標題: 騎師榜~ [打印本頁]

作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2009 06:53 PM     標題: 騎師榜~

有無人會估得到,跑左14個賽日,踏入11月,領先群雄o既竟然係楊明綸?

我地o既韋冠軍再度揀錯馬之下,比潘鈍過埋,趺落第7位........

韋達今季究竟可唔可以再做冠軍呢??

今季見習生冠軍又會誰屬呢??相當精彩o既一季~:loveliness:
作者: timothyhin    時間: 1/11/2009 06:56 PM

小楊騎熱門真係幾穩陣:ppp:
無咩驚喜......起碼響到先:ddd:
作者: 您睇我唔到    時間: 1/11/2009 06:57 PM

今日差d5 w:llll:
作者: 李澤楷    時間: 1/11/2009 07:00 PM

蔡生D馬都未郁手:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2009 07:06 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/11/2009 07:00 PM 發表

上星期有郁架...不過手痛力嬴兩場之麻~:fff:

韋冠軍兩大彈藥庫仲有個霍利時又未知幾時動手~~

只係知韋冠軍最近不停跑place~:yyy:
作者: 木奇異    時間: 1/11/2009 07:15 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 1/11/2009 07:00 PM 發表

近季蔡生新馬D質素平均好似差左好多 :ddd::ddd:
作者: Kris    時間: 1/11/2009 07:30 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/11/2009 07:15 PM 發表

近季蔡生新馬D質素平均好似差左好多 :ddd::ddd:

質唔係特別高, 起得慢, 仲要易操傷:ddd:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2009 07:32 PM

我忘記左國際騎師賽其中一個席位,係由上季冠軍擔任呢?還是一樣係由國際賽前,成績最好條鬼佬擔任呢?:aaaa:
作者: thankheavens    時間: 1/11/2009 07:32 PM

我真係估佢唔到呀

我真係估佢唔到呀
作者: 週日寧靜    時間: 1/11/2009 08:23 PM

一諗起達少而家係騎師榜變左中上游騎師..個心笑左出黎:fff:
作者: poiuy    時間: 1/11/2009 08:48 PM

又會咁岩...日本武豐退哂步,,香港個達少又咁岩明顯退步:yyy:
作者: 阿源    時間: 1/11/2009 09:27 PM

近年出道既見習生好嘢,楊明綸,蔡明紹同梁家俊都排TOP10,非常難得.
大家覺得佢地係騎功了得定係D減磅真係好好用:aaaa:
作者: Kris    時間: 1/11/2009 09:47 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 1/11/2009 09:27 PM 發表
近年出道既見習生好嘢,楊明綸,蔡明紹同梁家俊都排TOP10,非常難得.
大家覺得佢地係騎功了得定係D減磅真係好好用:aaaa:

最少自黎海榮一代嘅見習生開始佢地個心態係大膽左, 以前D見習生俾隻熱門佢地跑好多時都數患得患失跑到亂晒大龍.

唔好講初出道已經好sharp嘅蔡明紹, 梁家俊, 今季大進嘅楊明綸贏熱門食菜咁食, 個態度邊忽似個10磅仔?
作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2009 10:43 PM     標題: 回復 #13 Kris 的帖子

雖然明紹咁多人讚,但係由佢初出道到而家,我都仲係唔覺得佢騎功有幾出色,只係覺得佢有一個好師父,無辦法啦,好多人總會將成績同騎功掛勾~~

好似今日o既四win明綸,相信又會好多人跟紅頂白話佢係最強見習生~~

我始終認為家俊先係四個同期見習生最強~~而且同對上兩位師兄君禮,志偉"同時期"比較,我都覺得係有過之而無不及,如果佢可以再減少走位上o既失誤,陣上咁飄忽o既表現~~我深信佢畢業

之後可以同阿滇,海榮爭華人一哥地位~:loveliness:

明紹我始終覺得佢呢d時常走生位o既跑法,係唔適合香港o既競賽環境~~
作者: taxi2003    時間: 1/11/2009 10:46 PM

徐君禮出番黎佢地等收皮啦:tttt: :tttt:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2009 10:47 PM     標題: 回復 #10 週日寧靜 的帖子

