標題: 馬匹易廄/退役 9/1/2010 [打印本頁]

作者: derossi16    時間: 9/1/2010 12:51 PM     標題: 馬匹易廄/退役 9/1/2010

馬匹易廄/退役 9/1/2010
馬匹易廄

以下馬匹經已轉換馬房:-

馬名 Horse Name 烙號 由 轉至 易廄日期
------------------------------------ ------- ---------- ---------- -----------
駿方 SHIBALA (K230) 約翰摩亞 文家良 9/1/2010

馬匹退役

以下馬匹已告退役:-

馬名 Horse Name 烙號 馬房 退役日期
------------------------------------ ------- ---------- -----------
好運贏家 LUCKY CHAMPION (D178) 蘇保羅 9/1/2010
創惑 INSPIRATION (G111) 約翰摩亞 9/1/2010
御名燈 TOP TOP LIGHT (G182) 賀賢 9/1/2010
確叻準 AMAZING FLYER (K113) 霍利時 9/1/2010
作者: dennis2299    時間: 9/1/2010 12:57 PM

創惑:kkk:
御名燈終於退:gggg:
駿方都轉 , 唔知幾時到隻駕霧呢:yyy:
作者: asiadragon    時間: 9/1/2010 12:57 PM

駿方去左文家良:ddd:

好運贏家,御名燈轉倉之後好像沒什麼表現..

創惑...搏國際賽後的結果:ppp:

確叻準..都係傷病馬
作者: iamjack    時間: 9/1/2010 12:58 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 9/1/2010 12:57 PM 發表
創惑:kkk:
御名燈終於退:gggg:
駿方都轉 , 唔知幾時到隻駕霧呢:yyy:

2/1 個課應該有事 ... 望就望不是致命重傷 ...

:xxx:

希望退役後生活愉快 , 安享晚年

辛苦了

:mmm:
作者: dennis2299    時間: 9/1/2010 01:02 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 9/1/2010 12:58 PM 發表

2/1 個課應該有事 ... 望就望不是致命重傷 ...

:xxx:

希望退役後生活愉快 , 安享晚年

辛苦了

仲諗住今年仲有場見面:zzzzzzzzz:
作者: taxi2003    時間: 9/1/2010 01:26 PM

繼馬來之光又一隻因為喘鳴玩完:ppp:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:08 PM

創惑
贏完g1完全冇人認同,再贏lg1一樣冇人認同o既馬,好可憐
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:10 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:08 PM 發表
創惑

好望角赢場海外G1一樣無咩人認同啦.
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:11 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:10 PM 發表

同一命運,有一隻比佢強o既,佢點贏都係俾人睇低:ggg:
作者: taxi2003    時間: 9/1/2010 02:13 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:10 PM 發表

唔係呢,好望角D人只係嘆有隻大師但佢遠征拎番應得既成就

創惑就贏極都比人話-6, 點心一樣
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:14 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/1/2010 02:13 PM 發表

我冇睇低佢,佢贏g3,我都希望佢短途錦標再贏:uuu:
可惜係佢遠征冇表現
作者: taxi2003    時間: 9/1/2010 02:18 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:14 PM 發表

我冇睇低佢,佢贏g3,我都希望佢短途錦標再贏:uuu:
可惜係佢遠征冇表現

但講整體MA....

同係大摩馬,唔少人替同一世界不值..
創惑+點心....冇人理,直至前者退役:ppp: :ppp:
更衰D...爆冷,一回回地D人開心黎唔切:yyy: :yyy:

人地有星味你冇就冇法,唔係永遠同成就成正比:ppp: :ppp: :ppp:

作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:20 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/1/2010 02:13 PM 發表

但講到短途實力排名頭10名一定無好望角份:zzz: .

無大師係度佢咪又係一樣贏唔到馬.
創惑贏果批就-6,咁好望角贏果批都唔係好得去邊:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:21 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:11 PM 發表

同一命運,有一隻比佢強o既,佢點贏都係俾人睇低:ggg:

但創惑唔係成日跑P:zzz: .
蓮華生輝真正宿敵係無敵神駒:fff:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:22 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/1/2010 02:18 PM 發表

但講整體MA....

