標題: 阿羅非爾德育馬場藍鑽石錦標賽馬日六場賽事轉播來港受注 [打印本頁]

作者: 莫問我是誰    時間: 12/2/2010 08:42 PM     標題: 阿羅非爾德育馬場藍鑽石錦標賽馬日六場賽事轉播來港受注

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/corporate/racing_news_item.asp?in_file=/chinese/news/news_2010021224232.htm[/iframe]

又要玻財.....
作者: taxi2003    時間: 12/2/2010 08:49 PM

金蟬脫殼:iiii:
作者: S.WEEK    時間: 12/2/2010 09:20 PM

唯一嬴 $ 賽事可能係呢場 聖佐治錦標

十年都唔爆一次
作者: iamjack    時間: 12/2/2010 09:34 PM

舊年覺士盾一排 ... 澳州馬已經輸到投降 (全炒) :sss:

最近閃電錦標賽日也忍手了 ... 等杜拜超級星期四

:jjjj:
作者: 小野伸二    時間: 13/2/2010 12:27 AM

功夫件衫贏硬呀:loveliness:
作者: S.WEEK    時間: 13/2/2010 12:56 PM

聖佐治錦標有

Our Aqaleem 真係到時重注 Win :fff: :fff:
作者: 莫問我是誰    時間: 13/2/2010 04:36 PM

點解會有藍鑽石,金拖鞋兩場性質咁相似o既賽事?:aaaa:
作者: S.WEEK    時間: 13/2/2010 05:06 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/2/2010 04:36 PM 發表
點解會有藍鑽石,金拖鞋兩場性質咁相似o既賽事?:aaaa:

兩個大城市搞的賽事

一個跑左轉,一個跑右轉

藍鑽石係維省2歲王的一級賽

金拖鞋係悉尼2歲王的一級賽

金拖鞋係較藍鑽石遲舉行6星期,但已現時的賽程好難兩者同時獲勝

除非大大大超級

但兩場日後指標性一般,其實我睇指標性

最強係維省種馬錦標,澳洲種馬錦標同香檳錦標。

至於呢兩場一級賽,我認為係體力付出同針藥的較量
作者: 莫問我是誰    時間: 13/2/2010 05:15 PM     標題: 回復 #8 S.WEEK 的帖子

難怪藍鑽石咁少練馬師報啦.....金拖鞋分薄左唔少名駒~~

活侯夫人看來都係主攻金拖鞋~
作者: yuricylau    時間: 13/2/2010 06:41 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 13/2/2010 05:06 PM 發表

至於呢兩場一級賽,我認為係體力付出同針藥的較量
...

咁菲特文係咪成績好d...??
作者: 莫問我是誰    時間: 13/2/2010 07:06 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 13/2/2010 06:41 PM 發表

我就記得當年我地香港馬王活力先生都有跑呢場,當時係希斯旗下,不過就三甲不入~:loveliness:
作者: S.WEEK    時間: 13/2/2010 08:21 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 13/2/2010 06:41 PM 發表

三甲成績來計,確是
作者: S.WEEK    時間: 13/2/2010 08:36 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/2/2010 07:06 PM 發表

我就記得當年我地香港馬王活力先生都有跑呢場,當時係希斯旗下,不過就三甲不入~:loveliness:

[iframe]http://www.racingvictoria.net.au/Racing/horse.aspx?horse_code=334707[/iframe]

Hurricane Sky , Danzero , ST. Covet, Danewin 同期的精品

藍鑽石亞軍 , 金拖鞋第四
作者: 君子    時間: 13/2/2010 08:40 PM

百里蹄:gggg: :gggg:
作者: S.WEEK    時間: 13/2/2010 08:46 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 13/2/2010 08:40 PM 發表
百里蹄:gggg: :gggg:

藍鑽石預賽嬴既馬匹令我有戎心

仲有兩點,睇排位。上次排好檔一步不蝕

如果抽外檔又會如何

第二 : 就係上次賽事大部份賽事模式令我覺得考菲爾德馬場偏差情況影響實力的差距上的計算
作者: 莫問我是誰    時間: 13/2/2010 10:37 PM

原來活力先生第四o個場唔係藍鑽石,記錯左~:wwww:

所以點解星運伯爵來香港會咁多人注意啦~:loveliness:
作者: S.WEEK    時間: 13/2/2010 11:39 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/2/2010 10:37 PM 發表
原來活力先生第四o個場唔係藍鑽石,記錯左~:wwww:

所以點解星運伯爵來香港會咁多人注意啦~:loveliness:

其實星運伯爵咁多人注意係嬴左場柏高錦標

[iframe]http://www.racingvictoria.net.au/Racing/horse.aspx?horse_code=747729[/iframe]

