標題: 盈彩繽紛有傷, 暫時唔可以操練同出賽 [打印本頁]

作者: 希比    時間: 19/10/2010 10:48 AM     標題: 盈彩繽紛有傷, 暫時唔可以操練同出賽

:dddd: :dddd: 繼再豐裕之後, 又一季祚盡隻馬?
Unbeaten four-year-old Entrapment will not run in the Group Three Premier Bowl at Sha Tin on Sunday due to a mystery hind leg problem, which has champion trainer John Size and the entire Jockey Club veterinary staff baffled.

The first horse to win seven races in one season was expected to return to racing in the Bowl but developed a problem last weekend with his left hind leg, which has him walking around Size's yard very strangely and he was missing from the entries yesterday afternoon. "I've had the vets here to look at him and they've done ultra sound scans of the leg and his muscles and found nothing. Nobody seems to know what's happening," Size said. "The horse doesn't seem to be in pain, as such, but he doesn't have proper use of his leg. He tries to walk and he smacks his foot down hard like he doesn't have full control of it." Size says he has never encountered the problem in all the thousands of horses he has trained during his career. "I don't know if it might turn out to be nerve damage or maybe some old scar tissue, if he hurt himself somewhere when he was young, but neither I nor the vets have ever seen it before," Size said. "They'll press on and continue with more tests this week and I hope that they'll get to the bottom of it soon. Until they do, he obviously can't train or race."

作者: 智弱網民    時間: 19/10/2010 11:19 AM

mystery hind leg problem:ooo:

似係神經系統出毛病:ppp:
作者: 李澤楷    時間: 19/10/2010 11:34 AM

真可惜,一隻好馬咁快就重傷.
草地及泥地都得.
作者: mR.偉    時間: 19/10/2010 11:49 AM

唉..好馬黎嫁:xxx:
作者: iamjack    時間: 19/10/2010 12:13 PM

希望幕後給牠休養 , 明年下半季按進度許可復出吧 ...

:llll:
作者: 君子    時間: 19/10/2010 12:39 PM

聽阿蔡口氣 .. 最慘而家係連傷邊度都未知
作者: kewell    時間: 19/10/2010 01:43 PM

Size didn't mention about the level of serious, but he stop the training and racing because he doesn't know the causes of the injury only.

I hope the problem is not a serious one :sss:
作者: Running    時間: 19/10/2010 01:49 PM

QUOTE:
原帖由 智弱網民 於 19/10/2010 11:19 AM 發表
mystery hind leg problem:ooo:

似係神經系統出毛病:ppp:

呢啲傷先最難搞,因為係唔知傷邊度,
獸醫都唔知點跟。:ppp:
作者: 木奇異    時間: 19/10/2010 01:59 PM

另一個蔡生少贏大賽既原因就係咩野好馬都好 幾個月就同你用到重傷 :ppp:
作者: dennis2299    時間: 19/10/2010 02:35 PM

呀蔡一季k.o左:ppp:
作者: jl312    時間: 19/10/2010 02:57 PM

有得必有失, 唔好成日以為D馬係機器.........:ccc: :ccc: :ccc:

之前試過咁多CASES, D馬主練馬師都係咁用到盡........

希望另一隻有用新星, 小橋流水可以以此作為借鏡, 如果唔想一季game over, 就唔好為咗名利, 而過份崔谷.......:xxx: :xxx: :xxx: :xxx:
作者: Running    時間: 19/10/2010 03:05 PM     標題: 回復 #11 jl312 的帖子

問題係以放血成嘅優良傳統,睇怕都........:ppp:
作者: 君子    時間: 19/10/2010 03:07 PM

如果以盈彩繽紛做例子
又吾係覺得佢上季用到好盡
贏完5場之後都仲休息左一排
而且又無乜邊場硬仗.. 但係都搞成咁...
作者: 何良    時間: 19/10/2010 04:48 PM

QUOTE:
原帖由 &lt;i&gt;jl312&lt;/i&gt; 於 19/10/2010 02:57 PM 發表&lt;br /&gt;<br />
有得必有失, 唔好成日以為D馬係機器.........&lt;img src="images/smilies/head.gif" smilieid="454" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/head.gif" smilieid="454" border="0" alt="" /&gt; &lt;img src="images/smilies/head.gif" smilieid="454" border="0" alt="" /&gt; &lt;br /&gt;<br />
&lt;br /&gt;<br />
之前試過咁多CASES, D馬主練馬師都係咁用到盡........&lt;br /&gt;<br />
希望另一隻有用新星, 小橋流水可以以此作為借鏡, 如果唔想一季game over, 就唔好為 ...

