賽馬世界

標題: 本地級際賽需不需要檢討?
細B
虛擬馬主

UID 3724
精華 2
積分 0
帖子 6330
港元 2499 萬
存款 0 萬
聲望 15
閱讀權限 20
註冊 26/4/2007
來自 Zain
都係個句....香港馬場得兩個....主要級際賽既得一個....而且香港地方細....真係好難搞d咩大野....

講真年尾國際賽就已經好乜....近年黎港馬既水準都唔係話好高....

冇左當年日本馬贏晒三場國際賽個期既水準....奇異光芒個d....e家淨返既....真係連雞尾酒....星運來都不如= ="....

莫講話整int....

日本地方大....有自己育馬事業....馬場多....每星期都有級際賽....日本有專門操練既場地....

外國馬去到都有更多完善配套....香港冇....

再加上香港泥地並非主流賽事....而且去到海地贏到既....得電光能源一隻....談唔上有能力國際化....但無疑香港係泥地賽事需要調高班次就岩.....

長途賽事方面....香港既訓練模式同長途賽事硬係格格不入....好多練氣既訓練設施都冇....

雖然我都想香港會有更多2400米賽事或者更加長路程....

顯然呢個可能性極低= =

頂部
Running
虛擬馬主

「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」  
UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006
來自 Around the World

QUOTE:
原帖由 orochi1650 於 25/2/2012 03:24 PM 發表
上半年開級際賽少,就是給些高班馬留力跑國際賽,而且有部份的馬去了要去參加澳洲春季嘉年華。

唔只呢樣嘢

最重要係上半季只係開季冇幾耐,就算手上有啲九十幾一百分嘅馬想逐步進軍級制賽,都唔會貿然即刻上級際賽挑機,寧願先跑一二班賽去熱身、以及逐級向上挑戰。

就算將部份賽事升格上級制賽,既唔可以將110分以上馬匹吸引去跑、對於90-100分馬吸引力亦不大,就變成兩頭唔到岸。

頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 細B 於 25/2/2012 03:25 PM 發表
都係個句....香港馬場得兩個....主要級際賽既得一個....而且香港地方細....真係好難搞d咩大野....

講真年尾國際賽就已經好乜....近年黎港馬既水準都唔係話好高....

冇左當年日本馬贏晒三場國際賽個期既水準....奇異光芒個d....e家淨返既....真係連雞尾酒....星運來都不如= ="....

莫講話整int....

日本地方大....有自己育馬事業....馬場多....每星期都有級際賽....日本有專門操練既場地....

外國馬去到都有更多完善配套....香港冇....

再加上香港泥地並非主流賽事....而且去到海地贏到既....得電光能源一隻....談唔上有能力國際化....但無疑香港係泥地賽事需要調高班次就岩.....

長途賽事方面....香港既訓練模式同長途賽事硬係格格不入....好多練氣既訓練設施都冇....

雖然我都想香港會有更多2400米賽事或者更加長路程....

顯然呢個可能性極低= =

逐點逐點講:

1. 如果想針對國際賽水準問題,只有將整個香港賽制與歐美日接軌,即係跑足365日、同時所有大賽期(本地及國際賽)集中3至11月舉行。問題係:人地同時間都有好多大賽舉行,你估會唔會咁樣勞師遠征?

2. 訓練長途馬呢樣嘢,就只能寄望從化訓練場起好後可以做多啲,因為聞說會提供上落斜跑道及其他設施去訓練。不過一句到尾,好嘅中長途馬,咪又係俾油王、古摩班有錢佬買晒!更何況現時好多所謂中長途血統馬,實除上只係跑2000至2400叻,現時甚至歐洲唔少G1 Winner,跑1600至2000仲多過2400(因為血統上係速度戰勝了氣量),連歐洲都咁樣走,香港好難避免到呢個潮流。

3. 泥地方面,馬會應該要開多啲泥地賽。只要留意下呢十幾年育馬界潮流,好多美國馬走晒落澳紐配種,變相唔少當地出產馬匹都識跑泥地,咁嘅環境下馬會係有需要增加泥地賽去配合需求。

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100
註冊 19/4/2006

QUOTE:
原帖由 細B 於 25/2/2012 03:25 PM 發表

冇左當年日本馬贏晒三場國際賽個期既水 ...

