標題: 王若舜:神州八號千四肯定啱跑 [打印本頁]

作者: Running    時間: 13/4/2010 10:45 AM     標題: 王若舜:神州八號千四肯定啱跑

馬房主帥要做得稱職,普遍認為最重要是陣上搏殺夠準,減分時不露半點破綻,其實這種說法只說中一半,

還有凡事以馬房利益為前提,而且必須擁有極佳的試馬能力,跑畢一場賽事後,即可判斷出馬匹性能和脾性,

以助練馬師作出適當的部署和調校。

大摩以往聘用許多騎師出任馬房主帥,不過大部分是傳出不和,且多數是短時間內提前解約,

所以多年前發牌小組曾拒絕大摩再申請主帥,直至事隔幾年後才解封,准許聘請蘇銘倫出任短期馬房主帥,

首季二人合作愉快,但翌季也是不歡而散,直至遇上白德民後才一拍即合,不斷續約直至現在,可見白德民甚得大摩歡心。

從旁觀者角度來看,白德民完全符合上文所述一位稱職主帥的四大條件,

看今季大摩分級賽成績,幾場頭馬都是由其他騎師操刀,箇中滋味必不好受,

但白德民毫無怨言,以馬房利益為大前提,換上是其他騎師,相信難有這個容忍度。

至於另一位馬房主帥都爾,早前策騎「時尚風采」揚威杜拜,但這不代表他是一位稱職的主帥,

看「精英財星」來港後跑了20場也從未跑過1400米,轉倉後初跑1400米即有好表現,難免令人懷疑上手馬房主帥的試馬能力。

再看都爾剛周六策騎「神州八號」的賽後解釋,基於最後200米走勢令人十分失望,

遂向練馬師及馬主建議縮程角逐,更令筆者進一步質疑都爾的試馬能力。

拉士力弱因早段耗力多

翻看「神州八號」在1200米贏馬走勢,白德民早段按韁順跑,末段愈追愈勁,結合血統和腳法,敢言1400米更合。

上周六初跑1400米落敗,純因出閘緩慢後大力推騎上前,以致最後200米力弱,這才是真正落敗原因,再跑此程必須盯緊。
作者: 君子    時間: 13/4/2010 06:59 PM

入到研訊室都係事但講野既姐 :fff:
作者: jl312    時間: 13/4/2010 07:23 PM

馬房主帥要做得稱職,普遍認為最重要是陣上搏殺夠準,減分時不露半點破綻,其實這種說法只說中一半,還有凡事以馬房利益為前提,而且必須擁有極佳的試馬能力,跑畢一場賽事後,即可判斷出馬匹性能和脾性,以助練馬師作出適當的部署和調校

都要個練馬師有料先得:eee:

王若舜睇馬都係一般, 隻神州八號我睇都係60分鬆D馬, 贏個場絕對係形勢, 輸個場就真係能力, 1200M一定好過1400M, 因為隻馬能力有限:zzz:
作者: dennis2299    時間: 13/4/2010 07:27 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 13/4/2010 07:23 PM 發表
馬房主帥要做得稱職,普遍認為最重要是陣上搏殺夠準,減分時不露半點破綻,其實這種說法只說中一半,還有凡事以馬房利益為前提,而且必須擁有極佳的試馬能力,跑畢一場賽事後,即可判斷出馬匹性能和脾性,以助練 ...

佢都係得60分到 , 咁電子金麟值幾多分:ddd: ??
作者: 木奇異    時間: 13/4/2010 07:41 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 13/4/2010 07:23 PM 發表
馬房主帥要做得稱職,普遍認為最重要是陣上搏殺夠準,減分時不露半點破綻,其實這種說法只說中一半,還有凡事以馬房利益為前提,而且必須擁有極佳的試馬能力,跑畢一場賽事後,即可判斷出馬匹性能和脾性,以助練 ...

一隻PPG, 唔計新馬賽, 生涯第1/2次出就贏得的馬, 如果健康正正常常, 有幾多隻係上唔到3班頂或以上 :ppp::ppp:
作者: jl312    時間: 13/4/2010 09:42 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 13/4/2010 07:41 PM 發表

一隻PPG, 唔計新馬賽, 生涯第1/2次出就贏得的馬, 如果健康正正常常, 有幾多隻係上唔到3班頂或以上 :ppp::ppp:

又唔一定, 隻聖廸達上到三班都好似有D阻力

馬真係難100%話得同唔得, 我只係唔認同王若舜講到隻神州八號如果唔係漏閘就實响度, 同1400M一定好過1200M:loveliness:
作者: mR.偉    時間: 13/4/2010 09:45 PM

都爾:rrr: :rrr:
作者: 西人堅    時間: 13/4/2010 09:51 PM     標題: 回復 #6 jl312 的帖子

ya 1200好d
1200 果場根本係民哥走位差 而唔係撻得遲 :lll:

作者: 阿源    時間: 13/4/2010 09:53 PM

三場好難睇得哂一隻3Y馬,依家都59分,如果話隻馬只值60分鬆D係唔係誇左D,我估隻馬應該三班都有得贏,實力同以前隻齊齊開心差唔多,有機會上80分

作者: 木奇異    時間: 13/4/2010 10:24 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 13/4/2010 09:42 PM 發表

又唔一定, 隻聖廸達上到三班都好似有D阻力

馬真係難100%話得同唔得, 我只係唔認同王若舜講到隻神州八號如果唔係漏閘就實响度, 同1400M一定好過1200M:loveliness:

聖迪達霍生D馬可以一出即贏既起碼20分在手
只係聖迪達未係好熟, 1000又短而佢又轉彎唔順變左1200 1400又贏唔到
我敢講佢長線如果健康正常最少值3班頂 :abcde:

作者: 小野伸二    時間: 13/4/2010 10:33 PM

神州八號上場個贏馬時間垃圾到唔恨wo:ppp:
作者: taxi2003    時間: 13/4/2010 11:25 PM

坐三班頂望2班啦,上場擺明唔去JE:ppp: :ppp:
作者: joekwan    時間: 14/4/2010 04:36 AM

王若舜唔係咁天真呀化~
都爾同競賽小組講既野都未必係真話喇,都爾同大摩都冇咩交收,佢講大摩都未必信喇~
作者: 細B    時間: 15/4/2010 09:24 AM

佢講得的確冇錯....唔敢講個日民叔可以繼續跑隻神州會跑成點...都爾係陣上既表現大家都睇得到....再者神州出賽經驗好小....已經贏左場而有小小走勢....健康正常上二班應該都唔大問題....季初我都有介紹隻逢萊仙子...結果e家係三班一樣贏埋仲要彈甩晒....當時好多人都只係覺得隻馬係4班馬頂三班尾....神州既然係1200米...逗住返黎衝一段贏到...正常黎講1400必合....今場出閘有問題加上早段過份消耗體力....下一場再跑返1400....真係好有機會贏馬....可以上到幾多班唔敢講....但如果話佢只值60分左右真係未免太過...............而且今場場地比較濕....跑法上明顯有偏差...睇多場先講值幾分啦
作者: 大關刀    時間: 16/4/2010 02:51 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 13/4/2010 07:41 PM 發表

-6 航大把, 金玉駿駒, 果然勁:eee:
作者: 木奇異    時間: 16/4/2010 10:15 AM

QUOTE:
原帖由 大關刀 於 16/4/2010 02:51 AM 發表

-6 航大把, 金玉駿駒, 果然勁:eee:

金玉駿駒健康出過事
果然勁ED真係一招了 唔知點解釋佢會咁 :ppp:
作者: 細B    時間: 16/4/2010 11:06 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 16/4/2010 10:15 AM 發表

金玉駿駒健康出過事

點止佢...仲有隻龍船旺都係啦...
兩隻野第一季好地地....咁就玩完-.-"....
金武士同一聲嘯呢d都類似一季馬...keep得到而健康冇事真係好小....贏埋上一級賽就更小...不過隻隻馬心理質素唔同
可能係操練上各樣野有所受挫所致....始終人好難同馬溝通唔知佢點解...
有d馬真係黎到香港一出即勝又一班時間....跟住好快唔見左個d....你睇隻歐洲駿馬....初出幾勁後上....e家有邊場見過佢有呢d後勁-.-....就算形勢夾唔岩都有d野睇掛....真係話冇就冇....賽馬真係好奇怪....好似我wp7有隻馬轉入GI JOCKEY 有101SP....係WP輔助能力唔係A就S....就永遠都跑唔到海外賽....勁難贏....跑本地賽除左跑東京用大途....其他跑法同其他馬場都要S/L好多次先贏到-.-....賽馬真係得意
作者: 李澤楷    時間: 16/4/2010 11:15 AM

一聲嘯去到吳定強都仲有馬贏:ppp:
作者: 大關刀    時間: 19/4/2010 06:45 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 16/4/2010 10:15 AM 發表

金玉駿駒健康出過事

係咪因為 rory's jester:fff:
作者: 大關刀    時間: 19/4/2010 06:47 AM

QUOTE:
原帖由 細B 於 16/4/2010 11:06 AM 發表

點止佢...仲有隻龍船旺都係啦...
兩隻野第一季好地地....咁就玩完-.-"....
金武士同一聲嘯呢d都類似一季馬...keep得到而健康冇事真係好小....贏埋上一級賽就更小...不過隻隻馬心理質素唔同
可能係操練 ...

R 洲駿馬我諗只係大神問題:ccc:
作者: poiuy    時間: 19/4/2010 06:58 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 13/4/2010 10:33 PM 發表
神州八號上場個贏馬時間垃圾到唔恨wo:ppp:

同感..賺到震

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0