標題: 馬后金剛威在香港告別馬壇﹖ [打印本頁]

作者: 君子    時間: 27/3/2011 07:47 PM     標題: 馬后金剛威在香港告別馬壇﹖

馬后金剛威在香港告別馬壇﹖

我想,很多香港馬迷也沒有錯過,昨晚我們為大家越洋轉播的杜拜世界盃賽事,你當然也會很關心香港六匹賽駒的表現。他們沒有讓大家失望;「新力勁」及「綠色駿威」於杜拜金莎軒錦標跑入第三及第四名,表現不俗。而「締造美麗」則於杜拜免稅店盃中以第八名過終點,在千八米偏長的途程中力拼至最後百多米才力弱,表現已有交代。我個人認為美丹馬場這裡的膠沙地跑道黏性較重,部份香港賽駒並未太過適應;而「締造美麗」一如其上季競逐Mercedes-Benz香港打吡預賽一樣,千八米途程對他來說確實稍為嫌長。

雖然今次香港代表未能再次在杜拜揚威,但我對昨晚的賽果仍感到高興。於杜拜金莎軒錦標中,新加坡代表「火箭人」終取得其競賽生涯中首項國際一級賽錦標。而於較早時間舉行的阿喬斯短途錦標當中,「卡通飛機」力壓「戰地畫家」勝出這場二級賽。這兩匹於去年十二月國泰航空香港短途錦標包辦頭兩名的賽駒,俱於昨晚取得佳績,他們的優異演出亦引證該場短途賽事的水準極高。
無論如何,這次香港賽駒浩浩蕩蕩,遠征杜拜,對各賽駒的幕後團隊也是一次寶貴的經驗。我希望在明年的杜拜世界盃賽馬日,香港仍然可以派出同樣的強大隊伍,跟各地賽駒比拼、交流。

另外,我很想和大家分享一個令人相當振奮的消息。在抵達杜拜後,我看到一遍報導;報導中,來自法國的著名練馬師赫德談及,如果他一手訓練的超級馬后「金剛威」,在十一月順利攻下育馬者盃一哩大賽,成功做出四連捷的創舉,他會安排「金剛威」在十二月來到香港,參加國泰航空香港一哩錦標,以香港為終點站,正式跟全球馬迷告別。

以我所見,「金剛威」是近年全球最佳的草地一哩賽駒。能夠有一匹這麼優秀的賽駒遠渡來港,在這裡作別她光輝的賽馬生涯,這是我們的賽馬運動、以及香港再一次在國際上獲得大家的肯定和認同。在未來的幾個月,我們要多加留意這匹馬后的表現,看看事情如何發展。
在這之前,今天我們在沙田會舉行十場精彩的賽事,當中包括三場盃賽,這個編排亦算特別。雖然我今天未能趕及回來,跟大家一起欣賞這些賽事,但我仍會透過馬會網站,密切留意各場比賽的精彩戰情。今天的博愛盃、中文大學校友會聯會盃和獅威啤酒挑戰盃,屬於我們三個不同範疇的伙伴,他們和馬會也有密切的關係。位處元朗的博愛醫院是本地有名的慈善機構,跟馬會合作經年;我們多年亦贊助了中文大學的不少項目,關係良好,而我們很多馬主和會員也是中大的校友;另外,啤酒品牌獅威在早幾年亦已開始贊助本地賽事。

能夠得到這些來自不同界別的團體及商業機構的贊助及支持,再次說明香港賽馬運動越來越獲得香港社會廣泛的認同。

至於各場賽事中,預期獅威啤酒挑戰盃一戰的步速應會偏快,或會對居於馬群中後位置靠後上爭勝的馬匹稍為有利。相信「雅雪」將以頗快步速領放,但他應以千四米路程較為適合。新星「讚惑」今次由千四米回師千二米路程,問題應該不大。以其潛力將有機會成為另一匹明日之星,而他將是此場賽事的爭勝要角。可是,這匹三歲馬相比另一匹年輕好手「富貴金龍」要多負兩磅,後駒質新進步,亦非易與,今仗對「讚惑」來說,會是一次真正考驗。「手風順」是另一匹甚具前景的四歲馬,他亦有機會走入前列。「福勝滿載」及「相見歡」演出準繩,亦有冷門機會。

於青山灣讓賽中,預期步速正常。由一檔起步的「好得意」或會放頭角逐,他是我於這場賽事的首選,特別是此駒今次縮程角逐,我認為對他更有幫助。而「家樂飛」應會是「好得意」的最強對手,他最近操練的表現出色,近況亦佳,縱使他上仗於千六米賽事掄元,但他今仗機會依然不俗。「齊歡唱」近況回甦,千四米路程看來亦是他的專長;此駒跟排二檔起步的「高一線」,都可予以威脅。「四季」至今於香港的表現平平,他上仗角逐時,甚為搶口,影響表現;今仗由千六米縮程至千四米,對他或有所幫助,看他近來晨課表現不俗,或會是此賽的一路奇兵。
作者: yuricylau    時間: 27/3/2011 07:53 PM

出自應總blog??
作者: 君子    時間: 27/3/2011 07:56 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/3/2011 19:53 發表
出自應總blog??

