得

苗禮德以往雖然從未訓練過劉寶文名下馬匹,不過原來兩人早有淵源。

「劉先生當年的愛駒『好跑得』,就是希斯透過我而購得,

所以我和劉先生其實早已認識,今次終於有機會為他練馬,

我當然感到非常高興。Cerise Cherry曾於幾場分級賽上名,

是一匹相當準繩的好馬,新季轉四歲,成熟方面更上一層樓,

絕對是我來季的打比希望!」苗禮德娓娓道來。

讚余詠詩幫得手

除了有新血加盟,苗L在人事上亦有所變動,皆因余詠詩已升任苗L副練,

是首位女性在香港擔任此職,苗禮德對這位小妮子可謂讚不絕口。

他說:

「其實余詠詩暫代我L副練一職已有三個月,大家都可以看到馬房成績在這段時間大有進步,

而且運作一切暢順,所以我對她的工作能力是沒有懷疑的。

另外,她是目標感非常重的人,只要定下方向,她是不怕辛苦,

勇往直前的一類。記得當日她向我叩門,表達直接了當,

問我能否推薦她成為副練馬師,當時我回應只要時機來臨是絕對可以的。

這件事反映她做事一就一、二就二,從不花言巧語,亦是我最欣賞她的地方。

此外,Carol(余之洋名)乃紅褲子出身,早上可以親自操馬,

對於馬房各駒性能及進度非常清楚,她不但對我清楚匯報馬匹進度,

不時又可以代我向馬主們交代,對於馬房的運作有很大幫助。」

余詠詩(右)正式成為苗L副練。
作者: CTS.    時間: 5/7/2009 12:20 PM

衣隻馬其實好廢
作者: Ange    時間: 5/7/2009 12:25 PM

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 5/7/2009 12:20 PM 發表
衣隻馬其實好廢

唔可以咁講~

好先生 個績咪又係咁上下~~~
作者: CTS.    時間: 5/7/2009 12:30 PM

此終唔係咁睇好苗生,我覺得衣隻好像真係寶
作者: 您睇我唔到    時間: 5/7/2009 12:43 PM

利好:iiiii:
作者: neeDu    時間: 5/7/2009 12:46 PM

跑第2都叫良駒:ooo:
作者: CTS.    時間: 5/7/2009 01:03 PM

所以對佢既期望唔冇咁高
作者: 魚仔餅    時間: 5/7/2009 01:29 PM

跑過至知:lll:
作者: kewell    時間: 5/7/2009 03:31 PM

呢隻馬我幾鍾意:loveliness: 隻馬起碼忠心肯跑先:loveliness:

Thumbs UP 既實績都唔係睇落好好JE:loveliness:

作者: 小野伸二    時間: 5/7/2009 04:16 PM

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 5/7/2009 12:20 PM 發表
衣隻馬其實好廢

好心你講野搵d point出黎啦

完全係9up咁
作者: CTS.    時間: 5/7/2009 04:27 PM     標題: 回復 #10 小野伸二 的帖子

你唔冇下下針對住sa wo!!!:bbb:
作者: 君子    時間: 5/7/2009 04:58 PM

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 5/7/2009 16:27 發表

你咁撚on9 吾針對你針對邊個姐
作者: ztan    時間: 5/7/2009 05:01 PM

:fff: :fff:

QUOTE:
原帖由 君子 於 5/7/2009 04:58 PM 發表

你咁撚on9 吾針對你針對邊個姐

唔好咁直接la會hurt到人
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 5/7/2009 05:07 PM

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 5/7/2009 04:27 PM 發表

其實你可以唔回:abcde:
你玩得曲線 擺明摟小 食得咸魚抵得渴:loveliness:

跑得好 跑得快 跑得好快:iiiii: :iiiii:
雷聲大:fff:
作者: 007    時間: 5/7/2009 05:42 PM

第二隻名匯良駒:fff:
作者: kewell    時間: 5/7/2009 05:45 PM

QUOTE:
原帖由 007 於 5/7/2009 05:42 PM 發表

波多黎各根本係 岳伯仁D水馬 我覺得兩隻根本差好遠
作者: 007    時間: 5/7/2009 05:57 PM     標題: 回復 #16 kewell 的帖子

呢D南非馬可能有排先適應到環境,隨時可能又會落到4班或以下:ooo:
作者: dennis2299    時間: 5/7/2009 05:58 PM

QUOTE:
原帖由 007 於 5/7/2009 05:42 PM 發表

落到5班都味有獎金,黯然退役:eee:
作者: kewell    時間: 5/7/2009 06:02 PM

QUOTE:
原帖由 007 於 5/7/2009 05:57 PM 發表
呢D南非馬可能有排先適應到環境,隨時可能又會落到4班或以下:ooo:

世事無絕對丫嘛:fff:  好先生大家咪又係預佢要減好多分:fff:  點知最尾 場場都跑近:fff:

南非馬都有好野架嘛:fff:  好似星火仔都叫適應得快:fff:  不過都係睇下跑落先知既:loveliness:
作者: asiadragon    時間: 5/7/2009 06:50 PM

相信隻馬未必好像勝利名駒..
但點都會好過真係寶啩..:ppp:
作者: 007    時間: 5/7/2009 06:59 PM     標題: 回復 #20 asiadragon 的帖子

真係寶都唔知幾時可以適應到:ppp:
作者: CTS.    時間: 5/7/2009 07:22 PM     標題: 回復 #12 君子 的帖子

收x啦,食x9
作者: 帶來吉利    時間: 5/7/2009 07:41 PM

利好 睇賽績真係幾吸引
我都睇好

不過都叫做坐穩一班:jjjj:

佢d南非馬 好似冇隻得:zzz:
作者: kewell    時間: 5/7/2009 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 5/7/2009 07:41 PM 發表
利好 睇賽績真係幾吸引
我都睇好

邊個D南非馬???:fff:
作者: 列高力    時間: 5/7/2009 07:45 PM

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 5/7/2009 07:22 PM 發表
收x啦,食x9

冷靜d

安已不
作者: timothyhin    時間: 5/7/2009 07:48 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 5/7/2009 07:41 PM 發表
利好 睇賽績真係幾吸引
我都睇好

獨步青雲:ppp:
作者: 007    時間: 5/7/2009 07:55 PM     標題: 回復 #26 timothyhin 的帖子

不過太多傷患
例如金同德
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 5/7/2009 08:23 PM

QUOTE:
原帖由 007 於 5/7/2009 07:55 PM 發表
不過太多傷患
例如金同德

個名改得幾好 可惜自己唔爭氣:sss:
而且o個期又多強馬:kkkkk:
作者: taxi2003    時間: 5/7/2009 08:25 PM

QUOTE:
原帖由 007 於 5/7/2009 07:55 PM 發表
不過太多傷患
例如金同德

金同德殺上黎果時1場外檔都冇,場場開哂形勢比佢:yyy: :yyy:
作者: 週日寧靜    時間: 5/7/2009 08:34 PM

呢隻馬跑15次 兩冠10亞..嘻..成日二奶命:fff: :fff:
作者: yuricylau    時間: 5/7/2009 08:36 PM

QUOTE:
原帖由 週日寧靜 於 5/7/2009 08:34 PM 發表
呢隻馬跑15次 兩冠10亞..嘻..成日二奶命:fff: :fff:

咁似時時嗰D嘅...:llll: :yyy: :yyy:
作者: Running    時間: 5/7/2009 08:36 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 5/7/2009 08:36 PM 發表

咁似時時嗰D嘅...:llll: :yyy: :yyy:

咁可能下場都一樣:yyy:
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 08:49 PM

去季 , 苗廐有兩匹南非自購馬 , 分別是 精彩 與 真係寶

個人也一直留意兩駒動態 ... 現分享個人對兩駒的小小心得

:mmm:

