標題: 蓮華生輝攬腸沙, 放棄遠征日本 [打印本頁]

作者: timothyhin    時間: 18/3/2010 11:28 AM     標題: 蓮華生輝攬腸沙, 放棄遠征日本

香討已經講到行哂:ppp: :ppp:

每次去日本都出事:ddd: :ddd:
作者: Running    時間: 18/3/2010 11:30 AM

:sss:

攪腸沙都出埋今季幾乎可以收工
作者: asiadragon    時間: 18/3/2010 11:30 AM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 18/3/2010 11:28 AM 發表
香討已經講到行哂:ppp: :ppp:

每次去日本都出事:ddd: :ddd:

雖然都係等正式公佈先算..
不過睇來傳聞的可信程度都好高:tttt:

估唔到隻馬同日本無緣:ppp:

極奇妙仲跑唔跑:ddd::ddd:
作者: iamjack    時間: 18/3/2010 11:40 AM

希望牠平安無事 :ppp:
作者: 西人堅    時間: 18/3/2010 11:46 AM

咁邪 ge :ppp: :ppp:
作者: racecourse168    時間: 18/3/2010 11:53 AM

:ccc:
作者: 木奇異    時間: 18/3/2010 12:07 PM

香討D料聽住先 :ppp: :ppp:
作者: 內閃    時間: 18/3/2010 12:10 PM     標題: 回復 #7 木奇異 的帖子

scmp 有冇料..??
作者: asiadragon    時間: 18/3/2010 12:12 PM

QUOTE:
原帖由 內閃 於 18/3/2010 12:10 PM 發表
scmp 有冇料..??

應該未有料..
因為傳聞話蓮華在今日凌晨做手術..報導應該無咁快知:hhh:
如果明天有相關報導..應該係真的:tttt:
作者: 冼馬田    時間: 18/3/2010 12:52 PM

喂,搞腸沙死得個0番,唔講得笑個0番﹗
作者: kewell    時間: 18/3/2010 01:37 PM

咁黑既?
去杜拜可能冇事!
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 01:57 PM

凌晨己經有人話有隻馬發燒出事,去唔到,仲講到邊班機
而家又話搞腸沙,我等左成晚,而家馬會仲未發放佢地出發相
睇黎機會真係好大,唉......
作者: 週日寧靜    時間: 18/3/2010 02:22 PM

又會咁黑o既:ggg: ...仲要咁大穫:ggg:

千祈唔好有事..係真的話就手尾長:sss:
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 02:48 PM

轉香討
:sss: :sss:
作者: Akechi_Yau    時間: 18/3/2010 03:19 PM

日本方面都證實左..
兩隻都唔遠征:sss:
[iframe]http://www.sanspo.com/keiba/news/100318/kba1003181613022-n1.htm[/iframe]
作者: asiadragon    時間: 18/3/2010 03:22 PM

QUOTE:
原帖由 Akechi_Yau 於 18/3/2010 03:19 PM 發表
日本方面都證實左..
兩隻都唔遠征:sss:
http://www.sanspo.com/keiba/news/100318/kba1003181613022-n1.htm

腹絞痛...果然傳聞係真的:ppp::ppp::sss:
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 03:25 PM

唉..極奇妙又唔去...
蓮華生輝3度征日出師不利,好比蒙古大軍遇神風
馬會俾佢地棟左一獲
作者: dennis2299    時間: 18/3/2010 04:02 PM

蓮華生輝又去唔到日本:sss:

希望冇事啦:jjjj:
作者: 武豊    時間: 18/3/2010 04:15 PM

好可惜啊, 希望隻馬救得番!
作者: 神鷹    時間: 18/3/2010 04:16 PM

每次臨去日本就出事....:ooo:
極奇妙唔去其實都幾可惜
作者: 冼馬田    時間: 18/3/2010 04:27 PM

蓮華生輝唔要還唔去,真係唔好搞著極奇妙呀?﹗我真係好想極奇妙去,佢大有本錢步好望角後塵的﹗唉﹗
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 04:29 PM

阿林大輝之前仲話30萬好肉痛
而家俾晒錢去唔到,我估佢仲肉痛:rrr:

netkeiba己經幫佢地開晒資料,等左成半個月就係等佢出發哩日,睇日本人討論佢
而家...唉:www:

http://db.netkeiba.com/horse/000a0117b0/
http://db.netkeiba.com/horse/000a0117b6/
作者: ☆STAN★    時間: 18/3/2010 04:43 PM

黑仔:sss:

但極奇妙唔去更可惜:sss:
作者: 李澤楷    時間: 18/3/2010 04:45 PM

慳番場轉播賽.
同埋唔使就轉播期搬去星期日跑馬:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 18/3/2010 04:46 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 18/3/2010 04:29 PM 發表
阿林大輝之前仲話30萬好肉痛
而家俾晒錢去唔到,我估佢仲肉痛:rrr:

netkeiba己經幫佢地開晒資料,等左成半個月就係等佢出發哩日,睇日本人討論佢
而家...唉:www:

http://db.netkeiba.com/horse/000a0117 ...