係呀 :fff:
作者: asiadragon    時間: 27/3/2011 07:58 PM

這個消息都不令人意外..
又係果句..會係 Paco Boy 的例子..定係破格馬呢?:fff:
作者: 旅遊領隊    時間: 27/3/2011 08:01 PM

:gggg: :gggg:
作者: yuricylau    時間: 27/3/2011 08:02 PM

QUOTE:
原帖由 asiadragon 於 27/3/2011 07:58 PM 發表
這個消息都不令人意外..
又係果句..會係 Paco Boy 的例子..定係破格馬呢?:fff:

Paco Boy...你講左我唔敢講騃ase出黎:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 27/3/2011 08:07 PM

應總收既係堅料定流料先:fff: ?

不過有樣野好奇怪,點解呢3年金剛威無過黎杜拜跑?
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 08:18 PM

堅既

金剛威今年部署同上年一模一樣

即係會參加六場 G1

伊斯巴翰錦標 > 女皇安妮錦標 >  羅斯齊爾德大賽 > 傑克莫華大賽 > 森林大賽 > 育馬者杯一哩大賽 (四連霸) 就香港一哩錦標

不過問題係金剛威今年心境有冇起變化好重要

同今年佢將受到 Canford Cliffs 的挑戰
作者: 李澤楷    時間: 27/3/2011 08:21 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 27/3/2011 08:18 PM 發表
堅既

金剛威今年部署同上年一模一樣

即係會參加六場 G1

伊斯巴翰錦標 > 女皇安妮錦標 >  羅斯齊爾德大賽 > 傑克莫華大賽 > 森林大賽 > 育馬者杯一哩大賽 (四連霸) 就香港一哩錦標
...

信可成真呢??:fff:
作者: derossi16    時間: 27/3/2011 08:23 PM

[iframe]http://www.racingpost.com/news/horse-racing/moonlight-cloud-f-head-goldikova-could-sign-off-career-in-hong-kong-mile/833187/top/[/iframe]
作者: 阿源    時間: 27/3/2011 08:24 PM

仲有9個月,真係黎至算啦,
不過當然好期等佢黎跑:vvvv:
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 08:25 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/3/2011 08:21 PM 發表

信可成真呢??:fff:

呢隻睇岳伯仁部署吧,我都唔知佢點部署

聽聞初出係達拉素金杯,但跑得達拉素金杯部署就向威爾斯親王錦標
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 08:28 PM

我諗今年除羅斯齊爾德大賽可以話取四連霸外

我真係覺得佢今年備受考驗
作者: 李澤楷    時間: 27/3/2011 08:29 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 27/3/2011 08:25 PM 發表

呢隻睇岳伯仁部署吧,我都唔知佢點部署

聽聞初出係達拉素金杯,但跑得達拉素金杯部署就向威爾斯親王錦標

終極目標-->凱旋門大賽?
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 08:31 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/3/2011 08:29 PM 發表

終極目標-->凱旋門大賽?

睇佢歐洲跑成點,之後先再講呢

星球爭霸夠話凱旋門大賽,之後咪又要跑一哩

我覺得好睇佢適唔適應到中距離步速

雖然岳伯仁轉型成功例子太多,同呢隻野我覺得歐洲騎師會幾難發揮
作者: 小野伸二    時間: 27/3/2011 08:49 PM

除左小柏高,,仲有狄倫呢個經典例子:yyy:
作者: yuricylau    時間: 27/3/2011 08:57 PM

QUOTE:
原帖由 小野伸二 於 27/3/2011 08:49 PM 發表
除左小柏高,,仲有狄倫呢個經典例子:yyy:

藝術瑰寶:yyy:
作者: 李澤楷    時間: 27/3/2011 09:08 PM

QUOTE:
原帖由 yuricylau 於 27/3/2011 08:57 PM 發表

藝術瑰寶:yyy:

大德大和,大賞識,安小姐,愛爾蘭王,威信,星運來,利達高威,榮進寶蹄,美酒皇后,歷山金駒,風之歌,發達蹄,隨心起舞,舞劇大師,都係香港作為終點站跑到無影:zzz:
作者: Running    時間: 27/3/2011 09:09 PM     標題: 回復 #18 李澤楷 的帖子

咁威滿蹄算係異數:fff:
作者: 飛神    時間: 27/3/2011 09:10 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/3/2011 09:08 PM 發表

大德大和,大賞識,安小姐,愛爾蘭王,威信,星運來,利達高威,榮進寶蹄,美酒皇后,歷山金駒,風之歌,發達蹄,隨心起舞,舞劇大師,都係香港作為終點站跑到無影:zzz:

有幾隻表現過就算啦...最記得舞劇大師:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/3/2011 09:12 PM

QUOTE:
原帖由 Running 於 27/3/2011 09:09 PM 發表
咁威滿蹄算係異數:fff:

自豪,黃金旅程,煤礦山,博爾吉亞,防火線,飛霸.

