賽馬世界

標題: 今日和一位馬主的朋友閒談
活力先生
虛擬馬主

UID 5044
精華 0
積分 0
帖子 4156
港元 1050 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 19/1/2009

QUOTE:
原帖由 冼馬田 於 22/1/2013 12:37 AM 發表
<br />

咁我就等樓主出黎解0下條post想講乜,同埋佢自己有咩立場先勒﹗

說實話,聽完佢講,我呆左..............

頂部
朱健忠
活躍會員

UID 5902
精華 0
積分 0
帖子 513
港元 565 萬
存款 0 萬
聲望 6
閱讀權限 10
註冊 22/11/2010

QUOTE:
原帖由 活力先生 於 21/1/2013 10:43 PM 發表
我:我想問點解好爸爸到今時今日,都仲要跑,以往的馬王到這個年紀,馬主都會安排安享晚年?

友人:你知不知道,馬天生出來就要跑,你不讓他跑,他會不開心

我:你點知他10歲仲想跑?

友人:馬是一種好有靈 ...

我覺得成段野係得最尾果句係啱

頂部

版主
明日 晴 ~ (Little Amapola)

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   JRA Online --- The Best Owner 2008  
UID 2144
精華 2
積分 836
帖子 7023
港元 698 萬
存款 10 萬
聲望 105
閱讀權限 100
註冊 29/12/2005
來自 「華麗國度」
單方面的諗法
你又知隻馬係牧場自由自在5會開心,定隻馬跑到10歲仲可以幫你令獎金,同時又慳番係牧場的費用?

練馬師永遠是昆9你.我都信..但..隻馬係馬王級,係香港呢個地方,仲有戰鬥力 好似步步穩甘,傷成甘都會有練馬師幫你令到g1番黎,不如話自己心胸狹窄輸成場淨係識瀨

甘樣諗只係想自己個心好過d,將事件變得理直氣壯,心安理得
頂部
活力先生
虛擬馬主

UID 5044
精華 0
積分 0
帖子 4156
港元 1050 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註明:此文不代表我的想法,只不過想俾大家了解下馬主的內心世界,其實呢位友人仲講左D好爆的野,不過我唔講了。

頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6046
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008
又一個馬主識少少扮代表
我諗hk好多馬主都係咁, 識得少少野, 就已經以為自己識晒全部

難怪之前成日出現d咩練馬師和馬主意見不合, 集體拉倉事件
這位馬主講果三點, 全部都係講中部份事實, 就忽略晒其他野, 以為自己講既野全是對的
馬天生出來係要跑, 要有充足運動量呢點絕對正確
但不能一概而論, d野馬通山頭日跑夜跑當然開心
但純種馬, 自小受訓練, 已經習慣晒成日困在馬廄, 習慣俾人騎, 這類馬根本就唔會因為無得成日跑而感到不開心

第二點又係, 馬係有靈性, 但將騎師抛下並不一定代表牠唔想跑

至於好爸爸, 你可以話隻馬仲想跑
但係個牧場到處跑和係跑道上跑完全是兩件事
在跑道上和其他馬競逐, 馬有鬥心, 好多時會為爭先而逞強, 若不加以控制, 可能最後會出意外, 競賽風險相對較大
若繼續跑這種具競爭意味的賽事, 對馬匹是個負擔, 因為馬會因為要比賽而緊張起來, 後果可能得不償失
如果要跑, 係牧場上優遊自在咁跑, 都一樣能滿足馬匹所需求的大量運動量
那又何必要冒風險讓馬匹繼續聘請沙場

第三點, 部份觀點或許是事實, 但咁講出黎俾人的感覺就好似係d咩邪教既教條咁
叫人唔好信其他人
即是教人交朋友不要用心去交
這根本就係話俾人聽我就係一個無良心的人, 唔好用心去交朋友, 亦不要信其他人, 就好似係度危言聳聽, 妖言惑眾

說第二個馬房會為了省招牌而盡全力這類說話也未免太一廂情願的想法吧

頂部
keywinner
活躍會員

UID 4569
精華 0
積分 0
帖子 6046
港元 200 萬
存款 200 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 1/5/2008

QUOTE:
原帖由 活力先生 於 22/1/2013 02:17 AM 發表
註明:此文不代表我的想法,只不過想俾大家了解下馬主的內心世界,其實呢位友人仲講左D好爆的野,不過我唔講了。

的確唔好講出黎比較好
好多野真係唔知好過知, 或者心知但扮唔知比較好

我地呢d局外人都係寧願剩看不多聽較好

都明有時做有錢人都有煩惱既
特別馬圈關係到咁多複雜的事情
頂部
bondli
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 3643
精華 1
積分 0
帖子 5264
港元 2708 萬
存款 10 萬
聲望 0
閱讀權限 20
註冊 22/3/2007
來自 Legends
馬主朋友 or 馬主的朋友 sin??
sound stupid to me

頂部
活力先生
虛擬馬主

UID 5044
精華 0
積分 0
帖子 4156
港元 1050 萬
存款 0 萬
聲望 30
閱讀權限 20
馬主的朋友

頂部
大關刀 (♥李靖筠)
虛擬馬主
小筠隊♥

UID 5330
精華 0
積分 0
帖子 17424
港元 8691 萬
存款 1000 萬
聲望 561
閱讀權限 20
註冊 2/7/2009
來自 優駿世界
第二個馬房為省招牌, 將隻自來馬一招了就見得多

李靖筠    苛刻

歷屆拍賣馬:
駿瑪(T340) / 可人兒(V331) / 開心日子(A333) / 閃耀榮光(B372) / 奇兵大師(C424) / 巴基勇士(D312) / 堅有利(G462)
頂部