標題: 經典一哩的前瞻 [打印本頁]

作者: iamjack    時間: 13/12/2009 09:01 PM     標題: 經典一哩的前瞻

今日 締造美麗 順利勝出 , 如無意外 經典一哩 應可以出場

喜勁飛 再勝 , 相信可以增至90分水平 ...

陽明好好 今日首次增程 , 重磅外檔下表現仍算接近 , 未來會否部署經典一哩?

暫時看 , 今屆的 經典一哩 的戲碼應相當之強

除以上3駒外 , 當然還有 至勇威龍

另一方面 , 今年亦有不少高分自購馬來港 , 如 魔法幻影 , 威利旺旺 , 快人快語 , 奪寶 , 怡喜 等等

暫時看 , 今屆要奪得 經典一哩 的入場卷 , 相信90分以上是少不了 ...

:ddd:
作者: 小野伸二    時間: 13/12/2009 09:07 PM

你當我正本仁心死既\_/
作者: iamjack    時間: 13/12/2009 09:08 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 13/12/2009 09:07 PM 發表

剛剛諗唔起 ... :yyy:

不過 , 今日牠的表現也相當不俗 ... 只要保持健康 ... 應該可以扶搖直上

:eee:
作者: Kris    時間: 13/12/2009 09:09 PM     標題: 回復 #2 小野伸二 的帖子

快D加程啦, 好期待佢俾老美KO
作者: 小野伸二    時間: 13/12/2009 09:10 PM     標題: 回復 #4 Kris 的帖子

係締造美麗一刻:fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:22 PM

金獅威將:zzz:
作者: Kris    時間: 13/12/2009 09:25 PM     標題: 回復 #6 莫問我是誰 的帖子

呢隻冇事冇幹好快過百分, 實有得跑, 睇咗3場覺得隻馬要跑多少形勢
作者: yuricylau    時間: 13/12/2009 09:27 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 13/12/2009 09:25 PM 發表
呢隻冇事冇幹好快過百分, 實有得跑, 睇咗3場覺得隻馬要跑多少形勢

第2隻確叻迅??
作者: lovexjapan08    時間: 13/12/2009 09:29 PM

締造美麗真係哥蘭名駒後代最好的一隻,同父馬無一隻係高班上位

希望呢隻可以跑倒打比或者一哩賽事,但係短途賽會唔會仲勁呢,始終澳紐馬
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:31 PM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 13/12/2009 09:25 PM 發表

起碼唔好跑貼欄,變速力又唔係特別快,轉直路要及早望先可以不斷加速,非常似隻競駿精英,一味靠大步,一定有增程空間~
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 09:36 PM

至勇威龍哩幾場睇佢跑得一般
是否被高估:vvv:
相反我會留意隻雨電風雷同綠色駿駒
特別雨電風雷,相信下場或下年會勁好多:cccc:
作者: KLINSMANN    時間: 13/12/2009 09:37 PM

披星戴月
作者: 莫問我是誰    時間: 13/12/2009 09:41 PM

真係唔對路,愈數愈多隻....上年最低分係86分o既按得快先o岩o岩入選...今年要幾多分先入選?

連細馬房o既俊偉哥都有活力飛駒,好友福係可以跑~:ppp:
作者: asiadragon    時間: 13/12/2009 09:42 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 09:41 PM 發表
真係唔對路,愈數愈多隻....上年最低分係86分o既按得快先o岩o岩入選...今年要幾多分先入選?

我估至少90分
作者: 李澤楷    時間: 13/12/2009 09:43 PM

最緊要健康.
唔係咩都假.
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 09:44 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/12/2009 09:41 PM 發表

數黎數去又咪1200-1600馬居多:tttt:
作者: iamjack    時間: 13/12/2009 09:45 PM

QUOTE:

超無運的一駒 ... 塞了都好幾次 :yyy: :sss:
作者: taxi2003    時間: 13/12/2009 09:46 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 13/12/2009 09:45 PM 發表

超無運的一駒 ... 塞了都好幾次 :yyy: :sss:

睇落唔塞都係咁上下:ppp: :ppp:
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 09:51 PM     標題: 回復 #13 莫問我是誰 的帖子