創惑+點心....冇人理,直至前者退役:ppp: :ppp:
更衰D...爆冷,一回回地D人多心黎唔切:yyy: :yyy:

人地有星味你冇就冇法,唔係永遠同成就成正比:pp ...

同一世界唔算得有D星味,但創惑就肯定無囉:zzz:
作者: iamjack    時間: 9/1/2010 02:24 PM

創惑 始終壓場感不足 ...

縱使上精英班前 , 牠在1班也不是取得完全優勢 ...

令牠無法成為人氣馬 ...

:sss:

雖然牠不是最強的一列 ... 但 , 個人認為 ... 牠勝出的3場級際賽也不是完全符碌

而且 , 牠屢次克服傷患 , 其實已經十分成功了 :mmm:
作者: dennis2299    時間: 9/1/2010 02:25 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:08 PM 發表
創惑

始終佢嬴場G1之前嬴谷草二班賽 , 只係嬴埋d好味皇 , 魅力漢子

同埋佢嬴埋d綠色駿威 , 安畋 , 阿帕奇貓實力唔係咁高既馬

而第2場g1嬴黃鑽石 , 安畋 , 蓮華生輝

蓮華生輝個場傷完隻腳初出 , 狀態味到十足先嬴:ppp:
作者: taxi2003    時間: 9/1/2010 02:26 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:22 PM 發表

同一世界唔算得有D星味,但創惑就肯定無囉:zzz:

中間真輸過N次就會咁

同一世界果D人氣係新馬時期積落黎
當然大摩下一隻大明星一定係鳥語花香:yyy: :yyy:
作者: iamjack    時間: 9/1/2010 02:28 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 9/1/2010 02:25 PM 發表

始終佢嬴場G1之前嬴谷草二班賽 , 只係嬴埋d好味皇 , 魅力漢子

同埋佢嬴埋d綠色駿威 , 安畋 , 阿帕奇貓實力唔係咁高既馬

而第2場g1嬴黃鑽石 , 安畋 , 蓮華生輝

蓮華生輝個場傷完隻腳初出 , 狀態味 ...

好記得有一場被 金同德 技術性 k.o. :sss:

另外 , 牠贏的那兩場一級賽 , 同場中的強手也似有發揮欠佳的懸念 ... :ddd:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:30 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/1/2010 02:26 PM 發表

中間真輸過N次就會咁

同一世界果D人氣係新馬時期積落黎
當然大摩下一隻大明星一定係鳥語花香:yyy: :yyy:

咁其實唔係有咁多馬有星味既.
但創惑囉住1INTG1+1HKG1咁都輸比蓮華生輝1HKG2+1SINGG1贏唔到香港短途馬王:iiiii:

呢下又真係仲衰過無星味:llll:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:34 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:20 PM 發表

但講到短途實力排名頭10名一定無好望角份:zzz: .

無大師係度佢咪又係一樣贏唔到馬.
創惑贏果批就-6,咁好望角贏果批都唔係好得去邊:yyy:

一隻好望角,令港人知道自己短途馬係幾勁,歐洲馬完全冇得揮
究竟係睇低好望角能力都贏到哩班馬,定係覺得好望角勁呢:fff: 唔提澳洲啦,最好基本都黎晒香港
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:36 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:21 PM 發表

但創惑唔係成日跑P:zzz: .
蓮華生輝真正宿敵係無敵神駒:fff:

佢只係前期宿敵,而家己經冇佢份
傷後o既騏彩本應係佢最大宿敵,可惜命運o既安排:www:
為左一場當時係g3,獎金低o既賽事搞瓜左
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:38 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:34 PM 發表

一隻好望角,令港人知道自己短途馬係幾勁,歐洲馬完全冇得揮
究竟係睇低好望角能力都贏到哩班馬,定係覺得好望角勁呢:fff: 唔提澳洲啦,最好基本都黎晒香港

唔使好望角都知香港短途有幾勁:ppp: .
好望角本身都係歐洲馬,佢歐洲贏果場咪又係海軍鬥水兵.

