標題: 香港馬應該集中向中短途及泥地賽發展 [打印本頁]

作者: lovexjapan08    時間: 8/6/2010 04:08 PM     標題: 香港馬應該集中向中短途及泥地賽發展

今季香港賽事尚有一個月完結,總結香港馬圈今年遠征成績相當不錯
先有時尚風采勝出阿喬斯短途錦標,再有緣色駿威於krisflyers短途錦標上奇跡地復活
加上好爸爸(香港一哩),蓮華生輝(香港短途),爆冷(女皇盃),步步穩(冠軍一哩)於本地國際賽事上勝出

仍然相信香港馬壇處於一個中短距離的優勢,於遮打杯上有人發表過要馬會舉辦多一些長途賽事
但係未必可行,反而提高香港中短途及泥地賽事的水準才係最佳政策

1,香港馬主向來引入澳洲中短途馬,因為早熟及容易回本,馬會如果舉辦多一些中短距離的級際賽必會吸引好多馬匹報名
2,香港向來未設立泥地級際賽事,而泥地級際賽設立為日後遠征杜拜,日本兩個地方發揮作用,香港近期泥地好馬多不勝數,提高泥地賽事水準
3,有人提議香港舉辦長距離賽事,但鑑於避免有1600馬跑2400的笑話出現,每季只希望搞四次好了,
但中短距離及泥地最好每二至三星期搞一場

總結來說,今季比以往進步不少
作者: kitchai1228    時間: 8/6/2010 04:46 PM

泥地賽今季已經多左,
希望下季再多少少(特別係高班長途)
作者: yuricylau    時間: 8/6/2010 04:51 PM

1)中短距離的級際賽仲唔夠多!?
2)呢點認同...
3)唔搞多d嘅話, 遲下分分鐘1200馬上2400都有之
   何況仲話要搞多d中短距離的級際賽....
作者: 您睇我唔到    時間: 8/6/2010 04:53 PM

除左泥地,馬會一向都倚重短一哩冇錯喔

我係贊成港馬有一項世界級,好過樣樣一般般
再加香港冇育馬業根本買唔到靚o既中長馬

買澳紐馬要幾多年先買到一隻爪皇凌雨?買英愛馬,人地好野自己食
真係正賣到天價,根本唔係果千幾萬可以衡量,買返黎係廢馬先大獲
幾百萬買隻短途馬,又o禁玩,又有料到,真係好難怪港馬主會買
作者: 君子    時間: 8/6/2010 05:05 PM

如果係咁...

我諗馬會不如整多個馬場...

全年跑馬啦.......
作者: 您睇我唔到    時間: 8/6/2010 05:07 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 8/6/2010 05:05 PM 發表
如果係咁...

我諗馬會不如整多個馬場...

全年跑馬啦.......

唔洗,簡單d唔跑跑馬地
星期三跑晒泥囉,反正跑馬地d馬冇甚作為:zzzzzzzzz:
以上膠up
作者: 西人堅    時間: 8/6/2010 05:17 PM     標題: 回復 #6 您睇我唔到 的帖子

你係咪比d 19 評馬人洗得腦多??
知唔知谷草夜賽係香港旅遊特色之一
sell賽馬唔係sell沙田係 sell 谷草先 lor 大佬
作者: 君子    時間: 8/6/2010 05:20 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/6/2010 17:17 發表
sell賽馬唔係sell沙田係 sell 谷草先 lor 大佬

d騎師黎
通常都係講  係五光十色既樓宇下跑馬
感覺好正
作者: 君子    時間: 8/6/2010 05:22 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 8/6/2010 17:07 發表

唔洗,簡單d唔跑跑馬地
星期三跑晒泥囉,反正跑馬地d馬冇甚作為:zzzzzzzzz:
以上膠up

你真心定點架..
我覺谷草正過泥地好多..  :eee:
作者: 阿源    時間: 8/6/2010 05:26 PM

香港長途唔得,主要係無好既貨源,真正頂級歐洲長途馬,無可能運黎香港.所以多辦長途賽水準亦唔會變高.人地有育馬業,配種費都賺飽,睇唔上你果 一千幾佰萬
作者: 您睇我唔到    時間: 8/6/2010 05:43 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 8/6/2010 05:22 PM 發表

