標題: 虎虎生輝馬主:馬會疏忽 [打印本頁]

作者: 光仔    時間: 27/9/2009 11:19 AM     標題: 虎虎生輝馬主:馬會疏忽

上季最佳新馬「虎虎生輝」上周日出爭田草三班一千米直路賽,被捧成一點五倍大熱門,惟入閘後卻受他駒影響情緒而起擒,繼而翻身倒地,經獸醫檢查後被即時勒令退出,導致馬會失去了四千五百餘萬元投注額。「虎虎生輝」馬主Michael Smith對愛駒退出當然感到失望,他同意馬會獸醫的決定,以保障馬主及投注人士利益,卻表明以後不會再讓「虎虎生輝」角逐直路賽。他解釋說:「『虎虎生輝』是次意外除了因為受到在旁馬匹起擒影響外,其實令馬匹反轉倒地的最大原因,是閘廂設計有問題。這個暫時只在一千米直路賽中使用的新閘廂,後面閘門是不會鎖實的,馬匹在閘內受驚仰後時,容易失去依靠及重心而翻身倒地。我絕不會讓『虎虎生輝』再次承擔此風險,更不欲馬兒勾起是次不快回憶,因此將不會再安排牠出戰沙田一千米。」

提前入閘生意外

Michael又認為馬會在入閘安排方面有不足之處。他續說:「『虎虎生輝』以往都被安排在最後入閘,雖然今場另有兩匹馬申請最遲入閘,不過我駒既為大熱門,而馬會亦早知牠有最遲入閘的習慣,仍甘願冒風險,最終導致損失幾千萬元投注額,實在有點疏忽。就上述兩項問題,我已向馬會行政總裁應家柏反映,假若我駒日後再度成為大熱門,希望入閘方面可以酌情處理。」

今季最多跑八場

問及是次意外會否影響「虎虎生輝」往後部署,Mr. Smith則表示:「『虎虎生輝』其實並無大礙,只是面部同嘴部輕微擦傷,周中已經恢復操練,最快可以在三星期內復出跑沙田千二米。稍後會嘗試轉戰快活谷,此駒有些少內閃傾向,加上前速飛快,預料在細場會發揮得更淋漓盡致。日後『虎虎生輝』最大目標是染指分級賽,但為免馬兒出賽過於頻密而影響將來成就,與練馬師商量後,決定今季最多只安排牠跑八場賽事。」

唔要Tiger 改玩同花順

祖籍英國的「虎虎生輝」馬主Michael Smith,名下之前養過的「如虎添翼」、「虎虎生威」及「虎嘯風雲」,英文名都以Tiger為首,惜全因健康問題而被迫退役。為求轉運,「虎虎生輝」洋名不以Tiger為首,改名為Royal Flush,意思是撲克遊戲中最大牌「同花大順」,同樣夠晒氣勢,而暫時看來似乎相當奏效。Mr. Smith全部馬匹來港後都養在苗禮德馬房,他表示與苗禮德早已相識,亦十分欣賞練者的進取操練手法,非常適合他的霸氣風格。

Michael Smith在香港做馬主之前,已於歐洲累積十多年養馬經驗,他不時親自飛往當地選購馬匹,並將購入的愛駒放在英國的牧場中培育。今年Mr. Smith打算在英愛等地買入十匹優秀雄馬,稍後再從中挑選合適馬匹運港出賽。

生於印度泰女為妻

Michael Smith雖是英國人,卻生於印度,對亞洲文化充滿興趣,並娶了一位泰國美女為妻,年前在灣仔開了一間泰國餐廳,G面除存放了數以百計珍貴的威士忌外,亦展示了愛駒「虎虎生輝」的威水照片。

來源:on.cc
作者: 西人堅    時間: 27/9/2009 12:31 PM

※※老味 香港 d 傳媒唔理 3 7 21 就咩都大隻字頭條 鬧馬會攪煽動
釣到人地 講一句馬會唔o岩 就無限放大
之後又可以大條道理甩身話 句野人地講 ga, 不過你大字無限放大呢 ※※

次次大熱最遲 就話唔公平 咩冷門冇人買牙 偏幫大熱
香港有今日真係多謝曬 你地 le d ※※傳媒

作者: 您睇我唔到    時間: 27/9/2009 01:18 PM

唔係傾掂數咩:yyy:
作者: 君子    時間: 27/9/2009 04:22 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/9/2009 12:31 發表
※※老味 香港 d 傳媒唔理 3 7 21 就咩都大隻字頭條 鬧馬會攪煽動
釣到人地 講一句馬會唔o岩 就無限放大
之後又可以大條道理甩身話 句野人地講 ga, 不過你大字無限放大呢 ※※

次次大熱最遲 就話唔公平 咩 ...

