標題: 另類銀行馬~~ [打印本頁]

作者: 冼馬田    時間: 6/7/2009 11:33 PM     標題: 另類銀行馬~~

我會同大家傾0下我心目中的銀行馬。

今次講第一匹,係馬威力。呢隻馬今季為左減分而跑得好多,到四五月減夠分,都已經用左好多力,季尾搏左幾場都贏唔倒,不能否認略有退步,但程度上也是欠運。我估計經過暑期畀番0的新鮮感佢,九月跑四班谷草點都唔會冇馬贏,好著數都贏三班賽,同期同類0既馬威力我認為唔會差得好遠。睇方嘉柏會唔會季初用盡佢,肯用0既隨時可執兩W幾P。
作者: Running    時間: 7/7/2009 12:00 AM

講另類銀行馬,我會推介兩隻:我跑得、福建王子。

前者擺到明遲熟,季尾兩戰越跑越接近,加埋身型越跑越壯,證明佢都係而家先開始成熟,下季五班必定係大超級,點都有兩場頭馬在手。

後者健康好返後,狀態同樣開始見好,呢類老馬個勢一起返,季初狀態必定會非常Fit,就算而家評43分,我估老苗都唔會收埋,季初谷草一哩、田草千六都係佢射程範圍,最少都執到一場頭馬。
作者: 冼馬田    時間: 7/7/2009 12:27 AM

福建王子你唔講我遲0的都可能會講到﹗呢隻馬根本係神馬黎0既,我當佢而家老退左0的,都值四班頂。有時0的馬健康有過挫折唔緊要,只要有底質,一養番好威力會好大,仲經常會有好賠率畀番你,呢隻福建王子,希望佢冷門0的啦﹗
作者: 冼馬田    時間: 7/7/2009 09:52 PM

今日講第二隻:卡加小子。

呢隻馬本身就好忠心0既,今季長期評分偏高,都間中剷入三甲,而家評六十分,下季可以名正言順跑四班賽,其實我認為負輕磅跑三班賽都得,因為賠率會好0的。谷草沙田千四千六不拘,睇呂健威點部署了。
作者: thankheavens    時間: 8/7/2009 12:27 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 7/7/2009 12:00 AM 發表
講另類銀行馬,我會推介兩隻:我跑得、福建王子。

前者擺到明遲熟,季尾兩戰越跑越接近,扒V壯,證明佢都係而家先開始成熟,下季五班必定係大超級,點都有兩場頭馬在手。

後者健康好返後,狀態同樣開始見 ...

幾好

作者: 冼馬田    時間: 8/7/2009 10:24 PM

今日講第三隻馬,勝利雄威。

睇住分廄表,見倒吳定強0的馬,一定會會心微笑。全馬房大部分馬都係有分在手,佢又好順其自然唔會刻意早用,佢又有一批馬主好信佢長期支持。我地賭馬就唔駛理佢點解會咁,總之見有好馬就照賭可也,話之佢。

呢隻勝利雄威,係果種顯示過質素,但中途健康有挫折,又好彩被養番好健康可以再黎過的馬。已一再在陣上展現鬥心,九成都跑十足畀你睇,季尾熱倒係輸在後上馬排個一檔,係值得畀藉口佢0既。唔排除佢今季六七歲先好似耀目同老張神駒咁贏佢三場﹗
作者: 西人堅    時間: 8/7/2009 10:43 PM

另類銀行馬.....
我以為係 d 必熱但係 成日唔響度 ge :zzz:
作者: 冼馬田    時間: 9/7/2009 12:32 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/7/2009 10:43 PM 發表
另類銀行馬.....

你喜0既可以開個post講呢類馬,不失為好0既回顧話題
作者: 冼馬田    時間: 9/7/2009 10:04 PM

今日講第四隻,名店之星。

呢隻馬呢,今季全力減分,減到有0的過龍,結果季尾忍唔住要執番場。本身跑盡係二班夠贏的馬,下季七十八分起步仍有水位,如果跑三班賽,我睇不論沙田跑馬地或泥地一樣夠跑,但上番二班就要睇對手了,而泥地遇弱對手的機會較大,我睇徐雨石正章都係搏左泥地先,唔得先再算,馬本身係好準0既,長線係值得擺錢落去0既馬。
作者: taxi2003    時間: 9/7/2009 10:04 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 9/7/2009 10:04 PM 發表
今日講第四隻,名店之星。

呢隻馬呢,今季全力減分,減到有0的過龍,結果季尾忍唔住要執番場。本身跑盡係二班夠贏的馬,下季七十八分起步仍有水位,如果跑三班賽,我睇不論沙田跑馬地或泥地一樣夠跑,但上番 ...

