標題: 百利高 [打印本頁]

作者: derossi16    時間: 17/9/2009 12:27 PM     標題: 百利高

會方早前已曾公佈,受薪董事小組於九月十四日星期一曾就「精英財星」於八月二十一日被抽取的非出賽現役馬例行抽驗樣本的初步檢驗結果召見該駒的練馬師梁定華。在聆訊中,小組確定「精英財星」曾於七月十五日獲准施用一種含有睪丸酮(Testosterone)的產品進行治療。然而,在該物質的建議停用至排出體外期(三十五天)過後,「精英財星」於八月二十一日被抽取的抽驗樣本顯示睪丸酮含量偏高。賽事化驗所主管溫思明博士於九月十五日星期二通知小組,吳定強馬房的「金不換」於八月二十七日被抽取的非出賽現役馬例行抽驗樣本中,亦發現睪丸酮含量過高。初步查核吳定強馬房的醫療記錄顯示,「金不換」曾獲准於七月十日以「精英財星」所用同一產品進行治療。獲得此項資料後,小組著令預定於是晚跑馬地賽事出賽而曾經以「精英財星」及「金不換」所用同一睪丸酮產品進行治療的馬匹,均須抽取尿液樣本。此等馬匹均在建議停用至排出體外期前被施用該產品。這些馬匹當中包括由方嘉柏訓練的「當旺」,該駒預定於是場賽事出賽。小組今天獲悉,「當旺」於九月十五日星期二被抽取的尿液樣本以及於今早被抽取的賽前尿液樣本均證實睪丸酮過高。小組遂根據賽事規例第12(13)條賦予的權力著令「當旺」退出比賽。而方嘉柏向小組證實,他亦擬讓該駒退出是賽。按照慣例,小組將會見吳定強及方嘉柏,並論及有關「金不換」及「當旺」所抽取的尿液樣本之化驗結果。然而,小組在決定採取適當的行動前,亦會諮詢馬會獸醫部(賽事管制及國際聯絡)、獸醫部(診療)以及賽事化驗所。與此同時,已報名參加九月二十日星期日沙田賽事並曾被施用與上述三駒所用相同產品的馬匹,在獲准參賽前,必須先抽取尿液樣本進行有關睪丸酮的化驗。小組告知方嘉柏,曾於九月八日星期二在沙田進行試閘的「當旺」,必須在體內不含違禁物質下通過試閘,才可再次出賽。「金不換」今季仍未參加過試閘。小組將於適當時候再就此事發出通告。「真係駋」入閘困難,必須經閘廂測試及格,才可再次出賽。「百勝恆輝」出閘笨拙。「好小子」及「真係駋」自外檔出閘後不久均被留後。「剛剛好」沿途在外疊競跑,沒有遮擋。「百利高」在直路上洩氣,跑過終點後倒下。「星光活力」及「盈驥」均須接受抽樣檢驗。

有討論區話百利高斷腳
629萬跑幾場就打柴
RIP:sss:
作者: taxi2003    時間: 17/9/2009 12:28 PM

我睇係好似幾年前成功者咁直情瓜左多:llll:
作者: derossi16    時間: 17/9/2009 12:29 PM     標題: 回復 #2 taxi2003 的帖子

應該係
作者: derossi16    時間: 17/9/2009 12:34 PM

百利高人道毀滅

昨晚第二場「百利高」插班初出兼初跑谷草,被捧成 3.7倍次熱門,早段擺前走,轉彎時突然跑跛腳節節敗退收停,過終點後更倒下,結果因傷勢太重,即場遭人道毀滅
作者: 金威    時間: 17/9/2009 12:59 PM

原來隻馬咁鬼貴
但竟然人道毁滅:sss:
作者: 冼馬田    時間: 17/9/2009 02:39 PM

慘囉,權哥買少見少
作者: 莫問我是誰    時間: 17/9/2009 02:40 PM

安息...我隻100%win馬~:zzzzzzzzz:
作者: iamjack    時間: 17/9/2009 03:01 PM

R.I.P

作者: 金碧明珠    時間: 17/9/2009 03:36 PM

做咩要死跟隻盈驥呢    搞到依家咁    係咪搵黎搞呢
作者: dennis2299    時間: 17/9/2009 04:04 PM

唔跑谷草就唔會搞到咁啦:sss:
作者: 贏馬人    時間: 17/9/2009 07:21 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 17/9/2009 12:28 PM 發表
我睇係好似幾年前成功者咁直情瓜左多:llll:

睇有線都知啦......生菜絲話圍起白布:aaaaaa: :aaaaaa:
作者: yuricylau    時間: 17/9/2009 08:01 PM

R.I.P:llll: :sss: :sss:
作者: Man    時間: 17/9/2009 08:08 PM

r.i.p :sss: :sss:
作者: More_Collection    時間: 17/9/2009 08:13 PM

R.I.P.
作者: ztan    時間: 18/9/2009 07:12 PM

QUOTE:
原帖由 derossi16 於 17/9/2009 12:34 PM 發表
百利高人道毀滅

昨晚第二場「百利高」插班初出兼初跑谷草,被捧成 3.7倍次熱門,早段擺前走,轉彎時突然跑跛腳節節敗退收停,過終點後更倒下,結果因傷勢太重,即場遭人道毀滅

我SEE咗西方同埋月亮報都冇話隻馬跛腳,就係話隻馬過終點之後跌到渣WO:ooo:
作者: 耶律    時間: 18/9/2009 11:59 PM

:zzzzzzzzz: 我果晚睇晒個過程...隻馬最後半拉停過終點...我都好奇怪發生咩事...隻馬走到去返入沙圈位過少少突然轉左過圈就訓左係度...鞍上人即時跳馬同叫人黎幫手...但隻馬已經冇左反應...
作者: 莫問我是誰    時間: 19/9/2009 12:59 AM

QUOTE:
原帖由 耶律 於 18/9/2009 11:59 PM 發表
:zzzzzzzzz: 我果晚睇晒個過程...隻馬最後半拉停過終點...我都好奇怪發生咩事...隻馬走到去返入沙圈位過少少突然轉左過圈就訓左係度...鞍上人即時跳馬同叫人黎幫手...但隻馬已經冇左反應...

似心臟病發~
作者: kitchai1228    時間: 19/9/2009 01:22 AM

QUOTE:
原帖由 derossi16 於 17/9/2009 12:34 PM 發表
百利高人道毀滅

但跑既時候唔似跛左喎
作者: kitchai1228    時間: 19/9/2009 01:23 AM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 17/9/2009 04:04 PM 發表
唔跑谷草就唔會搞到咁啦:sss:

好難咁講既又:ppp:
作者: 阿VICTOR鬼    時間: 19/9/2009 01:38 AM

計埋上季都係跑左幾場....:xxx:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0