賽馬世界

標題: 鄭雨滇想重策華美之星(From:Apple)
mR.偉
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 5497
精華 1
積分 0
帖子 17233
港元 1011 萬
存款 10 萬
聲望 19
閱讀權限 20
註冊 30/11/2009
來自 鳥托邦
鄭雨滇想重策華美之星(From:Apple)

QUOTE:
鄭 雨 滇 上 季 成 績 倒 退 , 但 他 對 前 景 仍 保 持 樂 觀 態 度 , 並 已 作 出 對 策 , 今 個 暑 期 將 盡 早 復 課 , 爭 取 座 騎 。 其 中 他 話 明 對 徐 廐 「 華 美 之 星 」 念 念 不 忘 , 今 季 首 項 任 務 便 是 要 說 服 徐 雨 石 , 希 望 重 奪 此 馬 的 帥 權 。

鄭 雨 滇 過 去 有 華 將 一 哥 之 譽 , 但 這 位 本 地 薑 上 季 卻 因 種 種 問 題 , 成 績 大 幅 下 滑 , 由 前 季 40W 降 至 上 季 22W 。 新 一 季 更 不 再 獲 得 讓 磅 , 雖 然 形 勢 更 艱 難 , 不 過 鄭 雨 滇 認 為 自 己 在 華 將 中 仍 佔 有 重 要 地 位 , 亦 因 此 作 出 對 策 , 縮 減 暑 期 休 息 時 間 , 誓 言 今 季 要 重 整 旗 鼓 , 挽 回 馬 主 及 練 馬 師 對 他 的 信 心 。

上 季 鄭 雨 滇 多 次 被 罰 停 賽 , 但 唞 暑 前 停 賽 期 間 , 他 都 風 雨 不 改 , 晨 課 落 場 操 馬 及 試 閘 。 「 我 想 保 持 身 手 和 體 能 , 並 與 練 馬 師 維 持 良 好 合 作 關 係 , 證 明 我 有 心 做 一 位 好 騎 師 。 今 季 我 決 心 重 振 聲 威 , 暑 期 和 家 人 只 出 外 短 線 旅 行 幾 日 , 專 心 等 開 操 後 為 各 馬 房 服 務 , 為 今 季 作 好 準 備 。 」 鄭 雨 滇 說 。

鄭雨滇上季策城中話題被罰停賽13日,策騎生涯蒙上污點。

對華美之星念念不忘
鄭 雨 滇 上 季 共 獲 得 22W , 其 中 他 對 「 華 美 之 星 」 最 念 念 不 忘 , 馬 兒 曾 在 鄭 雨 滇 胯 下 連 贏 兩 場 1400 米 , 不 過 三 月 初 此 駒 上 陣 時 , 由 於 鄭 雨 滇 停 賽 , 遂 落 入 韋 達 手 上 勝 出 , 縱 使 後 來 四 月 初 鄭 雨 滇 有 機 會 重 策 「 華 美 之 星 」 , 但 該 場 因 初 跑 1600 米 搏 失 屈 居 第 二 , 自 此 帥 權 便 轉 交 予 韋 達 。 鄭 雨 滇 說 : 「 『 華 美 之 星 』 肯 定 是 徐 廐 今 季 的 重 要 爭 分 棋 子 , 牠 的 鬥 心 極 強 , 潛 質 優 厚 , 今 季 四 歲 將 更 成 熟 , 前 景 一 片 光 明 , 有 力 向 一 系 列 四 歲 馬 中 距 離 大 賽 進 軍 。 上 季 牠 四 度 由 我 操 刀 得 兩 冠 一 亞 一 季 , 亞 軍 之 役 是 排 外 檔 初 跑 1600 米 , 季 軍 一 仗 則 是 排 12 檔 跑 泥 地 短 途 , 自 問 我 已 盡 力 發 揮 。 韋 達 有 很 多 馬 騎 , 未 必 一 定 可 兼 顧 到 『 華 美 之 星 』 , 所 以 我 今 季 首 項 任 務 , 便 是 盡 早 向 徐 雨 石 爭 取 重 奪 帥 權 。 」

鄭雨滇上季兩次搏失華美之星,都是排大外檔形勢欠佳。

睇好捉金前景
除 了 「 華 美 之 星 」 外 , 鄭 雨 滇 對 伍 廐 「 捉 金 」 也 寄 予 期 望 , 此 駒 上 季 兩 戰 俱 配 鄭 雨 滇 獲 一 冠 一 亞 , 馬 兒 命 名 為 「 捉 金 」 是 因 為 馬 主 購 入 時 北 京 舉 辦 奧 運 , 有 奧 運 奪 金 的 意 思 , 而 鄭 雨 滇 曾 代 表 香 港 傳 遞 奧 運 聖 火 。 「 『 捉 金 』 初 出 受 阻 仍 跑 得 第 二 , 演 出 已 非 常 好 , 翌 仗 順 利 贏 馬 補 中 , 馬 兒 的 潛 質 相 當 不 俗 , 季 中 牠 的 腳 部 曾 有 問 題 , 但 季 尾 由 我 試 谷 閘 勝 出 , 走 勢 甚 佳 , 雖 然 已 缺 陣 多 時 , 但 我 不 太 擔 心 牠 的 健 康 。 伍 碧 權 上 季 給 予 我 許 多 支 持 , 他 今 季 後 便 退 休 , 希 望 在 最 後 合 作 的 一 季 能 攜 手 多 取 頭 馬 。 」 鄭 雨 滇 說 。                                       