喘鳴馬唔係可靠投注對象:ooo: :ooo:
作者: 飛神    時間: 9/7/2009 10:05 PM

甜在心頭:loveliness: :loveliness:
作者: 飛神    時間: 9/7/2009 10:05 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/7/2009 10:04 PM 發表

喘鳴馬唔係可靠投注對象:ooo: :ooo:

有賠率先賭囉:fff: :fff:
作者: taxi2003    時間: 9/7/2009 10:06 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 9/7/2009 10:05 PM 發表

有賠率先賭囉:fff: :fff:

冇用.....你唔會知佢幾時唔發作,可能熱門果次唔發贏左:yyy: :yyy:
作者: 飛神    時間: 9/7/2009 10:06 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/7/2009 10:06 PM 發表

冇用.....你唔會知佢幾時唔發作,可能熱門果次唔發贏左:yyy: :yyy:

賭馬就係咁架啦
作者: 冼馬田    時間: 9/7/2009 10:11 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 9/7/2009 10:05 PM 發表
甜在心頭:loveliness: :loveliness:

甜在心頭紙上評分係已經好so,不過我自己意見就係睇倒佢季尾搏左兩三場0的步真係縮左,明顯係真係年紀大有退步,唔係刻意想收埋慢慢食果種,如果來季可以25分起步,季初體力好0的,或可能有機會贏馬。
作者: taxi2003    時間: 9/7/2009 10:13 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 9/7/2009 10:06 PM 發表

賭馬就係咁架啦

所以呢D馬發多過一次我都永久BLACKLIST:ppp: :ppp:
作者: 西人堅    時間: 9/7/2009 10:15 PM     標題: 回復 #8 冼馬田 的帖子

活威小子算唔算, 獲獲熱
死 6 鋪先得 2w3p....獲薑次次飛 都唔錯 ga :zzz:
作者: 西人堅    時間: 9/7/2009 10:18 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 9/7/2009 10:11 PM 發表

甜在心頭紙上評分係已經好so,不過我自己意見就係睇倒佢季尾搏左兩三場0的步真係縮左,明顯係真係年紀大有退步,唔係刻意想收埋慢慢食果種,如果來季可以25分起步,季初體力好0的,或可能有機會贏馬。

唯一缺點.....個個都知減過龍....肯定熱 :jjjj:
作者: 冼馬田    時間: 9/7/2009 10:19 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/7/2009 10:06 PM 發表

咁跑馬係包含好多突發野0既,唔賭喘鳴馬係一個方法。我自己意見係唔駛拘泥於佢喘唔喘鳴,主要都係計隻馬有幾多能力同賠率行事。上面講果0的勝利雄威同福建王子呀咁都唔係健康穩定0既馬黎架﹗
作者: taxi2003    時間: 9/7/2009 10:23 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 9/7/2009 10:19 PM 發表

咁跑馬係包含好多突發野0既,唔賭喘鳴馬係一個方法。我自己意見係唔駛拘泥於佢喘鳴,主要都係計隻馬有幾多能力同賠率行事。上面講果0的勝利雄威同福建王子呀咁都唔係健康穩定0既馬黎架﹗

勝利雄威我都賭過幾次
腳患如果控制番既,可以正常做番功夫,問題其實唔大....
而且,再出事既十居其九又要長抖好少累人

但喘鳴呢D唔同...
你唔可能從賽前準備估隻馬會唔會發作
而且今次發完下次突然冇事你都吹佢唔漲
但又可能發完一次又一次
作者: 冼馬田    時間: 9/7/2009 10:25 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/7/2009 10:15 PM 發表
活威小子算唔算, 獲獲熱
死 6 鋪先得 2w3p....獲薑次次飛 都唔錯 ga :zzz:

如果包裝至尊未退役我就一定揀佢﹗呢隻咁0既衰野型格靚,晨課又肯走,好鬼引人,但表現跟型格不相符,咁早退役真係可惜呀﹗

未退役0既呢我會揀隻蓬萊仙子,我估計呢隻五班馬,仲要係五班都唔知贏唔贏倒馬果種。可能係另一隻永勝之霸。:eee: :eee:
作者: sw    時間: 9/7/2009 11:00 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/7/2009 10:13 PM 發表

所以呢D馬發多過一次我都永久BLACKLIST:ppp: :ppp:

我學你blacklist某隻喘鳴馬結果比佢摑左兩大巴:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 9/7/2009 11:03 PM

QUOTE:
原帖由 sw 於 9/7/2009 11:00 PM 發表

我學你blacklist某隻喘鳴馬結果比佢摑左兩大巴:yyy:

的士好多野我地係唔學得:jjjj:
作者: 冼馬田    時間: 10/7/2009 09:50 PM

我又黎勒,今日講第五隻馬,極奇妙。

畀呢隻馬其實多多少少係有0的愛駒0既因素0係裡面,經常0係被低估0既情況下跑得好,次次入三甲都有相對好0既賠率。上季隻馬高分,又畀練馬師棄練,支支左左,跑得唔好係正路。來季如果可以八十五六分起步就最好,基本上沙田跑馬地所有短途賽都冇問題,如果試跑泥地0既,我也會非常歡迎﹗
作者: 冼馬田    時間: 12/7/2009 09:06 PM

講左幾隻老馬,都七七八八了,暫時我唔會講老馬住咯。其實要0係老馬堆之中搵出另一匹「京城之威」同「耀目」真係一0的都唔容易。一季裡面,跑得唔好,減分又多0既老馬,其實有唔少;但你要分辦出邊0的馬係回氣減分階段有心部署下季捲土重來,或者純粹因為個分太高而發揮唔倒水準;另外有0的馬佢跑得差,係因為佢真係退化,或者健康上面已經彎左,減多三十分都唔慌會夠跑的。

舉個例,不老英雄今季減分都減左好多,但我就唔敢貼佢做另類銀行馬了。

今日開始講番幾隻後生0的0既馬。呢0的馬都係我愛駒,同埋我深信呢0的馬係仲有水位的。

第一隻係特寶樂,呢隻馬由一千跑千八二千都試過得,究竟係咩馬呢咁?我認為主要係隻馬0係第三班根本大超級,所以路程好似好廣泛咁,只係同你跑個班而已。

呢隻馬最大優點係可以擺前走啦,同埋可以跑谷草,部署可以好有彈性,亦唔會因為某個路程上賽績太好而偏熱。而家評九十分我認為仲有兩W幾P在手。路程我認為冇必要跑到太長,識跑一哩千八就大可主攻呢兩個路程啦,唔駛煩。

不過要注意一點,呢隻馬可能上季太後生,鍾意跑新鮮,有時熟左路或者上場體力用多左就會反覆,來季成長後情況應會好一點﹗
作者: 木奇異    時間: 12/7/2009 09:43 PM

要講搵食馬 點可以冇杏仁 :fff:
游龍獻瑞 擺前守好位馬 上季除左季初之外幾乎鑊鑊都留到鬼咁後黎跑 明顯想減分

杏仁 搞ED老馬 真係出神入化 總之就算贏完都冇人會信 佢又爆過你睇
如果E隻馬 暑假唔轉倉唔退役 應該可以贏返上50分 越冷越要追 :eee:
作者: 小野伸二    時間: 12/7/2009 09:51 PM     標題: 回復 #26 木奇異 的帖子

係咁7-10倍開飯既咪次次都無你份...?:ppp:
作者: 冼馬田    時間: 13/7/2009 10:04 PM

我又黎啦。

今日講第二隻後生馬,新薪。

呢隻馬自佢第二次出賽跑谷草千二果場之後,基本上係場場都瘋狂咁買,熱都冇法。相信都唔駛我多講佢0既好處,總之呢隻會係另一匹谷草霸王,最好就繼續攻千二,1650如果佢到0既就今季已經應該試0下,下季先試反而到時要睇情況,太熱要避避,反而如果跑泥地千二,可能係大茶飯呢﹗

講起呢隻馬,我就犀利咯,呢隻馬幫我中人生以來第一次孖T。果次佢跑沙田千二,係第二口孖T頭關,隔夜有十六倍(臨場好似得番八九倍),咁0岩尾關係香港金盃0番,爆冷同包裝大師我估一定有位置Q架啦,於是我就懶醒走去搏孖T,尾關爆冷同包裝大師雙膽拖兩腳,頭關用新薪射全餐﹗結果就梗係中啦,頭關開新薪搭兩大熱門包裝至尊同正本仁心,尾場加多隻熱腳花好月圓,每十蚊派七百幾,我買兩蚊注,收番百幾,幾鬼死勁呀﹗:xxx: :xxx:
作者: kewell    時間: 13/7/2009 10:06 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/7/2009 10:43 PM 發表
另類銀行馬.....

我都以為係, 講呢D咪又係普通既銀行馬:yyy:
作者: 冼馬田    時間: 13/7/2009 10:24 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 13/7/2009 10:06 PM 發表

我都以為係, 講呢D咪又係普通既銀行馬:yyy:

咁我改POST名做「無聊銀行馬」好唔好?
作者: kewell    時間: 13/7/2009 10:27 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 13/7/2009 10:24 PM 發表

咁我改POST名做「無聊銀行馬」好唔好?