我覺得依個馬主又係以為自己隻馬贏硬

怪吾知放係老苗啦
作者: 金威    時間: 27/9/2009 04:32 PM

要輸起上黎
轉彎賽都輸架啦
就算比你最遲入閘
都唔一定贏硬
姓賴的嗎?
作者: 神鷹    時間: 27/9/2009 04:35 PM

不如要怪就先怪你隻馬脾氣差到咁先好過:ppp:
作者: taxi2003    時間: 27/9/2009 04:36 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 27/9/2009 04:32 PM 發表
要輸起上黎
轉彎賽都輸架啦
就算比你最遲入閘
都唔一定贏硬
姓賴的嗎?

唔關事.....隻馬閘內係有問題,所以先申請遲入閘:ppp: :ppp:
作者: 李澤楷    時間: 27/9/2009 04:56 PM

只怪自己隻馬脾氣差.
不如叫練馬師攪番好隻馬先:ppp:
作者: 贏馬人    時間: 27/9/2009 05:16 PM

咁很錫隻馬不如退役算交數:rrr: :rrr:
作者: 君子    時間: 27/9/2009 06:39 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/9/2009 16:36 發表

唔關事.....隻馬閘內係有問題,所以先申請遲入閘:ppp: :ppp:

但佢好似又賴馬會又盛

如果熱門就要優先處理 對其他馬咪吾公平 ?!
作者: yuricylau    時間: 27/9/2009 08:00 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 27/9/2009 06:39 PM 發表

但佢好似又賴馬會又盛

如果熱門就要優先處理 對其他馬咪吾公平 ?!

但如果站在投注者角度呢??:jjj:
作者: 君子    時間: 27/9/2009 08:03 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/9/2009 20:00 發表

但係99倍既馬都有人買 :ooo: :ooo:
作者: 活力寶蹄    時間: 27/9/2009 08:04 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/9/2009 08:00 PM 發表

咁就要睇係d咩投注者角度啦...:jjjj: :jjjj:
有d人只係想贏錢..咁就唔理佢早入定遲入啦...
只要佢跑出就係好馬..:fff:
跑唔出就係衰馬.,..:yyy:
作者: 小武士    時間: 27/9/2009 08:06 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/9/2009 08:00 PM 發表

投注者投注時必須承擔風險 所以呢個公唔公平唔關佢地事 反正退出佢地又有錢收番

同埋淨係幫大熱門 咁其他馬呢? 最冷果匹係咪又可以乜都唔理呢?

隻隻話要最遲入 而最冷果隻就最鍾意發脾氣 咁係咪由得佢晨早入閘 等佢發脾氣影響其他馬呢?

其實我認為香港馬會真係要改既係...點解日本果d入閘咁快 香港就要慢條斯理咁入...:ppp:
作者: yuricylau    時間: 27/9/2009 08:08 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 27/9/2009 08:03 PM 發表

但係99倍既馬都有人買 :ooo: :ooo:

有理...:hhh:
而且咁樣賴法未免太霸道:ooo:
作者: 自由雨滇行    時間: 27/9/2009 08:09 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/9/2009 08:06 PM 發表

投注者投注時必須承擔風險 所以呢個公唔公平唔關佢地事 反正退出佢地又有錢收番

同埋淨係幫大熱門 咁其他馬呢? 最冷果匹係咪又可以乜都唔理呢?

隻隻話要最遲入 而最冷果隻就最鍾意發脾氣 咁係咪由得 ...

最公平係一齊入
但技術上好難實行:jjjj:
作者: taxi2003    時間: 27/9/2009 09:59 PM

QUOTE:
原帖由 小武士 於 27/9/2009 08:06 PM 發表

隻隻話要最遲入 而最冷果隻就最鍾意發脾氣 咁係咪由得 ...

咁係HK試閘太易比隻馬PASS既問題:yyy: :yyy:
作者: taxi2003    時間: 27/9/2009 10:01 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 27/9/2009 08:09 PM 發表

最公平係一齊入
但技術上好難實行:jjjj:

唔係....日本18隻都可以入好快而唔係逐隻入:ppp: :ppp:

單數一批同時,雙數一批同時,最NUMEBER大果隻最後
係HK分14次咁耐:ppp: :ppp:
作者: 飛神    時間: 27/9/2009 10:32 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/9/2009 10:01 PM 發表

唔係....日本18隻都可以入好快而唔係逐隻入:ppp: :ppp:

單數一批同時,雙數一批同時,最NUMEBER大果隻最後
係HK分14次咁耐:ppp: :ppp:

即係3次搞掂?

我見轉播親D大賽幾十秒入晒:fff:

香港好似龜咁:sss:
作者: taxi2003    時間: 27/9/2009 10:34 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/9/2009 10:32 PM 發表

即係3次搞掂?

