標題: 蓮華生輝 VS 小橋流水 [打印本頁]

作者: jl312    時間: 13/9/2010 01:55 AM     標題: 蓮華生輝 VS 小橋流水

開依個題目, 一定有好多人會話言之尚早, 的確係, 所以今次只係想分析吓, 又或者研究吓兩者早期嘅表現, 具體了解吓小橋流水嘅實力:loveliness:

經過細心翻看蓮華生輝頭幾場賽事, 無論路程, 贏馬距離, 評分升幅抑或獨贏賠率, 小橋流水的確很有佢嘅影子:loveliness:
但以個人愚見,  單看小橋流水這三場勝仗, 表現還未及蓮華生輝級數, 現在只可以講80-100評分內, 1000米路程仍然無敵 (因為如果下次跑二班1000米, 大部分實力馬都要讓佢磅, 風火神駒 (100), 萬事佳 (99), 寶樹友盈 (97), 旅英駿駒 (96))

要確認小橋流水最終實力, 還要看上到一班1200米才可知道:fff:
如果沈集成下一場可以放膽跑17/10場1200米就最好, 不單可以盡早適應轉彎路程, 最重要係可以在受讓磅下接受挑戰, 減低阻力:jjjj:
作者: bondli    時間: 13/9/2010 02:00 AM

:gggg: :gggg: :gggg:
作者: 光仔    時間: 13/9/2010 02:19 AM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 13/9/2010 01:55 AM 發表
開依個題目, 一定有好多人會話言之尚早, 的確係, 所以今次只係想分析吓, 又或者研究吓兩者早期嘅表現, 具體了解吓小橋流水嘅實力:loveliness:

經過細心翻看蓮華生輝頭幾場賽 ...

沈 集 成 說 : 「 『 小 橋 流 水 』 剛 踏 入 四 歲 , 心 智 上 仍 未 成 熟 , 今 仗 要 負 132 磅 , 且 在 變 化 地 上 陣 , 而 同 場 不 少 對 手 均 負 輕 磅 , 相 對 而 言 , 形 勢 對 牠 不 利 , 結 果 牠 仍 可 輕 鬆 贏 馬 。 『 小 橋 流 水 』 雖 然 在 直 路 賽 三 捷 , 但 由 於 短 期 內 沒 有 合 資 格 的 同 程 可 報 名 ( 要 到 11 月 6 日 才 有 二 班 直 路 賽 ) , 所 以 下 仗 將 增 程 跑 1200 米 , 希 望 趁 季 初 階 段 多 取 頭 馬 , 贏 夠 分 數 , 取 得 12 月 的 香 港 短 途 錦 標 入 場 券 。 」

:ccccc:
作者: timothyhin    時間: 13/9/2010 02:34 AM

起碼第二隻幸運寶貝:abcde:

不過難保練馬師再表演多一次浪費一隻110-120分既好馬:yyy: :yyy:
作者: 小野伸二    時間: 13/9/2010 02:47 AM     標題: 回復 #4 timothyhin 的帖子

佢而家話要爭分跑國際賽已經大想頭..:ppp:

我寧願佢一個月跑一場跟住爭三冠好過...
作者: jl312    時間: 13/9/2010 02:48 AM

QUOTE:
原帖由 光仔 於 13/9/2010 02:19 AM 發表

沈 集 成 說 : 「 『 小 橋 流 水 』 剛 踏 入 四 歲 , 心 智 上 仍 未 成 熟 , 今 仗 要 負 132 磅 , 且 在 變 化 地 上 陣 , 而 同 場 不 少 對 手 均 負 輕 磅 , 相 對 而 言 , 形 勢 對 牠 不 利  ...

其實又冇必要趕跑國際賽 :ooo: 三個月內要再攞多20幾分真係唔容易.....之後三場1,2班賽要起碼兩WIN一PLACE.....何苦呢? 9成馬主意思.....

有時都唔可以怪晒D練馬師......

我覺得唔跑國際賽, 等隻馬慢慢上, 出年一二三月挑戰三冠短途重好
作者: kewell    時間: 13/9/2010 04:12 AM     標題: 回復 #6 jl312 的帖子

係囉, 有陣時D馬主想攞威:ggg:

我都希望佢唔好跑國際賽, 搏傷就大劑
作者: kewell    時間: 13/9/2010 04:13 AM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 13/9/2010 01:55 AM 發表

經過細心翻看蓮華生輝頭幾場賽 ...

