標題: 徐雨石:幸運駿駒出爭開鑼日的特首盃。 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 14/8/2009 11:37 PM     標題: 徐雨石:幸運駿駒出爭開鑼日的特首盃。

徐雨石早前到澳洲揀馬後,一直留港督操,旗下最高分馬「幸運駿駒」出操時,每每見他跟隨左右,由馬房到機坪,再出內圈,都沿途看顧,他透露正積極部署此駒出爭開鑼日的特首盃。

徐雨石表示:「目前『幸運駿駒』還有點重身,所以由慢工夫做起,循序漸進將其狀態提升。由於此駒評分高,可供上陣的泥地短途賽無多,合適的海外賽事亦難尋,所以要轉往草地爭功。『幸運駿駒』上季尾跑一班田草千二米,沿途控制步速,直路保持走勢得第三名,表現相當不錯,相信只要遇上有利場地及形勢,牠在現時評分還有周旋之力,所以計劃報爭田草千二米特首盃。」

此外,徐雨石亦提到其馬房的團體馬「驕陽飛駒」,近日都在內圈操練。練者指出:「『驕陽飛駒』來港後情緒經常較緊張,後來經過閹割,開始較淡定,希望新季競跑時情緒更集中,稍後我會安排牠試閘,務求在季初即交出進步表現。」

提到將於新季登場的徐廄見習騎師梁家偉,練者說:「梁家偉往海外受訓前,已幫我馬房工作,感覺他回來後,除了和以前一樣勤力之外,騎姿比前紮實。事實上,以往借用見習生亦不容易,先要其馬房肯放人,有時亦被其他練馬師一早卜定,所以新季有梁家偉加盟,不用花太多時間找配搭,希望他會努力,為馬房取得更多頭馬。」

來源:明報
作者: 馬俠    時間: 15/8/2009 01:53 AM

跑唔跑到上季果場咁呀:fff:
作者: jl312    時間: 15/8/2009 02:22 AM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 15/8/2009 01:53 AM 發表
跑唔跑到上季果場咁呀:fff:

不太樂觀:ppp: :ppp:
作者: 週日寧靜    時間: 15/8/2009 08:30 AM

呢場咪當減下分..減夠之後又過泥地屈過:yyy: :yyy:
作者: 您睇我唔到    時間: 15/8/2009 10:29 AM

閹埋,唔該
作者: dennis2299    時間: 15/8/2009 10:42 AM

一日唔落雨隻馬跑草地都係輸緊:yyy:
作者: 金威    時間: 15/8/2009 12:34 PM

可能跑草地係要漏一漏閘先會勁D
作者: 細B    時間: 18/8/2009 01:57 PM

真係啵....上季仲記唔記得佢大漏閘之後狂搶狂放...返黎仲有...真係唔野小=.=""
可能轉跑泥地之後無論騎師同練馬師都放鬆左....諗住泥地狂放都得草地冇問題....
如果佢地改變小小...幸運駿駒 係草地短途唔係冇機會

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0