標題: 新馬賽繼續舉辦,由首場會由2月推遲到4月才上演。 [打印本頁]

作者: EternitY    時間: 5/12/2010 07:10 AM     標題: 新馬賽繼續舉辦,由首場會由2月推遲到4月才上演。

新馬賽獲保留葉楚航讚好 (轉自ON.CC)

曾幾何時,新馬賽是不少明星馬的搖籃,但時移勢易,

受重視程度已大不如前,出馬少及投注額低令賽事可觀性大減。

上季尾曾傳出今季不會舉行新馬賽的聲音,賽馬事務執行總監利達賢已明確表示仍會續辦,

但首場新馬賽會由2月推遲至4月上演。

假如取消新馬賽,對普羅馬迷其實影響不大,但卻會嚴重打亂練馬師買馬的計劃,

葉楚航就有深刻體會,他說:

「如果有新馬賽,我會為馬主挑選一些早熟的2歲馬,

好似『軒轅勇將』上季八戰新馬賽便場場有獎金,

幫補馬價之餘,亦為馬主帶來不少樂趣。

若然取消新馬賽,自然要調整買馬策略,

所以這類賽事獲得保留,對練馬師及馬主均有好處。」
作者: 君子    時間: 5/12/2010 02:51 PM

如果無新馬賽

d 2歲ppg 插幾多分先 :ppp:
作者: mR.偉    時間: 5/12/2010 02:53 PM

QUOTE:
原帖由 君子 於 5/12/2010 02:51 PM 發表
如果無新馬賽

d 2歲ppg 插幾多分先 :ppp:

52掛
作者: 自由雨滇行    時間: 5/12/2010 03:00 PM

其實新馬賽可唔可以跨季進行:ppp:
作者: 至理名言    時間: 5/12/2010 04:02 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 5/12/2010 03:00 PM 發表
其實新馬賽可唔可以跨季進行:ppp:

問題係太多馬主覺得新馬賽贏左無著數,分分鐘60-70分起步,搞到無左場頭馬之餘仲令隻馬分盡.....
作者: neeDu    時間: 5/12/2010 04:07 PM

QUOTE:
原帖由 至理名言 於 5/12/2010 04:02 PM 發表

問題係太多馬主覺得新馬賽贏左無著數,分分鐘60-70分起步,搞到無左場頭馬之餘仲令隻馬分盡.....

比四班多少少獎金咁啦:yyy:
作者: 細B    時間: 6/12/2010 09:15 AM

新馬賽=.=

d拍賣緊又遲拍....d新馬賽又要咁緊迫...12月拍賣  2月新馬賽....緊係小馬啦....要有足夠準備功夫狀態....最起碼都比人三個月時間啦....如果拍賣係12點....新馬賽  4-5月開始...跑到9月就正....@@
作者: 自由雨滇行    時間: 6/12/2010 12:01 PM

QUOTE:
原帖由 細B 於 6/12/2010 09:15 AM 發表
新馬賽=.=

d拍賣緊又遲拍....d新馬賽又要咁緊迫...12月拍賣  2月新馬賽....緊係小馬啦....要有足夠準備功夫狀態....最起碼都比人三個月時間啦....如果拍賣係12點....新馬賽  4-5月開始...跑到9月就正....@@

新馬賽我覺得應該要跨季跑......
作者: 智弱網民    時間: 6/12/2010 12:03 PM

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 6/12/2010 12:01 PM 發表

新馬賽我覺得應該要跨季跑......

暑假照跑? :fff:
作者: 神之子    時間: 6/12/2010 12:27 PM

我覺得新馬賽跨季冇咩用,因為得果的好似甜將,文武維揚根本對住的年長馬都夠跑,所以就算搞都冇咩馬會跑

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0