標題: 初o黎步到 , 想問問大家咩係 " 老雞" ? [打印本頁]

作者: 里昂    時間: 18/4/2011 01:25 AM     標題: 初o黎步到 , 想問問大家咩係 " 老雞" ?

初o黎步到 , 想問問大家咩係 " 老雞" ?

:mmm:
作者: 希比    時間: 18/4/2011 08:46 AM

係咪一個人黎:yyy:
作者: 木奇異    時間: 18/4/2011 09:25 AM

初黎報到就聽到老雞個朵? :iiii:
作者: 至理名言    時間: 18/4/2011 08:39 PM

如果你係真心唔知的話,可上"谷歌"同時搜尋呢兩個詞.....:llll:

賽馬世界 老雞

作者: 費蘭度托利斯    時間: 18/4/2011 08:50 PM

枸杞红枣老鸡汤的做法
菜系及功效:川菜 气血双补食谱 补虚养身食谱 营养不良食谱 工艺:蒸
枸杞红枣老鸡汤的制作材料:
主料:母鸡1500克
辅料:枣(干)20克,枸杞子15克
调料:味精2克,盐10克,大葱20克,料酒15克

枸杞红枣老鸡汤的做法:

1. 老母鸡宰杀,去毛、内脏、脚爪;
2. 把头、腿盘入鸡腹内,下锅焯一水;
3. 除去血污,搓去汗皮,鸡脯向上放入汤盅内;
4. 枸杞、红枣淘洗干净,放于鸡身上;
5. 再放料酒、姜、葱,灌入清汤后用牛皮纸封口;
6. 上笼用大火蒸约2小时起笼,拣去姜、葱,加味精吃好味即成。

枸杞红枣老鸡汤的制作要诀:
1. 氽鸡时血污一定要除尽,鸡汗皮(角质皮),要洗净,残毛也要除尽。
2. 蒸制时汤掺足,大火一气蒸透。不能久蒸上水,否则汤味淡薄。
食物相克
枸杞子:枸杞一般不宜和过多茶性温热的补品如桂圆、红参、大枣等共同食用。
作者: 里昂    時間: 19/4/2011 12:50 AM

QUOTE:
原帖由 至理名言 於 18/4/2011 08:39 PM 發表
如果你係真心唔知的話,可上"谷歌"同時搜尋呢兩個詞.....:llll:

賽馬世界 老雞

冇錯 , 就係近排 無意中發現呢度有D  post 談論某人, 與我認識o既一位馬友類似 , 所以想証實一吓 ~~

:ggg:
作者: 長毛    時間: 19/4/2011 01:21 AM

煲老火湯有人話要用老鷄

老雞係拍生過好多次蛋的老雞乸,用呢隻雞煲d湯係比較好味/甜~!加上老雞的營養價值比較好,而且肉質唔似d嫰/年輕的雞咁一煲就變漿,好"come"煲,一般煲5小時以上d肉質都唔會變得太勁~!

而且老雞d脂肪比較少,d湯飲落一d都唔肥膩~!
作者: 贏馬人    時間: 19/4/2011 02:52 AM

QUOTE:
原帖由 費蘭度托利斯 於 18/4/2011 08:50 PM 發表
枸杞红枣老鸡汤的做法
菜系及功效:川菜 气血双补食谱 补虚养身食谱 营养不良食谱 工艺:蒸
枸杞红ĉ ...

:fff: :fff: :fff:

作者: 至理名言    時間: 19/4/2011 08:50 AM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 19/4/2011 12:50 AM 發表

冇錯 , 就係近排 無意中發現呢度有D  post 談論某人, 與我認識o既一位馬友類似 , 所以想証實一吓 ~~

:ggg:

你的好奇但願到此為止...:llll:
作者: mR.偉    時間: 19/4/2011 08:54 PM

咪雞囉,,
d肉硬d姐
作者: 里昂    時間: 20/4/2011 12:58 AM

QUOTE:
原帖由 至理名言 於 19/4/2011 08:50 AM 發表

你的好奇但願到此為止...:llll:

唔明 .....唔通閣下 .....
作者: 里昂    時間: 1/5/2011 06:44 PM

依家重係 香討 化身 做 " 天外 xx"  教人睇狀態 ~~

:eee:
作者: 西人堅    時間: 1/5/2011 06:48 PM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 1/5/2011 06:44 PM 發表
依家重係 香討 化身 做 " 天外 xx"  教人睇狀態 ~~

唔似係佢......果條友起碼有耐性同人拗 而冇話他人係狗
作者: 里昂    時間: 1/5/2011 06:51 PM

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 1/5/2011 06:48 PM 發表

唔似係佢......果條友起碼有耐性同人拗 而冇話他人係狗

係果度佢唔敢玩咁串 , 會比 版主 cut 佢 post , 9 成機會係條傻西 ~~

作者: 木奇異    時間: 1/5/2011 06:52 PM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 1/5/2011 06:51 PM 發表

係果度佢唔敢玩咁串 , 會比 版主 cut 佢 post , 9 成機會係條傻西 ~~

睇黎你根本一早知老雞係邊個 :tttt::tttt:
作者: 至理名言    時間: 1/5/2011 06:56 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/5/2011 06:52 PM 發表