捉金上季兩戰俱配鄭雨滇,獲一冠一亞佳績

冇磅減唔係世界末日                                       
鄭 雨 滇 上 季 最 「 大 鑊 」 是 季 尾 策 騎 「 城 中 話 題 」 未 盡 全 力 , 被 重 罰 停 賽 13 日 , 被 迫 提 早 唞 暑 , 成 績 被 一 眾 後 輩 如 蔡 明 紹 、 楊 明 綸 、 蘇 狄 雄 、 梁 家 俊 趕 過 。 「 大 家 都 是 本 地 騎 師 , 良 性 競 爭 是 件 好 事 , 眼 見 一 眾 師 弟 有 理 想 成 績 , 我 真 心 地 替 他 們 高 興 。 馬 會 近 年 用 大 量 資 源 培 育 見 習 生 , 他 們 比 我 們 的 年 代 獲 得 更 多 出 賽 機 會 , 所 面 對 的 環 境 遠 較 我 做 見 習 生 時 理 想 。 我 已 檢 討 上 季 自 己 的 錯 誤 , 今 季 不 會 再 犯 同 樣 過 失 , 希 望 馬 主 及 練 馬 師 們 畀 機 會 我 。 」 鄭 雨 滇 說 。

在 港 累 積 250 場 頭 馬 或 以 上 的 本 地 騎 師 , 將 不 再 獲 得 讓 磅 , 鄭 雨 滇 和 賴 維 銘 率 先 受 影 響 , 但 鄭 雨 滇 表 示 與 練 馬 師 們 建 立 的 網 絡 已 很 成 熟 , 沒 磅 減 不 是 世 界 末 日 。 他 說 : 「 我 在 馬 圈 立 足 多 年 , 與 很 多 練 馬 師 和 馬 主 保 持 良 好 關 係 。 馬 會 認 為 250 W 或 以 上 的 華 將 不 需 要 減 磅 , 從 正 面 的 角 度 來 看 , 是 覺 得 我 們 有 能 力 與 洋 將 競 爭 。 況 且 大 家 要 留 意 , 對 上 三 季 我 的 師 弟 們 多 數 減 五 至 十 磅 , 但 現 在 大 部 份 變 成 只 減 兩 三 磅 了 , 他 們 的 優 勢 亦 在 減 低 中 , 而 我 雖 沒 磅 減 , 卻 勝 在 經 驗 豐 當 , 所 以 對 於 整 體 華 將 來 說 , 我 的 競 爭 力 不 見 得 特 別 低 。 」                                       

頂部
Kurofune
虛擬馬主
芦毛ソ怪物

UID 6718
精華 0
積分 0
帖子 13722
港元 37860 萬
存款 10 萬
聲望 1250
閱讀權限 20
註冊 9/3/2012
來自 Anfield
有沒可能可以係韋達手上搶番華美之星
如果跑4歲系列 就有機會爭下
頂部
富源
活躍會員

UID 4839
精華 0
積分 0
帖子 16494
港元 900 萬
存款 0 萬
聲望 18
閱讀權限 10
註冊 16/9/2008
馬房線路好像越來越少....
頂部
週日寧靜
虛擬馬主

UID 2485
精華 0
積分 370
帖子 7168
港元 11820 萬
存款 0 萬
聲望 25
閱讀權限 20
註冊 18/2/2006

QUOTE:
原帖由 Kurofune 於 24/7/12 07:01 PM 發表
有沒可能可以係韋達手上搶番華美之星
如果跑4歲系列 就有機會爭下

係佢兩個之間揀一個,我寧願揀達少

頂部
kewell (蝦仔)
版主
Ling.*

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2180
精華 0
積分 467
帖子 14739
港元 4692 萬
存款 10 萬
聲望 136
閱讀權限 100
註冊 1/1/2006
來自 國際+列斯
達少點會讓俾你

Girls Band
Erythrite
Halalei Moon
Popocatepetl
Finift
Vivlos
Iperuranio
Fan Dii Na
頂部
Kurofune
虛擬馬主
芦毛ソ怪物

UID 6718
精華 0
積分 0
帖子 13722
港元 37860 萬
存款 10 萬
聲望 1250
閱讀權限 20
註冊 9/3/2012
來自 Anfield
回復 #4 週日寧靜 的帖子

我5係話咁ge意思
我係話如果神仙有馬要畀達少騎(跑4歲系列個陣)
先有機會同騎師爭下
頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8154
港元 11981 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 15/2/2009
回復 #4 週日寧靜 的帖子