你真心定點架..
我覺谷草正過泥地好多..  :eee:

話左膠up啦:iiiii:
作者: 您睇我唔到    時間: 8/6/2010 05:48 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/6/2010 05:17 PM 發表

邊個評馬人阿:tttt:?
我絕對知跑馬地作用
作者: 西人堅    時間: 8/6/2010 05:56 PM     標題: 回復 #12 您睇我唔到 的帖子

大部份評馬人自己谷草唔撚中就叫馬會唔好跑 lor
我咪就係問你信邊 d ?
作者: yinho    時間: 8/6/2010 05:56 PM

QUOTE:
原帖由 您睇我唔到 於 8/6/2010 05:48 PM 發表

邊個評馬人阿:tttt:?
我絕對知跑馬地作用

成日話偏差太大   跑小d o個d囉:llll: :llll:
作者: 您睇我唔到    時間: 8/6/2010 06:01 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 8/6/2010 05:56 PM 發表
大部份評馬人自己谷草唔撚中就叫馬會唔好跑 lor
我咪就係問你信邊 d ?

邊個都冇信,我只信自己:tttt:
我亦好少睇賽馬評論節目
谷草我少買,泥地更加唔多想買:tttt:
作者: 您睇我唔到    時間: 8/6/2010 06:02 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 8/6/2010 05:56 PM 發表

成日話偏差太大   跑小d o個d囉:llll: :llll:

唔知邊個:abcde:
作者: lovexjapan08    時間: 8/6/2010 08:39 PM

我應該改做索性唔搞,唔駛煩,又可以慳返一場俾外隊執,改搞多兩場泥地國際賽
作者: 馬俠    時間: 8/6/2010 08:41 PM

QUOTE:
原帖由 <i>lovexjapan08</i> 於 8/6/2010 08:39 PM 發表<br />
我應該改做索性唔搞,唔駛煩,又可以慳返一場俾外隊執,改搞多兩場泥地國際賽

<br />
你咁樣點搞國際呀:ddd: ,永遠比人睇死
整係逃避有鬼用咩
作者: 自由雨滇行    時間: 8/6/2010 08:59 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 8/6/2010 05:26 PM 發表
香港長途唔得,主要係無好既貨源,真正頂級歐洲長途馬,無可能運黎香港.所以多辦長途賽水準亦唔會變高.人地有育馬業,配種費都賺飽,睇唔上你果 一千幾佰萬

都唔係既
你馬會肯搞多幾場2400甚至試下搞2800我諗馬主自然會肯運馬過黎
供求問題黎
作者: 新水星    時間: 8/6/2010 09:15 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 8/6/2010 08:59 PM 發表

都唔係既
你馬會肯搞多幾場2400甚至試下搞2800我諗馬主自然會肯運馬過黎
供求問題黎

肯翻生中低班2000以上既途程已經幫到好多。
作者: 新水星    時間: 8/6/2010 09:16 PM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 8/6/2010 08:39 PM 發表

又唔係真泥,又要右轉,搵鬼跑。:tttt:
作者: lovexjapan08    時間: 8/6/2010 09:21 PM

主要俾香港馬到時可以遠征杜拜有少少作用,日本馬將二月錦標做國際G1,都係想俾日本馬可以遠征,又唔一定海外馬黎跑
作者: 阿源    時間: 8/6/2010 09:45 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 8/6/2010 08:59 PM 發表

都唔係既
供求問題黎

辦多幾場長途,可能會引入多D長途馬,但係要引入頂級馬機會好微(除非人地走漏眼,也者隻馬好遅熟)
作者: 李澤楷    時間: 8/6/2010 09:47 PM

QUOTE:

都唔係既
供求問題黎

一場短途用幾多時間完成,一場長途又用幾多時間完成?
作者: yuricylau    時間: 8/6/2010 09:49 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 8/6/2010 09:45 PM 發表

