標題: 蘋果頭條:勞愛德冇得騎苗廐馬 飛銀動力帥權易手 [打印本頁]

作者: 希比    時間: 22/8/2010 06:31 AM     標題: 蘋果頭條:勞愛德冇得騎苗廐馬 飛銀動力帥權易手

蘋果頭條:勞愛德冇得騎苗廐馬 飛銀動力帥權易手
2010年08月22日

(未有評分)瀏覽人次:100 回應:0 Facebook Twitter 轉寄朋友 文章回應

【本報訊】「上季是『當黑』的一季,太多受傷,希望今季平平安安,順利達到 45W或以上。」
首天回防的馬偉昌說。昨晨的焦點,落在馬偉昌身上,這位南非好手首天露面,即獲苗禮德重用操「善風」及「至尊飛飛」,相反,同鄉勞愛德就冇得騎苗廐馬,已失去「飛銀動力」的帥權。記者:陳嘉甜

勞愛德昨晨收操時慨嘆,與同鄉苗禮德的關係弄得不太好,現正努力重修舊好。勞愛德說:「我是公司騎師,自然樂於與不同練馬師合作,記得上季我與苗禮德攜手共取得九 W,可惜因為一些事情發生,自 6月 16日的『勁擊』後,已再無合作,我真希望能盡快與他重新修好關係。我最難忘是『飛銀動力』,此馬與『虎虎生輝』同父,質素優秀,上季在我胯下贏馬,如果失去此馬的帥權,我會非常可惜,此馬經苗禮德的調下,口勁收歛,相信今季可取得更高成就,我不想失去牠呢。」

苗禮德馬房團體馬「飛銀動力」上季五月一出即力壓「歡樂繽紛」開齋,盡顯非凡的質素,自該仗勝利後,即提早暑,全因練者珍惜其羽毛,留待今季全力搏殺。此匹愛爾蘭自購馬是苗禮德親自購入,此馬上季一出即勝,他坦言賽前信心不大,估不到此匹北半球馬臨場狀態未弗,都可輕鬆勝出,實力非凡,早視牠為進軍今季四歲馬大賽的棋子。

或由馬偉昌接手

另一方面,昨晨「飛銀動力」由助手踱步時,馬偉昌陪同苗禮德一同睇馬,對於是否已成功取得此馬的帥權時,馬偉昌卻有所保留。他說︰「我在港發展多年,當然明白得到優質座騎的重要性,但我真的不知道此馬的帥權落在誰家,我只可以說此馬是匹好馬,我都希望可以夥拍牠上陣。」馬偉昌曾是苗主帥,不過兩人一度鬧翻,直至上季中才合作,手贏得九 W,是練者現時重用的頭號騎師。

作者: 喜蓮福星    時間: 22/8/2010 08:52 AM

苗禮德真難服士...
作者: dennis2299    時間: 22/8/2010 08:55 AM

QUOTE:
原帖由 喜蓮福星 於 22/8/2010 08:52 AM 發表
苗禮德真難服士...

老苗都算難服侍:ppp: ?
咁猿士傑叫咩:yyy:
作者: Kris    時間: 22/8/2010 10:51 AM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 22/8/2010 08:55 AM 發表

老苗都算難服侍:ppp: ?
咁猿士傑叫咩:yyy:

馬主同練馬師嘅分別囉

練馬師黎講老苗同霍老爺都出名難服侍
作者: dennis2299    時間: 22/8/2010 10:56 AM

QUOTE:
原帖由 Kris 於 22/8/2010 10:51 AM 發表

馬主同練馬師嘅分別囉

練馬師黎講老苗同霍老爺都出名難服侍

霍利時真係出名難服侍:ppp: 老苗不太覺得呢
作者: 李澤楷    時間: 22/8/2010 11:06 AM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 22/8/2010 10:56 AM 發表

高雅志也和老苗反面呢有一排.
作者: mR.偉    時間: 22/8/2010 11:56 AM

唉..
老外得今季努力
作者: 木奇異    時間: 22/8/2010 12:45 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 22/8/2010 10:56 AM 發表

E兩條友都一擔擔啦 :abcde:
作者: 冼馬田    時間: 22/8/2010 12:49 PM

飛銀動力呢隻野隨時係馬王,贏馬果場隻馬仲係一舊飯咁﹗今季真係有排玩。:aaa:
作者: yuricylau    時間: 22/8/2010 01:16 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 22/8/2010 11:06 AM 發表

高雅志也和老苗反面呢有一排.

楊啟棠都好似試過...

唉...德叔...可惜:ooo:
作者: mR.偉    時間: 22/8/2010 01:32 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 22/8/2010 12:49 PM 發表
飛銀動力呢隻野隨時係馬王,贏馬果場隻馬仲係一舊飯咁﹗今季真係有排玩。:aaa:

短途定一哩@@?
作者: yuricylau    時間: 22/8/2010 01:42 PM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 22/8/2010 12:49 PM 發表

以分數計...最起碼應該值115:bbbb:
作者: mR.偉    時間: 22/8/2010 01:45 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 22/8/2010 01:42 PM 發表

以分數計...最起碼應該值115:bbbb:

睇得咁高..
作者: p238hornet    時間: 22/8/2010 08:02 PM

你睇下苗生幾年換一個副練就知幾難相處:ppp:
作者: 帶來吉利    時間: 23/8/2010 09:43 AM

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 22/8/2010 12:49 發表

e個血統幾早熟

不過隻馬真係鬥心十足:ccccc:
作者: Kris    時間: 23/8/2010 01:14 PM

呢隻馬冇傷冇病就應該係其中一隻11年打比有機嘅馬

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0