標題: 方駿暉理論:不公平出閘條例過時 [打印本頁]

作者: 君子    時間: 22/6/2010 09:18 PM     標題: 方駿暉理論:不公平出閘條例過時

馬會為一大機構,要依規章辦事,但作為馬會高層,卻不應凡事蕭規曹隨,當要不時檢討,遇有過時、不合理條例,應要提出修訂,務求符合公平、公正原則。記得 03年 4月 16日第三場泥地 1200米賽後報告指出:「評判員確定『連冠精神』為第三名,此情況適用於賽事規例第 12(19)條,即是在賽事中已宣佈為第一、第二或第三名的馬匹,即使未獲公平出閘,亦不得被宣佈為無出賽馬匹。因此,評判員宣佈的名次獲得確認。小組確定,煩躁不安並且被一名閘前助理員協助捉實的『連冠精神』,於司閘員開閘之際,以後足豎立,撞開其閘門,因而失地甚多。」

由此可見,當時「連冠精神」其實屬不公平出閘,但由於其跑獲季軍,所以引用此例。這等於足球的「得益規條」,令受侵犯的一方獲得最大得益,背後精神可以理解。

可惜,當年訂立此條例時沒有為投注各項彩池的馬迷細心設想,一匹起步受不公平對待的馬匹,如此吃虧也能追得季軍,牽涉相關的彩池(如位置、單 T和第三位置之三重彩等)當然應受到此「得益規條」保護而獲得派彩,不應當作不公平出閘而退款,以免既得利益受損。但買了牽涉一、二名之彩池(如獨贏、連贏位和一、二名三重彩等)的馬迷,有理由投訴如非因不公平出閘,應有機會跑入前兩名,理應獲得退款,沒理由因此駒能力太高,跑得季軍反而血本無歸,比跑四名以外獲退款收回本錢時,損失更大。

事後沒有即時檢討修例,馬會高層可能覺得類似「尷尬」例子不易再出現,得過且過。怎料七年後 6月 9日「勁勇士」將頭低俯,因而出閘緩慢,起步大脫腳,如此吃虧,竟可在最短途追入季軍,結果又要引用此條例而不得被宣佈為無出賽馬,買了牽涉一、二名彩池之投注無款退而全輸,極不公平和不合理。馬會董事局理應檢討和修訂此設計不周全之條例:不公平出閘之馬匹如跑入前四名,相關名次之彩池得益的繼續獲益,受損的則悉數退款,這樣才算公平、合理

咁隻馬叫做跑第幾呢 :yyy:
作者: 贏馬人    時間: 22/6/2010 09:29 PM

按實狗狗:rrr: :rrr: :rrr:
勁勇士被佢講一講,下次十幾蚊都似:bbbbb: :bbbbb: :bbbbb:
作者: 李澤楷    時間: 22/6/2010 09:30 PM

QUOTE:
原帖由 贏馬人 於 22/6/2010 09:29 PM 發表
按實狗狗:rrr: :rrr: :rrr:
勁勇士被佢講一講,下次十幾蚊都似:bbbbb: :bbbbb: :bbbbb:  

評馬人亂9UP無事條例過時:fff:
作者: 贏馬人    時間: 22/6/2010 09:33 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 22/6/2010 09:30 PM 發表
評馬人亂9UP無事條例過時:fff:

贏馬人與時並進:zzz: :zzz: :hhhhh: :hhhhh:
作者: 阿源    時間: 22/6/2010 09:43 PM

根本就唔可行,以勁勇士為例,WQ都可以退飛,但係三重彩點計先,唔通買左勁勇士第一,第二D人就退飛,買左勁勇士第三D人就照收錢咩,無得咁計.而且勁勇士D第三奬金要照俾,無理由當無跑過.
作者: 君子    時間: 22/6/2010 09:45 PM

QUOTE:
原帖由 阿源 於 22/6/2010 21:43 發表
根本就唔可行,以勁勇士為例,WQ都可以退飛,但係三重彩點計先,唔通買左勁勇士第一,第二D人就退飛,買左勁勇士第三D人就照收錢咩,無得咁計.而且勁勇士D第三奬金要照俾,無理由當無跑過.