精英大師唔在場果場香港短途錦標,大家都以為好望角係時候表演我係周瑜,只係諸葛亮係度我先贏少幾場G1.
結果連鄉村樂韻都跑唔贏:jjjj:
作者: iamjack    時間: 9/1/2010 02:38 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:30 PM 發表

但創惑囉住1INTG1+1HKG1咁都輸比蓮華生輝1HKG2+1SINGG1贏唔到香港短途馬王:iiiii:

其實上季個短途馬王 ... 我自己都唔係太滿意

無可否認 , 新加坡 個場 ... 蓮華係形象分上有得加 ...

但 , 創惑 贏一場係 國際一級場 , 一場係 本地一級賽 ...

而 蓮華 則是一場 本地二級賽 同 新加坡一級賽 ...

計點數應該 創惑 贏 (笑)

:ooo:

另外 , 言雖 創惑 上季贏過 蓮華既一場 ... 可以話蓮華狀態未足 ...

但 , 創惑 上季輸俾 蓮華 個兩場 , 其實佢既狀態都係未足

短途錦標 個場 , 創惑 病癒後復出 , 狀態一定打折扣

新加坡 個場 , 佢適應唔到水土 , 係 新加坡 個時明顯狀態欠佳 (個身瘦哂)

:ddd:

雖然縱 創惑 狀態十足 , 能否反勝 蓮華 仍是未知之數

但 , 我相信若狀態足夠 , 應在這兩場可予 蓮華 更大威脅

作者: 莫問我是誰    時間: 9/1/2010 02:39 PM

仲記得當年訪問大摩,大摩仲好肯定話創惑只係一隻100分左右馬,結果前幾季一如大摩所言,此馬的確只係響100分左右徘徊,係上季同主隻燦惑退役之時,此馬才莫名奇妙升呢,就算比佢嬴兩場

G1,都好難難叫人接受到,情況就同上年隻日本盃盟主銀幕英雄一樣~~

反而同一世界,訪問大摩時,大摩又係好肯定話呢隻馬必定係一班馬,仲話希望此馬日後有機會跑國際賽,可想而知兩隻馬在大摩心目中o既輕重,創惑有今日o既成就,相信連大摩都估計不到,何況係

馬迷呢~~

駿方係唔係馬主終於發覺比大摩玩弄呢??:yyy: 隻馬一而再留響雙魚河唔返馬房.....:yyy:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:39 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:30 PM 發表

香港唔知點解總係妄自菲薄
自己o既國際一級賽,都算係短途賽中最矚目
但居然俾新加坡仲要係本地一級賽o既得主做短途王
雖然我鐘意蓮華多過創惑,但真係替佢不值
一隻無名份既國際短途錦標得主:rrr:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:41 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 9/1/2010 02:38 PM 發表

其實上季個短途馬王 ... 我自己都唔係太滿意

無可否認 , 新加坡 個場 ... 蓮華係形象分上有得加 ...

但 , 創惑 贏一場係 國際一級場 , 一場係 本地一級賽 ...

而 蓮華 則是一場 本地二級賽 同 新加 ...

所以咪就話創惑真係連小小星味都無:jjjj:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:42 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/1/2010 02:39 PM 發表
仲記得當年訪問大摩,大摩仲好肯定話創惑只係一隻100分左右馬,結果前幾季一如大摩所言,此馬的確只係響100分左右徘徊,係上季同主隻燦惑退役之時,此馬才莫名奇妙升呢,就算比佢嬴兩場

G1,都好難難叫人接受到,情況 ...

但大摩賽前訪問,我一向當佢想fake馬迷
佢成日話果隻唔樂觀就會跑果隻出黎
作者: dennis2299    時間: 9/1/2010 02:42 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 9/1/2010 02:28 PM 發表

好記得有一場被 金同德 技術性 k.o. :sss:

另外 , 牠贏的那兩場一級賽 , 同場中的強手也似有發揮欠佳的懸念 ... :ddd:

場國際G1綠色駿威比佢發力先同埋走左入去佢既內側

搞到要抽番出去先真正沖刺到:ddd:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:42 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:39 PM 發表

香港唔知點解總係妄自菲薄
自己o既國際一級賽,都算係短途賽中最矚目
但居然俾新加坡仲要係本地一級賽o既得主做短途王
雖然我鐘意蓮華多過創惑,但真係替佢不值
一隻無名份既國際短途錦標得主:rrr:

電光火力好似都無:zzz: .
囉過國際賽唔代表一定有名份既,有時都要計總成績.
上年呢個時間大把人話馬王=好爸爸.

