標題: 閒話一句 VS 自由好 目前(1:0) [打印本頁]

作者: 阿源    時間: 6/7/2009 10:56 PM     標題: 閒話一句 VS 自由好 目前(1:0)

爆冷出年八歲,睇怕香港長途賽都要攺朝換代
最有資格肯定係以上果兩隻.
閒話一句打吡真係贏得好輕鬆,但係到季尾自由好光芒又更勝於閒話一句.
大家覺得邊隻最有機會接班:aaaa:

作者: 007    時間: 6/7/2009 10:59 PM

自由好係遮打盃反先閒話一句,暫時我睇好自由好:gggg:
作者: 小武士    時間: 6/7/2009 11:01 PM

QUOTE:
原帖由 007 於 6/7/2009 10:59 PM 發表
自由好係遮打盃反先閒話一句,暫時我睇好自由好:gggg:

我始終覺得呢場閒話一句係未出盡力

之不過 打比同遮打2場賽事 都表現出自由好最尾200米衝刺係強過閒話一句
作者: 何良    時間: 6/7/2009 11:02 PM

單計練馬師功力,已經唔駛比,但係唔好咁怏睇死爆冷唔得,呢隻馬真係好忠心,但係個馬主好黑人憎~~
作者: 阿源    時間: 6/7/2009 11:03 PM

遮打盃果場,閒話一句都衝左一段好似要過哂咁,但衝衝下又冇左.D講馬佬話佢只有2000氣量,但係
我覺得原因有二,首先,佢縮完程又增程,隻馬適應唔到,第二,果場爆冷至係真命天子,佢留番下季至用.

作者: Ange    時間: 6/7/2009 11:08 PM

明顯 閒話一句 高過 自由好 ~
打比輕勝你 自由好~
遮打杯睇走勢都好似過晒咁.... 不過係差d氣量..

2000m或以下... 閒話一句 點都好過 自由好~
作者: 阿源    時間: 6/7/2009 11:09 PM

QUOTE:
原帖由 何良 於 6/7/2009 11:02 PM 發表
單計練馬師功力,已經唔駛比,但係唔好咁怏睇死爆冷唔得,呢隻馬真係好忠心,但係個馬主好黑人憎~~

今季自由好巳經令爆冷追到氣痎,明年此消彼長之下,反先真好正常既事.
但以沈先生既功力,再加上神既加持,唔知隻馬仲得唔得:ooo:
作者: 阿源    時間: 6/7/2009 11:11 PM

QUOTE:
原帖由 Ange 於 6/7/2009 11:08 PM 發表
打比輕勝你 自由好~

咁你覺得佢有冇實力挑戰三冠:aaaa:
作者: 冼馬田    時間: 6/7/2009 11:13 PM

其實閒話一句遮打盃果場跑得唔好,好大程度係因為四月果陣為左就爆冷而夾硬跑場場千六,一隻馬,跑完二千,跑番千六,再跑二千四,會跑得好先奇﹗
作者: 阿源    時間: 6/7/2009 11:19 PM

除左以上兩隻,大家覺得競駿精英會唔會係第三勢力.
我覺得競駿精英至少有贏三級實力.
作者: kitchai1228    時間: 6/7/2009 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 6/7/2009 11:19 PM 發表

至勇威龍都唔好睇少
作者: 小武士    時間: 6/7/2009 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 6/7/2009 11:19 PM 發表

暫時未睇得出佢有自由好同閒話一句既水準 響中距離同長途方面
但我估佢頂多都係好先生既級數
作者: timothyhin    時間: 6/7/2009 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 6/7/2009 11:11 PM 發表

咁你覺得佢有冇實力挑戰三冠:aaaa:

最難係頭關:ppp:

如果佢又好似爆冷咁跑完香港盃縮落去同好爸爸鬥應該冇咩可能贏到:hhh: :hhh:
況且7,8成既爆冷都未必咁易鬥贏:ddd:

睇下過埋下季有無新星同爆冷或者好爸爸一樣實力既馬出現就知有無機:ppp:
作者: 阿源    時間: 6/7/2009 11:26 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 6/7/2009 11:21 PM 發表

至勇威龍都唔好睇少

三歲贏1800真係好厲害,仲要次次都贏少少.胡森雖然今季進步左好多,但始終唔係大賽馬房.
作者: jintinc    時間: 6/7/2009 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 6/7/2009 11:26 PM 發表

三歲贏1800真係好厲害,仲要次次都贏少少.胡森雖然今季進步左好多,但始終唔係大賽馬房.