唔係下話......話佢地連星運來都不如, 你有冇睇馬 ga
近年果 D 外隊先高 wor

搵雞尾酒同佢地比?? 雞尾酒歐洲 group 2 馬黎 ja wor 大佬
駛唔駛數比你聽近年 D 正一級外隊馬

柏高又中
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 03:45 PM 發表

唔係下話......
近年果 D 外隊先高 wor

你搵雞尾酒同佢地比?? 雞尾酒歐洲 group 2 馬黎 ja wor 大佬
駛唔駛數比你聽近年 D 正一級外隊馬

威滿蹄、小柏高、狄倫、大將領、自豪

頂部
orochi1650
活躍會員
蘿莉控凱撒

UID 4520
精華 0
積分 0
帖子 1876
港元 135 萬
存款 0 萬
聲望 63
閱讀權限 10
註冊 13/4/2008
回復 #23 Running 的帖子

如果要開泥地級際賽,就要看政府支不支持

頂部
kaosen
虛擬馬主

UID 5927
精華 0
積分 0
帖子 12801
港元 533 萬
存款 0 萬
聲望 170
閱讀權限 20
註冊 12/12/2010
雞尾酒 高 定百威勝高

頂部
天百合
資深會員

UID 3490
精華 0
積分 0
帖子 421
港元 53 萬
存款 390 萬
聲望 145
閱讀權限 10
註冊 22/12/2006
個人的少許建議
不如把季尾的皇太后紀念盃改為四歲馬一級賽,並改稱為香港聖烈治,和現有的經典一哩及打?組成新的四歲三冠
不知大家意下如何?
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

「馬場大亨 - 個人賽三甲」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)冠軍」   「馬場大亨 - 團體賽(勝利數組別)三甲」   09-10年度馬場大亨 - 團體戰冠軍 (勝利組別)  
UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 Running 於 25/2/2012 03:49 PM 發表

威滿蹄、小柏高、狄倫、大將領、自豪

仲有年度歐洲馬王 占卜
葉森打比第2 的飛鷹山
日蝕, 國際錦標,日本杯 winner 飛霸
法國打比, Prince of Wales winner 萬千景象

雞尾酒?? 百威勝都唔知到唔到

柏高又中
頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 天百合 於 25/2/2012 04:01 PM 發表
個人的少許建議
不如把季尾的皇太后紀念盃改為四歲馬一級賽,並改稱為香港聖烈治,和現有的經典一哩及打?組成新的四歲三冠
不知大家意下如何?

咁4歲以上高班長途馬 但又唔夠班爭 G1 的馬點算??
連 唯一一 Group 機會都冇埋

柏高又中
頂部
Running
虛擬馬主

UID 2195
精華 36
積分 1352
帖子 25073
港元 2750 萬
存款 10 萬
聲望 30
閱讀權限 20
註冊 1/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:01 PM 發表

仲有年度歐洲馬王 占卜
葉森打比第2 的飛鷹山
日蝕, 國際錦標,日本杯 winner 飛霸
法國打比, Prince of Wales winner 萬千景象

雞尾酒?? 百威勝都唔知到唔到

百威勝頂多同雞尾酒同級

不過而家國際賽吸引力高咗咁多,除咗馬會努力外,某程度上都要多謝古摩亞及法國佬。

唔係佢地潛移默化地將歐洲馬氣量縮窄到1600至2400範圍內,邊會令1 1/4哩(2000米)賽事慢慢變成世界主流。搞到好多2000米歐洲馬年尾都過晒嚟香港。

頂部
lovexjapan08
活躍會員

UID 4122
精華 0
積分 0
帖子 2041
港元 780 萬
存款 0 萬
聲望 20
閱讀權限 10
註冊 22/10/2007
你地 搞咩都無用,聽左好多年都無人理,2400m搞到跑短途馬博大霧,
泥地搞應該都係暑假養草,意義不大,級際賽幾難