精彩 ... 應是一匹有能力的馬 , 後勁方面相當不俗

可惜 , 脾氣方面較差 ... 容易影響陣上表現

個人曾在沙圈的所見 , 牠確是一匹容易急燥的馬匹

幸而 , 在季尾時練馬師為牠配上眼罩 , 表現大有改善

展望下季可以繼續進步

牠的場地性能似有所轉變 , 未來應以田草1400至1600為主要戰場 ... 或可以嘗試增程 1800

:eee:

至於 真係寶 ... 個人應為牠因步署打比面影響了適應進度 , 以至今場表現平平

牠在去年12月中才開操 ... 其間的操練與出賽亦算是嚴苛 , 只少有兩場大賽 ... 或許 , 因此影響了馬匹的適應進度

然而 , 個人對牠的部署最為不解的 , 是其4月時的部署

http://www.hkjc.com/chinese/racing/Horse.asp?HorseNo=K220

可以發現的 , 在打比後 , 牠的體重一直下降中

再看看配備 ... 在最佳的一役中(打比) , 牠是配帶眼罩的

在460一戰中 , 牠被羅馬大力碰撞 ... 對 真係寶 這匹身型比較細小的馬 , 可謂致命一擊

這仗之敗 ... 亦算是情有可愿

但 , 在621一戰中 , 牠除了眼罩上陣 , 結果表現有不進反退之感

6月後 , 練馬師方面給牠休息 , 以游水為主 ... 似乎為部署下季準備

個人認為 , 牠應是一匹有能力的馬 , 在打比的表現倒也是不俗

只是 , 狀態 ,適應 , 配備方面欠佳下 , 因而影響了陣上表現

個人的 , 期待牠回復狀態 , 待馬身重新養壯後再上征途

以在港數戰表現看 , 未來或以長途賽為佳

小心出戰谷戰2200m , 或可以給大家一個驚喜

另外 , 假若出戰泥地 , 亦可以留意一下 ... 畢竟 , 牠也是擁有南美血統

綜合這兩苗廐南非自購馬看 , 牠們皆似乎需要一段時間適應水土 ... 但應有一定的能力

作者: 李澤楷    時間: 5/7/2009 08:53 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 08:49 PM 發表
去季 , 苗有兩匹南非自購馬 , 分別是 精彩 與 真係寶

可惜 , 脾氣方面 ...

不如話上手副練掛住賭錢同派街坊唔理呢D野咪仲好:fff:
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 08:57 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 5/7/2009 08:53 PM 發表

不如話上手副練掛住賭錢同派街坊唔理呢D野咪仲好:fff:

:yyy:

不過 ... 有一點可以肯定的是 ... 在余詠詩擔任副練後 , 苗廐表現真的有改善了 , 尤其是6~7月份表現

6~7月份的頭馬數字(6) , 佔了他全季勝出的數的 1/4 (6/24)

:jjjjj:
作者: 李澤楷    時間: 5/7/2009 08:58 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 5/7/2009 08:36 PM 發表

咁可能下場都一樣:yyy:

N個第2都好,時時好多係N個第4.
作者: dennis2299    時間: 5/7/2009 08:59 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 08:49 PM 發表
去季 , 苗廐有兩匹南非自購馬 , 分別是 精彩 與 真係寶

可惜 , 脾氣方面 ...

睇真係寶既身型,,真係唔似一隻高班貨既馬,,不過真係寶至少會在2,3班俳徘徊,,我估計牠不能在級際賽上奪標
作者: 李澤楷    時間: 5/7/2009 09:00 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 08:57 PM 發表

:yyy:

不過 ... 有一點可以肯定的是 ... 在余詠詩擔任副練後 , 苗表現真的有改善了 , 尤其是6~7月份表現

6~7月份的頭馬數字(6) , 佔了他全季勝出的數的 1/4 (6/24)

:jjjjj:

梗係,個徐貴良想玩派街坊,苗禮德梗係做野啦:zzz: .
不過唔知點解苗禮德咁多呢D馬,邪蘁諨^,雄心馬主.
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 09:05 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 5/7/2009 08:59 PM 發表

睇真係寶既身型,,真係唔似一隻高班貨既馬,,不過真係寶至少會在2,3班俳徘徊,,我估計牠不能在級際賽上奪標

真係寶 的身型與磅數方面 ... 確實比較輸蝕 ...