風火神駒下場應該跑國慶日既沙田短途錦標:yyy:
作者: 飛神    時間: 13/9/2010 08:12 AM

見到蓮華生輝之前應該俾金德寶SM死:abcde:
作者: 李澤楷    時間: 13/9/2010 10:05 AM

幸運寶貝ii?
沈生既馬小心佢健康好過.:ggg:
不過有時唔怪得練馬師.
某d馬主心雄,攪亂哂練馬師步署.
好似肥仔糖馬主,以輝哥性格會唔會咁急進先,梗係馬主俾壓力佢啦:ppp:
作者: +超級無敵+    時間: 13/9/2010 10:28 AM

有左世紀之駒既經驗,
沈集成練呢隻應該會小心D架啦.
作者: 君子    時間: 13/9/2010 11:11 AM

好主觀咁睇......

一睇到隻小橋流水個血統 就覺得佢做吾到馬王級之流

依個父系黎左香港咁多年.. 有幾多隻真係可以做到馬王級  最勁既應該係勝眼光爆冷贏一級賽

即係好似O'Reilly 咁   最勁最勁都係友誼至上 ....  

所以我會用無敵神駒黎比較小橋流水

憑一股銳氣殺上去 當然我都想佢贏國際賽  但難度真係有d....
作者: dorus    時間: 13/9/2010 12:39 PM

贏左金德寶先諗國際賽la......:uuu:
作者: 金威    時間: 13/9/2010 01:33 PM

個人感覺

覺得鳥語花香剛出道果陣比佢勁
作者: taxi2003    時間: 13/9/2010 01:36 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 13/9/2010 01:33 PM 發表
個人感覺

完全同意:rrrr: :rrrr:
作者: jl312    時間: 13/9/2010 01:52 PM

QUOTE:
原帖由 金威 於 13/9/2010 01:33 PM 發表
個人感覺

agree! 所以都係講小橋流水現階段只係一隻100-110分馬:jjjj:
作者: yuricylau    時間: 13/9/2010 03:58 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 13/9/2010 08:12 AM 發表
見到蓮華生輝之前應該俾金德寶SM死:abcde:

跟都跟到你氣咳
作者: neeDu    時間: 13/9/2010 04:00 PM

QUOTE:
個人感覺

鳥語花香係咩馬?:ooo: 同蓮華生輝一齊跑既馬:llll: ,依加咁早階段都係唔適宜作比較....
作者: 神之子    時間: 13/9/2010 09:29 PM

小橋流水如果下場跑17/10都好的,係驚大麻成谷佢跑26/9再跑25/10場精英碗咁就大獲

作者: mR.偉    時間: 13/9/2010 10:15 PM

同蓮華全盛無得比:gggg:
作者: 翼    時間: 13/9/2010 10:34 PM

齊歡唱又係好例子  睇呢隻 會似幸運寶貝多d
作者: 細B    時間: 14/9/2010 08:41 AM

好多例子,最近期既,萬事佳,呢隻算keep得幾好,仲有p,你睇齊歡唱.....當時一樣評價極高,e家呢,小橋流水,係....贏馬姿態真係嚇死人,當初齊歡唱咪又係咁,e家只贏一場水準好普通既賽事,佢既實力仍有待証明,一班都未贏,唔好太早講國際賽
作者: EternitY    時間: 14/9/2010 09:36 AM

小橋流水嬴馬姿態係有蓮華生輝影子,不過唔會係馬王級數,

如果真係要排列,我覺得小橋流水最少會比幸運寶貝質素高 ...

蓮華生輝 > 鳥語花香 > 金德寶 > 小橋流水 > 幸運寶貝 > 萬事佳 > 齊歡唱
作者: 細B    時間: 14/9/2010 12:37 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 14/9/2010 09:36 AM 發表

如果真係要排列,我覺得小橋流水最少會比幸運寶貝質素高 ...

蓮華生輝 > 鳥語花香 > 金德寶 > 小橋流水 > 幸運寶貝 > 萬事佳 & ...

:jjjj: :jjjj: :jjjj:
呢隻頂多好似鄉村樂韻or金武士咁....  呢兩隻都係行頭好勁,到後期散哂
但小橋流水隻馬真係好乖,希望佢仲有得進步
作者: jl312    時間: 14/9/2010 01:23 PM

不過, 有時真係時勢造英雄, 依家蓮華生輝係晚年, 跑番幾多真係未知:ooo: 環顧依家短途馬, 好似真係小橋流水最有希望接棒:loveliness:

小橋流水跑1200米一定好過1000米, 用天生速度800米按住都可以開43"幾, 又有一段好強嘅變速能力, 結合血統有1600米背景, 我估金德寶1200米唔夠佢跑

17/10嗰場二班1200米, 相信到時大家可以見到一隻重厲害嘅小橋流水:xxxx:
作者: 君子    時間: 14/9/2010 01:45 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 14/9/2010 13:23 發表
不過, 有時真係時勢造英雄, 依家蓮華生輝係晚年, 跑番幾多真係未知:ooo: 環顧依家短途馬, 好似真係小橋流水最有希望接棒:loveliness:

小橋流水跑1200米一定好過1000米, 用天生速度800米按住都可以開43" ...