達少就唔覺得有退步,只係佢今季泊d碼頭成績麻麻,相反最大敵人柏寶,佢最大拍擋賀賢已經嬴左7場頭馬,連帶佢成績都咁好~~

反而今季有隻黑馬,小鈍鈍,無基本碼頭o既佢咁快有9場頭馬,真係好難得~
作者: 小野伸二    時間: 1/11/2009 11:19 PM

達少騎功無退步既...佢都係做番自己本分:ppp:

隻隻幫你跑岩哂...隻馬無佢都無辦法~~

以前隻隻都會自動波架嘛:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 1/11/2009 11:21 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/11/2009 10:47 PM 發表
達少就唔覺得有退步,只係佢今季泊d碼頭成績麻麻,相反最大敵人柏寶,佢最大拍擋賀賢已經嬴左7場頭馬,連帶佢成績都咁好~~

反而今季有隻黑馬,小鈍鈍,無基本碼頭o既佢咁快有9場頭馬,真係好難得~

但完全唔覺潘頓有贏咁多場:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2009 11:25 PM     標題: 回復 #17 小野伸二 的帖子

今日咁下風都有5個place...已經好有交代啦....你睇下個黑仔杜~:rrr: 真係想打救佢~:bbb:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/11/2009 11:27 PM     標題: 回復 #18 李澤楷 的帖子

呢d咪叫扮豬食老虎~~

不過佢嬴好多馬都係替工馬....今日達少揀錯左太陽能佢先有隻笑談中,隻笑談中上場韋達已經一手摸住,幫隻馬操fit哂~~

仲有尾場秘密行動,唔係昌仔停賽,又唔輪到佢嬴......今季開季幾幸運~
作者: jintinc    時間: 1/11/2009 11:30 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/11/2009 11:27 PM 發表
呢d咪叫扮豬食老虎~~

不過佢嬴好多馬都係替工馬....今日達少揀錯左太陽能佢先有隻笑談中,隻笑談中上場韋達已經一手摸住,幫隻馬操fit哂~~

仲有尾場秘密行動,唔係昌仔停賽,又唔輪到佢嬴......今季開季幾幸運~

佢本身都小停賽:jjjj: :jjjj:
作者: 西人堅    時間: 1/11/2009 11:32 PM

阿4哥鬼咩.....佢 d 馬守好位 ge
前面咁多 -10 -7 輪流做 x 佢
作者: 活力寶蹄    時間: 1/11/2009 11:35 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 1/11/2009 10:46 PM 發表

佢返正生啦..:yyy:
作者: 冼馬田    時間: 2/11/2009 01:57 AM

到韋達畀人低估果陣佢又番生架啦,物極必反﹗
作者: 戶田惠梨香    時間: 2/11/2009 02:06 AM

QUOTE:
原帖由 活力寶蹄 於 1/11/2009 11:35 PM 發表

佢返正生啦..:yyy:

上個月先入長洲探過佢:yyy:
作者: kitchai1228    時間: 2/11/2009 02:13 AM

咁樣先好睇:lll:
作者: 金威    時間: 2/11/2009 03:19 AM

如果戰況仲係咁既話
令季冠軍騎師可能70win 就搞掂
作者: joekwan    時間: 2/11/2009 04:50 AM

跟紅頂白,支持本地薑:loveliness:
作者: kitchai1228    時間: 2/11/2009 12:05 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 1/11/2009 11:25 PM 發表
今日咁下風都有5個place...已經好有交代啦....你睇下個黑仔杜~:rrr: 真係想打救佢~:bbb:

呢個今季都算吧啦:ppp:
作者: sw    時間: 2/11/2009 12:10 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 1/11/2009 10:46 PM 發表

極度同意:abcde:
作者: 莫問我是誰    時間: 2/11/2009 12:35 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 2/11/2009 03:19 AM 發表
如果戰況仲係咁既話
令季冠軍騎師可能70win 就搞掂

跑到國際賽時再總結一次....看看係唔係真係70win攪掂~~

不過d頭馬咁快比d見習生分薄哂,想再有過一百場頭馬都好難羅~
作者: 金威    時間: 2/11/2009 12:54 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 2/11/2009 12:35 PM 發表

