標題: [轉貼]電視賽馬節目新人事新氣象 [打印本頁]

作者: willandgrace    時間: 2/9/2009 11:08 AM     標題: [轉貼]電視賽馬節目新人事新氣象

在上年度的節目改革所取得之良好效果的基礎上,2009/2010年度馬季的電視賽馬節目將繼續深化改革,主持陣容作出了一些更動,內容編排亦有一些變化,人、事兩方面都加入了新元素,以配合賽馬事業的新形勢、新發展,希望帶出一番新氣象並且滿足馬迷的新要求。

《三三不盡》
逢賽馬日前兩天播出。主持人除了原有的張美德、洪禮賢之外,加入前騎師嚴顯強、Kimmi以及曾參加「講馬之王」訓練班、其後成為報刊馬評家及電台賽馬評述員的梁浩賢。其中新任女主持Kimmi將會負責兩個新環節:(一)「統計王」,提供詳盡的數據分析,以生動活潑的風格講解;(二)「威•水榜」,總結評馬人貼士成績。另外一個新環節「馬迷教路」則由張美德負責,每集均邀請馬迷出席並發表高見,一起論馬。

《穩操勝券》
逢賽馬日前一天播出。繼續由黃嘉豪、廖浩賢、蔡運華(Shirlee)主持,包括六大元素:各參賽馬匹晨操、往績分析、各場重心馬匹數據、賽後報告撮要、騎練訪問、賠率玄機。

《賽馬直擊 - 亞視高清頻道》
賽日現場直播,無論日賽或夜賽,都會由頭播到尾,絕無遺漏。16:9全新編排之畫面,同步顯示更多資訊,例如雙畫面同時觀看馬匹現場動向及晨操片段,獨立畫面全程追蹤前領馬群及第一時間跟進派彩。新加盟的主持有著名資深賽馬評論員卡洛斯、去年《馬壇超新星》參賽者吳樹基,聯同張美德、洪禮賢、朱鎮輝,為大家進行現場評述,報導場地最新情況,跟蹤人馬臨場動態,並且提供個人心水給馬迷參考。

《賽馬直擊 - 亞視本港台》
賽日現場直播,除了原有主持黃嘉豪、周榮澤之外,今季加入一位新成員,就是曾任騎師、退役後轉任賽馬評述的王若舜。在這樣一個組合裡,各位主持的角色定位更清晰,每人都可以充分發揮自己所長,從而滿足馬迷的不同需要。

《賽後你點睇》
於賽事完成後當晚播出,內容除了固有的環節如賽事重溫、賽後訪問之外,還加設大熱門馬追蹤鏡頭,如有需要則仔細重溫重心馬匹的陣上走勢。此外,將以互聯網互動環節「馬迷chat room」取代「烽煙」環節,讓觀眾上網發表高見,並於節目內播出。

《馬上全接觸》
資訊娛樂節目,以輕鬆創新手法介紹馬場新玩意以及賽馬日特備節目。每週四集,每集各有主題。主持有梁皓楷、林小苑、莫家淦、徐碧琪等。

《放眼馬世界》
資訊節目,由鄭啟泰主持,介紹有關馬匹、賽馬以及馬術的知識。

《草閘精華》
每月一次的英文賽馬節目Trials from the Grass(草閘精華)將有麗音廣播,馬迷屆時可收看英文版本或粵語版本。
2009/2010馬季亞洲電視賽馬節目表

節目 / 主持

播映日期

播映時間

高清頻道

本港台

三三不盡 / 張美德、嚴顯強、洪禮賢、梁浩賢、Kimmi
賽前兩天

晚上11時50分
穩操勝券 / 黃嘉豪、廖浩賢、蔡運華
賽前一天
精華剪輯版
晚上11時 (日賽)
晚上10時30分 (夜賽)
晚上11時50分
賽馬直擊 / 卡洛斯、洪禮賢、朱鎮輝、張美德、吳樹基
賽日
日賽:中午12時 (11場)或12時30分 (10場)
夜賽:晚上7時

賽馬直擊 / 黃嘉豪、周榮澤、王若舜
賽日

日賽:下午12時23分 (11場) 或12時50分 (10場)
夜賽:亞視國際台 (麗音廣播) 晚上8時
沿途走位實況報道 / 吳嵩、廖浩賢
賽日
各場賽事進行時
各場賽事進行時
賽後你點睇 / 黃嘉豪、周榮澤、蔡運華
賽日

晚上11時50分

馬上全接觸 / 梁皓楷、林小苑、莫家淦、徐碧琪
星期一、二、四、五

晚上10時27分 - 10時30分

放眼馬世界
週一至週五
下午6時30分

草閘精華(Trials from the Grass)
首集於9月12日及13日播出
亞視國際台(麗音)
9月13日凌晨1時30分
有線電視18台  –  9月12日下午4時40分
有線電視64台  – 9月12日下午5時40分
(註:節目播出時間以電視台最後公佈為準。)
《三三不盡》、《穩操勝券》以及《賽後你點睇》這三個節目在亞視播映完畢後不久,就會上載於馬會網站www.hkjc.com之《視聽播放區》以供上網觀看。