咁馬主有無諗住將隻馬轉倉..
好老實.. 吾好晒左隻馬:aaaa:
作者: 金威    時間: 14/9/2010 01:48 PM

忽然間係度諗, 如果酒勝同佢一齊跑
會唔會又比酒勝先走甩呢
作者: kewell    時間: 14/9/2010 01:49 PM

自己睇呢隻同齊歡唱就唔同

最主要原因係齊歡唱要跑要輕同埋冇咁壯咁
但係小橋流水今季真係再壯左, 但係今場狀態都唔算好, 直接D講大約得5成, 但係都輕取二三班指標馬軍策令, 牛精巨星咁
當然未可以講係馬王級, 但係我估一定係可以跑到GROUP既馬囉

同埋呢個種唔係完全既早熟種, 戰鬥力都可以持續下, 好似再戰群雄, 勝眼光咁, 都係5歲先係大熟:loveliness:  唔似Flying Spur咁
作者: FreD    時間: 14/9/2010 01:53 PM

我驚小橋似當時架喜x 寶:yyy: :yyy:
作者: jl312    時間: 14/9/2010 02:09 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 14/9/2010 01:45 PM 發表

咁馬主有無諗住將隻馬轉倉..
好老實.. 吾好晒左隻馬:aaaa:

:yyy: :yyy: :yyy:
依點好重要, 小橋贏完第一場之後, 有位資深馬評家同我講, 隻馬唔轉倉就係一班馬, 轉去方仔到就會係馬王:zzz:
作者: p238hornet    時間: 14/9/2010 02:25 PM

我覺得跑國際賽太趕,仲趕過更歡笑:ppp: 我覺得有d似更歡笑的早期,之後發展成點,要睇下成哥點搞匹馬:mmm:
作者: neeDu    時間: 14/9/2010 04:16 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 13/9/2010 10:15 PM 發表
同蓮華全盛無得比:gggg:

全盛時係指嬴大賽個陣定係初出道個陣?
作者: neeDu    時間: 14/9/2010 04:17 PM

QUOTE:
原帖由 FreD 於 14/9/2010 01:53 PM 發表

喜皇寶?:ccc:
作者: neeDu    時間: 14/9/2010 04:18 PM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 14/9/2010 02:09 PM 發表

:yyy: :yyy: :yyy:
依點好重要, 小橋贏完第一場之後, 有位資深馬評家同我講, 隻馬唔轉倉就係一班馬, 轉去方仔到就會係馬王:zzz:

邊位?:yyy: :yyy:
作者: yuricylau    時間: 14/9/2010 04:21 PM

QUOTE:
原帖由 FreD 於 14/9/2010 01:53 PM 發表

以練嗰個係沈集成...好可能真係一季ko:yyy:
作者: neeDu    時間: 14/9/2010 04:26 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 14/9/2010 04:21 PM 發表

以練嗰個係沈集成...好可能真係一季ko:yyy:

依加第2季:fff:
作者: yuricylau    時間: 14/9/2010 04:30 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 14/9/2010 04:26 PM 發表

依加第2季:fff:

:yyy: :yyy:
咁一年囉:yyy:
作者: ☆STAN★    時間: 14/9/2010 05:33 PM

係放血馬到....有火焰之星o既成就已經好好lo~~
作者: 阿源    時間: 14/9/2010 05:39 PM

其實再2W就應該可以出國際賽,馬會有時唔係只睇評分,如果評磅員認為佢有潛力,10X分都可以出.
作者: dee    時間: 14/9/2010 07:16 PM

QUOTE:
原帖由 kewell 於 13/9/2010 04:12 AM 發表
係囉, 有陣時D馬主想攞威:ggg:

我都希望佢唔好跑國際賽, 搏傷就大劑

Agree!!:aaa: :aaa: :aaa:
作者: 自由雨滇行    時間: 14/9/2010 07:26 PM

QUOTE:
原帖由 EternitY 於 14/9/2010 09:36 AM 發表

蓮華生輝 > 鳥語花香 > 金德寶 > 小橋流水 > 幸運寶貝 > 萬事佳 & ...