四歲三冠開放海外,邊有馬主賣馬
不如四歲三冠限自購新馬/拍賣新馬,馬會去買多少少中長途馬賣
頂部
kaosen
虛擬馬主

UID 5927
精華 0
積分 0
帖子 12801
港元 533 萬
存款 0 萬
聲望 170
閱讀權限 20
註冊 12/12/2010
咁係因為班法國佬曲線地將法國打比轉為跑2100米

頂部
天百合
資深會員

UID 3490
精華 0
積分 0
帖子 421
港元 53 萬
存款 390 萬
聲望 145
閱讀權限 10
註冊 22/12/2006
回復 #30 西人堅 的帖子

那可以把百週年紀念瓶變回長途賽事
我沒記錯的話很久以前這的確是長途賽來的
頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21063
港元 7382 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
註冊 11/9/2011
來自 HK
回復 #29 西人堅 的帖子

仲有賞月

頂部
iamjack
版主

UID 2477
精華 1
積分 744
帖子 20620
港元 17020 萬
存款 0 萬
聲望 2806
閱讀權限 100
註冊 17/2/2006
個人覺得 ... 長途三冠拎一場跑谷草2200 , 會比較過癮 ...

頂部
神之子
資深會員

UID 3965
精華 0
積分 0
帖子 466
港元 360 萬
存款 10 萬
聲望 73
閱讀權限 10
註冊 19/8/2007
來自 香港
賽事升格其實馬會已經做緊,精英碗今年由g3升到g2,呢的野要慢慢黎,上半賽季

賽事編排非常沉悶呢個問題其實個個國家都會發生,開季冇幾耐,就算有賽事都

唔會有好多馬跑,就算日本有自己育馬事業,他們上半季g1少下半季幾多就知,

長途,谷草泥地級際賽係應該舉辦,不過呢的又係要慢慢黎,4歲馬系列,馬會做得好好

頂部
CJ.
虛擬馬主

UID 6279
精華 0
積分 0
帖子 21063
港元 7382 萬
存款 10 萬
聲望 422
閱讀權限 20
註冊 11/9/2011
來自 HK

QUOTE:
原帖由 lovexjapan08 於 25/2/2012 04:08 PM 發表
你地 搞咩都無用,聽左好多年都無人理,2400m搞到跑短途馬博大霧,
泥地搞應該都係暑假養草,意義不大,級際賽幾難

四歲三冠開放海外,邊有馬主賣馬
不如四歲三冠限自購新馬/拍賣新馬,馬會去買多少少中長 ...

咁樣變相令香港長途水準大大降低,你試想下,香港有幾多隻自購新馬/拍賣新馬長途係勁既?瞭瞭可數

頂部
西人堅
版主
信可成真 心中有運

UID 2724
精華 11
積分 1567
帖子 28970
港元 3453 萬
存款 10 萬
聲望 188
閱讀權限 100

QUOTE:
原帖由 kaosen 於 25/2/2012 04:00 PM 發表
雞尾酒 高 定百威勝高

yes, 比你快我少少 同呢隻比就合理好多....

都係果句, 唔好好似 D 上一代老人家咁話咩以前咩都好 以前咩都勁

大家賽績放出黎 比較下, 雞尾酒跑埋D 咩賽事咩級數??
http://ahonoora.web.fc2.com/jim_and_tonic.html

佢黎香港屈機係 因為果時香港馬太水姐...
以前黎埋 D 午夜搏彩都話贏得 , 依家呢D馬黎到 食得塵 lor

柏高又中
頂部
李澤楷
版主

UID 2220
精華 1
積分 1088
帖子 36643
港元 6813 萬
存款 0 萬
聲望 496
閱讀權限 100
註冊 2/1/2006

QUOTE:
原帖由 西人堅 於 25/2/2012 04:17 PM 發表

yes, 比你快我少少 同呢隻比就合理好多....

都係果句, 唔好好似 D 上一代老人家咁話咩以前咩都好 以前咩都勁

大家賽績放出黎 比較下, 雞尾酒跑埋D 咩賽事咩級數??
http://ahonoora.web.fc2.com ...

以前武豐亂跑都贏,而家
頂部