2009/2010年度馬季定於9月13日星期日開鑼,首集《三三不盡》,將於9月11日星期五晚上在亞洲電視播放。

作者: 您睇我唔到    時間: 2/9/2009 11:10 AM

16:9全新編排之畫面
爽阿,馬會遲遲未公報,以為冇左件事:loveliness:
作者: taxi2003    時間: 2/9/2009 11:14 AM

即係走左張基+馬達
作者: willandgrace    時間: 2/9/2009 11:16 AM

幾時可以飛走肥豪 :aaaa: 好憎聽到佢把聲,:ccc: 同埋覺得佢好唔尊重其他拍檔,淨係識得搶咪同認屎認屁。:rrr: :hhhh:
作者: 您睇我唔到    時間: 2/9/2009 11:21 AM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 2/9/2009 11:16 AM 發表
幾時可以飛走肥豪 :aaaa: 好憎聽到佢把聲,:ccc: 同埋覺得佢好唔尊重其他拍檔,淨係識得搶咪同認屎認屁。:rrr: :hhhh:

轉睇高清:lll: 我比較鐘意周澤+o記:vvv:
作者: DrEAm    時間: 2/9/2009 11:32 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 2/9/2009 11:14 AM 發表
即係走左張基+馬達

張基 之前話好似去高清...:ddd:
馬達 晨早要飛啦:bbb:

作者: 木奇異    時間: 2/9/2009 11:32 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 2/9/2009 11:14 AM 發表
即係走左張基+馬達

張基走左有D可惜.....始終最有經驗係佢, 而且有時聽下佢搞爛gag都幾過癮 :eee:
作者: Running    時間: 2/9/2009 11:32 AM

本來高清玩到16:9係好正,可惜個主持陣容就......:ppp:
作者: 臨場    時間: 2/9/2009 12:00 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 2/9/2009 11:32 AM 發表
本來高清玩到16:9係好正,可惜個主持陣容就......:ppp:

熄volumn, 或聽英文台啦! 英文台班人先知賽馬節目應該點做!
作者: 莫問我是誰    時間: 2/9/2009 12:02 PM

好明顯玩評馬人年輕化,走哂兩位最老資格o既,預計季初又要有一段適應期~~

看來兩個老行家人工真係相當高,佢地走左,可以換入咁多人~:yyy:
作者: 金威    時間: 2/9/2009 12:06 PM

張基一定要出現啊
聽慣佢把聲太多年了
如果無左, 好像會有一點點遺憾
作者: 君子    時間: 2/9/2009 12:48 PM

無左基哥 ?!?!

過埋有線講啦一係....

咁既陣客 吾睇18台真係聽訓覺...
作者: dennis2299    時間: 2/9/2009 12:51 PM

冇左張基:ppp: 唔去18台睇都唔得:yyy:
作者: timothyhin    時間: 2/9/2009 12:53 PM

睇電視望住個沙圈肯定好易訓:yyy: :yyy:
作者: kitchai1228    時間: 2/9/2009 01:07 PM

原來o仔去左高清....
不嬲覺得有線既人講得好過亞視
作者: willandgrace    時間: 2/9/2009 01:46 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 2/9/2009 11:21 AM 發表

轉睇高清:lll: 我比較鐘意周澤+o記:vvv:

我都係:eee: ,所以好憎肥豪成日唔俾周榮澤講野。:ppp:
作者: 列高力    時間: 2/9/2009 01:49 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 2/9/2009 11:32 AM 發表

張基走左有D可惜.....始終最有經驗係佢, 而且有時聽下佢搞爛gag都幾過癮 :eee:

而家要睇薯片la :fff:
作者: 列高力    時間: 2/9/2009 01:50 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 2/9/2009 11:16 AM 發表

肥豪我覺得冇咩問題@_@
薯片先好野 :lll:
作者: 木奇異    時間: 2/9/2009 01:53 PM

有冇人知朱鎮 "輝" 係唔係佢 :fff: :fff:
作者: Galileo    時間: 2/9/2009 01:53 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 2/9/2009 11:10 AM 發表
16:9全新編排之畫面
爽阿,馬會遲遲未公報,以為冇左件事:loveliness:

我覺得都係4:3播馬,其他空位攝d野入去
作者: yuricylau    時間: 2/9/2009 02:27 PM

QUOTE:
原帖由 DrEAm 於 2/9/2009 11:32 AM 發表

張基 之前話好似去高清...:ddd:
馬達 晨早要飛啦:bbb:

馬達真係...好_乞人憎:rrr:
作者: yuricylau    時間: 2/9/2009 02:28 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 2/9/2009 01:53 PM 發表

後生仔黎:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 2/9/2009 02:29 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 2/9/2009 02:28 PM 發表

唔係佢就得 :eee:
作者: 直布羅山    時間: 2/9/2009 02:30 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 2/9/2009 02:28 PM 發表