我諗以後都無咩香港馬遠征呢場了:rrrr: .
而家有人話去咩野日本姐,留係香港做短途三冠王好過啦:kkkk:
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 04:47 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/3/2010 04:45 PM 發表
慳番場轉播賽.
同埋唔使就轉播期搬去星期日跑馬:ppp:

應該都要星期日,己經提交政府
好彩就高松宮果場未提及,唔知馬會有冇一齊送上:kkkk:
作者: 李澤楷    時間: 18/3/2010 04:48 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 18/3/2010 04:47 PM 發表

應該都要星期日,己經提交政府
好彩就高松宮果場未提及,唔知馬會有冇一齊送上:kkkk:

其實馬會又會唔會買左轉播呢場賽事,同短途馬錦標一樣買左之後d香港馬先退出:ppp:
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 04:49 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/3/2010 04:46 PM 發表

我諗以後都無咩香港馬遠征呢場了:rrrr: .
而家有人話去咩野日本姐,留係香港做短途三冠王好過啦:kkkk:

事後孔明
1400果場,我覺得佢頂唔順友誼至上
本來好期待兩隻一齊串q返黎,再開創哩場多馬去
可惜
最可惜係綠色駿威同極奇妙無去:kkkk:
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 04:50 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/3/2010 04:48 PM 發表

其實馬會又會唔會買左轉播呢場賽事,同短途馬錦標一樣買左之後d香港馬先退出:ppp:

馬會未提..有都唔好睇啦..:kkkkk:
作者: 李澤楷    時間: 18/3/2010 04:52 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 18/3/2010 04:49 PM 發表

事後孔明
1400果場,我覺得佢頂唔順友誼至上
本來好期待兩隻一齊串q返黎,再開創哩場多馬去
可惜
最可惜係綠色駿威同極奇妙無去:kkkk:

咁我都覺得蓮華生輝好大機會炒尾關:ppp: .不過講留係度做三冠王都係馬後炮姐:ppp: .

難得蔡俊佳好興奮咁話終於有香港馬去跑高松宮點知都係功虧一簣:iiiii:
作者: 神鷹    時間: 18/3/2010 04:52 PM

原本好似星期六跑,為左就蓮華遠征個場好似改左星期日,而家又退出左:ddd:
作者: 李澤楷    時間: 18/3/2010 04:53 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 18/3/2010 04:52 PM 發表
原本好似星期六跑,為左就蓮華遠征個場好似改左星期日,而家又退出左:ddd:

但政府未落實好似,而家應該照原定計劃.
作者: iamjack    時間: 18/3/2010 04:55 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/3/2010 04:52 PM 發表

咁我都覺得蓮華生輝好大機會炒尾關:ppp: .不過講留係度做三冠王都係馬後炮姐:ppp: .

難得蔡俊佳好興奮咁話終於有香港馬去跑高松宮點知都係功虧一簣:iiiii:

希望高松宮記念在港知名度增加後 , 來年繼續有香港馬報名吧 :sss:
作者: 馬俠    時間: 18/3/2010 04:55 PM

究竟 係咪天意弄人:sss:

跑日本短途賽係咪 黑死香港馬架...
作者: ngcheongk    時間: 18/3/2010 04:56 PM

琴晚Confirm會跑星期日!:ooo:
作者: Running    時間: 18/3/2010 05:10 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/3/2010 04:53 PM 發表

但政府未落實好似,而家應該照原定計劃.

馬會通告都出埋,已經確認咗改期。:ppp:
作者: yuricylau    時間: 18/3/2010 05:14 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 18/3/2010 03:25 PM 發表
唉..極奇妙又唔去...
蓮華生輝3度征日出師不利,好比蒙古大軍遇神風
馬會俾佢地棟左一獲

好貼切:sss: :sss:
又會邪到咁:ooo:
作者: 李澤楷    時間: 18/3/2010 05:15 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 18/3/2010 05:10 PM 發表

馬會通告都出埋,已經確認咗改期。:ppp:

咁杜拜果4場點算?當計賽事日?
作者: 神鷹    時間: 18/3/2010 06:09 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 18/3/2010 05:15 PM 發表

咁杜拜果4場點算?當計賽事日?

