標題: 一代猛將,光榮勇退 [打印本頁]

作者: 您睇我唔到    時間: 8/12/2009 05:04 PM     標題: 一代猛將,光榮勇退

Kinane set to bow out of saddle on a high By Brian Fleming 8:01PM 7 DEC 2009
MICK KINANE, whose profile has never been higher thanks to his stunningly successful partnership with Sea The Stars, looks set to follow that brilliant colt into retirement.

It emerged on Monday evening that an announcement to that effect may be imminent, although Kinane could not be contacted on hisway home from Japan, where he rode at the weekend.

The 50-year-old jockey rebuffed questions on retirement that inevitably arose when Sea The Stars signedoff his dazzling career by winning his final race, the Prix de l'Arc de Triomphe, in Paris eight weeks ago.

The highly celebrated rider said he wanted to fulfil commitments in South Africa and Japan, both of which are now gone, before entering any discussions about his future.

冇機會睇佢騎爆冷,可惜

First of three: winning the 1989 Prix de l'Arc de Triomphe on Carroll House

Head of affairs: landing his first Derby on Commander In Chief in 1993

One and only: tasting Melbourne Cup success with Vintage Crop in 1993

Headline-grabber: getting Saratoga Springs up in 1997 Racing Post Trophy

And another: gaining his second Arc success aboard Montjeu in 1999

Easy does it: pulling clear of Golan aboard Galileo in the 2001 Derby

Ebor glory: landing the York highlight on Mediterranean in 2001

Short-head success: winning the 2001 Dewhurst on Rock Of Gibraltar

Outshining his rivals: steering Hawk Wing to victory in the 2002 Eclipse

Turf kings: winning the Breeders' Cup Turf on High Chaparral in 2002. The duo completed back-to-back wins in 2003 when dead-heating with Johar

Cream of the crop: winning the 2004 Irish Champion Stakes on Azamour

Looking good: partnering George Washington to QEII glory in 2006

Dream team: another Classic moment on Sea The Stars in the 2009 Derby

Out on a high: landing his third Arc on Sea The Stars's swansong in 2009

靳能策騎的香港代表「爆冷」,勇奪二○○七年愛彼錶女皇盃。

「步步穩」在勒能胯下,勇奪冠軍一哩賽錦標。

「計得精彩」(9號)在靳能胯下後上摘下香港盃。

作者: 春田花花幼稚園    時間: 8/12/2009 06:18 PM

雲中龍:rrr:
作者: 李澤楷    時間: 8/12/2009 06:19 PM

QUOTE:
原帖由 春田花花幼稚園 於 8/12/2009 06:18 PM 發表
雲中龍:rrr:

馬會為左佢del哂雲中龍事件:ppp:
作者: 春田花花幼稚園    時間: 8/12/2009 06:27 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 8/12/2009 06:19 PM 發表

馬會為左佢del哂雲中龍事件:ppp:

唔代表冇發生過:bbb:
作者: kitchai1228    時間: 8/12/2009 10:52 PM

佢騎後上放頭馬同樣精彩:ccccc::ccccc:
咁就退休,有騎功既買少見少:sss: :ooo:
作者: 李澤楷    時間: 8/12/2009 10:53 PM

QUOTE:
原帖由 春田花花幼稚園 於 8/12/2009 06:27 PM 發表

唔代表冇發生過:bbb:

即係你有參與,而且為數不少:ppp:
作者: 真誇張!嵩哥    時間: 8/12/2009 11:42 PM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 8/12/2009 10:52 PM 發表
佢騎後上放頭馬同樣精彩:ccccc::ccccc:
咁就退休,有騎功既買少見少:sss: :ooo:

用真功夫騎真功夫:fff:
快活谷都可能一條直路殺晒 成隻精梳王咁 真係經典:loveliness:
作者: 冼馬田    時間: 9/12/2009 12:34 AM

靳能叔係一代騎神﹗致敬﹗:aaa:
作者: horsefai    時間: 9/12/2009 01:13 AM

唔知會唔會轉做練馬師呢
作者: antony_fai    時間: 9/12/2009 01:26 AM

能叔
我偶像:loveliness:
作者: joekwan    時間: 9/12/2009 07:32 AM

埋尾都有隻sea the star比佢,一代名將都有完美既結局:ccccc:
作者: 武豊    時間: 9/12/2009 11:10 AM

懷念, 可惜引退前未有機會來香港騎多次
作者: lovexjapan08    時間: 9/12/2009 11:22 AM

2002年香港杯,靳能騎計得精彩,慢步速之下成功幫計得精彩爆出冷門
當時令人熱烈討論
作者: 金威    時間: 9/12/2009 11:24 AM

如果遲多一個星期退役咪好囉

再騎多次爆冷就好了
作者: 李澤楷    時間: 9/12/2009 11:58 AM

QUOTE:
原帖由 真誇張!嵩哥 於 8/12/2009 11:42 PM 發表

用真功夫騎真功夫:fff:
快活谷都可能一條直路殺晒 成隻精梳王咁 真係經典:loveliness:

仲要係安哥既,真係使出200%力:zzz:
作者: ユюユ    時間: 24/12/2009 02:12 AM     標題: 名師?笑___死人

一代"經典"策騎
[youtube]f2qfz737vyg[/youtube]
名師阿呵:hhhh: :hhhh: :hhhh:

都係呢場順眼好多
[youtube]4VaKj3JjfWk[/youtube]
:gggg:

作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 08:29 AM

雲中龍:fff:
作者: 木奇異    時間: 24/12/2009 09:33 AM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 24/12/2009 02:12 AM 發表
一代"經典"策騎
f2qfz737vyg
名師阿呵:hhhh: :hhhh: :hhhh:

都係呢場順眼好多
4VaKj3JjfWk
:gggg:

佢有今日成就真係多得你唔少GA伊神 :iiiii::iiiii:
作者: 內閃    時間: 24/12/2009 09:46 AM     標題: 靳能決戰告東尼

http://www.youtube.com/watch?v=Wlwr313HWOU&feature=related

:jjjj:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 09:59 AM

不過學鋼煉話齋.

等價交換,能叔都算功多過過既:lll: .

我地應該多多欣賞佢既精彩策騎:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 10:01 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/12/2009 09:33 AM 發表

佢有今日成就真係多得你唔少GA伊神 :iiiii::iiiii:

唔係能叔做馬,雲中龍就唔會落入賓佬手上,就唔會整怒馬會攪到要踢走佢換入卓普咸,咁之後就唔會發生新年代事件:fff:
作者: scorch85    時間: 24/12/2009 10:15 AM

累白波個單真係唔駛講啦,搵黃生呢d外行人搞馬會真係:hhhh: :hhhh: :hhhh:

不過我依家印象都幾模糊下.雲中龍初出都有成1x倍,咁有分頭點解都仲要做馬:aaaa:

順便幫能叔洗下底先:loveliness:

[youtube]DAERSInJWFc[/youtube]
作者: 冼馬田    時間: 24/12/2009 10:43 AM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 24/12/2009 09:46 AM 發表
http://www.youtube.com/watch?v=Wlwr313HWOU&feature=related

:jjjj:

靳能鬥告東尼好似0係utube仲有一段片,果場係0的谷草黎,告東尼係騎喜寶駒,靳能果隻就唔記得勒,但都係靳能鬥贏﹗

p.s.而家我先知原來羅富全騎過及時而出﹗妖,如果而家有人彈0的騎師騎馬騎得屎,我諗我一定會畀羅富全呀、麥求恩呀0的片過佢地睇﹗話人騎得屎,到底你見過真正0既屎未呀?:uuu: ﹗你睇完羅富全騎馬先講啦﹗:eee: :eee:
作者: 冼馬田    時間: 24/12/2009 10:51 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/12/2009 09:59 AM 發表
不過學鋼煉話齋.

等價交換,能叔都算功多過過既:lll: .

我地應該多多欣賞佢既精彩策騎:zzz:

同埋又補一句呀,而家成日話人拉馬拉馬,你當年有冇買雲中龍初出果次呀?:loveliness: 呢0的先叫真正拉馬嘛﹗:eee: :eee:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 10:58 AM

QUOTE:
原帖由 scorch85 於 24/12/2009 10:15 AM 發表
累白波個單真係唔駛講啦,搵黃生呢d外行人搞馬會真係:hhhh: :hhhh: :hhhh:

不過我依家印象都幾模糊下.雲中龍初出都有成1x倍,咁有分頭點解都仲要做馬:aaaa:

順便幫能叔洗下底先:loveliness:

DAERSInJWFc

楊明綸隻鴻霸之星夠十幾廿倍咪一樣照做:zzz: .
做俾人地贏都係做馬姐:yyy:
作者: ユюユ    時間: 24/12/2009 11:19 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/12/2009 10:01 AM 發表

唔係能叔做馬,雲中龍就唔會落入賓佬手上,就唔會整怒馬會攪到要踢走佢換入卓普咸,咁之後就唔會發生新年代事件:fff:

呢曮}叫劣幣驅逐良幣囉:hhhh:
難怪香港馬會自呢年之後不斷向下:bbb:
作者: 內閃    時間: 24/12/2009 11:21 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 24/12/2009 10:43 AM 發表

靳能鬥告東尼好似0係utube仲有一段片,果場係0的谷草黎,告東尼係騎喜寶駒,靳能果隻就唔記得勒,但都係靳能鬥贏﹗

p.s.而家我先知原來羅富全騎過及時而出﹗妖,如果而家有人彈0的騎師騎馬騎得屎,我諗 ...