都係果句.....鄭俊偉 le d 19 都贏G1 我乜都得 :yyy:
作者: taxi2003    時間: 13/12/2009 09:52 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 09:51 PM 發表
都係果句.....鄭俊偉 le d 19 都贏G1 我乜都得 :yyy:

D新馬同文良比有得揮:yyy: :yyy:
作者: Kris    時間: 13/12/2009 09:52 PM     標題: 回復 #19 西人堅 的帖子

佢舊老闆都未贏過GI, 佢算老幾?
作者: raulwong1    時間: 13/12/2009 09:53 PM

比隻富高勝佢玩都搞到咁~!
佢同安哥比唔差太遠ja~!!!!!
作者: iamjack    時間: 13/12/2009 09:54 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 13/12/2009 09:52 PM 發表

D新馬同文良比有得揮:yyy: :yyy:

http://www.hkjc.com/chinese/racing/horse.asp?HorseNo=J210

差d唔記得呢匹馬既存在 ...

:yyy:
作者: lovexjapan08    時間: 13/12/2009 10:02 PM

除左呢隻,唔好唔記得仲有隻百喜昇騰,縮程都可能得架
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 10:05 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 09:51 PM 發表

佢如果贏到lg2,3我都叫聲佢大爺啦:eee:
作者: 自由雨滇行    時間: 13/12/2009 10:12 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 13/12/2009 10:05 PM 發表

佢如果贏到lg2,3我都叫聲佢大爺啦:eee:

安爺贏過G3:fff:
佢唔會連安爺既成就都無掛
作者: 自由雨滇行    時間: 13/12/2009 10:13 PM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 13/12/2009 10:02 PM 發表
除左呢隻,唔好唔記得仲有隻百喜昇騰,縮程都可能得架

確叻迅~
作者: 您睇我唔到    時間: 13/12/2009 10:15 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 13/12/2009 10:12 PM 發表

安爺贏過G3:fff:
佢唔會連安爺既成就都無掛

安哥都叫做擁有過歷史馬王
都仲有高班馬黃鑽石,賤進偉有咩:tttt: 只有綠燈?啡燈?
作者: taxi2003    時間: 13/12/2009 10:17 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 13/12/2009 10:15 PM 發表

安哥都叫做擁有過歷史馬王
都仲有高班馬黃鑽石,賤進偉有咩:tttt: 只有綠燈?啡燈?

馬主精英,好友福一出WIN後就:yyy: :yyy:
作者: 西人堅    時間: 13/12/2009 10:29 PM     標題: 回復 #23 iamjack 的帖子

le 隻真係想打 7 佢,
明明好好馬, 俾佢亂咁部署 玩散左

安爺係廢, 但起碼佢唔會咁易玩傷馬....轉走之後都有空間...佢...pk la:rrr:
作者: iamjack    時間: 13/12/2009 10:39 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 13/12/2009 10:29 PM 發表
le 隻真係想打 7 佢,
明明好好馬, 俾佢亂咁部署 玩散左

安爺係廢, 但起碼佢唔會咁易玩傷馬....轉走之後都有空間...佢...pk la:rrr:

睇左上季幾次增程一哩以上既表現 ... 感覺上隻馬都係一哩/以下既表現會較好

睇下今季肯唔肯縮番落去跑1200/1400

:ooo:
作者: Running    時間: 13/12/2009 10:45 PM

今季批PP,除咗金獅威將叫有嘢睇之外,其他嗰啲好似冇想象中咁勁。:ppp:

我估今季四歲大賽隨時係PPG抬頭之時!
作者: 君子    時間: 13/12/2009 11:02 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/12/2009 22:45 發表
今季批PP,除咗金獅威將叫有嘢睇之外,其他嗰啲好似冇想象中咁勁。:ppp:

我估今季四歲大賽隨時係PPG抬頭之時!

一隻終生美麗擺係度...  其他馬真係好難搞
作者: Running    時間: 13/12/2009 11:13 PM     標題: 回復 #33 君子 的帖子

嗰堆岳伯仁二線我就放長雙眼睇下有幾堅:yyy:
作者: asiadragon    時間: 13/12/2009 11:16 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/12/2009 11:13 PM 發表
嗰堆岳伯仁二線我就放長雙眼睇下有幾堅:yyy:

會否打破宿命:fff::fff::fff::fff:
作者: iamjack    時間: 13/12/2009 11:18 PM

不過 ... 感覺上 , 現在 締造美麗 有d 俊歡騰 feel ...