我見轉播親D大賽幾十秒入晒:fff:

香港好似龜咁:sss:

理論上係.....總之單入哂先到雙
但當然總有d偏差,但4-5隻或更多同時入係好正常
作者: 飛神    時間: 27/9/2009 10:35 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 27/9/2009 10:34 PM 發表

理論上係.....總之單入哂先到雙
但當然總有d偏差,但4-5隻或更多同時入係好正常

香港慢到:kkkk:
作者: 西人堅    時間: 27/9/2009 10:37 PM     標題: 回復 #21 飛神 的帖子

冇計,
太快入 d 人會嘈 跟唔到飛 又話馬會乜乜物物 只理大戶
作者: 飛神    時間: 27/9/2009 10:39 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/9/2009 10:37 PM 發表
冇計,
太快入 d 人會嘈 跟唔到飛 又話馬會乜乜物物 只理大戶

習慣成自然啦
我上次條領航動力又去嘈咩
講真我覺得入快D係好架
真係唔好整親隻馬
你講既d人 多數老散
人地馬主百幾二百萬買隻馬番黎
想隻馬好好地咁跑 好正常
作者: 西人堅    時間: 27/9/2009 10:45 PM     標題: 回復 #23 飛神 的帖子

賭得細巴巴閉 ah ma

2樓我※ ge 唔係個馬主,
講真, 咁 ge 對手 值 $10幾 win
咁樣退出 馬主唔 gur 我覺得正常
最※※ 係 d 傳媒手法, 乜※※都※

唔撚只報紙, 依家連 官台都嘈埋一份....
落飛又嘩, 回飛又嘩, 放頭又嘩, ※※老母唔撚比馬放頭贏 ge 唔撚比落飛贏 ge,
18台都好 d 叫人唔好盲跟
作者: 飛神    時間: 27/9/2009 10:47 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/9/2009 10:45 PM 發表
賭得細巴巴閉 ah ma

2樓我※ ge 唔係個馬主,
講真, 咁 ge 對手 值 $10幾 win
咁樣退出 馬主唔 gur 我覺得正常
最※※ 係 d 傳媒手法, 乜※※都※

唔撚只報紙, 依家連 官台都嘈埋一份....
落飛又嘩,  ...

星期六我爭D噴飯...黃嘉豪D馬後炮多撚到
作者: 櫻花    時間: 27/9/2009 10:47 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/9/2009 10:35 PM 發表

香港慢到:kkkk:

其實我覺得馬會"有意無意"唔去改善呢個問題,講得白啲就係專登唔改善:ppp:

作者: 飛神    時間: 27/9/2009 10:48 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 27/9/2009 10:47 PM 發表

其實我覺得馬會"有意無意"唔去改善呢個問題,講得白矕N係專登唔改善:ppp:

日本漫畫"騎師路途"都有講過人係閘廂入面都覺得有壓迫感, 何況馬?
作者: 櫻花    時間: 27/9/2009 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/9/2009 10:48 PM 發表

日本漫畫"騎師路途"都有講過人係閘廂入面都覺得有壓迫感, 何況馬?

入閘時段投注額最勁,你詁馬會認為投注額重要啲定隻馬入遲幾十秒重要啲,當然呢啲嘢馬會唔會講出口:ppp:
馬會年年都播日本馬,應總份人又咁勇於改革,佢無理由察覺唔到,詐傻而已:ppp:

作者: 小武士    時間: 27/9/2009 10:56 PM     標題: 回復 #28 櫻花 的帖子

呢個原因好似俾人篤爆左好耐:yyy:
作者: 西人堅    時間: 27/9/2009 10:58 PM     標題: 回復 #28 櫻花 的帖子

賭到郁到倍率 果 d 入快 d 基本冇影響,
馬會早 d 響話快入, 人地 成堆人 d 寶寶/telebet 入早 d 姐

最撚麻煩係跟飛果 d 人
d 阿叔捕撚住 d 機等到 last 飛先買
頂7住曬後面 攪到排大隊 買唔撚到

依家馬會做咩都俾傳媒帶頭※ ga la,
唔改好過 la
作者: 西人堅    時間: 27/9/2009 11:01 PM     標題: 回復 #25 飛神 的帖子

官台都咁 加埋 d ※※報紙
香港賽馬冇得救 ga la

求其跑場 5班放番黎就話利放 嘈嘈嘈
爆到段 21.xx 就唔x駛黎到5班 la

作者: 櫻花    時間: 27/9/2009 11:05 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 27/9/2009 10:58 PM 發表
賭到郁到倍率 果 d 入快 d 基本冇影響,
馬會早 d 響話快入, 人地 成堆人 d 寶寶/telebet 入早 d 姐

最撚麻煩係跟飛果 d 人
d 阿叔捕撚住 d 機等到 last 飛先買
頂7住曬後面 攪到排大隊 買唔撚到

依家馬 ...

你推論可能 對, 但馬會 唔會冒呢個險,萬一錯左無得返轉頭.
如果早10幾年投注高峰期,就有較大機會改. 現在人窮志短做起事來就會步步為營:ppp:
作者: 西人堅    時間: 27/9/2009 11:15 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 27/9/2009 11:05 PM 發表

你推論可能 對, 但馬會 唔會冒呢個險,萬一錯左無得返轉頭.
如果早10幾年投注高峰期,就有較大機會改. 現在人窮志短做起事來就會步步為營:ppp:

冇計, 仲未過 包底期, 一x街 就大獲, 回扣都未敢 取消
加埋個保守教徒特首, 冇空間搏

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0