有大賽騎師:fff: :fff:

e.g.蘇銘倫 , 衛韜禮:jjjj: :jjjj:
作者: kewell    時間: 6/7/2009 11:32 PM

QUOTE:
原帖由 Ange 於 6/7/2009 11:08 PM 發表
打比輕勝你 自由好~

我自己一路都覺得自由好跑打比個場 輸成個馬位係因為跑得太多啦, 其實之前搏兩場都 好多啦
同埋我成日都講唔覺得閒話一句係輕勝 :yyy: :yyy:
作者: 阿源    時間: 6/7/2009 11:33 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 6/7/2009 11:25 PM 發表

最難係頭關:ppp:

如果佢又好似爆冷咁跑完香港盃縮落去同好爸爸鬥應該冇咩可能贏到:hhh: :hhh:
況且7,8成既爆冷都未必咁易鬥贏:ddd:

睇下過埋下季有無新星同爆冷或者好爸爸一樣實力既馬出現就知有 ...

爆冷,好爸爸,蓮華生輝都連續雄霸一方兩,三年,除非佢地自己老退,有呢兩隻既水準巳經好難得,邊有咁多新星.

作者: iceson    時間: 6/7/2009 11:48 PM

自由好場場硬拼, 有d擔心佢黎緊呢季未必跑得番:ppp:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 7/7/2009 06:08 AM

是咁的 自由好依神愛將:loveliness:
閒話一句一出 依神就詛咒:jjjj: :jjjj:
作者: gogowin    時間: 7/7/2009 06:16 AM

個人認為閒話一句黎緊新一季先至真正大熟...:aaa:
真係好期待隻馬真係可以真正接到爆冷班...:loveliness:

自由好隻馬真係好忠心...唯一擔心經歷左個一季...真係博左好多...
睇下仲keep唔keep到...:jjj:
作者: 飛神    時間: 7/7/2009 07:50 AM

QUOTE:
原帖由 gogowin 於 7/7/2009 06:16 AM 發表
個人認為閒話一句黎緊新一季先至真正大熟...:aaa:
真係好期待隻馬真係可以真正接到爆冷班...:loveliness:

自由好隻馬真係好忠心...唯一擔心經歷左個一季...真係博左好多...
睇下仲keep唔keep到...:jjj:

你幾時完婚?? :fff: :fff:
作者: CTS.    時間: 7/7/2009 11:34 AM     標題: 回復 #3 小武士 的帖子

其實果場遮打盃,大摩係等得叫白德民留力,佢要爆冷做馬王和拿三冠安慰獎,佢要爆冷嬴係因為利益問題,如果閒話一句嬴,爆冷就冇馬王做同冇埋安慰獎,如果唔信可以睇番段片,最後二百米,白德民打咗幾下左手邊,隻馬標前咗,同自由好既距離得番半個馬位,但白德民就立即唔打,係到推,推到前面兩隻馬鬥到死,佢先慢慢打右手邊,然後過終點,大摩擺明唔想閒話一句嬴,要爆冷嬴
作者: 馬偉昌    時間: 7/7/2009 11:44 AM

閒話一句 仲有吾小進步空間
自由好    博得多,怕怕
作者: CTS.    時間: 7/7/2009 11:47 AM     標題: 回復 #23 馬偉昌 的帖子

7-1 訪問大摩既時候,佢都話閒話一句下季好有信心做到馬王
作者: 阿源    時間: 7/7/2009 12:54 PM

下季要睇三雄再戰,應該係香港盃預賽果場,但係只係一場2級賽,大家可能志不在此.
到左正本戲,沈生話自由好要跑瓶,除非隻星球馬百威勝唔黎.我諗爆冷都係會跑瓶.
仲有,閒話一句應該會跑香港盃,分頭出擊,希望香港可以抱番個國際長途賽.

綜合呢個PO裡大家既意見,閒話一句支持度略高於自由好.
主要差別係練馬師既功力,而且好多人擔心自由好一季玩完.閒話一句係北半球馬,點都襟跑D.
我希望自由好可以轉去神仙或者告仔果度,訓練得好,做埋馬王都唔奇.
作者: CTS.    時間: 7/7/2009 01:03 PM     標題: 回復 #25 阿源 的帖子

但係大摩話爆冷下季既目標係香港盃喎,但係我都想佢跑香港瓶
作者: taxi2003    時間: 7/7/2009 01:11 PM

我就好有信心自由好可以做馬王

上場唔係大摩打team打咁靚一定係自由好贏左啦:uuu: :uuu:
作者: 金威    時間: 7/7/2009 01:22 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 7/7/2009 01:11 PM 發表
我就好有信心自由好可以做馬王

上場唔係大摩打team打咁靚一定係自由好贏左啦:uuu: :uuu:

我都相信自由好可以有機會做馬王
長途馬有很強的爆炸力, 十分難得
打比預賽末段21.7, 十分驚人
也許閒話一句也可以爆倒一段21.7
但不同的是閒話一句唔係正宗長途馬
打比大賽, 個人覺得自由好只係輸左比白德民
如果只係計2400, 下季再碰頭, 閒話一句都一定唔夠佢跑, 長力唔夠

個人是支持自由好的^^
作者: 阿源    時間: 7/7/2009 01:23 PM

QUOTE:
原帖由 CTS. 於 7/7/2009 01:03 PM 發表
但係大摩話爆冷下季既目標係香港盃喎,但係我都想佢跑香港瓶

如果百威勝跑盃,你估爆冷仲會同去撼咩,仲有閒話一句九成會跑盃,分頭出擊點都好D.
作者: neeDu    時間: 7/7/2009 01:28 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 7/7/2009 12:54 PM 發表
下季要睇三雄再戰,應該係香港盃預賽果場,但係只係一場2級賽,大家可能志不在此.
到左正本戲,沈生話自由好要跑瓶,除非隻星球馬百威勝唔黎.我諗爆冷都係會跑瓶.
仲有,閒話一句應該會跑香港盃,分頭出擊,希望香港可 ...

如果自由好比其他練馬師練,我諗都練唔到咁好,

仲有佢地會買到呢1隻自由好嗎??
作者: neeDu    時間: 7/7/2009 01:29 PM

但如果你地話沈集成d馬一季用晒,咁利之寶點解仲入緊位置??
作者: CTS.    時間: 7/7/2009 01:33 PM     標題: 回復 #28 金威 的帖子

你話自由好係輸比白德民,咁你即係話蘇銘倫既騎功係差過白德民
作者: 阿源    時間: 7/7/2009 01:45 PM

當然沈生亦有練出好馬,燦惑也是一個好例子.
但係佢既功力同幾個大馬房比誰高誰低自有公評.
自由好下季會唔會跑得好,乃未知之數,大家都只係憑各自經驗去評論.
買到自由好當然也算眼光獨到,如果計買馬功力,平均黎講,自購馬係大摩最高,PPG係神仙最好.

作者: 細B    時間: 7/7/2009 01:52 PM

閒話一句...以質素看似乎高一點點....
如果真真正正鬥衝一段...我可以相信閒話一句唔會夠佢衝...
閒話一句係一匹典型既前置馬....基本上最好跟守3-4-5位...
一匹自置型馬...遇上正常步速...甚小可以交出強勁衝刺
自由好是一匹典型置中馬...基本上肯定會係留係閒話一句後面...即使離得太遠...閒話一句都未必可以輕鬆按韁贏馬
就如上季女皇杯....連爆冷都差d比自由好過...可見佢既後勁認真驚人...爆冷亦已有滑落跡象...未必下季仍可復勇...始終馬就係馬....都會受到成長限制...8歲了...不能夠奇望太多....
下一季才是閒話一句與自由好當打之年...
其實我覺得...閒話一句並無太大進步...自由好則愈跑愈好....
好果話贏三冠...你地可以比較下...閒話一句1600同自由好1600米既衝刺力...再加埋2400米既長力....
自由好肯定佔上風....除非閒話一句下一季有好大進步...否則....下一季將是自由好世界....
當然頭關亦小不了要決戰好爸爸啦....仲有再豐裕呢...呢匹大家都摸唔清...真係唔好咁快話三冠-.-...
作者: CTS.    時間: 7/7/2009 02:04 PM     標題: 回復 #34 細B 的帖子

下季三冠頭關不是要決戰好爸爸同再豐裕,下季好爸爸8歲,要再嬴一級都難,而再豐裕如果比韋達騎,可以睇少一隻,反而睇好鳥語花香同長有
作者: 阿源    時間: 7/7/2009 02:09 PM

QUOTE:
原帖由 細B 於 7/7/2009 01:52 PM 發表
閒話一句...以質素看似乎高一點點....
如果真真正正鬥衝一段...我可以相信閒話一句唔會夠佢衝...
閒話一句係一匹典型既前置馬....基本上最好跟守3-4-5位...
一匹自置型馬...遇上正常步速...甚小可以交出強勁 ...

