標題: 『 小 橋 流 水 』 今 季 目 標 是 12 月 的 國 泰 航 空 香 港 短 途 錦 標 [打印本頁]

作者: 君子    時間: 17/10/2010 11:13 PM     標題: 『 小 橋 流 水 』 今 季 目 標 是 12 月 的 國 泰 航 空 香 港 短 途 錦 標

賽 後 新 聞 : 小 橋 流 水 四 戰 不 敗

【 本 報 訊 】 在 「 我 的 至 愛 新 星 」 榜 得 票 第 二 高 的 「 小 橋 流 水 」 , 昨 日 出 爭 1200 米 被 捧 成 1.3 倍 大 熱 門 , 最 後 四 戰 四 捷 保 持 不 敗 。 對 於 「 小 橋 流 水 」 初 跑 轉 彎 路 程 贏 得 驚 險 , 沈 集 成 說 : 「 『 小 橋 流 水 』 一 出 頭 即 自 動 收 慢 , 馬 兒 以 為 自 己 勝 券 在 握 , 幸 好 牠 鬥 心 強 , 看 到 『 聖 法 理 』 上 前 挑 戰 , 即 再 發 力 趕 過 對 手 。 『 小 橋 流 水 』 今 季 目 標 是 12 月 的 國 泰 航 空 香 港 短 途 錦 標 。 」

除 「 小 橋 流 水 」 外 , 潘 頓 還 憑 「 錢 照 贏 」 及 「 雨 電 風 雷 」 中 三 元 , 勝 出 騎 師 王 。 昨 日 對 於 周 氏 家 族 來 說 是 快 樂 的 天 , 「 爪 皇 」 系 馬 主 周 漢 文 的 叔 父 周 錦 泉 頭 場 憑 「 好 辣 椒 」 贏 馬 , 而 周 漢 文 名 下 的 「 雨 電 風 雷 」 亦 取 得 在 港 首 W 。

作者: iamjack    時間: 17/10/2010 11:20 PM

睇完今日個場 , 隻馬轉彎經驗尚淺 ... 其實唔駛咁急 ...

:hhh:
作者: 光仔    時間: 17/10/2010 11:20 PM

-________________-
作者: 馬俠    時間: 17/10/2010 11:21 PM

沈集成 唔好咁急攻 又收一隻好馬皮呀....
作者: 魚仔餅    時間: 17/10/2010 11:23 PM

又睇住一匹明日之星因此收皮:vvv:
作者: 君子    時間: 17/10/2010 11:23 PM

好似有d急喎...
作者: 小野伸二    時間: 17/10/2010 11:34 PM

沈 集 成 說 : 「 『 小 橋 流 水 』的騎師潘頓 一 出 頭 即 自 動 收 慢 , 騎師 以 為 自 己 勝 券 在 握 , 幸 好 馬兒 鬥 心 強 , 看 到 『 聖 法 理 』 上 前 挑 戰 , 即 再 發 力 趕 過 對 手 。

唔係咁樣先岩咩:yyy:
作者: 週日寧靜    時間: 17/10/2010 11:56 PM

等多年都唔怕姐..急唔急d呀..

今日嬴果隻聖法理黎咋wor...:ddd:
作者: DrEAm    時間: 18/10/2010 12:06 AM

又一招了,祝你好運...趕到都聽比人數:kkkkk:
作者: jl312    時間: 18/10/2010 12:08 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 17/10/2010 11:34 PM 發表
沈 集 成 說 : 「 『 小 橋 流 水 』的騎師潘頓 一 出 頭 即 自 動 收 慢 , 騎師 以 為 自 己 勝 券 在 握 , 幸 好 馬兒 鬥 心 強 , 看 到 『 聖 法 理 』 上 前 挑 戰 , 即 再 發 力 趕 過 對 手 。

...