係香港有終之美:fff:
作者: 李澤楷    時間: 27/3/2011 09:13 PM

QUOTE:
原帖由 飛神 於 27/3/2011 09:10 PM 發表

有幾隻表現過就算啦...最記得舞劇大師:fff:

果陣吹到蘇萊軍有幾勁有幾勁.結果連同威武神駒一同燒焦
作者: mR.偉    時間: 27/3/2011 09:14 PM

Canford Cliffs:jjjj:
今年KO佢
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 09:21 PM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/3/2011 09:13 PM 發表

威武神駒 就唔好講,果場唔可以作準

2:05:7,由1600開始搶口搶到最後 400

舞劇大師我諗係蘇萊軍最轟烈的一次話哂輸俾直布羅山

作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 09:24 PM

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 27/3/2011 09:14 PM 發表
Canford Cliffs:jjjj:
今年KO佢

我都覺得佢今年大有機會升 lv

上年嬴我愛駒對我來講俾金剛威嬴任何一場都強

係唔知金剛威係咪咁勁專克死向能的馬匹
作者: timothyhin    時間: 27/3/2011 11:11 PM

兩三年前黎同好爸爸鬥一定:jjjj: :jjjj: :jjjj:
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 11:19 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 27/3/2011 11:11 PM 發表
兩三年前黎同好爸爸鬥一定:jjjj: :jjjj: :jjjj:

金剛威最勁係4歲果年多維爾果兩場任何馬都食塵
作者: timothyhin    時間: 27/3/2011 11:24 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 27/3/2011 11:19 PM 發表

直路賽:fff:
我一樣覺得頭兩年國際賽既好爸爸係歷年香港最強既一哩馬:jjjj::jjjj:
作者: tin7tin7    時間: 27/3/2011 11:24 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 27/3/2011 11:19 PM 發表

實夠威:fff:
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 11:28 PM

QUOTE:
原帖由 tin7tin7 於 27/3/2011 11:24 PM 發表

實夠威:fff:

一樣塵都冇得食,尢其係傑克莫華果場根本連埋身的資格都冇
作者: S.WEEK    時間: 27/3/2011 11:29 PM

QUOTE:
原帖由 timothyhin 於 27/3/2011 11:24 PM 發表

直路賽:fff:
我一樣覺得頭兩年國際賽既好爸爸係歷年香港最強既一哩馬:jjjj::jjjj:

咁真係屈爆機,未騎都4馬位搵咩馬同佢跑果場
作者: timothyhin    時間: 27/3/2011 11:43 PM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 27/3/2011 11:29 PM 發表

咁真係屈爆機,未騎都4馬位搵咩馬同佢跑果場

魔法幻影:yyy::yyy:
輸12個馬位:yyy:

我始終覺得佢直路賽係跑高好多:ppp:
作者: May_Be_83    時間: 28/3/2011 01:07 AM

QUOTE:
原帖由 李澤楷 於 27/3/2011 09:13 PM 發表

個屆香港一D馬唔知食左乜藥,咁鬼神勇。:fff::fff:
作者: lovexjapan08    時間: 28/3/2011 05:23 AM

QUOTE:
原帖由 S.WEEK 於 27/3/2011 09:21 PM 發表

威武神駒 就唔好講,果場唔可以作準

2:05:7,由1600開始搶口搶到最後 400

舞劇大師我諗係蘇萊軍最轟烈的一次話哂輸俾直布羅山

仲要俾榮進寶蹄撞一撞個下

我反而好想睇下環保駿駒又會唔會拎香港瓶黎告別

又或者高多芬係澳洲搵隻短途馬拎埋剩低的香港短途錦標黎告別馬壇
因為爭呢場就香港G1全制霸
作者: 細B    時間: 28/3/2011 08:20 AM

如果~~~~
1200  --  魚子精華
1600  --  金  剛  威
2000  --  好事成雙
2400  --  環保駿駒

咁應該個日會爆場:yyy:

不過肯定冇可能
金剛威都講明要4連霸先黎...姐係一輸就唔會黎=.=...
唉...有幾可四連霸呀=口=

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0