香港短途馬王騏彩曾經在此場賽事中取勝

不過D人留意唔到係騏彩所嬴的對手係其後三勝一級賽燈塔島,而佢本身都係嬴早熟份子。同佢果年2歲本身水準唔高

講級數最勁澳洲馬,一定係數「勁將軍」,希斯帶來的「飛快勝」同「勁歌」兩匹考菲爾德堅尼冠亞軍。

但其實近年有兩隻方仔都好誇張

兩隻都係 Woodlands Stud 旗下,大家估下什麼馬

1. 睇賽績勁到嚇死人,嬴過「百萬大軍」同「戴花」。唯一嬴一級賽在昆士蘭 :qqqq:  

[iframe]http://www.racingvictoria.net.au/Racing/horse.aspx?horse_code=620588[/iframe]

2. 來香港前名氣大到的最高級數「八邊形」自購馬,輸俾澳洲馬王「阿帕奇貓」同悉尼馬王「志在嬴」。可以在香港一場都嬴唔到。

亦證明「八邊形」可在香港放棄。:sss:

[iframe]http://www.racingvictoria.net.au/Racing/horse.aspx?horse_code=694986[/iframe]

蔡神仙都有一隻又係名氣的自購馬

1. 「活力先生」半兄弟馬,在澳洲每場都是熱門。完全因血統關係,同 Danehill 末代子嗣。嬴得一場咁大把。 :iiii:

[iframe]http://www.racingvictoria.net.au/Racing/horse.aspx?horse_code=690903[/iframe]
作者: taxi2003    時間: 13/2/2010 11:44 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 13/2/2010 11:39 PM 發表

其實星運伯爵咁多人注意係嬴左場柏高錦標

http://www.racingvictoria.net.au ... x?horse_code=747729

香港短途馬王騏彩曾經在此場賽事中取勝

不過D人留意唔到係騏彩所嬴的對手係其 ...

閃電 + 跋扈飛揚:ppp: :ppp:
作者: Running    時間: 13/2/2010 11:45 PM     標題: 回復 #17 S.WEEK 的帖子

o個三隻馬當然記得啦:

「閃電」、「跋扈飛揚」、「闖關東」
作者: 莫問我是誰    時間: 13/2/2010 11:48 PM     標題: 回復 #17 S.WEEK 的帖子

活力先生o個隻半兄弟danehill,我無記錯咪就係來香港隻闖關東,同馬主,同練馬師~係愛倫親自買入tim~
作者: S.WEEK    時間: 13/2/2010 11:51 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 13/2/2010 11:45 PM 發表
o個三隻馬當然記得啦:

「閃電」、「跋扈飛揚」、「闖關東」

除了「闖關東」,其餘兩隻二班賽都未嬴過

唔通「戴花」,「百萬大軍」水野來 :yyy:
作者: taxi2003    時間: 13/2/2010 11:54 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 13/2/2010 11:51 PM 發表

除了「闖關東」,其餘兩隻二班賽都未嬴過

唔通「戴花」,「百萬大軍」水野來 :yyy:

閃電我覺得有d失運,有幾場都短距離博失:ppp: :ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 13/2/2010 11:56 PM

現役都有一隻離譜啦...同Rebel Raider 鬥足一條直路輸半身位,而家跑十場都仲係三甲不入~
作者: taxi2003    時間: 14/2/2010 12:00 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 13/2/2010 11:56 PM 發表
現役都有一隻離譜啦...同Rebel Raider 鬥足一條直路輸半身位,而家跑十場都仲係三甲不入~

果場害死佢啦,本身根本一場未贏過:ppp: :ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 14/2/2010 12:05 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/2/2010 12:00 AM 發表

果場害死佢啦,本身根本一場未贏過:ppp: :ppp:

即係老霍做左水魚?呢隻仲係練馬師團體馬~:yyy:

單係呢個賽績,呢隻叫價2,3百萬都唔出奇~香港水魚多~
作者: yuricylau    時間: 14/2/2010 12:15 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/2/2010 12:05 AM 發表

即係老霍做左水魚?呢隻仲係練馬師團體馬~:yyy:

單係呢個賽績,呢隻叫價2,3百萬都唔出奇~香港水魚多~

我諗起利好:yyy:
G1 winner:yyy:
作者: Running    時間: 14/2/2010 12:18 AM     標題: 回復 #25 莫問我是誰 的帖子

霍老爺o的相馬眼其實都幾唔掂:ppp:
作者: taxi2003    時間: 14/2/2010 12:19 AM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 14/2/2010 12:15 AM 發表

我諗起利好:yyy:
G1 winner:yyy:

利好又唔同case:ppp: :ppp:
作者: yuricylau    時間: 14/2/2010 12:21 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/2/2010 12:19 AM 發表

利好又唔同case:ppp: :ppp:

但斷估都有霍老爺份相番黎啩~:ppp:
作者: taxi2003    時間: 14/2/2010 12:23 AM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 14/2/2010 12:21 AM 發表

但斷估都有霍老爺份相番黎啩~:ppp:

利好直情係佢老豆練既,不過南非3歲g1水準邊有得保證:ppp: :ppp:
作者: yuricylau    時間: 14/2/2010 12:26 AM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 14/2/2010 12:23 AM 發表

利好直情係佢老豆練既,不過南非3歲g1水準邊有得保證:ppp: :ppp:

咁唔怪得之~:ppp: :ooo:
作者: Running    時間: 14/2/2010 12:28 AM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 14/2/2010 12:26 AM 發表

咁唔怪得之~:ppp: :ooo:

有咁多好跑得彈出o黎咩:ppp:
作者: 莫問我是誰    時間: 14/2/2010 01:02 AM     標題: 回復 #27 Running 的帖子

可能只係識南非種~:yyy:

佢第一個引入o既more than ready又唔見太突出~
作者: 莫問我是誰    時間: 14/2/2010 01:04 AM     標題: 回復 #30 taxi2003 的帖子

佢老豆當日仲話好唔捨得賣利好來香港~:yyy: 話留響南非一定係前途無限~:zzz:
作者: taxi2003    時間: 14/2/2010 01:04 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/2/2010 01:04 AM 發表
佢老豆當日仲話好唔捨得賣利好來香港~:yyy: 話留響南非一定係前途無限~:zzz:

或者係真呢....:ppp: :ppp:
作者: taxi2003    時間: 14/2/2010 01:05 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/2/2010 01:02 AM 發表
可能只係識南非種~:yyy:

佢第一個引入o既more than ready又唔見太突出~

more than ready整體都幾好啦:jjjj: :jjjj:
作者: Running    時間: 14/2/2010 01:08 AM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/2/2010 01:04 AM 發表

只能說明香港與南非o既水準差太遠囉:zzz:
作者: 莫問我是誰    時間: 14/2/2010 01:17 AM     標題: 回復 #37 Running 的帖子

看來只有極短途1000米先會有好馬出現~

以前o既貨幣名駒,近年o既卡通飛機.....o岩o岩香港嬴o個隻金德寶~

倫敦新聞o個d都唔知要幾多個十年先出到一隻......倫敦新聞應該都算係南非有史以來最強馬王啦掛~
作者: 19977    時間: 14/2/2010 05:19 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/2/2010 01:17 AM 發表

以前o既貨幣名駒,近年o既卡通飛機.....o岩o岩香港嬴o個隻金德寶~

倫敦新聞o個d都唔知要幾多個十年先出到一隻......倫敦新聞應該都算係南非有史以來最強馬王啦掛~

倫敦新聞只系南非史上首匹於海外勝出級際賽既馬匹,贏左女皇杯後出征英國輸得幾遠下.要說南非史上最強馬匹應該系三冠馬王Horse Chestnut及杜拜免稅店冠軍伊人何處,兩駒都曾出征美國三級賽輕松勝出,及後都因為腳傷而黯然退役,兩者練馬師皆為郭克.依家可以系海外勝出一級賽既南非馬唔少,睇每年既杜拜世界杯賽事就知,倫敦新聞唔算好勁.

作者: 19977    時間: 14/2/2010 05:20 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 14/2/2010 01:17 AM 發表

Horse Chestnut (foaled August 19, 1995) is a champion thoroughbred racehorse bred in South Africa by Harry F. Oppenheimer at his Mauritzfontein Stud in Kimberley. Sired by Fort Wood who, as of 2007, has sired ten Group One winners, including Dynasty, the 2003 South African Horse of the Year. Fort Wood is a son of the British champion sire, Sadler's Wells.

Horse Chestnut was raced by Oppenheimer and his wife, Bridget. The colt won the South African Triple Crown and was awarded both the Equus Award for Horse of the Year and Champion 3-year-old Colt at three. He ran 10 races, winning 9 and being placed 3rd once. Some notable wins include the Group One J&B Metropolitan Stakes over 2000m by 8¼ lengths, the Group I South African Derby over 2450m by 10 lengths and the Group I South African Classic over 1800m by 4 lengths.

Sent to race in the United States, he won the Grade III Broward Handicap at Gulfstream Park in Hallandale Beach, Florida over 1700m by five-and-a-half lengths. During his preparation for the Group I Donn Handicap, Horse Chestnut fractured a piece of his splint bone on his near-foreleg, resulting in his early retirement from racing. The Oppenheimer's subsequently sold the majority of shares in Horse Chestnut to Seth Hancock's Claiborne Farm in Kentucky where he went to stud.

At stud, some of Horse Chestnut's most notable offspring include Lucifer's Stone, Spanish Chestnut, Smart Enough and Fete.

作者: 萬事盈    時間: 15/2/2010 10:14 PM

QUOTE:
原帖由 莫問我是誰 於 12/2/2010 08:42 PM 發表
http://www.hkjc.com/chinese/corp ... s_2010021224232.htm

又要玻財.....

正!有成六場咁多,又要贏錢喇:yyy: :eee:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0