標題: 方 駿 暉 理 論 : 馬 場 都 有 變 形 金 剛 [打印本頁]

作者: 翼    時間: 22/7/2009 10:47 PM     標題: 方 駿 暉 理 論 : 馬 場 都 有 變 形 金 剛

電 影 「 變 形 金 剛 」 忠 的 機 械 人 叫 「 博 派 」 , 奸 的 叫 「 狂 派 」 。 現 實 賽 馬 世 界 之 投 注 者 也 可 如 此 劃 分 , 當 然 無 忠 奸 之 別 , 但 「 博 派 」 會 側 重 值 博 率 , 計 算 馬 匹 賠 率 是 否 超 值 , 投 注 講 求 博 取 高 回 報 , 屬 理 智 型 ; 「 狂 派 」 則 較 衝 動 和 感 情 用 事 , 投 注 時 不 太 注 重 客 觀 環 境 因 素 , 只 講 求 個 人 主 觀 喜 惡 , 屬 反 智 型 。

例 如 遇 有 名 氣 馬 時 , 「 狂 派 」 投 注 者 會 有 無 限 憧 憬 , 想 像 日 後 前 景 如 何 秀 麗 , 馬 匹 上 升 空 間 甚 多 , 卻 不 理 會 當 時 實 際 進 度 或 客 觀 環 境 未 必 理 想 , 是 否 會 偏 熱 , 難 度 跟 回 報 不 成 正 比 。 「 博 派 」 則 會 逐 場 逐 場 計 , 日 後 大 幅 進 步 是 另 一 回 事 , 如 該 場 因 其 他 條 件 欠 佳 而 覺 得 賠 率 偏 熱 , 當 會 選 取 另 外 更 值 博 的 馬 下 注 。

上 季 657 場 次 是 上 佳 材 , 「 比 翼 雙 飛 」 由 於 跟 「 詩 情 畫 意 」 、 「 花 好 月 圓 」 和 「 鳥 語 花 香 」 等 同 主 , 馬 名 別 樹 一 幟 而 成 功 率 甚 高 , 後 兩 駒 上 季 之 表 現 更 特 別 出 色 , 連 場 見 好 , 很 多 「 狂 派 」 馬 迷 此 場 便 對 「 比 翼 雙 飛 」 無 限 憧 憬 。 但 「 博 派 」 馬 迷 則 會 客 觀 分 析 , 對 上 一 仗 601 場 次 跑 直 路 賽 只 屬 弱 組 季 軍 , 連 「 永 寶 駒 」 也 追 不 過 而 只 壓 倒 近 績 平 常 的 「 友 利 多 」 , 鄰 近 對 手 甚 平 常 , 水 準 不 算 高 。 因 此 役 屬 來 港 首 仗 登 場 , 跑 入 前 列 , 很 多 馬 迷 覺 得 熱 身 後 必 然 會 大 幅 進 步 , 其 實 這 亦 是 未 必 符 合 現 實 之 想 像 而 已 , 很 多 自 購 馬 也 會 有 第 二 仗 出 賽 併 發 症 , 熱 身 後 未 必 有 進 。 即 使 是 同 主 的 「 花 好 月 圓 」 , 首 季 表 現 亦 強 差 人 意 , 在 港 第 五 仗 跑 入 殿 軍 後 翌 戰 賠 率 急 跌 , 但 名 次 倒 退 , 表 現 不 符 合 很 多 人 之 預 期 , 要 到 第 二 季 完 全 適 應 水 土 才 大 展 光 芒 。
「 狂 派 」 落 飛 「 博 派 」 出 擊
「 比 翼 雙 飛 」 因 對 上 一 仗 在 弱 組 跑 近 而 令 賠 率 由 對 上 一 仗 之 九 倍 跌 至 此 役 一 度 成 為 大 熱 門 , 其 後 變 成 4.6 倍 次 熱 , 但 由 直 路 賽 轉 到 1200 米 , 要 面 對 初 跑 右 轉 之 考 驗 , 最 重 要 是 對 手 明 顯 增 強 了 , 日 後 大 幅 進 步 是 另 一 回 事 , 當 其 時 並 不 值 博 。 同 場 另 一 更 熱 門 之 馬 「 牛 精 金 星 」 對 上 一 仗 無 疑 贏 得 從 容 , 但 用 10 磅 仔 蔡 明 紹 賺 盡 跑 道 和 步 速 形 勢 , 上 班 回 配 大 師 傅 變 相 雙 重 加 分 , 排 外 檔 預 期 會 被 內 側 快 馬 頂 在 外 , 於 B 欄 形 勢 轉 差 , 臨 場 竟 然 落 票 成 為 2.8 倍 大 熱 , 同 樣 未 能 反 映 不 利 之 客 觀 因 素 , 此 兩 駒 均 屬 有 疑 問 之 熱 門 馬 , 屬 最 佳 攻 擊 對 象 , 既 然 有 馬 擔 票 , 講 求 理 智 和 回 報 的 「 博 派 」 馬 迷 當 然 會 努 力 尋 找 更 具 冠 軍 相 兼 值 博 的 投 注 對 象 。

「 龍 的 風 采 」 對 上 一 季 一 再 在 級 際 賽 跟 全 港 年 輕 精 英 跑 近 , 季 內 之 中 距 離 賽 事 之 四 、 五 名 表 現 亦 甚 佳 , 稍 休 復 出 , 有 足 夠 級 數 和 新 鮮 感 縮 程 , 臨 場 有 27 倍 , 當 然 比 上 述 兩 匹 熱 門 馬 值 博 得 多 , 連 同 曾 跟 實 力 指 標 「 同 一 世 界 」 跑 近 之 「 魄 力 王 」 構 成 逾 2174 元 冷 Q 甚 超 值 。

下 次 當 「 狂 派 」 再 起 ( 票 ) 時 , 「 博 派 」 便 要 主 動 出 擊 求 取 高 回 報 。

:jjjj: :jjjj: :jjjj: 邊有o甘多人都好理智架

作者: Kris    時間: 22/7/2009 10:51 PM

狂搏難辨呢...

