標題: 傳好爸爸轉澳門服役 [打印本頁]

作者: Galileo    時間: 16/5/2011 07:35 PM     標題: 傳好爸爸轉澳門服役

傳好爸爸轉澳門服役

時屆季尾,個別場次出馬亦相當疏落,如昨日第八場三班1400米,連同延遲加入報名的「喜惑」、「進取」在內,扣除「聖樂邦」賽前退出,亦僅得11駒上陣,惟「喜惑」仍遲來先上岸,以晨操姿態半力言旋。本周三谷中夜賽,鄭廐「金添好運」及文廐「開心歡樂」俱屬延遲加入報名馬,故不宜因此而過份輕視。
另一方面,有傳前馬王「好爸爸」將於稍後退役,並將轉往澳門繼續競賽生涯,練馬師鄭俊偉表示此駒現正放草,最近亦沒與馬主聯絡,故對這事一無所知。

http://www.hkdailynews.com.hk/horse.php?id=157678

:hhhh: :hhhh: :hhhh:
作者: taxi2003    時間: 16/5/2011 07:37 PM

下年港澳盃:abcde: :abcde:
作者: 希比    時間: 16/5/2011 07:37 PM

QUOTE:
練馬師鄭俊偉表示此駒現正放草,最近亦沒與馬主聯絡,故對這事一無所知。

袁屎傑你冇得救:kkkkk:
作者: neeDu    時間: 16/5/2011 07:38 PM

之前唔係話轉倉去下季新練馬師咩?:ooo:
依加又話去澳門:kkkkk:
作者: Galileo    時間: 16/5/2011 07:38 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 16/5/2011 07:38 PM 發表

無論點都係繼續要佢跑:hhhh::hhhh::hhhh:
作者: 希比    時間: 16/5/2011 07:40 PM

會唔會跑到流幾十次鼻血都要繼續跑..:ccc:
作者: taxi2003    時間: 16/5/2011 07:42 PM

QUOTE:
原帖由 neeDu 於 16/5/2011 07:38 PM 發表

真係靠害咩:kkkkk: :kkkkk:
作者: mR.偉    時間: 16/5/2011 07:49 PM

:kkkkk: :kkkkk:
作者: 櫻花    時間: 16/5/2011 07:58 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 16/5/2011 07:37 PM 發表

好似過澳門要先離開"香港"飛去第三地先,根住又要搞一輪先再飛返"澳門",以"好爸爸"現下年紀無論時間金錢,計落都未必化算,袁生 唔係傻仔來嘅,佢可能真係諗過但計過條數後 佢九成唔會去:yyy:
袁生 可能近來太閒,亂咁噏啲嘢來制做下noise,等啲人 記得世上還有佢:fff:

作者: 駿先鋒    時間: 16/5/2011 08:04 PM

袁生:llll:

安神退休好爸爸都冇得退:ooo:
作者: asiadragon    時間: 16/5/2011 08:41 PM

QUOTE:
原帖由 taxi2003 於 16/5/2011 07:37 PM 發表

如果過澳門評分高..應該有得玩:ppp:
作者: May_Be_83    時間: 16/5/2011 09:00 PM

呢個馬主真係.......:llll: :llll:
作者: ユюユ    時間: 16/5/2011 09:16 PM

個馬主真係有冇攪_錯?:llll: :llll: :llll:

作者: tin7tin7    時間: 16/5/2011 10:51 PM

QUOTE:
原帖由 櫻花 於 16/5/2011 07:58 PM 發表

好似過澳門要先離開"香港"飛去第三地先,根住又要搞一輪先再飛返"澳門",以"好爸爸"現下年紀無論時間金錢,計落都未必化算,袁生 唔係傻仔來嘅,佢可能真係諗過但計過條數後 ...

但若果跑澳港杯就唔使飛去第三地呀
希望條打把唔係去到咁絕:ppp:
作者: ryhme1    時間: 16/5/2011 10:55 PM

猿生食_屎啦
作者: lovexjapan08    時間: 16/5/2011 11:01 PM

學k.s lee將隻馬送返澳洲或者獅城啦,下年幫星洲贏返場新航短途錦標啦笨
作者: ak47chi    時間: 16/5/2011 11:15 PM

猿生這樣做話真系人神共憤:bbb:
作者: 帶來吉利    時間: 17/5/2011 01:02 AM

QUOTE:
原帖由 駿先鋒 於 16/5/2011 20:04 發表
袁生:llll:

安神退休好爸爸都冇得退:ooo:

下年10歲:sss:
作者: p238hornet    時間: 17/5/2011 01:34 AM

隨時跑到14歲:hhh:
作者: 細B    時間: 17/5/2011 09:14 AM

點止....分分鍾跑到GOOD BABA 暴斃佢先心息:zzzzzzzzz:
作者: Man    時間: 17/5/2011 11:21 AM

見到都心酸,有個智障馬主:zzzzzzzzz:
作者: 冼馬田    時間: 17/5/2011 12:59 PM

我反而好支持好爸爸過澳門跑。呢0的馬橫掂都係畀人玩死,不如戰死沙場轟烈0的,都叫有D價值﹗:eee: :eee:
作者: Galileo    時間: 17/5/2011 11:57 PM

傳聞爸爸又有搞作

兩年前暑期,「好爸爸」離開薛達志轉投告廐,本港甚至全球馬圈曾掀起陣陣哄動,今踏入初夏又有新搞作;江湖傳聞這過氣馬王即將引退,可是退而不休,馬主袁仕傑先生此刻,正計劃「好爸爸」轉戰澳門。
行文至此,也希望這是流料一則,我報錯料的話,責無旁貸,且樂於接受袁先生力斥,起碼好過消息屬實;自問不是愛馬之人,但都不忍睹「好爸爸」九歲高齡,還要飛到老遠,兜個圈,再到一海之隔,降格拖著疲乏身軀,拚鬥至筋疲力盡為止。
記得「好爸爸」去年同期,與同主馬「好旺盛」及「我愛您」由告廐轉投Michael鄭俊偉旗下,本文以「三隻飛來蜢,是福也是煩」為題,未幾於一個飯局,碰上袁先生,他細說「好爸爸」那回轉倉原委,雖難定對錯,但覺得比前年拜別薛廐合邏輯得多,話雖如此,當時首席受薪董事祁禮謙,於「好爸爸」等駒轉倉通告中指出,馬會管理層新一季將不會輕易批准,讓袁仕傑名下馬匹轉換馬房。問題是,他要再走,總可以找到理由,如今消息不是說「好爸爸」轉倉,而是移民,且聲稱遷徙到香港馬會名義友好的澳門馬會,若這事千真萬確,直覺告訴我,去年祁禮謙用詞那麼不客氣,袁仕傑卻可默不作聲,已以技術性討回一口氣,且由此刻開始,讓各界談個不亦樂乎,待歇暑過後,「好爸爸」在別處過完冷河,再悄悄到澳門,繼而東山再起,香港馬會卻煩足幾個月,且不知眼冤到何年何日。
記憶中,澳門馬大可跑到十二、三歲,可能是我心理變態,且立心不良,千方百計防範可能發生事故,萬一成真,應怎樣招架,甚至復仇;當年我誤打誤撞,投了一篇稿,間接入了寫馬這一行,說不定電影圈再度蓬勃,嘗試編劇,又是一條新出路。

http://www.hkdailynews.com.hk/news.php?id=157808

:hhhh: :hhhh: :hhhh: :hhhh:
作者: 西人堅    時間: 18/5/2011 12:30 AM

眼冤?? 點會眼冤, 笑柄 tim la

無論去到以10歲之齡仲贏大賽
定跑 13,4 歲減到落唔知第幾班先贏到
都會係笑柄黎 :yyy:
最好就以10歲之齡仲贏大賽 la.....直接引證澳門水準之"高" :zzz: :yyy:
作者: 自由雨滇行    時間: 18/5/2011 12:32 AM

簡蛇馬房?:fff:
作者: 細B    時間: 18/5/2011 11:47 AM

算吧啦....一隻話晒曾經係世界一哩馬王既名
真係比呢個智障馬主搞到臭晒
就連香港一級馬都會比佢搞到不受人尊重
幸運馬主....係佢到盛時期退役....配種....雄馬無可厚飛
精英大師在病完之後跑唔返....試多幾次都唔得就退....
靚蝦王腳傷跑完場盃之後就退役....
原居民跑到9歲....一級賽仲叫做有驚喜....

人地爆冷都話晒上季仲贏INT GI....今季雖然冇贏但叫做會近...

好爸爸已經近都冇得近....想跑死嗎??....袁屎傑真係去食屎啦

歡迎光臨 賽馬世界 (http://racingworld.no-ip.org/) Powered by Discuz! 5.0.0