標題: 2009年國泰航空香港國際賽事 獲選馬匹名單(截至2009年11月25日) [打印本頁]

作者: 莫問我是誰    時間: 26/11/2009 02:46 PM     標題: 2009年國泰航空香港國際賽事 獲選馬匹名單(截至2009年11月25日)

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/corporate/racing_news_item.asp?in_file=/chinese/news/news_2009112523541.htm[/iframe]
作者: 莫問我是誰    時間: 26/11/2009 02:57 PM

綠色駿威咩都無跑都可以入選~:zzz:

大摩真係咁貪錢,鳥語花香真係報獎金較高場一哩,還是因為上季創惑已經幫佢嬴左一次短途錦標,所以佢唔希罕再嬴一次呢?寧願走去搏~

最高獎金o既香港盃反而唔滿額~:ddd:

自由好果然同爆冷齊齊上2400~:zzz:
作者: lovexjapan08    時間: 26/11/2009 03:00 PM

香港參戰馬少到嚇人,短途錦標可以見倒好多馬入選唔倒
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 03:27 PM

睇黎傳聞g1馬轉倉真係好大機會係點心:fff:

綠色駿威到時一定要買,新鮮感特佳:tttt:
作者: 西人堅    時間: 26/11/2009 03:40 PM     標題: 回復 #4 您睇我唔到 的帖子

我好想答你個簽名.....
美國佬話 2400 已經叫馬拉松 :yyy: :yyy:
BC 馬拉松 跑2400
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 03:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/11/2009 03:40 PM 發表
我好想答你個簽名.....
美國佬話 2400 已經叫馬拉松 :yyy: :yyy:
BC 馬拉松 跑2400

鬼咩,美國跑黎跑去都係2000,2200:hhhh: 最長好似2800?唔知有冇記錯
我最睇唔慣d人講1400,1600係中距離,1800係長途賽:llll:
作者: 李澤楷    時間: 26/11/2009 03:57 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 26/11/2009 03:46 PM 發表

鬼咩,美國跑黎跑去都係2000,2200:hhhh: 最長好似2800?唔知有冇記錯
我最睇唔慣d人講1400,1600係中距離,1800係長途賽:llll:

貝蒙錦標係跑2400米,但一年有幾多2400米泥地g1?

同埋雖則美國都好多2400米草泥膠沙地g1,但佢地好多時都係讓磅賽.....

咁同澳洲有咩分別:zzz:
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 04:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/11/2009 03:57 PM 發表

同埋雖則美國都好多2400米草泥膠沙地g1,但佢地好多時都係讓磅賽.....

就係跑黎跑去都係1600,1800,2000,2200,2400
泥地多項1900

美國主要都係2000為首本

途程類別:
S 1000米 - 1300米
S(加拿大/美國) 1000米 - 1599米
M 1301米 - 1899米
M(加拿大/美國) 1600米 - 1899米
I 1900米 - 2100米
L 2101米 - 2700米
E 2701米或以上

國際評分解釋

我只係唔明點解中距離係1800-2200會變左做1400-1600,仲有人講係1200:iiiii:
2000,2400果d都算啦,話晒香港最長都係得2400:aaaaaa:
作者: 莫問我是誰    時間: 26/11/2009 04:15 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/11/2009 03:57 PM 發表

美國育馬業都係以早熟,速度為優先...同澳洲o既分別,只係泥草之分~:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 26/11/2009 04:23 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 26/11/2009 04:13 PM 發表

就係跑黎跑去都係1600,1800,2000,2200,2400
泥地多項1900

美國主要都係2000為首本

途程類別:
S 1000米 - 1300米
S(加拿大/美國) 1000米 - 1599米
M 1301米 - 1899米
M(加拿大/美國) 1600米 - 1899 ...

我覺得1600米係中距離唔係唔合理wo.

而家多數係咁分.

1000/1200米,1600米,2000米,2400米,2400米以上.

短,中,長,大長,馬拉松...

係歐洲都仲有2400米以上一級賽,但呢d勝出馬匹大部份將來配種成績會唔會好或者受歡迎?

永利來4勝愛爾蘭聖烈治,詩人作家4勝雅士谷金盃........

水到渠成已經係近年最好果匹:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 26/11/2009 04:25 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/11/2009 04:15 PM 發表

美國育馬業都係以早熟,速度為優先...同澳洲o既分別,只係泥草之分~:zzz:

好多未到3歲都開始退步:iiiii: .
3歲頭跑完肯塔基打比整傷就退役配種:hhhhh:
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 04:28 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/11/2009 04:23 PM 發表

我覺得1600米係中距離唔係唔合理wo.

而家多數係咁分.

1000/1200米,1600米,2000米,2400米,2400米以上.

短,中,長,大長,馬拉松...