係未星期六夜晚先跑? 杜拜唔係6場咩:ddd:
作者: 李澤楷    時間: 18/3/2010 06:19 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 18/3/2010 06:09 PM 發表

係未星期六夜晚先跑? 杜拜唔係6場咩:ddd:

我睇應總個blog寫得4場

你或許已經知道,上星期我們向港府申請,希望把三月二十七日的週六賽事,順延一天到二十八日的週日才舉行。這個安排是為了更好地配合越洋轉播的賽期。現在,我們正等待政府有關部門的回覆。

按照原來的計劃,我們希望在三月二十八日的週日凌晨,首先越洋轉播四場杜拜世界盃的賽事,包括香港一哩王「好爸爸」角逐的杜拜免稅店盃,及另一匹短途精英「同一世界」出戰的杜拜金莎軒錦標。然後在當天下午時段,再為大家從亞洲的另一端送上於日本中京馬場舉行的高松宮紀念賽,大家也知道「蓮華生輝」和「極奇妙」會代表香港參加這場賽事。杜拜世界盃再加上日本高松宮紀念賽,剛剛好可以編排成為一個非本地賽馬日的越洋轉播天。不過,當我們知道「時尚風采」也報了名參加杜拜的阿喬斯短途錦標,我們當然明白,本地馬迷也非常希望能夠欣賞到這場賽事。

問題因而就變得複雜起來,因為「時尚風采」參加的阿喬斯短途錦標是在香港時間週六晚上舉行,而週六剛巧是我們已編定的本地賽馬日。如果我們仍然保留這個週六的本地賽,另外再越洋轉播阿喬斯短途錦標,在現行條例下,其餘四場杜拜世界盃賽事,也會被界定為「在本地賽馬日越洋轉播的海外賽事」。目前,一個季度內,我們在本地賽馬日,合共只能夠提供十場越洋轉播。這情況下,我們一下子就會用掉了五場的限額。接踵而來,問題很顯而易見,在以後幾個月,當我們計劃在賽馬日同時越洋轉播海外賽事,就會更為困難,例如:五月會有新航國際盃及KrisFlyer國際短途錦標、六月會有焦點賽事安田紀念賽,這些都是普羅馬迷非常關注的海外賽事,均有可能不可以作轉播。所以,我們有必要把三月底的賽事順延一天。

目前,規管「賽馬日越洋轉播」和「非賽馬日越洋轉播」的條款有所不同,再加上時差的因素,有時,同一日的海外賽事有可能橫跨香港兩天。所以我希望,以後有機會可以和政府就這個問題作出討論、磋商,令越洋轉播安排能更具彈性。
作者: 直布羅山    時間: 18/3/2010 06:25 PM

QUOTE:
原帖由 ngcheongk 於 18/3/2010 04:56 PM 發表
琴晚Confirm會跑星期日!:ooo:

一定跑星期日

杜拜4場都係計星期日的...
作者: 細B    時間: 18/3/2010 07:27 PM

可惜d啵....極奇妙去都夠殺:ooo:
可惜:sss:
作者: 君子    時間: 18/3/2010 08:21 PM

咁而家應該照跑星期日啦...:ddd:
作者: kitchai1228    時間: 18/3/2010 08:39 PM

除左講可惜唔知仲可以講咩:ooo:
但真係希望佢再克服埋呢次
作者: 您睇我唔到    時間: 18/3/2010 09:07 PM

強い競馬を見せてくれると期待していたのに…。
本当に毎回こうだなぁ…。

この馬がいないと、今年の宮はつまらない。

大家咁話:sss:
作者: jintinc    時間: 18/3/2010 11:19 PM

極奇妙唔可以揚威中京咩:tttt: :tttt:
點解唔去:tttt: :tttt:
生輝有d鯪雨的味道
又係健康受過多次挫折
希望今次克服到啦:llll: :llll:
作者: 帶來吉利    時間: 19/3/2010 01:02 AM

次次去日本都有事
真係冇緣:ddd: :ddd:
作者: ユюユ    時間: 19/3/2010 01:25 AM

一早都話唔好去啦:eee:
家陣蓮華就此玩完啦:yyy:
作者: 木奇異    時間: 19/3/2010 08:24 AM

QUOTE:
原帖由 イルイ 於 19/3/2010 01:25 AM 發表

佢又可以大步檻過, 多謝你 :iiiii::iiiii:
作者: jl312    時間: 19/3/2010 08:52 AM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 19/3/2010 01:25 AM 發表

伊神開金口, 蓮華生輝即刻有好轉, 的確係神蹟:iiiii: :iiiii: :iiiii:
作者: Akechi_Yau    時間: 19/3/2010 09:36 AM

QUOTE:
原帖由 イルイ  於 19/3/2010 01:25 AM 發表

今年場香港短途錦標又見佢屈機喇:iiiii:
作者: 細B    時間: 19/3/2010 12:20 PM

QUOTE:
原帖由 ユюユ 於 19/3/2010 01:25 AM 發表

真係唔拜你都唔得:iiiii:
作者: iamjack    時間: 19/3/2010 02:25 PM

今日睇生果 ... 馬會應該唔會播 高松宮 ...