在港 , 也不少超過1100以上的中/大型馬

萬一遇上擠碰的情況 , 牠的確比較輸蝕 ...

希望牠來季可以養壯一點 , 盡量減低影響 ...

:ddd:
作者: dennis2299    時間: 5/7/2009 09:17 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 09:05 PM 發表

真係寶 的身型與磅數方面 ... 確實比較輸蝕 ...

在港 , 也不少超過1100以上的中/大型馬

萬一遇上擠碰的情況 , 牠的確比較輸蝕 ...

希望牠來季可以養壯一點 , 盡量減低影響 ...

:ddd:

真係寶應該不適合谷草,因為谷草既彎位弧度太細

咁就會令到真係寶與其他馬既碰撞機會多左

令到真係寶爭勝機會大大減低
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 10:00 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 5/7/2009 09:17 PM 發表

真係寶應該不適合谷草,因為谷草既彎位弧度太細

咁就會令到真係寶與其他馬既碰撞機會多左

令到真係寶爭勝機會大大減低

嗯 ,這也有可能

另一方面 , 印象中 ... 18台亦曾有馬評人提出 , 細小馬身軀相對靈活 , 對快活谷這類急彎馬場會較易適應

在個人印象中 ,  也不乏一些 1100磅以下的谷草專家存在 ... 如 勁駿 , 魅力漢子 之類

不過 ... 無論如何 , 真係寶 也有再試谷草的價值存在

畢竟 , 實戰將可以進一步了解馬匹的特性

作者: dennis2299    時間: 5/7/2009 10:13 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:00 PM 發表

嗯 ,這也有可能

另一方面 , 印象中 ... 18台亦曾有馬評人提出 , 細小馬身軀相對靈活 , 對快活谷這類急彎馬場會較易適應

在個人印象中 ,  也不乏一些 1100磅以下的谷草專家存在 ... 如 勁駿 , 魅力 ...

但真係寶一定要放頭或留後在大外檔沖一段上來,如果唔係一樣會受到其他馬碰撞
作者: 新水星    時間: 5/7/2009 10:16 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:00 PM 發表

嗯 ,這也有可能

在個人印象中 ,  也不乏一些 1100磅以下的谷草專家存在 ... 如 勁駿 , 魅力 ...

好記得某次三隻八九百磅馬炒埋一碟,有兩隻要結束競賽生涯:sss:
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 10:21 PM

QUOTE:
原帖由 新水星 於 5/7/2009 10:16 PM 發表

好記得某次三隻八九百磅馬炒埋一碟,有兩隻要結束競賽生涯:sss:

應該是這場 :sss:

http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=07/06/2003&raceno=06
作者: 列高力    時間: 5/7/2009 10:25 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:21 PM 發表

http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /2003&raceno=06

係呢場
http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=17/04/2002&raceno=06
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 10:40 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 5/7/2009 10:25 PM 發表

係呢場
http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /2002&raceno=06

:sss:

當年我也頗留意 窈窕淑女 一駒 , 長途表現也是不俗的 ...

作者: taxi2003    時間: 5/7/2009 10:42 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:40 PM 發表

當年我也頗留意 窈窕淑女 一駒 , 長途表現也是不俗的 ...