係歐洲都仲有2400米以上一級賽,但呢d勝出馬匹大部份將來配種 ...

你果個比較偏美國
我自己定義係
1000-1400短
1600一哩
1800-2200中距離
2400-2600中長
2800以上長距離
去到4000果隻先叫大長:iiiii:
我定義比較偏歐日
作者: 李澤楷    時間: 26/11/2009 04:35 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 26/11/2009 04:28 PM 發表

你果個比較偏美國
我自己定義係
1000-1400短
1600一哩
2400-2600中長
2800以上長距離
我定義比較偏歐日

日本都無4000米平地賽啦:ppp:
作者: DrEAm    時間: 26/11/2009 04:35 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 26/11/2009 04:28 PM 發表

你果個比較偏美國
我自己定義係
1000-1400短
1600一哩
2400-2600中長
2800以上長距離
我定義比較偏歐日

你呢d叫非主流:jjjj:
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 04:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/11/2009 04:35 PM 發表

日本都無4000米平地賽啦:ppp:

當3600果場:iiiii:
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 04:37 PM

QUOTE:
原帖由 DrEAm 於 26/11/2009 04:35 PM 發表

你呢d叫非主流:jjjj:

你like啦:iiiii:
作者: 西人堅    時間: 26/11/2009 04:39 PM     標題: 回復 #12 您睇我唔到 的帖子

依家一到 2800 或以上就叫大長 ga la

你贏聖烈治 配種唔受歡迎 ge
作者: 李澤楷    時間: 26/11/2009 04:45 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 26/11/2009 04:36 PM 發表

2400米up係日本算係有出路:ppp: .
對比歐洲贏果d聖烈治真係價值只係得個跑字,對配種價錢無咩幫助,無論聖烈治大賽,皇家橡樹大賽,雅士谷金盃,嘉登大賽.
贏左或者近呢d唔係繼續跑就係賣去澳洲繼續跑:ppp: .

所以2400米up一律group埋一齊其實係最好不過:ppp:
作者: 西人堅    時間: 26/11/2009 04:47 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 26/11/2009 04:36 PM 發表

日本都 cut 左場 3000m OP la....
唐加士打杯 變左泥地1600下 1800m
作者: 西人堅    時間: 26/11/2009 04:47 PM     標題: 回復 #18 李澤楷 的帖子

西方駿馬 同 詩人作家都去左配跳欄 :ppp:
作者: 神鷹    時間: 26/11/2009 04:52 PM

估唔到寶琢紀念冠軍都要落選....
作者: 新水星    時間: 26/11/2009 04:53 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/11/2009 04:45 PM 發表

2400米up係日本算係有出路:ppp: .
對比歐洲贏果d聖烈治真係價值只係得個跑字,對配種價錢無咩幫助,無論聖烈治大賽,皇家橡樹大賽,雅士谷金盃,嘉登大賽.
贏左或者近呢d唔係繼續跑就係賣去澳洲繼續跑:ppp: .
...

密州怨曲配都冇得配:yyy:
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 04:54 PM

我只係講分路程,冇講到去配種問題:zzzz:
3000場op cut左都係你講先知

但講到配種,令我想起Delta Blues:iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 26/11/2009 04:55 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/11/2009 04:47 PM 發表

詩人作家唔係3歲傷左而家未必係配跳欄馬:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 26/11/2009 05:01 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 26/11/2009 04:54 PM 發表
我只係講分路程,冇講到去配種問題:zzzz:
3000場op cut左都係你講先知

但講到配種,令我想起Delta Blues:iiiii:

我明白,只係用配種價值黎分路程都係一種方法黎.

1000,1600,2000,2400,3200,4000.

只係2400米以上無論美國.澳洲都好少.

咁強梗分開3200米同4000米我個人就覺得唔係咁實際:ppp: .

當然你有你的理論同想法分法我地都唔會話你錯既:ppp:
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 05:04 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 26/11/2009 05:01 PM 發表

我明白,只係用配種價值黎分路程都係一種方法黎.

1000,1600,2000,2400,3200,4000.

只係2400米以上無論美國.澳洲都好少.

咁強梗分開3200米同4000米我個人就覺得唔係咁實際:ppp: .

當然你有你 ...