辦多幾場長途,可能會引入多D長途馬,但係要引入頂級馬機會好微(除非人地走漏眼,也者隻馬好遅熟)

呢d野都係用時間浸番黎啫...如果真係有心搞...馬匹質素唔會唔升

而且搞多d長途賽...可以令d氣袋多個出頭機會...何樂而不為
作者: 新水星    時間: 8/6/2010 09:52 PM

QUOTE:

遲熟長途馬好大鑊,冇路程上返去:sss:
作者: chauchunsing    時間: 8/6/2010 10:44 PM

冇長途賽叫d馬主買長途馬嚟做乜?
我覺得要喺每個班次都搞多d2000-2400 ge賽馬,同樣要重新搞番泥地2000.
作者: 飛神    時間: 8/6/2010 10:46 PM

馬會既賽制係倒退...不過今年開始多番1800 2000
睇黎咁樣發展落去唔錯

泥地...唔好級唔級際賽先 開多些1800 2000 一定要
1650其實有時幾危險...或者轉1700, 再復辦2000也不錯...?
作者: kitchai1228    時間: 9/6/2010 12:09 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 8/6/2010 10:46 PM 發表
睇黎咁樣發展落去唔錯

泥地...唔好級唔級際賽先 開多些1800 2000 一定要
1650其實有時幾危險...或者轉1700, 再復辦2000也不錯...?

以前係咪有1900?
作者: kitchai1228    時間: 9/6/2010 12:10 AM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 8/6/2010 09:49 PM 發表

呢d野都係用時間浸番黎啫...如果真係有心搞...馬匹質素唔會唔升

而且搞多d長途賽...可以令d氣袋多個出頭機會...何樂而不為

好多馬係谷草跑到個分盡哂就冇得再出頭
泥地都係唔錯選擇
作者: 自由雨滇行    時間: 9/6/2010 12:11 AM

QUOTE:
原帖由 kitchai1228 於 9/6/2010 12:09 AM 發表

以前係咪有1900?

有新彎果時係
但好似話新彎危險棄用左所以無左
作者: 自由雨滇行    時間: 9/6/2010 12:14 AM

QUOTE:
原帖由 chauchunsing 於 8/6/2010 10:44 PM 發表
冇長途賽叫d馬主買長途馬嚟做乜?
我覺得要喺每個班次都搞多d2000-2400 ge賽馬,同樣要重新搞番泥地2000.

快活谷好似已經無左2400
最長都係2200@@
沙田2400都好似得返香港瓶,皇太后盃同遮打盃3場=.=
作者: 自由雨滇行    時間: 9/6/2010 12:15 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 8/6/2010 10:46 PM 發表
睇黎咁樣發展落去唔錯

以前泥地好似有2400 tim:jjjjj:
作者: 飛神    時間: 9/6/2010 12:15 AM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 9/6/2010 12:15 AM 發表

以前泥地好似有2400 tim:jjjjj:

傳奇, 龍湖財星
作者: taxi2003    時間: 9/6/2010 12:19 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 9/6/2010 12:15 AM 發表

傳奇, 龍湖財星

同興旺....一代傳奇大長途馬:bbb: :bbb:
作者: 自由雨滇行    時間: 9/6/2010 12:48 AM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 9/6/2010 12:15 AM 發表

傳奇, 龍湖財星

最記得係紀利威威
1650,1800,2000,2400一季內搞掂晒:zzz:
作者: joekwan    時間: 9/6/2010 04:59 AM

如果可以最好快活谷都有g1,好幾隻谷王返去沙田真係捱打:ooo:
作者: 李澤楷    時間: 9/6/2010 12:49 PM

其實攪多d2000米同2400米.
但入口既都係澳紐馬,其實都係一樣.

結果可能只係靠速度黎克服路程會快過只用耐力但無咩速度黎完成賽程.:ccccc:
作者: 西人堅    時間: 9/6/2010 01:04 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/6/2010 12:49 PM 發表
其實攪多d2000米同2400米.
但入口既都係澳紐馬,其實都係一樣.