吳老嵩o既o靚:jjjj:
作者: lovexjapan08    時間: 2/9/2009 02:34 PM

會唔會由卡洛B贊助高清賽馬直擊,話哂薯片老有得做
作者: 冼馬田    時間: 2/9/2009 02:38 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 2/9/2009 12:02 PM 發表
好明顯玩評馬人年輕化,走哂兩位最老資格o既,預計季初又要有一段適應期~~

看來兩個老行家人工真係相當高,佢地走左,可以換入咁多人~:yyy:

梁浩賢係新,但一0的都唔年輕啦,你睇佢個頭就知:eee: :eee:
作者: 李澤楷    時間: 2/9/2009 02:46 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 2/9/2009 02:29 PM 發表

唔係佢就得 :eee:

劃清界線:fff:
作者: 冼馬田    時間: 2/9/2009 02:54 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 2/9/2009 01:53 PM 發表

邊個佢,朱鎮輝咪朱鎮輝囉
作者: Running    時間: 2/9/2009 02:59 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 2/9/2009 02:54 PM 發表

邊個佢,朱鎮輝咪朱鎮輝囉

當然係老字頭啦:fff:
作者: 您睇我唔到    時間: 2/9/2009 03:05 PM

QUOTE:
原帖由 Galileo 於 2/9/2009 01:53 PM 發表

我覺得都係4:3播馬,其他空位攝d野入去

其實應該同馬場睇咁,一個16:9分兩部份:ppp:
所以我估係分左右兩畫面
個人比較喜歡上下兩畫面
作者: 您睇我唔到    時間: 2/9/2009 03:06 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 2/9/2009 02:27 PM 發表

佢只係識搶大熱做tips,之後先問人要乜:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 2/9/2009 06:14 PM

王若舜大反擊:zzz:
作者: 木奇異    時間: 2/9/2009 07:08 PM

薯片做現場 可以留意一下 :zzz:

e條友 老實講睇馬佢唔差既 只係寫文章時候鐘意用陰謀論批評澳洲幫, 亂UP 24 ....
上季有次上去客串做現場, 見佢講野都有分寸好多 好多人果時都估佢今季會返去做全職現場 :lll:  
薯片連D文既口風都唔同哂, 當然啦, 馬會俾多次機會佢入去做, 講野當然小心好多 ..... :lll:
作者: 冼馬田    時間: 2/9/2009 07:34 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 2/9/2009 06:14 PM 發表
王若舜大反擊:zzz:

一定覆卓啦,今季會成日聽倒佢X方駿暉0的理論
作者: DrEAm    時間: 2/9/2009 07:35 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 2/9/2009 02:27 PM 發表

最無健樹:kkkk:
作者: 贏馬人    時間: 2/9/2009 08:23 PM

:kkkk: :kkkk: 冇睇亞視賽馬好很久耐:uuu: :uuu:
作者: kitchai1228    時間: 2/9/2009 11:27 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 2/9/2009 07:34 PM 發表

咁方駿暉既理論好似跑道偏差今日又係好有用
作者: sw    時間: 2/9/2009 11:58 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 2/9/2009 02:59 PM 發表

當然係老字頭啦:fff:

朱鎮輝一世都係跟死山高做佢條o靚 冇厘出色:rrr:
作者: jl312    時間: 3/9/2009 01:33 AM

QUOTE:
原帖由 DrEAm 於 2/9/2009 07:35 PM 發表

最無健樹:kkkk:

X2:eee: :eee:

馬達真係好廢。講嘢冇POINT唔緊要,最弊係TIPS真係好唔掂:rrr: :rrr: :rrr:
作者: Kris    時間: 3/9/2009 07:04 AM

QUOTE:

朱鎮輝呢個長毛公開叫山高做師傅ga:yyy:

會咁問睇黎當年馬會外判賽前賽後節目俾山高同王晶做主持個下你冇睇過呢.
作者: Kris    時間: 3/9/2009 07:06 AM

QUOTE:
原帖由 直布羅山 於 2/9/2009 02:30 PM 發表

吳老嵩o既o靚:jjjj:

跟山高上電台電視做左咁多年(由我讀緊書到而家做左幾年野)都仲係佢條o靚, 真係一日做o靚唔通一世做o靚
作者: 木奇異    時間: 3/9/2009 09:16 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 3/9/2009 07:06 AM 發表

跟山高上電台電視做左咁多年(由我讀緊書到而家做左幾年野)都仲係佢條o靚, 真係一日做o靚唔通一世做o靚

我真係冇睇過.....睇過都唔會以為佢係果個 "輝" 啦 :yyy:
作者: 李澤楷    時間: 5/9/2009 02:18 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 2/9/2009 07:34 PM 發表

咁暉暉又係幾衰,當年逍遙谷事件自己友特登係phone-in唱衰王若舜.
作者: 李澤楷    時間: 5/9/2009 02:18 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 2/9/2009 07:08 PM 發表
薯片做現場 可以留意一下 :zzz:

e條友 老實講睇馬佢唔差既 只係寫文章時候鐘意用陰謀論批評澳洲幫, 亂UP 24 ....
上季有次上去客串做現場, 見佢講野都有分寸好多 好多人果時都估佢今季會返去做全職現場 :l ...

高清先有:fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0