標題: 金莎軒錦標可能改跑草地 [打印本頁]

作者: 馬俠    時間: 1/12/2009 01:35 PM     標題: 金莎軒錦標可能改跑草地

杜拜財政危機,會否影響明年 1月 28日開始,在新建成的美丹馬場舉行的杜拜國際賽嘉年華及 3月 27日舉行的世界盃賽馬日,

目前仍是未知之數。不過有消息傳出,杜拜賽馬會正研究是否將世界盃賽日的金莎軒錦標途程改為 1200米草地直路賽,

因為美丹馬場採用另一款性質不同的膠沙,名為 Tapeta跑道,取代泥地跑道,由於膠沙跑道在草地跑道內,

不能再舉辦 1200米泥地直路賽,如果改跑草地肯定吸引多些香港馬遠征。

from:生果
作者: Running    時間: 1/12/2009 01:37 PM     標題: 回復 #1 馬俠 的帖子

咁嘅話分分鐘引到大把短途馬過去:fff:
作者: 飛龍    時間: 1/12/2009 01:40 PM

改左幸運駿駒真係要等退役:ggg:
作者: iamjack    時間: 1/12/2009 01:43 PM

QUOTE:
原帖由 飛龍 於 1/12/2009 01:40 PM 發表
改左幸運駿駒真係要等退役:ggg:

如果 幸運駿駒 真係想拎番1,2場國際賽 ... 下年可以真係考慮下去日本跑d G2,3 , 近近地 ...

(下年日本中央競馬的級際賽將全部昇格為國際級際賽)

雖然 , 機會似乎不大 ...

:sss:
作者: 您睇我唔到    時間: 1/12/2009 01:45 PM

1200草,香港馬未必大優勢,氣量成疑
一口氣跑1200直路,港馬可能唔慣:hhh:
作者: 莫問我是誰    時間: 1/12/2009 01:51 PM

我比較關心d獎金會唔會大幅下降~:yyy:
作者: Running    時間: 1/12/2009 01:52 PM     標題: 回復 #5 您睇我唔到 的帖子

如果跑開1400嘅馬我覺得值得一試:jjjj:

反正跑一大段直路都要講求爆炸力及氣量,直頭當佢1400米咁跑!:tttt:
作者: 您睇我唔到    時間: 1/12/2009 01:54 PM

我怕d馬仔以為自己跑緊1000

今日新聞話杜拜出現一d俾人遺棄o既馬,係某個猶長
仲講世界盃,話各界都擔心今年:yyy:
作者: Running    時間: 1/12/2009 02:03 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 1/12/2009 01:54 PM 發表
我怕d馬仔以為自己跑緊1000

今日新聞話杜拜出現一d俾人遺棄o既馬,係某個猶長
仲講世界盃,話各界都擔心今年:yyy:

咁呢啲賽事都有品牌贊助,官方實際上出嘅錢都唔會太多。

當然如果連贊助商都縮水嘅話,咁就.....:fff:
作者: 李澤楷    時間: 1/12/2009 02:13 PM

岩啦,年年歐洲都大把草地馬走黎跑呢場,不如索性變成草地:fff:
作者: 好爸爸    時間: 1/12/2009 04:12 PM

其實點解一定要跑直路賽:llll:
作者: 您睇我唔到    時間: 1/12/2009 04:34 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 1/12/2009 02:03 PM 發表

咁呢啲賽事都有品牌贊助,官方實際上出嘅錢都唔會太多。

當然如果連贊助商都縮水嘅話,咁就.....:fff:

阿聯猶航空...:cccc:
作者: 您睇我唔到    時間: 1/12/2009 04:36 PM

QUOTE:
原帖由 好爸爸 於 1/12/2009 04:12 PM 發表
其實點解一定要跑直路賽:llll:

歐洲短途直路原因
場大,直路長,起步點唔好:aaa:
作者: dennis2299    時間: 1/12/2009 04:50 PM

幸運駿駒:ooo:
作者: yuricylau    時間: 1/12/2009 07:45 PM

最開心嘅會唔會係澳洲~:yyy:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0