結果最後變左爆冷:fff:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:43 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:42 PM 發表

佢成日話果隻唔樂うG隻出黎

簡SIR以前都好似成日做:fff:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:43 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:38 PM 發表

唔使好望角都知香港短途有幾勁:ppp: .
好望角本身都係歐洲馬,佢歐洲贏果場咪又係海軍鬥水兵.

精英大師唔在場果場香港短途錦標,大家都以為好望角係時候表演我係周瑜,只係諸葛亮係度我先贏少幾場G1.
結 ...

果時香港頂多咪覺得大師勁
但係好望角係令到人覺得就算香港派一班馬去都夠殺班g1:lll:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 02:44 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:42 PM 發表

電光火力好似都無:zzz: .
囉過國際賽唔代表一定有名份既,有時都要計總成績.
上年呢個時間大把人話馬王=好爸爸.

結果最後變左爆冷:fff:

電光火力就唔好提,一場就玩完,最後斷腳,己經話左俾大家聽,佢係悲哀o既800米短途王
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 02:44 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:43 PM 發表

果時香港頂多咪覺得大師勁
但係好望角係令到人覺得就算香港派一班馬去都夠殺班g1:lll:

咁好望角係香港真係.....係第一季贏哂場之後:iiiii:
作者: 西人堅    時間: 9/1/2010 03:12 PM

QUOTE:
創惑

我認同 ah...贏完場 int 之後果場 1000 g1 都有賭 :zzz:
作者: ayaya9992003    時間: 9/1/2010 03:30 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:44 PM 發表

咁好望角係香港真係.....係第一季贏哂場之後:iiiii:

佢真係準得過份:jjjj:

其實我覺得佢05年跑短途錦標個時退步緊
作者: 西人堅    時間: 9/1/2010 03:31 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/1/2010 02:44 PM 發表

有時真係唔知點解
跑馬都要講運

等於日本仔見 Agnes World 都贏2場歐洲g1 但日本死都贏唔到 :zzz:
作者: 莫問我是誰    時間: 9/1/2010 03:54 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 9/1/2010 02:42 PM 發表

佢成日話果隻唔樂うG隻出黎

賽後訪問,分析賽駒前景係好老實~~

賽前訪問試問有邊個敢實牙實齒~
作者: souphen    時間: 9/1/2010 03:55 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/1/2010 02:18 PM 發表

但講整體MA....

更衰D...爆冷,一回回地D人開心黎唔切:yyy: :yyy:

人地有星味你冇就冇法,唔係永遠同成就成正比:pp ...

d人鐘意星味無計 :rrr:  群眾心理 :ggg:
作者: 莫問我是誰    時間: 9/1/2010 03:56 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 9/1/2010 03:31 PM 發表

有時真係唔知點解
跑馬都要講運

等於日本仔見 Agnes World 都贏2場歐洲g1 但日本死都贏唔到 :zzz:

仲有榮進寶蹄~:yyy:
作者: 西人堅    時間: 9/1/2010 04:07 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/1/2010 03:54 PM 發表

講 fake, 愛倫果 d 真係一定要掉轉諗 :zzz:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/1/2010 04:09 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/1/2010 03:54 PM 發表

NONO
佢賽前會話唔睇好果隻
有時又推俾白德民
有時又講果隻馬有少少傷:tttt:
作者: 李澤楷    時間: 9/1/2010 10:28 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 9/1/2010 03:56 PM 發表

仲有榮進寶蹄~:yyy:

2歲咪贏日本G1囉:fff:
作者: mR.偉    時間: 9/1/2010 11:14 PM

幾時掃埋隻點心?

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0