絕對唔係想冒犯冼兄, 只係覺得同我預期有d唔同je:aaa:
作者: 木奇異    時間: 13/7/2009 10:28 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 12/7/2009 09:51 PM 發表
係咁7-10倍開飯既咪次次都無你份...?:ppp:

10倍樓下我就只拖唔賭win啦 :ppp:
作者: Running    時間: 14/7/2009 11:09 AM     標題: 回復 #28 冼馬田 的帖子

放o係呢個馬房,都係算把啦!:yyy:
作者: ☆STAN★    時間: 14/7/2009 06:48 PM

招財名駒 :eee: :lll:

此馬此季兩勝,兩場都好似識自動波咁勝甩人,仲成功幫米高鄭上岸,四班冇難度
千八最好,田"泥"都得,跑法亦有利,米高下季都要靠此馬爭功,長追冇防:lll:

PS: 米高鄭D新馬初出不防都買/拖番注,一定有意外收穫:lll:

作者: 冼馬田    時間: 14/7/2009 11:25 PM

好0既練馬師可以造就好馬,但有時練馬師都需要好馬造就,許怡都要靠翠河先贏倒冠軍銜頭啦。

我認為如果馬本身係好馬,就算練馬師練得差0的,最多都係令隻馬0既潛力遲0的先發揮倒出黎,贏遲0的而已,終歸都會畀番你0既。如果未發揮倒隻馬,又唔識保養慢慢用,搞到隻馬傷埋,咁練馬師先至係責無旁貸﹗

今日講呢隻馬又係好好馬,但咁0岩又真係擺左0係一個我唔多喜歡0既馬房度,講0既係納帕二號﹗

呢隻馬初出一仗我冇本事中,但之後兩場都追住架勒。因為睇佢初出一仗,馬本身腳法好有蠻勁,睇番賽事片可以見倒馬兩隻前腳係寧寧捨捨向外踢出去,唔同一般中班馬。唔想0係度扮咩相馬專家,總之從實戰中,人人都可以見倒呢隻馬係好肯追馬,好肯纏鬥,由一千到千四都跑得好,即係未定型,評六十分仲可以0係四班起步,即係先送一場頭馬,我自己估,呢隻馬0係三班都唔留得好耐,睇練馬師點發揮啦真係﹗
作者: 冼馬田    時間: 18/7/2009 12:11 AM

幾隻老鬼銀行馬都畀評磅員多減左三幾分,真係天助我也:yyy: :yyy:

今日同聽日,會講兩隻高分馬,今年都有馬贏,分數表面上係盡0既,我但仍認為要時刻留意,尤其0係被低估0既時候。而呢兩隻馬我今季都多次走雞,真係寫畀自己睇等自己記得多於一切﹗

第一隻係厚利多,中佢果次呢,係香港盃預賽果次。我認定左佢係愈長愈好0既馬,果陣隔夜有成三十幾倍,買左佢搭爆冷WWQQ咁啦,好正常。點知臨尾畀人打大劫,真係未試過中一隻馬中得咁嬲的﹗

但更嬲更抵打的事0係之後發生,港澳盃贏馬果次呢隻馬係久休三個月而來,刻意跑果場的;季尾贏馬一場係大爛地,佢係英國馬大佔便宜。結果我兩場都因為隻馬一三三磅而冇買到﹗:xxx: :xxx:

經過呢0的教訓之後,黎緊呢季,甚或係以後呢隻馬仍服役的日子,我都時刻會記住佢,呢0的好馬,有時紙上有缺點係唔怕的﹗總之逐場計,時刻吼實,遇0岩佢夠冷,對手又各有疑問時,就隨時可以取而代之﹗
作者: 冼馬田    時間: 18/7/2009 11:59 PM

今日會講埋另一匹高班好馬,愛駒,但上季連番走寶的馬,時尚風采。

呢隻馬前季真係當佢愛駒,中佢兩次都應0既,但今季佢兩次贏馬都有0的睇唔起佢,真係奶野﹗

呢隻馬有個特色,係鍾意一入直路就出頭,由四百米開始畀個騎師騎到尾就0岩架勒,畀著好多馬咁跑法埋門兩步一定畀馬過,但呢隻時尚風采係唔會0既,季尾贏果場就係好典型「時尚風采式」的贏馬方法﹗

下季只要回夠氣,減0的分,又畀人低估0下,佢又會黎料的了﹗

0係呢度,「另類銀行馬」我已經講哂架勒。我自己0既一套信仰,係賭馬一定要賭被低估的馬,所以,連銀行馬,都係揀一0唔係咁鋒芒,相對會次次都有0的分頭,而本身又有能力0既馬。希望透過以上0既分享,可以刺激倒大家0既思考,亦都可以remind番自己,唔好再走雞啦時尚風采﹗:xxx:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0