排埋天久同旅英駿駒:jjjj:
作者: kewell    時間: 14/9/2010 08:04 PM

:yyy: 其實我覺得成就有可能似都係沈集成訓練既芙蓉鎮:yyy:
作者: mR.偉    時間: 14/9/2010 08:34 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 14/9/2010 04:16 PM 發表

全盛時係指嬴大賽個陣定係初出道個陣?

大賽同初出都禁勁嫁喎:ppp:
作者: dennis2299    時間: 14/9/2010 08:41 PM

唔知點解我覺得小橋流水既霸氣比蓮華生輝強少少:ppp:
作者: mR.偉    時間: 14/9/2010 08:51 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 14/9/2010 08:41 PM 發表
唔知點解我覺得小橋流水既霸氣比蓮華生輝強少少:ppp:

我就覺得呢場好變態
[iframe]http://www.hkjc.com/chinese/racing/results.asp?racedate=26/12/2006&raceno=07[/iframe]
作者: dennis2299    時間: 14/9/2010 09:03 PM     標題: 回復 #45 mR.偉 的帖子

呢場之後個場再對住勁力寶蹄 , 磅位差距縮少下 , 由冇騎過既姿態 , 變成左要騎既姿態黎贏馬:ppp:
作者: mR.偉    時間: 14/9/2010 09:36 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 14/9/2010 09:03 PM 發表
呢場之後個場再對住勁力寶蹄 , 磅位差距縮少下 , 由冇騎過既姿態 , 變成左要騎既姿態黎贏馬:ppp:

唔洗騎黎贏真係好變態
作者: Bonson    時間: 15/9/2010 03:47 AM

蓮華生輝未做馬王之前,又有幾多隻Encosta De Lago仔係馬王級?除左Marju (原居民 -> 爆冷), Danehill (靚蝦王-> 無數) 之外,其他馬王級既馬血統都係麻麻。:zzz:

個人對紐西蘭馬好有情意結。Faltaat呢種非常好用,Commands, O'Reilly,而家既Elusive City 都有好多有用馬,有唔少馬平靚正:vvvv:
作者: 細B    時間: 15/9/2010 08:11 AM

QUOTE:
原帖由 Bonson 於 15/9/2010 03:47 AM 發表
蓮華生輝未做馬王之前,又有幾多隻Encosta De Lago仔係馬王級?除左Marju (原居民 -> 爆冷), Danehill (靚蝦王-> 無數) 之外,其他馬王級既馬血統都係麻麻。:zzz:

個人對紐西蘭馬好有情意結。Faltaat ...

其實唔洗話血統個d,都係睇返隻馬本身
你睇精英大師個血統,有冇諗過17連勝再加做三冠馬王再贏埋日本??=.=
血統一流都未必係好馬喇,
最緊要隻馬識行識郁,唔係比隻世界馬后馬王配埋一齊都冇用
作者: 列高力    時間: 15/9/2010 09:02 AM

QUOTE:
原帖由 Bonson 於 15/9/2010 03:47 AM 發表

個人對紐西蘭馬好有情意結。Faltaat ...

小橋流水
成個血統我覺得好早熟

尤其阿媽果邊
作者: 君子    時間: 15/9/2010 10:20 AM

QUOTE:
原帖由 細B 於 15/9/2010 08:11 發表

你睇精英大師個血統,有冇諗過17連勝再加做三冠馬王再贏埋日本??=.=

你咁講法 對d 育馬者有d 吾公平 :ppp:
作者: 君子    時間: 15/9/2010 10:22 AM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 14/9/2010 21:03 發表

佢最勁個場當然係初跑1200個場啦..
睇完個場 知道佢係馬王啦....:eee:
作者: leavemealone    時間: 15/9/2010 11:01 AM

QUOTE:
原帖由 細B 於 15/9/2010 08:11 AM 發表

個個都咁諗.d育馬者真係唔駛撈了.....
作者: neeDu    時間: 15/9/2010 04:02 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 14/9/2010 08:34 PM 發表

大賽同初出都禁勁嫁喎:ppp:

如果全盛期係指佢嬴大賽既話就梗係冇得比啦:ooo:
作者: neeDu    時間: 15/9/2010 04:04 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 14/9/2010 08:51 PM 發表

我就覺得呢場好變態
http://www.hkjc.com/chinese/raci ... /2006&raceno=07

姿態當然好,但唔算變態:ppp:
作者: Bonson    時間: 15/9/2010 08:34 PM

QUOTE:
原帖由 <i>列高力</i> 於 15/9/2010 09:02 AM 發表<br />

<br />
小橋流水<br />
成個血統我覺得好早熟<br />
<br />
尤其阿媽果邊

<br />
Gold Brose 係香港出左名早熟適應性高,但唔耐玩:ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0