標題: 同父馬連贏兩屆香港打吡 ,大摩對L96寄厚望 [打印本頁]

作者: willandgrace    時間: 27/8/2009 12:06 AM     標題: 同父馬連贏兩屆香港打吡 ,大摩對L96寄厚望

【 特 約 記 者 何 威 文 報 道 】 向 來 擅 於 在 歐 洲 物 色 佳 駟 的 大 摩 , 近 日 又 有 兩 匹 新 自 購 馬 到 港 , 其 中 他 對 在 法 國 以 Berouni 為 名 , 來 港 後 烙 號 為 L96 的 一 匹 三 歲 雄 馬 最 推 崇 備 至 。

L96 目 前 仍 身 處 沙 田 馬 場 檢 疫 馬 房 , 大 摩 指 此 駒 實 力 甚 強 , 倘 能 及 早 適 應 本 港 環 境 及 氣 候 , 有 力 於 明 年 打 大 賽 爭 雄 。

大 摩 說 : 「 很 多 謝 馬 主 洪 祖 杭 對 我 投 信 任 一 票 , 我 深 信 替 他 買 入 Berouni 是 正 確 的 決 定 。 此 駒 在 法 國 賽 績 甚 佳 , 他 日 在 港 必 能 創 一 番 功 業 , 問 題 是 隔 離 完 畢 後 , 能 否 像 去 季 『 閒 話 一 句 』 般 一 操 即 起 ; 踏 入 明 年 牠 轉 四 歲 更 成 熟 , 當 足 以 在 一 眾 級 際 賽 佔 一 席 位 , 但 能 否 如 願 , 絕 對 要 視 乎 未 來 數 月 適 應 能 力 而 定 。 至 於 質 素 方 面 , 當 非 兩 匹 同 主 馬 『 駿 方 』 及 『 騰 雲 駕 霧 』 可 比 擬 。 」

查 L96 在 法 國 屬 大 馬 主 阿 加 汗 名 下 , 今 年 四 月 出 道 , 四 戰 2000 至 2200 米 , 獲 兩 冠 一 亞 一 殿 , 父 系 Peintre Celebre 兩 匹 子 嗣 「 喜 蓮 福 星 」 及 「 閒 話 一 句 」 先 後 勝 出 08 及 09 年 打 大 賽 , 難 怪 大 摩 對 此 駒 寄 予 厚 望 。 不 過 大 摩 除 了 L96 外 , 今 季 仍 會 有 其 他 惡 馬 圖 染 指 打 , 他 表 示 買 馬 工 作 仍 未 結 束 , 有 可 能 於 稍 後 再 出 門 , 替 馬 主 搜 尋 良 駒 。

source: 蘋果
作者: willandgrace    時間: 27/8/2009 12:07 AM

有無機會黎過同父馬打比三連冠?:zzz: :zzz:
作者: Kris    時間: 27/8/2009 12:08 AM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 27/8/2009 12:07 AM 發表

咁唔一定係呢隻遮
作者: willandgrace    時間: 27/8/2009 12:22 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 27/8/2009 12:08 AM 發表

咁唔一定係呢隻遮

so far淨係得呢隻。:zzz: 黎緊呢兩、三個月重有無Peintre Celebre子嗣運港就唔清楚啦。:ppp:
作者: ユюユ    時間: 27/8/2009 12:30 AM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 27/8/2009 12:07 AM 發表

100%肯定冇可能:eee:
作者: 魚仔餅    時間: 27/8/2009 12:34 AM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 27/8/2009 12:30 AM 發表

100%肯定冇可能:eee:

無可能變可能:iiiii: :iiiii: :iiiii:
作者: 帶來吉利    時間: 27/8/2009 01:12 AM

爆炸2號:fff:
作者: joekwan    時間: 27/8/2009 04:02 AM

有排都未到打比,而家講乜都係曬氣:yyy:
作者: willandgrace    時間: 27/8/2009 08:08 AM

QUOTE:
原帖由 joekwan 於 27/8/2009 04:02 AM 發表
有排都未到打比,而家講乜都係曬氣:yyy:

馬季歇暑D馬經版無野寫,就自然要搵D題材黎炒作吓啦。:fff:
作者: ngcheongk    時間: 27/8/2009 10:49 AM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 27/8/2009 01:12 AM 發表
爆炸2號:fff:

既然上過檔,唔會重複犯錯呀!:jjj:
作者: 魚仔餅    時間: 27/8/2009 02:39 PM

乜隻隻都講打比架:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 27/8/2009 02:45 PM

QUOTE:
原帖由 魚仔餅 於 27/8/2009 02:39 PM 發表
乜隻隻都講打比架:ppp:

唔講打比可以講咩:fff:
作者: 馬俠    時間: 27/8/2009 02:47 PM

一日未到1月,12月 :kkkk: 都唔知邊d係打比馬
作者: 阿源    時間: 27/8/2009 05:32 PM

我反而覺得暑假無冇馬跑,最適合講下D近似天馬行空既話題:fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0