好似係天使神騎.....
羅富全曾經有段時期幫到手架, 最記得中佢隻跨國商人搭瀟洒舞士條 Q.....:fff:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 11:29 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 24/12/2009 11:19 AM 發表

呢曮}叫劣幣驅逐良幣囉:hhhh:
難怪香港馬會自呢年之後不斷向下:bbb:

你買左1皮w係雲中龍身上?:ppp:
作者: 內閃    時間: 24/12/2009 11:32 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/12/2009 11:29 AM 發表

有時D野唔需要問到咁白既.....:ppp:
作者: ユюユ    時間: 24/12/2009 11:33 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/12/2009 11:29 AM 發表

當年冇咁多
不過都成五舊:bbb:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 11:39 AM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 24/12/2009 11:32 AM 發表

有時D野唔需要問到咁白既.....:ppp:

針唔吉到肉都唔痛:ppp: .
不過當年我對呢件事件就無咩印象.
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 11:40 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 24/12/2009 11:33 AM 發表

當年冇咁多

中左有5皮:zzz: .
咁又係既,方駿暉當年係有資格身上訓左2舊都大吵大鬧:yyy:
作者: 冼馬田    時間: 24/12/2009 11:40 AM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 24/12/2009 11:21 AM 發表

好似係天使神騎.....
羅富全曾經有段時期幫到手架, 最記得中佢隻跨國商人搭瀟洒舞士條 Q.....:fff:

佢有一期係愛倫主帥﹗:yyy:
作者: 西人堅    時間: 24/12/2009 11:47 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 24/12/2009 10:51 AM 發表

同埋又補一句呀,而家成日話人拉馬拉馬,你當年有冇買雲中龍初出果次呀?:loveliness: 呢0的先叫真正拉馬嘛﹗:eee: :eee:

le d 先係真正高手 :yyy:
騎功一流, 拉馬一流
兩樣都石破天驚 :abcde: :iiii: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 24/12/2009 11:49 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/12/2009 10:01 AM 發表

賓康佢又唔抵幫 ge
響美國都可以用藥用到停牌,
又真係離譜左 d :yyy: :yyy:
作者: 馬俠    時間: 24/12/2009 12:49 PM

靳能叔:sss:

好鐘意佢騎馬d英姿
作者: taxi2003    時間: 24/12/2009 12:55 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/12/2009 11:47 AM 發表

騎功一流, 拉馬一流

驃叔好就好在話知你獅王係hk馬迷遇像都照鬧:ccccc: :ccccc:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 02:35 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 24/12/2009 12:55 PM 發表

驃叔好就好在話知你獅王係hk馬迷遇像都照鬧:ccccc: :ccccc:

方生佢都係話知你蘇仔係hk馬迷偶像都照鬧:fff: .
不過先決條件係佢有冇買到:zzz:
作者: taxi2003    時間: 24/12/2009 02:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 24/12/2009 02:35 PM 發表

方生佢都係話知你蘇仔係hk馬迷偶像都照鬧:fff: .
不過先決條件係佢有冇買到:zzz:

冇買=預左佢會蝕:fff: :fff:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 02:38 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 24/12/2009 12:49 PM 發表
靳能叔:sss:

好鐘意佢騎馬d英姿

佢d鞭打橫可以合法地阻人:fff:
作者: 李澤楷    時間: 24/12/2009 02:39 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 24/12/2009 02:36 PM 發表

冇買=預左佢會蝕:fff: :fff:

蔡神仙呢隻有=上場果隻輸左只係唔適合谷草:fff:.

否則就話今日蔡神仙全日無影:fff:
作者: 木奇異    時間: 24/12/2009 04:11 PM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 24/12/2009 11:33 AM 發表

當年冇咁多

原來你當年五舊就搞到人地拉馬 :iiiii::iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 25/12/2009 09:44 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/12/2009 11:49 AM 發表

賓康佢又唔抵幫 ge
響美國都可以用藥用到停牌,
又真係離譜左 d :yyy: :yyy:

或者又係唔合作攪到明明可以PASS變做FAIL:zzz:
作者: 李澤楷    時間: 25/12/2009 09:46 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/12/2009 11:47 AM 發表

騎功一流, 拉馬一流

韋達,戴勝,白德民都要叫靳能做師父:zzz: .

可以明目張膽做馬而令到大部份評馬人及馬迷忘記仲要當佢係英雄:fff:
作者: Kris    時間: 25/12/2009 09:46 PM     標題: 回復 #35 西人堅 的帖子

唔知嘅以為肥佬賓康個正職係藥劑師添...
作者: ユюユ    時間: 25/12/2009 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/12/2009 04:11 PM 發表

:bbb: 凸
作者: ryhme1    時間: 25/12/2009 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 25/12/2009 10:51 PM 發表

:bbb: 凸

:iiii:

:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 29/12/2009 12:04 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 24/12/2009 04:11 PM 發表

能叔為左千萬先拉馬,同伊神無咩關係既,伊神果5舊只係唔好彩惠澤社群:fff:
作者: nathanxhim    時間: 29/12/2009 01:45 PM

QUOTE:

騎功一流, 拉馬一流

睇唔出佢拉馬一流:fff:
拉到咁:fff:
d牌仔都拉得好過佢

作者: taxi2003    時間: 29/12/2009 01:48 PM

QUOTE:
原帖由 nathanxhim 於 29/12/2009 01:45 PM 發表

睇唔出佢拉馬一流:fff:
拉到咁:fff:
d牌仔都拉得好過佢

蘇狄雄呢方面一流頂:jjjjj: :jjjjj:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0