結果可能只係靠速度黎克服路程會快過只用耐力但無咩速度黎完成賽程.:ccccc:

2000 都 ok, 係唔該佢拉長對面直路 一出閘就7,8疊 跑_咩 :jjjj:

2400 就免得過都免啦
d 谷草2200 最 pk 係 d 馬唔到夾硬增程 轉彎就逆噴射 打__後面保齡:yyy:
作者: 西人堅    時間: 9/6/2010 01:18 PM

QUOTE:

2400 就冇可能放比你啦......地快得又最勁果 d
唔係阿加汗收埋曬 就響日本仔度

有時 放比你都冇用, coolmore 果 d 好種有幾多真係快地得, 天文學家 望族去到澳洲唔掂
d 英愛死忠成日吹噓果 d 咩咩咩2400名種......跑歐洲 d 慢地就得姐
黎到香港乾快地兩個世界, o岩o岩場葉森話曬比大家聽....地快唔開步 就爆隻電兔
都唔好話咩 愛倫拎黎坤9人果 d 德國馬 la

日本仔買咁多 葉森 凱旋門winner, 冇隻得咁滯, 比人笑左幾耐
SS 泥地馬貝蒙輸 ge 反而大成功
地快唔開步 質素 SS 級 乜都死

作者: 您睇我唔到    時間: 9/6/2010 03:16 PM

唔係講笑
北美d種馬真係幾勁:tttt:
作者: 君子    時間: 9/6/2010 03:36 PM

如果馬會肯將打比轉做2400 咪可能多番d配合...
作者: 武豊    時間: 9/6/2010 06:08 PM

而家根本已經集中哂中短途, 唔使再特別集中了
根本全世界都知你香港短途強, 但那又如何? 全世界都是重長輕短, 任你短途再勁, 去到杜拜都只係跑"頭幾場", 尾場重要場合一定是長途 :ppp:
作者: 神鷹    時間: 9/6/2010 06:13 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 9/6/2010 06:08 PM 發表
而家根本已經集中哂中短途, 唔使再特別集中了
根本全世界都知你香港短途強, 但那又如何? 全世界都是重長輕短, 任你短途再勁, 去到杜拜都只係跑"頭幾場", 尾場重要場合一定是長途 :ppp:

香港呢個賽馬環境都可以達到一樣世界級短途水準已經算發展得好好
一個只靠進口賽馬既地方可以有一樣野係屬於世界級既已經唔可以再要求更多
作者: 武豊    時間: 9/6/2010 06:22 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 9/6/2010 06:13 PM 發表

香港呢個賽馬環境都可以達到一樣世界級短途水準已經算發展得好好
一個只靠進口賽馬既地方可以有一樣野係屬於世界級既已經唔可以再要求更多

不過香港人有的是錢, 其實如要將人地澳紐頂級長途馬買番來都唔係無可能 :ppp:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/6/2010 06:29 PM

買d澳紐頂級長途馬真係有利香港??
香港發展所謂冷門路程成功,真係算好難得
如果好似十年前香港,或者而家新加坡咁
冇一樣強項真係好咩?
冇育馬o既地方,憑咩同人掙主流路程呢?
作者: 西人堅    時間: 9/6/2010 06:33 PM     標題: 回復 #45 武豊 的帖子

澳紐頂級長途馬(講2400..唔係2000)
如果要有 group1 尾水準 我諗廿卅年都唔知有冇

而且上一次 爆左隻超級 好野出來 咪比香港人買左 lor :jjjj: :jjjj:
作者: 西人堅    時間: 9/6/2010 06:35 PM     標題: 回復 #46 您睇我唔到 的帖子

墨爾本杯佢地夠薑玩分齡讓 唔屈外隊磅.....
日本仔年年上位獨占都得 :lll:
作者: Running    時間: 9/6/2010 06:42 PM

其實大家有冇留意一樣嘢

而家世界主流似係集中於1600 - 2000

就算係歐洲連育馬者都開始只講速度、早熟而輕耐力:zzz:
作者: 您睇我唔到    時間: 9/6/2010 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/6/2010 06:42 PM 發表
其實大家有冇留意一樣嘢