跑到國際賽時再總結一次....看看係唔係真係70win攪掂~~

不過d頭馬咁快比d見習生分薄哂,想再有過一百場頭馬都好難羅~

其實好難唔用見習生喎
7-10磅真係好著數
變相左減分
而且就算蘇狄雄, 楊明綸, 蔡明紹
全部都唔差

同埋個人覺得而家普遍跑道都係放頭著數
見習生只要肯放既話
贏馬的機會稍增

記得以前霍達做冠運騎師果屆
印象中好似唔過八十場
所以七十左右, 我諗應該差不多了
作者: 冼馬田    時間: 2/11/2009 01:05 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 2/11/2009 12:54 PM 發表

其實好難唔用見習生喎
7-10磅真係好著數
變相左減分
而且就算蘇狄雄, 楊明綸, 蔡明紹
全部都唔差

同埋個人覺得而家普遍跑道都係放頭著數
見習生只要肯放既話
贏馬的機會稍增

記得以前霍達做冠運 ...

其實純粹係供求問題,相對問題。無可否認梁家俊呢一水四個牌仔係近期比較好0既一批,琴日楊明綸係真係跑得好好。但最重要係因為梁家俊停賽,西洋仔又只得五磅減,楊明綸有十磅0番,又騎得0番,咁梗係用個十磅架啦。到楊明綸得番七磅,梁家俊得番五磅,咪到蘇狄雄上位囉,就係咁簡單。

西洋仔今季成績差左,墮馬或者係其中一個原因,我認為更大原因係佢外線馬少左,方嘉柏都唔借佢寧可借楊明綸咯。

所以呢,今季梁明偉成績好左,道理好簡單,喂,西洋仔出道都未夠一年就得五磅,我不如用個有經驗而仲有三磅0既梁明偉?條數係人都識計,所以梁定華直情當佢係副帥,眼尾都無望過上季呢四個新仔,抵用之餘又可以求賠率呀嘛。

新本地騎師上位值得高興,但唔需要嘩然,就當它是一個普通0既馬場現象,可以跟紅頂白,也可以拗頸,適隨尊便。
作者: 西人堅    時間: 2/11/2009 01:06 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 2/11/2009 01:57 AM 發表
到韋達畀人低估果陣佢又番生架啦,物極必反﹗

等到依家牌仔個個升到 -5
冇曬 -10/-7 la (2年後仲係 -7 好打極有限)
佢肯頂多2年就番生

如果馬會年年都入咁多牌仔
就開始出現惡性循環
一冇 -10 就加加加
唔好話鬼佬, 連 d -2 -3 ge 華將都收得工

再咁落去香港變左日本 ga la

作者: 阿源    時間: 2/11/2009 04:50 PM

睇家俊贏到創惑就知佢有"世紀騎功":jjjjj:
作者: 馬俠    時間: 2/11/2009 05:27 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 2/11/2009 04:50 PM 發表
睇家俊贏到創惑就知佢有"世紀騎功":jjjjj:

之前跑友誼至上  都見到佢d功架:jjjjj:
作者: 君子    時間: 2/11/2009 07:20 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 2/11/2009 13:06 發表

等到依家牌仔個個升到 -5
冇曬 -10/-7 la (2年後仲係 -7 好打極有限)
佢肯頂多2年就番生

如果馬會年年都入咁多牌仔
就開始出現惡性循環
一冇 -10 就加加加
唔好話鬼佬, 連 d -2 -3 ge 華將都收得工 ...

鬼叫中晒毒咩
以前話華人騎師騎熱門真係吾駛吼
而家吾同晒
作者: 君子    時間: 2/11/2009 07:21 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 2/11/2009 17:27 發表

之前跑友誼至上  都見到佢d功架:jjjjj:

係呀
不過佢留有口個d馬 成日留到口"媽媽"
作者: 莫問我是誰    時間: 15/11/2009 10:45 PM

柏寶20場,韋達10場.....好似從來未見過柏寶彈開咁遠~

仲有無得追呀..達少~:zzz:
作者: 武豊    時間: 16/11/2009 06:16 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 15/11/2009 10:45 PM 發表
柏寶20場,韋達10場.....好似從來未見過柏寶彈開咁遠~

仲有無得追呀..達少~:zzz:

達少 :kkkkk:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0