咁基本上3200,3600,4000到左哩個距離係冇咩分別,哩點我都認同
作者: 莫問我是誰    時間: 26/11/2009 05:36 PM

不過其實每個地方叫法都唔同~~我無記錯,外國好似係1000~1400先叫短途,1600~2000叫中距離,2200~2800先叫長途,3000以上先係大長途~
作者: 您睇我唔到    時間: 26/11/2009 05:50 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 26/11/2009 05:36 PM 發表
不過其實每個地方叫法都唔同~~我無記錯,外國好似係1000~1400先叫短途,1600~2000叫中距離,2200~2800先叫長途,3000以上先係大長途~

同心目中差不多:tttt:
作者: ユюユ    時間: 27/11/2009 12:03 AM     標題: ユюユ國際賽初步心水提供

短:
熱爆景點+阿帕奇貓+蓮華生輝
三隻鐵三角完全唔駛解釋:eee:  
其他馬完全睇都唔駛睇:eee:

哩:
好爸爸部署同上年完全一樣
贏梗冇得輸:gggg:
再領風騷單Q冇走雞:jjjj:
冷腳要亞歷山大:lll:
大摩兩隻同埋隻勝眼光入到三甲嚝鷛|係零:zzz:

盃:
萬千景象百威勝龍虎鬥之局:gggg:
希臘寶馬第三勢力,冷門可留意美酒皇后:gggg:
閒話一句必入三甲不過係由尾數上鶧:fff:
總之呢場外隊贏哂唔_駛解釋:lll:

瓶:
全日穩膽當然躍升:ccccc:
擺明贏哂:jjjj:
自由好深不見底,死Q格:loveliness:
網絡電郵紫月光可以做QT腳:qqq:
爆冷當然入到三甲嚝鷛|係零:fff:

作者: ryhme1    時間: 27/11/2009 12:05 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 27/11/2009 12:03 AM 發表
短:

哩:
大摩 ...

佢tip咁多隻搞到我諗緊個d 亂晒:sss:
得場一哩叫明朗少少
作者: 木奇異    時間: 27/11/2009 12:07 AM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 27/11/2009 12:03 AM 發表
短:

哩:
大摩 ...

一返黎就落咁大段預言 :iiiii::iiiii:
作者: 萬事盈    時間: 27/11/2009 12:11 AM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 26/11/2009 04:47 PM 發表

呢兩隻應該比澳紐丫嘛:ccc:
作者: 萬事盈    時間: 27/11/2009 12:12 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 27/11/2009 12:03 AM 發表
短:

哩:
大摩 ...

多謝伊伊:iiiii:
兄弟們,識做啦:fff:
作者: souphen    時間: 27/11/2009 12:33 AM

QUOTE:
原帖由 萬事盈 於 27/11/2009 12:12 AM 發表

多謝伊伊:iiiii:
兄弟們,識做啦:fff:

唉 大摩又可以屈機

伊伊不嬲反大摩 :fff: :fff:

唔通同一世界 同 創惑一q返 :ppp:  ?

鳥語花香1600無問題啦 :yyy: :yyy:

閒話一句 新馬王 :iiiii: :iiiii:  ?

爆冷上2400 都嬴 ? :iiiii: :iiiii:
作者: 萬事盈    時間: 27/11/2009 12:48 AM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 27/11/2009 12:33 AM 發表

唉 大摩又可以屈機

爆冷上2400 都嬴 ...

跑完返黎記得多謝伊伊呀:yyy: :fff:
作者: sw    時間: 27/11/2009 12:52 AM

QUOTE:
原帖由 souphen 於 27/11/2009 12:33 AM 發表

唉 大摩又可以屈機

爆冷上2400 都嬴 ...

真係廢夾遜+大魔最佳收購:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 27/11/2009 01:11 AM

伊伊好鍾意反口,之前話日本有$收機會係0
結果而家3隻都要搵2隻:fff:
作者: poiuy    時間: 27/11/2009 08:28 AM

QUOTE:
短:

哩:
大摩 ...

:sss: :sss:
作者: 李澤楷    時間: 27/11/2009 10:21 AM

QUOTE:
原帖由 sw 於 27/11/2009 12:52 AM 發表

真係廢夾遜+大魔最佳收購:yyy:

大魔都係呢1-2年.

廢sir就20幾年:fff:
作者: asiadragon    時間: 27/11/2009 11:13 AM

飛鷹山          郭克          快操          31.6 26.9 23.7 (1.22.2) 勞愛德

替工??:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 27/11/2009 11:34 AM

阿加汗又會肯派兩隻賽績咁靚o既馬女來香港?連埋征日隻莎莉雅....阿加汗東征部隊少有地咁悅目~~

海都之星又多左好多後宮~
作者: 金威    時間: 27/11/2009 12:05 PM

阿帕奇貓今年再黎過
會唔會令香港失落衛冕既錦標呢
作者: 您睇我唔到    時間: 27/11/2009 01:07 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 27/11/2009 12:05 PM 發表
阿帕奇貓今年再黎過
會唔會令香港失落衛冕既錦標呢

佢今年贏左我今季唔賭馬:wwww:
作者: neeDu    時間: 27/11/2009 04:19 PM

QUOTE:
短:

哩:
大摩 ...

冇喇冇喇:iiiii: :iiiii:
作者: 小野伸二    時間: 29/11/2009 02:50 AM

e...點解無左莫問之前話入硬選既點心既:yyy: :yyy:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0