不論馬身同跑法

:jjjj:
作者: Running    時間: 13/12/2009 11:21 PM     標題: 回復 #35 asiadragon 的帖子

不過嗰對孖寶已經被伊神落咒了:fff:
作者: timothyhin    時間: 14/12/2009 12:43 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 13/12/2009 09:07 PM 發表

未跑已經異常呼吸聲退出:yyy:
作者: 金威    時間: 14/12/2009 12:46 AM

其實會唔會有新馬黎呢

始終有時打比冠軍都唔係太早黎

歷年來贏經典一哩多數都贏唔倒打比
作者: 莫問我是誰    時間: 14/12/2009 12:47 AM     標題: 回復 #36 iamjack 的帖子

我覺得似燦惑多d...我嚴重懷疑美麗1600已經係極限~:tttt:
作者: 莫問我是誰    時間: 14/12/2009 12:49 AM     標題: 回復 #39 金威 的帖子

咪o岩o岩之前大摩1500萬買o個隻阿加汗法國打比第四~:zzz:
作者: raulwong1    時間: 14/12/2009 02:33 AM

邊使呀,好似唔使一千m
作者: taxi2003    時間: 14/12/2009 02:48 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/12/2009 12:49 AM 發表
咪o岩o岩之前大摩1500萬買o個隻阿加汗法國打比第四~:zzz:

硬係覺得果隻好大獲味:yyy: :yyy:
作者: jl312    時間: 14/12/2009 03:02 AM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 14/12/2009 02:33 AM 發表
邊使呀,好似唔使一千m

US$200m:eee:
作者: asiadragon    時間: 14/12/2009 10:10 AM

締造美麗 Classic Mile 好像會改配蘇銘倫..
作者: yuricylau    時間: 14/12/2009 02:12 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 14/12/2009 10:10 AM 發表

一換就換個神上去:lll: :lll:
初初以為會係志叔添:bbbb:
作者: taxi2003    時間: 14/12/2009 02:13 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 14/12/2009 02:12 PM 發表

一換就換個神上去:lll: :lll:
初初以為會係志叔添:bbbb:

同柏寶一人拎一隻鬥鞭:yyy: :yyy:
作者: iamjack    時間: 14/12/2009 02:21 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 14/12/2009 10:10 AM 發表

不肯定蔡名紹可唔可以跑本地G1 ...

但 , 就番換人件事 ... 感覺上 , 換蘇仔效果不一定會好

始終蔡名紹同美麗人馬合拍 ... 換人反而有點擔心

作者: 列高力    時間: 14/12/2009 02:22 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 14/12/2009 02:21 PM 發表

不肯定蔡名紹可唔可以跑本地G1 ...

但 , 就番換人件事 ... 感覺上 , 換蘇仔效果不一定會好

始終蔡名紹同美麗人馬合拍 ... 換人反而有點擔心

效果會唔會好似果次換柏寶?!
作者: iamjack    時間: 14/12/2009 02:23 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 14/12/2009 02:22 PM 發表

就係擔心呢樣 ... :sss:
作者: 魚仔餅    時間: 14/12/2009 02:27 PM

QUOTE:
原帖由 列高力 於 14/12/2009 02:22 PM 發表

個場留得後左d就輸少少:ppp:
作者: lovexjapan08    時間: 14/12/2009 03:03 PM

締造美麗可能未必係打比主力,仲有威利旺旺同安歌兩隻惡馬有機會俾蔡明紹騎

況且後兩者都未係公公,反而告仔都會俾後兩者贏四歲三冠黎提升配種價值

雖然佢話哂係哥蘭仔之中最好一隻,但係一閹,同埋今年咁多馬,都未必俾締造美麗跑倒
作者: dennis2299    時間: 14/12/2009 03:33 PM

今年4歲系列實力好高:ddd:

除左喜勁飛 , 締造美麗呢2隻之外

雨電風雷 , 好友福 , 大有利 , 極品絲綢呢d都想爭分跑打比

仲有d快人快語 , 美麗傳奇 , 百利先生 , 愛跑得呢d都係外地有名氣既馬
作者: raulwong1    時間: 14/12/2009 04:10 PM

你地年年都話果年經典一哩水準高,由其話今年仲高,老實的說,我到現時為止,唔多覺今年水準高過上年,首先,上年真係除左妻競同朝東之外,隻隻係香港都係好好表現,但今年d所謂外國名氣馬連在香港賽都未出,根本未知咩水準,就話好好睇- -未免有點兒那個吧~!!!!!