我唔覺閒話一句係典型既前置馬,打吡果場係因為步速慢,神父驚塞車至係未轉彎就先爆一段.
睇番佢係英國贏果場同係香港贏1800果,隻馬留後守內欄,好似自己識搵位咁衝上黎.
依家睇閒話一句中段爆發力極強,自由好就係末段衝得勁D
如果憑二隻馬最後兩場既演出,自由好係好D.但係都係大摩為左讓路俾爆冷,
誰高誰低,要下季再見真章.
作者: 細B    時間: 7/7/2009 02:40 PM

當然下季見真章啦....不過1600米個人認為好爸爸仍有能力....再豐裕如果再有進步...1600前途無限...
至於鳥語花香....個人認為質素只值一班...上級際賽言之過早
至於長有仍然未見底....來季未知前路如何...唔敢講

下季睇好既馬有....
競駿精英   確叻迅   君子一言   精彩  喜聚寶  好先生  
呢幾匹都係忠心....有幾長定可於級際賽取得好成績....
來季....未必只係自由好同閒話一句既決鬥...
始終仍有馬匹進步緊....可季戰程會相當緊湊....
以上幾匹都已上到高班....
有d仲係低班上緊黎....
精彩生輝   賞蝦王   孫子奇兵  呢d馬將來都會扶搖直上

展主來季都係將視野擴闊d...如果唔係會好失望=.=
作者: dennis2299    時間: 7/7/2009 02:48 PM

閒話一句應該是一匹全能馬,即使跟前 / 留後亦都能夠發揮出應有的沖勁

可是自由好已經肯定是一匹要靠後追才能夠勝出的典型後下馬

閒話一句比自由好既跑法較機動 , 能夠根據當日既跑道情況來作出改變

總括黎講 , 閒話一句必定能夠接班爆冷
作者: dennis2299    時間: 7/7/2009 02:56 PM     標題: 回復 #37 細B 的帖子

競駿精英 , 精彩 , 好先生 , 這三隻可能是三級賽之流
作者: 木奇異    時間: 7/7/2009 02:58 PM

QUOTE:
原帖由 細B 於 7/7/2009 02:40 PM 發表
當然下季見真章啦....不過1600米個人認為好爸爸仍有能力....再豐裕如果再有進步...1600前途無限...
至於鳥語花香....個人認為質素只值一班...上級際賽言之過早
至於長有仍然未見底....來季未知前路如何...唔敢 ...

賞蝦王? 我估唔會比蝦王至上叻wor :jjjj:
作者: 阿源    時間: 7/7/2009 04:03 PM     標題: 回復 #37 細B 的帖子

但係我好有信心,下季長途馬王一定係呢兩隻其中之一.
作者: neeDu    時間: 7/7/2009 05:14 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 7/7/2009 01:45 PM 發表
當然沈生亦有練出好馬,燦惑也是一個好例子.
但係佢既功力同幾個大馬房比誰高誰低自有公評.
自由好下季會唔會跑得好,乃未知之數,大家都只係憑各自經驗去評論.
買到自由好當然也算眼光獨到,如果計買馬功力,平均 ...

同大摩個d梗係冇得比啦,但我覺得佢同葉生同李生d功力差唔多...
作者: neeDu    時間: 7/7/2009 05:23 PM

唔好對再豐裕有咁大期望呀,話晒上季都6捷啦,

跑完場主席錦標之後好多人都話再豐裕可以接捧,

點知睇下佢跑第幾??當然可以賴場地啦,

但相對黎講,再豐裕比自由好用得更多,所以唔好咁睇好...
作者: ユюユ    時間: 9/7/2009 01:46 AM

自由好係下季香港馬王:eee:
閒話一句對住佢可以話逢塵都冇得食:eee:
作者: taxi2003    時間: 9/7/2009 01:52 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 9/7/2009 01:46 AM 發表
自由好係下季香港馬王:eee:
閒話一句對住佢可以話逢塵都冇得食:eee:

你幾時先肯放佢一馬,唔通要放血成玩完果時??:aaaaaa: :aaaaaa:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 9/7/2009 04:13 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/7/2009 01:52 AM 發表

你幾時先肯放佢一馬,唔通要放血成玩完果時??:aaaaaa: :aaaaaa:

點解你唔諗吓佢自己玩完:fff:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/7/2009 07:28 AM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 7/7/2009 05:23 PM 發表
唔好對再豐裕有咁大期望呀,話晒上季都6捷啦,

跑完場主席錦標之後好多人都話再豐裕可以接捧,

點知睇下佢跑第幾??當然可以賴場地啦,

但相對黎講,再豐裕比自由好用得更多,所以唔好咁睇好...