我記得我果場就係買左億之傑 + 窈窕淑女:zzzzzzzzz: :zzzzzzzzz:
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 10:44 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 5/7/2009 10:13 PM 發表

但真係寶一定要放頭或留後在大外檔沖一段上來,如果唔係一樣會受到其他馬碰撞

如果 放頭 或 留後 ... 留後 似乎較有機會適合牠 ... 畢竟 , 這是牠在南非時的跑法

http://www.youtube.com/watch?v=j2LMRFDL-Es (白衫紅袖栗毛馬 , 第3名)

:jjjj:
作者: dennis2299    時間: 5/7/2009 10:45 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:40 PM 發表

窈窕淑女好似味出事前經常係長途跑3344:ppp:
作者: dennis2299    時間: 5/7/2009 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:44 PM 發表

如果 放頭 或 留後 ... 留後 似乎較有機會適合牠 ... 畢竟 , 這是牠在南非時的跑法

http://www.youtube.com/watch?v=j2LMRFDL-Es (白衫紅袖栗毛馬 , 第3名)

其實擔唔擔心真係寶既右轉能力??
作者: 魚仔餅    時間: 5/7/2009 10:56 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:44 PM 發表

繼續減分先啦:ooo:
作者: iamjack    時間: 5/7/2009 10:59 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 5/7/2009 10:51 PM 發表

其實擔唔擔心真係寶既右轉能力??

這點也是值得注意的 ...  牠在南非是以參戰左轉賽事為主

來港前一仗 , 則是牠首次參戰右轉賽事 ... 但該仗牠的表現一般 ...

在右轉方面 , 似乎仍需累積經驗

:ppp:
作者: kitchai1228    時間: 5/7/2009 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 5/7/2009 11:32 AM 發表
苗禮德十年前來港擔任練馬師首季,

即憑「勝利名駒」獲得打比殊榮,前無古人。

可惜這十年間,這位南非練馬師不但未再染指打比,

連有份角逐這項經典大賽的戰馬亦不多,不過,他的打比夢原來一直存 ...

余詠詩完全唔同哂樣既:kkk:
作者: dennis2299    時間: 5/7/2009 11:54 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:59 PM 發表

這點也是值得注意的 ...  牠在南非是以參戰左轉賽事為主

來港前一仗 , 則是牠首次參戰右轉賽事 ... 但該仗牠的表現一般 ...

在右轉方面 , 似乎仍需累積經驗

:ppp:

惟有希望牠能夠在賽事 / 試閘來吸取右轉的經驗:ppp:
作者: 翼    時間: 6/7/2009 12:01 AM

苗生轉左副練成績好似好左,希望呢隻都係hk有表現
作者: taxi2003    時間: 6/7/2009 12:02 AM

QUOTE:
原帖由 於 6/7/2009 12:01 AM 發表
苗生轉左副練成績好似好左,希望呢隻都係hk有表現

同確叻迅爭做1班place王:loveliness: :loveliness:
作者: 翼    時間: 6/7/2009 12:03 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/7/2009 12:02 AM 發表

同確叻迅爭做1班place王:loveliness: :loveliness:

:lll: :lll: 確叻迅
作者: taxi2003    時間: 6/7/2009 12:03 AM

QUOTE:
原帖由 於 6/7/2009 12:03 AM 發表

:lll: :lll: 確叻迅

下季變帝勝龍駒2世:loveliness: :loveliness:
作者: 翼    時間: 6/7/2009 12:04 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 6/7/2009 12:03 AM 發表

下季變帝勝龍駒2世:loveliness: :loveliness:

級際賽P王:fff:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 6/7/2009 12:06 AM

QUOTE:
原帖由 於 6/7/2009 12:04 AM 發表

級際賽P王:fff:

宇宙最強二奶馬:fff:
作者: joekwan    時間: 6/7/2009 01:34 AM

南非果面好似跑早熟,過到黎仲有冇進步呀!?:ggg:

(利好果陣黎到都話好西利,但係........:xxx: )
作者: 新水星    時間: 6/7/2009 01:43 AM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 5/7/2009 10:21 PM 發表

http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /2003&raceno=06

我講果場噸位出事,呢場檔位出事:bbbb:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0