作者: 小野伸二    時間: 14/12/2009 04:29 PM     標題: 回復 #54 raulwong1 的帖子

人地又唔係講緊一隻,講緊好多隻架:ppp:

而且最近確實係有好多4歲新星係二三班谷緊上黎呢

咁起碼都可以話佢地有戰鬥力掛:yyy:
作者: raulwong1    時間: 14/12/2009 04:31 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/12/2009 04:29 PM 發表
人地又唔係講緊一隻,講緊好多隻架:ppp:

而且最近確實係有好多4歲新星係二三班谷緊上黎呢

咁起碼都可以話佢地有戰鬥力掛:yyy:

我都知講緊好多隻,但今年吹得d未出賽既pp太行了吧~!!!!!!!
有d連香港都未到- -"
作者: 小野伸二    時間: 14/12/2009 04:36 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 14/12/2009 04:31 PM 發表

我都知講緊好多隻,但今年吹得d未出賽既pp太行了吧~!!!!!!!
有d連香港都未到- -"

要到既好似都七七八八

咁確實賽績上同往年比係好左好多~

對佢地有期望係應該..始終年年都係pp玩哂~
作者: asiadragon    時間: 14/12/2009 04:36 PM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 14/12/2009 03:03 PM 發表
締造美麗可能未必係打比主力,仲有威利旺旺同安歌兩隻惡馬有機會俾蔡明紹騎

況且後兩者都未係公公,反而告仔都會俾後兩者贏四歲三冠黎提升配種價值

雖然佢話哂係哥蘭仔之中最好一隻,但係一閹,同埋今年咁 ...

正確..蔡明昭應該會有第二隻騎..不過會否係副車呢??
作者: willandgrace    時間: 14/12/2009 04:47 PM

QUOTE:

唔計傷左既君子一言同丹山路,現在排第14位既馬已經要94分(步步快、比翼雙飛、風雲勇子同活力飛駒)。:fff: 賞惑92分排第15位。:ppp:
作者: iamjack    時間: 14/12/2009 04:49 PM

今年經典一哩 ... 會唔會要抽籤拎入場卷 :yyy:
作者: 小野伸二    時間: 14/12/2009 04:50 PM

QUOTE:
原帖由 willandgrace 於 14/12/2009 04:47 PM 發表

唔計傷左既君子一言同丹山路,現在排第14位既馬已經要94分(步步快、比翼雙飛、風雲勇子同活力飛駒)。:fff: 賞惑92分排第15位。:ppp:

喜勁飛今日加埋分都係89:yyy:

不過馬會都應該會俾d有表現既馬跑先既..
作者: iamjack    時間: 14/12/2009 04:52 PM

反而 , 比較有興趣知道 ... 陽明好好 下仗會不會進軍一哩 , 試試長力

剛初戰1400表現也不俗

作者: 小野伸二    時間: 14/12/2009 04:53 PM     標題: 回復 #62 iamjack 的帖子

華商會杯~
作者: 冼馬田    時間: 14/12/2009 04:54 PM

試過有一屆經典一哩太多馬,拆開兩組跑。果日無啦啦跑十一場,係開左跑十一場0既先河。場馬結果力奇之星贏左。唔知今年又唔會唔會咁無啦啦開多場馬畀堆80-90分馬齊齊大混戰﹗
作者: 小野伸二    時間: 14/12/2009 04:59 PM     標題: 回復 #64 冼馬田 的帖子

應該係95-75分馬:yyy:

我諗個d精彩生輝,不言而喻都可能走埋上黎跑
作者: 金威    時間: 14/12/2009 05:28 PM

我係度諗

其實好似賞惑咁
經典一哩之前跑多一場
求其跑過place 都可以跑了
作者: taxi2003    時間: 14/12/2009 05:32 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 14/12/2009 04:36 PM 發表