:ppp:
作者: lovexjapan08    時間: 19/3/2010 02:56 PM

真係好意料之外,播埋有乜所謂啦
作者: 李澤楷    時間: 19/3/2010 03:10 PM

馬會醒左wo,唔會好似上次短途馬錦標咁:rrrr: .
作者: iamjack    時間: 19/3/2010 03:16 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 19/3/2010 03:10 PM 發表
馬會醒左wo,唔會好似上次短途馬錦標咁:rrrr: .

如果高松宮係世界短途錦標系列 ... 我估就算兩隻退出 , 都仍有一線機會會播 ... :ddd:

不過 , 今屆高松宮戲碼 ... 退出埋香港兩隻 ... 戲碼真係似乎平平 ... :ppp:
作者: iamjack    時間: 19/3/2010 03:21 PM

不過 ... 最諗唔明就係 ... 點解 極奇妙 唔去 ...

"陪太子"有得升正 , 應該仲好機會爭標 ... 結果又唔去 ...

個人感覺 ... 幕後好似好無自信 , 無諗過想贏 ...

:hhhh:
作者: 李澤楷    時間: 19/3/2010 03:23 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 19/3/2010 03:16 PM 發表

如果高松宮係世界短途錦標系列 ... 我估就算兩隻退出 , 都仍有一線機會會播 ... :ddd:

不過 , 今屆高松宮戲碼 ... 退出埋香港兩隻 ... 戲碼真係似乎平平 ... :ppp:

又唔見人馬紀念賽有得播?
不過如果g1既馬會應該都會播既.
作者: 李澤楷    時間: 19/3/2010 03:24 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 19/3/2010 03:21 PM 發表
不過 ... 最諗唔明就係 ... 點解 極奇妙 唔去 ...

"陪太子"有得升正 , 應該仲好機會爭標 ... 結果又唔去 ...

個人感覺 ... 幕後好似好無自信 , 無諗過想贏 ...

:hhhh:

無左30萬報名費wo.
而家係考慮埋蝕左30萬都唔去,應該係怕日本隊打團體戰了.
不過半個月前都無人諗到極奇妙有機會遠征日本:fff:
作者: iamjack    時間: 19/3/2010 03:31 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 19/3/2010 03:24 PM 發表

無左30萬報名費wo.
而家係考慮埋蝕左30萬都唔去,應該係怕日本隊打團體戰了.
不過半個月前都無人諗到極奇妙有機會遠征日本:fff:

不過 ... 極奇妙個跑法都算機動 ... 應該唔駛太怕團體戰 ...

:ddd:
作者: 魚仔餅    時間: 19/3/2010 10:46 PM

QUOTE:
原帖由 iamjack 於 19/3/2010 03:31 PM 發表

不過 ... 極奇妙個跑法都算機動 ... 應該唔駛太怕團體戰 ...

:ddd:

怕輸:fff:
作者: 馬俠    時間: 19/3/2010 10:59 PM

極奇妙 反正無咩渣拿架啦

出去闖闖都淆底 真係:rrr:
作者: 萬事盈    時間: 19/3/2010 11:53 PM

希望佢吉馬天相啦:sss:
作者: 李澤楷    時間: 20/3/2010 12:03 AM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 19/3/2010 10:59 PM 發表
極奇妙 反正無咩渣拿架啦

出去闖闖都淆底 真係:rrr:

無得偷雞變成被圍對象:fff:
作者: 李澤楷    時間: 20/3/2010 02:13 PM     標題: 應總BLOG

週三晚上,香港短途馬王「蓮華生輝」按原定計劃,出發前往日本,參加高松宮紀念賽;不幸地,在起飛前的一刻,「蓮華生輝」被迫折返。當時,「蓮華生輝」已身在香港國際機場,並登上機艙,一切準備就緒,就在這一刻,隨行的馬會獸醫郤發現「蓮華生輝」腹絞痛。

工作人員也不敢怠慢,立即把「蓮華生輝」從機艙送回沙田。診療後,馬會獸醫隨即安排在週四清晨為「蓮華生輝」做一個緊急手術。手術在沙田馬醫院進行,而且非常成功。手術後,這匹世界短途明星的康復進度,讓人滿意。這也算是不幸中的大幸,同時令我放心多了。

「蓮華生輝」只有無奈退出比賽,而他的廐侶「極奇妙」也決定放棄征日。因為沒有香港賽駒參加高松宮紀念賽,我們決定不轉播這場賽事。就讓我們一起祝福「蓮華生輝」可以盡快康復,在很快的將來能夠再健康地重臨馬場,跟我們的馬迷見面。
作者: 阿源    時間: 20/3/2010 11:42 PM

本來蓮華生輝連贏三場一級賽,巳經在馬王爭奪戰中佔有極有利位置,受傷之後,閒話一句仲有D機會做馬王.

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0