標題: (河馬仔專欄)屯門騎術學校開放日相集+感想(PART 1) [打印本頁]

作者: 河馬仔    時間: 3/5/2010 12:57 AM     標題: (河馬仔專欄)屯門騎術學校開放日相集+感想(PART 1)

今年5月2日就是屯門騎術學校開放日,香港公眾騎術學校有三間,中心除學馬術外亦有門球及高爾夫球練習場等等.當然香港2008奧運舉辦馬術賽後此運動受到香港人關注,故此今年開放日都唔少家庭扶老攜幼入內參觀,當然小弟一見有馬仔睇,一定入內參觀一番啦.

點樣去最近?坐輕鐵到美樂站行五分鐘便最方便啦.

場內雖然擺設唔多,但都有一些馬匹豆知識給大家知.可能唔講唔知,原來賽馬用的蹄鐵與一般用的蹄鐵有些少分別的.

馬匹基本食物:

仲有"馬毛公仔"睇

運馬車,好長...

更有馬油畫呢

究竟行馬機是如何地大?

當然去到騎術學校,點會唔參觀一下馬房呢?可惜自己遲去,結果預約票沒了.只好在外影一番啦.

馬匹顏色見得較多是栗色黑色灰色之類,但鴛鴦色都有的.

當日馳騁馬場之昔日馬王靚蝦王退役後居住於此,但當日就不見其蹤跡了

(第一節完)

今次為了支持香港2010年第133屆打吡大賽舉行,<賽馬WQT>及<河馬仔專欄>今次推出看板娘---馬場樂子Q版打吡WALLPAPER,首次以Q版形象出現的馬場樂子加上十四隻Q版馬,齊齊支持今屆星光熠熠的香港打吡大賽!

今次由河馬仔出品,由同人組織風林火山之畫師MOCHA繪製而成.希望大家喜歡.

有兩個SIZE供大家下載,用<共享創意 署名-非商業性 3.0 香港 授權條款>發放.

1650 X 1050
http://img.hkheadline.com/headline/blog/album_photos/57/44/150556/1/201003102329206298_1600x1600.jpg

1024 X 768
http://img.hkheadline.com/headline/blog/album_photos/57/44/150556/1/201003102329187033_1600x1600.jpg

作者: raulwong1    時間: 3/5/2010 01:37 AM

我成日都去騎術學校睇馬~
但我去得既....都見唔到電子麒麟既踪影.....有冇人知佢係邊呀= =??
作者: 您睇我唔到    時間: 3/5/2010 02:12 AM

其實我想問
雙魚河之類放港退馬o既地方
係咪大部份都可以直接入?開放式?
係咪唔可以餵食?
作者: raulwong1    時間: 3/5/2010 02:20 AM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 3/5/2010 02:12 AM 發表
其實我想問
雙魚河之類放港退馬o既地方
係咪大部份都可以直接入?開放式?
係咪唔可以餵食?

雙魚河唔得~我去過鯉魚門同tun門,
um.....你自己入去就唔可以喂......
識人就唔同....哈哈...
作者: kewell    時間: 3/5/2010 09:38 AM     標題: 回復 #2 raulwong1 的帖子

冇記錯係雙魚河
作者: 您睇我唔到    時間: 3/5/2010 02:18 PM

QUOTE:
原帖由 raulwong1 於 3/5/2010 02:20 AM 發表

雙魚河唔得~我去過鯉魚門同tun門,
um.....你自己入去就唔可以喂......
識人就唔同....哈哈...

好想入去睇下,但完全唔知點先可以入:hhh:
作者: 長毛    時間: 3/5/2010 02:44 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 3/5/2010 02:18 PM 發表

好想入去睇下,但完全唔知點先可以入:hhh:

open day lor ..
you can do it every year ..
each year will have 2 times ...

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0