唔可以咁講,正如當季轉去光頭佬果度隻好爸爸
贏完主席錦標,以為贏左好利威就可以係冠軍一哩賽輕勝所有馬,點知都係輸(情況差唔多)
之後下季大發光芒
作者: neeDu    時間: 9/7/2009 08:46 AM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/7/2009 07:28 AM 發表

唔可以咁講,正如當季轉去光頭佬果度隻好爸爸
贏完主席錦標,以為贏左好利威就可以係冠軍一哩賽輕勝所有馬,點知都係輸(情況差唔多)
之後下季大發光芒

明顯係場地問題:ooo:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/7/2009 10:41 AM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 9/7/2009 08:46 AM 發表

明顯係場地問題:ooo:

你令我好疑惑:aaaaaa:
作者: neeDu    時間: 9/7/2009 05:31 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/7/2009 10:41 AM 發表

你令我好疑惑:aaaaaa:

你睇番佢轉去薛達志之後未試過係好至快地嬴馬,只係好地嬴馬:llll:

作者: 您睇我唔到    時間: 9/7/2009 06:42 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 9/7/2009 05:31 PM 發表

你睇番佢轉去薛達志之後未試過係好至快地嬴馬,只係好地嬴馬:llll:

贏過一次咁大把:ddd:
作者: neeDu    時間: 9/7/2009 08:39 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/7/2009 06:42 PM 發表

贏過一次咁大把:ddd:

仲要係黃汝安個陣嬴既:ppp:
作者: 阿源    時間: 15/11/2009 07:50 PM

係時候回味下呢個POST,我比較鐘意"未來式"既話題.
暫時閒話一句先攻下一場二級賽,算係暫時領先.
接下來閒話一句跑盃,可能對手係百威勝同飛鷹山,不過兩隻都休左好耐,莫非如方嘉伯暑假所
講,香港盃係閒話一句既"囊中物"
自由好跑瓶外隊唔計亦要先過爆冷果關,爆冷唔計亦要過依神果關,睇黎冇咁容易.

作者: yuricylau    時間: 15/11/2009 07:57 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 15/11/2009 07:50 PM 發表
自由好跑瓶外隊唔計亦要先過爆冷果關,爆冷唔計亦要過依神果關,睇黎冇咁容易.

個主語係咪錯左??:jjjj:
作者: 自由雨滇行    時間: 15/11/2009 07:58 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 9/7/2009 04:13 AM 發表

點解你唔諗吓佢自己玩完:fff:

你話佢生日會唔會祝佢自己長命百歲:fff:
作者: 阿源    時間: 15/11/2009 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 15/11/2009 07:57 PM 發表

個主語係咪錯左??:jjjj:

自由好VS依神:yyy:
作者: yuricylau    時間: 15/11/2009 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 15/11/2009 08:03 PM 發表

無野喇...自己句子理解錯:yyy: :yyy:
作者: DrEAm    時間: 16/11/2009 10:31 AM

今季最後應該幾一面倒
作者: 木奇異    時間: 16/11/2009 10:57 AM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 15/11/2009 08:03 PM 發表

一個伊神都已經等於200磅啦 :eee:
123 + 200 = 323磅 可以點跑? :iiiii::iiiii:
作者: S.WEEK    時間: 17/11/2009 09:34 AM

有神在根本無得鬥 , 屈硬機

自由好睇怕都要做千年老二
作者: kitchai1228    時間: 17/11/2009 11:37 PM

我覺得爆冷今年仲有得鬥
睇番上年既走勢冇理由話退就退
佢既爆炸力始終係數一數二
季初個場不利後追都可以衝到個第4就知戰鬥力一定仲係到
作者: ユюユ    時間: 17/11/2009 11:50 PM

自由好之後贏哂
唔解釋咁多:eee: :eee: :eee:
作者: 李澤楷    時間: 17/11/2009 11:52 PM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 17/11/2009 11:50 PM 發表
自由好之後贏哂
唔解釋咁多:eee: :eee: :eee:

0勝退役:ppp:
作者: asiadragon    時間: 18/11/2009 08:52 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 17/11/2009 11:52 PM 發表

0勝退役:ppp:

次次都跑第二:fff::fff:
作者: dennis2299    時間: 18/11/2009 09:03 AM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 18/11/2009 08:52 AM 發表

次次都跑第二:fff::fff:

次次都輸個鼻比閒話一句:eee:
作者: asiadragon    時間: 18/11/2009 09:04 AM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 18/11/2009 09:03 AM 發表

次次都輸個鼻比閒話一句:eee:

如果在 G1 輸畀達少:fff::fff::yyy:..伊神:lll::lll:
作者: dennis2299    時間: 18/11/2009 09:08 AM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 18/11/2009 09:04 AM 發表

如果在 G1 輸畀達少:fff::fff::yyy:..伊神:lll::lll:

達少g1讓人3個馬位咁都嬴到自由好就真係:fff: :yyy:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0