標題: 野馬可否不再野? [打印本頁]

作者: 李澤楷    時間: 26/11/2010 08:58 PM     標題: 野馬可否不再野?

韓國單車手朴晟伯阻黃金寶被褫奪金牌;賽馬亦有規例來保障公平競賽,第1場3號「野馬」上仗就因阻及對手而被貶,今次再上陣,能否守規矩清脆贏回一仗呢?
競賽時如沒足夠空間就強行轉跑線、引起干擾的話,馬匹就算能跑入前列,亦可被判取消資格,或者被貶至較後名次。
(參考賽事規例101條)
上季至今共有6場賽事, 原跑入前列馬匹因干擾對手而被貶,牠們翌仗再出,守規矩不用茅招的時候, 表現又會如何?
上季至今被貶馬匹馬匹馬房日期原來/被貶後名次翌仗成績

森淼盛

薛達志

27/01/2010

(1)/2

皇仁神駒

李易達

27/01/2010

(3)/4

雅雪

蘇保羅

06/03/2010

(2)/3

旺家多寶

胡森

19/05/2010

(1)/3

野馬

賀賢

06/11/2010

(1)/2

?

天鷹

吳定強

24/11/2010

(2)/3

(未出)

4匹被貶馬翌仗再出,取得2冠1殿,勝出率剛好一半。今次賽事第1場上陣的「野馬」,上仗於11月6日第1場賽事,就是在途中干擾「嘉寶神駒」,因而被貶由頭馬變為第二名。
今戰「野馬」捲土重來競逐五班1600米賽事,鞍上人換上韋達,相信會小心從事;但「野馬」歷來三次上名,都是由柏寶策騎,韋達這位新配搭是否與馬兒合拍,為牠名正言順打開勝利之門呢?

????
作者: jintinc    時間: 27/11/2010 12:28 AM

只睇標題真係唔知想講咩:llll: :llll: :llll:
作者: kewell    時間: 27/11/2010 12:39 AM

只能說我輸了:iiiii:
作者: 李澤楷    時間: 27/11/2010 07:22 PM

贏馬人可否不再贏?:fff:
作者: jintinc    時間: 28/11/2010 01:11 PM

呢鋪真係野都野唔起:yyy: :yyy: :ppp: :ppp:
作者: neeDu    時間: 28/11/2010 01:12 PM

唔通真係得柏寶先搞得掂隻馬?:yyy:
作者: 魚仔餅    時間: 28/11/2010 01:29 PM

第四:abcde:
作者: 贏馬人    時間: 28/11/2010 01:42 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/11/2010 07:22 PM 發表
贏馬人可否不再贏?:fff:

hi少可否不再hi?:fff:
首領可否不再柒?:fff:

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0