師兄好野,一野試穿左人地......:iiii:
作者: 里昂    時間: 1/5/2011 06:58 PM

QUOTE:
原帖由 木奇異 於 1/5/2011 06:52 PM 發表

我識某條傻西 10 年有多 , 由 馬xxx天地 已經識得佢 , 知佢日日都發白日夢做評馬佬 ,  舊年咁o岩同對面海  CEO 肥仔 Lee 口中得知 將會炒佢魷 , 不過我冇單聲佢知 ~~
作者: 至理名言    時間: 1/5/2011 07:28 PM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 1/5/2011 06:58 PM 發表

我識某條傻西 10 年有多 , 由 馬xxx天地 已經識得佢 , 知佢日日都發白日夢做評馬佬 ,  舊年咁o岩同對面海  CEO 肥仔 Lee 口中得知 將會炒佢魷 , 不過我冇單聲佢知 ~~

咁點解你當初又發出呢個問題?
作者: mR.偉    時間: 1/5/2011 07:52 PM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 1/5/2011 06:58 PM 發表

你硬膠?:iiii:
作者: 自由雨滇行    時間: 1/5/2011 07:55 PM

難道閣下就是?
作者: 里昂    時間: 1/5/2011 08:38 PM

QUOTE:
原帖由 至理名言 於 1/5/2011 07:28 PM 發表

咁點解你當初又發出呢個問題?

第一頁 已經解釋過 ~~ 唔肯定呢度提及果位 " x 雞" 係咪就係果條友 ~~
作者: May_Be_83    時間: 2/5/2011 12:11 AM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 1/5/2011 06:44 PM 發表

天外乜乜話自己係50歲喎。
作者: 里昂    時間: 2/5/2011 02:37 AM

QUOTE:
原帖由 May_Be_83 於 2/5/2011 12:11 AM 發表

天外乜乜話自己係50歲喎。

乜ching 你唔知佢出晒名 吹水唔沫嘴o既咩 ? 唔識佢真係以為佢同 uncle bill 同輩 o黎呀 ~~

:yyy:
作者: chhd    時間: 2/5/2011 08:49 AM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 1/5/2011 18:58 發表

你連呢條白痴肥仔 CEO 都識既, 又識老雞佢十幾年仲知佢有「吹水妄想症」既人不出幾個...
要我地估或者你開估乜水就免喇, 我地成班人最想知更多老雞既「吹水妄想症狀」, 而唔係來來去去都只識得「老雞最終想入馬會講馬」、「慢肌」、「呢度既規舉就是如此」等等無數次番炒/回帶/洗腦式症狀, 聽都聽到厭晒喇!!:eee:
作者: May_Be_83    時間: 2/5/2011 10:26 AM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 2/5/2011 02:37 AM 發表

乜ching 你唔知佢出晒名 吹水唔沫嘴o既咩 ? 唔識佢真係以為佢同 uncle bill 同輩 o黎呀 ~~

:yyy:

同輩?唔好玩啦........
作者: 里昂    時間: 4/5/2011 12:18 AM

QUOTE:
原帖由 chhd 於 2/5/2011 08:49 AM 發表

你連呢條白痴肥仔 CEO 都識既, 又識老雞佢十幾年仲知佢有「吹水妄想症」既人不出幾個...
要我地估或者你開估乜水就免喇, 我地成班人最想知更多老雞既「吹水妄想症狀」, 而唔係來來去去都只識得「老雞最終 ...

呢條 7 頭 最大問題係 " 小家 " ~!!  成 9日以為自己 tip D  閃閃吓 大熱門 5 次 中一次就好 x 勁咁 ( 呢D 貼士街市呀波菜蓮都識揀啦 )  , o拿o拿 ~~ 到人地  tip  D 冷門 win o左 , 就回你一句  "  D 針 勁o者 " ........... ........ 不 x 知 所謂 ~~~~

作者: 駿先鋒    時間: 4/5/2011 11:43 AM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 1/5/2011 18:44 發表

真係同一個人黎:iiii:??

係個邊覆佢POST, 好似小學學搵邏輯謬誤咁:loveliness:
作者: chhd    時間: 4/5/2011 10:12 PM

QUOTE:
原帖由 里昂 於 4/5/2011 00:18 發表
呢條 7 頭 最大問題係 " 小家 " ~!!  成 9日以為自己 tip D  閃閃吓 大熱門 5 次 中一次就好 x 勁咁 ( 呢D 貼士街市呀波菜蓮都識揀啦 )  , o拿o拿 ~~ 到人地  tip  D 冷門 win o左 , 就回你一句  "  D 針 勁o者 " ........... ........ 不 x 知 所謂 ~~~~

咁呢 d 似係「認叻」多過「小家」喎~:fff:
如果係「小家」通常係有雞講無人講, 有人叉撚廚隻雞就即刻 kill 文兼 ban a/c, 你話你o係馬迷 xx 天地度蒲左咁多年, 無奶油唔知呢 d 規則喎.:eee:而且呢, 今次你 post 文 style 唔同左, 唔通邊打(飛)機邊回文?:fff:
作者: 里昂    時間: 5/5/2011 12:42 AM

QUOTE:
原帖由 chhd 於 4/5/2011 10:12 PM 發表

咁呢 d 似係「認叻」多過「小家」喎~:fff:
如果係「小家」通常係有雞講無人講, 有人叉撚廚隻雞就即刻 kill 文兼 ban a/c, 你話你o係馬迷 xx 天地度蒲左咁多年, 無奶油唔知呢 d 規則喎.:eee:而且呢, 今次你 p ...

x x 天地果度已經10 年前有多啦 , 印象已經冇乜 , 依跟條 7 頭攪果個 xx 天堂 我已經冇咩參與 ~~~

點樣唔同 ?

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0