比著我都係咁揀
頂部
阿源
超級版主

UID 3816
精華 3
積分 0
帖子 17647
港元 1818 萬
存款 0 萬
聲望 115
閱讀權限 101
註冊 5/6/2007
來自 Optimiste

QUOTE:
原帖由 Kurofune 於 24/7/2012 07:46 PM 發表
我5係話咁ge意思
我係話如果神仙有馬要畀達少騎(跑4歲系列個陣)
先有機會同騎師爭下

基本上唔算係爭,係達少自己唔騎至會輪到雨滇

頂部
mR.偉
虛擬馬主

UID 5497
精華 1
積分 0
帖子 17233
港元 1011 萬
存款 10 萬
聲望 19
閱讀權限 20
來自 鳥托邦

QUOTE:
原帖由 kewell 於 24/7/2012 07:43 PM 發表
達少點會讓俾你

當神仙有勁馬咪會

頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

「馬場大亨 - 個人賽三甲」  
UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20
註冊 11/5/2006
都唔明點解初跑1600輸少少就換人但達少輸左又唔見馬主換人

頂部
mR.偉
虛擬馬主

UID 5497
精華 1
積分 0
帖子 17233
港元 1011 萬
存款 10 萬
聲望 19
閱讀權限 20
來自 鳥托邦

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 24/7/2012 07:52 PM 發表

呢個就係雨滇同達少既分別

頂部
Kurofune
虛擬馬主
芦毛ソ怪物

UID 6718
精華 0
積分 0
帖子 13722
港元 37860 萬
存款 10 萬
聲望 1250
閱讀權限 20
註冊 9/3/2012
來自 Anfield
回復 #8 阿源 的帖子

我覺得未必下個到鄭雨滇
仲有潘頓可能同佢爭
佢同徐雨石同不時都有合作
頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8154
港元 11981 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
回復 #10 自由雨滇行 的帖子

果場係我都睇到眼火爆啦
頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 mR.偉 於 24/7/2012 07:54 PM 發表

呢個就係雨滇同達少既分別

力拒驌龍果場D功勞完全無consider過囉

頂部
自由雨滇行
虛擬馬主

UID 2835
精華 0
積分 112
帖子 6670
港元 1221 萬
存款 0 萬
聲望 139
閱讀權限 20

QUOTE:
原帖由 Kurofune 於 24/7/2012 07:55 PM 發表
我覺得未必下個到鄭雨滇
仲有潘頓可能同佢爭
佢同徐雨石同不時都有合作

本身就係潘頓換佢

頂部
mR.偉
虛擬馬主

UID 5497
精華 1
積分 0
帖子 17233
港元 1011 萬
存款 10 萬
聲望 19
閱讀權限 20
來自 鳥托邦

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 24/7/2012 07:56 PM 發表

力拒驌龍果場D功勞完全無consider過囉

可能達少口才好掛

頂部
neeDu
虛擬馬主

UID 5097
精華 0
積分 0
帖子 8154
港元 11981 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
回復 #12 Kurofune 的帖子

潘頓係揀都揀總統之光啦
頂部
Kurofune
虛擬馬主
芦毛ソ怪物

UID 6718
精華 0
積分 0
帖子 13722
港元 37860 萬
存款 10 萬
聲望 1250
閱讀權限 20
註冊 9/3/2012
來自 Anfield
回復 #15 自由雨滇行 的帖子

係wo.. 沒留意tim
鄭雨滇個線路真係好窄
頂部
木奇異
虛擬馬主
笑看風雲~

UID 2786
精華 0
積分 523
帖子 8738
港元 1826 萬
存款 16 萬
聲望 120
閱讀權限 20
註冊 3/5/2006

QUOTE:
原帖由 自由雨滇行 於 24/7/2012 07:52 PM 發表

韋達叻咪叻在呢樣囉
其實要講服馬主唔難, 撻下個12哥 + 平均一季過百場頭馬已經得, D馬主先冇時間理你一季100場有50場都係贏D大超班馬

頂部
am20462046
虛擬馬主

UID 5531
精華 0
積分 0
帖子 2070
港元 -15 萬
存款 10 萬
聲望 5
閱讀權限 20
註冊 28/12/2009
來自 海外
韋達應該唔會放手,因為華美之星是他 四 歲 馬系 列的棋子

5233 01-02-2012
21:39 跑馬地
星期三 過關
2X3
連贏位置Q
位置Q
6 場    1 中國動力 拖 6 駿蹄飛 +
           9 祥勝愛駒
7 場    1 紅衣叻叻 + 2 江山如畫 +
           8 駟馬難追 $5.2632/19
(靈活玩)
$100.00 $2,117.00

0956        29-07-2013
00:45                波膽        星期日 13 哥登堡 (主) 對 希爾星堡 (客)
4:2 @ 70.00
2:4 @ 70.00 $10

$20.00        $700.00
頂部