跟住實有人話以而家既電腦一定做得到.. on9
作者: yinho    時間: 22/6/2010 09:45 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 22/6/2010 09:45 PM 發表

咁即係馬會要硬蝕d錢出黎  有冇咁on9
作者: 君子    時間: 22/6/2010 09:47 PM

QUOTE:
原帖由 yinho 於 22/6/2010 21:45 發表

咁即係馬會要硬蝕d錢出黎  有冇咁on9

佢地成日話馬會做莊好怕事.. 駛吾駛抽咁多水...

我心諗如果馬會蝕錢.. 香港真係死硬 :yyy: :yyy:
作者: 育馬者傳說    時間: 22/6/2010 09:48 PM

不公平出閘好多時係騎師打茅波,你試下唔好玩澳洲例,玩日本例,邊有咁多不公平出閘?
作者: yinho    時間: 22/6/2010 09:51 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 22/6/2010 09:47 PM 發表

佢地成日話馬會做莊好怕事.. 駛吾駛抽咁多水...

我心諗如果馬會蝕錢.. 香港真係死硬 :yyy: :yyy:

有強姦冇焗賭 賭得黎又要吊  人真係犯賤
作者: PrettyIvy    時間: 23/6/2010 06:54 AM

想講過時就唔好用「連冠精神」黎講,
想當年短途怪傑「快樂人」就試過在沙地1030m,
因閘廂遲了開啟而落後,最後狂追得第三,
已經係咁樣處理 !!!!!!
作者: 西人堅    時間: 23/6/2010 10:13 AM

QUOTE:
原帖由 君子 於 22/6/2010 09:45 PM 發表

做條毛咩....馬會d it 整個排位都攪唔掂 :iiiii:
作者: 內閃    時間: 23/6/2010 10:40 AM

QUOTE:
原帖由 PrettyIvy 於 23/6/2010 06:54 AM 發表
想講過時就唔好用「連冠精神」黎講,
想當年短途怪傑「快樂人」就試過在沙地1030m,
因閘廂遲了開啟而落後,最後狂追得第三,
已經係咁樣處理 !!!!!!

我都記得廿幾年前有場沙田草地第七班,
有幾個閘廂遲了開啟(好似係無開), 結果全場退飛....

不過以方駿輝的例子, 隨時令到連贏及三重彩派彩大縮水,
咁又對其他投注者公平嗎..??

作者: 小武士    時間: 23/6/2010 12:57 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/6/2010 10:13 AM 發表

做條毛咩....馬會d it 整個排位都攪唔掂 :iiiii:

叫佢地寫條式出黎計呢d咁既數 直頭攞佢地命啦:fff:
作者: yuricylau    時間: 23/6/2010 08:26 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 23/6/2010 10:13 AM 發表

仲有搞番掂d海外賽後遺症先再算啦:kkkk:
作者: poiuy    時間: 24/6/2010 06:07 PM

QUOTE:

好改唔改,,個操練表改乜
作者: 西人堅    時間: 24/6/2010 08:20 PM     標題: 回復 #16 poiuy 的帖子

※佢祖宗18代.....整埋咁撚樣 ge 色係咪想幫人戒賭
作者: Kris    時間: 24/6/2010 08:55 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 24/6/2010 08:20 PM 發表
※佢祖宗18代.....整埋咁撚樣 ge 色係咪想幫人戒賭

有乜理由用呢D顏色, 真係人都癲...
作者: yinho    時間: 24/6/2010 09:02 PM

馬會個網頁做咩係咁改@@
第一改已經慢q晒  而家仲要咁樣  點睇呀
作者: poiuy    時間: 24/6/2010 09:07 PM

真係on9無極限
作者: 西人堅    時間: 24/6/2010 09:17 PM     標題: 回復 #20 poiuy 的帖子

全撚部都係明光社 d 間諜黎 ※ :bbb:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0