1600-2400吧?2400雖然衰弱中
香港短途數一數二
1600都有力一爭己經算巴閉
1200a如果俾香港玩埋都算癲了
作者: 神鷹    時間: 9/6/2010 07:08 PM

QUOTE:
原帖由 武豊 於 9/6/2010 06:22 PM 發表

不過香港人有的是錢, 其實如要將人地澳紐頂級長途馬買番來都唔係無可能 :ppp:

最大問題就係澳紐長途係世界馬壇黎講水準唔高
邊有咁多隻爪皇凌雨:ppp:
作者: 神鷹    時間: 9/6/2010 07:10 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/6/2010 06:42 PM 發表
其實大家有冇留意一樣嘢

呢幾年歐洲既一哩賽都愈來愈多勁馬跑:fff:
北半球同南半球賽馬真正可以較勁既地方應該就係一哩賽事
作者: Running    時間: 9/6/2010 07:12 PM     標題: 回復 #51 神鷹 的帖子

澳紐所謂長途馬都係夾硬拉上哩半:ppp:

就算近幾年歐洲長途馬湧晒落澳洲配種,要拉長佢地長力都唔係三五年內做得到。
作者: Running    時間: 9/6/2010 07:15 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 9/6/2010 07:10 PM 發表

呢幾年歐洲既一哩賽都愈來愈多勁馬跑:fff:
北半球同南半球賽馬真正可以較勁既地方應該就係一哩賽事

以前二千米賽事都冇乜人重視,而家呢幾年湧現好多二千勁馬。

反而二千四搞搞下好似越搞越縮:ppp:
作者: 神鷹    時間: 9/6/2010 07:31 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 9/6/2010 07:15 PM 發表

以前二千米賽事都冇乜人重視,而家呢幾年湧現好多二千勁馬。

反而二千四搞搞下好似越搞越縮:ppp:

法國打比參賽馬都full埋.
二千四米而家KG地位直情大不如前,不過凱旋門賞仍然是世界上最有叫座力的比賽
而家威爾士親王錦標,日蝕大賽都愈來愈多勁馬黎跑
作者: 李澤楷    時間: 9/6/2010 08:00 PM

QUOTE:
其實大家有冇留意一樣嘢

日本會好D,但有冇得配種又係另一回事.
作者: 李澤楷    時間: 9/6/2010 08:01 PM

QUOTE:
原帖由 神鷹 於 9/6/2010 07:31 PM 發表

法國打比參賽馬都full埋.
二千四米而家KG地位直情大不如前,不過凱旋門賞仍然是世界上最有叫座力的比賽
而家威爾士親王錦標,日蝕大賽都愈來愈多勁馬黎跑

仲有朱德望國際錦標,冠軍錦標.....

反而果D英皇錦標就真係:kkkkk:
作者: taxi2003    時間: 9/6/2010 08:14 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/6/2010 08:01 PM 發表

國際錦標近年好似仲冷場:zzz: :zzz:
作者: sw    時間: 9/6/2010 08:15 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 9/6/2010 08:01 PM 發表

公道d講 kg年年都係咁少馬跑架啦.....

如果講朱德望 咁上年o個場又點計先.....
作者: yuricylau    時間: 9/6/2010 08:24 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 9/6/2010 08:14 PM 發表

國際錦標近年好似仲冷場:zzz: :zzz:

上年畀STS嚇走晒...但再之前都有果醬大王,授權,狄倫

講冷場點都唔夠冠軍錦標...不過擺正喺嗰個時期...:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 9/6/2010 08:31 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 9/6/2010 08:24 PM 發表

上年畀STS嚇走晒...但再之前都有果醬大王,授權,狄倫

講冷場點都唔夠冠軍錦標...不過擺正喺嗰個時期...:ppp:

冠軍錦標唔算差既.之前都有自豪,新路向:jjjjj:
作者: mR.偉    時間: 9/6/2010 08:38 PM

講2400ARC最叫座就一定係.

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0