要到既好似都七七八八

咁確實賽績上同往年比係好左好多~

對佢地有期望係應該..始終年年都係pp玩哂~

未必.....年年都有唔少PP未跑吹到來頭幾勁:jjjj: :jjjj:
作者: 莫問我是誰    時間: 14/12/2009 05:45 PM

上年打比咪又係比2隻遲來先上岸o既馬跑左1,3名~~

閒話一句,好先生都係同樣12月中先開操,1,2月先初上陣....所以外地d名氣pp點可以睇少呀??

仲有前年一出即勝經典一哩隻喜蓮福星呢??

外地d名氣pp,如果要等佢地響香港跑完一場先決定買唔買,可能已經走寶啦~~

上年仲係到1月時,人人都話自由好嬴硬打比呢....:yyy:
作者: dennis2299    時間: 14/12/2009 05:48 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/12/2009 05:45 PM 發表

閒話一句,好先生都係同樣12月中先開操,1,2月先初上陣....所以外地d名氣pp點可以睇少呀??

外地d名氣pp,如果要 ...

我剩係認為長有嬴硬打比:eee:
作者: taxi2003    時間: 14/12/2009 05:52 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/12/2009 05:45 PM 發表

今年有咁背景既數極得一隻魔法幻影:jjjj: :jjjj:

金獅威將OK但睇到未到TOP CLASS

奪寶, 怡喜睇唔透

其他幾隻都係大馬主清倉踢出黎就真係搵你要埋:yyy: :yyy:
尋日已經先炒一隻:yyy: :yyy:

作者: 莫問我是誰    時間: 14/12/2009 06:16 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/12/2009 05:52 PM 發表

今年有咁背景既數極得一隻魔法幻影:jjjj: :jjjj:

金獅威將OK但睇到未到TOP CLASS

奪寶, 怡喜睇唔透

其他幾隻都係大馬主清倉踢出黎就真係搵你要埋:yyy: :yyy:
尋日已經先炒一隻:yyy: :yyy:

o個隻百喜升騰仲遲過閒話一句...睇來未必跑到打比~~

星期日又到法國打比第三威利旺旺初出熱身~~

不過又係出自岳伯仁~:yyy:
作者: 神之子    時間: 14/12/2009 06:30 PM

隻快人快語1600一定短,我更加覺得隻馬要2400先好,想係香港嬴馬都要報2000以上先得,佢又唔同旺旺睇旺旺9成係中距馬,問題係能力可以去到邊,好多人都話比岳伯人清得出黎既馬會有問題,不過有的差極都有限,最重要係來得快定慢,星期六睇下隻旺旺初出會點先下定論都未遲。
作者: raulwong1    時間: 14/12/2009 06:48 PM

QUOTE:

等等,唔好址到咁遠先,而家講緊經典一哩,用聞話一句同好先生唔係好岩,喜蓮福星就ok,再者,喜蓮福星贏果年場經典一哩好多都係在香港表現唔算太突出之馬,表現好果d綠色駿威氣量又令人疑惑~!!!好難同呢2年比喎~!
作者: iamjack    時間: 14/12/2009 07:45 PM

暫時諗諗  ...

打比 始終有班 1200 ~ 1600 馬未必會增程挑戰 ... 可能90分尾都入選到

舊年 勇者無敵 84分可以參戰 ...

但 , 經典一哩就有可能有批短途馬上黎試試 ...

暫時個人初步猜想 , 今年4歲3場大賽中 , 經典一哩暫時有機會係門檻最高既一場 ...

作者: kewell    時間: 14/12/2009 08:34 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 14/12/2009 03:02 AM 發表

it costs more than HKD 15m!?

which horse is tht@@"
作者: raulwong1    時間: 14/12/2009 08:40 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 14/12/2009 03:02 AM 發表

大摩最近為09-10馬房團體成員引入凱旋門參戰馬「百喜升騰」,將於12月19日到港。大摩透露此駒身價約一百萬美元,目標與『閒話一句』一樣,就是打比。

us$100m,not 200m

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0