標題: 蔡明紹贏國慶杯 [打印本頁]

作者: lovexjapan08    時間: 1/10/2009 04:44 PM     標題: 蔡明紹贏國慶杯

真係希望騎練可以更上一層樓,尤其係蔡明紹,出道唔夠一年贏三級賽
作者: 帶來吉利    時間: 1/10/2009 05:49 PM

e場發揮最好 必定 友誼至上
咁夠膽留到咁後
直路 完全等埋欄上

唔睇報紙
睇佢打鞭 成個杜利來咁:jjjj:
作者: 週日寧靜    時間: 1/10/2009 09:06 PM

QUOTE:
原帖由 帶來吉利 於 1/10/09 05:49 PM 發表
e場發揮最好 必定 友誼至上
咁夠膽留到咁後
直路 完全等埋欄上

唔睇報紙
睇佢打鞭 成個杜利來咁:jjjj:

梁家俊呢場真好o野:gggg:

上次金碧亮馬左搵右搵搵到個位穿上黎贏馬:jjjj:一樣好好睇

作者: 李澤楷    時間: 1/10/2009 10:44 PM

告仔真係好鍚蔡明紹:fff: .
徐君禮出番黎會唔會變左過街:lll:
作者: 大黃蜂    時間: 1/10/2009 11:07 PM

佢騎馬的確係堅,
好多馬都因為佢變身:loveliness:

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/10/2009 10:44 PM 發表

作者: 帶來吉利    時間: 1/10/2009 11:17 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/10/2009 10:44 PM 發表

睇下幾時反面啦:fff:
禮哥:zzzz:
作者: 週日寧靜    時間: 1/10/2009 11:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/10/09 10:44 PM 發表

出唔出得番黎都未知:fff: 等呀禮哥通過到尿液測試先再講:fff:

出番黎都要靠自己..仲諗住有個大碼頭可以泊到咩:yyy:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/10/2009 11:31 PM     標題: 回復 #5 大黃蜂 的帖子

但係明紹好少有將下風馬騎成上風馬o既畫面,我覺得讚太多啦~~

今日排劣位o既尖子處理手法又滿唔滿意呢??

佢跑馬唔係放頭,就係走外疊生位....已經完全唔似一個見習生~:ppp:
作者: 神鷹    時間: 2/10/2009 01:25 AM

今日告仔有罵蔡明紹控制唔到再領風騷
告仔要求好高,有時即使贏馬都會話你個樣做唔好
所以嚴師出高徒 徐君禮例外:eee:
作者: 長毛    時間: 2/10/2009 02:22 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/10/2009 11:31 PM 發表
但係明紹好少有將下風馬騎成上風馬o既畫面,我覺得讚太多啦~~

佢跑馬唔係放頭,就係走外疊生位....已經完全唔似一個見習生~:ppp:

被查詢時,見習騎師蔡明紹說,因為預期是場步速慢而「尖子」排大外檔起步,他決定盡可能在早段佔取前列位置,然後留力讓其他馬匹在前面切入。他說,因此他在早段一路催策「尖子」,能夠取得貼欄位置,繼而收慢「尖子」以容許「封面」切入帶頭。他說,「尖子」全程走勢欠順,其後在直路上能催策毫無反應,表現令人失望。他認為「尖子」是日採用的戰術並不適合該駒。練馬師霍利時證實向見習騎師蔡明紹發出的策騎指示,並補充說,因為預期步速會慢,他覺得假如是日「尖子」被迫留後,該駒將需要後追太多。
作者: 馬偉昌    時間: 2/10/2009 10:18 AM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 2/10/2009 02:22 AM 發表

被查詢時,見習騎師蔡明紹說,因為預期是場步速慢而「尖子」排大外檔起步,他決定盡可能在早段佔取前列位置,然後留力讓其他馬匹在前面切入。他說,因此他在早段一路催策「尖子」,能夠取得貼欄位置,繼而收慢 ...

追極都係得個吉
試新野都好呀
作者: 大黃蜂    時間: 2/10/2009 11:41 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/10/2009 11:31 PM 發表

我最欣賞佢gei係d馬好少一入直路就腳軟,
前段點都會留番少少.

作為投注人,
佢gei主要騎法(放頭/外疊生位)令我好舒服wor~
作者: 莫問我是誰    時間: 2/10/2009 11:58 AM

QUOTE:
原帖由 長毛 於 2/10/2009 02:22 AM 發表

被查詢時,見習騎師蔡明紹說,因為預期是場步速慢而「尖子」排大外檔起步,他決定盡可能在早段佔取前列位置,然後留力讓其他馬匹在前面切入。他說,因此他在早段一路催策「尖子」,能夠取得貼欄位置,繼而收慢 ...

原來今次係霍利時判斷錯誤~~今場步速好快呢~
作者: 李澤楷    時間: 2/10/2009 12:02 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 2/10/2009 11:58 AM 發表

原來今次係霍利時判斷錯誤~~今場步速好快呢~

如果唔執行會被打入冷宮:lll:
作者: 莫問我是誰    時間: 2/10/2009 12:05 PM

QUOTE:
原帖由 大黃蜂 於 2/10/2009 11:41 AM 發表
我最欣賞佢gei係d馬好少一入直路就腳軟,
前段點都會留番少少.

作為投注人,
佢gei主要騎法(放頭/外疊生位)令我好舒服wor~

好o既時候當然令你開心,不過明紹都有頗多唔好o既時候,好似上季最經典,騎真龍船同師兄隻銀太陽互燒,賽後比競賽小組警告呢~~

單係呢點當然未算經典,厲害之處,係事隔五日,銀太陽再戰,但係今次換上明紹,同樣又同放頭馬互燒,但奇怪之處,賽後被警告唔係明紹,係練馬師石哥~:yyy:

5日內騎2隻馬去燒人,都係近年罕見~
作者: 莫問我是誰    時間: 2/10/2009 12:08 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 2/10/2009 12:02 PM 發表

如果唔執行會被打入冷宮:lll:

所以好奇怪開心錢點解無事,步速慢成咁竟然放唔到...呢個威廉王子真係~:rrr:

策騎指示仲要係,若果步速快先唔好放頭~
作者: 智弱網民    時間: 2/10/2009 12:14 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 2/10/2009 12:08 PM 發表

所以好奇怪開心錢點解無事,步速慢成咁竟然放唔到...呢個威廉王子真係~:rrr:

策騎指示仲要係,若果步速快先唔好放頭~

隻馬好似推極都無反應:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 2/10/2009 12:18 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 2/10/2009 12:14 PM 發表

隻馬好似推極都無反應:ppp:

呢隻衰野一向都要好大力推先肯走上前,威廉今場太斯文~
作者: 細B    時間: 8/10/2009 12:25 PM

其實蔡生功力去到邊....如果國際賽有機會出場到時就真相大白:lll: :lll:
前日見聖法里試閘都比佢試....唔通聖法里主帥已歸蔡仔??:fff:
作者: 細B    時間: 8/10/2009 12:27 PM

不過個人始終蔡仔同梁家俊唔同....一個放頭勁....一個後上勁....
兩個係國慶盃可以造成單打獨鬥場面....真係好好睇:gggg:
想再睇多次

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0