標題: 5練馬師圍攻打吡 [打印本頁]

作者: Galileo    時間: 4/3/2010 02:54 PM     標題: 5練馬師圍攻打吡

5練馬師圍攻打吡

今屆打吡大賽下周日舉行,14匹正選名單昨晨公布,較特別是此賽僅有5位練馬師參戰,計為告東尼以「締造美麗」、「快人快語」、「威利旺旺」三路興兵;方嘉柏更以「極品絲綢」、「君子一

言」、「美麗傳奇」、「喜盛龍」4駒圍攻;蔡約翰則有「賞惑」、「陽明好好」及6戰全勝的「勇敢小子」;另胡森及大摩各出兩駒。與去屆比較,上年14匹打吡上陣馬,由7駒評分為100分或以上,

今屆則有8匹,最低84分「喜盛龍」,最高為116分「締造美麗」。

大部份今屆打吡參戰馬主,與多位騎練昨晨紛紛出席,其中冠軍騎師韋達取「極品絲綢」,捨棄未敗之師「勇敢小子」,他坦言希望自己沒有揀錯;並說:「『勇敢小子』於短短3個月內由四班贏上頂

班,1000米扳上1800米俱能一一克服,計份量當然足夠,問題是牠暫只贏90分的『勇者無敵』,『極品絲綢』上回卻跑贏116分的『締造美麗』,這就是我取捨的理由。」至於「勇敢小子」打吡策騎

權,則已落在柏寶手上。

締造美麗或跑安田紀念賽

另一方面,「締造美麗」經打吡預賽負於「至勇威龍」、「極品絲綢」得第三,今戰2000米長力難免備受懷疑,不過從消息

所知,姑勿論屆時成績如何,此駒正計劃於下月冠軍一哩賽後,出戰6月初於日本舉行的國際一級賽安田紀念賽。:fff: :fff:

新報賽馬記者何君明報道

http://www.hkdailynews.com.hk/horse.php?id=89259&scid=15#
作者: 少仔    時間: 4/3/2010 02:57 PM

想底出?!
作者: 金碧明珠    時間: 4/3/2010 03:02 PM

正宗1600馬點會唔報安田:fff:

不過打比實博老命先   仲未斷氣乜去安田跑:yyy:
作者: 您睇我唔到    時間: 4/3/2010 03:04 PM

我比較懷疑佢博左咁多場仲有冇力
但佢有1800氣量.跑安田的確唔錯
告仔,我支持你...遠征:eee:
作者: 金威    時間: 4/3/2010 03:09 PM

安田放頭屈下機都好:fff:
作者: iamjack    時間: 4/3/2010 03:09 PM

如果真係有心去安田 ... 希望 締造美麗 打比之後唔好跑 女皇杯 ... :ddd:
作者: 您睇我唔到    時間: 4/3/2010 03:17 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 4/3/2010 03:09 PM 發表
如果真係有心去安田 ... 希望 締造美麗 打比之後唔好跑 女皇杯 ... :ddd:

佢話跑一哩賽:kkkk:
作者: iamjack    時間: 4/3/2010 03:29 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 4/3/2010 03:17 PM 發表

佢話跑一哩賽:kkkk:

睇漏左個句 :yyy:

不過 ... 始終覺得打比之後 , 小休一會 會較好 :jjjj:
作者: 您睇我唔到    時間: 4/3/2010 03:47 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 4/3/2010 03:29 PM 發表

不過 ... 始終覺得打比之後 , 小休一會 會較好 :jjjj:

我都係咁話:tttt: 連博太多
作者: 翼    時間: 4/3/2010 10:37 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 4/3/2010 03:29 PM 發表

:ggg: :ggg: 牠其實比俊歡騰果時已經休息好夠,起碼12月冇谷佢上盃
1個月跑一次其實對於告仔d馬冇咩問題,其實打比預賽我覺得已經幫佢回左一回
作者: 阿源    時間: 5/3/2010 11:00 PM

除非未來有更好既賽績,否則安田根本唔會邀請佢去:ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0