我成日覺得小橋流水ge下場同呢隻差唔多~~<br />
http://www.hkjc.com/chinese/racing/OtherHorse.asp?HorseNo=G207&search=1
作者: neeDu    時間: 19/10/2010 05:29 PM

唉...我都預左...:sss: :sss:
作者: 馬俠    時間: 19/10/2010 05:30 PM

QUOTE:
原帖由 <i>何良</i> 於 19/10/2010 04:48 PM 發表<br />
&lt;br /&gt;&lt;br /&gt;<br />
我成日覺得小橋流水ge下場同呢隻差唔多~~&lt;br /&gt;<br />
<a href="http://www.hkjc.com/chinese/racing/OtherHorse.asp?HorseNo=G207&search=1" target="_blank">http://www.hkjc.com/chinese/raci ... o=G207&search=1</a>

<br />
同感..
作者: 小野伸二    時間: 19/10/2010 08:22 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 19/10/2010 01:59 PM 發表
另一個蔡生少贏大賽既原因就係咩野好馬都好 幾個月就同你用到重傷 :ppp:

咁就可能同練馬手法有關啦

神仙d多捷馬成日都係你唔信唔信咁高質素先贏上去,之後一季打柴

相反個d 3,4捷既就可以捱多兩季,例如安畋

咁就可能同谷馬有關,隻馬唔谷盡可能做唔到一季7捷,甚至分開黎用都未必7捷到

相似既情況可以參考賀賢,佢係我眼中係低級版神仙,次次都三四招了:yyy:

盈彩上年都係跑左7場咁大把,你最多都係話佢谷盡...一定唔係跑盡..

同埋如果係神經系統問題既話就真係話唔埋,,隻隻都有機會有..
作者: 木奇異    時間: 19/10/2010 08:45 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 19/10/2010 03:07 PM 發表
如果以盈彩繽紛做例子
又吾係覺得佢上季用到好盡
贏完5場之後都仲休息左一排
而且又無乜邊場硬仗.. 但係都搞成咁...

再豐裕果時個個都話佢6捷輕鬆GA, 最後又係打柴
睇黎打唔打柴唔係睇贏果D係唔係硬杖 而且你贏馬加分上班跑就要進步, 蔡生果D進步係谷返黎既 唔係自然成熟進步 否則唔會3-4個月可以進步到咁. 你加分越多谷得越勁 只要仲有都會去谷, 過哂火咪咁 :ppp:
反而好似D 勝眼光咁 谷谷下暫時冇貨 停佢一輪等佢再成熟D 原來仲有既再黎 效果更好 :jjjj:
作者: 小野伸二    時間: 19/10/2010 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 19/10/2010 08:45 PM 發表

睇黎打唔打柴唔係睇贏果D係唔係硬杖 而且你贏馬打N要進步, 蔡生果D進步係谷返黎既 唔係自然成熟進步 否則唔會3-4個月可以進步到咁. 你加分越多谷得越勁 只要 ...

係呀,大約就係咁

所以我咪話賀賢係低級版神仙:jjjj:
作者: 旅遊領隊    時間: 19/10/2010 10:41 PM

預左...:llll: :kkkk:
作者: Kris    時間: 19/10/2010 10:43 PM     標題: 回復 #20 旅遊領隊 的帖子

但就算好返睇怕都唔易有第二春囉
作者: lovexjapan08    時間: 19/10/2010 10:57 PM

勇敢小子都係啦,仲有好利利,神風先驅,仲有隻好旺寶,幾乎,唉
作者: 旅遊領隊    時間: 19/10/2010 11:09 PM

QUOTE:
原帖由 <i>Kris</i> 於 19/10/2010 10:43 PM 發表<br />
但就算好返睇怕都唔易有第二春囉

<br />
預左佢上季玩完SAY GOODBYE....神仙隻隻都係咁...:yyy:
作者: 木奇異    時間: 19/10/2010 11:13 PM

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 19/10/2010 10:57 PM 發表
勇敢小子都係啦,仲有好利利,神風先驅,仲有隻好旺寶,幾乎,唉

好旺寶隻腳又係重傷過搞左2年先好
ED馬更加係跑得就跑谷得就谷 我估季中玩完 :kkkkk:
作者: 至理名言    時間: 20/10/2010 01:03 AM