正確:ccccc:

不過今日贏得比預期辛苦好多:ppp: , 國際賽真係有難度

真係唔好當佢係馬王咁跑, 香港短途水準係好高, 以現階段看來, 『 小 橋 流 水 』只係110分左右馬:loveliness:
作者: 小野伸二    時間: 18/10/2010 12:14 AM

QUOTE:
原帖由 DrEAm 於 18/10/2010 12:06 AM 發表
又一招了,祝你好運...趕到都聽比人數:kkkkk:

咁趕得兩個可能性..

一個係馬主背後意思...:jjjj: :jjjj:

一係就想學當年馬王輝咁拎隻馬王出黎爭功,吸引番d馬主返黎:ppp:
作者: 小野伸二    時間: 18/10/2010 12:15 AM

QUOTE:
原帖由 jl312 於 18/10/2010 12:08 AM 發表

正確:ccccc:

不過今日贏得比預期辛苦好多:ppp: , 國際賽真係有難度

真係唔好當佢係馬王咁跑, 香港短途水準係好高, 以現階段看來, 『 小 橋 流 水 』只係110分左右馬:loveliness:

同意,香港每年都總有5-6隻呢d明星馬,,

真正上到去既永遠得一兩隻..希望會係佢啦:jjjj:

不過都仲要教下隻馬先,,仲係好嫩水
作者: DrEAm    時間: 18/10/2010 12:20 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 18/10/2010 12:14 AM 發表

咁趕得兩個可能性..

一個係馬主背後意思...:jjjj: :jjjj:

一係就想學當年馬王輝咁拎隻馬王出黎爭功,吸引番d馬主返黎:ppp:

佢係要省招牌既...不過今季咁趕佢上場都好fit吓9成都有
加上仲要搶分,去到12月大家心照....:bbbb:
作者: kewell    時間: 18/10/2010 12:23 AM

睇佢今日D腳法仲係好嫩, 真係唔想佢咁快跑國際賽
隻馬唔跑國際賽既, 我估佢仲可以跑多一年

佢個進度真係唔同盈綵, 盈綵明顯地熟好多
所以可能將來小橋成就唔一定比盈綵差, 但真係唔好搏今年既國際賽住, 將目標放係短途三冠:yyy:
作者: leavemealone    時間: 18/10/2010 03:33 AM

容我大膽dd假設,如果沈集成俾時間隻馬,將目標推遲係1月後短途賽事,我睇隻馬成就會高過繽紛.呢隻馬今日轉彎好論盡,論盡過隻繽紛好多,不過隻馬有樣好處,好多馬都無,就係乖到無人有...今日拉出黎到去到跑道,都係一滴汗都無,而且隻馬真係無咩口,但騎師一俾落去就變速,而且無口還無口,但前速卻同樣厲害,呢隻馬今日贏聖法理俾人感覺,呢隻馬有種殺手本色呢.其實沈集成幾鍚呢隻馬,我估佢唔會谷爆佢,通常沈集成d好fit果陣,一定收哂身,有哂線條,火噴噴咁..但小橋流水仲未去到呢個地步.....

反而繽紛呢隻馬,我覺得實力係好好,但里程會比小橋流水短.如果計腳法,我覺得小橋流水靚得多了....

當然,呢d只係小弟估計,我唔會盲目捧一隻馬,不過個人認為呢隻馬比繽紛更有機會接短途馬王班.不過全熟我睇佢1200-1400最好...甚至1600都可以
作者: neeDu    時間: 18/10/2010 04:01 PM

其實又真係趕左D既,就算要爭,都要睇下今次加幾多分:ppp:
作者: neeDu    時間: 18/10/2010 04:03 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 17/10/2010 11:34 PM 發表

...

同意:yyy:
作者: PrettyIvy    時間: 18/10/2010 04:12 PM

QUOTE:
原帖由 馬俠 於 17/10/2010 11:21 PM 發表
沈集成 唔好咁急攻 又收一隻好馬皮呀....

當年的幸運寶貝......:aaaaaa:
作者: neeDu    時間: 18/10/2010 06:01 PM

我睇報紙,沈集成就話未必會跑,要同馬主騎師傾下先,但上網睇就話會爭分:ppp: :ppp:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0