D搏派成日圍住D幾廿倍Win落到著綠燈, 甚至啡燈又狂唔狂呢?
作者: 君子    時間: 22/7/2009 10:58 PM

依條Q 又吾知講幾多年 哈哈
作者: 贏馬人    時間: 22/7/2009 11:00 PM

方塊龜係搏派、狂派混合體:zzz: :zzz:
搏人調教,被人狂調教:fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 22/7/2009 11:47 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 22/7/2009 10:58 PM 發表
依條Q 又吾知講幾多年 哈哈

響馬圈 10個有8個都係 卡洛斯等之流, 料已經冇 人格更差 tim
又真係抵佢撈得掂.....

起碼 肯搏冷門先, le 場真係抵佢招積 :yyy: :yyy:
作者: kitchai1228    時間: 22/7/2009 11:59 PM

:jjjj: 係中左冷Q不妨一再炫耀
作者: 君子    時間: 23/7/2009 12:11 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 22/7/2009 23:47 發表

響馬圈 10個有8個都係 卡洛斯等之流, 料已經冇 人格更差 tim
又真係抵佢撈得掂.....

起碼 肯搏冷門先, le 場真係抵佢招積 :yyy: :yyy:

係呀 我認同佢 ~~~

但依場佢下季起碼講番 5次啦

你見佢而家仲時不時仲番兜 港島百勝  :fff: :fff:
作者: 西人堅    時間: 23/7/2009 12:31 AM

QUOTE:
原帖由 君子 於 23/7/2009 12:11 AM 發表

係呀 我認同佢 ~~~

但依場佢下季起碼講番 5次啦

你見佢而家仲時不時仲番兜 港島百勝  :fff: :fff:

我憎佢煩 姐
講真佢 tips 係幾掂 :yyy:

番兜 港島百勝威下冇壞
但係到依家仲講緊 馬中神駒 lor :rrr:
作者: joekwan    時間: 23/7/2009 03:27 AM

事後先會睇得咁清楚既wor:ppp:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 23/7/2009 04:04 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 22/7/2009 11:59 PM 發表
:jjjj: 係中左冷Q不妨一再炫耀

x 我02年夠中過喝采+大顯身手Q啦 派$2386.5 唔通日日講咩:jjjj:
跟住同月女皇盃中埋單T $3221 一個月贏5千幾 兩場TOTAL買左$60 (2X3 $10*2) 唔通又要寫大字報:gggg:

叫佢算X數啦:kkkkk:
作者: 木奇異    時間: 23/7/2009 05:08 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 23/7/2009 04:04 AM 發表

x 我02年夠中過喝采+大顯身手Q啦 派$2386.5 唔通日日講咩:jjjj:
跟住同月女皇盃中埋單T $3221 一個月贏5千幾 兩場TOTAL買左$60 (2X3 $10*2) 唔通又要寫大字報:gggg:

我季初中過條大有利 + 華忠寶 PQ 都派成 $4000 :jjjj:
不過唔熟既朋友我都唔會講LOR :tttt:
作者: taxi2003    時間: 23/7/2009 05:13 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 23/7/2009 05:08 AM 發表

我季初中過條大有利 + 華忠寶 PQ 都派成 $4000 :jjjj:
不過唔熟既朋友我都唔會講LOR :tttt:

我最勁一日都係贏800左右/.\

淨係同詔舊同學講成季埋單贏100幾,比人笑到pk,一日贏4毫子:yyy: :yyy:
作者: 金威    時間: 23/7/2009 12:15 PM

有時候, 個人係喜歡生果日報既佢多過18台的他
別成日鬧也許會很好的
作者: 冼馬田    時間: 23/7/2009 12:50 PM

今季蘋果暑期馬經唔再安排佢吊馬會,講番賭錢,真係一大德政﹗
作者: sw    時間: 23/7/2009 12:51 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 23/7/2009 05:13 AM 發表

淨係同詔舊同學講成季埋單贏100幾,比人笑到pk,一日贏4毫子:yyy: :yyy:

咁咪好 我季季都輸:sss:
作者: taxi2003    時間: 23/7/2009 02:01 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 23/7/2009 12:50 PM 發表
今季蘋果暑期馬經唔再安排佢吊馬會,講番賭錢,真係一大德政﹗

有錢贏咪唔_lor:fff: :fff:
作者: kitchai1228    時間: 23/7/2009 04:56 PM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 23/7/2009 04:04 AM 發表

寫馬佬身份唔同既:ppp:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 23/7/2009 08:53 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 23/7/2009 05:13 AM 發表

有得贏己經好好:fff:
作者: dorus    時間: 25/7/2009 05:35 PM

贏都要睇時候,糧尾贏一千幾百感覺好似贏好多甘:yyy:
作者: 君子    時間: 27/7/2009 02:03 AM

贏錢就係博派
輸錢就係狂派

?!

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0