標題: 蔡俊佳你係咪咁懶啊? [打印本頁]

作者: Running    時間: 18/7/2010 07:09 PM     標題: 蔡俊佳你係咪咁懶啊?

自然熊泥地短途醒

由於香港無育馬業關係,加上後天訓練環境因素,閹馬成為主流,反而雌馬在港數目嚴重偏少,但其實質素好的雌馬只要適應水土,通常可交出連貫性佳績,昔日馬后「勝威旺」固然是表表者,上季入口的吳廐馬「金德寶」短途實力亦令大家刮目相看。

摩廐「自然熊」上季抵港未出賽,這匹3歲灰色馬女是馬主范邦初自行培育,其母 Bear Fan 當年在美國贏過三項二級賽,且曾出戰2005年杜拜金沙軒錦標得第五,退役轉作牝馬後,便誕下這匹「自然熊」。

「自然熊」於07年1月尾在肯塔基出世,是一匹早胎北半球馬,其灰色毛色當然是遺傳父系 Unbridled's Song,近年同父馬入口數目下跌,而歷來在港成就最高一駒則是東廐「爪皇烈風」(亦是灰馬)。「自然熊」目前只3歲,抵港後一直以基層工夫為主,明顯主理人大摩也認為進度未足,無謂揠苗助長,當然亦不排除抵港後在健康出現毛病,預計日後跑泥地短途性能會非常突出,健康正常四班只屬過客。

本來呢篇嘢都寫得幾好,但係見到佢講到「自然熊」健康狀況咁含糊不清,
我不如將馬會嘅馬匹健康記錄Show俾你睇啦:

[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/racing/ove_horse.asp?HorseNo=L128[/iframe]

如果馬會冇記錄出嚟,但隻馬操練斷斷續續,喺大家都唔知馬匹健康狀況好與壞之下,
用「不排除」呢三個字就最合適;但而家馬會記錄都證實咗佢對腳有過問題,
已經係肯定隻馬健康有過問題,咁點解仲要寫啲咁唔肯定嘅詞彙?

馬會嘅馬匹資料庫咁詳細、又方便易用,個掣就可以即刻睇到,
點解寫文前唔去證實一下隻馬健康有冇問題,係要用啲咁模糊嘅答案呢?
作者: 君子    時間: 20/7/2010 08:00 PM

好明顯無落心機...
作者: 李澤楷    時間: 20/7/2010 08:13 PM

掛住日本賽馬:fff:
作者: Kris    時間: 20/7/2010 08:18 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 20/7/2010 08:13 PM 發表
掛住日本賽馬:fff:

可能俾東記(為免俾人告,都係唔用白X報)cut稿費交行貨:yyy:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0