唉,呢個消息真係傷盡果班神仙迷既心.....
當日蹄下敗將"天久"可以繼續爬升,分數過頭果陣,班仙迷大大聲話"盈彩"一出掃晒,最少高"天久"十分云云...
依家有部份仙迷都接受唔到呢個"事實"........
作者: 至理名言    時間: 20/10/2010 01:05 AM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 19/10/2010 08:45 PM 發表

睇黎打唔打柴唔係睇贏果D係唔係硬杖 而且你贏馬打N要進步, 蔡生果D進步係谷返黎既 唔係自然成熟進步 否則唔會3-4個月可以進步到咁. 你加分越多谷得越勁 只要 ...

鬼叫上季達少要十連冠,搞到神仙都要拎晒批子彈出黎幫佢贏咩......
作者: poiuy    時間: 20/10/2010 07:24 AM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 19/10/2010 09:13 PM 發表

係呀,大約就係咁

所以我咪話賀賢係低級版神仙:jjjj:

隻喜勁飛都危危地 :jjjj:
作者: 小野伸二    時間: 20/10/2010 08:38 AM     標題: 回復 #27 poiuy 的帖子

所以呢場唔贏我都決定以後放棄佢架啦:jjjj:
作者: 木奇異    時間: 20/10/2010 05:16 PM

QUOTE:
原帖由 至理名言 於 20/10/2010 01:03 AM 發表
唉,呢個消息真係傷盡果班神仙迷既心.....
當日蹄下敗將"天久"可以繼續爬升,分數過頭果陣,班仙迷大大聲話"盈彩"一出掃晒,最少高"天久"十分云云...
依家有部份仙迷都接受唔 ...

咦 糞堂執左咩? :yyy::yyy:
稀客wor 突然係度見到你 :tttt:

作者: 至理名言    時間: 20/10/2010 09:21 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 20/10/2010 05:16 PM 發表

咦 糞堂執左咩? :yyy::yyy:
稀客wor 突然係度見到你 :tttt:

我同果度已經割蓆,我留言之前都問過版主呢度同"果度"有無關係才繼續留言......
"果度"始終被一些"有心人"搞到變了質,唉...
作者: dennis2299    時間: 20/10/2010 09:24 PM

QUOTE:
原帖由 至理名言 於 20/10/2010 09:21 PM 發表

我同果度已經割蓆,我留言之前都問過版主呢度同"果度"有無關係才繼續留言......

同地獄割蓆係一件好事:kkkkk:
作者: 至理名言    時間: 20/10/2010 10:44 PM

QUOTE:
原帖由 dennis2299 於 20/10/2010 09:24 PM 發表

同地獄割蓆係一件好事:kkkkk:

唉...當人由"人"變"獸"果陣係一件好恐佈的事...
既然大家變得理念不同,倒不如各走各路.......
作者: mR.偉    時間: 20/10/2010 10:46 PM

QUOTE:
原帖由 至理名言 於 20/10/2010 09:21 PM 發表

:jjjjj::jjjjj:\
作者: neeDu    時間: 21/10/2010 04:11 PM

http://hk-racing.com/viewthread. ... age%3D13&page=1
作者: ユюユ    時間: 21/10/2010 09:22 PM

果然就此玩完:eee:
作者: 西人堅    時間: 21/10/2010 09:34 PM

嘩掂啊
人間真係充滿希望 :yyy:
作者: ユюユ    時間: 21/10/2010 09:37 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 21/10/2010 09:34 PM 發表
嘩掂啊

信我
佢冇機會再出:yyy: ,只有絕望:fff:
作者: Running    時間: 21/10/2010 09:48 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 21/10/2010 09:34 PM 發表
嘩掂啊

咁復出後會再創高峰:gggg: :yyy:

伊神真係功德無量:iiii:
作者: mR.偉    時間: 21/10/2010 10:00 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 21/10/2010 04:11 PM 發表
http://hk-racing.com/viewthread. ... age%3D13&page=1

哦..
真係膠到

作者: 至理名言    時間: 21/10/2010 11:44 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 21/10/2010 10:00 PM 發表

哦..
真係膠到

總之"道不同不相為謀".....算了,想講隔離版就另開題目啦,離題了...
作者: 細B    時間: 22/10/2010 10:05 AM

但願好似日本泥王咁.傷完再傷一樣做到日本泥王贏一級賽....

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0